Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako se vec I2a1 din, zasto bi se testirao na P41.2 kad ne mozes biti jedno i drugo ?

Koliko sam shvatio, Bernie Cullen smatra da postoje izuzeci među I2a-Dinaric koji su P41.2+, jer je u dopisu naveo tačno slijedeće:

What SNP tests should you do? None, according to Bill Morrow and me,
because your 25 markers match the Dinaric modal very well and all
Dinarics have tested exactly the same way on all known SNPs. (except
see note below about P41.2)
.

Ispade onda da su svi I2a-Dinaric ili L147.2+ i P41.2- ili P41.2+ i L147.2-. Zbog toga i jesam pitao gdje je moguće vidjeti rezultate testiranja Y-STR markera onih pet uzoraka koji su P41.2+.

ništa te ne razumijem
ajmo lagano
kad je nastao I2a1b i gdje
a onda navedi kad i gdje je nastao I2a1b din s/n

Dobio si vec odgovore na ta pitanja, ali ne smeta mi sada da ponovaljam kao sto je ponovljeno vise puta. I2a1 din N je predak od I2a1 din S, ja bi pre pisao I2a1 din* i I2a1 din S ali dobro, ne bitno.
I2a1 din S se rodio pre 1800 godina, u populaciji gde je vecina bila I2a1 din* (ili I2a1 din N), negde oko tromedje Ukrajine-Slovacke-Poljske +-200km.
I2a1 din* se rodio pre 2500-3000 godina, verovatno negde u centralnoj Evropi.

Ali ne moze se reci tacno u kojoj populaciji, posto njegovi rodjaci tada nisu ostavili potomke zive danas, pa ti vidi koliko je imao rodjaka kada se rodio ( ja ciljam na 10 najvise, ili je neko pocistio ceo jedan narod pa preziveli posle samo saka njih). Tako da ja, po nekoj logici, mislim da nije bilo populacije sa vecinom I2a1 pre 2800 godina nego da se I2a1 din rodio u populaciji gde je vecina bila neka druga grupa (i ako mu otac, pra.....deda bili naravno I2a1) , ja dajem najvise sansi R1a populacije (zato sto si bili vecina u centralnoj evropi), a moze biti i druga neka.

To je kao da prezivi u Americi u 18 veku samo jedan lik Indijanac Q-M777 (izmislio sam), i zivi u populaciji americkoj, pa i njegovi potomci, koji neznaju za svoje poreklo. Posle 1500 godina (godina 3300) , taj covek u svoj grad ima nekoliko hiljada potomka koji cine vecino stanovnika tog grada, taj grad srusi zemljotres, i ceo grad se preseli u skoro ne naseljen deo Sibira, taj deo nazovu nova amerika. Ti novoamerikamci posle 1500 godina (godina 4800) su vecinom potomci tog Indijanca iz 18og veka. I odradi se geneticki test, i posto se vidi da su novoamerikanci vecinom Q, proglase da su starosedeoci Sibira od pre 25000 godina, posto se tu Q sklonio i prezimio tada. Neki koji ukjljuce mozak, kazu da je varijansa Q-M777 veca u Americi, sto bi znacilo da je Q-M777 dosao iz Amerike, ali mu novoamrikanci neveruju. A najmanje veruju oni koji su se odvojili od novoamerikanaca, i stvorili naciju starosibirska nekoliko godina pre toga.

kuline

koji pričaju i pišu latinski

to sto je neko u neko vreme negde napisao nesto na latinskom nista ne znaci. pa u svetu sad svi pisu engleski al nisu svi englezi. stvari se pisu da bi ih neko citao. ako pises za ljude koji citaju latinski onda pises na latinskom. to ne znaci da tvoj maternji nije srpski ili turski i da ti nisi srbin ili grk.

primer irska srednji vek, latinski tekstovi pisani od strane rimskih poslanika ili za njih. svi drugi pricaju gaelic... i zovu jedni druge gaels

sto se tice moreplovstva da li znas da se izraz vyking prvi put koristio od strane danaca i svedjana da oznaci slovenske pirate koji su u ranom srednjem veku kontrolisali juzni i istocni baltik?

da li si cuo za vinetu, stari vendski trgovacki grad na baltiku centar trgovine cilibarom u starom veku?

sta cemo sa pomorjanima, sa neretljanima...sa starom srpskom srednjovekovnom dalmatijom?

to sto je neko moreplovac i pise latinski ne znaci da je odma hrvat.

