Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Просветли нас! Као што нас је "просветлио" твој имењак!

Problem haplogrupa je da su nastali pre nego sto se istoricki javljaju Sloveni, Germani, Iliri. Niko jos nije postavio kako su haplogrupe bile pre seobe Slovena ili pre rimske imperije. Tako da sve to ostaje spekulacija koja se vuce preko 300 strana. Ja licno ne spekuliram odakle su koji haplogrupa kod nas, jer i ne znam.

Dok su Turci vladali Slavonijom, tj poslije 1526. i bitke na Mohaču... čak i u dobrom dijelu Mađarske je bilo dosta muslimana, Budim je npr. bio muslimanski...

Prezime Mandžukić (Mandžuka) je vjerovatno turskog porijekla... mada to naravno ne mora da znači da je neki predak etnički Turčin (vjerovatno i nije)...

- - - - - - - - - -

Nije problem u prisutnosti muslimana na području Slavonije ili današnje Mađarske. Problem je u postotku. 97% muslimanskog stanovništva je otprilike postotak u današnjoj Turskoj, nakon genocida nad Armenima i proterivanja Grka sa područja obalne Turske. Po tome je Slavonija imala veći postotak muslimanskog stanovništva od tadašnjeg Istanbula. U Budimu su očuvani ostaci hamama i to je i danas turistička atrakcija.

Problem haplogrupa je da su nastali pre nego sto se istoricki javljaju Sloveni, Germani, Iliri. Niko jos nije postavio kako su haplogrupe bile pre seobe Slovena ili pre rimske imperije. Tako da sve to ostaje spekulacija koja se vuce preko 300 strana. Ja licno ne spekuliram odakle su koji haplogrupa kod nas, jer i ne znam.

Ovo je vrlo zrelo razmišljanje. Postaviti stvar na zdrave osnove uopšte nije teško. Genetičari bi trebali na osnovu ispitivanja ostataka ljudskih kostiju prvo da utvrde koji su to genetski markeri određenih grupacija bili u prošlosti pa na osnovu toga da lakše prate njihova kretanja dalje.

Mene zaista čudi da niko nije utvrdio koji su to genetski markeri za, na primer, dinarce. Dinarci su tako specifična grupacija ljudi, mogu se naći još uvek izolovane i čiste porodice... Hoću da kažem posao bi bio relativno lak .Odogovor da se to tako ne radi i "da fenotip nema veze sa ovim markerima" je u najmanju ruku čudan. Shvatam da između ovih gena koje vi pominjete i fenotipa možda nema veze, ali onda bi trebalo pronaći gen koji ima veze i mislim da bi tek onda bilo mnogo više smisla u celoj priči.

Mžda grešim, a ako je tako ne uzmite mi za zlo.

Ovo je vrlo zrelo razmišljanje. Postaviti stvar na zdrave osnove uopšte nije teško. Genetičari bi trebali na osnovu ispitivanja ostataka ljudskih kostiju prvo da utvrde koji su to genetski markeri određenih grupacija bili u prošlosti pa na osnovu toga da lakše prate njihova kretanja dalje.

Mene zaista čudi da niko nije utvrdio koji su to genetski markeri za, na primer, dinarce. Dinarci su tako specifična grupacija ljudi, mogu se naći još uvek izolovane i čiste porodice... Hoću da kažem posao bi bio relativno lak .Odogovor da se to tako ne radi i "da fenotip nema veze sa ovim markerima" je u najmanju ruku čudan. Shvatam da između ovih gena koje vi pominjete i fenotipa možda nema veze, ali onda bi trebalo pronaći gen koji ima veze i mislim da bi tek onda bilo mnogo više smisla u celoj priči.

Mžda grešim, a ako je tako ne uzmite mi za zlo.

Постоји отпор, код историчара.
Испитивања могу обесмислити неке тезе и неке научне радове.
Постоје пројекти који се не реализују.

fenotpiske osobine su definisane tolikim brojem gena da bi za to bilo potrebno odraditi kompletne genome velikog broja osoba, da ne pricam da bi pre toga trebalo definitivno utvrditi sta je to tacno '' dinarsko '' naucnim putem u smislu sta je to sto dinarci univerzalno imaju a drugi univerzalno nemaju.

Pa sad vise gena ucestuju u stvaranje alergije nego fenotipa. Tako je vrlo moguce da ja i crnac imamo slicniju genetsku sliku nego ti i ja.

Йуче добих исходе свойих првих 12 ознака на ФТДНА. Ево шта нађох у извештайу о поклапањих:
12 Marker
Exact Match
Country Match Total Country Total Percentage
Poland 1 3630 < 0.1 %
Bulgaria 1 170 0.6%

Genetic Distance -1
Country Match Total Country Total Percentage

Bosna and Herz 7 87 8%
Montenegro 1 20 5%
Croatia 6 213 2.8%
Macedonia 2 61 3.28%
Slovenia 2 148 1.4%
Romania 7 546 1.3%
Bulgaria 2 170 1.2%
Slovakia 6 498 1.2%
Serbia 1 87 1.15%
Ukraine 13 1545 0.8%
Hungary 9 1181 0.8%
Poland 18 3630 0.5%
Russia 12 3070 0.4%
Greece 3 681 0.4%
Czech Republic 2 676 0.3%
Austria 2 606 0.3%
Belarus 1 666 0.2%

Lithuania 2 1013 0.2%
Turkey 1 559 0.2% (очигледно босанска потурица)
Germany 11 12073 0.1%
Italy 2 3335 0.1%
United States 1 2563 < 0.1 %
United Kingdom 1 10657 < 0.1 %
Scotland 1 11425 < 0.1 %
Ireland 1 14064 < 0.1 %
England 1 23931 < 0.1 %

И онда нека се яве паметњаковићи койи кажу да И2а динарска нѣйе словенска, него илирска. Као што видите, Албанийе нема на списку. Водеће земље по постотку сличности са мойом хапловрстом на 12 ознака су словенске, или земље са великим повѣстним мѣшањем са Словенима (Мађарска йе генетски словенска колико и многе словенске земље, а добрим дѣлом и Румуния).

