Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kor i Investigator,interesuju me neke stvari i znam da cu biti dosadan ali totalni sam amater u ovome.Uglavnom sam sve procitao sto ste pisali.Zanimljivo je da si spomenuo jednom da na Ozrenu imamo dosta visok procenat R1a,posto vucem porijeklo sa tih prostora to mi je zapalo za oko.Nisam se testirao ali imam osjecaj da sam R1a kada posmatram muske clanove svoje porodice.Zanimljivo je da je cijeli Ozren i inace Srbi iz te regije Doboj Tuzla naseljen Srbima iz Hercegovine i Crne Gore na pocetku 19 vijeka.
I interesuje me da li su oni ljudi sa srpskog DNK projekta I2a1b i R1a ljudi koji poticu od jednog covjeka koji zivio tad i tad....Izvinjavam se sto su pitanja amaterska i sto sam dosta preskocio ali puno ste i napisali :)

Ne znam više, ali ovo bi moralo biti pouzdano (a i mislim da nije OK da bez dozvole iznosim detalje).
Dao sam uzorak da mi urade mtDNA, videćemo šta će pokazati (Y DNK zasad ne rade).
Sve u svemu, postoje ozbiljni planovi, čekaju se pare, koje nikako da stignu.

U slucajevima kada pojedinac iz nekog razloga ne zeli da bude oznacen po imenu i prezimenu, moze se zatraziti da s podaci objave sa maksimalnom kolicinom korisne informacije a da pri tome ne ugrozavaju privatnost. Jedino ljudi koji su po prirodi paranoici mogu da se boje ovih stvari posto su oni samo jedni od mnogih koji dele taj genetski kod.

Ne znam o kojoj hg specificnoj za Sardiniju moze biti rec ali nije iznenadjenje sto je u pitanju Uxy.

Madjari su geneticki vise Sloveni nego sto su to Srbi. Medjutim, svaki madjar ce se danas zestoko uvrediti kada mu kazes takvu vise nego ociglednu cinjenicu. Naziv koji predlazes je dosta korektan i politicki neutralan. Medjutim, da ce kod R1a biti jos mnogo pretumbacija, u to sasvim ne sumnjam.

Да ли постоји било каква јавна база података гдје се износе чињенице о мађарском Р1а?

U slucajevima kada pojedinac iz nekog razloga ne zeli da bude oznacen po imenu i prezimenu, moze se zatraziti da s podaci objave sa maksimalnom kolicinom korisne informacije a da pri tome ne ugrozavaju privatnost. Jedino ljudi koji su po prirodi paranoici mogu da se boje ovih stvari posto su oni samo jedni od mnogih koji dele taj genetski kod.

Ne znam o kojoj hg specificnoj za Sardiniju moze biti rec ali nije iznenadjenje sto je u pitanju Uxy.

Bio sam u dilemi da li da išta kažem, ali čini mi se je bitno da se zna za ovo. Nadam se da će u skorije vreme sve to biti publikovano.
Kad već pišem, obratite pažnju na činjenicu da se u VI - VII veku masa Srba naselila u Slovačkoj (samo u jednom mahu 20000).

Poslednja izmena:
Да ли постоји било каква јавна база података гдје се износе чињенице о мађарском Р1а?

Vjerovatno si ovu već pregledao, ali evo, zbog ostalih učesnika teme, link na mađarski projekat unutar FamilyTreeDNA:

http://www.familytreedna.com/public/Hungarian_Magyar_Y-DNA_Project/default.aspx?section=yresults

Od ukupno 335 članova projekta, 79 uzoraka haplotipova pripada nekoj od haplogrupa R1a1a1. Dakle 23,6%.

Od ovih 79 uzoraka haplotipova, njih 40 sigurno i još 19 vjerovatno, pripadaju R1a-Z280 (R1a1a1b1a2). To je dakle 74,7%.

16 uzoraka haplotipova pripada haplogrupi R1a-M458 (R1a1a1b1a1). Odnosno, 20,2%.

Preostala 4 uzorka, odnosno 5,1%, pripadaju haplogrupi R1a-Z93-L342 (R1a1a1b2a1).

Anadalusia:
Vjerovatno si ovu već pregledao, ali evo, zbog ostalih učesnika teme, link na mađarski projekat unutar FamilyTreeDNA:

http://www.familytreedna.com/public/...ction=yresults

Od ukupno 335 članova projekta, 79 uzoraka haplotipova pripada nekoj od haplogrupa R1a1a1. Dakle 23,6%.

