Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
За сазнања сачекај сутра вече док Бошњо отклања акшам-намаз. .Да је у питању велико научно сазнање, видећеш ако је написано ВЕЕЕЛИКИМ словима па онда још и болдовано. Уколико је ту још додато и пар боја, онда је у питању епохални проналазак.

:ok:
namjerno izbjegavate odgovoriti na ono što vam ne paše
Ken daje jednu od teorija, ali uzmimo da je i tačna, ključno pitanje je kada je L147 sišao na Balkan, na Dinaride ??
po svemu prikazanom ne poslije 6000 godina od danas
dakle PRIJE dolaska Slavena, a kamoli srpskog plemena koje još kasnije dolazi, i dakle, kakve to sve veze ima srbima, na što se vi toliko palite

nordvert-1.gif

Ja ovde ne govorim o tome da su Savremeni Balkanski Srbi potomci Starih Lužičkih Protosrba jer genetička nauka dokazuje da to nije tako jer nam se razlikuje genetički kod.

Ja ovde govorim da su Stari Balkanski Protosrbi potomci Starih Lužičkih Protosrba koji su sticajem okolnosti vremenom zakonom jačeg u prirodi posrbili tj. nametnuli ime, jezik i kulturu ostalim Balkanskim narodima (Sloveni i novi koji su došli kad i Srbi i stari koji su možda i starosedeoci, Iliri, Kelti, Tračani...) na prostoru Savremene Srbije. Najbolji primer su Franci i Francuska.

Ja ovde ne govorim o tome da su Savremeni Balkanski Srbi potomci Starih Lužičkih Protosrba jer genetička nauka dokazuje da to nije tako jer nam se razlikuje genetički kod.

Ja ovde govorim da su Stari Balkanski Protosrbi potomci Starih Lužičkih Protosrba koji su sticajem okolnosti vremenom zakonom jačeg u prirodi posrbili tj. nametnuli ime, jezik i kulturu ostalim Balkanskim narodima (Sloveni i novi koji su došli kad i Srbi i stari koji su možda i starosedeoci, Iliri, Kelti, Tračani...) na prostoru Savremene Srbije. Najbolji primer su Franci i Francuska.

Ne samo da nam se sa Lužičkim Srbima razlikuje genetički kod, nego nam se razlikuju i druge stvari, pre svega jezik. Tako da Stari Balkanski Protosrbi nisu potomci Starih Lužičkih Protosrba, pa samim tim nemaš argumenata da pretpostaviš da su od Starih Lužičkih Protosrba nasledili genetički kod. Prvo, podgrupa M458 kod nas je zastupljena veoma malo, predstavlja tek trećinu ili četvrtinu ukupnog fonda hg R1a kod nas. Takođe, svi poznavaoci gh I2a Dinaric se slažu da nije mogla nastati na Balkanu, već da je na Balkan stigla relativno skoro negde sa severa (severo-zapada, severo-istoka). Prema tome, starosedeoci nisu mogli da budu I2a Dinaric, pa nije bilo asimilacije i nametanja jezika i kulture.

U nekom od narednih postova ću vam proslediti poruku koju je Ken Nordtvedt poslao Vadimu Verenichu, gde možete da vidite šta on misli o I2a Dinaric.

I objasni mi za šta su primer Franci i Francuska, ja ne vidim nikakvu vezu sa onim o čemu pričaš.

Gle, poenta je da su stara plemena Srba koja su dosla na Balkan bila I2a1b1 dok su Luzicki vecina R1-nesto ( neka podgrupa). Jedni su potomci plemena paleolitskih Evropljana ( I ), a drugi su potomci plemena sa istoka, arijevaca, nomadskih plemena i tako dalje (R1). Nekako jesu potpali pod slican kulturni uticaj, ali nemaju zajednicko poreklo. O tome se radi.

Ken daje jednu od teorija, ali uzmimo da je i tačna, ključno pitanje je kada je L147 sišao na Balkan, na Dinaride ??
dakle PRIJE dolaska Slavena, a kamoli srpskog plemena koje još kasnije dolazi, i dakle, kakve to sve veze ima srbima, na što se vi toliko palite

Pismo Kena Nordtvedta Vadimu Verenichu:

rom: "Ken Nordtvedt" <knordtvedt@bresnan.net>
Subject: [DNA] Did Dinaric I2a2 MRCA ancestors move southeast rather thannorthwest?
Date: Thu, 6 Aug 2009 12:00:57 -0600
I want to describe a growing oddity --- at least to me --- concerning the haplogroup I2a2-Dinaric. This is the
clade which the early academics in European population studies said originated in southeast Europe just after
the LGM, because, I assume, that's where today it is found at highest frequency (Bosnia, Croatia....).
1. First oddity is the very youthfulness of I2a2-Dinaric. It's MRCA looks to be only about 3000 years old by
standard age estimates. I1, by comparison, seems 4000 years old; I2a1-M26+ looks 8000 years old; some
clades of haplogroup I found in the British Isles look 6000 years old, etc.
2. Second oddity is the nature of the three nearest cousin clades to I2a2-Dinaric in the tree of haplogroup I
Closest cousin is I2a2-Disles which at the moment is not separated from I2a2-Disles by a snp. Disles clade is
found primarily in the British Isles. The node where branches to Disles and to Dinaric part ways looks to be at
least 5000 years ago.
Next closest cousin is I2a2-Isles separated from I2a2-Dinaric by two snps. I2a2-Isles is found mainly in the
British Isles, although some evidence of presence in France and north German plain exists for the older two of
the four clades of I2a2-Isles. I2a2-Isles clades started to branch apart from each other at least 6000 years ago,
while the node where I2a2-Dinaric branch line and I2a2-Isles branch line parted ways occured 12,000 years
ago.
Next closest cousin is I2a-F whose ancestral line branched off even earlier than 12,000 years ago, and prior to
the M423 snp which shows derived for both I2a2-Dinaric and I2a2-Isles. I2a-F is found mainly in France and
British Isles (Scotland)
Although I'm very willing to consider luck a big factor where the single ancestral lines of the old y tree roamed
between their nodes, or deciding which branch lines survived and which went extinct, I here start to see a trend
(or just patterns in the clouds?); it seems the ancestral line going back from the I2a2-Dinaric MRCA may have
lived in more northwesterly Europe for thousands of years and then later wandered back to the Balkans before
its Dinaric MRCA came onto the scene? We really have no reason to put I2a2-Dinaric in southeast Europe earlier
than about 3000 years ago.

The nodes where I2a-Western (also of northwest Europe) and western Mediterranean's I2a1 M26+ branch lines
parted from the branch line leading to the previously mentioned clades are far back in time --- at the beginning
of the LGM.
Ken

:ok:

Kako ne posle 6K godina od danas, sta pricas ?! Nortvedt ima za to sto kaze proracune i rezultate istrazivanja bazirane na legitimnim naucnim metodima. Dakle to nije teorija, vec rezultat do sadasnjeg istrazivanja. A to se razlikuje samo od docrtavanja i dopisivanja karata i slicno kao sto ti radis ...

To sam i ja radio kad sam bio mali na nekim dedinim kartama iz ww2 o polozaju jedinica i slicno. Docrtam podmornice, tenkove i ostalo, igram se. I eto to je sad istorijski izvor :D

Poslednja izmena:
Koliko današnji francuzi imaju imaju genetike nemaca iz frankonije? Vrlo malo. Ipak nemci iz frankonije nameću ime galiji. Ja govorim o tome da je 1.000 srba iz Lužica posrbilo 500.000 balkanaca pa onda naravno nije moguće naći genetsku vezu između Savremenih Balkanskih Srba i Savremenih Lužičkih Srba (izvinjavam se za cifre koje su primerice radi boljeg objašnjenja). Primer su i Amerikanci koji su samo 10-ak % engleskog porekla (http://en.wikipedia.org/wiki/Americans) ali zato imaju engleski jezik, veru, kulturu i običaje kao i anglosaksonsko pravo.

Gle, poenta je da su stara plemena Srba koja su dosla na Balkan bila I2a1b1 dok su Luzicki vecina R1-nesto ( neka podgrupa). Jedni su potomci plemena paleolitskih Evropljana ( I ), a drugi su potomci plemena sa istoka, arijevaca, nomadskih plemena i tako dalje (R1). Nekako jesu potpali pod slican kulturni uticaj, ali nemaju zajednicko poreklo. O tome se radi.

koprcaš se u lažima
dakle, srbi na Balkan dolaze oko 630te sa područja današnje Poljske
područje današnje Poljske ima najveći procenat R1a, i takvo je stanje unazad 3000 godina, ako hočeš po Kenu, dakle, kada su otišli L 147 na Balkan !! ostali su samo R1a
kako god okreneš džaba se trudiš dokazati da su srbi imali išta drugo prilikom doseljenja na Balkan osim R1a kao i svi Slaveni iz područja iz kojeg su došli srbi, i koja i dan danas imaju
tek dolskom na Balkan posrbljivanjem domaćih Vlaha-starosjedilaca koji imaju M423 a koji su bili očigledno mnogobrojniji, ali vojnički inferioriniji, te su prihvatili vlast, jezik i ime od srba u procesu koji je tekao vjekovima

Koliko današnji francuzi imaju imaju genetike nemaca iz frankonije? Vrlo malo. Ipak nemci iz frankonije nameću ime galiji. Ja govorim o tome da je 1.000 srba iz Lužica posrbilo 500.000 balkanaca pa onda naravno nije moguće naći genetsku vezu između Savremenih Balkanskih Srba i Savremenih Lužičkih Srba (izvinjavam se za cifre koje su primerice radi boljeg objašnjenja). Primer su i Amerikanci koji su samo 10-ak % engleskog porekla (http://en.wikipedia.org/wiki/Americans) ali zato imaju engleski jezik, veru, kulturu i običaje kao i anglosaksonsko pravo.

Moje pitanje je bilo: Koliko se razlikuje genetika Nemaca iz Frankonije i Gala? Uporedi mi to.

Drugo, nisi mi odgovorio na pitanje: Koje gene su današnji Srbi nasledili od Balkanskih starosedelaca? Ja mislim da to ne mogu da budu I2a1ba i R1a (bar ne u nekoj većoj meri), rekao bih da to mogu da budu E-V13 i J2 (pretpostavljam Grčkog porekla), R1b (onaj arhaični deo, koji je u Evriopu ušao iz Male Azije) i eventualno neki drugi.

Poslednja izmena:
koprcaš se u lažima
područje današnje Poljske ima najveći procenat R1a, i takvo je stanje unazad 3000 godina, ako hočeš po Kenu, dakle, kada su otišli L 147 na Balkan !! ostali su samo R1a
kako god okreneš džaba se trudiš dokazati da su srbi imali išta drugo prilikom doseljenja na Balkan osim R1a kao i svi Slaveni iz područja iz kojeg su došli srbi, i koja i dan danas imaju
tek dolskom na Balkan posrbljivanjem domaćih Vlaha-starosjedilaca koji imaju M423 a koji su bili očigledno mnogobrojniji, ali vojnički inferioriniji, te su prihvatili vlast, jezik i ime od srba u procesu koji je tekao vjekovima

Battlecat, rekao sam ti da ne vredi diskutovati sa njime. A ne vidim ni svrhu. Čovek očigledno voli da živi u lažima, u koje samo on i neki njemu slični veruju, ne želi da zna pravu istinu, pa je sazidao Kineski zid između sebe i istine. Pa ako je čoveku u lažima lepo, možda je i humano dozvoliti mu da tamo i dalje živi.

koprcaš se u lažima

Da si citao malo pazljivije ako si uopste , video bi da se te lokacije i proracuni odnose upravo na I2a1b1 DIN :D LOL Ostalo ne bih ni da komentarisem...

