Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Postoji valjda predanje da je rodonacelnik dosao iz Turske i ostao medju Srbima ))) Dosta davno sam citao o tome pa se dobro ne secam.

Evo našao sam:

Sa navalom Turaka u XV veku i sa propašću Hercegove države (1482 g.) pivsko se stanovništvo proredilo i izgubilo dotadašnji svoj karakter. Po sili nagona za samoodržanje stočari su u masi, bilo sa stokom, ako im ova nije bila zaplenjena, bilo sa golim životom, pobegli u slobodne mletačke i dubrovačke krajeve, gde su imali dosta poznanika; a od zemljoradnika i zanatlija iselilo se u slobodne hrišćanske zemlje bilo na severu bilo na zapadu takođe ono što je bilo bogatije i istaknutije. Ostalo je u Pivi siromašno seosko stanovništvo i male zanatlije, i oni su se svi prikupili i grupisali radi lakšega održanja u kanjonu Vrbnice, oko jakih sela Stabna i Plužina i u kanjonu Komarnice i Sinjca, oko Rudinica i Kruševa. Možda je nešto malo stanovnika ostalo i u selu Mratinju i na Šćepan-Polju.

Ovo zaostalo pivsko stanovništvo bilo je krajem XV i početkom XVI veka vrlo malobrojno i kao da ima mesta ono predanje među Pivljanima koje kaže: da je sve današnje pivsko stanovništvo postalo od dva brata, Ruđa i Branila. Ono veli, kako je neki paša (dakle u tursko vreme) došao u Pivu i doveo sa sobom dva, ropčeta, dva brata, Ruđa i Branila. Sveštenik "iz Polja"[80] otkupi od paše ta dva mladića, pokrsti ih i Branilu da ime Jovan a Ruđi Nikola. Kako su u Pivi dve glavne slave, Sv. Jovan (7-I) i Sv. Nikola (6-HII), Pivljani vele: da su od Ruđa-Nikole svi Nikoljštaci, a od Branila-Jovana svi Jovanštaci. Prema tome su, po njihovom kazivanju, od Ruđa: Gagovići, Glomazići, Pejovići, Krunići i Suknovići; a od Branila: Kulići, Tadići, Sočice, Topalovići, Jovovići, Blečići., Mićanovići, Lučići, Bakrači, Gojkovići, Balandžići i Bajagići.

Ima i druga verzija ovoga predanja, po kojoj su se preci Ruđa i Branila, odmah posle Kosovske bitke, preselili odnekle sa Kosova ili Metohije u Banjane. Pošto su Turci osvojili sve srpske zemlje, odmetne se od sultana jedan Turčin, poznat kao veliki napasnik i zlikovac. Ovaj Turčin zatraži od Branila da mu pošlje u logor sestru i još neke stvari. To Branilo ne učini, nego pozove Turčina na megdan i nešto prevarom (bio mu je sasuo punu torbu "luga" u oči) a nešto okretnošću pogubi Turčina. To junaštvo Branilovo dočuje sultan i iz zahvalnosti što je pogubio carskog odmetnika da mu dosta zemlje da na nju ne plaća danak i da bira zemlju gde on hoće. Ruđo i Branilo pođu iz Mostara da traže podesnu zemlju za sebe. Dođu na Polje Nevesinjsko i zatim Gatačko, zemlja im se dopadne ali tu ne ostanu ("Jedan je Turčin dao, ali će drugi uzeti polje"), nego produže preko Ravnoga i dođu u dolinu Vrbnice i tu se nasele u Magudama, blizu današnjega sela Plužina. "Ovde su brda i planine, sputno je, a zaklonjeno od svakoga; može nam doći vruće brašno iz mlina (blizu su mlini na Vrbnici), samo drvo pred kuću (vodom) i živa riba iz vode", govorahu oni međusobno.

Kako su braća slavila istu, slavu Sv. Jovana, njihovi se potomci, da bi mogli dolaziti o slavi jedni kod drugih, podele i Ruđini potomci uzmu za slavu Sv. Nikolu, a Branilovi ostanu pri Sv. Jovanu. Otuda danas svi pravi Pivljani, pa ma gde oni bili, slave "ili Nikoljdan (6-HII) ili Jovanjdan (7-I).

