Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
И какав онда епитет употребити за неког ко овако нешто напише:
"a ti rezultati pokazuju da je po obrađenim uzorcima, R1a-M458 u Srbiji stariji nego igde i čak stariji nego roditeljska grana R1a1a* (bez R1a-M458) u ostatku sveta..."

nova taktika... obraćanje Ahilu tako što se raznorazni epiteti upotrebljavaju za mene...
pretpostavljam da se to čini da bi se izbeglo direktno sučeljavanje sa nekim ko lako ukazuje na glupost raznoraznih stavova ...

gornja rečenica u kontekstu u kome je izrečena jasna je svakom ko želi da mu bude jasna i ko ima elementarno poznavanje materije....

s obzirom da nemaju svi dovoljno apstraktni um da shvate značenje složene rečenice izrečene u kontekstu bojim se da moram da nacrtam značenje:

"a ti rezultati pokazuju da je po obrađenim uzorcima , R1a-M458 u Srbiji stariji nego igde i čakstariji nego roditeljska granaR1a1a* (bez R1a-M458) u ostatku sveta ..."

ako zamislite na primer granu A1 sa podgranama na primer A11, A12 I A13
I lokacije B1, B2, B3...B5 na kojima se koriščenjem istog modela ispituje starost za A1 i A11, A12 I A13

rečenica tvrdi da je na osnovu uzoraka (ovo definiše okvir), procenjena starost grane A11 na osnovu uzoraka sa lokacije B1 veća nego što je (ranije) procenjena starost roditeljske grane A1 na osnovu uzoraka sa lokacija B2...B5

naravno ako se u obzir uzmu i uzorci sa lokacije B1 onda će model dati veću starost za A1...

svoje epitete gospodine Kyrios zadržite za sebe...
imam osećaj da su svi ti epiteti koje imate na umu tu prikladniji....
imam utisak da bi vam mnogo bolje bilo da se više bavite sobom, svojjim obrazovanjem i kapacitetima za razumevanje elementarnih stvari, a manje komentarisanjem mojih komentara u obraćanju nekom trećem...

Poslednja izmena:
A i ti dajes sve od sebe da nas ubedis u suprotno od onoga sto tvrde naucnici koji stoje na pozicijama suprotnim od BB skole. Ispada da sada ti mnogo vise znas od jednog Kljosova, Rozanskog ili Nordtvedta. Ni jedan od navedenih ne zastupa nekakvu BB skolu vec pokusavaju da govore jezikom cinjenica. Moja preporuka je da hladnokrvnije analiziras podatke a ne da ti podaci sluze kao cilj u koji zelis ukalupiti neke svoje projekcije. Ovo ti dobronamerno govorim..

ja ne tvrdim da su modeli koje koriste Kljosov i Nordtvedt loši...
samo ukazujem da postoji naučni rad publikovan u uglednom časopisu specilalizovanom za tu oblast, koji gene sa teritorije Srbije vidi kao paleolitsko nasleđe...

to što su modeli koji se koriste različiti ne znači da je jedan ispravan a drugi ne (kao što olako zaključuju tumači lika i dela Kljosova i Nordvedta po kojekakvim forumima).......
znači samo da poređenja starosti nekih populacija i uporedne procene vremena i pravaca njihovih migracija možemo praviti samo u okviru rezultata dobijenih primenom istog modela...

dalje..nije samo model bitan...procena starosti neke populacije jako zavisi i od veličine uzoraka...uzorak koji R1a.org i ftdna koriste nije reprezentativan za Srbiju a definitivno nije reprezentativan za R1a M-458 iz Srbije gde nijedna od ove dve baze podataka nema ni jedan jedini uzorak R1a-M458 sa teritorije Srbije...

Poslednja izmena:
"Српски ДНК пројект" nije naučna studija.
Mislim da sam ipak shvatio. MRCA sa računa na osnovu akumuliranih varijansi.
Otprilike postoji korelacija između procenjenog TMRCA i broja mutacija koje su evidentirane. Ovo daje koliko je vreme potrbno da se akumulira odeđeni broj varijacija.
Možda ovde grešim u nekom detaqu, morao bi sve ponovo da iščitam, ali to je suština.
truthSeeker, grešim li?
Problem je što ovaj proračun ide od 9000 г. преко 4000 Nordtvedtovih iz 2008, pa do sadanšjih Klosovljevih 2200. g.
Liči mi da je reč o prilagođavanjima da bi se opravdale neke teorije.

Не могу да верујем колико си тврдоглав Ахиле! Иако сам имао безброј прилика да се уверим у твоју болесну тврдоглавост, посебно током оне математичке расправе и сада, увек се изнова изненадим количином твоје тврдоглавости. Да нисам ожењен вероватно бих се питао да ли си стваран и да ли је могуће да жив човек буде толико тврдоглав да до њега не допиру никакви аргументи. Мада ми је јасно да си у својој глави поставио баријеру која не дозвољава пролаз ни једној чињеници која не иде у правцу афирмације твојих предрасуда, ипак се питам како то да бар нешто мало некад не прође ту баријеру и не учини да бар понекад размишљаш као слободоуман човек, без тих граница које си сам себи поставио. Са друге стране, често себе питам зашто уопште ово радим, моји сарадници већ дуже времена приговарају што немам времена за њих, а ја губим време на тебе, покушавајући да ти докажем неке елементарне ствари. Не знам, можда сам некад подсвесно видео код тебе нешто, нешто што, на пример, не поседује овај твој безнадежни другар, од кога сам брзо дигао руке.

Реци ми колико пута треба да поновим да би ти то схватио да се тих 9.000 година не односи на исту хаплогрупу којој Нортвед и Кљосов дају око 2.500 година, и да су твоји коментари бесмислени? Нисам раније желео да те исправљам, јер то и није било од суштинског значаја, али Regueiro et al. у раду кажу: "Moreover, the age of I2a2-M423 chromosomes in Serbs based on accumulated Y-STR variation, is ~9000 years ago". Дакле, тих 9.000 година се односи на I2a1b-M423, а не на I2a1b3a - L621 L147.2, чијем TMRCA Нортвед и Кљосов дају око 2.500 година, па су сва она питања која си постављао бесмислена.

