Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ух, тешко укратко:)
Мислим да се показује да стара теза лингвиста, о насељавању индоевропљанима који се касније деле на разне народе и језике није одржива.
Језици настају преклапањем неколико слојева. Значајну улогу чине романизација, а ширење Р1а.
Такође већи је број изумрлих популација него преживелих, зато имамо мали број успешних Y HG популација (за разлику од женских). Имамо уска грла. Зато је могуће да Тановићи, а у контексту горњег цитата, не морају бити досељеници, већ редак остатак Страбонових (С)ардиеа, а у најдаљу историју, Шарадана, једног од народа са мора (уз Дануне).
Осим Р1б, све данашње успешне подгрупе су од бронзанодобских народа и могу се повезати са неком успешмом популацијо тог времена. Тада народи имају имена, бронза је ређа од гвожђа, па су из тог разлога етнополитичке творевине веће, имамо и родовско уређење.

Галван насељавања Европе су
Мегалитско И2а , имамо и Г популацију.
Бели, Венди, Аријци Р1а - горње Подунавље Касније Халштат (и само Данубијус је од дан- светао),.
Степско, коњаници - Келти, Сколтоји (Скити) - кугуарци, шире се од рушења неолитских култура (2. милнијум пне), па до туркојских племена, па до данашњих дана (Гали и Келти нису исто, антички Келти, Германи, Илири... су састављени од различитих популација).
На југу имамо и насељвања малоазијских полулација и утицаје Египта, што се може повезати са хг Ј и Е. Могуће да су антички Македонци хеленизовани потомци Египатског племића. коко то и стоји у легенди. Или можда Кадмови потомци међу Енхелејима.

Подунавље је место контакта И2 и Р1а популације, и бронзанодобског прилагпђавања И2а популације на упаде степских народа (ово друго више на Балкану).
Временом смо добили И2а - Х8, Х11 Беле Србе., при чему је значајно присуство З-93 Синга.
Коначно. негде у 4. веку Келти су протерани са Балкана.

На основу последњих цитата имамо два битна момента.
"Трибалска долина" није Поморавље ни Косово, већ Мачва, Срем, Семберија и југоисточна Славонија. Тако да би, заиста, Сирмијум могао бити град краља Сирмоша. или пак бога Сабазија (због Шабца који је "преко пута" Сирмијума).
Такође остатке би тражио и ког Енглеза и других осрвљања, не због односа популација, већ због релативно скоре Р1б-зијације острва.
Потрошли смо толико страна на причу о Бастарнима, а нисмо приметили да имао Пеонског краља Бастареја. Сада и саез Бастарна са Македонцима (у чијем је саставу била и Пеонија) добија нови смисао. Велес им је Билазора, а Демир Капија Стене, имају и град Запара.
Такође, није И2а дин, једина И2 на Балкану и у Румунији (која је битна због прекодунавске размене становништва).
http://slobadidi.files.wordpress.com/2010/12/antonijeskokljev-bogovi_olimpa_iz_srbije.pdf (овде има обиље информација, мада ми се неки од закључака чине маломање вероватним).

"Аутареј је имао сина Пеона, а овај синове Трибала и Скордиска"
"Суровјецки и Шафарик дају поближе објашњење како су Грци од назива СРБАЉ,СРБЉИ направили ТРИБАЛ и ТРИБАЛИ,па кажу да су Грци Атике мењали С у Т,као на пример: "глоса" у "глота","тхаласа" у "тхалата". Исто тако српски "Сир" у грчком је постао "Тирос", а код Херодота географско име "Сред или Серед" је "Тиарантос",док је код већег броја грчких писаца географско име "Средец" претворено у "Триадитза"
Ова два научника су сматрала да је Грцима било свеједно да ли ће писати СЕРБЛОС-СРИБАЛ или ТРИБАЛОС-ТРИБАЛ. "
Maда не би ја за све окривио Грке.
Не познајемо стари И2а језик. Могуће да је исворно И2а ТС, словнизацијом полако прелазило у чисто С. Остатке старих говора бих тражио код Торлака.

PS
Сада нађох да је легедарни краљ Хиперборејаца Аполонов син Забиос.

