Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A IJK? Ako ja dobro razumem ovo:
Haplogroup IJK is Divided in to two Major haplogroups (IJ and K) Where haplogroup K has been orginated in modern days Iran since about 40000 years and his brother IJ has been originated in Modern Days Middle east (Levant and Mesopotamia) since about 38000 years bp.
http://www.eupedia.com/forum/threads/25286-IJK-haplogroup
ispade da je pre 40,000 godina postojala samo IJK, tada nastaje K a pre 38,000 IJ. To bi znacilo da je kromanjonac mogao biti samo IJK ako je najstariji sacuvani ( sto svakako nije i prvi kromanjonac ) datiran u 43,000 pre sadasnjice. A potomci IJK su sve haplogrupe od I do R.

Moram priznati da se nisam nesto udubljivao u ovu temu ali imam dva pitanja:
1) kad je vreme pojave kromanjonaca
2) kad je vreme nastanka haplogrupe I
Ja sam nasao ove podatke, za koje ne garantujem da su tacni:
1)The earliest known remains of Cro-Magnon-like humans are radiocarbon dated to 43,000 years before present
2) 20,000 pne ( 22.2 ky )

Moram da priznam da se i meni više uklapa teorija po kojoj je kromonjonac haplogrupe R ali ali nova teorija kaže drugačije. Haplogrupa I se prvi put javlja pre oko 45.000 godina u okviru IJK prastare haplogrupe. Pre oko 38.000 godina se izdvaja kao IJ, a čista haplogrupa I je datirana na najviše 25.000 godina. Gledaju ći ove cifre i znajući da je najstarija R haplogrupa datirana na 29.000 godina, nova teorija ima više smisla. Moje mišljenje je da je postojalo više haplogrupa kromonjonaca koje su dugo živele izolovano i da su se u kamenom dobu, a naročito posle ledenog doba, srele u Evropi, tako da haplogrupu R ne bih izbacivao iz kromonjonskog korpusa. Na kraju prahaplogrupa IJK je zajednička i za haplogrupu R i za haplogrupu I. Do razliaženja je došlo zbog geografske izolovanosti koja je trajala 10-14.000 godina.

Blagoje odgovorio sam ti sinoć podrobnim objašnjenjem ali mi je internet sinoć bagovao pa je praktično pojeo post.

Dakle, mediteranci jesu kromonjonci bez svake sumnje. Oblik i karakterisitike njihove lobanje idu u prilog tome. Istina, kromonjon je kod mediteranaca prilično ublažen nekim uticajem koji za sada ne mogu da objasnim. Mediteranci su i meni prilično enigmatični i nejsani tako da ne bih dalje da ih komentarišem. Međutim, siguran sam da imaju dosta kromonjonskog u sebi kao i ostale evropske tzv. rase, izuzev alipida.

Što se tiče haplogrupe R1b po onoj staroj teoriji to je kromonjonska haplogrupa. Nastala je pre oko 28.000 godina u subsaharskoj Africi i širila se u tri pravca: bliski istok, Azija i Evropa. Ova haplogrupa nije mnogo lutala Evroazijom već se polako ali sigurno širila u sav tri pravca, a u Evropi je pratila povlačenje glečera posle ledenog doba. Po novoj teoriji kromonjonac je haplogrupe I i došao je u Evropu iz Azije.

Tvoja tvrdnja da su mediteranci R1b haplogrupa mislim da "ne pije vodu" jer je ova haplogrupa najzastupljenija kod naroda koji su daleko od mediteranskog. Na primer Nemačka 44%, Švajcarska 48%, Island 42%, Danska 44%, Irska 81%, Belgija 61%... Nasuprot ovome Albanija 20%, Grčka 20%, Bugarska 10%. Da je R1b haplogrupa tipična za mediterance rezultati bi bili inverzni. Meni je potpuno neverovatno da u Danskoj živi 44% mediteranaca. Mislim da R1b nema veze sa mediterancima, a sa kim ima veze videćemo.

Što se tiče psihologije tu si prilično u pravu osim za alpide, jer oni po karakteru nisu slični nijednoj evropskoj rasi. Po psihologiji alpidi su najbliži Japancima ili Koreancima. Ja bih za muško društvo birao dinarce, za žensko mediteranke, a za automehaničara bih odabrao alpide.

A Španija, Portugal, južna Francuska?! Tu je (uz Britanska ostrva) najviši procenat R1b...

