Još jednom se zahvaljujem Mlađi na nagažovanju i pomoći oko haplogrupe R1a. Sad nam je situacija oko te haplogrupe kudikamo jasnija.
Ima dosta vremena kako sam tvrdio da su originalni Hrvati zapravo R1a, a ne I2a kako se to u početku tvrdilo. Ukazivalo je na to sem povišenog procenta haplogrupe R1a među čakavcima i istorijski podaci o pojavi Hrvata na istočnim Karpatima, oko Krakova i u Dalmaciji. Još sam ranije uočio taj karpatski klaster kojeg posjeduju baš čakavci sa ostrva, znači po svoj prilici originalni Hrvati, a gospodin Mičal je to i potvrdio svojom analizom. Doduše u taj hrvatski klaster je upao i Srbin Marinković sa Korduna, ali genetika je neumoljiva.
Kad smo već kod neumoljivosti genetike, juče su na projektu ubačeni haplotipovi Dražovića iz Gornjeg Milanovca. Srpska porodica, ali sa genetski jasnim albanskim korijenom. Naime, Dražovići imaju veoma specifičan R1b haplotip koji potpada pod tzv. albanski klaster. I u R1b projektu su pripadnici ovog klastera isključivo Albanci. Radi se o dosta starom klasteru R1b koji ne spada u zapadnoevropski, već je bliži anadolsko-jermenskim tipovima R1b. Pored Dražovića posjeduje ga i arbanaška porodica Perović iz Hrvatske, jedna od onih albanskih porodica koje su se prije 200 godina naselile u Zadru iz područja Bara i ulcinja i koje su formirale naselje Arbanasi.
Druga porodica koje je ubačena su Zurovci iz Čapljine, stara hercegovačka porodica za koju je većina istraživača vjerovala da je proistekla od vlaha Žurovića ili Zurovića koji su u srednjem vijeku živjeli u okolini Trebinja. Neki smatraju da su ovi Žurovići porijeklom iz Žura kraj Prizrena. U svakom slučaju Zurovci pripadaju haplogrupi E1b, potpuno u slagu sa pretpostavljenim vlaškim porijeklom.
Moja sumnja da je Drazovic albanian clucter su vrednosti u DYS337 i DYS448. Svi u frtdna albanian cluster imaju vrednosti 15 i 19 a Drazovic ima 14 i 20.
Moze i Juran da bude albanian cluster, ako mu je mutacija na dys393 mlada. Jer skoro mu se sve vrednosti poklapaju sa Perovicem, osim te DYS393 i DYS459a za koju mu je vrednost 9 a ostalima albanian cluster 8.
Da li znate odakle je tacno taj Juran ?