Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Па ови домаћи треба да су R1a1a1b1a1 а источни словени R1a1a1b1a2.

Шта ћемо ако испадне (као што и јесте) да је ”словенство” више -културолошко/антрополошки- појам, него што је то генетски?

Poslednja izmena:
Шта ћемо ако испадне (као што и јесте) да је ”словенство” више -културолошко/антрополошки- појам, него што је то генетски?

Ništa. Mi smo to što jesmo. Ne bi trebalo da bude krize identiteta. Na kraju, mi smo sloveni koliko su to i česi, slovaci. Ili, nismo ništa manje sloveni nego što su nemci germani. To ne bi trebao da bude opterećujući faktor, ali radi naučne istine treba biti konretan i direktan.

Moje mišljenje je da tipični dinarci nemaju blage veze sa slovenima, ali znam da su srbende do koske. Na kraju, pogledajte slike i likove slavnih Srba ratnika, vojskovođa, vojnika, nacionalista. Po pravilu ćete videti dinarce. To je zato što u psihologiji dinaraca postoji jaka emocija za domovinu, rodni kraj, kućni prag. Skoro da su jedinstveni u tom pogledu. Zato su ih austrougari i naseljavali kao graničare po krajini. Ima primera i u drugim exYU narodima. Najveći nacionalisti kod hrvata i muslemana su, opet po fenotipu, dinarci. Takvi su bog da ih poživi. Mislim na dinarce.

Drugo, već duže vreme hodajući ulicama srpskih gradova zagledam ljude, skeniram im face, pa nebih baš reko da u Srbiji ima malo slovenske krvi i slovenskog fenotipa. Ima ih i to dosta. Naravno pretežno se radi o dinarsko-slovenskoj kombinaciji ljudi, tako da je moja gruba procena da 80% ljudi u Srbiji ima slovenske krvi u manjoj ili većoj meri.

Ево покушавам да некако обједним географску дистрибуцију фенотипских и генетичких карактеристика узимајући у обзир и неке историјске чињенице. Нов сам у овом али сам спреман да учим. На основу до сада прочитаног поставићу две претпоставке, прва је да су динарци претежно I2a хаплогрупa, друга је да су балкански словени R1a. Видећемо шта ће даље да испадне ...

Па ови домаћи треба да су R1a1a1b1a1 а источни словени R1a1a1b1a2.

Ако постављаш хипотезу, требало би да је објасниш и наведеш на чему је заснована.

То је јалов посао, пријатељу. Ево, имамо међу нама колегу форумаша, Бетлкета који је тестирани I2a али је родом са југа Србије и има доста примеса медитеранске морфолошке грађе. Када би се направило научно истраживање на ту тему, добили би се резултати који само у појединим случајевима дају везу између хаплогрупе и антрополошке грађе човека.

Ја сам више пута говорио о томе да уопште нема потребе и сврхе за комплексима због припадности појединим хаплогрупама. Сваки од нас има у себи како словенске, тако и дословенске крви јер нема теорије да у току, рецимо, 500 година није у неком поједином случају дошло до мешања између те две генетике. НЕко ју је добио са очеве а неко са мајчине стране. У свима нама има (поред наших родитеља) и генетике наших баба, деда, прабаба , прадедова, чукундеда итд...

- - - - - - - - - -

не разумем.... више од пола поруке ми се није појавило.....
А баш сам се био надахнуто расписао....

@simple minds

Mislim da se ne radi o domovini toliko jer je skoro 80% njih otišlo negde drugde. Mada da vole da fantaziraju i da se zanose ( pogotovu ako je nekome na štetu ) to vole. To kolektivno "ludilo" jeste odlika dinaraca i fanatizam koje su malo primitivnije mentalne osobine velike većine. Preterivanje u iskazivanju svega i pre-emotivni naboji u komunikaciji bez realnog efekta.

@simple minds

Mislim da se ne radi o domovini toliko jer je skoro 80% njih otišlo negde drugde. Mada da vole da fantaziraju i da se zanose ( pogotovu ako je nekome na štetu ) to vole. To kolektivno "ludilo" jeste odlika dinaraca i fanatizam koje su malo primitivnije mentalne osobine velike većine. Preterivanje u iskazivanju svega i pre-emotivni naboji u komunikaciji bez realnog efekta.