Od ovih 79 uzoraka haplotipova, njih 40 sigurno i još 19 vjerovatno, pripadaju R1a-Z280 (R1a1a1b1a2). To je dakle 74,7%.

16 uzoraka haplotipova pripada haplogrupi R1a-M458 (R1a1a1b1a1). Odnosno, 20,2%.

Preostala 4 uzorka, odnosno 5,1%, pripadaju haplogrupi R1a-Z93-L342 (R1a1a1b2a1).

Да, познате су ми ове бројке, мислио сам да можда и код мађара постоји нешто слично ”ДНК Српском пројекту” ;-).
У сваком случају, хвала на информацијама.

Od 33 I2a-Din coveka na madjarskom projektu kojima je radjen test na DYS448, samo petorica pripadaju haplotipu Din-S.
ocekivao sam znatno vise zato sto je bilo dosta seoba sa juga prema Ugarskoj. Od toga jedan u Transilvaniji i dva u Bukovini.

Да ли ово значи да су сеобама нешто више били ”закачени” (првенствено из морања) популација Р1а и неки други....а мало мање И2а1б1 који је ипак остао тамо гдје је и био...

Malo svezih podataka sa srpskog DNK projekta.

sdnap349.gif

i poredjenje sa stanjem od pre 2 meseca.

20121030192142.jpg

Да ли ово значи да су сеобама нешто више били ”закачени” (првенствено из морања) популација Р1а и неки други....а мало мање И2а1б1 који је ипак остао тамо гдје је и био...

Nije samo "moranje" bilo u pitanju, Mladjo. Pojedini Sloveni su stupali u neku vrstu saveza sa Hunima. Huna (neslovena) je bio mali broj u odnosu na ukupnu hunsku vojsku. Takva su vremena bila i svako se borio da sto bolje prodje u svemu tome. R1a kod Madjara je logicno procentualno zastupljeniji od I2a posto je R1a znatno brojnija haplogrupa.

Mene tu vise zanima zasto imamo vise ovih Din-S u udaljenim podrucjima od Balkana a opet ih imamo vrlo malo u odnosu na ukupnu Din populaciju. Trebalo bi da ih bude vise po nekoj mojoj logici.

Pošto je Kor već postavio rezultate Srpskog DNK Projekta htio bih se malo osvrnuti na neke rezultate do kojih sam ovih mjeseci došao radeći na tom projektu.Naravno volio bih da i drugi prokomentarišu. Ići ću po haplogrupama.

E1b
Uspjeli smo da izdvojimo bar dva klastera, onaj od Kuča Mrnjavčića i Vasojevića. Ovo je neki putokaz kako bismo trebali ići i ubuduće. Znači, tražimo genetsku potvrdu bratstva, a ne plemena. Jer pleme je šira, krvno nevezana kategorija, a bratstvo je krvna. Kuči Mrnjavčići su poslije Drekalovića najjače bratstvo u Kučima, vode predanje po porijeklu od Gojka Mrnjavčevića. Za Vasojeviće sam već pisao i oni imaju veoma karakteristične vrijednosti na nekim markerima, recimo 14 na DYS389-1. Među E1b bi se mogao izdvojiti bar još jedan jasan klaster od nekoliko prezimena, koji doduše ne znam kako bih nazvao. Interesantna je i grupa hrvatskih katoličkih plemićkih porodica: Cvetković, Von Makanec koje su E1b i koje nalazimo u okolini Zagreba. E1b kod Srba ne mora biti porijeklom samo iz crnogorskih Brda i sjeverne Albanije, već je jedan dio svakako i vlaškog porijekla iz Rumunije , pogotovo u Vojvodini (Muncanov, od Munćan, čovjek iz Muntenije u Rumuniji i sl.) U svakom slučaju, E1b je značajan element u etnogenezi srpskog naroda, pogotovo onog dijela koje se označava vlaškim i starosjedilačkim. Ima ga najviše među Srbima u Crnoj Gori i Bosni, ali koliko vidim nije mali ni u Hercegovini. To su zapravo pravi potomci vlaških katuna iz srednjeg vijeka. O prožimanju sa župskim srpskim i slovenskim stanovništvom još ću govoriti.

