Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da je ipak R1b usao preko Balkana, stigao do Spanije i krenuo u ekspanziji. Nema prolaznog R1b u severnoj africi, a imamo ga na Balkanu, mislim na L23. Ali svakako, je najmaldja populacija u Evropi.

Nije štos u L23, on je u Evropu mogao da uđe i severnom obalom Crnog mora, što se verovatno i desilo. Dokaz da je postojao put preko Balkana je stariji M269, on je na Balkan mogao da uđe samo direktno preko Male Azije.

Znaci da pripadas tom srpskum clusteru DYS439=12 i da su ti pomenuti Jerkovici i Pejovici rodjaci od pre 800 godina. Jedino sto jos nisam kapirao, je vrednost na DYS439 hrvatskog clustera, neznam da li je nastao od "tvog" clustera ( i tako nosi DYS439=12 (ili manje) ili samo od predhodnog koji je dobio mutaciju DYS557=17.

Battlecat nije testiran na markeru 448 tj. ne zna si da li je North ili South. da bi uopšte ušao u ovaj sistem podjele pa sledećim markerima. Nakon 448 morao bi još da testira 557 da bi mogli sigurno reći da pripada ovom klasteru koji ima 12 na DYS 439.

Proteklih dana sam dosta čitao tekstove ruskih i ukrajinskih istoričara i arheologa, pre svega one koji govore o Dulebima. Koliko sam mogao da zaključim, Dulebi su najstarije slovensko pleme (ili grupacija plemena) iz koga su kasnije nastala plemena iz grupe koju se naziva Sklavinima. Drugim rečima može se reći da je Dulebska grupa=Sklavinska grupa, mada znak jednakosti nije sasvim korektan jer se radi o različitim vremenskim periodima.

Dakle, u periodu od 5. do 8. veka Dulebska (Sklavinska) grupa je nosilac Prague-Korchak culture, Venedska grupa je nosilac Sukow-Dziedzice culture, a Antska grupa je nosilac Penkovka culture.

slaviccultures57cad.jpg

Zanimljivo je da se u tekstovima o Dulebima za njihovo ime tvrdi da je nemačkog porekla. Međutim, kada na Google Prevodiocu u polju Ruski ukucam "Duleb " dobijam srpski prevod "Princ". Baš zanimljivo :think:

Da sve to smo ovdje na forumu pisali dosad bar jedno deset puta, o ove tri grupe Slovena i arheološkim kulturama koje ih karakterišu. Dovoljno je vratit se nekoliko strana unazad.

Što se Duljeba tiče Rusi smatraju da je ime zaista moglo nastati od germanskog daudlaiba što otprilike znači nasledstovo mrtvih ili nešto tome slično.

Ćao Đeretići ima li koja nova SF teorija da mi je ukratko ispricate? :D

Ima, pronađen je novi gen, nova mutacija kod jednog Hrvata sa otoka Šolte. Za sada sigurno znaju da nije zemaljskog porijekla, pretpostavljaju da bi gen mogao biti povezan sa stanovnicima drevne Atlantide za koje se već odavno pretpostavlja da su bili Protohrvati i da su ćakulalai na čakavici...Hrvatski znanstvenik Primorac rekao je da to ne obara njegovu teoriju o Hrvatima rođenim iz leda prije 20 000 godina na potezu Imotski-Lištica, jer kako Primorac tvrdi, vjerovatno su Hrvati hibernirali u glečeru još od tog dalekog vremena. Slaven Letica i Zdravko Tomac su ustvrdili, onako zajednički, da Hrvati imaju svo pravo na kontrolu plovidbe Atlantskim okeanom jer ispod tog okeana leži njihova domaja Atlantida. Puhovski je, s druge strane, rekao da je apsurdno takvo što tražiti pogotovo nakon Ugarsko-hrvatske nagodbe iz 1102 iliti Pacta Convente koja je pravno poništila sve prethodne hrvatske sporazume, pa i one sa drevne Atlantide. Bilandžić mu je na to rekao, da i vrapci na grani znaju da Pacte Convente nije ni bilo, da je to sve izmišljotina hrvatskih dokonih skriba, ne bi li se štogođ ušićarilo i podigao nacionalni moral i da pravne smetnje za hrvatsku kontrolu Atlantskog okeana, pardon oceana ne postoje.

