Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
http://www.plosbiology.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pbio.1001555
Ovo izgleda dosta bitna studija. Dovoljna za velike naslove po novinama. Koliko vidim delimo zajedničko poreklo s Poljacima od pre 1500 godina i unazad, dosta zajedničkih gena.

Estimated total numbers of genetic common ancestors shared by various pairs of populations, in roughly the time periods 0–500 ya, 500–1,500 ya, 1,500–2,500 ya, and 2,500–4,300 ya. The population groupings are: “AL,” Albanian speakers (Albania and Kosovo); “S-C,” Serbo-Croatian speakers in Bosnia, Croatia, Serbia, Montenegro, and Yugoslavia; “R-B,” Romania and Bulgaria; “UK,” United Kingdom, England, Scotland, Wales; “Iber,” Spain and Portugal; “Bel,” Belgium and the Netherlands; “Bal,” Latvia, Finland, Sweden, Norway, and Denmark; and denotes a single population with the same abbreviations as in Table 1 otherwise.
doi:10.1371/journal.pbio.1001555.s012

...
На основу чега тврдиш да је Балкан праколевка I2a, на Балкану није пронађен ниједан I2a хаплотип који није Dinaric (осим једног који је сардинијско-иберијски I2a1-M26), ни код живих људи, ни у посмтрним остацима. Сви стари I2a хаплотипови су пронеђени у централној Европи.

Страховито муљаш брале. Кажи ми где је у тексту на овом линку написано да је хг I2a настала на Балкану? Ево текста на који си упутио па ми подвучи где пише то што ти тврдиш:

Haplogroup I2

Haplogroup I2 might have originated in central or southeastern Europe some 17,000 years ago and developed into six main subgroups : I2a1a (M26), I2a1b (M423), I2a2a (M223), I2a2b, I2b (L416) and I2c (L596).

I2a1a (M26, L158, L159.1/S169.1) was known as I1b2 until 2005, I1b1b in 2006-7, and I2a1 from 2008 to 2010. It is found chiefly among the Sardinians and the Basques, and is rarely found outside Iberia, Western France, the West coast of Italy and the Mediterranean coast of the Maghreb. It accounts for approximately 40% of all Y-DNA haplogroups among the Sardinians. I2a1a is estimated to be 8,000 years old.

I2a1b (M423, L178) was known as I1b until 2007, and I2a2 from 2008 to 2010. It is typical of the Balkans and the Carpathians, with maximum frequencies observed among the Dinaric Slavs (Croats, Serbs and Bosniaks) as well as in Moldavia and Romania. It is also common to a lower extent in Albania, Northern Greece, Bulgaria, Slovakia, Ukraine, Belarus, and southwestern Russia. The high concentration of I2a1b in north-east Romania, Moldova and central Ukraine reminds of the maximum spread of the Cucuteni-Tripolye culture before it was swallowed by the Indo-European Corded Ware culture. This could mean that the Cucuteni-Tripolye culture was a native European group of hunter-gatherers who adopted farming after coming in contact (with perhaps some intermarriages) with the Levantine farmers who settled in the Balkans (haplogroups E-V13, J2b and T).

The modern territory of I2a1a and I2a1b (Illyria, Italy, Sardinia, Mediterranean coast of France and Spain) matches the extent of the Neolithic Printed-Cardium Pottery culture (5000-1500 BCE), that is believed to have started with the arrival of E-V13 and G2a farmers and herders from Thessaly (northern Greece). It was followed by the Terramare culture (1500-1000 BCE) in the Bronze Age. The R1b Celto-Italic people are thought to have crossed the Alps and invaded the Italian peninsula around 1,000 BCE, replacing most of the indigenous I2a, G2a and E-V13 people (especially in the northern half).

