Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Да ли има било каква јавна база података о хаплогрупама за Херцеговце и Брђане?
Ако имаш неке информације, постави ;).
Мене интересују, ако их наравно има у наведеним регијама, Р1а.

Poslednja izmena:
Zanimljivo sa Wikipediae:

Genetic history of the Iberian Peninsula

...
A controversial study, published in January 2010, claimed that Europeans (including Spaniards and Portuguese) are of a nearly equal combination of the European hunter gatherers of the earlier Paleolithic period and more recent Neolithic period ancestry from the Near East, that likely came from Anatolia. After initially focusing upon E1b1b as a Neolithic marker, the study looked at the male Y haplogroup R1b1b, which is much more common in Western Europe. Mark Jobling said: "We focused on the commonest Y-chromosome lineage in Europe, carried by about 110 million men, it follows a gradient from south-east to north-west, reaching almost 100% frequency in Ireland. We looked at how the lineage is distributed, how diverse it is in different parts of Europe, and how old it is." The results suggested that the lineage R1b1b2 (R-M269), like E1b1b or J lineages, spread together with farming from the Near East. Dr Patricia Balaresque added: "In total, this means that more than 80% of European Y chromosomes descend from incoming farmers. In contrast, most maternal genetic lineages seem to descend from hunter-gatherers. To us, this suggests a reproductive advantage for farming males over indigenous hunter-gatherer males during the switch from hunting and gathering, to farming". Previous Y-chromosome and mtDNA analysis had suggested Paleolithic ancestry among populations in the Iberian Peninsula and that Iberia may have played a role in the re-population of western Europe after the last glaciation...

Kako da ne... Ili su možda miroljubivim farmerima dojadili divlji i krvožedni lovci-sakupljači, kao i sopstvene žene, pa su ih sve pokokali, a onda kokali žene lovaca-sakupljača... :thumbdown:

Bože, koje gluposti... Kada su R1b "farmeri" doputovali, starosedelački I2a1a lovci-sakupljači su već odavno i sami bili farmeri...

Прѣ свега племена Старе Црне Горе, катунска.

U Srpskom DNK Projektu iz Crne Gore testirani su:

Stara Crna Gora

Vukotići, Čevo, Ozrinići- I2a1b1 Dinaric South
Avdalović, Ozrinići- i2a1ba Dinaric south
Dapčevići, Cetinjsko pleme- I2a1b1 Dinaric South
Petrović Njegoši , Njeguši- I2a1b1 Dinaric
Božovići, Bjelice, Zagora i Ceklin E1b1b
Mijović i Pejanović u drobnjaci porijeklom iz Godinja u Crmnici, J2b
Taljanovići, Tuzi i Podgorica iz Gruda u Albaniji, J2b
Karadaglić, bratstvo Sarapa,Ljubotinj, Rijeka Crnojevića R1b

Brda

Radončić, Kuči Zatrijebčani, E1b1b
Đukić, Vasojevići Lopaćani, E1b1b
Bojović Vasojevići Lopaćani, E1b1b
Janković, Vasojevići, E1b1b
Pešić, Bjelopavlići, E1b1b
Veljovići, Bratonožići I2a1b1 Dinaric South
Božović, Piperi, Bratonožići Lutovci I2a1b1 Dinaric South
Kaljevići, Drobnjaci , porrijeklom iz Lutova u Bratonožićima I2a1b1 Dinaric South

Hercegovina

Bečanović, Nikšićka Župa, I2a1b1 Dinaric South
Pejović, Piva, I2a1b1 dinaric South

stara Raška

Balšić, Bijelo polje, I2a1b1 Dinaric South
Gačević, Mataruge, Pljevlja I2a1b1 Dinaric South
Bijelić, Berane, R1a1

nepoznato tačno porijeklo

Konjević R1b
Vuletić G2a
petrović R1a1

cijelo vrijeme navijate da je I2a "srpska" i da su je donijeli kao srbi
a ovdje s ejasno vidi na karti da ona čak i nije dominantna u srbiji, već u BH, Dalmaicji i dijelu italije na jadranskoj obali !!!
dakle, tačno ondje gdje je bilo utočište I2a i odakle se proširila

Upravo tako, baš tamo gde već 1400 godina žive Srbi. :andjeo:

Poslednja izmena od moderatora:
The map below comes from a thesis by Russian geneticist Oleg Balanovsky. It shows areas of Europe where particular Y-DNA haplogroups peak at over 35%. Interestingly, such zones cover most of the continent, which is obviously a sign that patrilineality and paternal founder effects have played a big role in shaping the modern European gene pool.

balanowsky2012.png

Mali se nešto zbrkao... Odakle mu toliko I2a na Apeninskom poluostrvu, i toliko R1b na Sardiniji ?!