Poslednja izmena:
Ahile, da li bi ti mogao ukratko da predstavis sve svoje hipoteze? Licno ja ne mogu da poovezem neke stvari koje ti pises, za ostale ne znam ))

Верујем да ти је после овог објашњења мноооого јасније. ;)

Чињеница да свако апстрактно мишљење зависи од језика, да ми мислимо посредством језика, била је позната још античким филозофима, ту везу истицао је још Платон. Да би известан производ мисаоне делатности био доступан најпре мислиоцу, а онда и другим људима, неопходно је да тај производ буде кодиран извесним симболима – у одређеном језику. То је денотативна функција или рефлексивна функција језика, њоме се обавља унутрашња комуникација код мислиоца – он мора најпре сам себи да разјасни мисао и формулише је у неком језику. Тек онда та мисао може бити саопштена другом. У том другом делу испољава се транзитивна функција језика, која обухвата пренос значења и остварује спољашњу комуникацију.

Ахил се још мучи са првом функцијом, па тек онда ако/када то буде решио, на ред можете да дођете друга функција и ти. Мораш да будеш стрпљив Кор. :ceka:

Poslednja izmena:
Cela Sumadija je naseljena od druge polovine 18og veka, tako da nema u Sumadiji autohtonog stanovnistva (ili jako jako malo).

Odmah da kazem da sam laik pa da ne bude nekakvog cudjenja, ali ovo mi je veoma interesantno i nisam to znao. Odakle su dosli ti preci danasnjih Sumadinaca? Iz Crne Gore i Hercegovine? Koliko dobro danas razumijemo te puteve naseljavanja po nasim prostorima? U zadnje vrijeme pokusavam saznati porijeklo mojih predaka (inace sam iz Bosanske Krajine) al' slabo je tamo ista prezivjelo sve nase silne ratove. Da li se zna odakle su dosli danasnji Krajisnici (ako je lakse, govorim o podrucju Janja i Kupresa)?

Hvala unapred.

Хм, да. За сада ми се најизвеснијим чини повезивање Е В13 са Кадмијцима.
http://www.rastko.rs/antropologija/iliri.html
http://www.coe.int/t/dg4/education/ibp/source/1.0_balkan_egyptian_serbian_corr.pdf
http://sr.wikipedia.org/sr/Енхилејци

Што се хаплогрупе Ј тиче, занимљив је следећи цитат:
"Схватање Мелерово и Шотово да се због многобројних подударања, фонетских,лексичких и морфолошких, између семитског и индоевропског мора одбацити традиционалноучење о јужном пореклу семитских народа са Арапског полуострва и да се морамо помирити сасеверним седиштима тих племена, потврдила су последњих година археолошка и историскаиспитивања предњоазиске области. Асириолог и хетитолог Хрозни у свом најновијем делу ''DieAelteste Geschichte Vorderasiens'' сматра као доказано да су се Хамити и Семити отселили на југиз кавкаско-касписке области па су према томе снажно допуњена гледишта Трубецког иБенвениста о најстаријој постојбини индоевропских народа. То је понтско-касписка област, а небалтичка, како је, због јегуље и лососа, стално хтео Хирт и остали немачки лингвисти.
...
Следи да се већ и из мршавих језичких остатака старих Пеласта може са разлогомговорити о ликвидској метатези. Како се међутим са археолошке стране говори о повезаностионих племена у средњој и југоисточној Европи која спаљују мртваце и пепео остављају уурнама, и како се та област на простору северно од Карпата простире све до Дњепра те такозахвата и најстарија словенска насеља, онда се и појава ликвидске метатезе у словенским језицима не може проучавати одвојено од сличних појава у говорима старих Пеласта. Овонарочито стога што код ове, некентумске групе видимо готово увек секундарно дужењесамогласника после премештања ликвиде.Да још једном поновимо исофоне које спајају говоре старих Пеласта са словенскимдијалектима:1) некентумски карактер обају говора,2) ликвидска метатеза,3) прелаз
s
после
u
у
k/h

σαυκος δαυκος
,
δαυχνα βαυκος
, и4) истоветно образовање претерита.

