Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne bih rekao da su Bastarni menjali kulturu i jezike kao čarape, pre bih rekao da se tako piše zato što mnogo malo znamo njihovu istoriju.

I da potsetim da sam pre desetak dana dao isečak iz knjige "Кузьмин С.Л.: От Скифии к России" (str. 13-14), gde su Bastarni povezani sa Zarubineckom kulturom. Prema tome, ne bih rekao da je ovo što je Rumun napisao samo njegova pretpostavka, ima i drugih koji tako misle i koji rade na tome da se nađu neki čvrstiji dokazi za to. Videćemo!

http://forum.krstarica.com/showthre...ЕНЕАЛОГИЈА?p=23547426&viewfull=1#post23547426

foora je da nedostaju materijalni dokazi

kada njih nema, onda je u pitanju pretpostavka

nedavno sam citao na netu, da su arturiajnske legende u stvari prepis sarmatskih legendi, i da je kralj artur ustvari bio rimski general, sarmatskog porekla, koji je bio na sluzbi u engleskoj na samom kraju rimske vladavine tim prostorima. on je bio na celu sarmatskih oklopnih konjanika, najelitnijih jedinica rimske vojske, koje bi u vreme na primer drugog svetskog rata bile ekvivalent tenkovskim jedinicama za brze intervencije. covek je ostao u engleskoj posle povlacenja rimske vojske jer su sarmati bili placenici, koji su za rimljane ratovali za pare, i nisu bili pod njihovom direktnom kontrolom. kasnije je otisao iz engleske i zna se da je umro u dalmaciji.
dakle to sarmati su najveca zagonetka engleske arheologije trenutno. navodno ih je u englesku poslato samo 5000. navodno se 4500 njih onda gubi svaki trag, a ostalih oko 500 su bili stacionirani u severnoj engleskoj, prema skotskoj. navodno su onda svi otisli iz engleske posle povlacenja engleske vojske. međutim u poslednjih nekoliko godina, malo malo pa se otkopa još jedno sarmatsko groblje i to iz perioda stotinama godina posle navodnog povlacenja sarmata iz engleske.

iranci tvrde da su sarmati persijski elitni konjanici, takozvani besmrtnici, koji su prvi izumeli oklopnu konjicu da bi mogli da se suprotstave skitskim strelcima. pre njih nije postojala teska oklopna konjica, samo laka konjica.

iranci tvrde, a englezi se slazu, da su sve arturijanske legende prepisi mnogo starijih persijskih (sarmatskih) legendi. takođe sarmatski jezik, koji je trenutno sacuvan najviše u osetijskom, objašnjava mnoge reci koje su bile potpuno nerazumljive iz ovih legendi ali i sire. takođe verski sistem i drustvena organizacija sarmata je potpuno preslikana u u arturiajanskim mitovima. sarmati su obozavali mac i njihov oltar je bio mac pobijen u kamen (cudno kako krst pobijen u kame izgleda isto kao mac pobijen u kamen). sarmatske trupe su bile sastavljene i od muskaraca i od žena. to su bile prve žene ratnici koje su vidjene na tlu evrope. odatle reč amazon za žene ratnike, koja na sarmatskom znaci samo ratnik. sarmati su prvi u evropu doneli porodicne grbove koji su bili obojeni na stitovima i zastavama. glavni simbol sarmata je bio zmaj (na engleskom dragon). englezi tvrde da su sarmati to uzeli od kineza (ja lično mislim da su kinezi ovo uzeli od sarmata). prezime arturovog oca je bilo pandragon. velsani tvrde da je artur nihove gore list. velski simbol je zmaj. iranci tvrde da velski, staroskotski i irski poticu iz sarmatskog jezika.
iranci tvrde da su sarmati osnovali belu srbiju i belu hrvatsku u centralnoj evropi, kada su dosli u evropu i pomesali se sa starosedeocima slovenima. iranci takođe tvrde da u sarmatskom reč beo bela znaci zapadni zapadna. znaci bela srbija - zapadna srbija. to kao pandan zakavkaskoj zrvenoj srbiji i hrvatskoj.

Da dodam da ona hipoteza da Sklavini potiču od Bastarna zapravo kaže da su Sklavini nastali kada su Sarmati asimilovali Bastarne.

Pusti Irsku, meni su interesantniji toponimi Litvanije, tamo se desilo mešanje Protoslovena i nadolazećih Germana u meri 50:50%, zato je jezik Balta fonetski bliži južnoslovenskim jezicima dok je ruski leksički bliži ali fonetski dalji.