A IJK? Ako ja dobro razumem ovo:

http://www.eupedia.com/forum/threads/25286-IJK-haplogroup
ispade da je pre 40,000 godina postojala samo IJK, tada nastaje K a pre 38,000 IJ. To bi znacilo da je kromanjonac mogao biti samo IJK ako je najstariji sacuvani ( sto svakako nije i prvi kromanjonac ) datiran u 43,000 pre sadasnjice. A potomci IJK su sve haplogrupe od I do R.

U pitanju su hipoteticke stvari. Imamo li mi dokaz da je IJ nastala tacno pre 38000 godina a ne pre 42000 ili 34000? ))) Naravno da nemamo.
Pod kromanjoncima se podrazumeva podvrsta homo sapiensa sa specificnom morfoloskom gradjom koja je najvise sacuvana medju nosiocima haplogrupe I. Mozda je u pocetku bio F ili IJK ili samo IJ ali je cinjenica da su njegove poznije varijante bile najzasupljenije medju nosiocima hg I.

Kako ja shvatam haplogrupa IJK a samim tim i kromanjonac je predak skoro svih evropskih haplogrupa ( sem G i E ).

Činjenica je da je kromonjonac nastao u Africi i da je proveo mnogo vremena tamo pre nego što su ga neke (klimatske) okolnosti naterale na migraciju. Moje mišljenje je da su čak i G i E grane kromonjonca koje su ostale u Africi i bliskom istoku i imale neki svoj poseban put pa su se u zasebnim talasim prvo E pa zatim G uključivila u naseljavanje već naseljene Evrope. Što se mene tiče ove šiptarsko-jevrejske haplogrupe su mogle i ostati u Africi gde im je i mesto, jer ništa dobro nisu donele sem primitivizma i agresivnosti.

A Španija, Portugal, južna Francuska?! Tu je (uz Britanska ostrva) najviši procenat R1b...

Da, R1b je prisutan u visokom procentu i u tim zemljama, ali visok procenat R1b u nemediteranskim zemljama poput Islanda, Danske, Belgije diskvalifikuje ovu haplogrupu kao kandidata za marker mediteranskog fenotipa.

Mozda je u pocetku bio F ili IJK ili samo IJ ali je cinjenica da su njegove poznije varijante bile najzasupljenije medju nosiocima hg I.
Ok u to se vec ni izdaleka ne razumem ali hipoteticki uzevsi da je bio IJK to znaci da je vecina danasnjih ljudi u Evropi poreklom od kromanjonca, a da su pojedini antropoloski tipovi svi u stvari evolucija kromanjonca, od kojih su mu neki slicniji a neki manje slicni .

U pitanju su hipoteticke stvari. Imamo li mi dokaz da je IJ nastala tacno pre 38000 godina a ne pre 42000 ili 34000? ))) Naravno da nemamo.
Pod kromanjoncima se podrazumeva podvrsta homo sapiensa sa specificnom morfoloskom gradjom koja je najvise sacuvana medju nosiocima haplogrupe I. Mozda je u pocetku bio F ili IJK ili samo IJ ali je cinjenica da su njegove poznije varijante bile najzasupljenije medju nosiocima hg I.

Činjenica je da je kromonjonac nastao u Africi i da je proveo mnogo vremena tamo pre nego što su ga neke (klimatske) okolnosti naterale na migraciju. Moje mišljenje je da su čak i G i E grane kromonjonca koje su ostale u Africi i bliskom istoku i imale neki svoj poseban put pa su se u zasebnim talasim prvo E pa zatim G uključivila u naseljavanje već naseljene Evrope. Što se mene tiče ove šiptarsko-jevrejske haplogrupe su mogle i ostati u Africi gde im je i mesto, jer ništa dobro nisu donele sem primitivizma i agresivnosti.

Ево шта кажу на википедији:

Cro-Magnon is an informal name for the first early modern humans (early Homo sapiens sapiens) of the European Upper Paleolithic. Current scientific literature prefers the term European Early Modern Humans (EEMH), to the term 'Cro-Magnon' which has no formal taxonomic status, as it refers neither to a species or subspecies nor to an archaeological phase or culture.

Дакле, нема смисла говорити о томе да је настао у Африци, јер се термин Cro-Magnon према својој дефиницији односи искључиво на хомо сапиенсе из Европе.

