Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Je li tebi izgleda OK starost R1b u zap. Evropi koja je dobijena sa tom istom metodom? Koliko sam shvatio, ti tu metodu podrzavas kada je u pitanju M458 a negiras je u slucaju R1b?
Molim te da odgovoris na ovo pitanje pa da temu stavimo ad acta.

ja ne podržavam ovaj ili onaj model ali i ne odbacujem ovaj ili onaj

naravno da podržavam da se svi rezultati dobijeni istim modelom (pa i za migracije R1b i R1a-M458) međusobno upoređuju...
a da se onda uporede modeli svih migracija po jednom i drugom i trećem modelu određivanja starosti sa poznatim arheološkim i istorijskim migracijama...

ali ono što mora da se shvati je da procenjena starost od npr. 9000 godina ne sugeriše da je ta starost nastala tu gde je populacija koja ima odgovarajući diverzitet (osim eventualno u slučaju gde je diverzitet ubedljivo veći nego za ostale lokacije koje su kandidati )...

diverzitet je po prirodi stvari veći tamo gde se haplogrupa duže zadržala i sa brojnijim članstvom...

za R1a-M458 najveći diverzitet je u Srbiji ....uz to R1a-m458 je praktično odsutan u zapadnoj Evropi I Aziji...te dve činjenice sugerišu da se R1a-M458 širio sa Balkana u istočnu Evropu ili bar da je jako jako dugo bio na Balkanu ili alternativno među Srbima....ako bi izvor bio u Poljskoj, onda bi oni morali da imaju veći diverzitet nego ljudi u Srbiji... s obzirom da R1a-M458 nije previse zastupljen među Srbima, veliki diverzitet je logičnije objasniti time da je R1a-M458 u prošlosti jako dugo boravio na Balkanu.... ovo se može povezati sa ruskom primarnom hronikom koja pra-Slovene smešta na obale Dunava ( pre svega u Mađarskoj i Srbiji )...i sa arheološkim nalazima prof. Đorđa Jankovića koji nedvosmisleno utvrđuje kontinuitet između arheoloških nalaza iz Panonije sa ranim Slovenima... po meni Poljaci (ljudi koji žive u polju) = Panonci (ljudi koji žive u polju) = Pelazgi (ljudi koji žive u polju).. ništa logičnije nego da ljudi koji žive u polju, kad ih pritisnu i istisnu iz polja u kome žive nađu neku drugu ravnicu....
ovaj scenario u kome su Poljaci u stvari Panonci se savršeno uklapa u kontakte koje Poljaci imaju sa drugim nacijama prema radu koji smo nedavno komentarisali...
http://forum.krstarica.com/showthread.php/420890-ГЕНЕТИЧКА-ГЕНЕАЛОГИЈА?p=26890961&viewfull=1#post26890961
http://forum.krstarica.com/showthread.php/420890-ГЕНЕТИЧКА-ГЕНЕАЛОГИЈА?p=26897983&viewfull=1#post26897983

za R1b je diverzitet mnogo veći koliko se sećam u maloj Aziji i sećam se rada koji je diverzitet R1b mapirao na istorijske periode...
ne sećam se više tačnih brojeva ali prema tom radu R1b je u Evropu ušao dosta kasnije nego što je starost zapadno evropskog R1b
kad budem imao vremena potražiću taj rad...

edit:
našao sam !!

http://www.plosbiology.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pbio.1000285
largerimage

slika A predstavlja vreme širenja neolitskih kultura..
slika B frekvencu R1b
slika C diverzitet R1b

iz ovoga je jasno da je R1b dugo vremena proveo u maloj Aziji i naročito na obalama Egejskog mora....