Ahil71;25606585
Ма шта стари, прастари. Вероватно једно 30000 година уназад чине оконицу босанске државе и од тих времена су истакнути чланови СДА. То смо већ обрадили у оквиру ове теме па не треба тражити по другим сајтовима. Интернет трпи што образз неће.
Ексел у руке и на рачунање.
- Нису сви Тановићи прешли у ислам.
- Ја сам разумео да је неко већ то израчунао.
http://www.plosbiology.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pbio.1001555
Ovo izgleda dosta bitna studija. Dovoljna za velike naslove po novinama. Koliko vidim delimo zajedničko poreklo s Poljacima od pre 1500 godina i unazad, dosta zajedničkih gena.
Имам утисак да постоји потреба да поновим коментар. Можда и Kyrios схвати шта сам хтео да кажем.
Но да изнесем нека моја запажања. http://www.plosbiology.org/article/...ournal.pbio.1001555.g005&representation=PNG_M
Прво, неопходан је одређени помак, јер појединци у популацији која се сели нису браћа са онима који су остали, већ морамо ићи у прошлост да би нашли заједничког претка.
Прво запжање: Српскохрватска популација има доста поклапања са бугарско - румунској популацију, удаљене 18-50 генерација.
Закључак: Са појавом Турака даста Срба је прешло на територију Румуније.
Друго запажање. Са пољском популацијом имамо доста поклапања, али у јако дубокој прошлости, највише удаљених 85 - 144 популације.
Закључак. ова подударања, највећим делом нису последица сеоба из једне популације, од пре око 1,5 миленијума, већ је постојао неки ранији контакт. Веза од пре 50 - 85 (плус помак) популације могла би бити уз учешће И2а, док је за старијуе везе то мало вероватно.
Мада нисам сигуран, колико је уопште оправдано овај рад повезивати са Y DNA хаплогрупама.

Poslednja izmena:
Чини ми се да смо о овом раду овде расправљали и раније. Још много пре него што је публикован, ја сам пронашао једну верзију тог рукописа на arXiv.org, која је тамо постављена још 16. јула 2012., и мислим да сам овде наводио делове из њега.

Ako bi opet mogao malo da prokomentarišeš? Rad i grafikoni su daleko iznad nivoa većine pratilaca ove teme. Teško da će i baća Kor i Investigator to pohvatati krajiškom oka. ;)

Inače na Eupediji svi navališe na taj rad.

Poslednja izmena:
Страховито муљаш брале. Кажи ми где је у тексту на овом линку написано да је хг I2a настала на Балкану? Ево текста на који си упутио па ми подвучи где пише то што ти тврдиш:

evo odje:
http://www.eupedia.com/europe/origins_haplogroups_europe.shtml

K => 40,000 years ago (probably arose in northern Iran)
T => 30,000 years ago (around the Red Sea or around the Persian Gulf)
J => 30,000 years ago (in the Middle East)
R => 28,000 years ago (in the Central Asia)
E1b1b => 26,000 years ago (in Northeast Africa)
I => 25,000 years ago (in the Balkans)
R1a => 21,000 years ago (in southern Russia)
R1b => 20,000 years ago (around the Caspian Sea or Central Asia)
J1 => 20,000 years ago (in the Taurus/Zagros mountains)
J2 => 19,000 years ago (in northern Mesopotamia)
E-M78 => 18,000 years ago (in north-eastern Africa)
G => 17,000 years ago (in the Middle East)
I2 => 17,000 years ago (in the Balkans)
E-V13 => 14,000 years ago (in the southern Levant or North Africa)
I2b => 13,000 years ago (in Central Europe)
N1c1 => 12,000 years ago (in Siberia)
I2a => 11,000 years ago (in the Balkans)
G2a => 11,000 years ago (in the Levant or Anatolia)
R1b1b2 => 10,000 years ago (north or south of the Caucasus)
E-M81 => 9,500 years ago (in Northwest Africa)
I2b1 => 9,000 years ago (in Germany)
I2a1 => 8,000 years ago (in Southwest Europe)
I2a2 => 7,500 years ago (in Southeast Europe)
I1 => 5,000 years ago (in Scandinavia)
R1b-L21 => 4,000 years ago (in Central or Eastern Europe)
R1b-S28 => 3,500 years ago (around the Alps)
R1b-S21 => 3,000 years ago (in Frisia or Central Europe)
I2b1a => less than 3,000 years ago (in Britain)

Poslednja izmena:
Нису сви Тановићи прешли у ислам...

Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta, NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. каже:
"Stara kapetanska porodica TANOVIĆI koji su bili nasljedni zapovjednici ovog grada, potiču od nekakva Tane iz Majina u Primorju, koji je dobio kapetanstvo prilikom neke bitke na Gabeli."

Ја сам негде прочитао (сада не могу да пронађем где), да тај приморски Тане води порекло од неких шпанских морнара, што хаплогрупа I2a1-M26 оног Тановића са Српског ДНК пројекта чини врло вероватним.

А суштина свега је да је то и најприхватљивији одговор на питање како се хаплогрупа I2a1-M26 нашла на овим просторима.