Zanimljivo sa Wikipediae:

Kako da ne... Ili su možda miroljubivim farmerima dojadili divlji i krvožedni lovci-sakupljači, kao i sopstvene žene, pa su ih sve pokokali, a onda kokali žene lovaca-sakupljača... :thumbdown:

Bože, koje gluposti... Kada su R1b "farmeri" doputovali, starosedelački I2a1a lovci-sakupljači su već odavno i sami bili farmeri...

:rotf:

koji su to licemeri

Malo i ja gledah DNK projekat, Srbiju pre svega.
Najzanimljivija je zapadna Srbija. Od 10 testiranih 9 je I2a1b1, pri čemu je 8 South. Sajić sa Kačera je J2b.
Već u Šumadiji i Pomoravlju situacija je potpunao drugačija. Tu imamo Dvojicu South, jednog Dinaric North, Dvojicu I1, Dvojicu R1a i jednog J2b.
U Vojvodini imao 5 testiranih, dvojicu J2b, po jednog I2a1b1, R1a i E1b1.
U okomini Beograda (južno) svih 5 testiranih su Dinaric North, pri čemu su trojica iz Male Moštanice.
Ceo juoistok i istok imaju dva testirana jednog iz Kuršumlije E1b1b i jednog iz Pirota R1b.

Za sada se jedino može reći da u zapadnoj Srbiji imamo dovoljno testiranih da bi se mogao izvući neki zaključak, pogotovo što se poklapa sa poznatim istorijskim dešavanjima u poslednja tri veka (Velika seoba Srba, naselljavanje iz Stare Hercegovine).

Upravo tako, baš tamo gde već 1400 godina žive Srbi. :andjeo:

P.S.: Da li nam se to naš dragi jaran BoSSnjo vratio pod drugim imenom ?!!! Nemoj bolan da se kriješ, baš smo te se uželeli. :mazi:

Nije tačno, preko 1600 godina.
"Срби долазе крајем IV столећа из земље Бојка у данашњој Украјини. Насељавају се дуж римског пута на правцу Дрниш - Книн - Петровац, свакако у договору са римским властима, а вероватно и у другим ливадским пределима динарског простора, од Горског Котара до Зете.[2" Ovo je pre 12 godina pubilkaovao arheolog prof dr Đorđe Janković, kasnije je izbačen sa filozofskog fakulteta. Prošlo je 12 godina nisam siguran da nema novih saznaja koji bi i ovo demantovali. Samo znam (a i onto navodi) da su gromile (koje on vezuje za Srbe) u našem području postojali i u bronzanom dobu.
Takođe izglada da smo imali dve kulture kod Srba. Jedna je spaljeni pepeo sahranjvala u urnama (Moravci), a druga je gradila gromile, na kojima nema posmrtnih ostataka (Din S?)
Đorđe Jankovij ne poistovećuje Srbe sa južnim Slovenima, pri čemu pri čemu, kada govori o Srbima govori o ovima koji su gradili gromile.
Srćci su nastavak tradicije, a verovtno i dragačevski krajputaši.

Poslednja izmena:
Najzanimljivija je zapadna Srbija. Od 10 testiranih 9 je I2a1b1, pri čemu je 8 South. Sajić sa Kačera je J2b.
.

Sajići iz Ljiga mogu uz pomoć ovog testiranja da utvrde svoje dalje porijeklo. Imaju poklapanje sa porodicama Mijović i Pejanović iz Drobnjaka koje kao i Sajići slave sv. Tomu. Mijovići i Pejanovići iz Godijelja su zapravo doseljenici u Drobnjak iz Crmnice iz Godinja.

Sajići iz Ljiga mogu uz pomoć ovog testiranja da utvrde svoje dalje porijeklo. Imaju poklapanje sa porodicama Mijović i Pejanović iz Drobnjaka koje kao i Sajići slave sv. Tomu. Mijovići i Pejanovići iz Godijelja su zapravo doseljenici u Drobnjak iz Crmnice iz Godinja.
Nisam siguran da li je reč o selu Kačer kod Užica (http://sr.wikipedia.org/sr/Качер), ili se misli na Ljig.

Nije tačno, preko 1600 godina.
"Срби долазе крајем IV столећа из земље Бојка у данашњој Украјини. Насељавају се дуж римског пута на правцу Дрниш - Книн - Петровац, свакако у договору са римским властима, а вероватно и у другим ливадским пределима динарског простора, од Горског Котара до Зете.[2" Ovo je pre 12 godina pubilkaovao arheolog prof dr Đorđe Janković, kasnije je izbačen sa filozofskog fakulteta. Prošlo je 12 godina nisam siguran da nema novih saznaja koji bi i ovo demantovali. Samo znam (a i onto navodi) da su gromile (koje on vezuje za Srbe) u našem području postojali i u bronzanom dobu.
Takođe izglada da smo imali dve kulture kod Srba. Jedna je spaljeni pepeo sahranjvala u urmama (Moravci), a druga je gradila gromile, na kojima nema posmrtnih ostataka (Din S?)
Đorđe Jankovij ne poistovećuje Srbe sa južnim Slovenima, pri čemu pri čemu, kada govori o Srbima govori o ovima koji su gradili gromile.
Srćci su nastavak tradicije, a verovtno i dragačevski krajputaši.