Занимљиво је колио има више поклапања него код мене.
Код мене нема ни једно потпуно поклапање. Најближе су ми пет резултата у Хрватској који на локусу DYS358a/b имају алелне варијанте 14/15, док је код мене та вредност 15/15.
Занимлјиве су и локације:
Метковић, Лика, Кутина, Копривница и Винковци.
Значи из Херцеговине у Метковић, па у Лику, па Кутина, па одатле у Копривницу и Винковце?
Можда је ово одговор на питање откуд Дин С међу Хрватима.

Poslednja izmena:
Dok su Turci vladali Slavonijom, tj poslije 1526. i bitke na Mohaču... čak i u dobrom dijelu Mađarske je bilo dosta muslimana, Budim je npr. bio muslimanski...

Prezime Mandžukić (Mandžuka) je vjerovatno turskog porijekla... mada to naravno ne mora da znači da je neki predak etnički Turčin (vjerovatno i nije)...

- - - - - - - - - -

Nije problem u prisutnosti muslimana na području Slavonije ili današnje Mađarske. Problem je u postotku. 97% muslimanskog stanovništva je otprilike postotak u današnjoj Turskoj, nakon genocida nad Armenima i proterivanja Grka sa područja obalne Turske. Po tome je Slavonija imala veći postotak muslimanskog stanovništva od tadašnjeg Istanbula. U Budimu su očuvani ostaci hamama i to je i danas turistička atrakcija.
Moguće je da je u jednom momentu kad su svi hrišćani pobjegli, nakon kontinuiranih upada turskih manjih jedinica, a Slavonija zauzeta od Osmanlijske vojske bio taj procenat stanovništva... ne bi to Kole bez veze lupio, on je ipak istoričar... :think:

Inače, današnje stanovništvo Slavonije se dosta razlikuje od stanovništva u srednjem vijeku... poslije oslobođenja Slavonije i upada u Bosnu Eugen Savojski u Slavoniju naseljava na hiljade rimokatolika i pravoslavaca... mali procenat starijeg kajkavskog stanovništva je ostao (neki su prešli na rimokatoličanstvo sa islama, ali to nije bilo tako masovno kao u Dalmaciji)... od tada je Slavonija štokavska... mada je naravno migracija sa juga bilo i prije i poslije toga...

Занимљиво је колио има више поклапања него код мене.
Код мене нема ни једно потпуно поклапање. Најближе су ми пет резултата у Хрватској који на локусу DYS358a/b имају алелне варијанте 14/15, док је код мене та вредност 15/15.
Занимлјиве су и локације:
Метковић, Лика, Кутина, Копривница и Винковци.
Значи из Херцеговине у Метковић, па у Лику, па Кутина, па одатле у Копривницу и Винковце?
Можда је ово одговор на питање откуд Дин С међу Хрватима.
Pa Metković i jeste Hercegovina, odnosno staro Zahumlje...

Jesi slušao Igora Štimca npr. kako priča? :)

Mozda ja ga pretera za 97 % ali pored toga da sam citao neku takvu statistiku kad sam radio na temu vojne Krajine i Slaven777 je postavio vise postova gde spominje da je Slavonija najgusce za Muslimanima naseljeni Sandzak u celom evropskom delu Osmanskog Carstva.

Ipak mora se videti da vecina Slavonca poticu od Bunjavaca, Sokca i Srba koji su se tek kasnije naselili.

Mozda ja ga pretera za 97 % ali pored toga da sam citao neku takvu statistiku kad sam radio na temu vojne Krajine i Slaven777 je postavio vise postova gde spominje da je Slavonija najgusce za Muslimanima naseljeni Sandzak u celom evropskom delu Osmanskog Carstva.

Ipak mora se videti da vecina Slavonca poticu od Bunjavaca, Sokca i Srba koji su se tek kasnije naselili.

Nije problem. Lapsus calami. Ja sam malo "guglao" pa pronašao ovo, tako da nisi baš u krivu:http://www.cpi.hr/download/links/hr/11685.pdf:bye:

Постоји отпор, код историчара.
Испитивања могу обесмислити неке тезе и неке научне радове.
Постоје пројекти који се не реализују.

Da, to sam i pretpostavljao da bi mnoge teorije mogle pasti u vodu.

Nego htedoh da pitam, da li su radjena ova genetska istrazivanja na fosilnim ostacima i moze li neko da nam da neki kratki presek takvih istrazivanja.

Ево покушавам да некако обједним географску дистрибуцију фенотипских и генетичких карактеристика узимајући у обзир и неке историјске чињенице. Нов сам у овом али сам спреман да учим. На основу до сада прочитаног поставићу две претпоставке, прва је да су динарци претежно I2a хаплогрупa, друга је да су балкански словени R1a. Видећемо шта ће даље да испадне ...

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back