...
Мада нисам сигуран, колико је уопште оправдано овај рад повезивати са Y DNA хаплогрупама.

Па управо је значајно то што ово истраживање није директно везано за Y-DNA хаплогрупе, а потврђује оно што други изводе из Y-DNA анализе, а ви безуспешно покушавате да оповргнете.

Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta, NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. каже:
"Stara kapetanska porodica TANOVIĆI koji su bili nasljedni zapovjednici ovog grada, potiču od nekakva Tane iz Majina u Primorju, koji je dobio kapetanstvo prilikom neke bitke na Gabeli."

Ја сам негде прочитао (сада не могу да пронађем где), да тај приморски Тане води порекло од неких шпанских морнара, што хаплогрупа I2a1-M26 оног Тановића са Српског ДНК пројекта чини врло вероватним.

А суштина свега је да је то и најприхватљивији одговор на питање како се хаплогрупа I2a1-M26 нашла на овим просторима.

Па управо је значајно то што ово истраживање није директно везано за Y-DNA хаплогрупе, а потврђује оно што други изводе из Y-DNA анализе, а ви безуспешно покушавате да оповргнете.

Изгледа да су Тановићи много ближи:

I2a1 (also called I-M26, nicknamed "sardinian")
Извор: http://www.familytreedna.com/public/I2aHapGroup/default.aspx?section=results

evo odje:
http://www.eupedia.com/europe/origins_haplogroups_europe.shtml

K => 40,000 years ago (probably arose in northern Iran)
T => 30,000 years ago (around the Red Sea or around the Persian Gulf)
J => 30,000 years ago (in the Middle East)
R => 28,000 years ago (in the Central Asia)
E1b1b => 26,000 years ago (in Northeast Africa)
I => 25,000 years ago (in the Balkans)
R1a => 21,000 years ago (in southern Russia)
R1b => 20,000 years ago (around the Caspian Sea or Central Asia)
J1 => 20,000 years ago (in the Taurus/Zagros mountains)
J2 => 19,000 years ago (in northern Mesopotamia)
E-M78 => 18,000 years ago (in north-eastern Africa)
G => 17,000 years ago (in the Middle East)
I2 => 17,000 years ago (in the Balkans)
E-V13 => 14,000 years ago (in the southern Levant or North Africa)
I2b => 13,000 years ago (in Central Europe)
N1c1 => 12,000 years ago (in Siberia)
I2a => 11,000 years ago (in the Balkans)
G2a => 11,000 years ago (in the Levant or Anatolia)
R1b1b2 => 10,000 years ago (north or south of the Caucasus)
E-M81 => 9,500 years ago (in Northwest Africa)
I2b1 => 9,000 years ago (in Germany)
I2a1 => 8,000 years ago (in Southwest Europe)
I2a2 => 7,500 years ago (in Southeast Europe)
I1 => 5,000 years ago (in Scandinavia)
R1b-L21 => 4,000 years ago (in Central or Eastern Europe)
R1b-S28 => 3,500 years ago (around the Alps)
R1b-S21 => 3,000 years ago (in Frisia or Central Europe)
I2b1a => less than 3,000 years ago (in Britain)

Ја сам те питао за онај текст на који си поставио првобитни линк. Ово што си сада навео је дебело застарело, то се види и по ознакама хаплогрупа - они користе прастару ознаку I2a1 уместо нове ознаке I2a1a, и прастаро I2a2 уместо нове ознаке I2a1b. Очигледно је да ову таблицу још нису стигли да ускладе са најновијим научним резултатима. Што се тиче текста на који си првобитно упутио, он је знатно новији, што се такође види и из најновијих ознака за хаплогрупе. А у том тексту не пише ни да је хаплогрупа I настала на Балкану, ни да је на Балкану настала I2a (по новом систему ознака I2a1). У сваком случају, чак и у овој таблици пише да је хаплогрупа I2a2 (односно I2a1b) настала у југоисточној Европи, под чиме очигледно не подразумевају Балкан (већ вероватно Украјину-Молдавију), јер би иначе писало "in the Balkans" као и пар редова изнад.

Моје првобитно питање упућено теби је било: На основу чега мислиш да је Балкан праколевка хаплогрупе I2a1? Ти си ми одговорио да си тако прочитао на Еупедији. Онда да ја преформулишем питање: На основу чега верујеш Еупедији да је Балкан праколевка хаплогрупе I2a1? Пошто си рекао да си Неверни Тома, вероватно је то што "верујеш Еупедији" засновано на јаким аргументима.