G
Haplogrupa G je interesantna zbog pojave haplogrupe G1 o kojoj smo već govorili da je moguće da je došla u onoj prvobitnoj mađarskoj hordi. Druga grupa je kompaktan klaster unutar G2a koji je pretstavljen sa dvije srpske porodice iz Hrvatske i jednom iz Crne Gore (njihovo zajedničko porijeklo je nesumnjivo, ostaje da se vidi koje je)

H
Ciganska grupa H1a ima samo jednog predstavnika

I1
O I1 haplogrupi sam već dosta pisao. Ona se dijeli u najmanje tri kalstera : normanski P109 (Odavić, Barać, Đukić, Krtinić), klaster Macura Z63 (Macura Merdžan) , istočnoevropski klaster (Barilović, Mlinarec). Posebno je interesantan ovaj normanski klaster koji je potvrđen i u zadnjem istraživanju za Srbe gdj ga je bilo 4,9% i bio je najzastupljeniji I1 među Srbima. Ostaje da se vidi kako je dospio među Srbe. Centar širenja je svakako bio iz južne Hercegovine.

I2a1a
Postoji samo jedan predstavnik, Tanovići muslimani iz Hercegovine, koji potiču od Tana Đenerala iz Primorja. Porodica Tani je postojala u Primorju i najvjerovatnije je bila porijeklom iz zapadnog Mediterana gdje je ova haplogrupa inače zastupljena.

I2a1b

Iako najbrojnija, najmanje je raznovrsna. Podijelio sam je na dva glavna klastera koja znamo: Sjever i Jug. Nadam se da ćemo ubuduće moći izdvojiti i druge klastere. Recimo bunjevački sa 14 na DYS19. Iz sve analize koju sam dosad pravio, nesumnjivo je da su pripadnici ove haplogrupe pripadali onom slovenskom plemenu koje je naselilo doline Lima, Tare, Pive,Rame, Neretve i župe Hercegovine, a to su mogli biti samo Srbi. Kad se malo dublje uđe u analizu svih tih prezimena, pogotovo u Crnoj Gori vidi se da su pripadnici te haplogrupe uglavnom iz onih brattava koje su živjela u dolinama rijeka (Srbljaci) i koje su veoma kasno ulazila u plemensku organizaciju. Neka stara muslimanska bratstva u Raškoj oblasti koja znaju da su od starih Srba, zatim Srbljaci iz doline Lima, moguće čitav narod Mataruga, ali i Riđani. Ovaj stari dolinski sloj je vejrovatno u 14. vijeku bio pod velikim pritiskom što doseljenih vlaških plemena (Bjelopavlići iz Dukađina, Pješivci iz Gruda, Vasojevići iz Lijeve Rijeke) što opšte nesigurnosti usljed sloma nemanjićke Srbije. Tako da je to staro srpsko stanovništvo moralo i samo da se priklanja jačim vlaškim plemenima, ili da se samo organizuje u plemena. Mnogo je dokaza omraze između Slovena Srba i Vlaha u tom periodu. Vasojevići su prezirali Srbljake, baš kao što su Bjelopavlići prezirali Lužane, Banjani Mataruge, a Drobnjaci Kriče. Veliki broj tih srpskih bratstava se raseljavao , najviše u zapadnom pravcu. Poznata je legenda o progonu Mataruga u zapadnu Hercegovinu. Zato među krajiškim Srbima nalazimo i Kričke i Macure i Mataruge i Matavaze, koje je nažalost srpska istoriografija ne ulazeći dublje u etimologiju samih imena naprasno proglašavala vlaškim iako se radilo o slovenskim stanovnicima (Mataruga od Motoruka, štap na mlinskom kamenu, u prenesenom značenju čovjek koji je krupan kao toljaga i danas prisutno u Crnoj Gori, od toga i matrak) Upravo zbog tog položaja, kao stanovnici dolina, masovnije su se i islamizirali, pa je I2a1b danas prisutnija kod muslimana nego kod Srba. Zato se i danas o njima u Crnoj Gori i Hercegovini govori kao o starom narodu kojeg je bilo ko na gori lista, a ne kao o plemenu.

J2a

Veoma rijedak kod Srba, na projektu samo dva pripadnika, od kojih jedan nesumnjivo grčko-cincarskog porijekla.

J2b

Prilično zastupljena haplogrupa kod Srba, podijeljena na dvije grane J2b1 M205 i J2b2 M241.
J2b M205 prisutna je kod nekoliko porodica iz Crne Gore, Srbije, Bosne, Hercegovine koje su nesumnjivo povezane. Sve upućuje na prostor oko Skadarskog jezera i na pleme Klimenti, ali za to treba još potvrde.
J2b M241 je na Balkanu najzastupljenija kod Albanaca.