Poslednja izmena:
Koliko sam shvatio, Bernie Cullen smatra da postoje izuzeci među I2a-Dinaric koji su P41.2+, jer je u dopisu naveo tačno slijedeće:

Ispade onda da su svi I2a-Dinaric ili L147.2+ i P41.2- ili P41.2+ i L147.2-. Zbog toga i jesam pitao gdje je moguće vidjeti rezultate testiranja Y-STR markera onih pet uzoraka koji su P41.2+.

Kako zakljucujes da to tvrdi ? Koliko razumem engleski ne razumem to
Kako se odredi da li si I2a1 din posto se testiras ? Da li zato sto imas mutaciju L147.2 ? sto bi mi bilo logicno.

Kako se odredi da li si I2a1 din posto se testiras ? Da li zato sto imas mutaciju L147.2 ? sto bi mi bilo logicno.

Zavisi ko radi testiranje i ko radi klasifikaciju. Na familytreedna, gdje je Bernie Cullen administrator projekta I2a, I2a-Dinaric se ne definiše preko SNP-ova, nego preko poklapanja određenog broja Y-STR markera sa modalnim I2a-Dinaric haplotipom. Zbog toga Bernie Cullen i jeste odgovorio na navedeni način:

What SNP tests should you do? None, according to Bill Morrow and me,
because your 25 markers match the Dinaric modal very well and all
Dinarics have tested exactly the same way on all known SNPs. (except
see note below about P41.2)

Dakle: Koje SNP testove trebate odraditi? Po mišljenu Bill-a Morrow-a i mome, niti jedan, jer vaših 25 (STR) markera se vrlo dobro poklapaju sa I2a-Dinaric modalnim tipom a svi I2a-Dinaric imaju podjednake rezultate na testove na sve poznate SNP-ove. (sa izuzetkom koji možete vidjeti u napomeni dole, u vezi sa P41.2)

P41.2, you will very likely be P41.2- like all Dinarics in our project
and all known I2a people at Family Tree DNA. Scientific papers have
reported that about 1% of M423+ people in Bosnia and Croatia are
P41.2+ but P41.2+ has not been found in other countries. There is a
very small chance you could be P41.2+.

Dakle: U vezi sa testiranjem na P41.2, vi ćete vjerovatno dobiti rezultat P41.2-, poput svih I2a-Dinaric u našem projektu i svih ostalih I2a uzoraka u Family Tree DNA. U stručnoj dokumentaciji je objavljeno da oko 1% onih koji su I2a-M423+ iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, jesu P41.2+ ali P41.2+ nije registrovan u drugim državama. Vrlo su male šanse da biste mogli biti P41.2+.

Odnosno, Bernie Cullen iznosi činjenicu da ne postoje P41.2+ među I2a-Dinaric testiranim unutar Family Tree DNA, što ne znači da ih nema uopšte među I2a-Dinaric, a dalje, ostavlja otvorenu mogućnost (mada vrlo malu) da bi gospodin koji je pitao za svoj uzorak mogao biti P41.2+, mada mu je na početku dao do znanja da je sigurno I2a-Dinaric (na osnovu rezultata Y-STR markera).

Iz toga sam izvukao zaključak da Bernie Cullen ostavlja mogućnost da postoje I2a-Dinaric, koji su P41.2+.