Poslednja izmena:
Ево шта кажу на википедији:

Cro-Magnon is an informal name for the first early modern humans (early Homo sapiens sapiens) of the European Upper Paleolithic. Current scientific literature prefers the term European Early Modern Humans (EEMH), to the term 'Cro-Magnon' which has no formal taxonomic status, as it refers neither to a species or subspecies nor to an archaeological phase or culture.

Дакле, нема смисла говорити о томе да је настао у Африци, јер се термин Cro-Magnon према својој дефиницији односи искључиво на хомо сапиенсе из Европе.

Dakle, to da nema taksonomski status i podvrste nije ništa novo i tačno je. A to da da je nastao u Africi ima suštinskog smisla jer naravno da je prvo tamo nastao pa došao u Evropu. Sigurno nije evoluirao u Evropi, a i da jeste njegov predak je doša iz Afrike. Možda su to nečije želje da se Evropa prikaže kao mesto transformacije pračoveka u čoveka, ali to će ostati puste želje.

Arheološki i fosilni nalazi života ranog modernog čoveka postoje u Africi i dobro su dokumentovani.

Dakle, to da nema taksonomski status i podvrste nije ništa novo i tačno je. A to da da je nastao u Africi ima suštinskog smisla jer naravno da je prvo tamo nastao pa došao u Evropu. Sigurno nije evoluirao u Evropi, a i da jeste njegov predak je doša iz Afrike. Možda su to nečije želje da se Evropa prikaže kao mesto transformacije pračoveka u čoveka, ali to će ostati puste želje.

Arheološki i fosilni nalazi života ranog modernog čoveka postoje u Africi i dobro su dokumentovani.

Kao što je žuta rasa evoluirala u Aziji (tačnije na sjeveru Azije), tako ima logike da je Kromanjonac evoluirao u Evropi...

Kao što je žuta rasa evoluirala u Aziji (tačnije na sjeveru Azije), tako ima logike da je Kromanjonac evoluirao u Evropi...

Ako dobro razumem sugerišete da je kromonjonac predak belog čoveka, a da tzv. žuta rasa ima nekog drugog pretka. Pa te stvari su bar odavno poznate, kromonjonac je predak svih ljudi pa i onih koji pripadaju žutoj rasi. Azija je puna kromonjonskih fosila. A što se tiče boje kože kromonjonca pretpostavlja se da je bio klasična ******. Zapravo bio je toliko crn da bi ga i današnji crnci za.j.ebavali.

Osim toga postoji teorija po kojoj je kromonjonac evoluirao u Aziji pa onda došao u evropu.

Poslednja izmena:
Nisam ni ja previse iskusan ali na prvi pogled bih rekao da je izmedju Srba i Turaka poprilicna razlika, kod Srba najcesca grupa I je zastupljena sa oko 40% a kod Turaka samo sa 5%, R1a kod Srba 16% kod Turaka 8%, kod R1b Srbi 8% Turci 16%, Srbi G 2% a Turci 11%... Dalje kod Turaka 9% ljudi ima grupe koje u Srba ni ne postoje... Generlano gledajuci turski dnk dobro odrazava njihovu poziciju i istoriju, veliki mix svega i svacega.
Za Srbe imas tabelu ovde, koliko sam shvatio to su pravili clanovi ovog foruma, pa im i zahvaljujem ovim putem na trudu:) Za Turke: http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml. Tu mozes da uporedis i za Ruse. Samo su uzorci nepoznati, srpski je na 661 uzorku.

Poslednja izmena:
Ja imam jedno laicko pitanje, kolika je slicnost gena izmedju Srba i Rusa, kao i izmedju Srba i Turaka?
Je l' radjeno ikada neko zvanicno ispitivanje gena u evropi na uzorku od najmanje 1000 ljudi recimo?

Haplogrupe su jedan gen na Y hromosomu, zene ga uopste nemaju.

Bolje da pricamo o istim haplogrupama da ne bude zablude.

Inace sto si uzeo bas Turke??? Imali neki razlog.

