Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Што се тиче прапостојбине Словена, да подсетим шта каже Нестор:
Зна ли ко Руски?
"В год 6406 (898). Шли угры мимо Киева горою, которая прозывается теперь Угорской,
пришли к Днепру и стали вежами: ходили они так же, как теперь половцы. И, придя с востока,
устремились через великие горы, которые прозвались Угорскими горами, и стали воевать с
жившими там волохами и славянами. Сидели ведь тут прежде славяне, а затем Славянскую
землю захватили волохи. А после угры прогнали волохов, унаследовали ту землю и поселились
со славянами, покорив их себе; и с тех пор прозвалась земля Угорской. И стали угры воевать с
греками и попленили землю Фракийскую и Македонскую до самой Селуни. И стали воевать с
моравами и чехами. Был един народ славянский: славяне, которые сидели по Дунаю, покоренные
уграми, и моравы, и чехи, и поляки, и поляне, которые теперь зовутся русь.
Для них ведь,
моравов, первых созданы буквы, названные славянской грамотой
; эта же грамота и у русских,
и у болгар дунайских.
Когда славяне жили уже крещеными, князья их Ростислав, Святополк и Коцел послали к
царю Михаилу, говоря: „Земля наша крещена, но нет у нас учителя, который бы нас наставил
и поучал нас и объяснил святые книги. Ведь не знаем мы ни греческого языка, ни латинского;
одни учат нас так, а другие иначе, от этого не знаем мы ни начертания букв, ни их значения. И
пошлите нам учителей, которые бы могли нам истолковать слова книжные и смысл их“. Услышав
это, царь Михаил созвал всех философов и передал им все сказанное славянскими князьями.
И сказали философы: „В Селуни есть муж, именем Лев. Имеет он сыновей, знающих славянский
язык; два сына у него искусные философы“. Услышав об этом, царь послал за ними ко Льву в
Селунь, со словами: „Пошли к нам без промедления своих сыновей Мефодия и Константина“.
Услышав об этом, Лев вскоре же послал их, и пришли они к царю, и сказал он им: „Вот, прислала
послов ко мне Славянская земля, прося себе учителя, который мог бы им истолковать
священные книги, ибо этого они хотят“. И уговорил их царь, и послал их в Славянскую землю
к Ростиславу, Святополку и Коцелу. Когда же (братья эти) пришли, — начали они составлять
славянскую азбуку и перевели Апостол и Евангелие. И рады были славяне, что услышали они
о величии Божьем на своем языке. Затем перевели Псалтырь и Октоих и другие книги. Некие
же стали хулить славянские книги, говоря, что „ни одному народу не следует иметь свою азбуку,
кроме евреев, греков и латинян, согласно надписи Пилата, который на кресте Господнем написал
(только на этих языках)“. Услышав об этом, папа римский осудил тех, кто хулит славянские
книги, сказав так: „Да исполнится слово Писания: „Пусть восхвалят Бога все народы“, и другое:
„Пусть все народы восхвалят величие Божие, поскольку дух святой дал им говорить“. Если же
кто бранит славянскую грамоту, да будет отлучен от церкви, пока не исправится; это волки, а
не овцы, их следует узнавать по поступкам их и беречься их. Вы же, чада, послушайте
божественного учения и не отвергните церковного поучения, которое дал вам наставник ваш
Мефодий“. Константин же вернулся назад и отправился учить болгарский народ, а Мефодий
остался в Моравии. Затем князь Коцел поставил Мефодия епископом в Паннонии на столе
святого апостола Андроника
, одного из семидесяти, ученика святого апостола Павла. Мефодий
же посадил двух попов, хороших скорописцев, и перевел все книги полностью с греческого
языка на славянский за шесть месяцев, начав в марте, а закончив в 26 день октября месяца.
Закончив же, воздал достойную хвалу и славу Богу, давшему такую благодать епископу
Мефодию, преемнику Андроника; ибо учитель славянскому народу — апостол Андроник. К
моравам же ходил и апостол Павел и учил там; там же находится и Иллирия, до которой доходил
апостол Павел и где первоначально жили славяне.
Поэтому учитель славян — апостол Павел,
из тех же славян — и мы, русь; поэтому и нам, руси, учитель Павел, так как учил славянский
народ и поставил по себе у славян епископом и наместником Андроника. А славянский народ и
русский един, от варягов ведь прозвались русью, а прежде были славяне; хоть и полянами
назывались, но речь была славянской.
Полянами прозваны были потому, что сидели в поле, а
язык был им общий — славянский."
http://www.imwerden.de/pdf/povest_vremennyx_let.pdf

Posle pregleda ftdna baze, ipak izgleda da nisam M458. Najvise se poklapam sa Z280 old Carpathian, gde su mi najvise slicni lik jedan Slovenac, jedan Madjar, i jedan Nemac iz Rudolstadta na Saali ! Mesto gde su ziveli zapadni Srbi.
Moze biti i Southern baltic cluster, gde mi se podklapaju vise 2 Bugara, u south baltic cluster ima i jedan nas, Uros Kadijevic.