Ponavljam svoje pitanje: Da li iko zna gdje se mogu naći (to jest u kojoj stručnoj dokumentaciji, koju spominje Bernie Cullen) rezultati testiranja tih pet famoznih uzoraka koji su P41.2+.

Poslednja izmena:
Može li se igdje na netu, naći neka javna baza gdje se mogu pregledati rezultati Y-STR markera za (neke od) ovih pet uzoraka. Pa da vidimo šta im je zajedničko, a šta im je drugačije od I2a-Dinaric i I2a-Disles.

Provjero sam na http://www.semargl.me/de/dna/ydna/item-snp/615/ i tamo ima spisak od nula (0) onih koji su P41.2+ i impozantan spisak onih koji su se testirali na P41.2 sa negativnim rezultatom.

Koje je, uopšte, to testiranje na kojem je nabrojanih pet uzoraka (od kojih su četiri porijeklom iz zapadnobalkanske regije, jer pretpostavljam da je i turski uzorak povukao mutaciju iz Bosne) ispalo pozitivno na P41.2?

misterija, prijatelju. Ne samo da se ne zna ko su testirani vec se ne zna bas nista. Niko ne govori o ovoj haplogrupi iako je potencijalno jako interesantno. Ne zna se ni njen TMRCA a ne bilo sta drugo :)

Ukoliko je po proceni oko 1% nosilaca ove haplogrupe na Balkanu, trebalo bi testirati 1000 I2a1 ljudi da se dobije opipljiv rezultat.

Ne mozes ali to apriori ne znas. Ove dve podhaplogrupe imaju vrlo slicne vrednosti STR markera ali se razlikuju u najmanje jednoj otkrivenoj SNP mutaciji.

Očigledno je da ti i ja nismo na isti način shvatili ono što je Bernie Cullen napisao u svome dopisu od 07. marta 2012-e.

p.s. Kako možeš znati išta o vrijednostima Y-STR markera onih uzoraka koji su P41.2+, kada nemamo priliku da ih bilo gdje vidimo?

Da, covek je sve pravilno napisao. imamo 3 grupacije dinarika Disle, Dinaric i ovi sa ovom retkom mutacijom.

Tacnije receno, imamo dve mutacije koje dele ove haplogrupe. Prva je L621/S392 a onda sledi L147.2. Retka hg o kojoj govorimo je L621/S392- i L147.2-

Očigledno je da ti i ja nismo na isti način shvatili ono što je Bernie Cullen napisao u svome dopisu od 07. marta 2012-e.

p.s. Kako možeš znati išta o vrijednostima Y-STR markera onih uzoraka koji su P41.2+, kada nemamo priliku da ih bilo gdje vidimo?

Ocigledno ih je softver, tj. prediktor bacio u istu kategoriju preko srodnosti STR-a. Dodatnim ispitivanjem je otkriveno da postoje SNP mutacije koje se razlikuju i kao takve su dobile svoje mesto u stablu.

Mesto u stablu se dobija samo za SNP. DinN/S nije SNP mutacija zato i ne postoji u stablu.

Čini se da naš omiljeni Kenneth Nordtvedt 'ladno negira postojanje haplotipa I2a-P41.2:

Dok ga ISOGG priznaje na svojem stablu i čak mu je dodijelio oznaku I2a1b1:

jel moze neko da napise nesto o genetici Bavaraca? a moze i Austrijanaca barem nesto.zanima me.jedino sto znam je to da su mahom alpidi.hvala unapred
Што се генетике тиче, ево овде једне већ постављене табеле са узорком из Баварске:

attachment.php

А што се фенотипа тича, Баварци и Франконци (Баварска се састоји од Бавараца и Франконаца) су нама Балканцима најближи. Има доста ликова, за које човек би тачно мислио да је нгде из наших планина. Примера ради каква сличност фенотипа може да постоји је наш Горан Кнежевић и баварски политичар Маркус Седер рођеног у Нирнбергу:

Goran-Knezevic-SNS.jpg
1667673551-markus-soeder-83z5Rv3HQ09.jpg

Није да су баш као близанци исти, али заједнички кромањонски фенотип одлично долази до изражаја код обојице.

