Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Godine 1516 Bošnjaci ucestvuju u invaziji na Egipat,koju je poduzeo Sultan Selim I.U presudnom boju za Kairo,22.juna 1517 godine,medju poginulim je bio i Vezir Sinan-paša Borovinic,nas zemljak.Sta je taj gubitak znacio za Tursku Imperiju govore Sultanove rijeci koje je izgovorio kada je cuo za njegovu smrt:Egipat osvojih,Sinana izgubih,zar se sa Sinanom moze usporediti jedna pokrajina!

Nakon osvajanja Egipta Sultan salje Bosanske vojne formacije na jug zemlje,prema Sudanu,da cuvaju granice.Tu su izgradili niz tvrdjava i naselja i zenili se mjesnim djevojkama,te su mnogi Bošnjaci tu i zauvijek ostali.Njihovi potomci su se raspoznavali medju ostalim lokalnim stanovnistvom,o cemu Svicarski istrazivac I.L. Burkhardt 1815 godine,nakon sto je prosao tim podrucjem Afrike,pise:"Jos i danas Ibrambe imaju licne crte svojih predaka Bosanskih vojnika,koje je Sultan Selim poslao da cuvaju strazu u tvrdjavu Ibrim."http://http://www.angelfire.com/hi5/profesorhk/HistorijaBosanskeVojske2.html

Na veliku zaslost brojnih konvertita srpskog podrijetla, uticaj turske genetike na Srbe je izuzetno mali. Cak je veci kod danasnjih Hrvata nego kod Srba. Ali tu se radi o celicinama ispod 15. Sa druge strane, Turci su pokupili znatno vise srpske genetike pa se na kraju balade postavlja pitanje.... ko je tu koga... jel'te
:lol::lol: i ja htedoh ranije reci da gledajuci tursku genetiku ispada da su njih mnogo vise j-avali nego sto su oni druge... Uostalom sta tu ima da se prica, domovina Turaka je istocni Sibir i Mongolija, dakle kosooki.

Godine 1516 Bošnjaci ucestvuju u invaziji na Egipat,koju je poduzeo Sultan Selim I.U presudnom boju za Kairo,22.juna 1517 godine,medju poginulim je bio i Vezir Sinan-paša Borovinic,nas zemljak.Sta je taj gubitak znacio za Tursku Imperiju govore Sultanove rijeci koje je izgovorio kada je cuo za njegovu smrt:Egipat osvojih,Sinana izgubih,zar se sa Sinanom moze usporediti jedna pokrajina!

Nakon osvajanja Egipta Sultan salje Bosanske vojne formacije na jug zemlje,prema Sudanu,da cuvaju granice.Tu su izgradili niz tvrdjava i naselja i zenili se mjesnim djevojkama,te su mnogi Bošnjaci tu i zauvijek ostali.Njihovi potomci su se raspoznavali medju ostalim lokalnim stanovnistvom,o cemu Svicarski istrazivac I.L. Burkhardt 1815 godine,nakon sto je prosao tim podrucjem Afrike,pise:"Jos i danas Ibrambe imaju licne crte svojih predaka Bosanskih vojnika,koje je Sultan Selim poslao da cuvaju strazu u tvrdjavu Ibrim."http://http://www.angelfire.com/hi5/profesorhk/HistorijaBosanskeVojske2.html

Interesantno. Samo da se zna ti "Bošnjaci" su Srbi iz Hercegovine, Bosne i Srbije. Pa tko je to bilo svuda po Otomanskom carstvu. Koliko je samo Srba iz tih krajeva kao janičara došlo u Istambul za ta četiri veka; a onda kažu da mnogo Srba ima turske gene. Ja bi prije rekao da mnogo Turaka ima srpske gene.

Izvinjavam se. Sad tek vidim da link nije dobar.http://www.angelfire.com/hi5/profesorhk/HistorijaBosanskeVojske2.html

Hvala svima na odgovorima.

Nadam se da ce doci dan kada ce se granice krojiti po genetskoj slicnosti.

Daleko bilo, tolko još niko nije poludeo ... Ne znam ko bi živeo bolje od toga. Uspešna zajednica treba da ima više genetskih grana, a uspešan sistem dolazi pameću i plemenitim vodjenjem. Džabe ti da imaš istu grupu ljudi kad su debili na primer. Osim toga i ovako previše granica ima i kako stoje stvari trenutno u Evropi.