Засад сматрамо ово довољним да се покрену истраживања у овом правцу. Разуме се да иучествовање илирских Бастарна у изграђивању прве словенске заједнице већег стила као исразмерно брзо стапање несловенских племена у балканско-подунавској области са Словенима унове заједнице биће поузданије осветљено ако се прихвате горња излагања о некентумскомкарактеру илирских говора.Да завршимо. Место досадање поделе индоевропских дијалеката на источну и западнугрупу, односно на кентумску и сатемску, морамо према садањем стању науке извршити новуподелу. Док смо грчке дијалекте распоредили у две групе место раније три или четири, кодиндоевропских дијалеката ствар стоји управо обратно: њих морамо поделити не у две него учетири групе. Прву чине тохарски са једним редом гутурала и нејасним трагом лабиовелара,другу сатемски са два реда гутурала без лабиовелара, трећу кентумски са два реда гутурала безпалатала и четврту дијалекти старих Пеласта са сва три реда гутурала."

Za Srbe je od posebnog značaja:
"Некентумски карактер илирских говора с ове и с оне стране Јадрана потврђују,међутим, на управо савршен начин илирске туђице у класичним језицима, које нису додушемногобројне, али су ипак потпуно довољне да те илирске говоре приближе не само трачкимговорима него и балтско-словенској групи индоевропских дијалеката. Без такве блискостифонетске природе теже би се могло објаснити брзо и успешно претапање илирских и трачкихбалканско-карпатских староседелаца у словенске масе.
...
Како су се насеља ових старобалканских Индоевропљана ширила и према северу где сунаишли на словенска племена, или тачније речено на словенске претке, мораће се и питањесловенске етногенезе, бар уколико се односи на трипољски појас, на Бастарне, на Лугијце и натрачко-илирска племена, решавати у вези са Пеластима. Очигледно је да постоје јаке и посебневезе између речника старих Пеласта и словенских досељеника. Али поред тога, и једна и другагрупа ових индоевропских говора одудара и од келтских, тохарских и германских дијалекататиме што одржава разлику између веларних и палаталних гутурала. Ове две крупне чињенице,фонолошка и лексиколошка блискост потпомогле су претапање трачко-илирских племена условенска и свакако у знатној мери олакшале ширење словенског језичког типа према југу изападу. Али у том правцу су потребна детаљнија испитивања
...
Следи да се већ и из мршавих језичких остатака старих Пеласта може са разлогомговорити о ликвидској метатези. Како се међутим са археолошке стране говори о повезаностионих племена у средњој и југоисточној Европи која спаљују мртваце и пепео остављају уурнама, и како се та област на простору северно од Карпата простире све до Дњепра те такозахвата и најстарија словенска насеља, онда се и појава ликвидске метатезе у словенским језицима не може проучавати одвојено од сличних појава у говорима старих Пеласта. Овонарочито стога што код ове, некентумске групе видимо готово увек секундарно дужењесамогласника после премештања ликвиде.Да још једном поновимо исофоне које спајају говоре старих Пеласта са словенскимдијалектима:1) некентумски карактер обају говора,2) ликвидска метатеза,3) прелаз
s
после
u
у
k/h

σαυκος δαυκος
,
δαυχνα βαυκος
, и4) истоветно образовање претерита.

Засад сматрамо ово довољним да се покрену истраживања у овом правцу. Разуме се да иучествовање илирских Бастарна у изграђивању прве словенске заједнице већег стила као исразмерно брзо стапање несловенских племена у балканско-подунавској области са Словенима унове заједнице биће поузданије осветљено ако се прихвате горња излагања о некентумскомкарактеру илирских говора.Да завршимо. Место досадање поделе индоевропских дијалеката на источну и западнугрупу, односно на кентумску и сатемску, морамо према садањем стању науке извршити новуподелу. Док смо грчке дијалекте распоредили у две групе место раније три или четири, кодиндоевропских дијалеката ствар стоји управо обратно: њих морамо поделити не у две него учетири групе. Прву чине тохарски са једним редом гутурала и нејасним трагом лабиовелара,другу сатемски са два реда гутурала без лабиовелара, трећу кентумски са два реда гутурала безпалатала и четврту дијалекти старих Пеласта са сва три реда гутурала."
http://www.scribd.com/doc/21728332/Milan-Budimir-Grci-i-Pelasti