Моје првобитно питање упућено теби је било: На основу чега мислиш да је Балкан праколевка хаплогрупе I2a1? Ти си ми одговорио да си тако прочитао на Еупедији. Онда да ја преформулишем питање: На основу чега верујеш Еупедији да је Балкан праколевка хаплогрупе I2a1? Пошто си рекао да си Неверни Тома, вероватно је то што "верујеш Еупедији" засновано на јаким аргументима.
Što se linkova tiče: zastereo je onaj koga nema. Ovaj koji sam ti postao je pak udarni.)

Moj rezon za za:
Pa ako se držimo teze da je I u Evropu došao barem pre 12000g. onda je nemoguće da je nije otkrio za život najbolje zemlje. Jug tadašnje Evrope: Balkan, južnu Ukrajinu i Pirinejsko poluostrvo..

Poslednja izmena:
Изгледа да су Тановићи много ближи:

I2a1 (also called I-M26, nicknamed "sardinian")
Извор: http://www.familytreedna.com/public/I2aHapGroup/default.aspx?section=results

Мени се баш не свиђа назив "сардинијски" за I-M26. Погрешан је колико и назив "Dinaric" за I2a1b L621 L147.2, и то из потпуно истих разлога. Хаплогрупа I2a1b L621 L147.2 се зове "Dinaric" јер је највећа фреквенција те хаплогрупе у Динарској области, а није узето у обзир то да у тој области нема више од 10-20% свих носилаца те хаплогрупе, као ни то да та хаплогрупа није настала у тој области. Исто тако, I-M26 се назива "sardinian" из простог разлога што му је на Сардинији највиша фреквенција. Ја лично верујем да I-M26 не потиче са Сардиније, већ или негде са Иберијског полуострва, или негде из јужне Француске. Такође, укупна фреквенција хаплогрупе I-M26 у Шпанији је око 4,5%, што са скоро 50 милиона житеља Шпаније даје око 1.100.000 мушкараца носилаца I-M26, док 37% на 1.600.000 становника Сардиније даје око 300.000 мушкараца носилаца I-M26. Зато сматрам да је за I-M26 бољи назив "иберијско-сардинијски", као што је за I2a1b L621 L147.2 бољи назив или "словенски", или још боље "источно-европски", како га назива Кљосов.

Što se linkova tiče: zastereo je onaj koga nema. Ovaj koji sam ti postao je pak udarni.)

Moj rezon za za:
Pa ako se držimo teze da je I u Evropu došao barem pre 12000g. onda je nemoguće da je nije otkrio za život najbolje zemlje. Jug tadašnje Evrope: Balkan, južnu Ukrajinu i Pirinejsko poluostrvo..

Не ваља ти резон брацо. Прво, на основу чега закључујеш да су тадашње најбоље земље за живот биле искључиво на југу Европе. Као што си могао да видиш, хаплогрупу I везују најпре за Граветијенску културу, а потом и за културе које су из ње произашле. А главна налазишта Граветијенске културе су у централном појасу од Француске до Русије. Ево ти карте, а ево и нешто укратко о тој култури

j3k.png
Gravettian culture is a phase (c.28,000–23,000 ya) of the European Upper Paleolithic that is characterized by a stone-tool industry with small pointed blades used for big-game hunting (bison, horse, reindeer and mammoth). People in the Gravettian period also used nets to hunt small game. For more information on hunting see Animal Usage in the Gravettian. It is divided into two regional groups: the western Gravettian, mostly known from cave sites in France, and the eastern Gravettian, with open sites of specialized mammoth hunters on the plains of central Europe and Russia.

Дакле, као што видиш, тадашњи људи су јурили мамуте и бизоне, а мамути и бизони се сигурно нису пентрали по планинчинама, већ су радије живели по равницама средишње Европе. Не спорим да је мамута било и на овим нашим просторима, али не верујем да их је било у толиком броју колико је тадашњим људима било потребно, јер их није било лако ловити, нарочито ако их има у мањем броју.

