Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Такође, ако је у време Курганске културе R1a била у Средњој Европи, на основу чега можемо да тврдимо да није била и на простору где је била Курганска култура. Уосталом, у књизи коју сам горе цитирао, Кљосов не каже да је R1a била у Индији пре 12000 година, каже само да је тамо стигла са Индо-европском инвазијом. А само пар година касније (2012), установио је да је једна варијанта R1a стигла у Индију и пре 12000 година. Тако, немој превише да полажеш до оне слике, ако нешто није тамо уцртано не значи да никад није постојало.

Zato se ogradjujem i kazem da moze da bude altajski R1a, a predak R1a Z93 je za vreme Kurgan 1 bio u Evropi.

Kurgan 2 - 3 - oko 3500 pne- Maykop i Sredny stog I tu nema R1a, predak arijevca Z93 (kazem predak zato sto moze biti kurgan neki altajski R1a, koji je odvoje od evropskog, ali sumnjam)
Ja moram da razmisljam sa podacima koje imam, ili mi kazite da je ovo smece http://www.r1a.org/img/branch_migr.jpg i Klyosova objasnjenja s njim

i onda prestajem sve price vezane za predneoliticki evropski R1a

Sprovedi anketu ovde i pitaj ljude ko je pobornik "moje" prepisivacke skole a ko je pobornik "vase" inventivne i ingeniozne skole velikih naucnih otkrica.

Ja sam bar 10 puta ovde napisao da je jedna od stvari zbog kojih me je zainteresovala GG upravo mogucnost uvodjenja imaginacije i kombinatorike istorijskih cinjenica i istorijskih falsifikata ali ga vas dvojica bas dobrano preteraste.

Kada se postavi hipoteza onda se daje i obrazlozenje hipoteze da bi ljudi mogli da razumeju tu hipotezu. To se ne radi sa recima "ja mislim" ili "valjda je" vec onako kako je to recimo u vise navrata radio investigator. Covek je izneo pretpostavke u skladu sa naucnim saznanjima koja niko ne osporava i onda je tu jos pobrojao istorijske izvore koji mogu da idu u prilog toj teoriji i na kraju, bavio se istrazivackim radom i sakupljao podatke po Internetu da bi to dalo tezinu njegovim recima.

Cak i takav rad ne mora da bude tacan ali ce sa moje strane biti mnogo cenjeniji od Ahilovih i tvojih "Ja mislim....".

Naljutilo me je ovo danac sa najnovijim uvodjenjem Andijaca u "igru" uz navodjenje izvora iz 2006 i preskakanjem izvora iz 2011 koji su u kontradiktornosti. I2a na Kavkazu postoji samo u vrlo ogranicenom procentu i istog je porekla kao kod Slovena (Dinaric). Druga je stvar postojanje neslovenskog I2c koji je mutacijom udaljen od I2a nekih 20000 godina.
Uvoditi iste u pricu stvarno nema smisla i samo stvara buckuris u glavama ljudi koji ovo sve citaju.

Da li je ovo rezultat nekih istraživanja ili tvoja procena?
Da li se ovo odnosi na širi region oko Kavkaza?
Da li se ovo odnosi i na Kurdistan?
Nije mi namera da se raspravljam, ovo je važno pitanje.

Poslednja izmena:
Da li je ovo rezultat nekih istraživanja ili tvoja procena?
Da li se ovo odnosi na širi region oko Kavkaza?
Da li se ovo odnosi i na Kurdistan?
Nije mi namera da se raspravljam, ovo je važno pitanje.

Odnosi se naravno za istrazivanje koje smo objavljivali ovde na sajtu. Ono je pokazalo da sve sto je radio Nasidze ne pije vodu po pitanju haplogrupe I (iz nekog razloga ih je pomesao sa J), Samo u nekolicine kavkaskih naroda se moze naci nesto malo I2a1-Din.
Kurdi su vrlo sumnjivi posto se prica o tamosnjem I2a zasniva na kartama koje je radio Makjamo na eupediji po nekiim svojim procenama.

Odnosi se naravno za istrazivanje koje smo objavljivali ovde na sajtu. Ono je pokazalo da sve sto je radio Nasidze ne pije vodu po pitanju haplogrupe I (iz nekog razloga ih je pomesao sa J), Samo u nekolicine kavkaskih naroda se moze naci nesto malo I2a1-Din.
Kurdi su vrlo sumnjivi posto se prica o tamosnjem I2a zasniva na kartama koje je radio Makjamo na eupediji po nekiim svojim procenama.
Našao sam ovo istaživanje od pre godinu dana i vidim da ste tada izveli slična zapažanja. Ima li nešto drugo?
QUOTE=Kor;19022444]Sad o stvari koja ce izazvati dosta reperkusija.....

Vidimo da u Andijaca (narod na Kavkazu) imamo cak 25% haplogrupe I2a. Najzastupljenija haplogrupa posle J1.

Da vidimo ko su oni:

Mali je narod u pitanju.... Broje oko 10000 dusa. Smatraju ih jednim od najokrutnijih naroda Kavkaza.

A sad jedna interesantna paralela.......

i onda pogledamo sta pise o jeziku.....

Steta pa nemamo preciznije haplotipove pa da vidimo da li su Din-S ili Din-N u pitanju. Imaju i jednog clana I1.