Што се тиче прапостојбине Словена, да подсетим шта каже Нестор:
Тај податак нема никакву потврду ни у чем. Осим тога, читаш ли и прихваташ ли све тако дословно? Мислиш ли да се нпр. еп о Гилгамешу треба сматрати научном чињеницом?

Нема никаквих Словена на Балкану пре сеоба, сам наш језик је доказ да нисмо одавде (мада ти ћеш сигурно дати поткрепљене и необориве нове доказе који објашњавају чврсте балтословенске везе, као и језичке контакте с нпр. иранским).

Poslednja izmena:
Не прихватам, али и не одбацијем. Видећемо..
Само да кажем да по Нестору не мора бити да а су ту били пре те фамозне сеобе, већ да су ту првобитно живели (па се одселили, па се вратили.?).
Сигурно је да је ту живео народ који је врло близак Словенима и Балтима и Ираноаријевцима....
Што се језика тиче, битан податак је да Ћироло седи у седишту Панонске епископије (вероватно Сремска Митровица), и да је српски кенез Мутимир подложан панонској епископији.

Poslednja izmena:
Posle pregleda ftdna baze, ipak izgleda da nisam M458. Najvise se poklapam sa Z280 old Carpathian, gde su mi najvise slicni lik jedan Slovenac, jedan Madjar, i jedan Nemac iz Rudolstadta na Saali ! Mesto gde su ziveli zapadni Srbi.
Moze biti i Southern baltic cluster, gde mi se podklapaju vise 2 Bugara, u south baltic cluster ima i jedan nas, Uros Kadijevic.

Здраво "Hayka",
честитам, R1a је добила ново појачање! :D
Видим да нешто ниси посебно одушевљен, очекивао си неко другу хаплогрупу?

Мени изгледа ипак да си R1a-М458, у сваком случају пожељно јесте бити тестиран на више маркера како би били сигурни да припадаш одређеној грани R1a...погледаћу мало детаљније вечерас.

Poslednja izmena:
u baltic carpathian mi najvise lezi sa mutacijom L366, ali neznam koja je boja za tu oznaku u R1a. Kako doci do markera Marinkovica? Marinkovic je geografski jako blizu meni, ali nista to ne znaci. Kadijevic je L366, ali imamo samo 10/15 istih markera.
Druga mogucnost (kako sam gledam, ali tu mi najvise lezi) je po r1a.org western carpathian, (old carpathian na ftdna), u r1a oznaceno crvenom bojom. Malo je cudno jer ga nema na Balkanu.

u baltic carpathian mi najvise lezi sa mutacijom L366, ali neznam koja je boja za tu oznaku u R1a. Kako doci do markera Marinkovica? Marinkovic je geografski jako blizu meni, ali nista to ne znaci. Kadijevic je L366, ali imamo samo 10/15 istih markera.
Druga mogucnost (kako sam gledam, ali tu mi najvise lezi) je po r1a.org western carpathian, (old carpathian na ftdna), u r1a oznaceno crvenom bojom. Malo je cudno jer ga nema na Balkanu.

Имаш и једног iz Bјелорусије који на 16 упоређених маркера, са тобом поклапа се на 14, а на два остала маркера се разликујете на по 1 алелу.

Poslednja izmena:
Исправка, нисам бројао и DYS635=23, који имаш ти као и тестирани из Бјелорусије са наведеном вриједности...што значи да са њим од 17 упоређених маркера имаш 15 идентичних и 2 која се разликују на по 1 алелу...он је R1a-M458.

Poslednja izmena:
Здраво "Hayka",
честитам, R1a је добила ново појачање! :D
Видим да нешто ниси посебно одушевљен, очекивао си неко другу хаплогрупу?