Poslednja izmena:
Odmah da kazem da sam laik pa da ne bude nekakvog cudjenja, ali ovo mi je veoma interesantno i nisam to znao. Odakle su dosli ti preci danasnjih Sumadinaca? Iz Crne Gore i Hercegovine? Koliko dobro danas razumijemo te puteve naseljavanja po nasim prostorima? U zadnje vrijeme pokusavam saznati porijeklo mojih predaka (inace sam iz Bosanske Krajine) al' slabo je tamo ista prezivjelo sve nase silne ratove. Da li se zna odakle su dosli danasnji Krajisnici (ako je lakse, govorim o podrucju Janja i Kupresa)?
Hvala unapred.

Ако ви не знате одакле сте дошли, зашто би то неко други знао. Код нас је (југозападна Србија), у народу очувано сећање о десељавању из Црне Горе и Херцеговине.
Међутим има пуно родописаца аматера, који развијају причу... Питање колико утемељено.

Зашто би уопште дошли однекуд?
Не би било лоше да утврдиш своју хаплогрупу.

"Ja sam pre više od 10 god. (v.
Južnoslov. filolog. 6, 166) izdvojio ilirske Indoevropljane od kentumske i satemske grupe i proglasio ih
lingvističkim predstavnicima najstarije indoevropske jezičke zajednice, jer su sačuvali sva tri reda
guturala. Isto stanje nalazimo i u indoevropskom sloju nekih starih anatolskih idioma kao u lidskoin i u
likijskom, gde se lepo razlikuju palatalni i labiovelarni guturali (v. P. Meriñi, ''Germanen u.
Indogermanen''. Festschr. Hirt 2, 257).
...
Kod dardanskog Batona raspolažemo zasad sa dve sitnice,
koje nas upućuju na ilirsku stranu: prvo, samo ime Batōn, a drugo, ime njegovog oca. To je u ostalom
istakao već i Krečmer (Einleitung in die Geschichte der griech. Sprache 244), a to je imao u vidu i G.
Novak. Ime ilirskih Batona koji se javljaju često kao kraljevi i voñe doveo je već Ć. Truhelka u vezu sa
grč. basileus, a Oštir je tu vezu podupro svojom alarodskom fonologijom, koja retko kad vodi računa o
prostoru i o vremenu, a još manje o tome da li je dostupna laicima u pogledu alarodistike (''obscurite
impenetrable'', kažu za Oštirova izlaganja Meje i Skrajnen). Radi jasnoće i da bismo omogućili
čitaocima razumevanje i proveravanje, ponavljamo da su za nas Iliri oni indoevropski kolonisti koji su
pre Grka stigli na Mediteran. Ne zovemo ih niti Iliro-pelazgima kao Oštir niti Prailirima kao Šuhart, ali
podvlačimo da su se dugom simbiozom izmešali sa autohtonim mediteranskim stanovništvom. Pre
Grka i pre dorskih kolonista morali su ovi mediteranski Iliri stići i u Kirenaiku, gde opet nalazimo niz
kraljeva zvanih Battos i imenicu battos u značenju ''kralj'' i gde je pesnik Kalimah Battiadês primetio
plavokose uroñenike pregrčkog porekla. Ovom prilikom naročito naglašujem da istoričarima starog
veka, ni antičkim ni modernim, nije poznato da su se posle tako nazvane egejske seobe osim Grka
doseljavali kakvi indoevropski kolonisti na Mediteran i da stoga sve negrčke i neitalske Indoevropljane
na Mediteranu moramo smatrati starijim od ove egejske seobe, koja se kretala u pravcu istoka i zapada
i koja pada u vreme oko 1200 god. pre Hr."
http://ponude.biz/knjige/m/Milan Budimir - O etnickom odnosu Dardanaca prema Ilirima.pdf

Poslednja izmena:
Hej Słowianie, jeszcze nasza
Słowian mowa żyje,
Póki nasze wierne serce
Za nasz naród bije.
Żyje, żyje duch słowiański,
I żyć będzie wiecznie,
Gromy, piekło - złości waszej
Ujdziemy bezpiecznie!
"Images of birds, particularly waterfowl, were one of the most frequent iconographic themes explored by craftspeople working in bronze and clay during the European Bronze Age and the Early Iron Age. Bird-shaped and bird-ornamented clay vessels, rattles and figurines occur in many different regions across the vast swathe of the continent. While the ideas and the symbolism at the root of this widespread manifestation were at least broadly shared and had their origin in the Bronze Age belief system, the ways in which different communities adopted and expressed these ideas in clay varied from one region to another. The maps show the overall distribution of the ceramic bird-shaped objects dating to these periods: Map 1 – Middle Bronze Age to Early Iron Age bird-shaped ceramic vessels, protomes and figurines; Map 2 – Middle Bronze Age to Early Iron Age bird-shaped rattles in Europe."
http://cinba.net/outputs/maps/bird-shaped-ceramic-objects/

Middle-Bronze-Age-to-Early-Iron-Age-bird-shaped-ceramic-vessels-protomes-and-figurines.jpg
Bronze-Age-and-Early-Iron-Age-bird-shaped-rattles-in-Europe.jpg

http://www.eupedia.com/forum/threads/25201-Ancient-European-DNA

Poslednja izmena:
Јутрос сам добио резултате мог теста на 37 маркера. На самој интернет страници ФТДНА није баш све било толико детаљно описано, али сам маркере убацио у овај рачунар (http://predictor.ydna.ru/) и испало ми је R1a1a1*-Unclustered-M417* (xM458,L365). Резултатом и нисам много изненађен, јесте да сам више рачунао на И2 (због типичног кромањонског изгледа), али сам био сигуран, да ако не испадне И2 у другом случају то само може бити Р1а (зашто би иначе већина на први поглед мислила, да сам Чех/Пољак ;)).

Е сад ме једино занима зашто ми је рачунар избацио, да није кластрирано? Да ли је тест на 37 маркера ипак недовољан или је горе наведени рачунар престар, па не узима у обзир неке можда недавно пронађене комбинације?

Р1а-М458 припада балто-словенској групи, а Р1а-Л365 померанској - да нисам случајно погрешио? Колико су старе те две групе и којој култури су припадале? На ФТДНА ми је у профилу писало нешто, да је порекло мојих гена у Corded ware култури. Мада шта тамо на ФТДНА пише ми је некако крајње нејасно и непрегледно.

Poslednja izmena:
Јутрос сам добио резултате мог теста на 37 маркера. На самој интернет страници ФТДНА није баш све било толико детаљно описано, али сам маркере убацио у овај рачунар (http://predictor.ydna.ru/) и испало ми је R1a1a1*-Unclustered-M417* (xM458,L365). Резултатом и нисам много изненађен, јесте да сам више рачунао на И2 (због типичног кромањонског изгледа), али сам био сигуран, да ако не испадне И2 у другом случају то само може бити Р1а (зашто би иначе већина на први поглед мислила, да сам Чех/Пољак ;)).

Е сад ме једино занима зашто ми је рачунар избацио, да није кластрирано? Да ли је тест на 37 маркера ипак недовољан или је горе наведени рачунар престар, па не узима у обзир неке можда недавно пронађене комбинације?

Р1а-М458 припада балто-словенској групи, а Р1а-Л365 померанској - да нисам случајно погрешио? Колико су старе те две групе и којој култури су припадале? На ФТДНА ми је у профилу писало нешто, да је порекло мојих гена у Corded ware култури. Мада шта тамо на ФТДНА пише ми је некако крајње нејасно и непрегледно.

Ја мислим да би оно xM458,L365 требало да значи да су те гране искључене, да не припадаш њима. Препоручујем ти да своје резултате пошаљеш администраторима Српског ДНК пројекта (http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/), да их убаце у базу пројекта. То је важно за стицање што исправније слике о генетској структури Срба, а можда ће и теби неко на Српском ДНК пројекту прецизније одредити кластер.

Da xM458,L365 znaci da najverovatnije ne pripadas tim grupama.
Sto dalje znaci da si najverovatnije R1a-Z280, ali ni to nije sigurno dok ne uradis test na taj SNP. Mozda bi Mladja mogao da ti kaze neku korisniju informaciju, jer ako se dobro secam on je R1a-Z280.