Tvrdim da je ime ovog mesta staro najmanje 2300 godina

http://en.wikipedia.org/wiki/Palanga

pustio bi ja irsku al nece ona mene :) zena mi je odavde. inace kad je radila godinu dana u solunu 1994 kao ucitelj engleskog, svi su mislili da je srpkinja, pa je imala jako puno problema sa nasom bracom grcima....

a ovo o litvaniji je interesantno. ceo juzni baltik je super interesantan. tu lezi kljuc nastanka "germana" od slovena.

a ima i onih R1a koji su dosli u britaniju mnogo ranije (neolit iz "galije") i onih koji su dosli mnogo kasnije (juzno balticki "danski" vikinzi)

Da ponovim, mislim da su R1a više raširili Norveški Vikinzi od Danaca. Pretpostavljam da su Norveški Vikinzi više napadali sever Britanije, a Danci (Saksonci, Normani) jug Britanije. Tako mi je nekako raspoređena i R1a na ostrvima. Vidite da između postoji i pojas gde skoro da nema R1a.

I ovde treba razdvojiti one R1a koji su tamo stigli pre 4000-5000 godina, zajedno ili odvojeno od I2a1a (M26) i I2a2a1 (M284), od onih koji su kao i I1 (M253) stigli kasnije, najviše sa Vikinzima (koji su imali dosta R1a, kao danas Norvežani).

ono sto se malo zna je da je uticaj norvezana na irsku i englesku minoran. vecina vikinga koji su dosli u britaniju su bili danci (ondosno dano - srbi). vikinska teritorija se zvala danelaw

http://en.wikipedia.org/wiki/Danelaw

norvezani su bili na severu skotske i ostrvima iznad.

pogledaj procenat R1a u severnoj nemackoj

Vidite da između postoji i pojas gde skoro da nema R1a.

Upravo tačno u metar taj prostor:

220px-Hadrians_Wall_map.png

Ne znam o čemu se radi, ali tako je.

Autohtonije stanovništvo unutar zidova između te dve germanske vatre :)

Poslednja izmena:
Malo bi bilo ozbiljnije da poradimo na terminima. Viking je onaj koji i de u štetu i vraća se kući uglavnom. Kolonizacija Engleske i današnjeg UK generalno se odigravala od Norvežana i Danaca koji nisu bili vikinzi nego organizovani pohodi na većoj skali. Sadržali su i porodice, žene, decu, graditelje, pravili naselja etc. Znači došli ljudi da naprave kraljevstvo i nasele a ne u hit & run taktike na manjem nivou. Inače mesta po Engleskoj sa završetkom -by vode poreklo od tih ljudi.

Malo bi bilo ozbiljnije da poradimo na terminima. Viking je onaj koji i de u štetu i vraća se kući uglavnom. Kolonizacija Engleske i današnjeg UK generalno se odigravala od Norvežana i Danaca koji nisu bili vikinzi nego organizovani pohodi na većoj skali. Sadržali su i porodice, žene, decu, graditelje, pravili naselja etc. Znači došli ljudi da naprave kraljevstvo i nasele a ne u hit & run taktike na manjem nivou. Inače mesta po Engleskoj sa završetkom -by vode poreklo od tih ljudi.

Jomgsborg vikinzi su kolonizovali Englesku:

"KING OLAF TRYGVASON'S SAGA" and what does it say about Jomsvikings and connections between Denmark and Poland.

"King Svein made a magnificent feast, to which he invited all the chiefs in his dominions; for he would give the succession-feast,or the heirship-ale, after his father Harald....(..)
The Jomsborg vikings came to the festival with their bravest men, forty ships of them from Vindland, and twenty ships from Skane."

So, from the 60 ships on which the Jomsvikings came to visit Sven (father of Canute the Great) who just become the king of Denmark - 40 were slavic.

Dablin kakvih ti je problema imala zena,zato sto su mislili da je Srpkinja?

pa psovali su joj grci majku srpsku na ulici i govorili joj da se vrati odakle je dosla. ona je pricala grcki a imala je i dosta grckih prijatelja pa su joj prevodili. to je bilo vreme hiper inflacije, bilo je mnogo nasih u grckoj.