-----------------------------------------------------------------------------

Vezano za ove Bosance u Africi, oni se tek dobro udomili :D Njihovi preci jesu prišli iz evropske u otomansku kulturu, s'konja na magarca, a ovi otišli sa magarca na jarca :D LOL Odlično im potomci sad žive verovatno... :D

Poslednja izmena:
Interesantno. Samo da se zna ti "Bošnjaci" su Srbi iz Hercegovine, Bosne i Srbije. Pa tko je to bilo svuda po Otomanskom carstvu. Koliko je samo Srba iz tih krajeva kao janičara došlo u Istambul za ta četiri veka; a onda kažu da mnogo Srba ima turske gene. Ja bi prije rekao da mnogo Turaka ima srpske gene.

Da, upravo tako. Srpski genetski prostor je širi nego što na prvi pogled izgleda. Verujem da ne postoji dilema da su ovi "Bošnjaci" deo srpskog nacionalnog korpusa iako muslimanske vere.

Da, upravo tako. Srpski genetski prostor je širi nego što na prvi pogled izgleda. Verujem da ne postoji dilema da su ovi "Bošnjaci" deo srpskog nacionalnog korpusa iako muslimanske vere.

ne postoji homogen srpski genetski prostor, a ti "Bošnjaci" nikako ne mogu propadati srpskom nacionalnom korpusu jer tad ne postoje ni nacionalne države... mogu biti samo srpskog porijekla ili srpske narodnosti...

@Blagoje

Dobro, ti pričaš za dinarce generalno, ja sam mislio čisto na ove sa Balkana. Onako "narodsko" zapažanje i sve to što sam rekao je ono kako jeste. Naravno drugi reoni nose druge neke priče itd.; i ne sporim ništa što si rekao jer znam da ti dinarci sa pravim uslovima mogu dosta da stvore i naprave. Zato ih i cene kao dobre radnike i ostalo i ratnike na kraju krajeva...

Inače svidja mi se opis ovih opštih odlika dinaraca i mediteranaca jer su zanimljive. Čitajući to onda ispada da sam ja nešto izmedju oba. Odlike mediteranca sa temeljem dinarca u smislu one pravde što si pomenuo i časnog :D
Ок, ја сам мислио Ти причаш о динарцима уопштено, а не о овим нашим локалним. Али ипак надам се да си боље схватио динарце. Нису они лоши због њихове природе, него код одређеног броја до изражаја више дођу оне негативне стране, због владајућег менталитета и начина размишљања, који је многим динарцима тотално стран.

Blagoje odgovorio sam ti sinoć podrobnim objašnjenjem ali mi je internet sinoć bagovao pa je praktično pojeo post.

Dakle, mediteranci jesu kromonjonci bez svake sumnje. Oblik i karakterisitike njihove lobanje idu u prilog tome. Istina, kromonjon je kod mediteranaca prilično ublažen nekim uticajem koji za sada ne mogu da objasnim. Mediteranci su i meni prilično enigmatični i nejsani tako da ne bih dalje da ih komentarišem. Međutim, siguran sam da imaju dosta kromonjonskog u sebi kao i ostale evropske tzv. rase, izuzev alipida.
Не бих рекао да им се лобање поклапају нешто посебно. Чак ми се чини да медитеранци имају веома сличне лобање балтидима, са разликом да медитеранци имају малкице виши кефални индекс, што их приближава нордијцима и атлатинцима. Ја лично не видим ништа кромањонског у медитеранцима. Кромањонци су углавном мезоморфно грађени, док су медитеранци углавном ектоморфно грађени. Лобање им нису сличне, медитеранци имају округласте главе и грацилне црте лица, док кромањонци имају веома робусну лобању, крупну и дугуљасту са јаком вилицом. О карактеристикама, да не развлачим. Али ја апсолутно ни у једној тачки, нити по физионимији нити по психологији, могу видети нешто заједничко између медитеранаца и кромањонаца. Осим ако сам нешто стварно битно превидео. :think:

Što se tiče haplogrupe R1b po onoj staroj teoriji to je kromonjonska haplogrupa. Nastala je pre oko 28.000 godina u subsaharskoj Africi i širila se u tri pravca: bliski istok, Azija i Evropa. Ova haplogrupa nije mnogo lutala Evroazijom već se polako ali sigurno širila u sav tri pravca, a u Evropi je pratila povlačenje glečera posle ledenog doba. Po novoj teoriji kromonjonac je haplogrupe I i došao je u Evropu iz Azije.
Немој ме погрешно разумети, али теорије ме не занимају нешто много из једноставног разлога, јер је свака струја била или под утицају нордициста или медитераниста и сви су некако својатали кромањонце као себи приближан тип. Такође ме те теорије не занимају нешто посебно, јер сам по струци социолог/педагог/социјалпсихог и када погледам из те перспективе, све те теорије постају релативно смешне.

Tvoja tvrdnja da su mediteranci R1b haplogrupa mislim da "ne pije vodu" jer je ova haplogrupa najzastupljenija kod naroda koji su daleko od mediteranskog. Na primer Nemačka 44%, Švajcarska 48%, Island 42%, Danska 44%, Irska 81%, Belgija 61%... Nasuprot ovome Albanija 20%, Grčka 20%, Bugarska 10%. Da je R1b haplogrupa tipična za mediterance rezultati bi bili inverzni.
Ок, овде постоји нека забуна. Када причамо о нашим медитеранцима, онда се овде углавном ради о медитеранизираним динарцима и тај тип је немогуће поредити са једним "чистим" медитеранцем са Пиринејског или Апенинског полуострва. У тим државама доминира Р1б, а Шпанија је прототип медитерана и Р1б хаплогрупе, а каква је Р1б хаплогрупа се веома добро види и у новијој шпанској историји.
То што су земље попут Ирске и сличних доминанте Р1б само потврђује тезу, да медитеранци, атлантинци и нордијци као фенотипови имају исти генетски корен, који се налази у групи Р1б. Ја не видим могућности повезати медитеранце са било којом хаплогрупом но са Р1б. Мислим тамо где доминрају Р1а и И нема нешто много медитеранаца, а ли тамо где се налази Р1б и Е-В13 медитеранци доминирају. Не разумем како си Ти дошао до тог закључка, то би ме занимало.
Meni je potpuno neverovatno da u Danskoj živi 44% mediteranaca. Mislim da R1b nema veze sa mediterancima, a sa kim ima veze videćemo.
Од тих 44% Рб у Данској то сигурно нису медитеранци, него претежно нордијци - једна медитренаској грани веома блиска грана.

Što se tiče psihologije tu si prilično u pravu osim za alpide, jer oni po karakteru nisu slični nijednoj evropskoj rasi. Po psihologiji alpidi su najbliži Japancima ili Koreancima.
Да алпинци имају неке стварно засебне карактеристике, које ниједна друга групација нема. Мада треба правити разлику између "чистих" алпинаца и оним суседним групацијама, које алпинизиране, јер поготово на југу Немачке има доста алпинизраних нордијаца и кромањонаца, и нека сића медитеранаца.

Ja bih za muško društvo birao dinarce, za žensko mediteranke, a za automehaničara bih odabrao alpide.
Нисам најбоље разумео понету ове изјаве, шта си тачно хтео рећи?

@Blagoje,

Mislim da smo pribli\ili stavove, posle ovog posta mogao bihe se sloziti sa tvojim tvrdnjama.

Nista posebno, samo sam birao drustvo i automehanicara prema karakteru grupa o kojima smo pricali.

@Blagoje,

Mislim da smo pribli\ili stavove, posle ovog posta mogao bihe se sloziti sa tvojim tvrdnjama.
Ако мислиш да негде грешим, слободно ми реци, пошто можда сам неки стварно битан фактор превидео.
Немој мислити да сам недоказан, па да из тог разлога немаш намеру да се расправљаш. ;)

Nista posebno, samo sam birao drustvo i automehanicara prema karakteru grupa o kojima smo pricali.
Аха ок. Па као што је неко на прошлој, препрошлој страници рекао, социјлизација је један веома битан фактор и нимало га треба подценити. Фенотип јесте додуше нека врста подлоге у ком правцу се личност једне особе може развијати, али веома битну улогу игра и социјализација и васпитање, тако да то ко је сад бољи аутомеханичар понајмање зависи од фенотипа. ;)

ne postoji homogen srpski genetski prostor, a ti "Bošnjaci" nikako ne mogu propadati srpskom nacionalnom korpusu jer tad ne postoje ni nacionalne države... mogu biti samo srpskog porijekla ili srpske narodnosti...