А ево ти и шта каже Срејовић о твојој "најбољој земљи за живот":
Док су области западне и средње Европе насељене већ у првом одсеку плеистоцена (дилувиј, ледено доба), територија Србије и остала подручја Балканског полуострва постају део екумене тек у раздобљу последње глацијације (алпска глацијација Wьrm). Кад је човек ступио на ову територију, клима је била хладна, граница вечног леда спуштала се и до 1.500 m надморске висине, тле су покривале степе и ретке шуме борова, смреке. и брезе, а долине великих река ветрови су засипали ситним песком и стварали лес по равницама. Суочени са оваквом природном средином, први становници Србије избегавали су пусте, отворене пределе и за своја станишта бирали пећине на обронцима нижих брда који затварају мање речне долине. Присуство људских заједница старијег каменог доба посведочено је у кречњачком ободу Тимочког басена (Злотска пећина), на западним падинама Сврљишких планина (Преконошка пећина), на северним обронцима Маљена (пећина Петница и Висока пећина) и на огранцима Црног врха (пећина под Јерининим брдом, у селу Градац) и Венчаца (пећина Рисовача). Само две од ових пећина – пећина под Јерининим брдом и Рисовача – систематски су истражене; на основу археолошких докумената који су у њима откривени, може се реконструисати прво поглавље историје људских заједница на територији Србије.

Да ли и даље остајеш при свом лаичком резоновању, или ћеш да прочиташ нешто корисно, па да онда резонујеш?

Ово и хоћу да кажем. Неко изведе произвољан закључак, а онда се сви тога држе као свето слово.
Слично је кен нацртао карту, где је као место грањања приказао закарпатје. Џана што је Кен касније објашњавао да је то само шематски приказ.
Што се I2a1-M26 тиче, овде имамо и њеног претиоца са Сардиније U1ab3 mtDNA hg (барем 2) што указије на то да је некада било озбиљнијег насељавања.
Могуће да је неко од приморских илирских племена било I2a1-M26.

Poslednja izmena:
Ово и хоћу да кажем. Неко изведе произвољан закључак, а онда се сви тога држе као свето слово.
Слично је кен нацртао карту, где је као место грањања приказао закарпатје. Џана што је Кен касније објашњавао да је то само шематски приказ.

Не мислиш ваљда да I-M26 потиче са ових простора или да је овде не знам колико дуго? А и ово је много боље него твоје упућивање на сајт муслимана Тановића, који се на све могуће и немогуће начине труде да исфалсификују своју породичну историју како би показали да немају никакве везе са Србима.

У сваком случају, та прича о I-M26 је потпуно ирелевентна за нашу причу о I2a1b L621 L147.2, јер су се те две хаплогрупе одвојиле много, много давно.

Што се Нортведа тиче, нико се овде није позивао на његову карту где је као место гранања приказао Закарпартје (ако заиста јесте, никада нисам толико детаљно проучавао ту карту, јер сам је заиста схватио као шематски приказ), већ се сви позивају на бројне друге аргументе. А ти дај аргументе за твоје тврдње, ако их уопште имаш.

Poslednja izmena:
Не мислиш ваљда да I-M26 потиче са ових простора или да је овде не знам колико дуго? А и ово је много боље него твоје упућивање на сајт муслимана Тановића, који се на све могуће и немогуће начине труде да исфалсификују своју породичну историју како би показали да немају никакве везе са Србима.

У сваком случају, та прича о I-M26 је потпуно ирелевентна за нашу причу о I2a1b L621 L147.2, јер су се те две хаплогрупе одвојиле много, много давно.

Што се Нортведа тиче, нико се овде није позивао на његову карту где је као место гранања приказао Закарпартје (ако заиста јесте, никада нисам толико детаљно проучавао ту карту, јер сам је заиста схватио као шематски приказ), већ се сви позивају на бројне друге аргументе. А ти дај аргументе за твоје тврдње, ако их уопште имаш.

Oни не тврде да немају веза са православцима.
"Prema historičaru Hadžijahiću, iz preturskog razdoblja potiču slijedeća muslimanska - boš­njačka prezimena: Bašići, Borići, Bosnići, Kulenovići, Kopčići, Opijači, Predojevići, Ribići, Tvrtkovići, Zvizdići, Ždralovići, Sestokrilovići, Tano­vići, Tihčinovići itd.[3] "

Тема је "ГЕНЕТИЧКА ГЕНЕАЛОГИЈА", а не " I2a1b L621 L147.2".
Све подгрупе хг И2 су битне за Србе, јер је у нашој култури и антрополошким карактеристикама сачувано највише карактеристика те преиндоевропске Европе. А и етноними сличног корена прате читав И2 свет, а не само динарике.
Који бројни аргументи?