Мени изгледа ипак да си R1a-М458, у сваком случају пожељно јесте бити тестиран на више маркера како би били сигурни да припадаш одређеној грани R1a...погледаћу мало детаљније вечерас.

Ma nisam navijao za neku posebnu grupu, iskreno, samo sam R1b hteo da izbegnem posto sam ih malo nacrnio na forumu kao genocidne :) Zelim sada da vidim kojoj grani pripadam, ali jako drago prihvatim pripadnost R1a porodici !

M458 ima skoro eksluzivno na dys391 vrednost 10, ja imam 11. (samo 20/384 ima vrednost 11 u ftdna M458), to je razlog zbog cega sam ga iskljucio.
L366 mi manje odvgovara isto zato sto se vrednosti na dys635 krecu izmedju 24 i 25 (bas posebno za L366) a ja imam 23

Ma nisam navijao za neku posebnu grupu, iskreno, samo sam R1b hteo da izbegnem posto sam ih malo nacrnio na forumu kao genocidne :) Zelim sada da vidim kojoj grani pripadam, ali jako drago prihvatim pripadnost R1a porodici !

M458 ima skoro eksluzivno na dys391 vrednost 10, ja imam 11. (samo 20/384 ima vrednost 11 u ftdna M458), to je razlog zbog cega sam ga iskljucio.
L366 mi manje odvgovara isto zato sto se vrednosti na dys635 krecu izmedju 24 i 25 (bas posebno za L366) a ja imam 23

Е па онда си за длаку избјегао те из хаплогрупе R1b. :p
Тестирани из Бјелорусије има такође dys391=11...ти се са њим разликујеш само на dys392 код њега је 29 а код тебе је 30, и друга разлика између вас двојице јесте Y-Gata-H4, код њега је 11 а код тебе је 10. (Обзиром да на "српском ДНК пројекту" радимо по правилима ФТДНА, вриједност Y-Gata-H4 има бити умањена за једну алелу, ти си добио 11 што конкретно значи да је код тебе 10 по ФТДНА).
Надам се да сам добро преписао твоје маркере упоредивши оне са наведеним тестираним из Бјелорусије.

Poslednja izmena:
По једном истраживањеу 5% Срба је М458. То би могло ићи у прилог тези о досељавању Оборита на Балкан. Или тези о досељавању Срба из Лужице, Живковић број досељених процењује на 4-5%, што одговара проценту М 458.
Међутим, изгледа да је и ово М 458 што имамо са истока.
Засад све иде у прилог Тиса - Буг миграционог коридора.

Pa ovako prike stoje stvari...

Smesten si u haplogrupu R1a-L260x
To je ovaj klaster:

4.A*. Central European branch, West Slavic subclade (clade L260) (Types "P"/"WS")
M417+, Z645+, Z283+, Z282+, M458+, PF6155+, PF6161+, L260+
R1a1a1b1a1a

Tu je i karta koja nije dugo apdejtovana:

typ-p-1.jpg

Od Srba su ti za sada najblizi:

[TABLE="class: tablepress tablepress-id-4 dataTable"]
[TR="class: row-431 odd"]
[TD="class: column-2"][/TD]
[TD="class: column-3"]КЛИКОВАЦ[/TD]
[TD="class: column-4"][/TD]
[TD="class: column-5"]R1a1a1 M458 L1029[/TD]
[TD="class: column-6"]13[/TD]
[TD="class: column-7"]25[/TD]
[TD="class: column-8"]16[/TD]
[TD="class: column-9"]10[/TD]
[TD="class: column-10"]11[/TD]
[TD="class: column-11"]14[/TD]
[TD="class: column-12"][/TD]
[TD="class: column-13"][/TD]
[TD="class: column-14"]11[/TD]
[TD="class: column-15"]13[/TD]
[TD="class: column-16"]11[/TD]
[TD="class: column-17"]29[/TD]
[TD="class: column-18"]16[/TD]
[TD="class: column-19"][/TD]
[TD="class: column-20"][/TD]
[TD="class: column-21"][/TD]
[TD="class: column-22"][/TD]
[TD="class: column-23"][/TD]
[TD="class: column-24"]14[/TD]
[TD="class: column-25"]20[/TD]
[TD="class: column-26"][/TD]
[TD="class: column-27"][/TD]
[TD="class: column-28"][/TD]
[TD="class: column-29"][/TD]
[TD="class: column-30"][/TD]
[TD="class: column-31"][/TD]
[TD="class: column-32"]11[/TD]
[TD="class: column-33"][/TD]
[TD="class: column-34"][/TD]
[TD="class: column-35"]17[/TD]
[TD="class: column-36"][/TD]
[TD="class: column-37"][/TD]
[TD="class: column-38"][/TD]
[TD="class: column-39"][/TD]
[TD="class: column-40"][/TD]
[TD="class: column-41"][/TD]
[TD="class: column-42"]11[/TD]
[TD="class: column-43"][/TD]
[TD="class: column-44"][/TD]
[TD="class: column-45"][/TD]
[TD="class: column-46"][/TD]
[TD="class: column-47"][/TD]
[TD="class: column-48"][/TD]
[TD="class: column-49"][/TD]
[TD="class: column-50"][/TD]
[TD="class: column-51"][/TD]
[TD="class: column-52"][/TD]
[TD="class: column-53"][/TD]
[TD="class: column-54"][/TD]
[TD="class: column-55"][/TD]
[TD="class: column-56"][/TD]
[TD="class: column-57"][/TD]
[TD="class: column-58"][/TD]
[TD="class: column-59"][/TD]
[TD="class: column-60"][/TD]
[TD="class: column-61"][/TD]
[TD="class: column-62"][/TD]
[TD="class: column-63"][/TD]
[TD="class: column-64"][/TD]
[TD="class: column-66"][/TD]
[TD="class: column-67"][/TD]
[TD="class: column-68"][/TD]
[TD="class: column-69"][/TD]
[TD="class: column-70"][/TD]
[TD="class: column-71"][/TD]
[TD="class: column-74"][/TD]
[/TR]
[TR="class: row-432 even"]
[TD="class: column-1"][/TD]
[TD="class: column-2"]КЕЦМАН[/TD]
[TD="class: column-3"]Вартоломијевдан[/TD]
[TD="class: column-4"]Босански Петровац, БиХ[/TD]
[TD="class: column-7"]24[/TD]
[TD="class: column-8"]15[/TD]
[TD="class: column-10"]11[/TD]
[TD="class: column-14"]11[/TD]
[TD="class: column-17"]29[/TD]
[TD="class: column-18"]16[/TD]
[TD="class: column-24"]14[/TD]
[TD="class: column-25"]20[/TD]
[TD="class: column-32"]11[/TD]
[TD="class: column-35"]17[/TD]
[TD="class: column-45"][/TD]
[TD="class: column-46"][/TD]
[TD="class: column-47"][/TD]
[TD="class: column-48"][/TD]
[TD="class: column-49"][/TD]
[TD="class: column-50"][/TD]
[TD="class: column-51"][/TD]
[TD="class: column-52"][/TD]
[TD="class: column-53"][/TD]
[TD="class: column-54"][/TD]
[TD="class: column-55"][/TD]
[TD="class: column-56"][/TD]
[TD="class: column-57"][/TD]
[TD="class: column-58"][/TD]
[TD="class: column-59"][/TD]
[TD="class: column-60"][/TD]
[TD="class: column-61"][/TD]
[TD="class: column-62"][/TD]
[TD="class: column-63"][/TD]
[TD="class: column-64"][/TD]
[TD="class: column-65"][/TD]
[TD="class: column-66"][/TD]
[TD="class: column-67"][/TD]
[TD="class: column-68"][/TD]
[TD="class: column-69"][/TD]
[TD="class: column-70"][/TD]
[TD="class: column-71"][/TD]
[TD="class: column-72"][/TD]
[TD="class: column-74"][/TD]
[/TR]
[TR="class: row-433 odd"]
[TD="class: column-1"][/TD]
[TD="class: column-2"]ЗЛОЈУТРО[/TD]
[TD="class: column-3"]Никољдан[/TD]
[TD="class: column-4"]Горњоселци, Козарска Дубица, РС[/TD]
[TD="class: column-7"]25[/TD]
[TD="class: column-8"]16[/TD]
[TD="class: column-10"]10[/TD]
[TD="class: column-14"]10[/TD]
[TD="class: column-17"]30[/TD]
[TD="class: column-18"][/TD]
[TD="class: column-24"][/TD]
[TD="class: column-25"][/TD]
[TD="class: column-32"][/TD]
[TD="class: column-35"][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

13 25 16
11 11 14 11 13 11 30 16 14 20 11 17 11

Za sada ti je najblizi ovaj Krajisnik Klikovac sa 2 mutacije razlike na 15 markera.