Ja nigde nisam upotrebio izraz "homogen" za "srpski genetski prostor" . Za mene je to jednostavno prostor na kome se može naći neko ko ima neke veze sa Srbima. Danas je to celi svet, u 17 veku očekivao bih da to nije Afrika, eventualno Evropa, prostor Habzburške monarhije, Otomanskog carstva do Male Azije, nešto carske Rusije i to je to.
Pojam "nacija" sam upotrebio u smislu etničke grupe. Postoji i uži više pravni pojam nacije gde je nacija nosilac suvereniteta. To je isto ok, ali nisam uptrebio pojam u tom smislu.

Ако мислиш да негде грешим, слободно ми реци, пошто можда сам неки стварно битан фактор превидео.
Немој мислити да сам недоказан, па да из тог разлога немаш намеру да се расправљаш. ;)

Аха ок. Па као што је неко на прошлој, препрошлој страници рекао, социјлизација је један веома битан фактор и нимало га треба подценити. Фенотип јесте додуше нека врста подлоге у ком правцу се личност једне особе може развијати, али веома битну улогу игра и социјализација и васпитање, тако да то ко је сад бољи аутомеханичар понајмање зависи од фенотипа. ;)

Ma ne brate, mislim da smo se složili oko toga da je R1 najrasprostranjeniji među mediteranskim narodima ali da ne može biti marker i fenotip zato što ga ima u velikom procentu i kod nemediteranskih naroda.

Nisam ni ja neki veliki stručnjak za etnogenetiku i antropologiju. Nego razgovarao sam sa jednim pravim genetičarem i pitao ga mogu li se povezati ovi markeri sa Y hromozoma sa fenotipom. Dobio sam prilično logičan, a i očekivan, odgovor. Da bi te dve stvari bile povezane vrsta mora da bude stabilizovana. U evolucionom pogledu stabilizacija vrste može da traje i milionima godina. U tom smislu mi smo mlada vrsta i tek smo započeli stabilizaciju te zbog toga mogu da se pojave razne nelogičnosti i naizgled haotični rezultati. Dakle za 2-3 miloina godina ćemo možda moći da povezujemo ono što sam ja želeo da povežem - markere i fenotip.

Ali ja ne gubim nadu.

Ja nigde nisam upotrebio izraz "homogen" za "srpski genetski prostor" . Za mene je to jednostavno prostor na kome se može naći neko ko ima neke veze sa Srbima. Danas je to celi svet, u 17 veku očekivao bih da to nije Afrika, eventualno Evropa, prostor Habzburške monarhije, Otomanskog carstva do Male Azije, nešto carske Rusije i to je to.
Pojam "nacija" sam upotrebio u smislu etničke grupe. Postoji i uži više pravni pojam nacije gde je nacija nosilac suvereniteta. To je isto ok, ali nisam uptrebio pojam u tom smislu.
ok, ali u tom smislu na koji si ti mislio se upotrebljava pojam narod