Ок, значи М458 и Л365 дефинитивно испадају. Када сам унео све маркере и када је изашло R1a1a1*-Unclustered-M417*, иза тога је писало могућност 100%.
Да ли то можда значи, да се не ради о мањку пар маркера за прецизније сврставање, него је моја хаплогрупа припада баш тој надгрупи Р1а1а1*-М417*?

ПС: Сад сам послао коментар на наш ДНК пројект са свим маркерима.

Ок, значи М458 и Л365 дефинитивно испадају. Када сам унео све маркере и када је изашло R1a1a1*-Unclustered-M417*, иза тога је писало могућност 100%.
Да ли то можда значи, да се не ради о мањку пар маркера за прецизније сврставање, него је моја хаплогрупа припада баш тој надгрупи Р1а1а1*-М417*?

ПС: Сад сам послао коментар на наш ДНК пројект са свим маркерима.

Taj prediktor koji si koristio je bio izuzetno koristan alat u vreme kad se pojavio. To je zbog toga jer je autor uneo u sistem skoro sve do tada poznate evropske haplogrupe i podgrupe. Medjutim u medjuvremenu su otkrivane nove mutacije (SNP-jevi), sto je narocito bilo izrazeno kod R1a, a autor nije "updateovao" prediktor sa tim novostima. Zbog toga je upotrebljivost tog prediktora danas ogranicena.

Прво честитке. Начекасмо се за резултате:)
Значи твоји су се играли са овим звечкама у облику птица из мог претходног поста.
Што се антропологије тиче, можда личиш на ујака.
Ако није проблем, могао би нам нешто о простору са кога су твоји најстарији преци које знаш. Шта се зна, а шта наслућује.

Poslednja izmena:
@jos jedan Bane
То нисам знао. Тражио сам преко гугла неки новији предиктор, али све што сам нашао је било или старије или је приказивана само хаплогрупа без кластера.
Да ли ми можеш дати упут неког новијег предиктора?

@Ahil71
Прво хвала на честитакама. ;) Да то није искључиво, мада ја тренутно гледам, да дођем до прецизног резултата ком кластеру припадам, па да преко припадности културе пронађем информације како су се та племена са мојим изворним генима хранили и какав начин живота су водили. Рекреативно се бавим спортом, па ме то баш стварно понајвише занима. :)

Што се изгледа тиче, највише сам повукао на оца и изгледом и особинама, доста и на деду. Мада старија родбина у селу када ме види, кажу да их по начину говора и гестике 100% подсећам на прадеду (дединог оца), виде мене и сећају се из детињства слике прадеде како је он говорио/кретао. А што се порекла тиче, пошто су ми се родитељи одавно развели, немам директан контакт са очевом породицом, осим кад на неког од родбине из њиховог села налетим (порекло са мајчине стране је породица из суседног села и знају да су даљим пореклом из источне Босне). Једино што са очеве стране знам је, да се каже да су они изворни Шумадинци. Е сад, да ли се односи на то да су они пре миграција у 17./18. веку већ живели у Шумадији или да ли су још од пре Косовског боја ту живели, не знам. Слава им је Лазарева субота - ја славим славу мајчине породице Ђурђиц. Али већ сам планирао, да следећом приликом обавезно посетим сву ту родбину са очеве стране, оловку и свешчицу у руке и да лепо што више информација забалежим. ;)

Прво хвала на честитакама. ;) Да то није искључиво, мада ја тренутно гледам, да дођем до прецизног резултата ком кластеру припадам, па да преко припадности културе пронађем информације како су се та племена са мојим изворним генима хранили и какав начин живота су водили. Рекреативно се бавим спортом, па ме то баш стварно понајвише занима. :)
Што се изгледа тиче, највише сам повукао на оца и изгледом и особинама, доста и на деду. Мада старија родбина у селу када ме види, кажу да их по начину говора и гестике 100% подсећам на прадеду (дединог оца), виде мене и сећају се из детињства слике прадеде како је он говорио/кретао. А што се порекла тиче, пошто су ми се родитељи одавно развели, немам директан контакт са очевом породицом, осим кад на неког од родбине из њиховог села налетим (порекло са мајчине стране је породица из суседног села и знају да су даљим пореклом из источне Босне). Једино што са очеве стране знам је, да се каже да су они изворни Шумадинци. Е сад, да ли се односи на то да су они пре миграција у 17./18. веку већ живели у Шумадији или да ли су још од пре Косовског боја ту живели, не знам. Слава им је Лазарева субота - ја славим славу мајчине породице Ђурђиц. Али већ сам планирао, да следећом приликом обавезно посетим сву ту родбину са очеве стране, оловку и свешчицу у руке и да лепо што више информација забалежим. ;)

Ovo mi je veoma znimljivo. Prostor sa koga je naseljavana Šumadija, nije baš vrveo od R1a.

