Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo je za sada samo za I. Bice jako zanimljivo sta ce se otkriti zaa E1b-V13 i za ostale. Oni su za sada jedna od najslabije pokrivenih haplogrupa a koje mogu mnogo toga da nam kazu.

Ја нисам још покренуо питање "Geno 2.0", неколико тестираних Р1а-Л1280 су то учинили и чекају резултате...

Da vidim na mejling listi da je velika frtutma oko tog Geno 2.0 projekta. Mislim da će trebati neko vrijeme da se stvari razbistre. Vidjećemo šta nosi vrijeme pred nama. U svakom slučaju, dobro je da su otkrili ovoliko novih SNP-ova na L621 grani. Samo da ne budu kopije već postojećih i kad bi bio bar jedan koji bi podijelio Din S i Din N.

Видѣх ово, и могу рећи да на први поглед изгледа примамљиво. Али, и я ћу сачекати док се покаже више пойединостий. Пре свега ми нѣйе ясан њихов примѣр, шта се из њега може сазнати.
Затим, на спику европских земаља куда шаљу свойу опрему нема Србийе. Трѣба видѣти и може ли се одавде нешто урадити. Па, ако се све буде показало добрим и погодним, можда ћу се и я приявити.

Treba se kaniti takvih stvari. Moguce je ponekad utvrditi haplotip preko slika ali na zalost, to obicno cine rasisti koji imaju unapred postavljen cilj i koji citaju fotografije onako kako to njima odgovara.

evo par primera....

dinaric11-1.jpg

Ova slika je bila postavljana unutar teme (ali je bila c/b, posto je ova retusirana, dodata joj je boja) i tamo je bio u pitanju dinarid.

По овой слици се ясно види да йе лик Динарид. Неодољиво подсѣћа на Црногорце. Тако многи изгледайу овдѣ на Балкану.

@Kor ,sve se slazem sa tebe :)

a taj naci-derpe sa tog sajta nek stavi ovu sliku naprimer :
IMG_0011.jpg

„Dugo se nije znalo ni ime vojnika sa fotografije. Zbog toga je, umesto imena, ispod fotografije stajao potpis Oko sokolovo ili Srpski vojnik izviđač na Drini. Slika je obišla svet, stigla je do dalekog Japana. Otuda je došla vest da je jedan japanski stručnjak napravio studiju o psihofizičkoj napregnutosti ovog ratnika. Iz pogleda Dragutina Matića japanski psiholog je video kako nepismeni srpski seljak hoće da prodre u tajne velikog manevra neprijatelja i da o tome obavesti svoju komandu.
Pričaću vam o njemu…

Ime mu je Dragutin Matić. Rođen je 10. januara 1888. kao najmlađe čedo oca Peše i majke Nevene. U porodici je bilo petoro dece. Rano je ostao bez oca, pa ga je negovao i podizao najstariji brat Đorđe (Đore). Zbog toga su ga u selu zvali „Dragutin Đorin".

Matići su ugledna i relativno brojna srpska familija u selu Kletincu. „Po predanju, vode poreklo iz okoline Prizrena u Metohiji, a u ove krajeve doseljeni su posle Kosovske bitke, sklanjajući se ispred Turaka. Kao dokaz za ovu tvrdnju uzima se mikrotoponim Kruša, koji se u Kaletincu javlja u više oblika Mala, Blaga, Gusta Kruša." 1

Dragutin u školu nije išao, ali je znao da čita i piše. Opismenio se u vojsci i ratu, kao i mnogi njegovi ratni drugovi.

naravoucenije ! : taki bolesni nacisti mogu da nam pljunu pod prozor.

Vezano za skorašnju diskusiju sa Haykom o Baskima i Indoevropljanima postavljam link na dienekesov članak koji daje autosomalno admixture istraživanje za Baske i ostele zapadne Evropljane.
http://dienekes.blogspot.com/2012/09/ie-speaking-west-europeans-are-west.html