Даље, ти очигледно не схваташ добро то шта је то MRCA (најближи заједнички предак), чим тврдиш да "0,5% populacije ne može da poveća starost populacije 400%". Андалузија ти је дао јако лепо објашњење, али си га ти игнорисао. Да покушам и ја на још конкретнији начин. Размотримо све оне на Српском ДНК пројекту који припадају хаплогрупи I2a1-P37.2, а то сте вас 111 који сте I2a1b3a - L621 L147.2, и Тановић, један једини који је I2a1a-M26. Колико је стар MRCA ове групе људи? Ако тражимо MRCA само за оних 111 који су I2a1b3a - L621 L147.2, онда он такође припада тој хаплогрупи и свакако је знатно млађи од MRCA за све оне који су I2a1b3a - L621 L147.2, од оне прве особе код које се десила мутација која носи ознаку L147.2, а чију су старост проценили Нортвед и Кљосов онако како смо већ рекли. Међутим, шта се дешава када у рачуницу укључимо и Тановића? Хоће ли MRCA за тих 112 људи и даље бити у хаплогрупи I2a1b3a - L621 L147.2? Наравно да неће, јер онда неће бити Тановићев предак, штавише, не може припадати чак ни хаплогрупи I2a1b-M423. Из истих разлога тај MRCA неће бити ни у I2a1a-M26, јер онда неће бити предак за оних 111 људи. Према томе, MRCA за тих 112 људи припада најближој хаплогрупи која садржи и I2a1b3a - L621 L147.2 и I2a1a-M26, а то је негде у I2a1-P37.2(xM26,xM423), како ствари тренутно стоје у ISOGG стаблу за hg I, то је I2a1*. То значи да TMRCA за тих 112 људи мора да буде старији и од TMRCA за I2a1a-M26 и од TMRCA за I2a1b-M423, што значи да је старији од 15.000 година (http://knordtvedt.home.bresnan.net/Tree and Map for Hg I.pdf). За прецизно одређивање старости користиће се, на пример, Нортведова формула, али можемо бити сигурни да ће добијена старост бити већа од старости за I2a1b-M423. Надам се да је сада мало јасније!

Исто ово важи и у случају када се било којој групи људи који припадају хаплогрупи I2a1b3a - L621 L147.2 прикључи само један из I2a1b-M423(xL147.2), на пример, мушкарац коме је неки предак био I2a1b2-L161.1 (Isles), тада би TMRCA био свакако старији од TMRCA за Isles (~5.500 година), а млађи од TMRCA за цео I2a1b-M423 (~15.000 година), а у том интервалу лежи и оних ~9.000 година о којима говоре Regueiro et al. Међутим, Regueiro et al. сигурно нису нашли никога ко је I2a1b-M423(xL147.2), јер га нису ни тражили, у анализи нису ишли дубље од идентификовања M423, што значи да су рачунали старост као што се рачуна за I2a1b-M423. Иначе, радили су само са 16 маркера.

У недостатку аргумената и ти и твој другар се хватате за то да Нортвед и Кљосов нису имали узорке из Србије. То сигурно није тачно! Кљосов је у својим анализама за R1а, као и у анализама за I2a1b3a-Din, користио све хаплотипове до којих је могао доћи, а могао је доћи, и сигуран сам да је и дошао, и до података из рада Regueiro et al. (за Србију), и до података из рада Mirabal et al. (за Србију и Црну Гору), и до података из Српског ДНК пројекта (чини ми се да га је негде и помињао). У то сам апсолутно сигуран јер и ја сам имам те податке, преко KoBSON-a сам приступио на ScienceDirect, где је публикован рад Regueiro et al., и Wiley Online Library, где је публикован рад Mirabal et al., и без икаквих проблема скинуо све податке (хаплотипове које су детектовали). Исто то су без икаквих проблема могли да ураде и Нортвед, и Кљосов, и Рожански, и било који други научник који се тиме бави и чија је научно-истраживачка институција претплаћена на поменуте базе/часописе, као што су сви наши научници претплаћени преко KoBSON-a. Дакле, апсолутно нема разлога за сумњу да они који су рачунали старост хаплогрупа нису користили податке из Србије.

На крају, да ти објасним и то зашто се дешавало да је један исти аутор давао разне процене старости. Ако желиш да читаш, могу ти дати линк на радове Кљосова где је он рачунао старост разних грана хаплогрупе R1a користећи различите резолуције (број маркера), и са тим различитим резолуцијама је добијао различите старости. Верујем да не морам посебно истичем да се поузданији резултати они који су добијени са вишом резолуцијом. Тако је, радећи са 19 маркера, Кљосов у свом раду из 2009. године старост Балканског R1a-M198 израчунао на ~12.000 година, а када су прешли на рад са 67 маркера, Кљосов и Рожански су у раду из 2012. су исто то спустили на ~9.000 година. У раду где је анализирао I2a1b3a-Din хаплотипове, Кљосов је радио и са 22 и са 49 маркера, али, колико се сећам, ту разлике нису биле велике, вероватно му је метод мање осетљив на промену резолуције у случају мање старости.

Poslednja izmena:
...
ono što ima smisla je porediti rezultate dobije primenom iste metodologije...
a ti rezultati pokazuju da je po obrađenim uzorcima, R1a-M458 u Srbiji stariji nego igde i čak stariji nego roditeljska grana R1a1a* (bez R1a-M458) u ostatku sveta...
što govori o tome da R1a-M458 vrlo verovatno potiče ili iz Srbije ili od Srba...
...

...
ako zamislite na primer granu A1 sa podgranama na primer A11, A12 I A13
I lokacije B1, B2, B3...B5 na kojima se koriščenjem istog modela ispituje starost za A1 i A11, A12 I A13

rečenica tvrdi da je na osnovu uzoraka (ovo definiše okvir), procenjena starost grane A11 na osnovu uzoraka sa lokacije B1 veća nego što je (ranije) procenjena starost roditeljske grane A1 na osnovu uzoraka sa lokacija B2...B5

naravno ako se u obzir uzmu i uzorci sa lokacije B1 onda će model dati veću starost za A1...
...

Решио сам да не реагујем на овакве глупости, али заиста не могу да издржим оволику количину незнања, односно овакво безумно ширење дезинформација.

(Раније) процењена старост родитељске гране R1a1-M198 (сада R1a1a-M198) је ~20.000 година, а извор је у јужном Сибиру и северној/североисточној Кини.

Овај резултат добијен је у раду
  • A. Klyosov, DNA Genealogy, mutation rates, and some historical evidences written in Y-chromosome. II. Walking the map, Journal of Genetic Genealogy 5 (2009) 217-256.
а потврђен касније (уз коришћење веће резолуције) у
  • A. A. Klyosov, I. L. Rozhanskii, Haplogroup R1a as the Proto Indo-Europeans and the Legendary Aryans as Witnessed by the DNA of Their Current Descendants, Advances in Anthropology 2 (1) (2012) 1-13
  • I. L. Rozhanskii, A. A. Klyosov, Haplogroup R1a, Its Subclades and Branches in Europe during the Last 9000 Years, Advances in Anthropology 2 (3) (2012) 139-156

Иначе, у овом трећем раду Рожански и Кљосов израчунали су TMRCA за M458 од 4200 ± 450 ybp. У том раду имамо још једну занимљиву ствар, која се тиче методологије:

"However, only in the last few years, thank mainly to efforts of Dr. Peter Underhill’s laboratory at Stanford Univer-sity, Dr. Thomas Krahn of Family Tree DNA’s Genomics Re-search Center, and researchers of 1000 Genomes Project, many new SNPs in haplogroup R1a have been discovered; as indi-cated by beginning letters M, L, and Z, respectively, in the SNPs below. Their base haplotypes, mutation patterns and history have not been described in the literature as yet. Apparently, only one attempt was made regarding R1a-M458 subclade (Underhill et al., 2009), however, the authors employed the erroneous “evolutionary mutation rate” (see Klyosov & Rozhanskii, 2012, and references therein) and obtained a grossly overestimated date for M458 appearance as 10,700 ybp in Eastern Europe (Poland), about 250% higher than the figure obtained in our studies (see below). Commonly, 250% - 300% exaggeration in historical datings is a “feature” of the “evolu-tionary mutation rate” method (ibid.)."