Možda R1b (ovo su ti dolikefalni likovi sa datog linka)
Pogledajte prilog 257688 Pogledajte prilog 257701 Pogledajte prilog 257702
Ovaj čovek je e1b1b1-M35
Pogledajte prilog 257689

Moraš da shvatiš osnovnu stvar a to je da mešanje u okviru jedne antropološke grupe dovodi do rezultata iz iste grupe. Kada se pomešaju pripadnici dve različite grupe rezultat može da varira od 99% na jednu do 99% na drugu stranu, tako je i sa Barakom čija majka je bila brahikefalna:
Stanley_Ann_Dunham_1960_Mercer_Island_High_School_yearbook.jpg

Battlecat, rekao sam ti da ne vredi diskutovati sa njime. A ne vidim ni svrhu. Čovek očigledno voli da živi u lažima, u koje samo on i neki njemu slični veruju, ne želi da zna pravu istinu, pa je sazidao Kineski zid između sebe i istine. Pa ako je čoveku u lažima lepo, možda je i humano dozvoliti mu da tamo i dalje živi.

Da, nego mi dodje nekako interesantno uz caj :D Mada prolazi me volja vise stvarno ...

aha, osporavaš moje navode, ali ne demantuješ
prosvijetli me, pa mi ti iznesi "svoju verziju" srpske istine, inače poznatu u svetu

Moje pitanje je bilo: Koliko se razlikuje genetika Nemaca iz Frankonije i Gala? Uporedi mi to.

Drugo, nisi mi odgovorio na pitanje: Koje gene su današnji Srbi nasledili od Balkanskih starosedelaca? Ja mislim da to ne mogu da budu I2a1ba i R1a (bar ne u nekoj većoj meri), rekao bih da to mogu da budu E-V13 i J2 (pretpostavljam Grčkog porekla), R1b (onaj arhaični deo, koji je u Evriopu ušao iz Male Azije) i eventualno neki drugi.

Da, mora samo da se kaze ( da pojasnimo kolegi nenad1978 ), da se ti Y hromozom rezultati , tipovi prenose iskljucivo po jednoj liniji , oca na sina. Odnosno po muskoj. I tu nema greske. Tako je lako da se prati i nema mixeva, zagubljenih tragova i ostalih malo senzacionalnih stvari u polu magli, misterije i slicno. Ne mozes da promenis haplogrupu :D

Da, mora samo da se kaze ( da pojasnimo kolegi nenad1978 ), da se ti Y hromozom rezultati , tipovi prenose iskljucivo po jednoj liniji , oca na sina. Odnosno po muskoj. I tu nema greske. Tako je lako da se prati i nema mixeva, zagubljenih tragova i ostalih malo senzacionalnih stvari u polu magli, misterije i slicno. Ne mozes da promenis haplogrupu :D

Polovina balkanskih starosrpskih Y hromozona par hiljada starosrba iz raške je nestalo u srednjevekovnim bitkama (npr. kosovska bitka - 30.000 poginulih srba) a druga polovina je nestala u Madjarkoj (Sentandreja), Ukrajini (Novomirgorod), Hrvatskoj (pokatoličeni srbi). A ono što imamo danas u Srbiji su posrbljeni ljudi iz bosne, hercegovine, dalmacije, crne gore. Jeste li vi čuli kako je nastalo ime Šumadije? Pre dolaska posrbljenih ljudi to je bila nenaseljena prašuma sa divljim veprovima pa otuda i pojava grba sa divljim veprom. Stari srbi se nisu mešali već su izginuli i preselili se pa ih ne treba tražiti u Srbiji, a kao vladajuća vlastela i plemstvo ostavili su ime, jezik i kulturu.