kakvi 'dano-srbi" , ?! zapleo si teoriju ko Bossnjo , dajte ljudi tema je genealogija vi odoste u 'trece oko'

lesandar ti je vec ukratko odgovorio. evo i ja ukratko da dodam da je nadjeno puno dokaza da je deo (ne znam koliko veliki) danske flote koja je izvrsila invaziju na englesku i irsku bio srpski (sorbski vendski slovenski kako ti se vec svidja). ja cu da otvorim posebnu temu za ovo "srpski vikinzi". razlog zasto sam to ovde pomenuo je jer se na mapi raspodele I* lepo vidi da su u engleskoj i irskoj prisutni i balticki i balkanski I* dna. to znaci da je samo deo otisao na jug, a da se deo "podancio" i zajedno sa germanskim dancima otisao i za britaniju.
na baltiku se vodio srpsko srpski gradjanski rat najmanje 600 godina pra nego sto su prvi "vikinzi" stigli iz danske u britaniju. za tih 600 godina mnogi srbi su se "pretvorili" u franke, saksonce, dance, svedjane, norvezane...ista prica kao i ovde na balkanu. mnogo ih je u toj klanici pobijeno al iz raspodele I* na baltiku se vidi da ih je mnogo i prezivelo, samo su promenili ime. kao i kod nas gde sad trecina I* srba slavi oslobadjanje gotovine a trecina se klanja prema meki...

Jomgsborg vikinzi su kolonizovali Englesku:

"KING OLAF TRYGVASON'S SAGA" and what does it say about Jomsvikings and connections between Denmark and Poland.

"King Svein made a magnificent feast, to which he invited all the chiefs in his dominions; for he would give the succession-feast,or the heirship-ale, after his father Harald....(..)
The Jomsborg vikings came to the festival with their bravest men, forty ships of them from Vindland, and twenty ships from Skane."

So, from the 60 ships on which the Jomsvikings came to visit Sven (father of Canute the Great) who just become the king of Denmark - 40 were slavic.

Gde je Vindland ? Za Duchy of Skane znam ...

Da li znamo šta je I sa * ? Očito ne jer I* predstavlja samo prvotnu mutaciju kojom je nastao I bez ostalih mutacija koje čine njegove grane.

@ dublin
piskaraš po Genetskoj genealogiji a tek se upoznaješ sa materijom.
Šta treba da uradim da me izbace sa Eupedije? Da tvrdim da su Irci Sloveni i da ni ne znam da postoje haplogrupe i nešto kao R1b na forumu o genetici, a krenuo sam naveliko da prevrćem istoriju? Ajde, uozbilji se pa možeš po neki tekst i da pošalješ Trećem oku. :D

Dubin,
Megalićane možeš slobodno zvati lepencima. Prva "opservarorija" je prirodna tvorevina.
lepenskiview4sm.jpg

"Razgovor sa Sinišom Temerinskim, jednim od autora
projekta, bio je više od intervjua. Bio je poticaj na
razmišljanje o sadašnjem trenutku iz praperspektive…
- Na lokalitetu Lepenskog vira otkriveni su mnogi
ostaci sakralne arhitekture iz vremena 7-6000
godina pre nove ere. Ona je, kao što znamo, bila
veoma specifična - bez ortogonalnih osnova i vertikalnih
zidova. Današnji izgled je spoj pradavnog
i ultrasavremenog. Kako ste to spojili? Čime ste se
rukovodili?
Lepenske kuće su građene u sistemu triangulature,
gde je položaj pojedinih elemenata – ulaza, ognjišta,
žrtvenika – uvek strogo geometrijski određivan, pomoću
osovina, presečnih linija, tj. pomoću „štapa i kanapa“,
koji daju uvek iste proporcijske odnose, bez obzira na
veličinu kuće-svetilišta.
Orijentacija objekata je ka istoku, uglavnom ka monumentalnoj
steni Treskavcu, na drugoj strani Dunava.
Na ravnodnevicu (22. jun) sunce izlazi tačno iza te
stene tako da je i svaki objekat mogao biti deo sistema
kalendara, jer kad sunce obasja prostor kroz vrata kuće,
ono pada na ognjište, žrtvenik iza ognjišta i skupture iza
žrtvenika. Pojedini objekti imaju i namerni otklon od istoka,
verovatno ka pojedinim datumima izlazaka sunca.
Očima Lepenskog čoveka
Ove činjenice o položaju objekata, uz veliki hendikep
što se naselje, koje se nalazilo na obali Dunava,
izmeštanjem našlo na 18 metara iznad Đerdapskog
jezera - bili su osnovni ulazni podaci za projektovanje.
Osnovna postavka pri projektovanju zaštitne konstrukcije
bila je ta da se što više zadrži slika naselja na
otvorenom prostoru - dematerijalizacijom konstruktivnih
nosivih elemenata i pokrivača, zadržavanjem
svih mogućih vizura i osvetljavanjem punom dnevnom
svetlošću. Oblici konstrukcije su proizvod utilitarnosti,
a silueta prati nagib terena na kojem je locirano naselje.
Naime, pri dislokaciji nalazišta, padina brda je zasečena
i zaravnjena, a projektovane krovne površine samo
„rekonstruišu“ prvobitnu padinu." http://www.arhart.rs/ArhArt_03.pdf

