Evo sto su ovi R1a po EVropi mladi ali ista (pa jos i izrazenija) stvar je sa Z93->Z94 po Aziji!
Ceo ogranak ima pretke koji su nastali u Novoj eri!
Ja stvarno ne znam, ili nesto nije u redu sa proracunoom starosti haplogrupa ili je nesto trece u pitanju ali ovo nikako ne moze da bude ovako!
Зар не би требало, по Кљосову, да су они део повратног таласа?
Занимљиво је да је пре 3000г бронзано доба ухваило замах, значи етнополитичке заједнице, властела, ратови...
Опет јесте све ово мало сабијено. Мени је још чудније како су се поједие подгрупе тако брзо демографски порасле.. Можда се мутације у прошлости нису одигравале тко често као у новијој историји. Сведоци смо драстичног пораста оболелих од канцера. Сад мало хипотетишем, можда је природни ниво радиације повећан у односу на древно време (условљен неком космичком појавом нпр).
Ја бих и поекло ових Сармата ставио под лупу. Знамо да су извори и Лимиганте сврставали у Сармате, иако је реч драсично различитој популацији у односу на изворне Сармате. Не би ме изненадило да су ови које је Констатин населио И2а, док за изворно племе Сармата очекујем да је Z 93.Ašto neb moglo? U suštini, ljudi su preživljavali slučajno. Koliko su očevi haplogrupa stradali toliko su stradale i nove mutacije. Tu bi možda mogla da se nađu zakonitosti brzog pokreta, preseljenja, promene staništa, promene partnerske mtDNK i vidi u kojem je odnosu s tim da I2 ima toliko malo podhaplogrupa a recimo R1a i R1b imaju višestruko veći broj.
Mene, recimo najviše intrigira kojoj haplogrupi su većinski mogli da pripadaju Sarmati, njih 300.000 koje je kako kaže istorija Konstantin Veliki raselio po našim krajevima?
Poslednja izmena: