svarozic
Buduća legenda
- Poruka
- 35.145
Hvala svima na odgovorima.
Nadam se da ce doci dan kada ce se granice krojiti po genetskoj slicnosti.
Bože sačuvaj, daleko bilo!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Na veliku zaslost brojnih konvertita srpskog podrijetla, uticaj turske genetike na Srbe je izuzetno mali. Cak je veci kod danasnjih Hrvata nego kod Srba. Ali tu se radi o celicinama ispod 15. Sa druge strane, Turci su pokupili znatno vise srpske genetike pa se na kraju balade postavlja pitanje.... ko je tu koga... jel'te
Godine 1516 Bošnjaci ucestvuju u invaziji na Egipat,koju je poduzeo Sultan Selim I.U presudnom boju za Kairo,22.juna 1517 godine,medju poginulim je bio i Vezir Sinan-paša Borovinic,nas zemljak.Sta je taj gubitak znacio za Tursku Imperiju govore Sultanove rijeci koje je izgovorio kada je cuo za njegovu smrt:Egipat osvojih,Sinana izgubih,zar se sa Sinanom moze usporediti jedna pokrajina!
Nakon osvajanja Egipta Sultan salje Bosanske vojne formacije na jug zemlje,prema Sudanu,da cuvaju granice.Tu su izgradili niz tvrdjava i naselja i zenili se mjesnim djevojkama,te su mnogi Bošnjaci tu i zauvijek ostali.Njihovi potomci su se raspoznavali medju ostalim lokalnim stanovnistvom,o cemu Svicarski istrazivac I.L. Burkhardt 1815 godine,nakon sto je prosao tim podrucjem Afrike,pise:"Jos i danas Ibrambe imaju licne crte svojih predaka Bosanskih vojnika,koje je Sultan Selim poslao da cuvaju strazu u tvrdjavu Ibrim."http://http://www.angelfire.com/hi5/profesorhk/HistorijaBosanskeVojske2.html
Godine 1516 Bošnjaci ucestvuju u invaziji na Egipat,koju je poduzeo Sultan Selim I.U presudnom boju za Kairo,22.juna 1517 godine,medju poginulim je bio i Vezir Sinan-paša Borovinic,nas zemljak.Sta je taj gubitak znacio za Tursku Imperiju govore Sultanove rijeci koje je izgovorio kada je cuo za njegovu smrt:Egipat osvojih,Sinana izgubih,zar se sa Sinanom moze usporediti jedna pokrajina!
Nakon osvajanja Egipta Sultan salje Bosanske vojne formacije na jug zemlje,prema Sudanu,da cuvaju granice.Tu su izgradili niz tvrdjava i naselja i zenili se mjesnim djevojkama,te su mnogi Bošnjaci tu i zauvijek ostali.Njihovi potomci su se raspoznavali medju ostalim lokalnim stanovnistvom,o cemu Svicarski istrazivac I.L. Burkhardt 1815 godine,nakon sto je prosao tim podrucjem Afrike,pise:"Jos i danas Ibrambe imaju licne crte svojih predaka Bosanskih vojnika,koje je Sultan Selim poslao da cuvaju strazu u tvrdjavu Ibrim."http://http://www.angelfire.com/hi5/profesorhk/HistorijaBosanskeVojske2.html
Interesantno. Samo da se zna ti "Bošnjaci" su Srbi iz Hercegovine, Bosne i Srbije. Pa tko je to bilo svuda po Otomanskom carstvu. Koliko je samo Srba iz tih krajeva kao janičara došlo u Istambul za ta četiri veka; a onda kažu da mnogo Srba ima turske gene. Ja bi prije rekao da mnogo Turaka ima srpske gene.
Da, upravo tako. Srpski genetski prostor je širi nego što na prvi pogled izgleda. Verujem da ne postoji dilema da su ovi "Bošnjaci" deo srpskog nacionalnog korpusa iako muslimanske vere.