Poslednja izmena:
Ovo mi je veoma znimljivo. Prostor sa koga je naseljavana šumadija, nije baš vrveo od R1a.
Занимљиво у сваком случају - баш због тога је то била и моја прва помисао када сам данас видео, да сам Р1а.
Мада за сад би можда било боље, да се на то са мало скепсе гледа - мислим да не испадне после, да се само ради о сеоском "рекла, казала".
Док ја лично не будем обишао сву ту родбину и дошао до поузданих података, досадашње изјаве нису коначне. ;)

Али антрополошки тип и није баш тако занемарљив. Ево нпр. са мајчине стране је отац и читава његова породица дошла (чини ми се пре 1. Устанка) из источне Босне - са те стране већина је претежно динарског типа, тамнија коса и очи. Мајчина страна моје мајке је такође "изворно" из Шумадије - знам као клинац, да је се у тим разговорима о пореклу баба неки пут нашалила, како су су они (мајчин отац - динарци) "дошљаци" - а баба (мајчина мајка) и са њене стране сви плаве очи и светла делом плава коса. Моји баба и деда су као гастарбајтери радили у Немачкој и за бабу су увек мислили, да је Немица, ако не онда сигурно Пољакиња или Чехиња; исто данас кад смо моја мајка и ја у Немачкој, мисле да је моја мајка Пољакиња или Чехиња, због веома светлог тена и продорно плавих очију. Толико са моје мајчине стране. А што се моје очеве стране тиче, његова мајка (дође ми баба) је имала више медитерански изглед (даље о њеном пореклу не знам), а отац (значи деда) типичан кромањонац, плаве очи, светлија смеђа коса и крупне грађе. Са његове стране у селу су сви некако крупни, немају типичне западно-балканске црте лица, иако су делом динаризовани кромањонци. И онда када се прати крвна линија, са мајчине стране је баба типична кромањонка ("изворна" Шумадинка) од које је моја мајка добила сигурно 80% изгледа, осим минималних динарских особина од оца (онај пореклом из источне Босне), што мојој мајци даје помало изглед норика. Са очеве стране је додуше отац због мајке мало повукао изгледом на мајку медитеранског изгледа, али ја сам без имало медитеранских елемената од оца наследио 100% кромањонски изглед. И када се на крају дође до мене, ја оптички немам ни трунку динарског изгледа и овде у Немачкој можда тек сваки 15. мисли да сам Србин, док апсолутна већина ме увек процењује, да сам Чех или Пољак. Као што у једном ранијем коментару рекох, када сам био у Чешкој, Пољској независно, да ли негде нека забачена продавница, аутобуска линија или негде главни трг пун туриста, увек је домаће становништво на матерњем започињало разговор са мном.

Тако да се вратим на првобитну изјаву, стварно је занимљиво питање, да ли је у Шумадији пре сеоба доминирао Р1а, јер када ја чисто по свим тим селима обратим пажњу на изглед сеоског народа, јасно се виде две групације - динарци и кромањонци, претежно измешани, али увек има и малих "острва" где и једних и других има, а да немају апсолутно нимало елемената од другог типа.

Па нисам сигуран да Р1а можемо повезати са Кромањонцима.
Ја сам дин југ. Препознајем се, без дилеме, у плавом, норичком динарцу, неравног чела. Он је због ширег чела и заобљене лобање нижег степена брахикефалције, мезикефални је и готово да се не разликује од фенонордијског типа.

У мом крају доминирају херцеговачки дисељеници. Гледам слику са рођацима, сви високо и широко чело.

Poslednja izmena:
@jos jedan Bane
То нисам знао. Тражио сам преко гугла неки новији предиктор, али све што сам нашао је било или старије или је приказивана само хаплогрупа без кластера.
Да ли ми можеш дати упут неког новијег предиктора?

