Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
sto se tice juznih Slovena i ostalih na Balkanu tacno je.Mada zar niste vi rekli da su Vlasi jos uvek misterija,jer se ne zna ni ko su. ni sta su.Termin Vlah nije oznacavao poreklo, vec ljude koji su se bavili stocarstvom,ziveli na planinima.Ili jednostavno,da se kaze da se pod terminom Vlasi podrazumeva starosedelacko stanovnistvo?

Tema vlaha i Vlaha je vise puta obradjivana u okviru foruma Krstarice.
Mi koristimo pretpostavku da su nosioci haplogrupa E1b i J2 (pa mozda i R1b) bili ti koji se mogu podvesti pod grupu doslovenskog stanovnistva koje se bavilo mahom stocarstvom i ponegde zemljoradnjom. To je mnogo pravilnije nego te ljude nazivati nekakvim Albancima.

BTW u Albaniji je E1b na nivou ispod 25%, sto je cak manje od procenta E1b u Crnoj Gori! Sto ce reci da je Balkan skoro proporcionalno zastupljen sa nosiocima te haplogrupe pocevsi od Rumunje, preko Bugarske, Albananije, Srbije, CG i zakljucno sa Hrvatima kod kojih taj postotak pada na 11%.

Mi koristimo pretpostavku da su nosioci haplogrupa E1b i J2 (pa mozda i R1b) bili ti koji se mogu podvesti pod grupu doslovenskog stanovnistva koje se bavilo mahom stocarstvom i ponegde zemljoradnjom. To je mnogo pravilnije nego te ljude nazivati nekakvim Albancima.

BTW u Albaniji je E1b na nivou ispod 25%, sto je cak manje od procenta E1b u Crnoj Gori! Sto ce reci da je Balkan skoro proporcionalno zastupljen sa nosiocima te haplogrupe pocevsi od Rumunje, preko Bugarske, Albananije, Srbije, CG i zakljucno sa Hrvatima kod kojih taj postotak pada na 11%.

Absolutno, e1b v13 nije marker albanski nego predslovenskog i predalbanskog stanovnistva.

Ipak mene buni nizak procenat E1b u Hercegovini, a tu imamo izvore o postojanju Vlaha/vlaha i vlaška (etnička) prezimena i kod rimokatolika i kod pravoslavaca...

Da li uzorak nije reprezentativan... ili su možda genocidni I2a1b pobili sve nedužne i dobroćudne E1b :) vrag će ga znat'

Ipak mene buni nizak procenat E1b u Hercegovini, a tu imamo izvore o postojanju Vlaha/vlaha i vlaška (etnička) prezimena i kod rimokatolika i kod pravoslavaca...

Da li uzorak nije reprezentativan... ili su možda genocidni I2a1b pobili sve nedužne i dobroćudne E1b :) vrag će ga znat'

Ako cemo iskreno, ja nisam 100% siguran u validnost tog istrazivanja znajuci da Primorac i Marjanovic znaju da fingiraju rezultate.
A sa druge strane, To su samo istrazivanja za zapadnu Hercegovinu. Procenat E1b u istocnoj H. je zasigurno preko 15%. Bilo je mnogo migracija iz CG na zapad.

Ti vlasi koji se spominju su po mom (i ne samom mom) misljenju, su jednostavno predstavnici socijalnog sloja u okviru zapadnih granica Otomanske imperije.

Ovde imamo vrlo malo genetike koja je slicna rumunskoj: A sve su ovo krajevi gde se govori srpski jezik (pogotovo istocnohercegovacki dijalekt) i gde su ziveli etnicki Srbi.

Bosanskipasaluk.gif

k2.8141.jpg

Ljubicasta i zelena pokrivaju bar 90% podrucja na gornjoj karti.

