Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

ovo je već postavljano,
on je skroz izvrno stvari, da li će to neko prihvatiti ili ne, njegova stvar
na "tree" tabeli po njemu je P 37 nastala prije 20.000 godina !!
onda mutira u M 26 prije oko 17.000 koji ide na jug, Sardinija i španija
M423 je nastala prije oko 15.000 !!! gdje ide na sjever
a onda se ne vidi na na "tree" ni na karti kada nastaje L 147 Dinaric niti kada se vraća na Balkan

i kakve sve to ima veze ima prvo sa Slavenim koji na područje Poljske dolaze tek oko prije 5-6000 godina a pogotovo sa srbima koji kdolaze vjerovtno sa Kavkaza i kasnije
uglavnom, vjerovatno poslije nego što je L 147 sišao na Balkan

:ok:

ulepsao si mi dan :rotf:

Eupedia i svi drugi izvori smještaju nastanak gore spomenutih podgrupa u sasvim drugo vremensko razdoblje,

y-dna-stablo-1.gif

Eupedia i svi drugi izvori smještaju nastanak gore spomenutih podgrupa u sasvim drugo vremensko razdoblje,

Imas i onaj izvor koji si citirao koji govori da su kromanjonci zapravo R1b i da su oni najstariji u Evropi.
Da li i sada mislis da je taj izvor u pravu ili ne?

A veruj mi, i to je moguce matematicki opravdati ako sammo povisimo neke koeficijente brzine mutacija. Ako nam je to potrebno, mozemo da sredimo da su oni stari 200k godina. Jedini je problem sto je ta matematika slaba.

Ali kako ti ono mudro rece, mozes s time da se slozis ali i ne moras... :rotf:

Kad mi kažeš ko to ljubomorno čuva hrvatski original LPD-a.

Ако може помоћ друже,да ли И2а2 код Срба из РСК на истом нивоу као код Херцеговаца?Читао сам да се дијалекат који је узет за стандард назива и херцеговачко-крајишки.Мислим да су разлике минималне ако их уопште и има.

Ако може помоћ друже,да ли И2а2 код Срба из РСК на истом нивоу као код Херцеговаца?Читао сам да се дијалекат који је узет за стандард назива и херцеговачко-крајишки.Мислим да су разлике минималне ако их уопште и има.
Takva istraživanja, nažalost, nisam video, ali sumnjam jer Srbi iz RSK bi trebali da imaju nešto više R1a, R1b i E1b, ne zaboravi da su u njihovom populiranju učestvovali i Karavlasi.

gdje da prelistavam ?

prosvjetli me pa mi daj link na kojem se to može vidjeti o čemu cijelo vrijeme pričate

Vidi trazi od ljudi koji se vise bave time.Bilo je linkova po temi cesto ili nadji na google Nortvedt I2a1b1 DIN-S ili nesto ...

Liste sam imao u bazi podataka kad sam radio genetski test razvrstane po zemljama sa po nekoliko stotina uzoraka, a i dodatno sam uporedjivao sa istrazivanja nezavisno od toga. Kacili su i Kor i ostali linkove pa pitaj njih da ti daju.

Din-N i Din-S su prilicno realne stvari. Raspitaj se malo o tome, bas spada u osnovno informisanje.

on je skroz izvrno stvari, da li će to neko prihvatiti ili ne, njegova stvar

Ljudi moji, sretao sam do sada svakojake "specijalce", i one koje obaraju Ajnštajnovu teoriju relativnosti, i one koji vrše trisekciju ugla, rešavaju kvadraturu kruga... Pa šta je onda čudno ako se nađe neko takav koji obara Nordtvedta :huh:

Da je samo malo dublje pročeprkao po toj njegovoj eupedii, na koju se stalno poziva, da je pogledao bar jedan od eupediinih foruma koji se bavi haplogrupom I, onda bi video da se za sve što se tiče te haplogrupe, svi pozivaju upravo na Nordtvedta. Ali šta ćeš, čovek je plitak... :huh:

Ljudi moji, sretao sam do sada svakojake "specijalce", i one koje obaraju Ajnštajnovu teoriju relativnosti, i one koji vrše trisekciju ugla, rešavaju kvadraturu kruga... Pa šta je onda čudno ako se nađe neko takav koji obara Nordtvedta :huh:

Da je samo malo dublje pročeprkao po toj njegovoj eupedii, na koju se stalno poziva, da je pogledao bar jedan od eupediinih foruma koji se bavi haplogrupom I, onda bi video da se za sve što se tiče te haplogrupe, svi pozivaju upravo na Nordtvedta. Ali šta ćeš, čovek je plitak... :huh:

Pa sta da pogleda kad samo skida mape i docrtava ih :D Ti mish' on stvarno cita nesto :D Sumnjam i da zna Engleski uopste.

Једна интересантна графичка илустрација о рачвању хаплогрупе Р1а:
R1aTree20121009tmb700_zps002502d7.png

Извор: https://i1252.photobucket.com/albums/hh579/muso1963/R1aTree20121009tmb700_zps002502d7.png

Не баш најсрећнији начин прикажа стабла R1a. Очигледно је вршено "бојадисање" преграмски одрађеног сегмената структуре дрвета за доста велики број хаплотипова.
За оне који говоре како Din N/S не постоје пошто нису производ полиморфизма коме је придружена СНП мутација, ево им лепог примера да је слично и са хаплогрупом R1a. Овде имамо групацију са DYS388=10.

Mene zanima šta ste to konkretno otkrili. Jel možete malo uprošćeno da iznesete neka saznanja :rtfm: Zavrtelo mi se od ovih silnih šifri :dash: Ko, gde, kada, živeo, selio :think:

За сазнања сачекај сутра вече док Бошњо отклања акшам-намаз. .Да је у питању велико научно сазнање, видећеш ако је написано ВЕЕЕЛИКИМ словима па онда још и болдовано. Уколико је ту још додато и пар боја, онда је у питању епохални проналазак.

Na forumu www.forumbiodiversity.com pronašao sam puno zanimljivih stvari o hg I2a Dinaric. Najviše toga postavio je moderator Vadim Verenich, Belorus iz Estonije, sa Univerziteta u Tartuu. Tekstovi su mu jako zanimljivi, ima i slika i rezultata statističkih analiza, ali do njih još uvek ne mogu da dođem. Tek sam se registrovao i čekam da mi administratori pošalju poruku za aktivaciju naloga, valjda ću posle toga moći da skidam attachmente.

Najzanimljivije stvari sa ovog foruma ću vam kasnije izvaditi i poslati, a sada ću vam samo reći nešto o jednom zanimljivom verbalnom duelu. Naime, i na ovom forumu imaju jednog BoSSnju, samo se ovaj zove Dujo i Hrvat je. Elem, Duji se nisu svideli rezultati do kojih je Vadim došao, pa ga je optužio za Srpsku propagandu. Uzalud je Vadim pokušavao da objasni da ga Srpsko-Hrvatske začkoljice uopšte ne interesuju, da ga interesuju samo naučne činjenice, to nije vredelo. Dujo zavrzo kao BoSSnjo. I onda ide vrhunac duela, koji vam prenosim u originalu

@Duje
Vadim, why do you need to prove I2a2 is Slavic?
Isn't it obvious, since its majorly present in Slavic speaking Countries? (Sjajno rezonovanje u BoSSnjinom stilu)

@Vadim
Because in the serious population it is still claimed that I2a-Dinaric subclade arose in Balkans 20000 years ago (the source is Siiri Rootsi et al., Phylogeography of Y-Chromosome Haplogroup I Reveals Distinct Domains of Prehistoric Gene Flow in Europe, American Journal of Human Genetics, vol. 75 (2004), pp. 128–137; Underhill et al.2007 and other more recent publications, where Rootsi's paper was cited)
However, as i have shown, this is simply not true.

