А сада без шале. Чини ми се да нешто није у реду са методом рачунања старости хаплогрупа који аутори користе, вероватно користе Андерхилову методологију која је одавно превазиђена, а посебно лоше резултате даје када се примени на хаплогрупе R1a и I. Оно што је посебно занимљиво је то да покушавају да докажу да је био R1a у Европи још у време палеолита, за шта као аргумент користе генетску разноврсност хаплогрупе R1a-M458
to je metoda koja se koristi u naučnim radovima...
da li je prevaziđena..pa ne bih se povodio za mišljenjima pro-germanskih forumskih sveznalica na belosvetskim forumima...
metoda koju koriste komercijalni genealoški sajtovi je možda drugačija...
ima i razloga da bude nešto konzervativnija (ako jeste) jer su joj ciljevi drugačiji.. ne procena starosti populacije, nego procena stepena srodnosti dve izdvojene individue...
inače svi ti modeli imaju tako puno parametara koje je teško tačno proceniti da je teško tvrditi da je jedna metoda tačnija od druge...
ono što ima smisla je porediti rezultate dobije primenom iste metodologije...
a ti rezultati pokazuju da je po obrađenim uzorcima, R1a-M458 u Srbiji stariji nego igde i čak stariji nego roditeljska grana R1a1a* (bez R1a-M458) u ostatku sveta...
što govori o tome da R1a-M458 vrlo verovatno potiče ili iz Srbije ili od Srba...
takođe rad pokazuje da je starost I2a u Srbiji je velika...možda i duplo starija od istim metodama procenjenog dolaska R1b u Evropu....
otud I naslov...da se radi o paleolitskom nasleđu... tj. o genima koji su u Evropi pre neolitskih migracija a ne samo pre dolaska zapadno Evropskog R1b...
uostalom I2a je u Evropi vise puta pronađen u antičkoj DNA..kao I R1a...
R1b je drastično novijeg porekla u Evropi....
Bečko-Berlinska škola je dala sve od sebe da nas ubedi u obrnuto...da su dođoši starosedeoci a starosedeoci dođoši....ali genetika je razlog da se istorija ponovo prostudira na osnovu istorijskih spisa a ne na osnovu dogma I tumačenja i postojećih rekonstrukcija
Међутим, према R1a.org (
http://r1a.org/) старост TMRCA за R1a-M458 је 5.500 година (рачунао Игор Рожански, вероватно према методу Кљосова), а на FTDNA (
http://www.familytreedna.com/public/r1a/) је старост хаплогрупе R1a-M458 израчуната на 4.500 година (раније је то такође рачунао Игор Рожански, а сада неко други, али је увек рачунато према методу Нортведа). Што се старости хаплогрупа тиче, а посебно подгрупа хаплогрупа R1a и I, ја највише верујем у методе Нортведа и Кљосова.
starost se procenjuje na osnovu uzoraka koje imaš u bazi podataka...
I koliko uzoraka R1a-M458 imaju iz Srbije?
na R1a.org koliko se sećam nijedan
na ftdna isto nijedan...
tako da njihov rezultat govori o starosti R1a M458 na uzorcima van Srbije...
Још када сам први пут прочитао овах рад било ми је чудно зашто су аутори вршили тестирање само на R1a-M458 и остали R1a-M198, а нису на R1a-Z280, који је код Словена, а посебно код Срба, много више заступљен. Онда сам схватио да је рад, иако је изашао 2012. године, урађен и написан много раније, 2010. године или још раније, када маркер Z280 још увек није био откривен. Због те старости резултата у раду мислим да на те резултате треба гледати са извесном дозом резерве. Занимљиво ми је и да овде R1a-M458 чини 28% укупног R1a, све остало је вероватно R1a-Z280, док на Српском ДНК пројекту хаплогрупе R1a-M458 има изузетно мало, једва 5% укупног R1a, и сви су западно од Дрине.
R1a-M458 je bitan jer je marker Slovena.... nije prisutan širom Evroazije kao mnoge druge R1a grane...tipičan je samo za Slovene...uglavnom za zapadne Slovene..ali se nađe i kod ostalih.
zato je sasvim logično testiran ovaj marker...
[Што се тиче хаплогрупе I2a, види се да су аутори у анализи ишли само до нивоа I2a2-P37.2/M423, и нису вршили дубљу анализу и ишли до I2a1-Din. A без такве анализе све оно што кажу је ирелевантно. На подручју Балкана још увек нико није открио ни један I2a2-P37.2/M423 хаплотип који није I2a1-Din. Дакле, ако говоримо о старости српских I2a-ова ирелевантна је старост за I2a2-P37.2/M423, битна је само старост за I2a1-Din, јер код Срба и на Балкану само ње има. Према ауторима, старост I2a2-M423 је око 9.000 година, а према Нортведовом стаблу и пуних 15.000 година, али и према Нортведу и према Кљосову TMRCA свих I2a1-Din-ова стар је само око 2.500 година. Што се тиче генетске разноврсности хаплогрупе I2a1-Din и друга израчунавања су показала високу разноврсност код Срба, али је увек највиша израчуната на простору Чешке, што је посебно интригантно с обзиром на много нижу фреквенцију I2a1-Din на том простору.
I2a Isles, I2a DIsles, I2a-Din i njene South i North grane je klasifikacija koju je uveo jedan komercijalni web sajt koji se bavi genealogijom (ftdna)...
da li će ta klasifikacija biti široko prihvaćena u naučnim radovima u budućnosti, ostaje da vidimo...
treba imati na umu da se kod komercijalnih organizacija mnogo toga vrti oko para i marketinga... u nauci to nije slučaj...
mogu Kljosov i Nortved imati sjajan marketing po raznoraznim forumima... ali ono što se u nauci broji su publikacije u renomiranim naučnim časopisima koji su specijalizovani za tumačenje ljudskih migracija pomoću genetike