Не могу да верујем колико си тврдоглав Ахиле! Иако сам имао безброј прилика да се уверим у твоју болесну тврдоглавост, посебно током оне математичке расправе и сада, увек се изнова изненадим количином твоје тврдоглавости. Да нисам ожењен вероватно бих се питао да ли си стваран и да ли је могуће да жив човек буде толико тврдоглав да до њега не допиру никакви аргументи. Мада ми је јасно да си у својој глави поставио баријеру која не дозвољава пролаз ни једној чињеници која не иде у правцу афирмације твојих предрасуда, ипак се питам како то да бар нешто мало некад не прође ту баријеру и не учини да бар понекад размишљаш као слободоуман човек, без тих граница које си сам себи поставио. Са друге стране, често себе питам зашто уопште ово радим, моји сарадници већ дуже времена приговарају што немам времена за њих, а ја губим време на тебе, покушавајући да ти докажем неке елементарне ствари. Не знам, можда сам некад подсвесно видео код тебе нешто, нешто што, на пример, не поседује овај твој безнадежни другар, од кога сам брзо дигао руке.

Реци ми колико пута треба да поновим да би ти то схватио да се тих 9.000 година не односи на исту хаплогрупу којој Нортвед и Кљосов дају око 2.500 година, и да су твоји коментари бесмислени? Нисам раније желео да те исправљам, јер то и није било од суштинског значаја, али Regueiro et al. у раду кажу: "Moreover, the age of I2a2-M423 chromosomes in Serbs based on accumulated Y-STR variation, is ~9000 years ago". Дакле, тих 9.000 година се односи на I2a1b-M423, а не на I2a1b3a - L621 L147.2, чијем TMRCA Нортвед и Кљосов дају око 2.500 година, па су сва она питања која си постављао бесмислена.

Даље, ти очигледно не схваташ добро то шта је то MRCA (најближи заједнички предак), чим тврдиш да "0,5% populacije ne može da poveća starost populacije 400%". Андалузија ти је дао јако лепо објашњење, али си га ти игнорисао. Да покушам и ја на још конкретнији начин. Размотримо све оне на Српском ДНК пројекту који припадају хаплогрупи I2a1-P37.2, а то сте вас 111 који сте I2a1b3a - L621 L147.2, и Тановић, један једини који је I2a1a-M26. Колико је стар MRCA ове групе људи? Ако тражимо MRCA само за оних 111 који су I2a1b3a - L621 L147.2, онда он такође припада тој хаплогрупи и свакако је знатно млађи од MRCA за све оне који су I2a1b3a - L621 L147.2, од оне прве особе код које се десила мутација која носи ознаку L147.2, а чију су старост проценили Нортвед и Кљосов онако како смо већ рекли. Међутим, шта се дешава када у рачуницу укључимо и Тановића? Хоће ли MRCA за тих 112 људи и даље бити у хаплогрупи I2a1b3a - L621 L147.2? Наравно да неће, јер онда неће бити Тановићев предак, штавише, не може припадати чак ни хаплогрупи I2a1b-M423. Из истих разлога тај MRCA неће бити ни у I2a1a-M26, јер онда неће бити предак за оних 111 људи. Према томе, MRCA за тих 112 људи припада најближој хаплогрупи која садржи и I2a1b3a - L621 L147.2 и I2a1a-M26, а то је негде у I2a1-P37.2(xM26,xM423), како ствари тренутно стоје у ISOGG стаблу за hg I, то је I2a1*. То значи да TMRCA за тих 112 људи мора да буде старији и од TMRCA за I2a1a-M26 и од TMRCA за I2a1b-M423, што значи да је старији од 15.000 година (http://knordtvedt.home.bresnan.net/Tree and Map for Hg I.pdf). За прецизно одређивање старости користиће се, на пример, Нортведова формула, али можемо бити сигурни да ће добијена старост бити већа од старости за I2a1b-M423. Надам се да је сада мало јасније!

Исто ово важи и у случају када се било којој групи људи који припадају хаплогрупи I2a1b3a - L621 L147.2 прикључи само један из I2a1b-M423(xL147.2), на пример, мушкарац коме је неки предак био I2a1b2-L161.1 (Isles), тада би TMRCA био свакако старији од TMRCA за Isles (~5.500 година), а млађи од TMRCA за цео I2a1b-M423 (~15.000 година), а у том интервалу лежи и оних ~9.000 година о којима говоре Regueiro et al. Међутим, Regueiro et al. сигурно нису нашли никога ко је I2a1b-M423(xL147.2), јер га нису ни тражили, у анализи нису ишли дубље од идентификовања M423, што значи да су рачунали старост као што се рачуна за I2a1b-M423. Иначе, радили су само са 16 маркера.

У недостатку аргумената и ти и твој другар се хватате за то да Нортвед и Кљосов нису имали узорке из Србије. То сигурно није тачно! Кљосов је у својим анализама за R1а, као и у анализама за I2a1b3a-Din, користио све хаплотипове до којих је могао доћи, а могао је доћи, и сигуран сам да је и дошао, и до података из рада Regueiro et al. (за Србију), и до података из рада Mirabal et al. (за Србију и Црну Гору), и до података из Српског ДНК пројекта (чини ми се да га је негде и помињао). У то сам апсолутно сигуран јер и ја сам имам те податке, преко KoBSON-a сам приступио на ScienceDirect, где је публикован рад Regueiro et al., и Wiley Online Library, где је публикован рад Mirabal et al., и без икаквих проблема скинуо све податке (хаплотипове које су детектовали). Исто то су без икаквих проблема могли да ураде и Нортвед, и Кљосов, и Рожански, и било који други научник који се тиме бави и чија је научно-истраживачка институција претплаћена на поменуте базе/часописе, као што су сви наши научници претплаћени преко KoBSON-a. Дакле, апсолутно нема разлога за сумњу да они који су рачунали старост хаплогрупа нису користили податке из Србије.