ovde je pokušaj rekonstrukcije vremena migracija

originalimage

takođe vredi pogledati rad koji pretenduje da poveže R1b sa širenjem linearne keramike u neolitu
http://www.nature.com/ejhg/journal/v19/n1/full/ejhg2010146a.html

po meni linearna keramika bi mogla pre da ima veze sa I2a

i Kljosov je dao viđenje po pitanju R1b
The regions considered are from South Siberia/Central Asia in the east (where R1b haplogroup arose ~16,000 ybp) via the North Kazakhstan, South Ural to the Russian Plain and further west to Europe (the northern route entering Europe around 4500 ybp); from the Russian Plain south to the Caucasus (6000 ybp), Asia Minor (6000 ybp) and the Middle East (6000 - 5500 ybp) to the Balkans in Europe (the southern route, entering Europe around 4500 ybp); along North Africa and the Mediterranean Sea (5500 - 5000 ybp) via Egypt to the Atlantic, north to Iberia (the North African route with arrival to the Pyrenees 4800 ybp). The Arbins (bearers of R1b haplogroup) along their migration route to the Middle East and South Mesopotamia apparently have established the Sumer culture (and the state), moving westward to Europe (5000 - 4500 ybp) carrying mainly the R-M269 subclade and its downstream L23 subclade. This last subclade was nearly absent along the North African route, and/or did not survive the migration to Iberia or evidenced later. At the arrival to Iberia (4800 ybp) the M269 sub-clade split off M51 and soon thereafter the L11 downstream subclades
http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?paperID=19567

ovo je stanje kultura u neolitu oko 4500 BC

European-middle-neolithic-en.svg

ako je Kljosov u pravu, R1b nema veze sa širenjem linearne keramike jer se širi mnogo kasnije (4500 godina pre sadašnjice a ne 4500 BC)

takođe ako oko 4500 ybp tj. 2500BC dolaze iz male Azije onda su to verovatno Hatti

The Hattians were an ancient people who inhabited the land of Hatti (present-day central Anatolia, Turkey). The group was documented at least as early as the empire of Sargon of Akkad (c. 2300 BC),[1] until it was gradually absorbed c.2000–1700 BC by the Indo-European Hittites, who became identified with the "land of Hatti".
http://en.wikipedia.org/wiki/Hattians

Hatti može da da plemensko ime Goti ...
osim toga Hatti ime za vrhovnog PIE boga (koji je slovenski Perun, hetitski Tarhun, keltski Taranis) je Taru
što je oblik najbliži germanskom Thor...

u Skandinaviji koja je izvor germanske kulture I1 je dominantniji od R1b...
tako da bi po ovoj logici Hatti pre trebao da bude I1...

dok je hetitski Tarhun reč bliža keltskom Taranis pa je logičnije da R1b ima veze sa Hititima...

I1 prema Nordvedtu ne može da se nađe starija od 4000 godina pre sadašnjosti... to je lako čini ostacima Hati ljudi koji su u periodu 2500BC do 2000 BC negde otišli iz male Azije... kakvi stari Evropljani...

http://knordtvedt.home.bresnan.net/Tree%20for%20I1%20Z58+%20Z60-.pptx

na slici neolitskih kultura to bi značilo da su Don-Dniepar i Ertebolle, Sopot i Vinča R1a culture, a linearna keramika je I2a kultura..a Kardijum keramika je I2a-M26 koja se odvojila od I2a pre oko 18000 godina
http://knordtvedt.home.bresnan.net/Tree%20and%20Map%20for%20Hg%20I.pdf.

za to vreme I1 i R1b su još van Evrope respektivno u maloj Aziji (I1 Hatti) i još istočnije (R1b)...
onda talas nadolazeće R1b izgura I1 iz male Azije šireći se i na Balkan i dalje kroz Evropu...deo u pravcu Beneluksa i severne Francuske a deo u pravcu keltske Iberije ...

ovde možda pričamo o ranim Keltima...a ranijim Hetitima (Hetiti nije istorijsko ime, nego skoriji egzonim)... Hetitsko carstvo se raspada 1180 BC upadom ljudi sa mora (sevrnjaci sa svih strana za Egipćane) koje je kopneni napad na Hetite... napadače naa Hetite pretpostavljam čine koalicija Asiraca sa jugoistoka Jermena (Hayas) sa severoistokaistoka, Veneta sa severa, Sherdana sa zapada i Lukka (Likian) sa juga... glavne snage na kopnu su Hayasa-Azzi koalicija (Jermeni i Asirci)...
ova koalicija uključuje R1a...to je ustvari osveta..otud toliko rušenja u tom periodu..jer pre toga R1b je istisnula R1a iz delova Evrope...

nisam siguran kako ovo sve ima veze sa Trojanskim ratom u kome Achaeans (Dannans) pobeđuju Trojance i njihove saveznike... ...

po meni linearna keramika bi mogla da ima veze sa I2a P37 jer objašnjava i I2a Isles kao najzapadnije grane I2a kao i najistočniju tačku u Ukrajini...
osim toga I2a P37 je bila u Ukrajini pre Gota jer je izbušena tamo gde su došli Goti...