"- Tu, valjda, počinju Karpati – govori Ćira. - Ovo brdo je u našem kraju poznato kao Treskavac. Narod mu je odavno dao to ime, naravno da niko ne zna od kad je to, ali znamo zašto je tako. Kad počnu da udaraju gromovi, oni se najčešće završe na Treskavcu.
U ovom kraju se zna da se doba godine utrvđuje na osnovu prirodnih fenomena koji je prate. Tako Ćira pominje da je jedan od nagoveštaja leta „ono vreme kada počnu gromovi“, a to je maj. Tada i Treskavac počinje da „bruji“."

aaa... sad sam tek razumeo... pitas za ostvra koja su bila pod Vizantijom.....

Sta ti mislis, koliko je uopste stanovnika bilo na svim tim ostrvima u to vreme?

A bili su navise E1b ukoliko su blii naseljeni Grcima....
e moja neznalico, sad si pokopo totalno, i pokazao svoje pravo lice, lice srpskog paćenika koji laze sam sebi po oprobanom metodu oca nacije Dobrice
čuj da li je bilo naroida u primorskim gradovima koje hrvati nisu mogli pokoriti sve do Tomislava 925. koji je bio prvi koji se nazvao kraljem hrvata i dalmatinaca i to tek jednog dijelaobale, doku su JADAN NE BIO, Zadar ili Split bili nepokoreni čak i do Tvrtka, koji konkretno Zadar nije mogao ni on sam da stavi pod kraljevinu Bosnu, jadan ne bio
jadan ti ne bio, pa tamo nema ni traga od E1b, i dan danas i to poslije miješanja sa hrvatima slavenima zadnjih 1000 gidina TAMO je skoro 100% I2a1b, jadan ti bio
lazi sebe lazi, drago mi je što si se razotkrio u punom svjetlu
dobricacosic.png

To bar nije neka mudrost

Uporedi ovu kartu sa zonom rasprostiranja stecaka i dobices odgovor na svoje pitanje

serb_lands04.png

http://img32.imageshack.us/img32/2628/kartabosne1600godine.jpg

lazi sebe lazi po oprobanom receptu
dobricacosic.png

a sad mi onda odogvori kako nema nijednog jedinog jebenog stećka na području smedervske despotovine, AKO su, kao biva, srbi imali tradciju kelsanja stećaka,
zaboravili da klešu od straha kad su ih turci porazili na Kosovu Polju, pa od bjezanije u smedervsku despotovinu zaboravili alat za klesanje :hahaha:

sa ove dve karte,neko kao ti bi zakljucio da na prostoru bivse SFRJ postoje samo dva naroda hrvati i hercegovci.

a na onoj karti si se predomislio,nisu vise bosnjaci u bosni,a poturice u Raskoj oblasti,ujeo si se za jezik :) , sad su islamizovani vlasi.
cekaj a gde su ovde Panonci ,sad ce neki @PaNNono da se ukljuci na forum.

btw: sad sam se setio izvale :)

provalio neki novinar pokojnog Prelevica da mu se cerka zabavlja sa hrvatom.
tek ce Prele : ' STA PRICAS BRE,STA PRICAS !!!, nije on hrvat on je DUBROVCANIN !! ' :hahaha:

e moj Bossnjo , moj Dubrovcanine :hahaha:

Poslednja izmena:
Ja bih iskreno volio da se tema opet vrati u okvire onoga čime je i naslovljena, a to je genetička geneaologija. Sve se više pretvara u naučnu fantastiku i mitomanske priče, samo čekam kad će neko da kaže da su Srbi sajlonci. Vidim da se pored profesora Bosnje pojavio i skriboman sa eupedije "how yes no". Mislim da ta kombinacija obećava za ubuduće...

slazem se sa tobom 100 % , ovde sam voleo da dodjem i da procitam NAUCNE podatke , ali je ovo preraslo u naucnu fantastiku !
ne interesuju me nicije konstrukcije i lecenje konvertizma,asimilizma i tezak zivot u inostranstvu medj drugim narodima.

ispade da su svi sve,svako je svako i onda je niko nista.pa to znamo i bez ove teme da smo svi LJUDI , to nije tema.
kelti su sloveni,sloveni su kelti,grmani su ustvari kelti a vikinzi danski srbi,mislim besmisao totalna.:roll:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back