Te mentalne stvari su mentalitet kulturno-socioloska kategorija i ne trebaju se razmatrati u temu o genima.

Inace Vojna Krajina je i bila u Vojvodini i ljudi tu nista manje ratoborni.

Poslednja izmena:
Te mentalne stvari su mentalitet kulturno-socioloska kategorija i ne trebaju se razmatrati u temu o genima.

Hmm mislim da nešto nisi razumeo najbolje... Odlike se prenose da, vremenom i nisam nikakav poseban okrug i vojvodinu imao na umu vec generalno prostor dinaraca naravno.

Poslednja izmena:
Ако постављаш хипотезу, требало би да је објасниш и наведеш на чему је заснована.

Postaviću hipotezu korak po korak. Još uvek sklapam neku sliku i intenzivno čitam. Ni sam nisam siguran u neke stvari koje ću verovatno izneti.

То је јалов посао, пријатељу. Ево, имамо међу нама колегу форумаша, Бетлкета који је тестирани I2a али је родом са југа Србије и има доста примеса медитеранске морфолошке грађе. Када би се направило научно истраживање на ту тему, добили би се резултати који само у појединим случајевима дају везу између хаплогрупе и антрополошке грађе човека.

Ја сам више пута говорио о томе да уопште нема потребе и сврхе за комплексима због припадности појединим хаплогрупама. Сваки од нас има у себи како словенске, тако и дословенске крви јер нема теорије да у току, рецимо, 500 година није у неком поједином случају дошло до мешања између те две генетике. НЕко ју је добио са очеве а неко са мајчине стране. У свима нама има (поред наших родитеља) и генетике наших баба, деда, прабаба , прадедова, чукундеда итд...

To što je čovek I2a, izgleda kao mediteranac i sa juga Srbije je nije nimalo čudno. Naprotiv, potpuno se uklapa u moja saznanja. Naime, mediteranac je samo progresivna i stabilizovana kombinacija kormonjonca i proto alpida (non slavic alpids) u manjoj meri. Čisti dinarac je takođe I2a, progresivni kromonjonac bez imalo uticaja bilo kakvih alpida. Dakle kod njega je muška strana kromonjonska jer je I2a, a mekaniji mediteranski izgled duguje prtoalpidskom, najverovatnije pontski/crnomorski, uticaju koji je došao sa ženske strane.

@simple minds

Slažem se da kod dinaraca postoji intenzivna emocija ali ne bih nazvao to ludilom. Emotivni su i mediteranci jer su "rod" sa dinarcima ali na drugi način. Mediteranci imaju jake emocije prema ženama, a dinarci prema rodnoj grudi. Sve to ima smisla, ništa priroda nije udesila bez jakog razlloga, ali o tome drugi put.

Ne bih se složio. U genima piše mnogo toga. Međutim, ako pretpostavimo da si u pravu kako objašnjavaš ustaljenost te pojave kroz generacije. Moje mišljenje je da ta pojava ima veze sa lakšim preživljavanjem pa se zato i održala bila genetski determinisana ili ne. Nisu dinarci smislili neko "kolektivno ludilo" samo da bi bili zanimljivi. Postoje suštisnki razlozi za tako nešto.

Hmm mislim da nešto nisi razumeo najbolje... Odlike se prenose da, vremenom i nisam nikakav poseban okrug i vojvodinu imao na umu vec generalno prostor dinaraca naravno.

Vojna krajina kao entite postojala u Vojvodini to je tačno, ali sve ostalo nema sličnosti sa dinarskom vojnom krajinom.

@simple minds

To što je čovek I2a, izgleda kao mediteranac i sa juga Srbije je nije nimalo čudno. Naprotiv, potpuno se uklapa u moja saznanja. Naime, mediteranac je samo progresivna i stabilizovana kombinacija kormonjonca i proto alpida (non slavic alpids) u manjoj meri. Čisti dinarac je takođe I2a, progresivni kromonjonac bez imalo uticaja bilo kakvih alpida. Dakle kod njega je muška strana kromonjonska jer je I2a, a mekaniji mediteranski izgled duguje prtoalpidskom, najverovatnije pontski/crnomorski, uticaju koji je došao sa ženske strane.