Poslednja izmena:
...
za R1b je diverzitet mnogo veći koliko se sećam u maloj Aziji i sećam se rada koji je diverzitet R1b mapirao na istorijske periode...
ne sećam se više tačnih brojeva ali prema tom radu R1b je u Evropu ušao dosta kasnije nego što je starost zapadno evropskog R1b
kad budem imao vremena potražiću taj rad...

edit:
našao sam !!

http://www.plosbiology.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pbio.1000285
...

Свака ти част! Не зна се да ли брзе пишеш или читаш. Отвориш рад, погледаш слике, и одмах је све јасно, и може да се даље коментарише, километарски. Макар оне огромне слике би могао да ставиш под SPOILER, да може човек за мање од пола сата да изскролује твој пост, мада би било најбоље да и целокупан текст ставиш под SPOILER, ако неког то буде интересовало он ће га лако отворити.

Што се тиче овог рада који си цитирао, ево главног "закључка" његових аутора, на чије смо коментарисање овде потрошили на десетине постова.

"This study examines the diversity of the paternally inherited Y chromosome, focusing on the commonest lineage in Europe. The distribution of this lineage, the diversity within it, and estimates of its age all suggest that it spread with farming from the Near East. Taken with evidence on the origins of other lineages, this indicates that most European Y chromosomes descend from Near Eastern farmers [под тиме аутори подразумевају носиоце хаплогрупе R1b]. In contrast, most maternal lineages descend from hunter-gatherers, suggesting a reproductive advantage for farming males over indigenous hunter-gatherer males [под тиме аутори подразумевају носиоце хаплогрупе I] during the cultural transition from hunting-gathering to farming."

Je li tebi izgleda OK starost R1b u zap. Evropi koja je dobijena sa tom istom metodom? Koliko sam shvatio, ti tu metodu podrzavas kada je u pitanju M458 a negiras je u slucaju R1b?
Molim te da odgovoris na ovo pitanje pa da temu stavimo ad acta.
Kod R1b autiri su pomenuli jedan fenomen.
Kada imamo naseljavnje u talasima, to povećava starost.

No, čini mi se da smo peviše opterećeni drugima. Trebalo ni prvo da neopterećeni vidimo gde smo mi.
Istorija nema gde da pobegne. Recimo imamo dosta istorijskih dokumenata koji ukazuju na pokrštavanje i turčenje Srba. Zasigurno i GG ovo mora potvrditi, ali kažem, prvo da vidimo gde smo, da ne bi lutali.
The face of prehistoric Britain: Forensic scientist uses Neolithic man's 5,500-year-old skull to create lifelike image

• £27 million project, led by English Heritage, began last year
  • Includes most advanced reconstruction of an early Neolithic man's face
  • Skeleton was found buried in a long barrow 1.5 miles from Stonehenge
  • A344 road, which runs past Stonehenge, was permanently closed in June

He is the star attraction of Stonehenge's new £27million modern visitor centre that has taken decades to produce.

A Neolithic man has been brought to life after the most advanced forensic reconstruction of a face, based on a 5,500-year-old skeleton buried in a long barrow 1.5 miles from Stonehenge.
The new face of the model, which has been carefully reconstructed to show people what life was like

More than a million people flock to the popular ancient monument in Wiltshire each year, with hundreds attending ceremonies to mark the solstices.

Since the end of the 19th century, Stonehenge has been 'severely compromised' by the intrusion of roads and traffic, with 'outdated and inadequate' visitor facilities.

article-2525035-1A24190400000578-122_634x773.jpg
article-2525035-1A235D7B00000578-333_306x527.jpg
article-2525035-1A235CDB00000578-886_306x527.jpg

http://www.dailymail.co.uk/news/art...entre-opens-reconstruction-Neolithic-man.html
Tvoje lice mi zvuči poznato.