Poslednja izmena:
Ima, pronađen je novi gen, nova mutacija kod jednog Hrvata sa otoka Šolte. Za sada sigurno znaju da nije zemaljskog porijekla, pretpostavljaju da bi gen mogao biti povezan sa stanovnicima drevne Atlantide za koje se već odavno pretpostavlja da su bili Protohrvati i da su ćakulalai na čakavici...Hrvatski znanstvenik Primorac rekao je da to ne obara njegovu teoriju o Hrvatima rođenim iz leda prije 20 000 godina na potezu Imotski-Lištica, jer kako Primorac tvrdi, vjerovatno su Hrvati hibernirali u glečeru još od tog dalekog vremena. Slaven Letica i Zdravko Tomac su ustvrdili, onako zajednički, da Hrvati imaju svo pravo na kontrolu plovidbe Atlantskim okeanom jer ispod tog okeana leži njihova domaja Atlantida. Puhovski je, s druge strane, rekao da je apsurdno takvo što tražiti pogotovo nakon Ugarsko-hrvatske nagodbe iz 1102 iliti Pacta Convente koja je pravno poništila sve prethodne hrvatske sporazume, pa i one sa drevne Atlantide. Bilandžić mu je na to rekao, da i vrapci na grani znaju da Pacte Convente nije ni bilo, da je to sve izmišljotina hrvatskih dokonih skriba, ne bi li se štogođ ušićarilo i podigao nacionalni moral i da pravne smetnje za hrvatsku kontrolu Atlantskog okeana, pardon oceana ne postoje.

A moram priznat da ste dobri ali nisam pitao nista u vezi Hrvata a izgleda da su vam Hrvati stalno na pameti. Zanima me koliko su Turci ostavili traga u genetici Srba iz razloga sto su vam bili gazde 400 godina. Isto tako zanima me koliko su traga ostavili Romi, Bugari i Vlasi u genetici kod Srba jer su svi zivjeli izmjesani stotinama godina. Zanima me i to koliko su genetski bliski Srbi i Rusi jer je poznato da ste braca slaveni, doduse oni su svijetlije puti i imaju svijetliju kosu dok su Srbi dosta garavi. Dakle braca poput Loleka i Boleka.

A moram priznat da ste dobri ali nisam pitao nista u vezi Hrvata a izgleda da su vam Hrvati stalno na pameti. Zanima me koliko su Turci ostavili traga u genetici Srba iz razloga sto su vam bili gazde 400 godina. Isto tako zanima me koliko su traga ostavili Romi, Bugari i Vlasi u genetici kod Srba jer su svi zivjeli izmjesani stotinama godina. Zanima me i to koliko su genetski bliski Srbi i Rusi jer je poznato da ste braca slaveni, doduse oni su svijetlije puti i imaju svijetliju kosu dok su Srbi dosta garavi. Dakle braca poput Loleka i Boleka.

Ima jedan vaš Rvat iz Ljubuškog sa haplogrupom Q i to onom varijantom koja može da se nađe samo među Indijancima u Americi, pa ti sad vidi ko je tu koga i kada.

Na žalost, ruski i ukrajinski istoričari koje sam čitao poslednjih dana kažu da su braća Hrvati i braća Bugari bliži braći Rusima nego mi Srbi. Nama ostade da smo od braće sa severa najbliži Belorusima, pa onda verovatno Ukrajincima i Česima.

Poslednja izmena:
Na koja plemena mislite da su bliski Srbima, Dulebi ? Na koji period se odnosi ta karta ?

Naravno da sam mislio na Dulebe. Kada su, bežeći od Avara, počeli sa migracijama, onda su se raspali i opšte ime Dulebi je polako nestajalo. Na istoku su iz njih nastali Drevljani, Dregovichi i Poljani, a možda i Krivichi i Novgorodski Sloveni, kasnije Volunjani i Bužani. Zanimljivo je da se na ovoj karti još uvek koristi ime Dulebi.

Tamo gde sam našao kartu nije pisalo na koji period se odnosi, ali pretpostavljam da se odnosi na 5-6 vek, posle su Česi i Moravci počeli da jačaju i gutaju ostale, tako da je plemenska organizacija u Češkim oblastima potpuno nestala sredinom 10. veka.

Šta mislite koja je hg Toma Grobar? Izgleda da su većina modernih srpskih vladara E1b1b (Sloba, Karađorđevići)...

Ne znam zašto, ali mi se čini da bi Toma mogao da bude E1b.

Za Karađorđeviće se još ne zna, ali bi mogli lako biti E1b.
Inače je ta E1b grana prilično zastupljena: Slobo, Radovan Karadžić.

Obrenovići bi po svoj prilici mogli biti I2a Dinaric, ako je tačna priča o bratonožićkom porijeklu.

Petrović Njegoši takođe. Ima jedan Petrović Njegoš na y searchu koji je I2a1b1 Dinaric, ne znam o kome se tačno radi.

Da sve to smo ovdje na forumu pisali dosad bar jedno deset puta, o ove tri grupe Slovena i arheološkim kulturama koje ih karakterišu. Dovoljno je vratit se nekoliko strana unazad.

Što se Duljeba tiče Rusi smatraju da je ime zaista moglo nastati od germanskog daudlaiba što otprilike znači nasledstovo mrtvih ili nešto tome slično.

Znam da je puno puta bilo reči o Praško-Korčakovskoj kulturi. Ono što mi je u knjigama "В. В. Седов, Древнерусская народность, М.: Языки русской культуры, 1999." i "Г. В. Вернадский, М. М. Карпович, Древняя Русь" bilo posebno zanimljivo je da su konkretno navedena plemena koja su proizašla iz te kulture, odnosno plemena koja su bila glavni nosioci hg I2a1b1-Dinaric. U istočnom delu navode se Drevljani, Dregovichi, Poljani, Bereziti i drugi, kasnije Volunjani i Bužani. Ovoj grupi bili su srodni i Krivichi i Novgorodski Sloveni. I2a1b1-Dinaric u tom delu Evrope sigurno potiče od tih plemena.