Videću da uradim detaljniji test pa ćemo da vidimo. Za sad kako sam ispitao izgleda da su mi preci bili prilično aktivni i da su migrirali dosta. U Hrvatskoj imam jedina poklapanja sa 4 čoveka iz Dalmacije. Moj deda je sa juga Srbije, ali sam čuo da su se doselili tu nekad od negde, ali ne zna niko odakle tačno jer su uglavnom kroz dug period ginuli očevi u borbi ( ti moji preci ) dok su im deca još bila mala i tako kroz jedno 5 generacija najmanje koliko znam. Zatim, moj deda kao tinejdžer se seli opet u Pomoravlje sa još jednim bratom pa zatim moj ćale ostaje tu ( 1 generacija znači ) i onda ja briljiram :D HAHA... Mislim da je najveća migracija u grani još od kad je tamo neki moj predak došao u Evropu :D Selim se povremeno u Nemačku pa onda za Australiju LOL :)

Nego registracija, ostali troškovi, pa juče preko Singapura u Nemačku za Uskrs etc. etc. Tako dok se ne završi to i još neke bitne stvari mogao sam 150 testova da uradim do sad... Ali uradiću sigurno prvom prilikom.

Slažem se da kod dinaraca postoji intenzivna emocija ali ne bih nazvao to ludilom. Emotivni su i mediteranci jer su "rod" sa dinarcima ali na drugi način. Mediteranci imaju jake emocije prema ženama, a dinarci prema rodnoj grudi. Sve to ima smisla, ništa priroda nije udesila bez jakog razlloga, ali o tome drugi put.

Ne, ali je baš to. Prenaglašen iskaz svega i fantazije i hostility prema svima od okoline do svega poznatog. Glasan govor ( opet prenaglašenost znači ) i to kolektivno ludilo bre, vidi se. To retko da postoje kultivisane ličnosti u okviru tog korpusa. Mali procenat.

Evo baš prekjuče u celoj masi na aerodromu u Sydney jedan lik, odma' sam ga po faci video da šulav i još kad se obratio nekom tu do njega onako glasno i nekultivisano rekoh "Balkanac". :D Odma vidiš kako su opičeni nema tu ... I nekog pita nešto, ljudi ga kuliraju i on op do mene sede od neznam, 300 ljudi verovatno...

I napade me :D Odakle si, šta, on Hrvat. Putuje do Nemačke pa se uspaničio za neke stvari što treba da prebaci kad stignemo, pa neće da čeka avion toliko oće odma da udje, pa torbu što poneo malo malo pa je namešta onako ko jastuk...lol. Rekoh "polako, smiri se ću ti pomognem, kad stignemo ima tamo officers i kažu ti..." On se smiri malo pa opet, paljba haha ista priča :D I tako davio narod i po avionu isto, nego sreća bili smo razmaknuti 20+ mesta.

I na kraju kad sam skontao šta on traži ustvari jer nije mogao lepo da objasni, nisam mogao da verujem. Baggage claim Lol gde svi moraju da idu svejedno :D Nego nešto ufiksirao da nešto posebno to za njega i kreće u napad da besni dalje :D

Al' stereotip dinarca, znači nešto se ubace i nemož' da prezube. Ma nema šanse. To su i Bosanci i Srbi etc.

Poslednja izmena:
Ma ova ispitivanja gena na Y hromozomu mi deluju kao gledanje na Himalaje kroz ključaonicu. Mora tu da se uključi i antropologija, istorija i lungvistika radi kompletiranja slike. Dodirne tačke, ako su istraživanja validna, mora da postoje. Možda će genetika nekada moći da pročita ceo genom za par sekundi i da pojedincu za par minuta izbaci opcije o njegovom poreklu ali do tada mislimda će morati da se kombinuju metode.

Nije ni malo čudno nego je odlaskom u južnu Srbiju stvoren uslov da se napravi nekonzistentna kombinacija dinarskih i istočnomediteranskih gena koja je poprimila odlike dominantnog fenotipa. Najveće mešanje je u Makedoniji i Grčkoj ali do sada nije stvoren konzistentan fenotip.