Koji su marker doneli Rimljani?
"Sastav stanovništva sahranjivanog na anti-čkim nekropolama Viminacijuma ukazuje na prisustvo najizrazitijih predstavnika pojedinihantropoloških tipova. Do sada su izdvojeni ana-dolski, prednjeistočnomediteranski i dinarskitip, zatim niskospecijalizovana varijanta dinar -skog tipa, dugoglavi mediteranski tip niskograsta i,uslovno nazvan,„praistorijski antropolo-ški tip“. Ova analiza je, međutim, rađena na os-novu morfologije, pomoću modela individual-nog tipa,
157
a ne i statistički, pa ne pruža precizne podatke o svim sahranjenim(ili žrtvovanim)individuamau grobovima u obliku bunara"

"Nakon vojne službe, vojnici regrutovani uzapadnim provincijama (
Tarraconensis, Lusita-nia, Gallia
i
Dalmatia
)tokom I veka retko su senastanjivali na teritoriji Viminacijuma ili Sin-gidunuma, već su se uglavnom naseljavaliukoloniji Skupi. Pre Trajana srednji tok Dunava bio je pod stalnim udarom Dačana i zbog togavrlo nepodesan za nastanjivanje veterana, alisetokom druge decenije II vekanjihov broj po-većava u Viminacijumu. Veterani su bili do-minantna, gradska klasa, povlašćeni sloj koji jemogao da poseduje robove (najčešće jednog ilidva, a u jednom slučaju čak 10).
163
Grobovi uobliku bunara koji su istraženi na lokalitetuKod bresta (G17 i G18) mogu da se dovedu uvezu sa vojnicima dospelim u pohodu krajem Iveka, dok kasniji grobovimožda pripadajuveteranima koji su počeli da se naseljavaju naovoj teritoriji"

http://www.ajmonegde.com/Groblje-mamuta-Viminacium.html
http://www.turizamusrbiji.com/index.php?option=com_content&view=article&id=125&Itemid=224

Treba li uopste da napominjem da su ova ljubicasta podrucja (ikavica) upravo podrucja sa najvecom koncentracijom I2a? Zbog toga imaju i manje E1b kojega su pravoslavci (Srbi, znaci) zahvatili vise iz raznih razloga, provenstveno zbog osvajanja teritorija na istok i asimilizacijom stanovnistva do turske invazije.

ma ne zbog toga, nego su bile neke priče da su oni potomci drevnih Egipćana, čarobnjaci i druge gluposti... jesi čuo za jedan od naziva za Cigane Firauni, to je od faraoni...

Moj djed kaže npr. on je crn k'o Firaun...
--------------------------------------------------------------------
Ne znam jesam li nesta propustio, ali nedodirljivi je naziv za najnizu kastu u Indiji.

Treba li uopste da napominjem da su ova ljubicasta podrucja (ikavica) upravo podrucja sa najvecom koncentracijom I2a? Zbog toga imaju i manje E1b kojega su pravoslavci (Srbi, znaci) zahvatili vise iz raznih razloga, provenstveno zbog osvajanja teritorija na istok i asimilizacijom stanovnistva do turske invazije.

Po mom mišljenju, većina rimokatolika u zapadnoj Hercegovini je istog porijekla kao i Srbi iz istočne Hercegovine.... čak im se i prezimena uglavnom poklapaju... i među rimokatolicima ima onih tipičnih vlaških prezimena (Bartul i mnoga druga sa nastavkom ul, Bartolović, Beara, Banda...)

Po mom mišljenju, većina rimokatolika u zapadnoj Hercegovini je istog porijekla kao i Srbi iz istočne Hercegovine.... čak im se i prezimena uglavnom poklapaju... i među rimokatolicima ima onih tipičnih vlaških prezimena (Bartul i mnoga druga sa nastavkom ul, Bartolović, Beara, Banda...)

pa i ne bas...... svakakvih gluposti se covjek nacita na ovom "forumu"

pises o necem o cemu izgleda nemas pojma, kao i vecina na forumu

napisati da im se prezimena uglavnom poklapaju je zaista pohvalno, kaj drugo reci

Hocemo li poceti da prebrojavamo prezimena iz ist i zap Hercegovine? Ja mislim da je poklapanje minimalno 50%. T.j. polovina prezimena postoji i kod jednih i kod drugih.

Evo ako treba, pocecemo od celnistva HDZ-a i HSP-a ))))))))

pises o necem o cemu izgleda nemas pojma, kao i vecina na forumu

napisati da im se prezimena uglavnom poklapaju je zaista pohvalno, kaj drugo reci

oho kajkavski se divani u Hercegovoj zemlji... :zskace:ja sam htio da kažem da skoro svako rimokatoličko prezime postoji i kod pravoslavaca... ti sad sigurno možeš izvući neko koje nema kod Srba, ali većina ima...

