Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Z280" јесте стар нешто више од 5000 година...док за овај нови "CTS1211" још нема поузданих инфромација, он може лако да буде ова "велика плава тачка" :zstidljivko: -СНП- из кога се рачвају остале гране, који датира скоро 5000 година.
Ово су званичне бројке...а на следећој табели се види старост осталих СНП-ова.

r1a1_700.jpg

Извор: http://www.r1a.org/

Ono sto je interensantno je da podgrupe imaju zajednickog pretka koji je star od prilike kao i I2a din (oko 2500 +-300 godina). Mozemo zakljuciti da se nesto desilo strasno u tom periodu ,a i u predhodne vekove , a de je posle toga pocelo da cveta.
Iz toga se isto vidi da je M198, preko 7000 godina star, vec ziveo u Evropi. Sve sto se desava posle tog datuma u Aziji nema veze sa R1a1, sve dok Z93 arijevac poreklom evropljanin ne krene ka istoku.

Battlecat

Pozdrav svima i srecni vam praznici od Decembra na ovamo ko sta slavi i veruje... Bitno je samo da postujete monarha i placate porez jel... :D :P Nisam bio forumu neko vreme i drago mi je da se srpski Dnk projekat razvija i da predstoji svetla buducnost.

ohhhooooo ratni macak nam se vratio! mora da se februar zavrsio u Rockdaleu. Samo koja je srecnica nastradala..... jal' zena ili neka komsinica ;)

A za one koji ne znaju, na srpskom projektu su sada pokrenute neke nove mogucnosti pa preporucujem svima koje zanima geneticka genealogija neka malo pogledaju o cemu se radi.

Kroz neka poznanstva sam se upoznao kako zive, u kom su fazonu i inostranstvu i Srbiji, nekima sam pomogao za hranu i slicno trenutno dok se ne snadju, kako sam ih sretao pa znam o cemu pricam.

Ima cigana koji su veca gospoda od nekih Srba ))))

Ali najinteresantiji detalj je jedan dzeparos koji da mi pokaze sta zna u razgovoru samnom na kraju vadi moj telefon i pare iz svog dzepa da ja nisam ni provalio kad uzeo. Sve vreme ga gledam :) I vraca i smeje se, reko' svaka cast. Mada siguran sam da ima dosta onih koji ne dozive to zadovoljstvo.

Nego, interesantna mi je slicnost nekih sa Aboridjinima, ali i ponasanje...

Sto bi se reklo, to je prirodni i neposredni nacin ponasanja. Wild child.

a ovo za novcanik, ne boj se, ima takvih iz svih naroda i nacija.

Poslednja izmena:
Срби нису Словени и тренутно на Балкану има мали број Словена.
Мени је жао што се стидимо да кажемо да смо Илири.

Хоћеш рећи да йе само Р1а словѣнски? Глупости. Словѣни су са собом донѣли и И2а. Већ писах о том па се нећу понављати. Прочитай мойе писанийе, од прѣ око мѣсец дана. И кажи шта ту не ваља, ако мислиш другачийе. И молим те обясни како и када йе дошло до велике сеобе Илир у Бѣлорусийу, Украйину и друге словѣнске земље.

Хоћеш рећи да йе само Р1а словѣнски? Глупости. Словѣни су са собом донѣли и И2а. Већ писах о том па се нећу понављати. Прочитай мойе писанийе, од прѣ око мѣсец дана. И кажи шта ту не ваља, ако мислиш другачийе. И молим те обясни како и када йе дошло до велике сеобе Илир у Бѣлорусийу, Украйину и друге словѣнске земље.
Nema šanse da je njihova I2a.
Po meni ona pripada Ilirima.

Vrati se malo nekoliko strana u nazad, I2a din je slovenski, sve sto vise napreduje genetika, sve je jasnije. Ne vredi vise ni ulaziti u tu polemiku. Poreklo tog I2a medju slovena moze biti neka tema za raspravu, ali svako ko se prati danasnja dostignuca u genetici ce ti reci da je na Balkan I2a dosao sa Slovenima.

Prijatelju, kada iznosis neku tezu, treba da je potkrepis argumentima.
A ne tako kao sto ti radis.....

Mogu i ja tako otici na forum vrhunskih naucnika iz oblasti elementarnih cestica i reci nesto kao: "sve to sto pricate je obicni shit...." a oni me onda pitaju "pa zasto mislite da je shit"? A ja im kazem "radi kupusa!" i napustim forum u velikom stilu kao pobednik.