На крају, да ти објасним и то зашто се дешавало да је један исти аутор давао разне процене старости. Ако желиш да читаш, могу ти дати линк на радове Кљосова где је он рачунао старост разних грана хаплогрупе R1a користећи различите резолуције (број маркера), и са тим различитим резолуцијама је добијао различите старости. Верујем да не морам посебно истичем да се поузданији резултати они који су добијени са вишом резолуцијом. Тако је, радећи са 19 маркера, Кљосов у свом раду из 2009. године старост Балканског R1a-M198 израчунао на ~12.000 година, а када су прешли на рад са 67 маркера, Кљосов и Рожански су у раду из 2012. су исто то спустили на ~9.000 година. У раду где је анализирао I2a1b3a-Din хаплотипове, Кљосов је радио и са 22 и са 49 маркера, али, колико се сећам, ту разлике нису биле велике, вероватно му је метод мање осетљив на промену резолуције у случају мање старости.
Прво у раду је дато све што је предикатор избацио, то што нема неких подгрупа (као З280 нпр), само значи да је апликација урађена пре него што је ова подгрипа откриваена, док то није случај М 26. ДАкле у узорку 103 нема Тановића, а аутори нису игнорисали податке, већ су се држали онога што је научно прихваћено и што им је доступно.
Дуго, ТMRCA није егзакно утврђен заједнички предак већ статистички податак, који се израчунава из неке постојеће базе. То не значи да у бази нема појединаца који искачу у прошлост, али се њихов утицај у крајнјем резултату упросечује. Барем по методологији која је коришћена у раду.
Треће, заједнички предак М26 и М423 иде дубље у прошлост, међутим то још увек не значи да један залутали М26 у базу, може значајно да промени укупан резултат пррорачуна TMRCA.
И ово сам већ објанио али изгледа да ...
"However, only in the last few years, thank mainly to efforts of Dr. Peter Underhill’s laboratory at Stanford Univer-sity, Dr. Thomas Krahn of Family Tree DNA’s Genomics Re-search Center, and researchers of 1000 Genomes Project, many new SNPs in haplogroup R1a have been discovered; as indi-cated by beginning letters M, L, and Z, respectively, in the SNPs below. Their base haplotypes, mutation patterns and history have not been described in the literature as yet. Apparently, only one attempt was made regarding R1a-M458 subclade (Underhill et al., 2009), however, the authors employed the erroneous “evolutionary mutation rate” (see Klyosov & Rozhanskii, 2012, and references therein) and obtained a grossly overestimated date for M458 appearance as 10,700 ybp in Eastern Europe (Poland), about 250% higher than the figure obtained in our studies (see below). Commonly, 250% - 300% exaggeration in historical datings is a “feature” of the “evolu-tionary mutation rate” method (ibid.)."
truthSeeker
To je samo jedna od metoda i u pitanju je metoda Zhivotovskoga koja u odnosu na novije metode ima 2-3 starije rezultate.
.
Ово мжда све објашњава.
Али коме веровати?
У сваком случају оно што смо до сада радили, да се држимо прорачуна ТМРЦА као неприкосновене чињенице, не би смело бити пракаса. Ово је веома дискутабилан податак.
Оно што је неспорно је да је наш И2а веома стар. Такође и М458.

Poslednja izmena:
...Друго, ТMRCA није егзакно утврђен заједнички предак већ статистички податак, који се израчунава из неке постојеће базе...
Ахиле, сине, најскорији заједнички предак (Most Recent Common Ancestor - MRCA) неке (било које) популације је итекако екзактан појединац који је живио некада у прошлости. Једино је вријеме до обитавања тог најскоријег заједничког претка (Тime to Most Recent Common Ancestor - TMRCA), процјењена вриједност, а која се опет процјењује различитим методама на бази процјењене брзине мутирања појединих компоненти Y-хромозома и процјењене вриједности времена протеклог између сукцесивних генерација мушкараца.

Напримјер, MRCA популације која се састоји од два члана, сина мога ујака и мене, је наш дјед (отац његовога оца и моје мајке) Јеврем Илић. TMRCA је у овоме случају 104 године, јер се покојни Јеврем, родио 1909-е.

Прво у раду је дато све што је предикатор избацио, то што нема неких подгрупа (као З280 нпр), само значи да је апликација урађена пре него што је ова подгрипа откриваена, док то није случај М 26. ДАкле у узорку 103 нема Тановића, а аутори нису игнорисали податке, већ су се држали онога што је научно прихваћено и што им је доступно.
Дуго, ТMRCA није егзакно утврђен заједнички предак већ статистички податак, који се израчунава из неке постојеће базе. То не значи да у бази нема појединаца који искачу у прошлост, али се њихов утицај у крајнјем резултату упросечује. Барем по методологији која је коришћена у раду.

А ко је рекао да су аутори игнорисали податке? Аутори су тестирали оно за шта се у тренутку када су то радили знало. Иако је рад публикован 2012, очито је да је рађен знатно раније, зато и недостаје Z280. Што се тиче методологије коју су аутори користили, бојим се да су користили баш ону Андерхилову, за коју Рожански и Кљосов тврде да је погрешна.

Треће, заједнички предак М26 и М423 иде дубље у прошлост, међутим то још увек не значи да један залутали М26 у базу, може значајно да промени укупан резултат пррорачуна TMRCA.
И ово сам већ објанио али изгледа да ...

Мора да промени!!! Јесте да је метод израчунавања базиран на статистици, али постоје извесни услови које тај метод мора да испуни да би се сматрао добрим. Главни од њих је да TMRCА шире групе мора бити већи од TMRCА било које његове подгрупе, и ако тај метод не буде дао такве резултате, то значи да није добар. Исто тако, TMRCА за појединце из две дисјунктне подгрупе мора бити већи од TMRCА и једне и друге подгрупе, ако се не добије тако, то опет значи да метод није добар. У овом конкретном случају, вредност за TMRCА о којој расправљамо мора бити већа и од TMRCA за М26 и од TMRCА за М423, а мања од TMRCА за I2a1-P37.2, то не зависи од метода/формуле за израчунавање, а колико ће тачно бити та вредност, е то већ зависи од метода/формуле.

Ово мжда све објашњава.
Али коме веровати?
У сваком случају оно што смо до сада радили, да се држимо прорачуна ТМРЦА као неприкосновене чињенице, не би смело бити пракаса. Ово је веома дискутабилан податак.
Оно што је неспорно је да је наш И2а веома стар. Такође и М458.

Андерхил је највећи ауторитет у сфери генетичке генеалогији, и потребна је велика храброст да би се тврдило да је његова метода погрешна, односно да не даје добре резултате када се примени на M458. Види се да је упркос томе та чињеница прихваћена у научним круговима у тој области. На FTDNA рачунају TMRCА за R1a и њене подгране по методу Нортведа, и за M458 (a и за многе друге гране) су добили приближно исти резултат као Рожански и Кљосов. Добити сличне резултате користећи различите методологије је нешто веома значајно у науци и доприноси много јачем уверењу да би ти резултати заиста могли бити добри. Нико TMRCА не узима за неприкосновену чињеницу, старост може бити већа или мања, али оно што је неприкосновено је оно што сам горе рекао, TMRCА шире групе мора бити већи од TMRCА било које његове подгрупе, односно TMRCА родитељске гране мора бити већи од TMRCА гране потомка.

Ахиле, сине, најскорији заједнички предак (Most Recent Common Ancestor - MRCA) неке (било које) популације је итекако екзактан појединац који је живио некада у прошлости. Једино је вријеме до обитавања тог најскоријег заједничког претка (Тime to Most Recent Common Ancestor - TMRCA), процјењена вриједност, а која се опет процјењује различитим методама на бази процјењене брзине мутирања појединих компоненти Y-хромозома и процјењене вриједности времена протеклог између сукцесивних генерација мушкараца.

Напримјер, MRCA популације која се састоји од два члана, сина мога ујака и мене, је наш дјед (отац његовога оца и моје мајке) Јеврем Илић. TMRCA је у овоме случају 104 године, јер се покојни Јеврем, родио 1909-е.
Био би егзактан, када би имали записане родослове, па тако дошли до заједничког претка.
Овако МРЦА је ствар теоријских прорачуна из садашње базе. Очигледно да у лоцирању времена у коме је живео имамо доста лутања, те ово никако не може бити езактан податак.
Када посматрамо одређену популацију, да ли су заиста иамли заједничког претка?
Ово је ипак теоријски податак, говори о највероватнијој ситуацији. Не мора бити да се реално посматрајући историју, тај највероватнији сценарио заиста и одиграо, тако да није немогуће да имамо уљеза.
А ко је рекао да су аутори игнорисали податке? Аутори су тестирали оно за шта се у тренутку када су то радили знало. Иако је рад публикован 2012, очито је да је рађен знатно раније, зато и недостаје Z280. Што се тиче методологије коју су аутори користили, бојим се да су користили баш ону Андерхилову, за коју Рожански и Кљосов тврде да је погрешна.
Мора да промени!!! Јесте да је метод израчунавања базиран на статистици, али постоје извесни услови које тај метод мора да испуни да би се сматрао добрим. Главни од њих је да TMRCА шире групе мора бити већи од TMRCА било које његове подгрупе, и ако тај метод не буде дао такве резултате, то значи да није добар. Исто тако, TMRCА за појединце из две дисјунктне подгрупе мора бити већи од TMRCА и једне и друге подгрупе, ако се не добије тако, то опет значи да метод није добар. У овом конкретном случају, вредност за TMRCА о којој расправљамо мора бити већа и од TMRCA за М26 и од TMRCА за М423, а мања од TMRCА за I2a1-P37.2, то не зависи од метода/формуле за израчунавање, а колико ће тачно бити та вредност, е то већ зависи од метода/формуле.
Андерхил је највећи ауторитет у сфери генетичке генеалогији, и потребна је велика храброст да би се тврдило да је његова метода погрешна, односно да не даје добре резултате када се примени на M458. Види се да је упркос томе та чињеница прихваћена у научним круговима у тој области. На FTDNA рачунају TMRCА за R1a и њене подгране по методу Нортведа, и за M458 (a и за многе друге гране) су добили приближно исти резултат као Рожански и Кљосов. Добити сличне резултате користећи различите методологије је нешто веома значајно у науци и доприноси много јачем уверењу да би ти резултати заиста могли бити добри. Нико TMRCА не узима за неприкосновену чињеницу, старост може бити већа или мања, али оно што је неприкосновено је оно што сам горе рекао, TMRCА шире групе мора бити већи од TMRCА било које његове подгрупе, односно TMRCА родитељске гране мора бити већи од TMRCА гране потомка.
Саветујем ти да још једном прочиташ рад и покушаш да га разумеш.
Ја немам примедбе на њега и све ми делује савршено логично.
И оно што је најважније овакав сценарио има изненађујућих поклапања са радом о заједничким прецима, кога смо претходно анализирали.
samo ukazujem da postoji naučni rad publikovan u uglednom časopisu specilalizovanom za tu oblast, koji gene sa teritorije Srbije vidi kao paleolitsko nasleđe...
to što su modeli koji se koriste različiti ne znači da je jedan ispravan a drugi ne (kao što olako zaključuju tumači lika i dela Kljosova i Nordvedta po kojekakvim forumima).......
znači samo da poređenja starosti nekih populacija i uporedne procene vremena i pravaca njihovih migracija možemo praviti samo u okviru rezultata dobijenih primenom istog modela...
dalje..nije samo model bitan...procena starosti neke populacije jako zavisi i od veličine uzoraka...uzorak koji R1a.org i ftdna koriste nije reprezentativan za Srbiju a definitivno nije reprezentativan za R1a M-458 iz Srbije gde nijedna od ove dve baze podataka nema ni jedan jedini uzorak R1a-M458 sa teritorije Srbije...
Ово треба подвући.

Poslednja izmena:
truthSeeker

samo ukazujem da postoji naučni rad publikovan u uglednom časopisu specilalizovanom za tu oblast, koji gene sa teritorije Srbije vidi kao paleolitsko nasleđe..
.

Prijatelju, postoje i radovi eminentnog vrhunskog strucnjaka i nekada i ministra znanosti i sporta RH, g. Primorca koji tvrdi da se Hrvati nisu micali iz Hrvatske bar nekih 15000 godina pa su mu se ljudi od profesije smejali. Zasto ne uzeti jedan takav rad kao apsolutnu cinjenicu i shvatiti da su Srbi samo nekakvi cigani i vlasi za razliku od Hrvata koji su rasni i intelektualni krem eUrope?

Ukoliko prihvatis taj model kao ispravan onda znaci da su R1b naselili zap. Evropu pre cca 9-10000 godina. Dakle, ne postoji selektivna nauka koja ce za jednu grupacijuj da tvrdi jedno a za drugu nesto sasvim drugo a u oba slucaja smo koristili istu naucnu metodu.

Srbija sadrzi odredjene postotke haplogrupa koje se nalaze i kod drugih naroda cije su baze haplotipova znacajno bogatije sa haplogrupama koje mi delimo sa njima. Za sada nemamo bas ni jednu jedinu naznaku da Srbi poseduju bilo kakvu haplogrupu koja bi se izdvojila svojom staroscu a da je nemaju drugi narodi.

Решио сам да не реагујем на овакве глупости, али заиста не могу да издржим оволику количину незнања, односно овакво безумно ширење дезинформација.

I ja sam resio, i ne reagujem , i preporucujem ti da izdrzis... da ne trosis energiju na odgovore, ne vredi. Gubis i vreme i zivce, a neces dostici nikakav rezultat.

..
Саветујем ти да још једном прочиташ рад и покушаш да га разумеш.
Ја немам примедбе на њега и све ми делује савршено логично.

Па рад Regueiro et al. сам прочитао много пре тебе, скинуо сам га чим се појавио на ScienceDirect, још пре но што се процедура публиковања потпуно завршила. Ни ја немам много примедби на тај рад, имам једну једину, а то је TMRCA за M458 и R1a-M198(xM458). Прво, новија и свакако прецизнија израчунавања су показала да је TMRCA за M458 знатно млађи, што су показале не једна, него две независне методе. Друго, могуће је да на простору садашње Србије TMRCA за M458 буде већи од R1a-M198(xM458), и то има веома једноставно логично објашњење: доласком Словена десило се да није дошао ниједан хаплотип из R1a-M198(xM458) старији од најстаријег хаплотипа из TMRCA за M458, или је пак дошао, али се у међувремену угасио. Не тврдим да је такво објашњење апсолутно добро, али представља једну од могућности која се не може искључити, и сигурно је прихватљивија од вашег тумачења да је M458 најстарији на Балкану и да се одатле ширио на север. У сваком случају ваш закључак о већој старости M458 на Балкану у односу на друге области је апсолутно произвољно - аутори су израчунали разноврсност M458 на садашњој територији Србије, и проценили да је висока, али не знају каква је разноврсност за M458 у другим земљама, то нису рачунали, па се то не може поредити.