Pošto je poruka upućena BoSSnji (alias Ban Kulin), naveo sam ono što je istorijski dovoljno jako argumentovano. Inače, kada sam pre neki dan pokazao sliku iz knjige Sedova (Древнерусская народность), koja se odnosi na period od pre onih krupnih seoba u 6. i 7. veku, pažnju su mi privukle one male šrafirane oblasti oko Balatona, u Sremu, na Savi, u Lici i Istri. To bi moglo da znači da su plemena iz Dulebske grupe već imala enklave u tim oblastima i u 5. ili početkom 6. veka. Za oblast oko Balatona sam siguran, ali čini mi se da Sedov tvrdi da su Dulebska plemena bila i u još nekim oblastima južno od njihovih glavnih oblasti.

slaviccultures57cad.jpg

Poslednja izmena:
Ovo je pre 12 godina pubilkaovao arheolog prof dr Đorđe Janković, kasnije je izbačen sa filozofskog fakulteta.

Znam odlično kako funkcionišu stvari po srpskim fakultetima, i sam radim na jednom od njih, i apsolutno sam siguran da ga nisu sa fakulteta izbacili zbog toga. Siguran sam da niko na srpskim filozofskim fakultetima nije toliko zadrt po pitanju da su Srbi došli na Balkan u 7. veku da bi zbog toga nekog ko suprotno tvrdi izbacili sa fakulteta, i to pre 12 godina. Ima na našim fakultetima dovoljno sujete, ličnih sukoba i drugih sličnih razloga zbog kojih je više kvalitetnih naučnika i nastavnika izbačeno sa fakulteta/univerziteta.

Izgleda da i ja imam tu spljostenost zatiljka, da li to znaci da saam dinarid ?
Sta su zalisci ?
Kojoj grupi pripadaju brahifekali gde je profil na 90 stepeni (pozadi).

Bar Dinaroid.

Zalisci su oblik koji kosa svojim rastom formira na čelu, Ljubiša Samardžić kao jedan od tipičnijih predstavnika Dinaraca

Ljubisa.jpg

I Dragan Jovanović kao mešavina Dinarca i Pontida

Dragan.jpg

Ovo treće nisam razumeo, razjasni.

Znam odlično kako funkcionišu stvari po srpskim fakultetima, i sam radim na jednom od njih, i apsolutno sam siguran da ga nisu sa fakulteta izbacili zbog toga. Siguran sam da niko na srpskim filozofskim fakultetima nije toliko zadrt po pitanju da su Srbi došli na Balkan u 7. veku da bi zbog toga nekog ko suprotno tvrdi izbacili sa fakulteta, i to pre 12 godina. Ima na našim fakultetima dovoljno sujete, ličnih sukoba i drugih sličnih razloga zbog kojih je više kvalitetnih naučnika i nastavnika izbačeno sa fakulteta/univerziteta.
Moram malo of topic, pade mi na pamet jedan slučaj...

Svi koji su ikada bili na Pravnom faksu u Bg znaju da su profesor Ratko Marković i profesor Stevan Lilić u dugogodišnjem sukobu... i studentkinja polaže kod Lilića Ustavno pravo i kaže na ispitu: svi naši teoretičari tvrde to i to, osim Stevana Lilića koji pogrešno tvrdi to i to (učila po Markovićevoj knjizi)... :dash:

Poslednja izmena:
Sajić je iz sela Dići kod Ljiga, a ta se oblast zove Kačer.
Onda prethodni post mogu malo da korigujem, kao.

Najzanimljivija je zapadna Srbija. Od 9 testiranih 9 je I2a1b1, pri čemu je 8 South.
Već u Šumadiji i Pomoravlju situacija je potpunao drugačija. Tu imamo Dvojicu South, jednog Dinaric North, Dvojicu I1, Dvojicu R1a i dvojicu J2b.
U Vojvodini imao 5 testiranih, dvojicu J2b, po jednog I2a1b1, R1a i E1b1.
U okolini Beograda (južno) svih 5 testiranih su Dinaric North, pri čemu su trojica iz Male Moštanice.
Ceo juoistok i istok imaju dva testirana jednog iz Kuršumlije E1b1b i jednog iz Pirota R1b.

Za sada se jedino može reći da u zapadnoj Srbiji imamo dovoljno testiranih da bi se mogao izvući neki zaključak, pogotovo što se poklapa sa poznatim istorijskim dešavanjima u poslednja tri veka (Velika seoba Srba, naselljavanje iz Stare Hercegovine). Sinoћ sam popio kafu u jednom kafiću u zapadnoj Srbiji. Ne bih rekao da su nešto zastopljeni dinarc(ravan potiljak)i, možda su atlanski mediteranci (da se ogradim da mi je poznavaje ove problematike još uvek skromno)..

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back