To je zvanična teorija... čitao sam to kod Potežice, on je najveći autoritet u Srbiji za staru Persiju, inače bio je ambasador u Iranu... sve civilizacije koje su bile prije toga (prije 13. vijeka p.n.e.) Elamska npr. nisu arijevske, odnosno indoevropske...
Dakle još jednom ponavljam da su indoevropski preci Persijanaca i Međana (tj. današnjih Iranaca) doseljeni u periodu 1300-1200 p.n.e. sa područja srednje Azije iz Skitije i Sarmatije...
Vjerovatno su oni najvećim dijelom bili R1a, ali moguće da je bilo i drugih hg... takođe, oni su na Iranskoj visoravni zatekli brojne starosjedioce kojima su nametnuli jezik... u narednim vijekovima tim područjem protutnjali su razni narodi i ostavili traga u etničkoj i genetskoj strukturi... stari Grci, Rimljani, Arapi, Mongoli, Turci i drugi turanski narodi itd. ... tako da danas u Iranu imamo svakakvih hg i nijedna nije većinska više od 15%... ali R1a imamo i danas u visokom procentu 10-15 % (ne sjećam se sad tačno)...
Period Skita nije 1300-1200 pne nego sesto godina kasnije. 1300-1200 pne je prostor andronovo kulture. Tako da jesu Persijanci i Medi poreklom iz te kulture, gde je nosilac R1a Z93, ali to ne znaci da su poreklom Skiti, nego da su Skiti i Persijanci istog poreklo. Kasnije u sedmom veku pne jesu ratovali sa persijancima i medima.
Najlakse mi je da citam iz wikipedije, i ako znam da ne mora d abude pouzdano. Arheoloski, za Skite stoji da poticu od Andrijenove kulture. Andrijenovci bi bili R1a Z93, proto arijevci. Stoji da su poreklom evropljani (andronovci), cak se opisuju kao evropljani, sto jos cela prica o R1a Z93 potvrdjujuje (dolazak iz Evrope).
Za miks o kojem govoris se totalno slazem.