Poslednja izmena:

Nisi ih ti nacrnio nego su oni nacrnili sami sebe :)
Nepobitna je cinjenica da su najveci genocidi u istoriji ljudskog roda pocinjeni od strane nosilaca te haplogrupe. Naravno, to ne znaci da su svi R1b takvi ali imamo jasne materijalne dokaze da su nosioci te haplogrupe, ako nista drugo, pocinili stravicne zlocine u obe Amerike.

Мислим да је "Hayka" ипак ближи SNP-у L1029 него L260.

"Hayka" 13 25 16 11 11 14 - - 11 13 11 30 16 - - - - - 14 20 - - - - - - 10 - - 17 - - - - - - 11 / DYS635=23
"Bjelorus" 13 25 16 11 11 14 - - 11 13 11 29 16 - - - - - 14 20 - - - - - - 11 - - 17 - - - - - - 11 / DYS635=23

Овај "Бјелорус" са којим "Hayka" има 15 истих маркера и 2 која се разликују са по 1 алелу, јесте потенцијални припадник: 4. C2-z. M458+ CTS11962+(?) Branch M458, probably L1029+ (SNP L1029 not tested)

4.C2. Central European branch, Central European I subclade, cluster C2 (clade L1029) (Types "N"/part of "CE")

Ова карта би могла бити прецизнија:
4C2-1.jpg

Извор: http://www.familytreedna.com/public/r1a/default.aspx?section=results

Poslednja izmena:
Pa ovako prike stoje stvari...

Smesten si u haplogrupu R1a-L260x
To je ovaj klaster:

4.A*. Central European branch, West Slavic subclade (clade L260) (Types "P"/"WS")
M417+, Z645+, Z283+, Z282+, M458+, PF6155+, PF6161+, L260+
R1a1a1b1a1a
...

"Hayka" 13 25 16 11 11 14 - - 11 13 11 30 16 - - - - - 14 20 - - - - - - 10 - - 17 - - - - - - 11 / DYS635=23
"Bjelorus" 13 25 16 11 11 14 - - 11 13 11 29 16 - - - - - 14 20 - - - - - - 11 - - 17 - - - - - - 11 / DYS635=23

Овај "Бјелорус" са којим "Hayka" има 15 истих маркера и два са разликама са по једну алелу, јесте потенцијални припадник: 4. C2-z. M458+ CTS11962+(?) Branch M458, probably L1029+ (SNP L1029 not tested)
...

Без обзира шта је од овога тачно, не треба да чуди присуство R1a-M458 на овим просторима. Можда су ту хаплогрупу донели Ободрити (Браничевци), али не мора да важи, могла је она доћи и са другим словенским племенима. Како каже Алексеев (С.В. Алексеев. Славянская Европа V–VIII веков, М.: Вече, 2009), простор данашње Босне у Херцеговине и Далмације су пре Срба населиле групе Ленђана - Лехита (преци данашњих западних Словена). О томе у својим књигама пише и В. Седов. Алексеев тврди да су Ленђани главно словенско племе које је са Аварима вршило упаде на простор западног Балкана, а да су се неки од њих и насељавали у опустошена подручја.

Ја немам шта да мислим, тако га је избацио предиктор и то као једину потенцијалну хаплогрупу са 93% веровоатноћем ;)

Било како било, за сада је довољно да је лоциран као М458

Ја немам шта да мислим, тако га је избацио предиктор и то као једину потенцијалну хаплогрупу са 93% веровоатноћем ;)

Било како било, за сада је довољно да је лоциран као М458

Нема фрке ;).
Битно је да знамо која је главна грана R1a којој "Hayka" припада...а када буде евентуално урадио дубљи тест на ФТДНА, тада ће са сигурношћу моћи утврдити ком SNP-у тачно припада.

Poslednja izmena:
Нема фрке ;).
Битно је да знамо која је главна грана R1a којој "Hayka" припада...а када буде евентуално урадио дубљи тест на ФТДНА, тада ће са сигурношћу моћи утврдити ком SNP-у тачно припада.