Je li vam Ognjen i Boris liče na Dinarce?

Da im je kosa malo svjetlija ja bih se zakleo da su R1a... ipak oči im nisu smeđe kao kod većine Dinaraca, nego nešto tamno zeleno... ma može biti svašta...

Nemoj I2a da povezuješ sa dinarcima. Kromanjonci imaju nešto šire jagodice, krupniju glavu, generalno su drugačiji tip od dinaraca. Čini mi se da se Tadići uklapaju prilično dobro u taj fenotip.

Nemoj I2a da povezuješ sa dinarcima. Kromanjonci imaju nešto šire jagodice, krupniju glavu, generalno su drugačiji tip od dinaraca. Čini mi se da se Tadići uklapaju prilično dobro u taj fenotip.

Тако је, не треба их поистовећивати. Има више типова и под-типова динараца.

То што си навео мислим да се врло добро односи на Тому. Такав фенотип се често среће међу Херцеговцима.

А што се тиче народног предања, ја му не бих посвећивао већу пажњу. Много ту има неистине и маште. Чак ни крсну славу не треба сматрати поузданим трагом пошто доста често може да се деси да тај траг превари.

Тако је, не треба их поистовећивати. Има више типова и под-типова динараца.

То што си навео мислим да се врло добро односи на Тому. Такав фенотип се често среће међу Херцеговцима.

А што се тиче народног предања, ја му не бих посвећивао већу пажњу. Много ту има неистине и маште. Чак ни крсну славу не треба сматрати поузданим трагом пошто доста често може да се деси да тај траг превари.
Čitao sam svašta, ali što više čitam sve sam nesigurniji kad nekoga konkretno treba negdje svrstati... inače većina ljudi su mješanci 2 ili više tipova/podtipova, malo je tipičnih predstavnika...

Тачно, уопште не би требало везивати било какве хапло групе са било којим фенотиповима. Мада многи то радо раде, а и ја неки пут индиректо доводим неку могућу везу, мада је то уствари глупост.

А ево пар примера, ради бољег разумевања о чему се тачније прича.

Динарска и медитеранска лобања:

planoccipital.jpg

Кромањонска (прогресивна варијанта - само две варијанте и постоје, ако се не варам):

CroMagnonSkull.jpg

Алпинска:

alpinid-sk.jpg

Нордијска:

nordic-and-skull.jpg

Poslednja izmena:
ima li germanska rasa tip lobanje...ono,sa jakim vilicnim kostima,ko oliver kan ili svarceneger

takodje,koje su odlike slovenske lobanje...tj lica,rase.....nordijski tip sa gornje slike,se vrlo lako moze naci u ceskoj ili rusiji

Nije to germanski tip... germanski tip je upravo ovaj nordijski, tj. on je preovlađujući među vama Germanima ;)

A slovenski tip isto tako ne postoji, nego su kombinacija i miks ovih tipova plus istočnoevropski koji opet karakteriše široka lobanja i malo izbačene jagodice...

Za vrijeme trećeg rajha su postojali rasni zakoni i šatro neka pravila i odnosi koji određuju "Arijevce"... inače Hitler po tim pravilima nikako nije mogao biti Arijevac što i njegova hg potvrđuje (E1b1)...

Izvinjavam se na off topicu, ali naletio sam na interesantan novinski članak , a vezan za Tadiće iz Pive. Prilikom posjete Borisa Tadića Sarajevu došlo je do male svađe među saplemenicima i bratstvenicima.

"Oni dodaju da su obraćanja ostalih učesnika sastanka, uključujući Tihića i dvojicu hrvatskih lidera, bila korektna i kurtoazna. Ali, srpskog predsednika kritikovao je Ognjen Tadić. Naime, kako su nam ispričali akteri ovog susreta, na kraju sastanka Tadić je pokušao da se našali na račun ranijih kritika Ognjena Tadića zbog njegovog učešća u Dodikovoj izbornoj kampanji, pa je rekao kako nije mešanje u unutrašnje stvari BiH ako on nekoga podrži u kampanji.