ok, ali u tom smislu na koji si ti mislio se upotrebljava pojam narod

Može se upotrebiti narod, ali nije pogrešna ni upotreba pojma nacija. Nacija nije jednodimenzionalna pojava koja se upotrebljava samo u teoriji države i prava i pravnoj filozofiji. Obično se oni najviše obrušavaju na korištenje pojma nacije u nekom drugom kontekstu. No pojam nacije postoji i kao kulturni i socijalni entitet. Postoje pojmovi nacionalna kultura, nacionalni identitet, nacionalno pismo, nacionalna istorija (koja nije istorija određene države nego nacije; istorija npr Madžara bi obuhvatala i Madžare u Vojvodini i u Slovačkoj i u Rumuniji jednako kao one u Madžarskoj iako ne žive u istoj državi i samim tim, strogo gledano, ne čine pojam madžarske nacije kao nosioca suvereniteta u Madžarskoj).
Nacija kao nosilac suvereniteta, pravni pojam, približava se pojmu državljanstva, kao pripadnosti pojedinca jednoj državi i građanina kao pojedinca koji je nosilac prava i obaveza u njoj. Odvaja se od pojma naroda kao grupe ljudi koje vezuje zajedničko poreklo, jezik, identitet i više vezuje za državu. Da sam koristio pojam nacije u tom smislu stvarno bih promašio pojam. Ali nisam. Pod nacijom sam razumeo grupu ljudi sa istiim poreklom, koje se može povezati , na ovaj ili onaj način, sa Srbima. Korištenje pojma narod ili nacija u ovom slučaju stvar je ličnog ukusa i trenutne inspiracije.
Sam pojam nacija je često zloupotrebljavan. U nacionalnim državama korišten je kao sredstvo pritiska na manjine u određenoj zajednici. Često se traži od Srba u Hrvatskoj, baš zbog pravnog shvatanja pojma nacije, da se izjasne kao pripadnici hrvatske nacije, a mogu biti pripadnici srpskog naroda u Hrvatskoj. Čini mi se i da isto postoji u BiH gde se traži izjašnjavanje građana kao pripadnicima bosanskohercegovačke nacije, a mogu biti Srbi ili Hrvati, ako hoće. Veza između države i pojedinca, državljanstvo nije im dovoljna.http://komentator.blogger.ba/arhiva/2008/01/18/1332576
Ovde autor razmišlja o pojmu nacije i kontekstu u kom se koristi. Čisto da stekneš sliku o pravcu razmišljanja.

Evo nadjoh ovo na netu..... Novi proracun TMRCA za mtDNK i nekoliko ispitivanih zemnih ostataka ljudi sa haplogrupama kojima su pripadali.

http://2.***************/-71JYGXNrukY/UUyZ07GOx5I/AAAAAAAAItk/g4kxvVCtEgc/s1600/mtdna_ages.png

http://2.***************/-HZ-mvqzoPU8/UUyblc7CAFI/AAAAAAAAIt0/95ff83XouUE/s1600/table1.png

1.) Ne postoje turske gene.

2.) Turci ako hoces po etnogezi su sami vise Grci i Armenci a opet ti Grci su bili helenizovani starosedeoci raznih porekla.

3.) Srbija je bila deo Osmanskog Carstva a Turci je nisu naselili.

4.) U istoriji su uvek isli ljudi iz Srbije u Tursku bilo to namerno ili zbog pritiska od strane Srba, Jugoslavije i.t.d.

Tacka 2:

Glupost, po etnogezi oba dva su rasmesani za malo aziskim kulturama.

Indoevropski jezik je iz prostora "balkana", zato sto su oko u neoholiticnim vremenima vincani kultivirali azijski prostor.

svugde gde su i2a hotspoti u aziji, tamo su se stvorili pre anticke kulture koji su koristili vincasko pismo. to je cist fakt koj se moze genetski i archeoloski dokazati. jedan i2a hotspot imas i u teranu, samo jo neznam za kojom neolitickom kulturum je to povezano. ali je sigurno da su ti ljudi doveli indo evropski i u iran zato stu so bili prema tim ljduima koji su tamo ziveli "zivilisovani".

I.png

danasnji kurdi su potomci tako zvane halaf kulture iz koje se su kasnije stovrile mesopetamske kulture. najstariji kurdski dijalekt je "sorani".

u kini i mongoliji imas isto i2a hotspot. on je direktno povezan za seres kulturom koja je zivilisuvala te kineze i druge kulture na tom prostoru. tako isto u afghanistanu (pashtuni) koji se nazivaju sarbani.

Pashtun_Confederacies_sm.jpg

staro kinesko pismo:
60678_4470745781158_1952146704_n.jpg

Staro mongolski pismo:
Thomsen_Orkhon_table_1893.png

topomini i linguisticki naziv ser je rasiren u celoj aziji. ser nije dosoa iz azije u evropu nego iz evrope u aziju.