Na forumu www.forumbiodiversity.com pronašao sam puno zanimljivih stvari o hg I2a Dinaric. Najviše toga postavio je moderator Vadim Verenich, Belorus iz Estonije, sa Univerziteta u Tartuu. Tekstovi su mu jako zanimljivi, ima i slika i rezultata statističkih analiza, ali do njih još uvek ne mogu da dođem. Tek sam se registrovao i čekam da mi administratori pošalju poruku za aktivaciju naloga, valjda ću posle toga moći da skidam attachmente.

Najzanimljivije stvari sa ovog foruma ću vam kasnije izvaditi i poslati, a sada ću vam samo reći nešto o jednom zanimljivom verbalnom duelu. Naime, i na ovom forumu imaju jednog BoSSnju, samo se ovaj zove Dujo i Hrvat je. Elem, Duji se nisu svideli rezultati do kojih je Vadim došao, pa ga je optužio za Srpsku propagandu. Uzalud je Vadim pokušavao da objasni da ga Srpsko-Hrvatske začkoljice uopšte ne interesuju, da ga interesuju samo naučne činjenice, to nije vredelo. Dujo zavrzo kao BoSSnjo. I onda ide vrhunac duela, koji vam prenosim u originalu

Kao što vidite, nije samo na našem forumu zabavno, i drugi forumi imaju svoje specijalce.

Uzgred, Vadimu nikakvi argumenti nisu pomogli, kao ni nama kod BoSSnje. Jednostavno, oni su izmislili su neku svoju sopstvenu logiku, koja im prolazi kod uskog kruga isto"mišljenika", i nisu sposobni da koriste onu logiku koju koriste svi ostali ljudi na svetu.

Verenic je zbog ovih stvari nameravao da batali bavljenje genetickom genealogijom. On je inace Din-N ali najbliza poklapanja ima sa haplotipovima iz Slovenije. Zbog toga je i dosta upoznat sa mnogim elementima istorije na Balkanu.

A ovo sto govoris oko negiranja svega sto se ne slaze sa tvojom slikom u glavi, to je moguce objasniti dosta jednostavno. Za sve je kriv tzv konvertitski sindrom. Sta je najjaci simptom konvertitskog sindroma? Mrznja prema onima od kojih potices. To se znalo odavno ali smo mi ovde pokazali da najvecu mrznju prema Srbima gaje upravo oni Hrvati koji dele genetiku sa Srbima. Sto je ta veza cvrsca i mrznja je intenzivnija.

Posle toga na scenu stupaju psiholoski odbrambeni mehanizmi koji su zarad mira u mozgu spremni da previdjaju sve ono sto ti ne ide u prilog i selektivno prihvataju ono sto moze da ublazi dusevnu bol. To neprihvatanje realnosti vremenom poprima sve teze oblike dusevnog poremecaja koji na kraju mogu eskalirati u demoonstraciju nasilja. Kada ne prolaze metodi standardne konverzaciije zbog nedostatka dokaza, prelazi se na nasilje i agresiju.

Ovaj primer sa hrvatinom Dojom je vrlo lepa ilustracija onoga o cemu govorim.

Verenic je zbog ovih stvari nameravao da batali bavljenje genetickom genealogijom. On je inace Din-N ali najbliza poklapanja ima sa haplotipovima iz Slovenije. Zbog toga je i dosta upoznat sa mnogim elementima istorije na Balkanu.

A ovo sto govoris oko negiranja svega sto se ne slaze sa tvojom slikom u glavi, to je moguce objasniti dosta jednostavno. Za sve je kriv tzv konvertitski sindrom. Sta je najjaci simptom konvertitskog sindroma? Mrznja prema onima od kojih potices. To se znalo odavno ali smo mi ovde pokazali da najvecu mrznju prema Srbima gaje upravo oni Hrvati koji dele genetiku sa Srbima. Sto je ta veza cvrsca i mrznja je intenzivnija.