Bolje se ne javljati nego se javljati na takav nacin.

BTW, i ja sam bio u "ilirskoj" fazi pre 3 godine. Medjutim, od tada su se mnoge stvari promenile. Da bi covek bio u toku, treba da cita i da ne gaji komplekse.

Poslednja izmena:
Slovenstvo nije genetiska kategorija, ovaj forum je ostao izgleda u 19. veku.

Nijedan narod nije genetska kategorija. Sloveni jesu grupacija naroda u sredini prvog milenijuma, koji dele (tada) jedan isti jezik, a danas i znamo da genetski pripadaju mesovini R1a Z280 i I2a din ( + kod zapadnih R1a M458). U glavno udeo R1a je veci kod slovena, kod Srba je suprotno, prevladao I2a din.

To su cinjenice, a u 19om veku nisam cuo da su znali za genetske markere.

Srbi jesu pretežno sloveni. Ne samo da genetika to dokazuje nego i čitava istorija, narodni (paganski/slovenski) običaji i naravno jezik kao monolit kolektivnog pamćenja. E sad, rekoh pretežno sloveni jer nijedan srbin nije čist sloven baš tako kao što na Balkanu danas nema čistih ilira. Izmešalo se to vekovima. Čak i oni koji se danas kunu u čisto ilirsko poreklo (šiptari, Albanci) nose između 15 i 20% slovenskih gena, a od ilirskog im ostade oko 30%.

Po mom mišljenju genetika će samo potvrditi ono što smo već i sami znali. Sa druge strane, genetika će pomoći da se neke istorijske zablude odbace (npr. šiptari=čisti iliri). Opet, genetika je relativno mlada nauka i kao takva podložna greškama, pogrešnim i zlonamernim interpretacijama. Oprezno sa genetikom, a da su Srbi (kao i svi balkanci) miks slovena, ilira, tračana, mediteranaca i nordijskih naroda itd, to svako sa elementarnim znanjem zna. Samo je pitanje koliko je spreman da to prihvati.

Srbi jesu pretežno sloveni. Ne samo da genetika to dokazuje nego i čitava istorija, narodni (paganski/slovenski) običaji i naravno jezik kao monolit kolektivnog pamćenja. E sad, rekoh pretežno sloveni jer nijedan srbin nije čist sloven baš tako kao što na Balkanu danas nema čistih ilira. Izmešalo se to vekovima. Čak i oni koji se danas kunu u čisto ilirsko poreklo (šiptari, Albanci) nose između 15 i 20% slovenskih gena, a od ilirskog im ostade oko 30%.

Po mom mišljenju genetika će samo potvrditi ono što smo već i sami znali. Sa druge strane, genetika će pomoći da se neke istorijske zablude odbace (npr. šiptari=čisti iliri). Opet, genetika je relativno mlada nauka i kao takva podložna greškama, pogrešnim i zlonamernim interpretacijama. Oprezno sa genetikom, a da su Srbi (kao i svi balkanci) miks slovena, ilira, tračana, mediteranaca i nordijskih naroda itd, to svako sa elementarnim znanjem zna. Samo je pitanje koliko je spreman da to prihvati.

Da, to i genetika potvrdjuje. Samo da dodam da siptari imaju i deo posebnih genetskih markera koji nisu ni slovenski, ni ilirski (predslovenslo stanovnistvo).

I ja sam resio da posaljem pljuvacko, gde mi predlazete da saljem ? i ja mislim isto za mene, ili E-V13 ili I2a din S

Я урадих мойе испитивање у београдском ДНК срѣдишти, види њњњ.днк.рс
Они раде испитивање 17 СТР ознака, за 12000 динара. У иностранству се ради са више ознака, а могу и СНП-ови, али кошта више и дуже се чека. И трѣба врѣмена да то стигне тамо.

I ja sam resio da posaljem pljuvacko, gde mi predlazete da saljem ? i ja mislim isto za mene, ili E-V13 ili I2a din S

Za tebe licno, znajuci gde zivis je mozda najbolja varijanta Igenea na 67 markera.

To sto mislis da si pripadnik neke haplogrupe, nista ne mora da znaci. Covek moze da se jako iznenadi. Bili su slucajevi kada su potpuni belci imali hg A,

Ne treba se s tim opterecivati. Koja god da bude, tvoja je i najbolja je :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back