Nije ni malo čudno nego je odlaskom u južnu Srbiju stvoren uslov da se napravi nekonzistentna kombinacija dinarskih i istočnomediteranskih gena koja je poprimila odlike dominantnog fenotipa. Najveće mešanje je u Makedoniji i Grčkoj ali do sada nije stvoren konzistentan fenotip.

A na to si mislio. Da, tu si u pravu. Nestabilizovane kombinacije su veoma česte na balkanu i mogu da izgledaju veoma groteskno. To je zbog toga što nije prošlo dovoljno vremena i nije se ostvario dovoljan broj generacijskih ukrštanja. Tako možemo videti visokog čoveka sa malom okruglom lobanjom ili niskog čoveka sa izduženom lobanjom, što su sve "neprirodne" ili bolje rečeno nestabilizovane kombinacije. Najveću nestabilnost pokazuju kombinacije kromonjona (dinarca) i zapadnih i istočnih alpida.

Ne ne, mislio je na neujednačenost izmedju fenotipa i haplotipa. Ne postoje "nestabilne kombinacije", pogotovu sad kad se svi mešaju sa svima na mnogo širem prostoru i ispada fino ( u smislu sasvim "normalnog" izgleda), pogotovu ne izmedju Evropljana koji se tu i tamo "stručno" razlikuju po nekim karakteristikama, ali praktično su svi isto.

Mada vidjao sam neke čudne rezultate. Na primer jedan prijatelj tip face Tim Roth, maltene isti i žena mu kao neki domorodac J. Amerike otprilike. Bilo mi bedak da pitam pošteno :D Ćerkica im onako tamnija koža i normalno izgleda, ali oko očiju kao da joj kost ide normalno ali lice se spušta i izgleda kao da cmiljavi onako. Kao da ima alergiju ili ne vidi, al ustvari tako je ispala. Taj prijatelj je Englez poreklom inače, kao da mu Tim Roth neki rod. :D Baš liče ..

Poslednja izmena:
Naime, mediteranac je samo progresivna i stabilizovana kombinacija kormonjonca i proto alpida (non slavic alpids) u manjoj meri. Čisti dinarac je takođe I2a, progresivni kromonjonac bez imalo uticaja bilo kakvih alpida. Dakle kod njega je muška strana kromonjonska jer je I2a, a mekaniji mediteranski izgled duguje prtoalpidskom, najverovatnije pontski/crnomorski, uticaju koji je došao sa ženske strane.
Не се баш сложио са изјавом, да је медитеранац прогресивни кормањонац, јер то апсолутно не пије воду. Знам да сад опет ја ту затежем, али ово морам да коментаришем. ;)

Медитеранци су најпрострањенији међу хаплогрупама Р1б гране, а то су све редом Евроазијати или Арбини, како год их човек назове.
Кромањонци насупрот припадају углавном, да не кажем искључиво, хаплгрупи И, који су протоевропљани.
Што значи теза, да су медитеранци уствари прогресивни кромањонци се никако не поклапа. Још када узмемо карактеристике, било каква повезаност ова два типа све више тоне. Медитеранци су веома промућурни и прагматични, ако ће неко да те при неком договору одере, онда је то медитеранац. Док је кромањноац тотално контраст, тај увећ јури за неком правдом и у свему види непраду, која га стално иритира и некад му не да мира, из чега неретко произилазиа и одређен презир према политици, док медитеранац обожава политику. Такође кромањонци имају веома јаку спиритуалност и доста се брзо везују за нематеријалне ствари попут вере, кодекса части, идеологија, а медитеранац као веома прагматичан тип сматра то детињастим понашањем и веома слабо истински верује, али зато веру, идеологију и слично веома паметно уме искористити у своје сврхе.
Медитеранци су нордидима веома блиски, а њихова мешавина се атланто-медитеранац. А када се погледа изглед и нарав те гране, није тешко видети, да је она у неку руку противтип кромањонцу и блиским гранама. Алпинац је ближи кромањонцу него медитеранцу, а то се најбоље види у редовним свакодневним конфликтима у државама са доминантим медитеранским типом, а не тако малом алпинском већином.

Ne, ali je baš to. Prenaglašen iskaz svega i fantazije i hostility prema svima od okoline do svega poznatog. Glasan govor ( opet prenaglašenost znači ) i to kolektivno ludilo bre, vidi se. To retko da postoje kultivisane ličnosti u okviru tog korpusa. Mali procenat.
Немој ми замерити на тону, али то је чиста глупост. :D То што је динарац по природи више моторичан тип, а не неко, ко је заљубљен у детаље, не значи да је динарац склон некој простоти. Не треба игнорисати чињеницу, да динарци имају највише тестостерона од свих осталих типова. А ко се познаје са хормонима и како они утичау на карактериситку човека, више је него јасно, зашто динарци свуда по Европи имају пар веома упадљивих карактеристика.

Када погледам аутохтоне динарце ван Балакана, на пример на југу Немачке, или негде у источним деловима Француке итд. да сад не набрајам. То су све веома цењене особе, а од познатих веома угледне личности. Невероватан велики број се налази на водећим позицијама по већим и средњим концернима и предузећима. Такође их доста има унутар војних струкутра, а не тако мало има их у правном систему. Што типично за све њих је, да су веома упорни у свему што раде, па због тога шесто остављају утисак да су тврдоглави, да не кажем буздовани. Фора је та, да где год шта да се ради динарци једноставно хоћеју да буду први и најбољи. У Немачкој када се погледа слика динарца, онда се често за њега везује личност попут шефа, полицајца и сличног. Углавном такве особе имају уравнотежен наступ и веома смирено зраче, имају неки природни ауторитет. Доста држе до свог ја, поносни су и имају најизраженије држање до својих принципа. Мада критику не подносе баш најбоље.

Код нас постоји тренутно друга слика, јер динарац када се иде у рат и гине, он хоће да буде први и најславнији, када се недге ради, онда тај први почиње и задњи завршава, када се тренира, тај тренира као луд, хоће да буде најбољи... А код нас у Србији тренутно влада неки геџињски менталитет, па тако ко је највећи геџа, наравно динарац. Динарци имају једноставно тај нагон, да у свему претерују, што уствари и није тако лоша ствар, али само када у једној држав влада дух стварања и опште слоге, а не као код нас да се чак државно пропагира једна врста примитивизма и менталног ропства.

Што хоћу рећи је, да динарац по природи није неки геџа, који нема смисао за стварање и државотворство. У немачком и скандинавском нордицизму они мисле, да је динарац после нордијца најпрогресивнији тип уопште! Али је веома подложан општој атмосфери и уколико се налази у једној атмосфери хаоса и опште пометње, динарац неће бити у стању свој таленат и дух стварања да испољи. Недавно сам прелистао једну књигу "Manthropology", аутора сам заборавио, углавном ради се о томе како је данашњи западни мушки свет поженственио и како је мушко пре било много мужевније него данас. Као један од историјских примера је описан баш управо наш српски гуслар, а сликовни пример такве особе је био један типичан динарац. И није случајно, да је аутор те књиге баш динарца узео као пример мушкарца са највишим степеном мужевности, храбрости и најстрожијим кодексом части, што је нека типична мушка карактеристика.

Poslednja izmena:
Што хоћу рећи је, да динарац по природи није неки геџа, који нема смисао за стварање и државотворство. У немачком и скандинавском нордицизму они мисле, да је динарац после нордијца најпрогресивнији тип уопште! Али је веома подложан општој атмосфери и уколико се налази у једној атмосфери хаоса и опште пометње, динарац неће бити у стању свој таленат и дух стварања да испољи. Недавно сам прелистао једну књигу "Manthropology", аутора сам заборавио, углавном ради се о томе како је данашњи западни мушки свет поженственио и како је мушко пре било много мужевније него данас. Као један од историјских примера је описан баш управо наш српски гуслар, а сликовни пример такве особе је био један типичан динарац. И није случајно, да је аутор те књиге баш динарца узео као пример мушкарца са највишим степеном мужевности, храбрости и најстрожијим кодексом части, што је нека типична мушка карактеристика.

Da se nadovežem, ima neka studija sa "Skadi" foruma koja kaže da su nemački i austrijski ( u to se ubrajaju i Sloveni koji su tada živeli pod njima) kompozitori uglavnom Dinaridi. Neću da se zakunem ali mislim da su uvrštavali i Francuze..