N

Zasad najveća misterija na projektu. Dvije familije : Jokić i Šućur sa haplogrupam koje izuzetno rijetka na svjetskom nivou (N1*) i sreće se danas još samo kod Kineza i na dalekom Istoku. Kako je došla do naših prostora, za sada ne znamo.

Q

Takođe rijetkost, nađena kod Hrvata u Ljubuškom i na Hvaru.

R1a

Veoma razrađivana u poslednje vrijeme,najviše zahvaljujući Mlađi koji je imao kontakt sa administratorima međunarodnog R1a projekta i koji je pomogapo da se R1a klasteruje. Značajna je definicija klastera koji se definiše kao starohrvatski klaster. To bi trebala biti haplogrupa onih Hrvata koji su imali državu na prostoru sjeverne Dalmacije, koji su govorili čakavicom i koji su se kasnije raseljavali po ostrvima, Gorskom kotaru i Istri. Imamo zatim jedan jasan srpski klaster unutar R1a (L1280) koji je vezan za staru Rašku po svoj prilici. Izdvojen je M458 klaster koji se uslovno naziva Vendskim, a mislim da bi ovaj klaster mogao biti vezan sa najstarijim slovenskim stanovništvom na tlu plemena Kuča (Klikovac, Maričić vjerovatno i Zlojutro), a to bi mogli biti ili Bukumire ili Mataguži.

R1b

Ne toliko zastupljen haplogrupa među Srbima. Značajno je definisanje, inače već poznatog albanskog klastera koji je nađen kod dva Hrvata i jednog Srbina, a za sve njih se može utvrditi dalje albansko porijeklo. Koliko sam uspio da shvatim , neko bratstvo u plemenu Škrelja je imalo ovu varijantu R1b haplogrupe. Inače albanski klaster spada u staru balkansko-anadolsku L23* varijantu R1b. Nisam još pretresao ostale R1b, ali je interesantno da je nekoliko haplotipova sasvim jasno R1b L21 što je tipična keltska varijanta R1b, prisutna danas u Škotskoj, Velsu, Irskoj i Bretanji (lončarić je i testiran kao L21)

Eto toliko za sada, mnogo toga bi se još moglo reći. Očekujem komentare.

Да, познате су ми ове бројке, мислио сам да можда и код мађара постоји нешто слично ”ДНК Српском пројекту” ;-).
У сваком случају, хвала на информацијама.

Pomoravlje se odselio u Mađarsku, Slovačku, okolinu Temišvara, deo je stigao do Besarabije, kasnije i do Ukrajine.
Prostor popunjen iz Zahumlja, Travunije, Duklje (istorijski nazivi). Na ovim prostorima R1a je slabo zastupljen.
Po meni Beli Srbi su se spustli na teritoriju rimske provincije Dalmacije iz rimske provincije Panonije, centar jugozapadna Mađarska (moguće je da ova grupa nije ostavila traga u današnjoj populaciji).
I1 je mogao na taj prostor doći sa Cimbima (ne kažem da su Cimbri I1, već da su "inficirani" na Jilandu), koji su stigli do Jilanda, da bi kasnije, u savezu sa panonskim Tauriscima pobedili Boje i Skordiske. Kasnije su krenuli na Rim... Ne znam koliko je stara ova podgrupa.

Poslednja izmena:
Pošto je Kor već postavio rezultate Srpskog DNK Projekta htio bih se malo osvrnuti na neke rezultate do kojih sam ovih mjeseci došao radeći na tom projektu.Naravno volio bih da i drugi prokomentarišu. Ići ću po haplogrupama.
.....

Cestitke za rad i trud. Trebalo bi ovo sve procesljati od pocetka do kraja....

Свака част за анализу, стварно обиман посао!
Још само да додам једну инфромацију везану за Р1а Л1280, што се тиче ДНК Српског пројекта, постоји могућност додатне подијеле овог СНП-а, наиме специфична вриједност на маркеру DYS495=16, коју имају тестирани Гајић и Видовић, исте сврстава на ”Међународном Р1а пројекту” у нови субкластер који се тренутно назива М2.
Занимљиво је да Бјелић из Берана на овом маркеру има риједност DYS495=15, и не подилази под овај ”нови” субкластер М2.
За остале тестиране Л1280, немамо информацију о вриједности DYS495...

Још једном све похвале.