Ukratko, iz ovog istraživanja je zaključeno da Baskima za razliku od ostalih zapadnih Evropljana nedostaje Zapadnoazijska komponenta i ta komponenta je vjerovatno naslijeđe doseljenih R1b koji su i po Dienekesu jasno Indoevropljani. Ono što sam i ranije govorio, y dna linije nam često ne kažu sve. Iako kod Baska danas ubjedljivo dominira R1b ne treba zaboraviti da je druga najbrojnija haplogrupa I. Čak i u analizi kostiju staro antičkih Baska nalazimo samo te dvije haplogrupe R1 i I. Nije mogao baskijski jezik da bude jezik R1b populacije, a jedina druga opcija su I. R1b je u Evropu došao kao indoevropski jezik, nije mogao R1a u Evropi da indoevropeizira R1b jer R1a zapadno od Elbe praktično nema. Sem toga Bell Beaker koja je donijela R1b u Evropu ( a to su nalazi starih kostiju i potvrdili) je ekspanziju imala sa Iberije prema istoku i sjeveru. Veoma se preriforno dohvaćala uopšte zona koje su bile naseljene sa R1a u današnjoj Njemačkoj. Tako da mi priča da je R1a kojeg nikad nije bilo u zapadnoj Evropi tobože indoevropeizirao onu masu R1b u zapadnoj Evropi zaista izgleda kao najnelogičnije rješenje.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je paleosardinijski jezik (a na Sardiniji I haplogrupa ubjedljivo dominira) koji takođe nije bio indoevropskim jedino mogao da se poveže sa baskijskim jezikom.

Paleo-Sardinian (Paleosardinian) or Paleo-Sardo (Paleosardo), also known as Nuragic, is the pre-Indo-European language (or perhaps languages) of Sardinia and Corsica, which is thought to have left traces in the modern Sardinian language. By the third century, Latin had become the language of Sardinia, and the old language(s) survive mainly in toponyms, which appear to preserve grammatical suffixes, and in a few names of plants. There is toponymic evidence suggesting that it may have had connection to Basque or to the pre-Indo-European Iberian language of Spain (Blasco Ferrer, 2010).

Poslednja izmena:
Vezano za skorašnju diskusiju sa Haykom o Baskima i Indoevropljanima postavljam link na dienekesov članak koji daje autosomalno admixture istraživanje za Baske i ostele zapadne Evropljane.
http://dienekes.blogspot.com/2012/09/ie-speaking-west-europeans-are-west.html

Ukratko, iz ovog istraživanja je zaključeno da Baskima za razliku od ostalih zapadnih Evropljana nedostaje Zapadnoazijska komponenta i ta komponenta je vjerovatno naslijeđe doseljenih R1b koji su i po Dienekesu jasno Indoevropljani. Ono što sam i ranije govorio, y dna linije nam često ne kažu sve. Iako kod Baska danas ubjedljivo dominira R1b ne treba zaboraviti da je druga najbrojnija haplogrupa I. Čak i u analizi kostiju staro antičkih Baska nalazimo samo te dvije haplogrupe R1 i I. Nije mogao baskijski jezik da bude jezik R1b populacije, a jedina druga opcija su I. R1b je u Evropu došao kao indoevropski jezik, nije mogao R1a u Evropi da indoevropeizira R1b jer R1a zapadno od Elbe praktično nema. Sem toga Bell Beaker koja je donijela R1b u Evropu ( a to su nalazi starih kostiju i potvrdili) je ekspanziju imala sa Iberije prema istoku i sjeveru. Veoma se preriforno dohvaćala uopšte zona koje su bile naseljene sa R1a u današnjoj Njemačkoj. Tako da mi priča da je R1a kojeg nikad nije bilo u zapadnoj Evropi tobože indoevropeizirao onu masu R1b u zapadnoj Evropi zaista izgleda kao najnelogičnije rješenje.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je paleosardinijski jezik (a na Sardiniji I haplogrupa ubjedljivo dominira) koji takođe nije bio indoevropskim jedino mogao da se poveže sa baskijskim jezikom.

Paleo-Sardinian (Paleosardinian) or Paleo-Sardo (Paleosardo), also known as Nuragic, is the pre-Indo-European language (or perhaps languages) of Sardinia and Corsica, which is thought to have left traces in the modern Sardinian language. By the third century, Latin had become the language of Sardinia, and the old language(s) survive mainly in toponyms, which appear to preserve grammatical suffixes, and in a few names of plants. There is toponymic evidence suggesting that it may have had connection to Basque or to the pre-Indo-European Iberian language of Spain (Blasco Ferrer, 2010).

Nije mi jasno, sta je to zapdnoazijsko sto im nedostaje? ne kapiram bas sta je konkretno to. Odnosno taj f3 podatak.

Ono sto je svakakao nelogicno je kao da baskijci koji su najvise R1b u Evropi imaju najmanje indoevropskog ako je R1b jasno indoevropljanin ?