Ок, ја сам мислио Ти причаш о динарцима уопштено, а не о овим нашим локалним. Али ипак надам се да си боље схватио динарце. Нису они лоши због њихове природе, него код одређеног броја до изражаја више дођу оне негативне стране, због владајућег менталитета и начина размишљања, који је многим динарцима тотално стран.@Blagoje
Dobro, ti pričaš za dinarce generalno, ja sam mislio čisto na ove sa Balkana. Onako "narodsko" zapažanje i sve to što sam rekao je ono kako jeste. Naravno drugi reoni nose druge neke priče itd.; i ne sporim ništa što si rekao jer znam da ti dinarci sa pravim uslovima mogu dosta da stvore i naprave. Zato ih i cene kao dobre radnike i ostalo i ratnike na kraju krajeva...
Inače svidja mi se opis ovih opštih odlika dinaraca i mediteranaca jer su zanimljive. Čitajući to onda ispada da sam ja nešto izmedju oba. Odlike mediteranca sa temeljem dinarca u smislu one pravde što si pomenuo i časnog![]()
Не бих рекао да им се лобање поклапају нешто посебно. Чак ми се чини да медитеранци имају веома сличне лобање балтидима, са разликом да медитеранци имају малкице виши кефални индекс, што их приближава нордијцима и атлатинцима. Ја лично не видим ништа кромањонског у медитеранцима. Кромањонци су углавном мезоморфно грађени, док су медитеранци углавном ектоморфно грађени. Лобање им нису сличне, медитеранци имају округласте главе и грацилне црте лица, док кромањонци имају веома робусну лобању, крупну и дугуљасту са јаком вилицом. О карактеристикама, да не развлачим. Али ја апсолутно ни у једној тачки, нити по физионимији нити по психологији, могу видети нешто заједничко између медитеранаца и кромањонаца. Осим ако сам нешто стварно битно превидео.Blagoje odgovorio sam ti sinoć podrobnim objašnjenjem ali mi je internet sinoć bagovao pa je praktično pojeo post.
Dakle, mediteranci jesu kromonjonci bez svake sumnje. Oblik i karakterisitike njihove lobanje idu u prilog tome. Istina, kromonjon je kod mediteranaca prilično ublažen nekim uticajem koji za sada ne mogu da objasnim. Mediteranci su i meni prilično enigmatični i nejsani tako da ne bih dalje da ih komentarišem. Međutim, siguran sam da imaju dosta kromonjonskog u sebi kao i ostale evropske tzv. rase, izuzev alipida.
Немој ме погрешно разумети, али теорије ме не занимају нешто много из једноставног разлога, јер је свака струја била или под утицају нордициста или медитераниста и сви су некако својатали кромањонце као себи приближан тип. Такође ме те теорије не занимају нешто посебно, јер сам по струци социолог/педагог/социјалпсихог и када погледам из те перспективе, све те теорије постају релативно смешне.Što se tiče haplogrupe R1b po onoj staroj teoriji to je kromonjonska haplogrupa. Nastala je pre oko 28.000 godina u subsaharskoj Africi i širila se u tri pravca: bliski istok, Azija i Evropa. Ova haplogrupa nije mnogo lutala Evroazijom već se polako ali sigurno širila u sav tri pravca, a u Evropi je pratila povlačenje glečera posle ledenog doba. Po novoj teoriji kromonjonac je haplogrupe I i došao je u Evropu iz Azije.
Ок, овде постоји нека забуна. Када причамо о нашим медитеранцима, онда се овде углавном ради о медитеранизираним динарцима и тај тип је немогуће поредити са једним "чистим" медитеранцем са Пиринејског или Апенинског полуострва. У тим државама доминира Р1б, а Шпанија је прототип медитерана и Р1б хаплогрупе, а каква је Р1б хаплогрупа се веома добро види и у новијој шпанској историји.Tvoja tvrdnja da su mediteranci R1b haplogrupa mislim da "ne pije vodu" jer je ova haplogrupa najzastupljenija kod naroda koji su daleko od mediteranskog. Na primer Nemačka 44%, Švajcarska 48%, Island 42%, Danska 44%, Irska 81%, Belgija 61%... Nasuprot ovome Albanija 20%, Grčka 20%, Bugarska 10%. Da je R1b haplogrupa tipična za mediterance rezultati bi bili inverzni.
Од тих 44% Рб у Данској то сигурно нису медитеранци, него претежно нордијци - једна медитренаској грани веома блиска грана.Meni je potpuno neverovatno da u Danskoj živi 44% mediteranaca. Mislim da R1b nema veze sa mediterancima, a sa kim ima veze videćemo.