Што се менталитета тиче, такође су нам веома слични, само што бих ја рекао, да су Баварци чак много агресивнији и радикалнији од Срба. Уопште нису попустљиви као ми и кад једно зарцтају, нема попуштања док се не дође до жељене позиције. На другу страну су мало стидљивији од нас, ми смо за неке ствари, поготово што се тиче мушко женских односа, мало опуштенији и отворенији.

Čini se da naš omiljeni Kenneth Nordtvedt 'ladno negira postojanje haplotipa I2a-P41.2:

"Zaobilazi" zato sto verovatno nije imao priliku da vidi te haplotipova pa da ih protestira kako bi im odredio TMRCA. Trebalo bi se obratiti institutu u Arizoni kako bi se saznalo vis o ovoj mutaciji posto su je oni otkrili.

I meni se odavno čini da tu vlada prilična zbrka i da SNP nomenklatura Isogg i Nordvedta nisu iste. Recimo ISOGG je sasvim izbacio SNP L69 , a Nordtvedt ga i dalje drži na svom stablu. Izgleda da poziciji L69 sasvim dobro odgovara L621 a koji su se pozitivno testirali i Disles i Dinaric tako da bi se pod haplogrupom I2a1b3 imalo podrazumjevati I DInaric i Disles. Isles je jasno odvojen mutacijom L161 i označen u novoj ISOGG šemi kao I2a1b2.

I na kraju ostaje opskurna grupa koja nije ni Isles, ni Disles ni Dinaric i koje se pozitivno testirala na P41.2, akoja je označena kao I2a1b1.

Evo šta je Nordtvedt pisao o tome: P41.2+ only happened to a small fraction of the Dinarics. It has nothing to do with the Isles population. P41.2- is not a mutation but the absence of a
mutation. Almost all I2a2 is P41-.

E sad niko nije vidio te pozitivno testirane P41.2. Slažem se da bi pronalazak te grupacije mogao da pomogne u odgovoru na pitanje gdje su preci današnjih Dinarica i Dislesa živjeli prije 4000 godina. Čudi me kako bar Cullen nije došao do tih podataka.

Evo nađoh Nordtvedtov tekst o P41.2 iz 2007. Ipak pstoji ova duh happlogrupa. Nordtvedt je dobio haplotip iz Univerziteta u Arizoni. Izgleda da je DYS 449 na ovom haplotipu bio 29. Vidjeću imamo li koga takvog u bazi. Evo Nordvedtovog teksta:

"With the kind cooperation of University of Arizona I had some of the P41+ dna material transfered to FTDNA where I purchased an extended haplotype measurement. I did this because all the P41 test results (negative) which I had seen were on I1b1-Dinaric samples, and since I1b1-Isles and I1b1-Western separated from the line leading to I1b1-Dinaric so very long ago, then perhaps P41+ would identify one of these other clades of I1b1 P37.2+ --- that was my thought process.

Most of the results have just been sent to me. The P41+ sample is I1b1-Dinaric(southern)

I1b1-Dinaric separates a little bit using DYS448 and DYS449. 448 = 20 represents the northern division, while 448 = 19 represents the southern division. The northern division has high 449 values, most often 32 or 33. The southern division has mostly 30 and 29. The geographical separation is not so clear cut; that's why I use lower case for southern and northern. Eventually we may see a signature here of the complicated way the I1b1-Dinaric spread to the north and east and later in the 6th century AD spread back to the south with the expansion of the Slavs.

The P41+ sample is 19 at 448 and 29 at 449

Whether P41+ is a relatively recent or "private" mutation or will be found in an appreciable population remains to be seen.