Poslednja izmena:
...
No, čini mi se da smo peviše opterećeni drugima. Trebalo ni prvo da neopterećeni vidimo gde smo mi.
Istorija nema gde da pobegne. Recimo imamo dosta istorijskih dokumenata koji ukazuju na pokrštavanje i turčenje Srba. Zasigurno i GG ovo mora potvrditi, ali kažem, prvo da vidimo gde smo, da ne bi lutali.

Како то мислиш да ГГ потврди покрштавање или турчење Срба?

Како то мислиш да ГГ потврди покрштавање или турчење Срба?
Генетика не може бити у раскораку са оним што је историјски познато.
Рецимо мој примар.
Када су ми урадили ДНА тест, послали су ми извештај да у јавним базама нема поклапања, а да су ми најближа петорица Хрвата.
Сада ових Хрвата нема у назначеној јавној бази, али појавио се неки лик из јужне Турске :eek:. Из Çukurova - е
http://en.wikipedia.org/wiki/Çukurova

Poslednja izmena:
Рецимо мој примар.
Када су ми урадили ДНА тест, послали су ми извештај да у јавним базама нема поклапања, а да су ми најближа петорица Хрвата.
Сада ових Хрвата нема у назначеној јавној бази, али појавио се неки лик из јужне Турске :eek:.

И даље ми није јасно? Како ће то да докаже покрштавање или турчење?

Рецимо мој примар.
Сада ових Хрвата нема у назначеној јавној бази, али појавио се неки лик из јужне Турске :eek:. Из Çukurova - е
http://en.wikipedia.org/wiki/Çukurova

И даље ми није јасно? Како ће то да докаже покрштавање или турчење?

Зар није очигледно да овај Дин С из Çukurova-е, мој рођак од пре 500 година, угрубо, пореклом Србин.

zar nije ocigledno, ugrubo receno, da si ti posrbljeni turcin ? :D

izvini

И какве везе то има са покрштавањем или турчењем?
Aко је неко био Србин, па постао Турчин, онда је се он потурчио.

- - - - - - - - - -

zar nije ocigledno, ugrubo receno, da si ti posrbljeni turcin ? :D

izvini
Па није.
Не пратиш тему.
A не познајеш историју. Какви Турци пре 1000 - 1500 година?

Poslednja izmena:
Aко је неко био Србин, па постао Турчин, онда је се он потурчио.

- - - - - - - - - -

Па није.
Не пратиш тему.
A не познајеш историју. Какви Турци пре 1000 - 1500 година?

a bas se vidi ko zna istoriju. lele.
pratim ja temu itekako, nego, sam ti poceo
evo jos ovaj tvoj zadnji post

ZNACI : ti pricas o nekom srbinu sto se poturcio prije te 500 g.
a sto to ne bi bio obrnuto ? :lol:

a mene dobacujes da se prica o desavanjima od pre 1000-1500 g. ???!!! :eek:

Занимљиво би било упоредити расподелу U4 mtDNA и R1a M 458
...

Апропо приче о mtDNA, је ли има ико на овоме подфоруму (или неко за кога знате, а да је са ових простора) да је одрадио тест mtDNA и да се зна којој хаплогрупи припада?

Апропо приче о mtDNA, је ли има ико на овоме подфоруму (или неко за кога знате, а да је са ових простора) да је одрадио тест mtDNA и да се зна којој хаплогрупи припада?
Ja sam I2a din Suth i H mt DNA, na žalost nemam podgrupu za mtDNA.
Poreklo mi je i po muškoj i po ženskoj liniji vezano za Hercegovinu.
a bas se vidi ko zna istoriju. lele.
pratim ja temu itekako, nego, sam ti poceo
evo jos ovaj tvoj zadnji post

ZNACI : ti pricas o nekom srbinu sto se poturcio prije te 500 g.
a sto to ne bi bio obrnuto ? :lol:

a mene dobacujes da se prica o desavanjima od pre 1000-1500 g. ???!!! :eek:
Spamuješ temu. Reč je o I2a Din South podgrupi... I piše 500g ugrubo, verovatno je više...

Poslednja izmena:
Свака ти част! Не зна се да ли брзе пишеш или читаш. Отвориш рад, погледаш слике, и одмах је све јасно, и може да се даље коментарише, километарски. Макар оне огромне слике би могао да ставиш под SPOILER, да може човек за мање од пола сата да изскролује твој пост, мада би било најбоље да и целокупан текст ставиш под SPOILER, ако неког то буде интересовало он ће га лако отворити.