@Duje
Well realistically you didnt "shown" anything, or would i say proved, especially with basis taken from "Serbian fighters for better past."
Because age of haplogroups "splits" dont prove nothing, because people move, and are not bound by geography.
If that weren't the case, then you could say European genes in new world would be neolithic or even paleolithic , am i right?
But it isnt the case because we know Europeans settled America.
Only way to really prove it, is by testing archaeological finds of remains that have confirmed ethnic.

@Vadim
Huh?
You aren't familiar with population genetics and its methodology, are you?
Of course, ancient DNA extracted from archeological remains is the best material argument. But only in case if they are can be discovered.
I would imagine myself talking to my collegues - Oleg Balanovsky or Peter Underhill - saying
"Yo men! You haven't proved anything yet. All your statistical (AMOVA) analysis of genetic variation/diversity, your estimations of TMRCA, interclade and intraclade ages are just plain non-sense, because people move"
Does it sound like an instance of scientific reasoning?

Show me your figures, calculations etc, and then we'll talk once again.

Kao što vidite, nije samo na našem forumu zabavno, i drugi forumi imaju svoje specijalce.

Uzgred, Vadimu nikakvi argumenti nisu pomogli, kao ni nama kod BoSSnje. Jednostavno, oni su izmislili su neku svoju sopstvenu logiku, koja im prolazi kod uskog kruga isto"mišljenika", i nisu sposobni da koriste onu logiku koju koriste svi ostali ljudi na svetu.

"Haplogroup I2a2a Dinaric (or new I2a1b1a Dinaric) associated with the Germanic Goths

I can not see anything slavic in this group, last not least because of the very close relationship between I2a2a Dinarics and the I2a2a Disles on the British isles.

Rezonovanje je krajnje idiotsko, ali me je ipak potsetilo na nešto o čemu sam ranije razmišljao, a to je: Kako je I2a1b1-Disles stigao na Ostrva?

Ono što me je po tom pitanju intrigiralo bila su relativno bliska vremena nastanka hg I2a1b1-Disles, širenja hg R1a sa Balkana i dolaska na Ostrva (po Rozhanskii-Klyosovu)
i ulaska hg R1b u Evropu i dolaska do Ostrva. Kako Klyosov i Rozhanskii kažu, potisnuti od nosilaca hg R1b, nosioci hg R1a su počeli da se sa Balkana pomeraju na sever, zapad i istok, i tako, između ostalog, stigli i na Ostrva. Moja pretpostavka je bila da su nosioci I2a1b1-Disles ili njihovi preci takođe stigli na Ostrva potisnuti od strane hg R1b. Ono što mi nije bilo jasno je da li su preci I2a1b1-Disles na Ostrva stigli sami, odnosno kao većinska hg u nekom korpusu, ili kao deo korpusa sa nekom drugom hg kao većinskom (tj. asimilovani u R1a ili R1b).

Pre neki dan, na forumu http://www.forumbiodiversity.com/ pročitao sam nešto vrlo zanimljivo. Naime, javio se neki tip, Englez koji živi u SAD, koji ima hg I2a1b1-Disles, i koji je tražio informacije o toj hg. Tako je on u diskusiji rekao da je prateći svoju genealogiju stigao do 17. veka, i da je pre testiranja bio ubeđen da je R1a, jer su svi u najbližoj okolini njegovih predaka bili R1a. Zato se veoma zaprepastio kada je saznao da je I2a1b1-Disles. Čovek je pomislio svašta, ali meni se čini da sve to ide u prilog tezi da su se I2a i R1a pomešali još pre 4500-5000 godina, bilo na samom Balkanu, bilo negde u centralnoj Evropi, na putu do Ostrva i drugih lokacija gde danas možemo zajedno sresti I2a i R1a.

naravno da jeste, ne baš kao kod Hercegovaca, ali je tu negdje, jer su oni kao i današnji bosasnki Srbi, porijeklo pravoslavni Vlasi,
koji su baš zbog iste religije posrbljeni u vrijeme nastajanja nacija krajem 19.vijeka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back