Ken"

Iz ovoga gore implicira da gospoda iz Isogg ipak nisu dobro pozicionirala P41.2 na stablo, jer je P41.2+ samo mali odjeljak Dinaric Southa, zato je i pronađen u Bosni Hrvatskoj. Pregledao sam haplotipove. Nekoliko ih ima vrijednost 29 na DYS 449, a Budisalić (Bunjevac) čak vrijednost 28 što je kstremno nisko. Isto tako 29 ima Ćustić (Srbin iz Modriče) koji ima haplotip blizak Ćustićevom. Na ove bih posebno tipovao da su P41.2+.

Druga grupa haplotipova koja ima 29 na DYS449 su : Sibinčić, Vučić i Vukotić koji su inače međusobno bliski i čine klaster, ali avaj, Vučić se testirao kao negativan na P41.2 tako da ova grupa otpada.

Ako je ovo sve tačno ovaj P41.2+ bi bio prvi ekskluzivni srpski SNP. Nazdravimo u to ime.

ja imam jako negativan stav prema statistici upravo zato sto znam kako ona radi. statistikom se moze sve dokazati, zavisno kako se izabere uzorak, kako se postave kriterijumi i kako se postave pitanja na koja se daju statisticki odgovori. manipulacija je uvek moguca.
...
ali kad smo kod izbora, tamo gde se statistika uveliko koristi za manipulaciju su provere javnog mnenja pre izbora, gde se statistika koristi za upravljanje javnim mnenjem. pa se kaze evo vidite kako je statistika tacna kad racune rezultate izbora, mora da je tacna i kad vam kazemo da 80% ispitanika hoce da glasa za demokrate...
...
je ne trvrdim da statistika ne radi, vec da je podlozna velikim manipolacijama. u fizici ako neko izmanipolise statisticke metode i na osnovu rezultata dodje do zakljucka da je ok skociti sa 10. sprata na beton na glavu, to se jako lako proverava.

Mi očigledno ne govorimo o istim stvarima. Ja govorim o statistici kao ozbiljnoj naučnoj (matematičkoj) disciplini, a ovo o čemu ti govoriš je pre neka vulgarna statistika, koju ja uopšte i ne računam u statistiku. Računati tako nešto u statistiku je po meni isto kao kada te prodavac u nekoj trgovini prevari za kusur pa onda kažeš da je zloupotrebio matematiku. To je najobičniji vulgarni račun, a ne aritmetika kao matematička disciplina, pa tako treba razlikovati i vulgarnu statistiku od statistike kao nauke.
Tamo gde se statistika upotrebljava na ozbiljan način do podataka koji se statistički obrađuju se najčešće dolazi merenjima (pri čemu i haplo-testiranje možemo uračunati u merenje), a u slučajevima kada se do podataka dolazi anketom, ta anketa se veoma ozbiljno osmisli. Primer koji si naveo, kada pred izbore agencije koje angažuju političke stranke ganjaju ljude po ulici ili telefonskom imeniku da im kažu za koga će glasati, jeste nešto sasvim suprotno. Možda sada i ja vulgarizujem, ali to je primer vulgarne statistike. Uzalud se trude da uzmu zaista slučajan uzorak, kada je jasno da im ispitanici neće dati iskrene odgovore. Ja slučajno imam bliske profesionalne kontakte sa Republičkim zavodom za statistiku i Sektorom za statistiku Narodne banke Srbije, i znam kakve ozbiljne analize oni rade.
Siguran sam da tamo gde se statistika ozbiljno koristi ne može biti manipulacija njome, jer i da neko proba da manipuliše, drugi će to brzo otkriti. Jedino ako mislimo da su se svi u GG naučnoj zajednici zaverili, ali, kao što sam već više puta pisao, opasno je tako razmišljati, jer ćemo se inače svi pretvoriti u Iliju Čvorovića.

ali ako neko na osnovu statistike kaze da su R1b nastali u halstatu i da su to kelti, to se malo teze proverava. nema kontrolnog merenja koje to moze da potvrdi ili opovrgne. osim arheologije, lingvistike, etnografije, antropologije. zato ja ovde drvim da moramo sve da uzmemo u obzir i da tamo gde ove egzaktne nauke kazu "belo" a GG bazirana na statistici kaze "crno" onda treba debelo razmisliti ko je u pravu. ja se opredeljujem za belo.