Да алпинци имају неке стварно засебне карактеристике, које ниједна друга групација нема. Мада треба правити разлику између "чистих" алпинаца и оним суседним групацијама, које алпинизиране, јер поготово на југу Немачке има доста алпинизраних нордијаца и кромањонаца, и нека сића медитеранаца.Što se tiče psihologije tu si prilično u pravu osim za alpide, jer oni po karakteru nisu slični nijednoj evropskoj rasi. Po psihologiji alpidi su najbliži Japancima ili Koreancima.
Нисам најбоље разумео понету ове изјаве, шта си тачно хтео рећи?Ja bih za muško društvo birao dinarce, za žensko mediteranke, a za automehaničara bih odabrao alpide.
Ако мислиш да негде грешим, слободно ми реци, пошто можда сам неки стварно битан фактор превидео.@Blagoje,
Mislim da smo pribli\ili stavove, posle ovog posta mogao bihe se sloziti sa tvojim tvrdnjama.
Аха ок. Па као што је неко на прошлој, препрошлој страници рекао, социјлизација је један веома битан фактор и нимало га треба подценити. Фенотип јесте додуше нека врста подлоге у ком правцу се личност једне особе може развијати, али веома битну улогу игра и социјализација и васпитање, тако да то ко је сад бољи аутомеханичар понајмање зависи од фенотипа.Нисам најбоље разумео понету ове изјаве, шта си тачно хтео рећи?
Nista posebno, samo sam birao drustvo i automehanicara prema karakteru grupa o kojima smo pricali.
ne postoji homogen srpski genetski prostor, a ti "Bošnjaci" nikako ne mogu propadati srpskom nacionalnom korpusu jer tad ne postoje ni nacionalne države... mogu biti samo srpskog porijekla ili srpske narodnosti...
Ако мислиш да негде грешим, слободно ми реци, пошто можда сам неки стварно битан фактор превидео.
Немој мислити да сам недоказан, па да из тог разлога немаш намеру да се расправљаш.
Аха ок. Па као што је неко на прошлој, препрошлој страници рекао, социјлизација је један веома битан фактор и нимало га треба подценити. Фенотип јесте додуше нека врста подлоге у ком правцу се личност једне особе може развијати, али веома битну улогу игра и социјализација и васпитање, тако да то ко је сад бољи аутомеханичар понајмање зависи од фенотипа.![]()
ok, ali u tom smislu na koji si ti mislio se upotrebljava pojam narodJa nigde nisam upotrebio izraz "homogen" za "srpski genetski prostor" . Za mene je to jednostavno prostor na kome se može naći neko ko ima neke veze sa Srbima. Danas je to celi svet, u 17 veku očekivao bih da to nije Afrika, eventualno Evropa, prostor Habzburške monarhije, Otomanskog carstva do Male Azije, nešto carske Rusije i to je to.
Pojam "nacija" sam upotrebio u smislu etničke grupe. Postoji i uži više pravni pojam nacije gde je nacija nosilac suvereniteta. To je isto ok, ali nisam uptrebio pojam u tom smislu.
ok, ali u tom smislu na koji si ti mislio se upotrebljava pojam narod
1.) Ne postoje turske gene.
2.) Turci ako hoces po etnogezi su sami vise Grci i Armenci a opet ti Grci su bili helenizovani starosedeoci raznih porekla.
3.) Srbija je bila deo Osmanskog Carstva a Turci je nisu naselili.
4.) U istoriji su uvek isli ljudi iz Srbije u Tursku bilo to namerno ili zbog pritiska od strane Srba, Jugoslavije i.t.d.
Tacka 2:
Glupost, po etnogezi oba dva su rasmesani za malo aziskim kulturama.
Stvarno?!topomini i linguisticki naziv ser je rasiren u celoj aziji. ser nije dosoa iz azije u evropu nego iz evrope u aziju.
Sarban znaci vodja karavana, to je bilo zanimanje legendarnog plemenskog pretka sarbana.tako isto u afghanistanu (pashtuni) koji se nazivaju sarbani.
Seres!? Stvarno?!
Sarban znaci vodja karavana, to je bilo zanimanje legendarnog plemenskog pretka sarbana.