Што се тиче овог рада који си цитирао, ево главног "закључка" његових аутора, на чије смо коментарисање овде потрошили на десетине постова.

"This study examines the diversity of the paternally inherited Y chromosome, focusing on the commonest lineage in Europe. The distribution of this lineage, the diversity within it, and estimates of its age all suggest that it spread with farming from the Near East. Taken with evidence on the origins of other lineages, this indicates that most European Y chromosomes descend from Near Eastern farmers [под тиме аутори подразумевају носиоце хаплогрупе R1b]."

Neolit je započeo oko 10000 BC a završio se oko 2000 BC pa zaključak gore ne govori ništa što nismo i ranije znali a to je da R1b stiže u Evropu negde u neolitu...... po Kljosovu R1b ulazi u Evropu oko 2500 BC a po ovom gore modelu oko 5500 BC... razlika je u sledećem ako je model iz rada koji sam naveo u pravu onda je R1b mogao da da kulturu linearne keramike a ako je Kljosov u pravu onda R1b ulazi u Evropu bar 2000 godina posle pojave linearne keramike... ..drugi rad koji citiram je probao da natukne vezu širenja R1b sa širenjem linearne keramike ispitujući saglasnost sa pravcem širenja prvo ka Minhenu a zatim ka Parizu i Varšavi...za pravac ka Varšavi nije bilo nikakve korelacije ali za druga dva jeste...što ništa ne znači jer svaka migracija iz male Azije bi logično išla Dunavom dakle ka Minhenu a posle ivicom planinskog područja do Pariza...

In contrast, most maternal lineages descend from hunter-gatherers, suggesting a reproductive advantage for farming males over indigenous hunter-gatherer males [под тиме аутори подразумевају носиоце хаплогрупе I] during the cultural transition from hunting-gathering to farming."

prvo, autori u toj rečenici ne podrazumevaju ništa...to ti praviš pretpostavke.... oni znaju na osnovu arheologije da je pre neolitskih kultura koje su donele zemljoradnju područje bilo naseljeno lovcima sakupljačima plodova...autori u toj rečenici uopšte ne ulaze u pretpostavke koje su haplogrupe bile prisutne pre R1b...to bi značilo novu hipotezu koja bi morala da se potvrdi novim istraživanjem...

drugo, "reproductive advantage" je politička korektnost.. R1b baje su ušle bolje vojno organizovane, sa boljim oružjem, masakrirale sve muško na šta su naišli a pokupili žene.... zato su se sakupljači plodova (na primer G2a koja uz I2a i R1a čini gro nađene antičke DNK a danas je ne previse brojna u Evropi ) zadržali u zabitima gde se zemljoradnici nisu zavlačili... to je razlika između nomadskog načina života kojim žive starosedeoci i trajnog naseljavanja na jednom mestu što je novi običaj koji logično dolazi sa zemljoradnjom i to sa bliskog istoka a preko male Azije....
ova razlika postoji još uvek u vreme Germana i Sarmata jer Tacitus npr. Venete koji imaju sarmatski karakter i kulturu proglašava Germanima zato što žive u kućama a nisu nomadi kao Sarmati...

Poslednja izmena:
novi sam na forumu....ja što mogu reći o takozvanom dinarskom genu je to da on dolazi iz područja južne poljske povijesnog područja bijelih hrvata...to bi značilo da su nositelji tog haplotipa na balkanu porijeklom bijeli hrvati odnosno hrvati......drugo što se tiče kljosova on nije nikada rekao da R1a haplotip potječe samo iz srbije...odnosno taj arijevski haplotip....to su činjenice... sve ostale koji se ne slažu sa mojim tvrdnjama neka to dokažu.....sada....jer vaše bajke koje čitam vi ni sami ne možete dokazati..očito da neke stvari ne idu vama u prilog pa ste otišli u širinu..koliko sam vidio u komentarima ovdje..za sada toliko .....hvala...

novi sam na forumu....ja što mogu reći o takozvanom dinarskom genu je to da on dolazi iz područja južne poljske povijesnog područja bijelih hrvata...to bi značilo da su nositelji tog haplotipa na balkanu porijeklom bijeli hrvati odnosno hrvati......drugo što se tiče kljosova on nije nikada rekao da R1a haplotip potječe samo iz srbije...odnosno taj arijevski haplotip....to su činjenice... sve ostale koji se ne slažu sa mojim tvrdnjama neka to dokažu.....sada....jer vaše bajke koje čitam vi ni sami ne možete dokazati..očito da neke stvari ne idu vama u prilog pa ste otišli u širinu..koliko sam vidio u komentarima ovdje..za sada toliko .....hvala...