Са друге стране, Кљосов тврди да у својој бази поседује бар један R1a-M198* хаплотип из Србије. И ти си много пута истицао то да си у некој бази видео име неког типа, чини ми се да је био из Македоније, који је R1a-M198*. Ако је то тачно, а ти тврдиш да јесте, онда резултат да је на овим просторима M458 старије од R1a-M198(xM458) пада у воду. Ја не залазим у то шта је тачно, да ли да је овде M458 старије од R1a-M198(xM458), или оно што тврдите ти и Кљосов, али једно друго искључује. Наравно, то не значи да је то што су Regueiro et al. тврдили о старости M458 и R1a-M198(xM458) лоше, једноставно у свом истраживању нису налетели ни на један старији хаплотип из R1a-M198(xM458), па им је тако испало. Међутим, уколико је заиста пронађен неки R1a-M198* са ових простора, ако се то зна, онда не можете да правите историјске интерпретације какве правите, очигледно су погрешне. Иако ти и твој пајташ покушавате да нас убедите да тако нешто тврде Regueiro et al., али ми смо читали рад па знамо да то није тачно. Једино што они тврде по том питању је да I1-M253, I2a-P37.2 и R1a1a-M198 пронађени код Срба јесу пре-неолитски, односно да су присутни у Европи још од палеолита.

Још једном подвлачим, једина ствар из рада Regueiro et al. у коју сумњам је та старост за M458. На остало немам примедби. Што се тиче старости за I2a1b-M438, ту ништа није спорно. Аутори кажу да је та "српска" I2a1b-M438 стара ~9.000 година, и то није у сукобу са оним што други кажу, Нортвед је укупну старост за I2a1b-M438 проценио на ~15.000 година. То што Regueiro et al. тврде за I2a1b-M438 није ни у каквом сукобу са проценом старости за I2a1b3-Din коју су дали Нортвед и Кљосов, јер Regueiro et al. нису процењивали старост за I2a1b3-Din, они чак нису ни знали за ту хаплогрупу.

I ja sam resio, i ne reagujem , i preporucujem ti da izdrzis... da ne trosis energiju na odgovore, ne vredi. Gubis i vreme i zivce, a neces dostici nikakav rezultat.

Вероватно си у праву, али је ипак велико питање шта треба радити. Ако их игноришеш, такви људи помисле да су заиста у праву, осиле се и не може да се живи од њих. Ако реагујеш, то углавном нема ефекта. Ја знам да то неће имати ефекта, али рачунам да моја реакција и није усмерена ка њима, већ ка другим људима који ово читају. Ето, дође неко нов ко се не разуме много у ову проблематику и жели да нешто сазна (такав сам био и ја када сам почео да пратим ову тему), и ако га овакви trueSucker-и избомбардују дезинформацијама, а ми ћутимо, човек неће доћи до онога по шта је дошао. Ето, због тога мислим да морамо повремено реаговати. Иначе, живце не губим превише, али време итекако...

О чему се ради?
Са истим пордатком се барата на "Истраживању 103 узорка". У источној Европи израчуната старост М 458 од 11000г, Кљосов претпоставља применом evolu-tionary mutation rate” методе.
Regueiro et al., су очигледно, применом исте методологије на узорку 103, добили ТМРЦ-а српских М 458 од 14000г, да је рађено по Клосовљевој методи ово би било рецимо 6000 година. Такође израчунали су старост српске Р1а* популације и добили 11000 година, што значи да је у српској популацији М 458 30% старији но Р1а* и да је српски М 458 30% старији од пољског М 458. Да не би било забуне српски Р1а* чини углавном З 280, тако да је податак логичан.
Најстарији израчунати ТРМЦА за Р1а* за неку популацију је за популацију Таџикистана, мислим, и ту је вероватно реч о само некој грани З 93, популацији, тако да и овде нема ништа нелогично.
Наравно када би рачунали Р1а* за целокупну светску популацију добили би већу старост и онда би свакако Р1а* био старији од М 458.
Оно што је проблем је када имамо податке добијене по различитој методологији. Они су неупоредиви.

Дакле нема никаквих дезиформација, већ само неспособност да се разумеју информације.
220px-MtDNA-MRCA-generations-Evolution.svg.png

Poslednja izmena:
...
Дакле нема никаквих дезиформација, већ само неспособност да се разумеју информације.

Ма не кажем ја да си ти неспособан да разумеш информације, мислим само да одбијаш да то чиниш, али добро, изгледа ми се да си на добром путу да разумеш. Браво!!!

што значи да је у српској популацији М 458 30% старији но Р1а* и да је српски М 458 30% старији од пољског М 458. Да не би било забуне српски Р1а* чини углавном З 280, тако да је податак логичан.

Кажи ми ко тврди да је "српски М 458 30% старији од пољског М 458. У раду о коме смо "расправљали" Regueiro и остали то не тврде, нема ни на основу чега. Је ли то неки твој оштроумни закључак? Где су подаци за Пољаке? Јеси ли их сам тестирао и рачунао TMRCA?

Најстарији израчунати ТРМЦА за Р1а* за неку популацију је за популацију Таџикистана, мислим, и ту је вероватно реч о само некој грани З 93, популацији, тако да и овде нема ништа нелогично.

Е, ово већ превазилази границе онога што ја могу да разумем. Шта ти ово значи, да је "најстарији израчунати ТРМЦА за Р1а* за неку популацију" израчунат за неку грану Z93 у Таџикистану? Не разумем ни у овој форми! Кажи ми јел' ти Таџикистанци уопште имају неки R1a* или немају? Ако имају, какве везе MRCA за R1a* има са Z93? Ако га немају, како њихов MRCA за R1a*, кога немају, може бити најстарији? Стварно не разумем шта пишеш!

А што се методологије тиче, ево ти главног коментара из рада
  • A. Klyosov, DNA Genealogy, mutation rates, and some historical evidences written in Y-chromosome. I. Basic principles and the method. Journal of Genetic Genealogy 5 (2009), 186-216.
где је Кљосов детаљно oписао своју методологију. Коментар се односи на методу Животовског, коришћену и у Regueiro et al., и гласи:

Which mutation rate to use?

Zhivotovsky “evolutionary” mutation rate of 0.00069 mutations per marker per generation was empirically derived from three different populations and three different kinds of haplotypes using a number of questionable assumptions, and it was recommended for use not in “genealogical" or “pedigree-based" studies, but in “population” studies. Criteria for determining when a series of haplotypes represents a “population” and when it represents a “genealogical” situation were not provided. As a result, this mutation rate has been widely used in the academic literature quite indiscriminately, often (or always) resulting in time spans to common ancestors some 200-300% greater compared to those obtained with “genealogical” mutation rates.

Има још тога, али за то узми сам рад па прочитај!

Poslednja izmena:
..Када посматрамо одређену популацију, да ли су заиста иамли заједничког претка?...
Јок, ето, донијела их рода.

Свака (било која) популација мушкараца, одабрана на било који начин, има једног и само једног најскоријег заједничког претка (MRCA) по мушкој линији.

И свака (било која) популација жена, одабраних на било који начин, има једну и само једну најскорију заједничку преткињу (MRCA) по женској линији.

Poslednja izmena:
Јок, ето, донијела их рода.

Свака (било која) популација мушкараца, одабрана на било који начин, има једног и само једног најскоријег заједничког претка (MRCA) по мушкој линији.