U knjigama se takođe daju odgovori na neka pitanja oko kojih sam nedavno polemisao sa Korom. Sasvim se jasno kaže da Bugarska slovenska plemena potiču iz Antske grupe. Pored Severjana, tu su i 7 slovenskih plemena, za koje se pretpostavlja da su došla iz Radimiča i Vjatiča. Sa druge strane, na primer, vidi se da su Dregovichi, Bereziti i drugi, koji su naselili Makedoniju, došli iz Dulebske grupacije.

Evo, i sa ove slike se jasno vidi koje delove Balkana su naselila većinom plemena iz Dulebske grupacije, a koje plemena iz Antske grupacije, postoji prilično jasna granica u boji.

haplogroupi2a1b.png

Ne znam zašto, ali mi se čini da bi Toma mogao da bude E1b.

Za Karađorđeviće se još ne zna, ali bi mogli lako biti E1b.
Inače je ta E1b grana prilično zastupljena: Slobo, Radovan Karadžić.

Obrenovići bi po svoj prilici mogli biti I2a Dinaric, ako je tačna priča o bratonožićkom porijeklu.

Petrović Njegoši takođe. Ima jedan Petrović Njegoš na y searchu koji je I2a1b1 Dinaric, ne znam o kome se tačno radi.
Zar su i Drobnjaci E1b? Petrović Njegoši su po legendi porijeklom iz Bosne (oko Zenice negdje)!

Znam da je puno puta bilo reči o Praško-Korčakovskoj kulturi. Ono što mi je u knjigama "В. В. Седов, Древнерусская народность, М.: Языки русской культуры, 1999." i "Г. В. Вернадский, М. М. Карпович, Древняя Русь" bilo posebno zanimljivo je da su konkretno navedena plemena koja su proizašla iz te kulture, odnosno plemena koja su bila glavni nosioci hg I2a1b1-Dinaric. U istočnom delu navode se Drevljani, Dregovichi, Poljani, Bereziti i drugi, kasnije Volunjani i Bužani. Ovoj grupi bili su srodni i Krivichi i Novgorodski Sloveni. I2a1b1-Dinaric u tom delu Evrope sigurno potiče od tih plemena.

U knjigama se takođe daju odgovori na neka pitanja oko kojih sam nedavno polemisao sa Korom. Sasvim se jasno kaže da Bugarska slovenska plemena potiču iz Antske grupe. Pored Severjana, tu su i 7 slovenskih plemena, za koje se pretpostavlja da su došla iz Radimiča i Vjatiča. Sa druge strane, na primer, vidi se da su Dregovichi, Bereziti i drugi, koji su naselili Makedoniju, došli iz Dulebske grupacije.

Evo, i sa ove slike se jasno vidi koje delove Balkana su naselila većinom plemena iz Dulebske grupacije, a koje plemena iz Antske grupacije, postoji prilično jasna granica u boji.

haplogroupi2a1b.png

Ne mogu sad na netu da pronađem link za odličnu knjigu ruskog arheologa Aleksejeva koja veoma čitko opisuje ova kretanja i zove se Slovenska Evropa 5.i 6.vijeka. Uglavnom se zasniva na arheološkim nalazima. Pošalji mi mejl na pp ako hoćeš da ti pošaljem pdf verziju knjige. Inače knjiga je na ruskom, ali pretpostavljam da čitaš ruski ako si navodio gornje autore.

Nije mi najjasnije po kojim kriterijuma ti prosudjujes ali meni recimo Toma spada u kategoriju najklasicnijeg kromanjonca.

Meni je veca zagonetka Tadic posto postoji predanje da su Tadici poreklom iz Turske.

Hm, Tadići su valjda od Pivljana... Je li tako?

Inače Tadića ima k'o Krasnićija i svi su (dalja) familija... pola Foče se preziva Tadić... imam i ja jednog drugara... sigurno je neko od njih radio analizu...

Inače ja mislim da su Tadići R1a... čini mi se da i Bota i Ognjen (a i ovaj moj drug) imaju izdužene lobanje, a izbačen potiljak...

Hm, Tadići su valjda od Pivljana... Je li tako?

Inače Tadića ima k'o Krasnićija i svi su (dalja) familija... pola Foče se preziva Tadić... imam i ja jednog drugara... sigurno je neko od njih radio analizu...

Inače ja mislim da su Tadići R1a... čini mi se da i Bota i Ognjen (a i ovaj moj drug) imaju izdužene lobanje, a izbačen potiljak...

Postoji valjda predanje da je rodonacelnik dosao iz Turske i ostao medju Srbima ))) Dosta davno sam citao o tome pa se dobro ne secam.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back