Da li neko moze da kaze kako su Avari napustili Panoniju?[/QUOTE]

http://forum.krstarica.com/showthread.php/420890-ГЕНЕТИЧКА-ГЕНЕАЛОГИЈА/page97
Po meni ovo bi bili ostatci od drevnih Međana, koji su živeli južnije. Pretpostavlja se da među Kurdima ima najviše njihovih potomaka.
Malo je problematična starost ovog I2a, nisam našao neki izvor koji pokazuje da je reč o dinricu od pre 2800g. Na šta je mislo Rožanski, kada je govorio o 3800 g staroj I2a na Kavkazu?
Još zanimljivija je I2c grupa, i vaše razmišljanje da bi ona mogla biti starosedelačka na Balkanu.
Ovde imamo i veliku koacentraciju G2a, a koliko znam jedini nalaz iz kostiju, sa Balkana je G2a (Bugarska). Tu, pretpostavljam, da nemamo sznanja, da bi razdvojili starosedelački i došljački, na Kavkaz. Slično J2.
Zanimljivo je i poklapanje J2 i G2a na bliskom istoku, u kontekstu migracije palestinaca (po nekimapeleza), posle sloma Minojske civilizacije.
Naravno, Međani mogu biti i većinski R1a.

Poslednja izmena:
Obavještavam cjenjene forumaše da je dovršeno testiranje moga uzorka na SNP L366.

Pozitivan.

Tako da sam sada i zvanično R1a-L366, odnosno R1a1a1b1a2c, po sadašnjoj verziji označavanja ISOGG-a.

Честитам, ово је потврда да је код нас Р1а присутан у разноразним нијансама ;)!

Poslednja izmena:
Obavještavam cjenjene forumaše da je dovršeno testiranje moga uzorka na SNP L366.

Pozitivan.

Tako da sam sada i zvanično R1a-L366, odnosno R1a1a1b1a2c, po sadašnjoj verziji označavanja ISOGG-a.

I tebi cesttke!
Eto, usao si u grupu nosilaca dosta retke haplogrupe.

Mada, to je bilo ocekivano kada sam video da su ti prvo na FTDNA rekli da si L366 pa zatim i Rozanskij koji je jako dobar poznavalac materije.

Andalusia,

Cestitke

Interensanto da je L366 star koliko od prilije i I2a-din (po www.r1a.org), ali svakako dosta podgrupe od Z280 imaju svog zajednickog pretka star oko 2600-2900 godina.
Da li znas gde su rasporedjeni ostali tvoji rodjaci L366 u Evropi ?

Ovo je link na tabelu u kojoj su okupljeni svi uzorci koji su L366+:

http://www.semargl.me/en/dna/ydna/item-snp/13/

U tabeli se nalaze linkovi na mapu, sa označenim lokacijama pojedinih uzoraka.

Ako dobro kapiram problematiku, to bi moglo da znači dve stvari.
a) da su se ovde doselili sa raznih strana ili
b) da su se odavde (ne tako davno) odselili na sve strane.

To ne mora da znači. Možeš na jednom mestu da imaš populaciju u kojoj se javljala hg R1a-Z380, u okviru koje su se (u različitim vremenima) desile dve mutacije L1280 i L366. Ne znam koja je starija pa ne znam koji je redosled. Dakle, ne znači da su se doselili sa raznih strana, mogli su se doseliti sa istog mesta (a ne verujem da su se odselili odavde).

To ne mora da znači. Možeš na jednom mestu da imaš populaciju u kojoj se javljala hg R1a-Z380, u okviru koje su se (u različitim vremenima) desile dve mutacije L1280 i L366. Ne znam koja je starija pa ne znam koji je redosled. Dakle, ne znači da su se doselili sa raznih strana, mogli su se doseliti sa istog mesta (a ne verujem da su se odselili odavde).
Znači imamo i c) i d)
"Честитам, ово је потврда да је код нас Р1а присутан у разноразним нијансама !"
Sam shvatio da nemamo specihičnu R1a, za ovaj prostor, već su prilično raznovrsne (a ne odnosi se samo na L1280 i L366)

Mladjo,
Znas koliko je zajednicki predak R1a L1280 star ?

Пробао сам да ”упоредим” мојих 67 маркера и од Andalusia...ако сам подесио добро програм ”Y-Utility: Y-DNA Comparison Utility, Ysearch Mode”, мој и њего заједнички предак је живио прије 2580 година...

Poslednja izmena:
Пробао сам да ”упоредим” мојих 67 маркера и од Andalusia...ако сам подесио добро програм ”Y-Utility: Y-DNA Comparison Utility, Ysearch Mode”, мој и њего заједнички предак је живио прије 2580 година...

Pa onda ste jako blizi.
Problem sto R1a.org procenjuje L366 star skoro 3000 godine, tako da neko gresi.

Pa onda ste jako blizi.
Problem sto R1a.org procenjuje L366 star skoro 3000 godine, tako da neko gresi.

U relativno svježem radu, pripremljenom u maju, a objavljenom u avgustu ove godine, Igor Rozhanskii i Anatole Klyosov su starost R1a-L366 smjestili u okvir od 2.500 ± 350 godina. U istom tom radu je starost R1a-Z280 smještena u okvir od 4.900 ± 500 godina.

Link na ovaj dokument mi je poslao Mlađo, te mu se ovom prilikom zahvaljujem:ok:.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back