Poslednja izmena:
Oни не тврде да немају веза са православцима.
"Prema historičaru Hadžijahiću, iz preturskog razdoblja potiču slijedeća muslimanska - boš­njačka prezimena: Bašići, Borići, Bosnići, Kulenovići, Kopčići, Opijači, Predojevići, Ribići, Tvrtkovići, Zvizdići, Ždralovići, Sestokrilovići, Tano­vići, Tihčinovići itd.[3] "

Теби је очигледно стало само да контрираш. Шта ти значи овај цитат? И зашто си прескочио нареднио пасус?

"Na početku 18 vijeka, u Gatačkom kraju živjeli su pored Tanovića muslimana, i Tanovići hriščani - pravoslavci, bivši heretici. Njihova krsna slava bila je Jurjev dan. Ciganska slava. Sto je dokaz, da su krajem 15 vijeka, prešli na pravoslavlje, u vrijeme kada su i Tanovići prešli na Islam. Obje grane Tanovića istodobno su napustili svoju pri­padnost heretičnoj Bosanskoj crkvi."

Објасни ми ти, пошто си се поставио у улогу њиховог адвоката, шта је онда са Тановићима из Приморја, да ли су и они пре 15. века били "херетици"? И зашто су Тановићи православци то постали тек у 15. веку? Шта је то што их је православљу привукло тада, а није раније, када су радије били "херетици"?

Poslednja izmena:
Теби је очигледно стало само да контрираш. Шта ти значи овај цитат? И зашто си прескочио нареднио пасус?

"Na početku 18 vijeka, u Gatačkom kraju živjeli su pored Tanovića muslimana, i Tanovići hriščani - pravoslavci, bivši heretici. Njihova krsna slava bila je Jurjev dan. Ciganska slava. Sto je dokaz, da su krajem 15 vijeka, prešli na pravoslavlje, u vrijeme kada su i Tanovići prešli na Islam. Obje grane Tanovića istodobno su napustili svoju pri­padnost heretičnoj Bosanskoj crkvi."

Објасни ми ти, пошто си се поставио у улогу њиховог адвоката, шта је онда са Тановићима из Приморја, да ли су и они пре 15. века били "херетици"? И зашто су Тановићи православци то постали тек у 15. веку? Шта је то што их је православљу привукло тада, а није раније, када су радије били "херетици"?

Они тврде да су преисламски Босанци богумили, и да богумили немају везе са православљем?
Ок, ми знамо да нису у праву.
Битно је да је Тановића било пре Турака.

Poslednja izmena:
Не ваља ти резон брацо. Прво, на основу чега закључујеш да су тадашње најбоље земље за живот биле искључиво на југу Европе. Као што си могао да видиш, хаплогрупу I везују најпре за Граветијенску културу, а потом и за културе које су из ње произашле.

Док су области западне и средње Европе насељене већ у првом одсеку плеистоцена (дилувиј, ледено доба), територија Србије и остала подручја Балканског полуострва постају део екумене тек у раздобљу последње глацијације (алпска глацијација Wьrm). Кад је човек ступио на ову територију, клима је била хладна, граница вечног леда спуштала се и до 1.500 m надморске висине, тле су покривале степе и ретке шуме борова, смреке. и брезе, а долине великих река ветрови су засипали ситним песком и стварали лес по равницама. Суочени са оваквом природном средином, први становници Србије избегавали су пусте, отворене пределе и за своја станишта бирали пећине на обронцима нижих брда који затварају мање речне долине. Присуство људских заједница старијег каменог доба посведочено је у кречњачком ободу Тимочког басена (Злотска пећина), на западним падинама Сврљишких планина (Преконошка пећина), на северним обронцима Маљена (пећина Петница и Висока пећина) и на огранцима Црног врха (пећина под Јерининим брдом, у селу Градац) и Венчаца (пећина Рисовача). Само две од ових пећина – пећина под Јерининим брдом и Рисовача – систематски су истражене; на основу археолошких докумената који су у њима откривени, може се реконструисати прво поглавље историје људских заједница на територији Србије.

Да ли и даље остајеш при свом лаичком резоновању, или ћеш да прочиташ нешто корисно, па да онда резонујеш?
Neću da te lažem da si me ubedio da u diskontinuitet života na Balkanu. U svakom slučaju hvala što si me motivisao za guglanje.:cool:)

Evo ga u sred zadnjeg ledenog doba...pa do krapine ...
http://www.zov.rs/code/navigate.php?Id=199&editionId=124&articleId=638

Kraj paleolita i neolit su važniji u pogledu pitanja potencijalnog ćaće i matere I2a1b.
Ima li barem jedna utvrdjena haplogrupa iz Vinčanska kulture, Lepenskog vira, iz Dubca , Vučedola, pećine Gradac, Crvene Stijene, Tesalije, Risovače, Gomolave ...?