Ajde da pokusam da budem konstruktivan koliko je god moguce. Ici cu redom, po haplogrupama koliko mi slobodno vreme to bude dozvoljavalo.

E1b
Uspjeli smo da izdvojimo bar dva klastera, onaj od Kuča Mrnjavčića i Vasojevića. Ovo je neki putokaz kako bismo trebali ići i ubuduće. Znači, tražimo genetsku potvrdu bratstva, a ne plemena. Jer pleme je šira, krvno nevezana kategorija, a bratstvo je krvna.
Ja sam neki dan na zasao na projekt i vidim tamo da je izvrsena nova klasterizacija. Hteo sam da pitam, po kojim krriterijumima je ona radjena?

BTW, imas li neki zgodan graficki prikaz plemena i rodova iz CG? Ako imas da ga okacis ovde posto ipak Crnogorci imaju najbolje ocuvane podatke o ovim stvarima.

Kuči Mrnjavčići su poslije Drekalovića najjače bratstvo u Kučima, vode predanje po porijeklu od Gojka Mrnjavčevića. Za Vasojeviće sam već pisao i oni imaju veoma karakteristične vrijednosti na nekim markerima, recimo 14 na DYS389-1. Među E1b bi se mogao izdvojiti bar još jedan jasan klaster od nekoliko prezimena, koji doduše ne znam kako bih nazvao.

Kako vrsis klasterizaciju? Golim okom ili pomocu nekog softvera?

Interesantna je i grupa hrvatskih katoličkih plemićkih porodica: Cvetković, Von Makanec koje su E1b i koje nalazimo u okolini Zagreba.
Da, posebno su zanimljivi ovi Cvetkovici :D BTW isto prezime se srece i kod muslimana u Bosni.

E1b kod Srba ne mora biti porijeklom samo iz crnogorskih Brda i sjeverne Albanije, već je jedan dio svakako i vlaškog porijekla iz Rumunije , pogotovo u Vojvodini (Muncanov, od Munćan, čovjek iz Muntenije u Rumuniji i sl.)
Ovo je moje misljenje jos od davno. Vezivanje E1b za danasnje Albance je vise psiholoske prirode a znatan deo ih je poreklom od "Rumuna" (pogotovo u Bosni i Vojvodini).

U svakom slučaju, E1b je značajan element u etnogenezi srpskog naroda, pogotovo onog dijela koje se označava vlaškim i starosjedilačkim. Ima ga najviše među Srbima u Crnoj Gori i Bosni, ali koliko vidim nije mali ni u Hercegovini.

Mene zanima kakvi ce biti rezultati za neke porodice po Hercegovini koje imaju "cudna" prezimena. Na primer, Beat, Pendo, Bulut, Batzut i sl. Ovi poslednji se spominju i u rimskim doslovenskim dokumentima.

To su zapravo pravi potomci vlaških katuna iz srednjeg vijeka. O prožimanju sa župskim srpskim i slovenskim stanovništvom još ću govoriti.

I delovi onih koji su preziveli bolesti, Avare, Gote itd itd......

Poslednja izmena:
Я за србски ДНК подухват имам само рѣчи хвале, као и за труд људий учествуйућих у њем. Мислим да су веома користне послѣдње измѣне, од послѣдњих неколиких дана, гдѣ су додати подаци о вѣроисповѣстих несрбских узорака, као и ново разврставање по гроздовах.

А я имам добра прѣдложеника за нов грозд код Динарскога Йуга. Наиме, йош наш Истражитељ бѣше уочио рѣтку врѣдност ДЫС458=19 у мойем налазу, до тада виђену само код Сибинчића. Прѣ три дана на мрежи нађох исходе чувенога испитивања 404-це становника Црне Горе од прѣ неке године, и ту нађох четворицу са истом врѣдношћу (од 120 их из И2а). И онда упоредих свих шест познатих узорака мойе хаплоскупине са ДЫС458=19, од койих су чак пет у ЦГ. И уочих значайну блискост их.