Nisam ni ja previse iskusan ali na prvi pogled bih rekao da je izmedju Srba i Turaka poprilicna razlika, kod Srba najcesca grupa I je zastupljena sa oko 40% a kod Turaka samo sa 5%, R1a kod Srba 16% kod Turaka 8%, kod R1b Srbi 8% Turci 16%, Srbi G 2% a Turci 11%... Dalje kod Turaka 9% ljudi ima grupe koje u Srba ni ne postoje... Generlano gledajuci turski dnk dobro odrazava njihovu poziciju i istoriju, veliki mix svega i svacega.
Za Srbe imas tabelu ovde, koliko sam shvatio to su pravili clanovi ovog foruma, pa im i zahvaljujem ovim putem na trudu:) Za Turke: http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml. Tu mozes da uporedis i za Ruse. Samo su uzorci nepoznati, srpski je na 661 uzorku.

Zanimljiva mi ova tabela :)

Da li ovo moze znaciti da su dva naroda, sa pribliznim procentom odredjenog gena slicna?

Serbia: l1+l2*+l2a = 41
Croatia: l1+l2*+l2a = 42.5
Bosnia: l1+l2*+l2a = 52.5

Da li to znaci da su ova tri naroda genetski veoma slicna?

Haplogrupe su jedan gen na Y hromosomu, zene ga uopste nemaju.

Bolje da pricamo o istim haplogrupama da ne bude zablude.

Inace sto si uzeo bas Turke??? Imali neki razlog.

Cisto da vidim da li smo nasledili neke njihove gene od onih 500 godina sto smo proveli pod njima. :/

Cisto da vidim da li smo nasledili neke njihove gene od onih 500 godina sto smo proveli pod njima. :/

1.) Ne postoje turske gene.

2.) Turci ako hoces po etnogezi su sami vise Grci i Armenci a opet ti Grci su bili helenizovani starosedeoci raznih porekla.

3.) Srbija je bila deo Osmanskog Carstva a Turci je nisu naselili.

4.) U istoriji su uvek isli ljudi iz Srbije u Tursku bilo to namerno ili zbog pritiska od strane Srba, Jugoslavije i.t.d.

Da li ovo moze znaciti da su dva naroda, sa pribliznim procentom odredjenog gena slicna?

Serbia: l1+l2*+l2a = 41
Croatia: l1+l2*+l2a = 42.5
Bosnia: l1+l2*+l2a = 52.5

Da li to znaci da su ova tri naroda genetski veoma slicna?
Kao prvo, analizama iz Hrvatske i Bosne se ne može verovati jer nisu izračunate na osnovu ukupnog već kombinacijom parcijalnih procentnih rezultata. Isto tako, sa rezultatima iz Srbije se manipuliše, od početnih 51% iz 2000. godine, svelo se na 29% par godina kasnije da bi se vremenom, samo od sebe, učešćem privatnih uzoraka procenat I2a1 podigao. Sve ovo se dešavalo u vreme dok je Primorac preko svojih drugara iz DS-a,, pre svega Bajeca, držao konce srpske genetike u svojim rukama. Kad su ljudi krenuli da analiziraju sami i šalju rezultate u bazu procenat učešća I2a1 se promenio. Tako da to treba ostaviti vremenu. I dalje tvrdim da je procenat I2a1 u Srbiji daleko iznad 40%, a s druge strane procenat R1a u SRBA manji jer dobar deo R1a nose Mađari.
Drugo, geneza dobrog dela naroda koji nosi I2a1 u Hrvatskoj je poznata, uglavnom su to ljudi čiji su koreni vezani za seobu Srba.

Wrong Turn
Ja imam jedno laicko pitanje, kolika je slicnost gena izmedju Srba i Rusa, kao i izmedju Srba i Turaka?

Koliko mene pamcenje sluzi, pravljene su svojevremeno neke korelacije po pitanju odnosa haplogrupa medju narodima. Sa Rusima su Srbi imali slicnost od nekih 38% ali zato s Ukrajincima celih 68%.
Treba reci da su u pitanju kvantitativni proracuni koji ne vode racuna o stvarima koje su jako znacajne.

Na veliku zaslost brojnih konvertita srpskog podrijetla, uticaj turske genetike na Srbe je izuzetno mali. Cak je veci kod danasnjih Hrvata nego kod Srba. Ali tu se radi o velicinama ispod 1%. Sa druge strane, Turci su pokupili znatno vise srpske genetike pa se na kraju balade postavlja pitanje.... ko je tu koga... jel'te

Je l' radjeno ikada neko zvanicno ispitivanje gena u evropi na uzorku od najmanje 1000 ljudi recimo?

Radjena su istrazivanja po pojedinacnim zemljama ali za celu Evropu nisu.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back