Da se nadovežem, ima neka studija sa "Skadi" foruma koja kaže da su nemački i austrijski ( u to se ubrajaju i Sloveni koji su tada živeli pod njima) kompozitori uglavnom Dinaridi. Neću da se zakunem ali mislim da su uvrštavali i Francuze..
Тачно. Био сам једно време на том форуму, па једно дуже време на "наследном" форуму, сад су чини ми се оба забрањена. Добар део корисника је био добар партнер за расправљање, мада је било и доста будала са не баш примерним речником, па је због тога и забрањен. Ја сам често расправљао са њима, деломи жестоке расправе водио, али како год да окренеш нас Србе је велики део њих веома ценио, један мањи део нас је тотално мрзео, мада у просеку су нам били доста наклоњени, велики део је чак више готивио Србе од Хрвата.

ПС: Источна Немачка је пуна балтида и разних локалних кромањонаца (северног и дунавског типа). Када се крене ка југу низ Лабу и Залу, у област где је пре постојала Бавариа Славика, ту имаш толико динарида, да кад се колима зензеш и уђеш у неко сило, мислиш да си негде у сред неког српског села улетео.

Не се баш сложио са изјавом, да је медитеранац прогресивни кормањонац, јер то апсолутно не пије воду. Знам да сад опет ја ту затежем, али ово морам да коментаришем. ;)

Медитеранци су најпрострањенији међу хаплогрупама Р1б гране, а то су све редом Евроазијати или Арбини, како год их човек назове.
Кромањонци насупрот припадају углавном, да не кажем искључиво, хаплгрупи И, који су протоевропљани.
Што значи теза, да су медитеранци уствари прогресивни кромањонци се никако не поклапа. Још када узмемо карактеристике, било каква повезаност ова два типа све више тоне. Медитеранци су веома промућурни и прагматични, ако ће неко да те при неком договору одере, онда је то медитеранац. Док је кромањноац тотално контраст, тај увећ јури за неком правдом и у свему види непраду, која га стално иритира и некад му не да мира, из чега неретко произилазиа и одређен презир према политици, док медитеранац обожава политику. Такође кромањонци имају веома јаку спиритуалност и доста се брзо везују за нематеријалне ствари попут вере, кодекса части, идеологија, а медитеранац као веома прагматичан тип сматра то детињастим понашањем и веома слабо истински верује, али зато веру, идеологију и слично веома паметно уме искористити у своје сврхе.
Медитеранци су нордидима веома блиски, а њихова мешавина се 

Poslednja izmena:
Мишљења сам да је то везиванје антропотипа или хаплогрупе за неке психичке карактеристике врло непрецизна ствар. Много је важније где ће човек и под којим условима бити социјализован. Култура и психичке предиспозиције се стичу управо кроз процес одрастања и онтогенетске су природе. Филогенетски фактори донекле играју реч у свему томе али им ја не бих давао велики значај.

@Blagoje

Dobro, ti pričaš za dinarce generalno, ja sam mislio čisto na ove sa Balkana. Onako "narodsko" zapažanje i sve to što sam rekao je ono kako jeste. Naravno drugi reoni nose druge neke priče itd.; i ne sporim ništa što si rekao jer znam da ti dinarci sa pravim uslovima mogu dosta da stvore i naprave. Zato ih i cene kao dobre radnike i ostalo i ratnike na kraju krajeva...

Inače svidja mi se opis ovih opštih odlika dinaraca i mediteranaca jer su zanimljive. Čitajući to onda ispada da sam ja nešto izmedju oba. Odlike mediteranca sa temeljem dinarca u smislu one pravde što si pomenuo i časnog :D

@Blagoje

Dobro, ti pričaš za dinarce generalno, ja sam mislio čisto na ove sa Balkana. Onako "narodsko" zapažanje i sve to što sam rekao je ono kako jeste. Naravno drugi reoni nose druge neke priče itd.; i ne sporim ništa što si rekao jer znam da ti dinarci sa pravim uslovima mogu dosta da stvore i naprave. Zato ih i cene kao dobre radnike i ostalo i ratnike na kraju krajeva...

Inače svidja mi se opis ovih opštih odlika dinaraca i mediteranaca jer su zanimljive. Čitajući to onda ispada da sam ja nešto izmedju oba. Odlike mediteranca sa temeljem dinarca u smislu one pravde što si pomenuo i časnog :D

Evo jednog tipičnog dinarca...
Pogledajte šta je uradio, pogledajte to držanje... ali mene fascinira govorništvo, k'o da je u politici čitav život...

Oper ponavljam.... to je mnogo vise stvar socijalizacije nego genetike. Kada covek odraste u sredini kojia ima neke svoje zakone, on te zakone i postuje. Tako mozemo razdvojiti dva rodjena brata u ranom detinjstvu i socijalizovati ih u dve razlicite sredine. Jedan ce da bude obicni papucar dok drugi moze da bude teski krimos.

A ovoga coveka je potpuno moguce razumeti. Kada zataji drzava i njeni zakoni, onda nema druge nego da osteceni pojedinac uzme stvar u svoje ruke. Dostojanstveno drzanje kakvo je i dolicilo starim Crnogorcima. To su jos bila vremena kada kod naseg dinarskog stanovnistva obraz nije bio djon. Sada je sve to mnogo drugacije.

Медитеранци су нордидима веома блиски, а њихова мешавина се атланто-медитеранац. А када се погледа изглед и нарав те гране, није тешко видети, да је она у неку руку противтип кромањонцу и блиским гранама. Алпинац је ближи кромањонцу него медитеранцу, а то се најбоље види у редовним свакодневним конфликтима у државама са доминантим медитеранским типом, а не тако малом алпинском већином.

Blagoje odgovorio sam ti sinoć podrobnim objašnjenjem ali mi je internet sinoć bagovao pa je praktično pojeo post.

Dakle, mediteranci jesu kromonjonci bez svake sumnje. Oblik i karakterisitike njihove lobanje idu u prilog tome. Istina, kromonjon je kod mediteranaca prilično ublažen nekim uticajem koji za sada ne mogu da objasnim. Mediteranci su i meni prilično enigmatični i nejsani tako da ne bih dalje da ih komentarišem. Međutim, siguran sam da imaju dosta kromonjonskog u sebi kao i ostale evropske tzv. rase, izuzev alipida.

Što se tiče haplogrupe R1b po onoj staroj teoriji to je kromonjonska haplogrupa. Nastala je pre oko 28.000 godina u subsaharskoj Africi i širila se u tri pravca: bliski istok, Azija i Evropa. Ova haplogrupa nije mnogo lutala Evroazijom već se polako ali sigurno širila u sav tri pravca, a u Evropi je pratila povlačenje glečera posle ledenog doba. Po novoj teoriji kromonjonac je haplogrupe I i došao je u Evropu iz Azije.

Tvoja tvrdnja da su mediteranci R1b haplogrupa mislim da "ne pije vodu" jer je ova haplogrupa najzastupljenija kod naroda koji su daleko od mediteranskog. Na primer Nemačka 44%, Švajcarska 48%, Island 42%, Danska 44%, Irska 81%, Belgija 61%... Nasuprot ovome Albanija 20%, Grčka 20%, Bugarska 10%. Da je R1b haplogrupa tipična za mediterance rezultati bi bili inverzni. Meni je potpuno neverovatno da u Danskoj živi 44% mediteranaca. Mislim da R1b nema veze sa mediterancima, a sa kim ima veze videćemo.

Što se tiče psihologije tu si prilično u pravu osim za alpide, jer oni po karakteru nisu slični nijednoj evropskoj rasi. Po psihologiji alpidi su najbliži Japancima ili Koreancima. Ja bih za muško društvo birao dinarce, za žensko mediteranke, a za automehaničara bih odabrao alpide.

Poslednja izmena:
Po novoj teoriji kromonjonac je haplogrupe I i došao je u Evropu iz Azije
Moram priznati da se nisam nesto udubljivao u ovu temu ali imam dva pitanja:
1) kad je vreme pojave kromanjonaca
2) kad je vreme nastanka haplogrupe I
Ja sam nasao ove podatke, za koje ne garantujem da su tacni:
1)The earliest known remains of Cro-Magnon-like humans are radiocarbon dated to 43,000 years before present
2) 20,000 pne ( 22.2 ky )

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back