Posle toga na scenu stupaju psiholoski odbrambeni mehanizmi koji su zarad mira u mozgu spremni da previdjaju sve ono sto ti ne ide u prilog i selektivno prihvataju ono sto moze da ublazi dusevnu bol. To neprihvatanje realnosti vremenom poprima sve teze oblike dusevnog poremecaja koji na kraju mogu eskalirati u demoonstraciju nasilja. Kada ne prolaze metodi standardne konverzaciije zbog nedostatka dokaza, prelazi se na nasilje i agresiju.

Ovaj primer sa hrvatinom Dojom je vrlo lepa ilustracija onoga o cemu govorim.

To je upravo ono o čemu govorim. Turci su na balkan napravili pravu pometnju. Hrvati su prebegli u Sloveniju i postali Slovenci, Srbi su prebegli u Hrvatsku i postali Hrvati a Bosanci, Hercegovci, Dalmatinci i Crnogorci su naselili opustošenu Srbiju i postali Srbi :ok:

Polovina balkanskih starosrpskih Y hromozona par hiljada starosrba iz raške je nestalo u srednjevekovnim bitkama (npr. kosovska bitka - 30.000 poginulih srba) a druga polovina je nestala u Madjarkoj (Sentandreja), Ukrajini (Novomirgorod), Hrvatskoj (pokatoličeni srbi). A ono što imamo danas u Srbiji su posrbljeni ljudi iz bosne, hercegovine, dalmacije, crne gore. Jeste li vi čuli kako je nastalo ime Šumadije? Pre dolaska posrbljenih ljudi to je bila nenaseljena prašuma sa divljim veprovima pa otuda i pojava grba sa divljim veprom. Stari srbi se nisu mešali već su izginuli i preselili se pa ih ne treba tražiti u Srbiji, a kao vladajuća vlastela i plemstvo ostavili su ime, jezik i kulturu.

Odakle li nicu ove teorije ?! Grupa plemena koja se doselila na Balkan i zauzela pustu zemlju na poklon Romejskog cara uz obavezu da se bori protiv Avara je ostavila potomke koji su danas itekako prisutni na Balkanu sa svojim genetskim markerima. Po proracunu to se i vidi... nem razloga za nesto polu maglovito i misteriozno, nejasno i bezveze da izmisljamo neke price.

BOSSnjo

Bosnjo, jarane moj dobri. Na diagramu koji mozes da vidis, postoje dva vazna momenta. Prvi je racvanje jedne haplogrupe od druge. To ukazuje na oekivani period pojave mutacije. Medjutim, od mesta racvanja pa do strelice nemamo prezivelih potomaka sa tom mutacijom. Tek od strelice se moze pratiti potomstvo koje je ostalo zivo do danas.

I jos nesto...... Ken lepo napise da mu se ne dzara po karti ali ti nisi mogao da odolis tom iskusenju :rotf::rotf::rotf:

Како стање код мене стоји, вероватно ћу скорије урадити и ја један генетски тест (надам се да ће бити довољно новца за онај са 37 маркера), па да и ја допринесем што прецизнијим анализама хаплогрупа са ових простора.
Ја се већ сад као мало дете радујем. :D Мислим да би и код мене могао бити резултат И2-нешто (ако не динарски, вероватно онај средњоевропски / западни), пошто према физичкој грађи претежно припадам кромањојској тј. тој робустној протоевропској грани. Ако се не варам већина нађених лобања кромаљонског типа имала је кефални индекс између 72-74 (доликефалност), а ја би са мојим индексом од 73 баш ту негде у норми био.

CroMagnonSkull.jpg

koprcaš se u lažima
Ти стварно ниси нормалан. Редовно бацим поглед на ову расправу и сваки пут би Ти одговорио, пошто ми као бившем студенту историје доста неправилности у твојим излагањима упада у око. Али онда закључим, да Ти једноставно ван своје лично модифициране стварности, друге из спољног света једноставно не примаш.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back