Я за србски ДНК подухват имам само рѣчи хвале, као и за труд људий учествуйућих у њем. Мислим да су веома користне послѣдње измѣне, од послѣдњих неколиких дана, гдѣ су додати подаци о вѣроисповѣстих несрбских узорака, као и ново разврставање по гроздовах.
А я имам добра прѣдложеника за нов грозд код Динарскога Йуга. Наиме, йош наш Истражитељ бѣше уочио рѣтку врѣдност ДЫС458=19 у мойем налазу, до тада виђену само код Сибинчића. Прѣ три дана на мрежи нађох исходе чувенога испитивања 404-це становника Црне Горе од прѣ неке године, и ту нађох четворицу са истом врѣдношћу (од 120 их из И2а). И онда упоредих свих шест познатих узорака мойе хаплоскупине са ДЫС458=19, од койих су чак пет у ЦГ. И уочих значайну блискост их.
Ево везе ка исходомъ.
http://onlinelibrary.wiley.com/stor...35_sm_suppinfosuppinfotable2.xls?v=1&3eb16c82
Они су под реднима бройевима [122] (два узорка!), [133] и [134].
[ЦГ134] йе мени найближи, разликуйемо се само по врѣдности ДЫС385, код мене йе 13/14 а код њега йе 14/15. Он служи као мост између мене и Сибинчића, йер се од њега разликуйе само у Гати Х4 (код Сибинчића йе 10, а код мене и [ЦГ134] йе 11, као и код остала два узорка, [ЦГ122] и [ЦГ133]). Иако ФТДНА ознаку ДЫС458 сматра за брже мѣњайућу, я ипак мислим да йе она кључ за гранање и одређивање сродности са другима братствима, прво што йе врѣдност 19 у И2а изузетно рѣдка (рецимо у Србийи нѣйе нађена), а друго што ових пет узорака имайу дванаест врѣдностий ознака йеднаких, а разликуйу се само у пет их. Узорци [ЦГ122] и [ЦГ133] се разликуйу међу собом само у ДЫС635 (додуше у двѣ врѣдности 23=>21), и рекао бих по мойем проучавањи да чине посебну подграну, одвойену ранийе од нас тройих осталих. А онда се вѣроватно Сибинчић промѣном врѣдности Гате одвая од нас двойице прѣосталих, и на крайу "Я" од [ЦГ134], промѣном на ДЫС385(13/14 => 14/15). Ово йе наравно само моя прѣдпоставка, коя ми изгледа найразумния.
То закључих на основу слѣдећих разлика мене у односу на остале:
[ЦГ122]: x2: три разлике, на 385 а и б (15/15) и 439 (13)
[ЦГ133]: X1: четири разлике, на 385 а и б (15/15), 439 (13) и 635 (21)
[ЦГ134]: x1 само две разлике, на 385 а и б (14/15)
[Сибин]: три разлике, на 385 а и б (14/15) и Гата (10)
Блискост ових шесторих узорака нѣйе мања него рецимо код четрийу из васойевићкога грозда, йер код њих имамо 11 поклапања од 16 ознака на найвише четири узорка (не знам куда се из решетке деде ДЫС635?), док овдѣ имамо 12 поклапања на 17 ознака на шест узорака. Ако ово не заслужуйе бити названо новооткривеним гроздом, не знам шта заслужуйе. Прѣдлажем да га назовемо црногорски грозд (може и грозд Невскога, по мени његовому припаднику :-) ). А може и аветињски грозд, опет по мени. :-)
О койих братствах се у ових четирих узорцих ради, податке има генетичар Оливер Стойковић. Људи са порѣкла.рс су ступили у додир са њим, и надам се да ће их он хтѣти дати, што би било изузетно значайно за мойе братство, а и за остала, йер бисмо тиме много тога рѣшили. Мислим да би то био и велики напрѣдак за нашу родословну науку.