- Ne mora to biti moj rođak Ognjen Tadić, jer su mi neki drugi politički bliži - kazao je Boris Tadić, na što mu je Ognjen Tadić uzvratio:

- Predsedniče, kod nas kažu da brata i rođaka ne možeš birati.

Prethodno, nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH, predsednika Srbije dočekala je neugodnim pitanjem novinarka BN televizije Slađana Jašarević, koja je poreklom od Tadića iz doline Pive. Jašarevićeva je pitala predsednika Tadića kako komentariše to da ga većina građana RS smatra izdajnikom, i da li mu je važnije da bude regionalni lider nego srpski predsednik koji štiti interese svog naroda."

Nije štos u L23, on je u Evropu mogao da uđe i severnom obalom Crnog mora, što se verovatno i desilo. Dokaz da je postojao put preko Balkana je stariji M269, on je na Balkan mogao da uđe samo direktno preko Male Azije.

M269 se nije rodio u Evropi, ni L23, tek L11, tata protogermanokelta se rodio u Evropi (predpostavljam). Tako da nije bitno gde ima M269, bitno je gde se nalazi L23 i L11. Taj L11 je mogao samo jednim putem da dodje, nema 2 puta do Zapadne Evrope.

Ovako ide tranzicija : M269 - L23 - L51 - L11, ako L23, L51 nema u severnoj Africi, tesko da je L11 mogao doci preko Afrike na ibersko poluostrvo.

Ta teorija o dolasku hg R1b u Evropu prelaskom preko Afrike na Iberijsko poluostrvo je zastarela. Prvo su, zbog njihove današnje brojnosti, mislili da je R1b starosedelačka u Evropi i da su naslednici Kromanjonaca, pa je to otpalo. Posle toga je bila ova teorija o dolasku iz Afrike, jer je na Iberijskom poluostrvu i Irskoj najveća frekvencija, i to su uvili u priču o Iberisjkom skloništu u vreme ledenog doba, pa je i to palo u vodu. Ispalo je da je R1b stigla u Evropu prilično kasno, mnogo posle ledenog doba. Takođe, bila je i teorija o dolasku preko Urala i sadašnje Rusije, i to rutom znatno severnijom od Kaspijskog i Crnog mora, pa je i ona odavno napuštena (samo se jadni BoSSnjo još uvek drži te teorije i igra se crtajući tu rutu).

Sa dubljom hijerarhijom haplogrupa, došlo se do najnovijih rezultata koji kažu da je R1b ušla u Evropu preko Bosfora, tu sliku sam već kačio, ali evo vam je opet (kad može BoSSnjo milion puta da kači iste slike, što ne bih mogao i ja):

R1b1b2expansion-1.png

Ovakav pravac ekspanzije se jasno vidi i iz sledeće slike, ako se prate haplogrupe od najstarije ka najmlađoj:

R1bsub-structure-1.png

Odavde se vidi da je za onu hg koja je ovde označena sa R1b1b2 put išao preko Male Azije i Balkana, dok je R1b1b2a išla istim putem, ali je moguće i da je kasnije išla i preko Kavkaza, severnom obalom Crnog mora, kao što je prikazano na sledećoj slici sa Eupedie

r1b-1.jpg

Evo, logicno mi je to sto pises.
Na srednoj karti, se lepo vidi ( i ako su boje bezveze raspodelene i fali bitan L51), Populacija M269 sa L23 ulazi na Balkan, od nje se rodio L51 pa L11. vidimo da L11 imamo u panoniji, severnoj Italiji i severnoj Spaniji.
I jako cudno, u Iranu ??? tako da je malo nelogicno, i jedino na Balkanu ( i to kod Srba), stari M269 ima veci postotak od mutiranog L23. Mada, posto je populacija R1b u Srbiji jako mala, sanse za greske su vece.

Battlecat nije testiran na markeru 448 tj. ne zna si da li je North ili South. da bi uopšte ušao u ovaj sistem podjele pa sledećim markerima. Nakon 448 morao bi još da testira 557 da bi mogli sigurno reći da pripada ovom klasteru koji ima 12 na DYS 439.

Da, malo sam pozurio.
Posto se jos nisam testirao, gde mi preporucujes da se testiram ? i na koliko markera ?