Dobro dosao, Hrvat22

Da vidimo malo o tvom pisaniju... Dakle, "ja što mogu reći o takozvanom dinarskom genu je to da on dolazi iz područja južne poljske povijesnog područja bijelih hrvata". Kao prvo, koliko dugo unazad od pojave naziva :Bela Hrvatska: mozemo pratiti obitavanje Hrvata na tom prostoru? Kao drugo, zar Primorac nije rekao da se I2a-Din nisu micali iz Dalmacije zadnjih 15000 godina? Kao trece, gde je najveca koncentracija I2a-Din i ko je po Porfirogenitu naselio ta podrucja? Kao cetvrto, ako su I2a-Din S Hrvati, onda Hrvati nisu oni koji zive u Zagorju i oni iz Istre. Da se razumemo, oni danas jesu Hrvati ali mi ovde govorimo u istorijskom kontekstu. Kao peto, da li su migracije na Balkanu vecinski isle sa zapada na istok ili obrnuto? Ima jos toga ali se mora na spavanje ))

Za ovo oko R1a se slazem sa tobom

P.S. o kojim bajkama govoris? Ja vec naslucujem da ces ti da budes jedan od proizvodjaca bajki (oseti se po intonaciji i kontekstu) ali ajde, da vidimo sta ima da nam ponudi slavna suvremena hrvatska znanost :D

što se tiče primorca on govori o I2 haplotipu dok još nije bilo detaljnog istraživanja o istom.....znači ako ken nordtved navodi starost i izvorište I2a1b1 haplotipa pa normalno da vjerujemo njemu jer se čovjek bavi haplogrupom I..kao i što kljosov zna sve o haplogrupi R1a jer se njome bavi.....e sada zašto pimorac ne prihvaća nordtveda ako ga uopće ne prihvaća ja ne znam..ali ja se držim sadašnjih činjenica.....ako je vjerovati eupediji izvorište I2 haplotipa je kavkaz i anatolija prije 22 tisuće godina....koliko sam gledao komentare na eupediji o primorcu ni stranci se ne mogu načuditi njegovoj teoriji.....e sada prije bijelih hrvata su bili neki drugi pa prije njih neki treći pa prije njih neki četvrti...činjenica je da I2a1b1 haplotip dolazi iz bijele hrvatske kada je tamo bila bijela hrvatska, iz tog razloga se može vezati uz hrvate....to je logika....što se tiče porfirogeneta postoje indicije da je on pisao o srbima na osnovu o doseljenju hrvata.....iz razloga što su na početku doseljenja u grčku dobili relativno malo područje tamo da bi dolaskom ovdje dobili područje deset puta veće... neosporna je činjenica da pop dukljanin za sve te zemlje uključujući i duklju jasno govori da pripadaju crvenoj hrvatskoj a logično bi bilo da su stanovnici iste hrvati......što se tiče dinarskog gena u sjevernoj hrvatskoj on je na drugom mjestu iza slavenskog R1a......dinarskog ima 25,45 posto a R1a 28,84....tako da nije neka značajna razlika.....tog istog R1a haplotipa srbi u srbiji imaju 16 posto te bi ti srbi tvojom logikom trebali biti ustvari izvorni hrvati.... ovo govorim u kontekstu da su zagoci ili istrijani ustvari pravi hrvati a to se kao teza javlja kod srba......hrvati imaju i ostalih haplotipova dali su oni starosjedilački dali su došli sa hrvatima iz bijele hrvatske..dali su došli sa vlasima to će se u budućnosti za svaki haplotip znati...ali dinarski I2a1b1 je došao iz bijele hrvatske u sadašnju hrvatsku sa hrvatima....što se tiče bajki vidjet ćemo vaše odgovore ali nisam mislio ništa loše.....i još što se tiče seobe u kojem smjeru....nordtved je utvrdio da je predak dinarskog haplotpa nastao u poljskoj a sada od kuda je taj predak od pretka dinarskog haplotipa došao u poljsku ne znam...koliko sam gledao njegovu kartu migracija meni se čini iz zapadne europe..ali nisam siguran...