И свака (било која) популација жена, одабраних на било који начин, има једну и само једну најскорију заједничку преткињу (MRCA) по женској линији.

Има заједничког претка, то није спорно, питање да ли се стварни ТМРЦА, поклапа са израчунатим.
Не.односно мала је вероватноћа.
Прво није ни израчунат стварни МРЦА.
Када радимо са статистиком добијамо расподелу вероноће, зато кажеме ТМРЦА је толико година+- толико година.

Друга ствар.
Овде говоримо о две различите ствари.
Једно је када посматрамо две блиске гране, и онда можемо претпоставити неки временски оквир када су имали заједничког претка (мада видимо да ту има доста лутања).
Друга ствар је колико ће уљез из суседне гране покварити укупан резултат прорачуна ТМРЦА. Ово би морало зависити од методологије. Сад не могу баш безрезервно тврдити, јер нисам ушао до детаља, али ако посматрамо еволутивну методу, где се броје акумулиране варијансе, ова разлика акумулираних варијанси 1 уљеза не би смела значајно да поквари укупан резултат. Свакако га не би померила на Мрца ове две гране.

Но ово овде то није тема, јер у узорку 103 нема М 26, штавише у свим истраживањима није откривен ни један осилац ове подгрупе ни у Србији, ни код Срба.
Кажи ми ко тврди да је "српски М 458 30% старији од пољског М 458. У раду о коме смо "расправљали" Regueiro и остали то не тврде, нема ни на основу чега. Је ли то неки твој оштроумни закључак? Где су подаци за Пољаке? Јеси ли их сам тестирао и рачунао TMRCA?

Е, ово већ превазилази границе онога што ја могу да разумем. Шта ти ово значи, да је "најстарији израчунати ТРМЦА за Р1а* за неку популацију" израчунат за неку грану Z93 у Таџикистану? Не разумем ни у овој форми! Кажи ми јел' ти Таџикистанци уопште имају неки R1a* или немају? Ако имају, какве везе MRCA за R1a* има са Z93? Ако га немају, како њихов MRCA за R1a*, кога немају, може бити најстарији? Стварно не разумем шта пишеш!

А што се методологије тиче, ево ти главног коментара из рада
  • A. Klyosov, DNA Genealogy, mutation rates, and some historical evidences written in Y-chromosome. I. Basic principles and the method. Journal of Genetic Genealogy 5 (2009), 186-216.
где је Кљосов детаљно oписао своју методологију. Коментар се односи на методу Животовског, коришћену и у Regueiro et al., и гласи:

Which mutation rate to use?

Zhivotovsky “evolutionary” mutation rate of 0.00069 mutations per marker per generation was empirically derived from three different populations and three different kinds of haplotypes using a number of questionable assumptions, and it was recommended for use not in “genealogical" or “pedigree-based" studies, but in “population” studies. Criteria for determining when a series of haplotypes represents a “population” and when it represents a “genealogical” situation were not provided. As a result, this mutation rate has been widely used in the academic literature quite indiscriminately, often (or always) resulting in time spans to common ancestors some 200-300% greater compared to those obtained with “genealogical” mutation rates.

Има још тога, али за то узми сам рад па прочитај!
Подаци за Пољску су у твом цитату Кљосова, а резултаки по источној европи се помињу и у раду.
За Р1а*
Очигледно ниси разумео о чему се ради.
Причали смо о овоме када смо тумачили Наукине резултате.
Када је рађена апликација многе подгрупе нису биле откривене. Тако предикатор избације М 458, а све остало је Р1а*. Касније су откривене друге подгрупе па је развијено стабло, немамо Предикатор који ово може препознати.
Са друге стране М 26 је дсвно откривена, па би, да је идентификвана, у раду то свакако било презентовано. Као што је презентоман овај М223.

Poslednja izmena:
У раду Regueiro је добијен ТНРЦА српског 103 узорка од 9000, година, заниммљо је да, када упордимо овај податак, коригован коефицијентом 2,5 због разлике у методологији, добијамо приближно старост Дина коју је Кен Нордтведт израчунао (4000 +). Ово касније спушање овог датума до 2200г, излази из разлике прорачуна за две методологије (250 - 300%).

Други значајан податак из рада тај да је Е В13 убедљиво најмлађа хг код Срба.

Још једном подвлачим, једина ствар из рада Regueiro et al. у коју сумњам је та старост за M458. На остало немам примедби. Што се тиче старости за I2a1b-M438, ту ништа није спорно. Аутори кажу да је та "српска" I2a1b-M438 стара ~9.000 година, и то није у сукобу са оним што други кажу, Нортвед је укупну старост за I2a1b-M438 проценио на ~15.000 година. То што Regueiro et al. тврде за I2a1b-M438 није ни у каквом сукобу са проценом старости за I2a1b3-Din коју су дали Нортвед и Кљосов, јер Regueiro et al. нису процењивали старост за I2a1b3-Din, они чак нису ни знали за ту хаплогрупу.

Rezultati za R-M458 i za I2a koje daje Regueiro su dobijeni istom metodom... ne može ti jedan valjati jer se po tebi slaže sa rezultatima dobijenim nekom drugom metodom a da ti drugi ne odgovara jer se ne slaže....

ne znam da li shvataš koliko su sva ta vremena procena starosti nepouzdana....

model Kljosova za procenu starosti grana je zasnovan na broju mutacija...

n/N = kt

n = a number of mutations (from the base haplotype) in a series
of N haplotypes,
N = a number of haplotypes, descending from one common
ancestor (having the base haplotype) in the series,
k = the average mutation rate constant for the haplotypes (per
generation) of the given format,
t = a number of generations (TMRCA).
...
N = Ae^kt
that is
ln(N/A) = kt
where:
N = a total number of haplotypes in a set,
A = a number of unchanged (identical, not mutated) base
haplotypes in the set,
k = an average mutation rate,
t = a number of generations to a common ancestor
["Haplogroup R1a, Its Subclades and Branches in Europe during the Last 9000 Years" Klyosov, Rozanski ]

pretpostavka je da se mutacije dešavaju u određenom vremenskom razmaku tj. da postoji srednja brzina mutacija i da je ista za sve populacije i konstantna tokom vremena...da je razmak između generacija fiksni...a podrazumevana oblast važenja za takve pretpostavke proteže se na desetine hiljada godina...

međutim realnost je da je mutacija verovatnija kod osobe koja živi u blizini mesta gde je pojačana radioaktivnost ili prisustvo neke druge mutagene materije......
takođe ne može biti ista verovatnoća pojave mutacije u populaciji od 10 ljudi i u populaciji od 10000 jedinki sa istim genetskim materjalom.....
realnost je da se u nekim kulturama i vremenima deca možda najviše prave sa 15-20 godina a u nekim sa 30-35....
itd..

poenta je da su modeli pojednostavljeni i sa isuviše mnogo pretpostavki i odokativnim biranjem parametara......i da nijedan model neće dati starost za koju možeš da pouzdano tvrdiš da je tačna....
tako da je vrlo glupo da jedan model uzimaš kao svetu kravu i na osnovu rezultata tog modela vrednuješ rezultate dobijene drugim modelom na drugim uzorcima....

ono što je moguće je da porediš vrednosti dobijene apsolutno istom metodologijom...a ne da porediš rezultate dobijene jednom i rezultate dobijene drugim modelom i da jedan od modela uzimaš za referencu na osnovu koje vrednuješ drugi....

imaj na umu da dosta zavisi i od uzoraka...R1a.org i ftdna su vrlo tanki po pitanju uzoraka iz Srbije...za R1a-M458 nemaju njedan jedini uzorak iz Srbije...ipak ti negiraš rezultat koji daje Regueiro za R1a-M458 u Srbiji jer se po tebi ne slaže sa rezultatima koje Klyosov i Nordvedt daju za M458...koje to rezultate imaju Klyosov i Nordvedt za R1a-M458 u Srbiji kada nemaju ni jedan jedini R1a-M458 uzorak iz Srbije u svojim bazama podataka....