Poslednja izmena:
Srpski i hrvatski topomini su direktno povezni za kurdskim, iranskmi i pashtunkim plemenima i to je poznato iz antike. zato se misli u danasnjim teorijama da smo mi iz tok prostora.
ali kako se po haplogrupi i2a i vincaskom pismom vidi, koje stice iz tacno ovog prostora gde mi danas zivimo i odakle i2a ima svoj izvor, se moze vidite da su balkanski indevroplajni kolonizovali aziju i nozosili njihov jezik, kulturu i symbole u taj prostor.
i to jo pre nego stu su u kurgan teoriji stigli indoevroplajani na balkan. zato ta teorija o indoevrpskom jeziku koja je povezana sa haplogrupom r1a moze biti korektan ali onda u direktnoj vezi za neoholiticnom kolonisazijom i2a ljudi za balkana.

to znaci da je van svake logike da su srbi i hrvati iz tok prostora, zato sto je njihov gen pre konolicije "r1a" se rasireo u aziji.

Da bi njihov jezik i kultura bila iz azije, onda bi danasnji srbi i hrvati imali u vecini r1a po kurganskoj teoriji. Vreme je da se menja taj naziv indoevropski, zato sto je izvor tok jezika na balkanu.

Dalji dokaz je i vincasko pismo koji su tako svani kurganski indoevropljani koristili.

Poslednja izmena:
Seres!? Stvarno?!

Sarban znaci vodja karavana, to je bilo zanimanje legendarnog plemenskog pretka sarbana.

The origin of the Sarbans, might be connected with Hephthalites,[8] who had a large nomadic confederation that included present-day Afghanistan and Pakistan in the 5th-6th centuries AD, as well as with Scythians,[9] who are known to have settled where most of Pashtuns live today.
The Durrani Empire that existed in the 18th-19th centuries and that was centered in the territory of present-day Afghanistan was founded by the Ahmad Shah Durrani, an Afghan military commander under Nader Shah of Persia and chief of the Abdali Sarban tribe. Since that time, the Abdali tribe is known as Durrani.
[edit]Theory of Eastern Iranian origin of South Slavs
It's possible for the name Serbia to have originated from the name Sarban and for the Serbians to have originated from the Afghan Sarban tribes before coming to ancient White Serbia in Poland or the Cacausus region. Alternatively, both the Sarbans and the Serbs could have originated from the same Eastern Iranian Sarmatian tribe of Serboi, who could have split into two groups taking opposite paths, where one group went east and the other west.
Similarly, a theory also traces the origin of the Croats, another South Slavic ethnic group, to ancient Arachosia, a region in present-day Afghanistan where various Sarban tribes are settled.[10][11] Since Croatia became an independent state in 1991, the Iranian theory gained more popularity, and many scientific papers and books have been published.[12][13][14][15][16][17][18][19] Some researches state there are linguistic, cultural, agrobiological and genetic ties between the Eastern Iranian inhabitants of Arachosia and the South Slavic Serbians and Croats.[20][21]

Theory of Eastern Iranian origin of South Slavs
It's possible for the name Serbia to have originated from the name Sarban and for the Serbians to have originated from the Afghan Sarban tribes before coming to ancient White Serbia in Poland or the Cacausus region. Alternatively, both the Sarbans and the Serbs could have originated from the same Eastern Iranian Sarmatian tribe of Serboi, who could have split into two groups taking opposite paths, where one group went east and the other west.
Similarly, a theory also traces the origin of the Croats, another South Slavic ethnic group, to ancient Arachosia, a region in present-day Afghanistan where various Sarban tribes are settled.[10][11] Since Croatia became an independent state in 1991, the Iranian theory gained more popularity, and many scientific papers and books have been published.[12][13][14][15][16][17][18][19] Some researches state there are linguistic, cultural, agrobiological and genetic ties between the Eastern Iranian inhabitants of Arachosia and the South Slavic Serbians and Croats.[20][21]

link: wikipedia

Pashtunci su povezani za i2a haplogrupon! to znaci da su potomci neoliticne kulture za balkana i to dugo pre nego sto je stigao r1a na balkan! ove teorije gornje teorije nisu korektne, ali pokazaju da ima jedna veza izmedju balkana i azije!
dalje, sarmantian tribe serboi iz eastern iran.

na mapi tacno vidis oko kaspiskog mora tamo deje teran jedan i2a hotspot! ove gorne teorije imaju neku istinu u sebi, ali chronologija nije korektna.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back