Nisam u skorije vreme citao da je neko preporucivao neki prediktor, tako da u vezi toga ne mogu da ti pomognem.
Da sam na tvom mestu, ovako bih uradio. Svi koji su se testirali kod ftdna imaju nalog (kit number i password) za ftdna portal. Na svom nalogu (na portalu) imas meni "Y-DNA", a u okviru tog menija imas podmeni "Matches". Tamo mozes da vidis da li ima haplotipova koji se sa tvojim poklapaju na svih 37 markera, i ako ih ima da li je za njih odredjena haplogrupa (npr ja pretpostavljam da mozes da imas poklapanje sa nekim ko je R1a-Z280). Ako ima takvih preklapanja onda ces odatle moci da izvuces neke zakljucke.

Па нисам сигуран да Р1а можемо повезати са Кромањонцима.
Па и не можемо баш - кромањонци су уствари прото-европљани са И хаплогрупом.

Nisam u skorije vreme citao da je neko preporucivao neki prediktor, tako da u vezi toga ne mogu da ti pomognem.
Da sam na tvom mestu, ovako bih uradio. Svi koji su se testirali kod ftdna imaju nalog (kit number i password) za ftdna portal. Na svom nalogu (na portalu) imas meni "Y-DNA", a u okviru tog menija imas podmeni "Matches". Tamo mozes da vidis da li ima haplotipova koji se sa tvojim poklapaju na svih 37 markera, i ako ih ima da li je za njih odredjena haplogrupa (npr ja pretpostavljam da mozes da imas poklapanje sa nekim ko je R1a-Z280). Ako ima takvih preklapanja onda ces odatle moci da izvuces neke zakljucke.
Ја сам то на самом почетку урадио и то ме је понајвише и збунило. И ево шта је испало на тим "поготцима": на 37 маркера немам поклапања ни са киме. На 25 маркера се поклапам са 3 лика (двојица су Пољаци, један није оставио никакве податке осим руске мејл адресе ), који припадају Р1а1а М-198.
И због тога ја данас и "лутам" по интернету у нади да нађем конкретан предиктор, који ће ми показати таначан кластер. Мислим нисам урадио тест на 37 маркера, да би на крају само знао, да сам Р1а1а - са 37 маркера ваљда је могуће одредити и тачан кластер.(?)

Па и не можемо баш - кромањонци су уствари прото-европљани са И хаплогрупом.

Ја сам то на самом почетку урадио и то ме је понајвише и збунило. И ево шта је испало на тим "поготцима": на 37 маркера немам поклапања ни са киме. На 25 маркера се поклапам са 3 лика (двојица су Пољаци, један није оставио никакве податке осим руске мејл адресе ), који припадају Р1а1а М-198.
И због тога ја данас и "лутам" по интернету у нади да нађем конкретан предиктор, који ће ми показати таначан кластер. Мислим нисам урадио тест на 37 маркера, да би на крају само знао, да сам Р1а1а - са 37 маркера ваљда је могуће одредити и тачан кластер.(?)

Здраво Blagoje³,
уочих да си добио резултате свог ДНК теста и да припадаш хаплогрупи R1a, честитам!
Не би било лоше када би своје резултате поставио у табелу ”српског ДНК пројекта”: http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/
Тестирање на 37 маркера по правилу може да одреди SNP коме евентуално припадаш, али то није баш сваки пут случај...некада је потребно тестирати и више маркера а некада је довољно и на 12 да се одреди SNP коме припадаш...међутим када није могуће одредити грану припадности, онда се може наручити специфичан тест одређеног SNP-а како би са сигурношћу утврдио позицију у мору R1a грана!

Послао сам ти на и-мејл упутство како приступити интернационалном R1a пројекту...када будеш приступио, по правилу биваш смјештен у одређену грану R1a, наравно ако 37 маркера буде довољно да се то установи.

Poslednja izmena:
На први поглед, чини ми се да твој хаплотип одговара SNP-у Z92...пак, када будеш приступио интернационалном R1a пројекту моћићеш са сигурношћу да утврдиш који је SNP заиста у питању.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back