M269 se nije rodio u Evropi, ni L23, tek L11, tata protogermanokelta se rodio u Evropi (predpostavljam). Tako da nije bitno gde ima M269, bitno je gde se nalazi L23 i L11. Taj L11 je mogao samo jednim putem da dodje, nema 2 puta do Zapadne Evrope.

Ovako ide tranzicija : M269 - L23 - L51 - L11, ako L23, L51 nema u severnoj Africi, tesko da je L11 mogao doci preko Afrike na ibersko poluostrvo.

Nedavno me je na forumu odusevio BoSSnjo sa svojim genijalnim zakljuckom u vezi radova Kena Nordtvedta. Taj velikan BH znanosti rece nesto kao: "mozes da se slozis s njim ali i ne moras" i onda lepo nastavio sa svojim nebulozama.

Ti si jedan od konstruktivnijih clanova na ovoj temi, nemam nista protiv tebe ali mi se cini da ponekad i ti pocinjes da koristis doktrinu dr BoSSnje. Sve je to lepo sta rade poznati naucnici ali ja sam tata-mata za njih :D

http://s155239215.onlinehome.us/turkic/60_Genetics/Klyosov2010DNK-GenealogyEn.htm

Iskreno... kada vidim rad Kljosova i njegovo obrazlozenje i kada vidim tvoje (sudjenje prema 2-3 karte) onda sam ipak blizi onome sto radi Kljosov. Iako se i ja sam oslanjam na svakakve karte, moram priznati da one cesto mogu samo da zbune i dezinformisu coveka. Na kraju krajeva, nije toliko vazno da li su dosli kroz Evropu ili kroz Afriku koliko je vazno da je to sve proizvod kurganskpog porekla.

Što se R1b tiče, za mene je sasvim jasno da je on došao u Evropu sa narodom koji je pripadao Bell Beaker kulturi. Pronalazak R1b M269 na Bell Beaker lokalitetu u Tiringiji to i potvrđuje. Za Bell beaker je utvrđeno da su se u ostatak Evrope širili iz Španije i Portugala, čak su u Portugalu najstarija nalazišta. Kada sam pominjao sjevernu Afriku i R1b mislio sam prije svega na priobalni pojas sjeverne Afrike i na M269, a ne na čadski R1b V88. U sjevernoj Africi ima dakle određeni R1b M269 . Bell Beaker su putovali morem i po meni morskim putem su došli i do Iberije, ostavljajući tragove po sjevernoj Africi, Sardiniji i sl. To što na Balkanu postoji stara R1b ne suprostavlja se ovoj putanji. Ako su putovali morem mogli su ostaviti dio populacije i na Balkanu.

Nedavno me je na forumu odusevio BoSSnjo sa svojim genijalnim zakljuckom u vezi radova Kena Nordtvedta. Taj velikan BH znanosti rece nesto kao: "mozes da se slozis s njim ali i ne moras" i onda lepo nastavio sa svojim nebulozama.

Ti si jedan od konstruktivnijih clanova na ovoj temi, nemam nista protiv tebe ali mi se cini da ponekad i ti pocinjes da koristis doktrinu dr BoSSnje. Sve je to lepo sta rade poznati naucnici ali ja sam tata-mata za njih :D

http://s155239215.onlinehome.us/turkic/60_Genetics/Klyosov2010DNK-GenealogyEn.htm

Iskreno... kada vidim rad Kljosova i njegovo obrazlozenje i kada vidim tvoje (sudjenje prema 2-3 karte) onda sam ipak blizi onome sto radi Kljosov. Iako se i ja sam oslanjam na svakakve karte, moram priznati da one cesto mogu samo da zbune i dezinformisu coveka. Na kraju krajeva, nije toliko vazno da li su dosli kroz Evropu ili kroz Afriku koliko je vazno da je to sve proizvod kurganskpog porekla.