Hocemo li poceti da prebrojavamo prezimena iz ist i zap Hercegovine? Ja mislim da je poklapanje minimalno 50%. T.j. polovina prezimena postoji i kod jednih i kod drugih.

Evo ako treba, pocecemo od celnistva HDZ-a i HSP-a ))))))))

Ma sad bih ja podigao temu o prezimenima rimokatolika u Hercegovini, ali se bojim da će Čvrleta infarkt da strefi, prošli put je u hitnoj završio... :)

Moram da postavim jedno pitanje.
Ovde se operisalo sa podatkom da je Z280 star pribli\no kao i Din, oko 2500godina.
Na ovom prikazu piše približno 3000b.c., što će reći pre hrista.
Da li je u pitanju greška? To bitno menja stvari.

Da ja znam, ja s tim nisam operisao. Jedini podatak koji sam iznosio je da je starost onoga sto mi zovemo starohrvatski klaster R1a oko 2100 godina. On jeste podgrana Z280 ali nisam govorio za celu Z280.

I sta bitno menja stvar?

Ovde se operisalo sa podatkom da je Z280 star pribli\no kao i Din, oko 2500godina.

Ја сам помињао нешто слично на теми "аутохтонисти деру ББ-овце", али не за Z280 већ за њене главне гране. Ту сам цитирао део из рада
I. L. Rozhanskii, A. A. Klyosov, Haplogroup R1a, Its Subclades and Branches in Europe during the Last 9000 Years, Advances in Anthropology 2 (3) (2012) 139-156
уз коментар да је већина поменутих грана хаплогрупа R1a-Z280 и R1a-M458 приближно исте старости као I2a1-Dinaric

rk1w.jpg

rk2k.jpg

rk3z.jpg

"Z280" јесте стар нешто више од 5000 година...док за овај нови "CTS1211" још нема поузданих инфромација, он може лако да буде ова "велика плава тачка" :zstidljivko: -СНП- из кога се рачвају остале гране, који датира скоро 5000 година.
Ово су званичне бројке...а на следећој табели се види старост осталих СНП-ова.

r1a1_700.jpg

Извор: http://www.r1a.org/

Poslednja izmena:
Pozdrav svima i srecni vam praznici od Decembra na ovamo ko sta slavi i veruje... Bitno je samo da postujete monarha i placate porez jel... :D :P Nisam bio forumu neko vreme i drago mi je da se srpski Dnk projekat razvija i da predstoji svetla buducnost.

Za Cigane, malo su hteli da naprave elegantniji naziv s'obzirom na reputaciju koju su stekli sa starim imenom pa su uveli Rom. Mada to ne znaci nista, svaki covek je covek, kakav je to identitet ... Uostalom svi Cigani koje ja znam vole da su Cigani a ne Romi. Mada kako vecina njih voli da zivi i to novije ime ima da postane uvredljivo na kraju verovatno... Mada ima i kontra primera vrlo retko, vecina je nazalost takva.

Kroz neka poznanstva sam se upoznao kako zive, u kom su fazonu i inostranstvu i Srbiji, nekima sam pomogao za hranu i slicno trenutno dok se ne snadju, kako sam ih sretao pa znam o cemu pricam.

Ali najinteresantiji detalj je jedan dzeparos koji da mi pokaze sta zna u razgovoru samnom na kraju vadi moj telefon i pare iz svog dzepa da ja nisam ni provalio kad uzeo. Sve vreme ga gledam :) I vraca i smeje se, reko' svaka cast. Mada siguran sam da ima dosta onih koji ne dozive to zadovoljstvo.

Nego, interesantna mi je slicnost nekih sa Aboridjinima, ali i ponasanje...

Poslednja izmena:
sto se tice juznih Slovena i ostalih na Balkanu tacno je.Mada zar niste vi rekli da su Vlasi jos uvek misterija,jer se ne zna ni ko su. ni sta su.Termin Vlah nije oznacavao poreklo, vec ljude koji su se bavili stocarstvom,ziveli na planinima.Ili jednostavno,da se kaze da se pod terminom Vlasi podrazumeva starosedelacko stanovnistvo?

Vrlo se dobro zna sta su, i ko su "vlasi".

Ali kad "nekome" ko upravlja svim i svacim, nesto ne odgovara, onda nesto postaje "tabu", nepoznanica.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back