Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bosnjo dali su to podatci za Srbe kao narod ili stanovnistvo Srbije.

A istrazivanje je obuhvatilo 256 ljudi ili je to sala????

imaš original link koji sam postavio PA ČITAJ

takvi su standardi !! koji zadovoljavaju kriterije za vjerodostojnost studije po sistemu slučajnog uzorka

uostalom ČITAJ detaljno o studiji, na našem jeziku !! u KNJIZI - обрисано -

Poslednja izmena od moderatora:
256 ljudi su previse mala grupa za toliko mnogo stanovnika Bosne i Hercegovine.

Kriterije uvek onaj stavi koji istraziva.

ajde malo čitaj dole PRED KRAJ TABELE o veličini uzorka

haplogroupsethnicitiese.gif

Da, mislim da je udeo kromanjonskih gena vise preneto preko zenskih linija nego preko muskih. Ali cisto po muskoj liniji, samo jedan je preziveo, ili bolje receno, samo su preziveli mutirani, ako gledamo cisto musku liniju. Pravo da ti kazem to mi je i meni jako tesko shvatiti, bas je previse "slucajno", kad sam poceo da se zainteresujem za ovu temu, to me najvise iznenadilo. Mutacijia se desi samo kod jednog coveka. Ako se I2a din N rodio pre 2500 godina, kad se on rodio, imao je mozda bracu i bracu od striceva i dalje rodjake po muskoj liniji, ali je cinjenica da su samo njegovi potomci po muskoj liniji preziveli danas (sa podacima kojim imamo).

Zasto nije Din-n na Balkanu? Specijliste genetike nisu to zakljucili. Verovatno zbog varijacije. Ako je din N rodjen na Balkanu, to znaci da su se Sloveni poceli siriti sa Balkana do Urala od 4og veka, tesko je to pokriti istorijskim cinjenicama.

Zato sto se mutacije desavaju kao posledica necega na nekom vecem planu .. Cinjenica je da se zivot non stop obnavlja i napreduje brisuci stare i nepotrebne stvari i tragove. Ima nesto zasto ne ostaju svi vec samo novije varijante u nekom velikom periodu.

Da, mislim da je udeo kromanjonskih gena vise preneto preko zenskih linija nego preko muskih. Ali cisto po muskoj liniji, samo jedan je preziveo, ili bolje receno, samo su preziveli mutirani, ako gledamo cisto musku liniju. Pravo da ti kazem to mi je i meni jako tesko shvatiti, bas je previse "slucajno", kad sam poceo da se zainteresujem za ovu temu, to me najvise iznenadilo. Mutacijia se desi samo kod jednog coveka. Ako se I2a din N rodio pre 2500 godina, kad se on rodio, imao je mozda bracu i bracu od striceva i dalje rodjake po muskoj liniji, ali je cinjenica da su samo njegovi potomci po muskoj liniji preziveli danas (sa podacima kojim imamo).

Zasto nije Din-n na Balkanu? Specijliste genetike nisu to zakljucili. Verovatno zbog varijacije. Ako je din N rodjen na Balkanu, to znaci da su se Sloveni poceli siriti sa Balkana do Urala od 4og veka, tesko je to pokriti istorijskim cinjenicama.

Po Nestoru se upravo to i dogodilo(tačnije iy podunavlja), ali nešto ranije, sa dolaskom Rimljana.
Doduše ovo je samo jedna od teorija, malo ga osporavaju.

Везано за хаплогрупу И...значи они су дошли на Балкан као ИЈ, постали на Балкану И, затим једни продужили даље ка сјеверу, западу, истоку...да бих се након много година ти ”мутирани” И вратили на Балкан, али као Срби, Хрвати, итд...??

Poslednja izmena:
Везано за хаплогрупу И...значи они су дошли на Балкан као ИЈ, постали на Балкану И, затим једни продужили даље ка сјеверу, западу, истоку...да бих се након много година ти ”мутирани” И вратили на Балкан, али као Срби, Хрвати, итд...??

Makar po onome sta znam o teoriji evolucije to ne moze biti tacno.

nađi mi je ovdje

jedina relevantna OXFORDSKA STUDIJA

ORIGINALNI IZVOR:
http://mbe.oxfordjournals.org/content/22/10/1964.full

4bcrtez2b.png
----------------------------------------------------------------------

A ovo sto si zaokruzio 15% azijskih markera bi kako trebalo da bude nesto uvredljivo? Manje vredno - sta li?
E moj Turcine, Srbine, Boshnjo, Bosancu, muslimanu, Muslimanu, Bogumile, Iliru, Desijate, Bosonu, Neopredeljeni!
Putuj igumane.

----------------------------------------------------------------------

A ovo sto si zaokruzio 15% azijskih markera bi kako trebalo da bude nesto uvredljivo?.

To je stvar kompleksa, na zalost. Podsvesna psiholoska kompenzacija. Ovo istrazivanje koje nas kolega naziva JEDINOJ RELEVANTNOJ studiji Marjanovića 2005 je ujedno i jedina u kojoj se pojavljuje "azijatska" haplogrupa K* i ista se vise nigde i nikada nije popjavila. U stvari, azijatska haplogrupa K* obuhvata one nosioce R1a i R1b koje prediktor zbog male rezolucije istrazivanja nije mogao da razvrsta na prava mesta.

Mimo toga, da je maloumni autor gornjih tablica malo bolje prebrojao podatke iz glavne tabele, video bi da se kod Bosnjaka ukupno nalazi 11,7% nosilaca hg J, sto je on za divno cudo oznacio sa 0!! ))))

Ali eto, kod Srba su to azijski koreni a kod njih verovatno bogumilsko-arijsko-ilirsko-evropski.

Meni je stvarno zao tih ljudi kojima pojedinci tako bezocno ispiraju mozgove sa raznim bljuvotinama da je to prosto strasno.

Koliko procenata?
A koiko procenata ima medju Lužičkim Srbima?

Ако се не варам, Лужички Срби су претежно Р1а М458...
Што се тиче тестираних на ”српски ДНА пројекат” од њих 20 за три презимена сигурно могу рећи следеће:
Бјелић, Видовић и Гајић припадају "5.M6* Northern Z280+ L1280+", то дође неки 15% од укупно тестираних Р1а.

На сајту порекло.рс, Маринковићи из Америке су означени као припадници ”карпатско-словенске” варијанте хаплогрупе, што их сврстава у "Carpathian 1, или 5.N".

DYS464a = 13, потенцијални су припадници три групе:
1) 5.Ј (Pomeranian-Prussian)
2) 5.N (Carpathian 1)
3) 5.М (Northern)

DYS464a = 13 су такође и Кусановић, Петровић, Сокота, Јерковић, Маричић, за остале тестиране Р1а није могуће направити било какву предпоставку према којој би се могло одредити припадност одрђеним групама као о поменутим презименима.

Јерковићи, Кусановићи и Маричићи би могли бити (Northern) зато што је ”DYS464a = 13” и ”DYS520 = 21”...очекујем тумачење експерата ове теме.

Poslednja izmena:
Pa da objasnimo malo ove karte.....

Po pretpostavci, najstariji R1a su se zarodili u rejonu Altaja pre nekiih 20000 godina. Oni od tuda krecu na zapad i preko Anatolije dolaze na Balkan pre nekih 12000 godina.

To je sve bilo oznaceno narancastom crtom. Sa Balkana pratimo ekspanziju svetlo-plavih strelica prema Pirinejima, britanskim ostrvima, severnoj Nemackoj, Siciliji i Bukovini. Svi gore nabrojani su predstavnici tzv. old european grane R1a.

Zatim se grana ovih vec evropskoh R1a okrece prema istoku i negde na podrucju severno od Kavkaza se deli na juzni krak koji se spusta do arapskih zemalja i istocni krak koji ide prema juznom Uralu. Sa Urala jedan krak ide u Iran, drugi u Indiju a treci produzava sve do severnih delova Kine.

Zanimljiv je ovajj cirkulatorni put koji je poveo R1a na zapad da bi se kasnije njihovi potomci vratili tamo odakle su i posli na daleki put (pa cak i produzili jos vise na istok do Kine),

i samo jos da napomenem da je naknadno ova starost R1a na Balkanu smanjena na 9-10 hiljada godina. Razlog je u tome sto su prvobitno radjeni proracuni sa haplotipovima manje rezolucije pa je i greska bila veca.

Када кажеш мања резолуција, да ли се то односи на ”дубину” тестираних маркера (12, 37, 67, 111) или је у питању нешто друго?

Pa da objasnimo malo ove karte.....

Po pretpostavci, najstariji R1a su se zarodili u rejonu Altaja pre nekiih 20000 godina. Oni od tuda krecu na zapad i preko Anatolije dolaze na Balkan pre nekih 12000 godina.

To je sve bilo oznaceno narancastom crtom. Sa Balkana pratimo ekspanziju svetlo-plavih strelica prema Pirinejima, britanskim ostrvima, severnoj Nemackoj, Siciliji i Bukovini. Svi gore nabrojani su predstavnici tzv. old european grane R1a.

Zatim se grana ovih vec evropskoh R1a okrece prema istoku i negde na podrucju severno od Kavkaza se deli na juzni krak koji se spusta do arapskih zemalja i istocni krak koji ide prema juznom Uralu. Sa Urala jedan krak ide u Iran, drugi u Indiju a treci produzava sve do severnih delova Kine.

Zanimljiv je ovajj cirkulatorni put koji je poveo R1a na zapad da bi se kasnije njihovi potomci vratili tamo odakle su i posli na daleki put (pa cak i produzili jos vise na istok do Kine),

Jedna stvar mi je nelogicna, kako da kad R1a krene iz zapadne Evrope ka Istoku (-4500 bp) , pa do Kine, Indije, Irana da nije povukao sa sobom I markera ili neoliticke G, J2 EV13 ? Da li su tada plemena zivela totalno odvojeno
To bi znacilo da su R1a prvi dosljaci u Evropi posle kromanjonaca I, i to bi bila pred neolitcka migracija.

Taj back track Germany Russia pre 4500 godina me iznenadjuje. pre bi razumeo da sa Balkanu su se odvojili zapadni R1a i istocni.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back