Bas nisi morao toliko da me ponizis i uporedis sa Bossnjom, ne vodim rat protiv nikoga a jos manje protiv Kljosova, nisam ni znao da Kljosov "zvanicno" govori o africkom poreklom, nego pre kao nekumogucnost je to naveo. Ja samo hocu samo da kapiram sta se dogadja, i ne vidim sta ima lose imati kriticni pristup, pa i prema najvecih. I najbitnije, interesuje me samo istina.
Sto se tice mog obrazovanja, ja niti sam istoricar, niti bijolog, ni antropolog, u zivotu bavim se sasvim drugim poslom tako da neznam odakle to da se ja postavljam kao tatamata prema bilo kog, vise puta sam objasnio da sam daleko od strucnjaka i obrazovan za genetiku, ali mislim da mi to ne zabranjuje da ukljucim mozak. Ukljucio sam se zato sto je zanimljivo resiti puzzle naseljavanje Srbije, Balkana, Evrope pa i drugih delova sveta.
Te karte koje postavljam su karte koje sam nasao na ovoj diskusiji, ako karta nije tacna, nepouzdana, mozete lepo da mi kazete.

Svakako, nije me Kljosov ubedio sto se tice puta preko Afrike, zato sto nalazim nelogicnosti. Ne znaci da sam u pravu, ali mozete da mi lepo objasnite gde gresim, sta je lose u mom pristupu i gde . Mozda nije vazno kuda su dosli, a mene interesuje kuda su dosli, deo je zagonetke koju zelim da resim.

ima li germanska rasa tip lobanje...ono,sa jakim vilicnim kostima,ko oliver kan ili svarceneger
Немају ти типови лобања/фенотипа везе са Германима. Особе попут Оливера Кана, Михаела Балака (лужички Србин) и сличних, припадају типу далофелида, а то је подгрупација кромањонске антрополошке гране - значи они припадају Прото-Европљанима. Тај далофелидни тип често се може видети на подручју источно од реке Лабе, преко пољских равница, па све до Балтика. А што је вилица доминантнија, то се више ради о архаичном типу кромањонаца, док мало хармонизованије линије упућују на прогресивног кромањонца.

cromagnid2bx0.jpg

takodje,koje su odlike slovenske lobanje...tj lica,rase.....nordijski tip sa gornje slike,se vrlo lako moze naci u ceskoj ili rusiji
Не постоје словенске лобање. Постоји једино тип Балтида, источно и западно Балтида, који се делом поклапају са Алпинцима, мада Балтиди имају израженију брахикефалију.

Što se R1b tiče, za mene je sasvim jasno da je on došao u Evropu sa narodom koji je pripadao Bell Beaker kulturi. Pronalazak R1b M269 na Bell Beaker lokalitetu u Tiringiji to i potvrđuje. Za Bell beaker je utvrđeno da su se u ostatak Evrope širili iz Španije i Portugala, čak su u Portugalu najstarija nalazišta. Kada sam pominjao sjevernu Afriku i R1b mislio sam prije svega na priobalni pojas sjeverne Afrike i na M269, a ne na čadski R1b V88. U sjevernoj Africi ima dakle određeni R1b M269 . Bell Beaker su putovali morem i po meni morskim putem su došli i do Iberije, ostavljajući tragove po sjevernoj Africi, Sardiniji i sl. To što na Balkanu postoji stara R1b ne suprostavlja se ovoj putanji. Ako su putovali morem mogli su ostaviti dio populacije i na Balkanu.

Nisam znao za m269 u Magrebu, znao sam za Egipat a ne za Alzir i Maroko. A tu se pootpuno slazem da je R1b nosilac Bell Beaker kulture. i jasno da je krenuo da se siri od iberskog poluostrva prema ostatku Evrope. Mogao je preko morta da stigne do Spanije, objasnilo bi mnogo toga, ali ne mora da bude tacno.
Gde se po tebe desila mutacija L23 ?