па не би брате било поштено да је и овај упао у редове Млађиних Вукова са Дрине :hahaha:
И овако вас је више него шиптара :rotf:

па не би брате било поштено да је и овај упао у редове Млађиних Вукова са Дрине :hahaha:
И овако вас је више него шиптара :rotf:

:hahaha:
Колонизација ФТДНА је почела.
Бојим се само да неко не помисли да је жариште R1a-L1280 тамо негдје у подрињу...што апсолутно не одговара истини ;)

Poslednja izmena:
Без обзира шта је од овога тачно, не треба да чуди присуство R1a-M458 на овим просторима. Можда су ту хаплогрупу донели Ободрити (Браничевци), али не мора да важи, могла је она доћи и са другим словенским племенима. Како каже Алексеев (С.В. Алексеев. Славянская Европа V–VIII веков, М.: Вече, 2009), простор данашње Босне у Херцеговине и Далмације су пре Срба населиле групе Ленђана - Лехита (преци данашњих западних Словена). О томе у својим књигама пише и В. Седов. Алексеев тврди да су Ленђани главно словенско племе које је са Аварима вршило упаде на простор западног Балкана, а да су се неки од њих и насељавали у опустошена подручја.

Мислиш да неко од тестираних М458 може бити потомак Ленђана?
Ако се не варам тренутни тестирани М458 на ”српском ДНК пројекту”...се вежу за Црну Гору. ”Hayka” рече да су његови старином из ЦГ...
Било би заиста корисно да нам пошаље своје податке, како би га могли поставити у табелу ”српског ДНК пројекта”.

Poslednja izmena:
Па битно је која је подгрупа.лодгрупа.
Л 1029 би могли бити Словени које помињу Византијски извори. Негде из правца Белорусије спустили се у доње Подунавље и одатле вршили упаде на територију Византије. Потом се населили на левој обали Марице, па стигли и до Солуна.
Ђорђе Јанковић помиње Словене, чији се обичаји разликују од Срба, а који су из доњег Подунавља населили територију Албаније. Он износи тезу да би то могли бити Црвени Хрвати, али мислим да то нема везе.

Мислиш да неко од тестираних М458 може бити потомак Ленђана?
Ако се не варам тренутни тестирани М458 на ”српском ДНК пројекту”...се вежу за Црну Гору. ”Hayka” рече да су његови старином из ЦГ...
Било би заиста корисно да нам пошаље своје податке, како би га могли поставити у табелу ”српског ДНК пројекта”.

Ево шта Алексеев каже о Дукљи:

Племя дуклян возникло в результате смешения продвинувшихся на юг сербов с местными славянами. Любопытно, что в XII в. сербское Приморье, Дуклю и земли на юг до Диррахия именовали еще Червонной Хорватией (в отличие от собственно Хорватии – Белой). Название «Червонная» может восходить к древнему племени червян – легендарным предкам лендзян. Именно эти славяне ранее овладели Скодрой и Диоклеей и разорили их. Теперь же, после хорватского вторжения, они освободились от аварской зависимости. Под влиянием сербов дукляне заключили пакт с Ираклием, но в сербский племенной союз не вошли. В дальнейшем Дукля, при тесных связях с сербскими племенами, сохраняла полную независимость. В смысле этноса и языка дукляне были – или стали со временем – сербами. Различия в языке, духовной и материальной культуре незначительны во всем сербохорватском ареале. Правда, о единой средневековой народности на всем этом пространстве говорить до рубежа X/XI вв. трудно.

племе Дукљана је резултат мешања Срба који су напредовали према југу са локалним Словенима . Занимљиво је да су у XII веку српско Приморје , Дукља и земље на југу да Дирахије звали Црвена Хрватска ( за разлику од Хрватске која је Бела ) . Назив " Црвена „ може бити везан за древно племе Червјан - легендарним претцима Ленђана. Управо су ови Словени претходно овладали Скадром и Дукљом и уништили их . Сада , након Хрватске инвазије , они су ослобођају од аварске зависности . Под утицајем Срба дукљани праве пакт са Ираклијем , али нису били укључени у српски племенски савез. У наредном времену , Дукља је у блиским везама са српским племенима задржала пуну независност . У погледу етничке припадности и језика Дукљани су током времена постали Срби. Разлике у језику , духовној и материјалној култури српско-хрватског подручја се незнатно разликују . Међутим, тешко је говорити о јединственој средњовековној народности на целом том простору све до краја X/XI века.

Хвала на преводу Кор! Иако прилично добро разумем шта пише, ипак се нисам усудио да преведем, ти то ипак боље знаш. Мислим једино да би реченица "В смысле этноса и языка дукляне были – или стали со временем – сербами" била боље преведена са "У погледу етничке припадности и језика Дукљани су били – или су то временом постали – Срби".

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back