Poslednja izmena:
Neću da te lažem da si me ubedio da u diskontinuitet života na Balkanu. U svakom slučaju hvala što si me motivisao za guglanje.:cool:)

Evo ga u sred zadnjeg ledenog doba...pa do krapine ...
http://www.zov.rs/code/navigate.php?Id=199&editionId=124&articleId=638

Kraj paleolita i neolit su važniji u pogledu pitanja potencijalnog ćaće I2a1b. Koja haplogrupe su vinčanska kultura, lepenski vir (pre 6000g), u Dubcu kod Čačka (pre 4000g), pećina Gradac kod Batočine iz paleolita, Crvena Stijena (paleolit), Risovača Gomolava (pre 6000g) ...?

Човече о чему ти причаш. Ми говоримо о Homo sapiens, а ово на шта ти упућујеш је Homo erectus. Питам се да ли уопште има сврхе дискутовати са тобом када нећеш нимало да се потрудиш да прво нешто прочиташ и научиш, па да тек онда да улазиш у дискусију.

И ко те је убеђивао о дисконтинуитету живота на Балкану? Ја сам ти само навео оно што каже Срејовић, а циљ ми је био пре свега да ти докажем да су у време леденог доба људи живели и у областима нешто северније од Балкана, у средишњем појасу Европе, где су имали веома успешне заједнице и развијене културе. На тим просторима су пронађени и први видови уметности у Европи. Желео сам да ти докажем да није било добро твоје резоновање да је Балкан био погоднији за живот од области у средњем појасу Европе. Али, изгледа да то моје објашњавање нема сврхе, изгледа да си као и многи други овде дошао само да би "потврдио" своје предрасуде и да си већ изградио непробојни "Кинески зид" између себе и чињеница.

Poslednja izmena:
Човече о чему ти причаш. Ми говоримо о Homo sapiens, а ово на шта ти упућујеш је Homo erectus. Питам се да ли уопште има сврхе дискутовати са тобом када нећеш нимало да се потрудиш да прво нешто прочиташ и научиш, па да тек онда да улазиш у дискусију.[

И ко те је убеђивао о дисконтинуитету живота на Балкану? Ја сам ти само навео оно што каже Срејовић, а циљ ми је био пре свега да ти докажем да су у време леденог доба људи живели и у областима нешто северније од Балкана, у средишњем појасу Европе, и да су имали веома успешне заједнице и развијене културе. На тим просторима су пронађени и први видови уметности у Европи. Али, изгледа да то моје објашњавање нема сврхе, изгледа да си као и многи други овде дошао само да би "потврдио" своје предрасуде и да си већ изградио непробојни "Кинески зид" између себе и чињеница.
Ne upućujem na homo erectusa no ukazujem na nemogućnost dikontinuiteta života na Balkanu. Otuda navodjenje nalazišta sa fosilnim ostacima iz sred ledenog doba.

Šta bi to moglo izazvati prekid života na jednom tako pogodnom prostoru ?

Tvoj upis je bio zanimljiv, ali umetanja Srejovića i vremena od pre 28-23000 godina ne pomaže da uspostavimo vezu sa eventualnim nosiocem I2a na Balkanu pre rodjenja I2a1b-din. Više vuče u rasplinjavanje. Trebali bi se skoncetrisati na tragove i fosilne ostake neposredno pre pojave I2a1b-din, pa do eventualno 10000 g. pne. Te na nalazišta iz antičkog perioda. Mislim, ako ima šta iz ugla genealogije.

Poslednja izmena:
Ne upućujem na homo erectusa no ukazujem na nemogućnost dikontinuiteta života na Balkanu. Otuda navodjenje nalazišta sa fosilnim ostacima iz sred ledenog doba.

Šta bi to moglo izazvati prekid života na jednom tako pogodnom prostoru ?

Tvoj upis je bio zanimljiv, ali umetanja Srejovića i vremena od pre 28-23000 godina ne pomaže da uspostavimo vezu sa eventualnim nosiocem I2a na Balkanu pre rodjenja I2a1b-din. Više vuče u rasplinjavanje. Trebali bi se skoncetrisati na tragove i fosilne ostake neposredno pre pojave I2a1b-din, pa do eventualno 10000 g. pne. Te na nalazišta iz antičkog perioda. Mislim, ako ima šta iz ugla genealogije.