Sta moze da bude zakljucak ? pa da u upravo samo italo-kelti i germani imaju indoevropskog, odnosno da su keltogermani i primili i genetski nesto indoevopskog.
Investigatore, stvarno nije mi zelja da teram neki inat, samo kazem ono sto mi je logicno. Boli me ona stvar da li su baski kromanjonskog jezickog nasledstva ili prvih R1b evropljanina, nema nista protiv da je baskijski jezik evolucija od I2a M26 pred neolitickog. Ja sam cisto napisao mogucnosti, na kraju sam cak i pre misljenja da se R1b i R1a "kulturno pomesali" pre dolaska R1b u Evropi, medjutim, ovo sto sad si naveo opet me tera da mislim suprotno, da od R1b su i genetski samo indoevropljani oni koju su prosli preko nemacke.

Sto se R1a populacije tice, ko su onda ti "zapadni " R1a ? Gde oni zive ? Ko je ziveo na prstoru Nemacke per dolaska R1b ?

Ovo sto si naveo za Sardinjski jeste tacno, postoje indicije da je sardinjski pred rimljana bio jezik u nekoj vzi sa baskijskom.

investigator

super nalaz.
secas se kad smo pre mnogo vremena ovde pricali o starosedelackoj I populaciji evrope i kad smo pricali kako se R1b sirio iz iberije, p u irsku pa u englesku p u francusku pa je stao pred zidom I + R1a bas tu gde je i sad. neverovatno. posle svega sto su pokusavali poslednjih 4000 godina nisu se nesto mnogo geneticki pomerili na istok.

Hayka

Ko je ziveo na prstoru Nemacke per dolaska R1b ?

R1a + I ???

Poslednja izmena:
У грани ”6.М Z280+ L1280+ Southern Baltic type, cluster M (clade L1280)", дошло је до нове подјеле...кластер 6.М*, кластер 6.М1 и нови кластер 6.М2.
Кластер 6.М2 је одређен према маркеру DYS495=16.
Тренутни назив субкладе М2 (Balkan-Hungarian) што би се могло превести не ”Балканско-Мађарски” или ”Балканско-Угарски”.

Интересанто је да кит N101049 Бјелић из Берана на овом маркеру има вриједност 15, што га не сврстава у ову групу 6.М2 (Balkan-Hungarian).

tabela6m2z280l1280south.png

Извор: http://www.familytreedna.com/public/R1a/default.aspx?vgroup=R1a&vgroup=R1a&section=yresults

Poslednja izmena:
na zalost jako puno ljudi (cak i ovde) brka geografiju i genetiku. sto je ja mislim i cilj ovakvih naziva.

paranoja paranoja...:)

Да истина!
Предложићу да се преименује у Балканско-панонски...то ми некако дође неутралније и веома индикативније као географски појам.

Madjari su geneticki vise Sloveni nego sto su to Srbi. Medjutim, svaki madjar ce se danas zestoko uvrediti kada mu kazes takvu vise nego ociglednu cinjenicu. Naziv koji predlazes je dosta korektan i politicki neutralan. Medjutim, da ce kod R1a biti jos mnogo pretumbacija, u to sasvim ne sumnjam.

Madjari su geneticki vise Sloveni nego sto su to Srbi. Medjutim, svaki madjar ce se danas zestoko uvrediti kada mu kazes takvu vise nego ociglednu cinjenicu. Naziv koji predlazes je dosta korektan i politicki neutralan. Medjutim, da ce kod R1a biti jos mnogo pretumbacija, u to sasvim ne sumnjam.

Slažem se da su danas Mađari definitivno više Sloveni čak od nekih slovenskih naroda. Ali interesantna je ta mađarska horda koja je došla sa istoka. POznato je da su u mađarskom groblju iz srednjeg vijeka pronađeni primjerci N haplogrupe koja bi po logici stvari trebala biti i danas dominantna kod Mađara, a nije tako. Znači da su ti prvobitni nosioci ugrofinskog naroda izumrli. Da li je moguće da ih je uništila mongolska invazija 1241. Pretpostavljam da N ni tada nije bio velika većina, ali je nekako uspio da nametne jezike, možda i preko ženskih linija. Druga haplogrupa koju povezuju sa Mađarima, a nije tipična (čak je veoma rijetka uopšte) je haplogrupa G1. Najveći procenat ove haplogrupe u pojedinačnoj populaciji zabilježen je kod plemena Madjar u Kazahstanu (čini mise oko 80%). Onda su radili istraživanje i muških i ženskih i autosomalnih gena između Madjara i Mađara i pokazalo se da izvjesne veze postoje. Moguće da je u okviru mađarskog saveza plemena postojalo i to Madjar G1 pleme koje je u nasleđe Mađarima ostavilo ime, kao što su im N ostavili jezik. Inače G1 je prisutan i kod aškenaskih Jevreja čak postoji aškenaski G1 klaster, a zna se da je jedno jevrejsko hazarsko pleme pod imenom Kabari bili u mađarskoj hordi. Poznata je menora pronađena u Čelarevu u Vojvodini , naučnici je povezuju upravo sa ovim Kabarima, judaiziranim Hazarima. Sad da li su oni bili G1 ili nisu to tek treba vidjeti.