Ево везе ка исходомъ.
http://onlinelibrary.wiley.com/stor...35_sm_suppinfosuppinfotable2.xls?v=1&3eb16c82

Они су под реднима бройевима [122] (два узорка!), [133] и [134].
[ЦГ134] йе мени найближи, разликуйемо се само по врѣдности ДЫС385, код мене йе 13/14 а код њега йе 14/15. Он служи као мост између мене и Сибинчића, йер се од њега разликуйе само у Гати Х4 (код Сибинчића йе 10, а код мене и [ЦГ134] йе 11, као и код остала два узорка, [ЦГ122] и [ЦГ133]). Иако ФТДНА ознаку ДЫС458 сматра за брже мѣњайућу, я ипак мислим да йе она кључ за гранање и одређивање сродности са другима братствима, прво што йе врѣдност 19 у И2а изузетно рѣдка (рецимо у Србийи нѣйе нађена), а друго што ових пет узорака имайу дванаест врѣдностий ознака йеднаких, а разликуйу се само у пет их. Узорци [ЦГ122] и [ЦГ133] се разликуйу међу собом само у ДЫС635 (додуше у двѣ врѣдности 23=>21), и рекао бих по мойем проучавањи да чине посебну подграну, одвойену ранийе од нас тройих осталих. А онда се вѣроватно Сибинчић промѣном врѣдности Гате одвая од нас двойице прѣосталих, и на крайу "Я" од [ЦГ134], промѣном на ДЫС385(13/14 => 14/15). Ово йе наравно само моя прѣдпоставка, коя ми изгледа найразумния.
То закључих на основу слѣдећих разлика мене у односу на остале:
[ЦГ122]: x2: три разлике, на 385 а и б (15/15) и 439 (13)
[ЦГ133]: X1: четири разлике, на 385 а и б (15/15), 439 (13) и 635 (21)
[ЦГ134]: x1 само две разлике, на 385 а и б (14/15)
[Сибин]: три разлике, на 385 а и б (14/15) и Гата (10)

Блискост ових шесторих узорака нѣйе мања него рецимо код четрийу из васойевићкога грозда, йер код њих имамо 11 поклапања од 16 ознака на найвише четири узорка (не знам куда се из решетке деде ДЫС635?), док овдѣ имамо 12 поклапања на 17 ознака на шест узорака. Ако ово не заслужуйе бити названо новооткривеним гроздом, не знам шта заслужуйе. Прѣдлажем да га назовемо црногорски грозд (може и грозд Невскога, по мени његовому припаднику :-) ). А може и аветињски грозд, опет по мени. :-)

О койих братствах се у ових четирих узорцих ради, податке има генетичар Оливер Стойковић. Људи са порѣкла.рс су ступили у додир са њим, и надам се да ће их он хтѣти дати, што би било изузетно значайно за мойе братство, а и за остала, йер бисмо тиме много тога рѣшили. Мислим да би то био и велики напрѣдак за нашу родословну науку.

Malo svezih podataka sa srpskog DNK projekta.

sdnap349.gif

i poredjenje sa stanjem od pre 2 meseca.

20121030192142.jpg

Да се надовежем, обзиром да имамо такође и подјелу на И2а1б ДинС и ДинН...то би графички изгледало овако:

dnksrpskiprojekat1.jpg

Извор: http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/

Poslednja izmena od moderatora:
investigator

G
Haplogrupa G je interesantna zbog pojave haplogrupe G1 o kojoj smo već govorili da je moguće da je došla u onoj prvobitnoj mađarskoj hordi. Druga grupa je kompaktan klaster unutar G2a koji je pretstavljen sa dvije srpske porodice iz Hrvatske i jednom iz Crne Gore (njihovo zajedničko porijeklo je nesumnjivo, ostaje da se vidi koje je)

Mislim da bi trebali biti malo oprezniji prilikom sve ove klasterizacije. Kao prvo, odredjujemo pripadnost haplogrupi preko STR pomocu prediktora i automatski im dodeljujemo i SNP mutaciju, sto nije bas najbolji nacin. U nas naprimer ovaj Komlenic ima samo 12 markera i mi ga svrstavamo u G2a1c2a1b L497, dok na FTDNA SNP mutaciju ne daju ni kada ljudi imaju po 67 maarkera ))))

Naravno, nije nista strasno ako se negde i pogresi, posto bi svakako kroz neki period vremena usledila korekcija.

Dalje.... po pitanju srodnosti haplotipova Vuletic i Macesic postoji debeo znak pitanja. Koliko sam video iz tabele, TMRCA im nije ispod 2000 godina. Mimo toga, nisam siguran da nije greska u prekucavanju, ova dva haplotipa se drasticno razlikuju oko vrednosti markera DYS449 sa vrednostima 34 i 29.

Ciganska grupa H1a ima samo jednog predstavnika

Ona jeste najrasirenija medju ciganima ali je pitanje da li je polit-korektno kvalifikovati je na taj nacin :think:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back