Pa rekli su ti da su starije varijante I2a1b din nadjene po Poljskoj, Nemackoj, Ceskoj ... Centralna Evropa uglavnom. Naucnici kazu racunanjem da je ta populacija veoma mlada, kao i da je dozivela baby boom po doseljenju na Balkan u nekom periodu. To je sve do sad sta se na tu temu reklo od ljudi koji koriste multi-milionske resurse, laboratorije, metode itd ... Cela organizacija stoji iza toga, mislim nije kao da su tek tako pretpostavili nesto...

Pa rekli su ti da su starije varijante I2a1b din nadjene po Poljskoj, Nemackoj, Ceskoj ... Centralna Evropa uglavnom. Naucnici kazu racunanjem da je ta populacija veoma mlada, kao i da je dozivela baby boom po doseljenju na Balkan u nekom periodu. To je sve do sad sta se na tu temu reklo od ljudi koji koriste multi-milionske resurse, laboratorije, metode itd ... Cela organizacija stoji iza toga, mislim nije kao da su tek tako pretpostavili nesto...

I šta time ako je su stariji nosioci markera nadjeni po današnjoj Češkoj? Zašto se ti stariji nisu doselil na Balkan sa mladjima?

Tamošnji nosioci I markera nisu morali proći stradanja Histra, Dalmata ili Gala. Ako I2a1b bio visoko zastupljen u predrimsko vreme na Karpatima što nije silazio na Balkan? Šta je sa robovima i regrutima rimskih legija iz tih krajeva?

I Koliki je udeo tih starijih nosioca prema ostatku? Ima li ih u Rumuniji? Ili samo tamo gde su izvršena obimna istraživanja?

Pogedao sam ovu srpsku bazu DNK. Preskromno. Ne nadjoh ni jedno prezime iz moga kraja. Starije markere I2a1b (ako jest bio stanovnik ovih krajeva u anticko vreme) trebate očekivati kod otočana, stanovnika Dalmatinskog zaledja, Bosne, Crne gore...Možda čak na nivou ispod procenta zbog morlačkog buma u drugoj polovini drugog milenijuma.

I opet ponavljam. Kakvi bakrači i Gausova/Poasonova raspodela. Račun verovatnoće je druga reč za nepoznavanje zakonomernosti. Ništa bez genetičkog uvida u fosilne ostatke. Zar je to tako komplikovano?

I šta time ako je su stariji nosioci markera nadjeni po današnjoj Češkoj? Zašto se ti stariji nisu doselil na Balkan sa mladjima?

Uopšte se ne radi o starijim markerima, nego o sličnim, tj. o sličnim ogranicima, rodovima, lozama. Uopšte ne razumeš koncept genetičke genealogije i dve, tri kockice koje treba složiti.
Ako se bliski ogranci nalaze negde na severu, zapadu, ili već gde, to znači da se njegov ogranak odvojio u blizini. Tako se određuju migracije pomoću haplotipova. Drugi način za određivanje je varijansa, kako već beše reč, pa tek onda frekvenca. Jel to sada malo jasnije.
Stare kosti ćeš teško naći kod nas jer su ih naši drevni spaljivali.
Nedorečene stvari naravno ostaju. Otkud kod Baska 80% RIbovaca, a govore nekim tamo sasvim drugim jezikom različitim od ostalih RIbovaca.

Stare kosti ćeš teško naći kod nas jer su ih naši drevni spaljivali.
Postoje ratovi i stradanja kada nisu mogli stići spaliti umrle. Poput smrti onih u spominjanoj Lihenštajnskoj pećini.

Uopšte se ne radi o starijim markerima, nego o sličnim, tj. o sličnim ogranicima, rodovima, lozama. Uopšte ne razumeš koncept genetičke genealogije i dve, tri kockice koje treba složiti.
Ako se bliski ogranci nalaze negde na severu, zapadu, ili već gde, to znači da se njegov ogranak odvojio u blizini. Tako se određuju migracije pomoću haplotipova. Drugi način za određivanje je varijansa, kako već beše reč, pa tek onda frekvenca. Jel to sada malo jasnije.
I kako dokazuješ da I2a1b nije došao s Baklana? Te da u medjuvremenu njegov predak na Balkanu nije pretrpeo velika stradanja...

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back