Generalno se slažem sa Korom, ali moram da dodam i neke moje lične opservacije. Dakle, slažem se da većina nas jesu "male batice" u odnosu na naučnike u oblasti GG koji se time ozbiljno bave (ozbiljno u smislu razlikovanja nauke i hobija, a pre svega u smislu razlike između pravljenja naučnih rezultata i njihovog interpretiranja). Međutim, s vremena na vreme mi se jave neke sitne sumnje u te naučne rezultate. To su uglavnom sumnje u naučnu objektivnost tih naučnika, sumnje da eventualno "doteraju" rezultate da bi na neki način protežirali haplogrupe kojima pripadaju. To se pre svega odnosi na one koji su nosioci R1b ili R1a haplogrupe. U Kena Nordtvedta nemam razloga da sumnjam, pogotovu kada je reč o hg I2a1b1-Din, jer on zaista nema nikakvog razloga da "doteruje" bilo šta što se tiče te haplogrupe. Što se tiče Klyosova, ponekad mi se jave sumnje i u objektivnost onoga što on radi, jer se to što on tvrdi o R1a1 toliko dobro uklapa u obe glavne teorije o Indo-Evropljanima (kurgansku i Anatolsku), da mi se čini kao da je "namešteno" da pomiri te dve teorije.

Slažem se sa Korom da karte mogu često da nas navedu na pogrešan zaključak, ali su ipak veoma korisne za razumevanje nečega što su naučnici prezentovali na druge komplikovanije načine. Na primer, stil pisanja Klyosova ne daje vam baš najjasniju sliku kako to izgleda na geografskoj mapi, ali kada pogledate neku sliku vezanu za to bude vam mnogo jasnije. Tako je i sa slikama o kojima je Nauka govorio, neke od njih sam i ja "kačio". Što se tiče migracija hg R1b, Klyosov u svom radu o R1b tvrdi da su postojala tri rute ulaska u Evropu,
1) severna ruta (preko Južnog Urala i Ruske ploče, 4500 ybp),
2) južna ruta (preko Anatolije i Balkana, 4500 ybp),
3) severno-afrička ruta (preko Severne Afrike na Iberijsko poluostrvo, 4800 ybp).
Karte o kojima je Nauka danas govorio nisu nesaglasne sa ovim.

Severno-afričke rute nema na mapi sa Euperiae, ali kako to Investigator reče, Maciamou se to nešto nije sviđalo. Na toj karti i severna ruta ide samim severnim obodom Crnog mora, dok je, koliko sam mogao da razumem, Klyosov smešta severnije, kao na onim starim kartama za R1b. Verovatno je i ta južnija ruta Maciamou više odgovarala. Potpuno se slažem sa Korom kada kaže da nije toliko vazno da li su R1b dosli kroz Evropu ili kroz Afriku koliko je vazno da je to sve proizvod kurganskpog porekla. Čini mi se da kada je GG pokazala da nosioci R1b nisu učestvovali u Arijevskoj invaziji Indije, neki pokušavaju da nosioce R1b ostave u Indo-evropskoj priči potencirajući kurgansko poreklo. Problem je što politika ima prevelik uticaj na GG, ali sam siguran da je GG toliko egzaktna da će se bez problema odbraniti.

Poslednja izmena:
Ne znam zašto, ali mi se čini da bi Toma mogao da bude E1b.

Za Karađorđeviće se još ne zna, ali bi mogli lako biti E1b.
Inače je ta E1b grana prilično zastupljena: Slobo, Radovan Karadžić.

Obrenovići bi po svoj prilici mogli biti I2a Dinaric, ako je tačna priča o bratonožićkom porijeklu.

Petrović Njegoši takođe. Ima jedan Petrović Njegoš na y searchu koji je I2a1b1 Dinaric, ne znam o kome se tačno radi.

Ajmo sad jedno po jedno, ne ulazim sada direktno u Hg ali ćemo na osnovu ove kratke analize doći do nekog zaključka, dakle:

Boris

Boris.jpg

Posmatraj potiljak koji n ije spljošten i slabu zakrivljenost čeonog dela koja je tipičnija za Atlantskog Mediteranca, posmatraj oblik kose na čelu, nos je posebna priča i ne bih se ovom prilikom zadržavao.
Na osnovu ovog posmatranja zaključujem da je ovaj čovek daleko od originalnog pripadnika Dinarske rase.

Toma
Toma.jpg

Posmatraj tipičnu spljoštenost dinarskog zatiljka i posmatraj mnogo veću zakrivljenost čeonog dela, kosa raste sa zaliscima ( kod Borisa raste ravno bez zalisaka). Zaključak: Toma je mnogo veći kandidat za pripadnika Dinarida nego Boris. Odnosno, Toma jeste Dinarid a Boris nije.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back