...
Удри ти, само удри! Можда те и то довело до тога да слабије капираш, али то ти сигурно неће помоћи да поправиш ствари. За писмене су аутори све лепо написали и објаснили. Иако неке ствари није лако схватити, посебно ако немаш смисла за апстрактно размишљање, ипак начин израчунавања просечног броја заједничких генетичких предака није тако тешко схватити, треба се само мало помучити.
...
....
...
Ето, дође неко нов ко се не разуме много у ову проблематику и жели да нешто сазна (такав сам био и ја када сам почео да пратим ову тему), и ако га овакви trueSucker-и избомбардују дезинформацијама, а ми ћутимо, човек неће доћи до онога по шта је дошао

ne znam koliko godina imaš ali što pre naučiš da poštuješ druge ljude umesto što pokušavaš da ih poniziš i uniziš, pre ćeš postati čovek.... za sad si samo Kyrios...
gospodinom te neće učiniti ni slika koju uzimaš za avatar, ni pomodnost reči koje koristiš, već način na koji se ophodiš prema drugima...

Poslednja izmena:
Rezultati za R-M458 i za I2a koje daje Regueiro su dobijeni istom metodom... ne može ti jedan valjati jer se po tebi slaže sa rezultatima dobijenim nekom drugom metodom a da ti drugi ne odgovara jer se ne slaže....

Je li tebi izgleda OK starost R1b u zap. Evropi koja je dobijena sa tom istom metodom? Koliko sam shvatio, ti tu metodu podrzavas kada je u pitanju M458 a negiras je u slucaju R1b?
Molim te da odgovoris na ovo pitanje pa da temu stavimo ad acta.

The face of prehistoric Britain: Forensic scientist uses Neolithic man's 5,500-year-old skull to create lifelike image

• £27 million project, led by English Heritage, began last year
  • Includes most advanced reconstruction of an early Neolithic man's face
  • Skeleton was found buried in a long barrow 1.5 miles from Stonehenge
  • A344 road, which runs past Stonehenge, was permanently closed in June

He is the star attraction of Stonehenge's new £27million modern visitor centre that has taken decades to produce.

A Neolithic man has been brought to life after the most advanced forensic reconstruction of a face, based on a 5,500-year-old skeleton buried in a long barrow 1.5 miles from Stonehenge.
The new face of the model, which has been carefully reconstructed to show people what life was like

More than a million people flock to the popular ancient monument in Wiltshire each year, with hundreds attending ceremonies to mark the solstices.

Since the end of the 19th century, Stonehenge has been 'severely compromised' by the intrusion of roads and traffic, with 'outdated and inadequate' visitor facilities.

article-2525035-1A24190400000578-122_634x773.jpg
article-2525035-1A235D7B00000578-333_306x527.jpg
article-2525035-1A235CDB00000578-886_306x527.jpg

article-2525035-1A2418AB00000578-695_634x467.jpg
article-2525035-1A2418A200000578-8_634x422.jpg

http://www.dailymail.co.uk/news/art...entre-opens-reconstruction-Neolithic-man.html

Prilozi

• article-2525035-1A2418A200000578-8_634x422.jpg
    50,2 KB · Pregleda: 3
The face of prehistoric Britain: Forensic scientist uses Neolithic man's 5,500-year-old skull to create lifelike image

• £27 million project, led by English Heritage, began last year
  • Includes most advanced reconstruction of an early Neolithic man's face
  • Skeleton was found buried in a long barrow 1.5 miles from Stonehenge
  • A344 road, which runs past Stonehenge, was permanently closed in June

He is the star attraction of Stonehenge's new £27million modern visitor centre that has taken decades to produce.

A Neolithic man has been brought to life after the most advanced forensic reconstruction of a face, based on a 5,500-year-old skeleton buried in a long barrow 1.5 miles from Stonehenge.
The new face of the model, which has been carefully reconstructed to show people what life was like

More than a million people flock to the popular ancient monument in Wiltshire each year, with hundreds attending ceremonies to mark the solstices.

Since the end of the 19th century, Stonehenge has been 'severely compromised' by the intrusion of roads and traffic, with 'outdated and inadequate' visitor facilities.

article-2525035-1A235D7B00000578-333_306x527.jpg
article-2525035-1A235CDB00000578-886_306x527.jpg

article-2525035-1A2418AB00000578-695_634x467.jpg

http://www.dailymail.co.uk/news/art...entre-opens-reconstruction-Neolithic-man.html

Lepa rekonstrukcija. ja sam siguran da su ljdui pre bili tamniji a da su imali vise kosu nego ova rekonstrukcija.

Da su znali, mogli su da se ne muče i ne rasipaju novce. Trebalo je samo da pogledaju Cast Away. :lol:

32.jpg

Dakle, procitavsi ovih par hiljada postova pronadjoh odgovore na mnoga pitanja.
Kao nekog ko ovu oblast ne poznaje dovoljno, interesuje me istorijska interpretacija nekih, manje ili vise dokazanih, tvrdnji.
Naime, koliko sam ja shvatio, oko 35% Srba (iz Srbije), 40% Hrvata (koji se danas tako osecaju) i oko 45% Bosanaca (geografski), a to je par miliona ljudi ukupno, vode poreklo od jednog coveka koji je ziveo negde pre oko 2200 godina.
Gde je ziveo taj covek? Kom plemenu, narodu ili kulturi je pripadao? U cijem okruzenju je mogao ziveti? Kada se desila demografska eksplozija njegovih potomaka, ako se uopste i desila i da li bi on mogao ili morao biti u nekom polozaju koji mu pruza izvesne prednosti u smislu ostvarivanja brojnog potomstva?
Obzirom na to da je njegova loza bila jako malobrojna u rasponu od preko 2000 godina (genocid r1b od pre 4500 godina do njegovog vremena), uz osnovanu pretpostavku da je bilo i njegovih striceva, dedova itd., da li je moguce da je on sam uticao na to da prezive samo njegovi potomci? Da li je moguce da je genetika razotkrila drevni bratoubilacki nagon, koji se i dan danas u nekima ogleda?
Molio bih najupucenije ali i najaktivnije (Kor, Kyrios, Investigator, Hayka, Ahil) za misljenje.
Hvala unapred, ali i na dosadasnjem trudu. Zaista sam sa zadovoljstvom pratio diskusiju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back