Poslednja izmena:
što se tiče primorca on govori o I2 haplotipu dok još nije bilo detaljnog istraživanja o istom.....znači ako ken nordtved navodi starost i izvorište I2a1b1 haplotipa pa normalno da vjerujemo njemu jer se čovjek bavi haplogrupom I..kao i što kljosov zna sve o haplogrupi R1a jer se njome bavi.....e sada zašto pimorac ne prihvaća nordtveda ako ga uopće ne prihvaća ja ne znam..ali ja se držim sadašnjih činjenica.....ako je vjerovati eupediji izvorište I2 haplotipa je kavkaz i anatolija prije 22 tisuće godina....koliko sam gledao komentare na eupediji o primorcu ni stranci se ne mogu načuditi njegovoj teoriji.....e sada prije bijelih hrvata su bili neki drugi pa prije njih neki treći pa prije njih neki četvrti...činjenica je da I2a1b1 haplotip dolazi iz bijele hrvatske kada je tamo bila bijela hrvatska, iz tog razloga se može vezati uz hrvate....to je logika....što se tiče porfirogeneta postoje indicije da je on pisao o srbima na osnovu o doseljenju hrvata.....iz razloga što su na početku doseljenja u grčku dobili relativno malo područje tamo da bi dolaskom ovdje dobili područje deset puta veće... neosporna je činjenica da pop dukljanin za sve te zemlje uključujući i duklju jasno govori da pripadaju crvenoj hrvatskoj a logično bi bilo da su stanovnici iste hrvati......što se tiče dinarskog gena u sjevernoj hrvatskoj on je na drugom mjestu iza slavenskog R1a......dinarskog ima 25,45 posto a R1a 28,84....tako da nije neka značajna razlika.....tog istog R1a haplotipa srbi u srbiji imaju 16 posto..tvojom logikom su valjda oni izvorni hrvati ovo govorim u kontekstu da su zagoci ili istrijani ustvari hrvati a koja se javlja kao teza kod srba......hrvati imaju i ostalih haplotipova dali su oni starosjedilački dali su došli sa hrvatima iz bijele hrvatske..dali su došli sa vlasima to će se u budućnosti za svaki haplotip znati...ali dinarski I2a1b1 je došao iz bijele hrvatske u sadašnju hrvatsku u ljudima koji su se smatrali hrvatima....što se tiče bajki vidjet ćemo vaše odgovore ali nisam mislio ništa loše.....i još što se tiče seobe u kojem smjeru....nordtved je utvrdio da je predak dinarskog haplotpa nastao u poljskoj a sada od kuda je taj predak od pretka dinarskog haplotipa došao u poljsku ne znam...koliko sam gledao njegovu kartu migracija meni se čini iz zapadne europe..ali nisam siguran...
Nordtvedt nije "da je predak dinarskog haplotpa nastao u poljskoj".
To je mit.
I ostalo je mit.

Poslednja izmena:
evo sada sam gledao put seobe koju navodi nordtvedt....ima neki pravac iz istočne bugarske i sjeveroistočne grčke tamo prema turskoj..haplotip I-P37.2 ili kako gledam na eupediji haplotip I2a1...koji bi tamo bio star nekih 20 tisuća godina...od tamo dolazi u poljsku....M 170 je prednik tog I-P37.2 i dolazi iz pravca anatolije prije 24 tisuće godina.....

evo sada sam gledao put seobe koju navodi nordtvedt....ima neki pravac iz istočne bugarske i sjeveroistočne grčke tamo prema turskoj..haplotip I-P37.2 ili kako gledam na eupediji haplotip I2a1...koji bi tamo bio star nekih 20 tisuća godina...od tamo dolazi u poljsku....M 170 je prednik tog I-P37.2 i dolazi iz pravca anatolije prije 24 tisuće godina.....
To je šematski prikaz. To i on kaže.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back