Meni je interesantno da na Srpskom DNK projektu postoje čak tri G1 haplotipa (Žugaj, Anušić, Pašagić) što je priličan broj za jednu tako rijetku haplogrupu. Žugaji su zemunsko-surčinska katolička porodica, prezime im ima mađarsku formu, pa pretpostavljam da bi zaista mogli biti iz ovog Madjar plemena. Interesantno je da su Pašagići muslimani u Bosni porijeklom iz Ugarske, doseljeni kad je Ugarska vraćena pod Austriju. Za Anušića ne znam ni da li je Srbin ili Hrvat. Ima više Anušića na raznim lokacijama pa je tzeško odrediti.

Mađarska horda je pokupila i neka iransko-sarmatska plemena, pa bi mogla potencijalno da donese i neku varijantu R1a, možda čak i azijske R1b, ko će znati. A poslije Mađara u Panonsku niziju naseljavali su se alanski Jasi, Kumani, Pečenegi. Valjda ćemo jednom moći prepoznati i njihov genetski trag.

Slažem se da su danas Mađari definitivno više Sloveni čak od nekih slovenskih naroda. Ali interesantna je ta mađarska horda koja je došla sa istoka. POznato je da su u mađarskom groblju iz srednjeg vijeka pronađeni primjerci N haplogrupe koja bi po logici stvari trebala biti i danas dominantna kod Mađara, a nije tako. Znači da su ti prvobitni nosioci ugrofinskog naroda izumrli. Da li je moguće da ih je uništila mongolska invazija 1241. Pretpostavljam da N ni tada nije bio velika većina, ali je nekako uspio da nametne jezike, možda i preko ženskih linija. Druga haplogrupa koju povezuju sa Mađarima, a nije tipična (čak je veoma rijetka uopšte) je haplogrupa G1. Najveći procenat ove haplogrupe u pojedinačnoj populaciji zabilježen je kod plemena Madjar u Kazahstanu (čini mise oko 80%). Onda su radili istraživanje i muških i ženskih i autosomalnih gena između Madjara i Mađara i pokazalo se da izvjesne veze postoje. Moguće da je u okviru mađarskog saveza plemena postojalo i to Madjar G1 pleme koje je u nasleđe Mađarima ostavilo ime, kao što su im N ostavili jezik. Inače G1 je prisutan i kod aškenaskih Jevreja čak postoji aškenaski G1 klaster, a zna se da je jedno jevrejsko hazarsko pleme pod imenom Kabari bili u mađarskoj hordi. Poznata je menora pronađena u Čelarevu u Vojvodini , naučnici je povezuju upravo sa ovim Kabarima, judaiziranim Hazarima. Sad da li su oni bili G1 ili nisu to tek treba vidjeti.

Meni je interesantno da na Srpskom DNK projektu postoje čak tri G1 haplotipa (Žugaj, Anušić, Pašagić) što je priličan broj za jednu tako rijetku haplogrupu. Žugaji su zemunsko-surčinska katolička porodica, prezime im ima mađarsku formu, pa pretpostavljam da bi zaista mogli biti iz ovog Madjar plemena. Interesantno je da su Pašagići muslimani u Bosni porijeklom iz Ugarske, doseljeni kad je Ugarska vraćena pod Austriju. Za Anušića ne znam ni da li je Srbin ili Hrvat. Ima više Anušića na raznim lokacijama pa je tzeško odrediti.

Mađarska horda je pokupila i neka iransko-sarmatska plemena, pa bi mogla potencijalno da donese i neku varijantu R1a, možda čak i azijske R1b, ko će znati. A poslije Mađara u Panonsku niziju naseljavali su se alanski Jasi, Kumani, Pečenegi. Valjda ćemo jednom moći prepoznati i njihov genetski trag.

Zanimljivo, kojem jezikom govore to madjarii iz kazahstana?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back