Ne slažem se sa ovim. Ne svi, ali ipak dosta podataka o hg R1b su dostupni širokoj naučnoj i drugoj javnosti, tako da i drugi mogu napraviti statističke analize i proveriti rezultate ovih prvih. Ja čak mislim da je dobro da se vrše statističke analize sa različitim setovima podataka, jer se upoređivanjem dobijenih rezultata oni mogu značajno popraviti. Što se arheologije, lingvistike, etnografije i antropologije tiče, tu se apsolutno slažem sa tobom. Verovatno si i sam primetio koliko često u mojim postovima upućujem na knjige iz arheologije, u nju imam najviše poverenja. Još jednom napominjem da je veliki problem što se genetičkom genealogijom prevashodno bave lekari koji slabo poznaju ove nauke koje si naveo. Ali, kako je i Kor rekao, ima istoričara i arheologa koji znaju da koriste GG.

jos jedna stvar. statistika najbolje radi na vremenski staticnim skupovima. ako pokusamo da koristimo statistiku da izracunamo rast populacije kroz prostor i vreme, mi uvodimo toliko novih ne proverljivih vrednosti, da statistika postaje potpuno nepouzdana.

Varaš se! Ima itekako dobro razvijenih matematičkih statističkih metoda za rad sa dinamičkim skupovima, postoje čitave teorije o tome, samo što oni koji primenjuju statistiku to slabo znaju.

Iz ovoga gore implicira da gospoda iz Isogg ipak nisu dobro pozicionirala P41.2 na stablo, jer je P41.2+ samo mali odjeljak Dinaric Southa, zato je i pronađen u Bosni Hrvatskoj.
...
Ako je ovo sve tačno ovaj P41.2+ bi bio prvi ekskluzivni srpski SNP. Nazdravimo u to ime.

U zdravlje ... No, ako je pronađen među uzorcima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ne vidim po čemu je ekskluzivno srpski SNP. Nazovimo ga, kompromisno, zapadnobalkanski.

Iz ovoga gore implicira da gospoda iz Isogg ipak nisu dobro pozicionirala P41.2 na stablo, jer je P41.2+ samo mali odjeljak Dinaric Southa, zato je i pronađen u Bosni Hrvatskoj. Pregledao sam haplotipove. Nekoliko ih ima vrijednost 29 na DYS 449, a Budisalić (Bunjevac) čak vrijednost 28 što je kstremno nisko. Isto tako 29 ima Ćustić (Srbin iz Modriče) koji ima haplotip blizak Ćustićevom. Na ove bih posebno tipovao da su P41.2+.

Druga grupa haplotipova koja ima 29 na DYS449 su : Sibinčić, Vučić i Vukotić koji su inače međusobno bliski i čine klaster, ali avaj, Vučić se testirao kao negativan na P41.2 tako da ova grupa otpada.

Dobro je pa si pogledao po guglu sta je Ken pisao o ovome. Ja sam taman poceo da se "palim" da je u pitanju haplogrupa koja moze da bude karika ka starim I2 koji su ziveli na Balkanu kad ono tamo.. trc, Milojka! Ne samo da se ja razocarah vec ce ovo da bude udarac i za jarana Bossnju posto umalo ne izvadismo iz naftalina ovu haplogrupu koja bi mogla da se smatra Ilirskom.

Ovakva kakva jeste skoro i da nema neki veci znacaj.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back