Bolje je reciti da je to mesto gde je gen mutirao, kod nekog coveka.
Pa ne razumem na taj nacin tu tabelu, mislim da je postavljeno vreme kad je R1a stigao na neki deo Evrope i Azije.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Bolje je reciti da je to mesto gde je gen mutirao, kod nekog coveka.
Pa ne razumem na taj nacin tu tabelu, mislim da je postavljeno vreme kad je R1a stigao na neki deo Evrope i Azije.
Ne....
rec je o DANASNJIM ljudima koji zive na podrucju ukazanom u tabeli a vreme se odnosi na mutaciju koja se desila u vreme ukazano u tabeli.
Ne....
rec je o DANASNJIM ljudima koji zive na podrucju ukazanom u tabeli a vreme se odnosi na mutaciju koja se desila u vreme ukazano u tabeli.
Nešto nam je promaklo kod Marjanovića što može da razjasni populaciju Kosova:
The Peopling of Modern Bosnia-Herzegovina: Y-chromosome Haplogroups in the Three Main Ethnic Groups
D. Marjanovic et al.
Summary
The variation at 28 Y-chromosome biallelic markers was analysed in 256 males (90 Croats, 81 Serbs and 85 Bosniacs) from Bosnia-Herzegovina. An important shared feature between the three ethnic groups is the high frequency of the "Palaeolithic" European-specific haplogroup (Hg) I, a likely signature of a Balkan population re-expansion after the Last Glacial Maximum. This haplogroup is almost completely represented by the sub-haplogroup I-P37 whose frequency is, however, higher in the Croats (~71%) than in Bosniacs (~44%) and Serbs (~31%). Other rather frequent haplogroups are E (~15%) and J (~7%), which are considered to have arrived from the Middle East in Neolithic and post-Neolithic times, and R-M17 (~14%), which probably marked several arrivals, at different times, from eastern Eurasia. Hg E, almost exclusively represented by its subclade E-M78, is more common in the Serbs (~20%) than in Bosniacs (~13%) and Croats (~9%), and Hg J, observed in only one Croat, encompasses ~9% of the Serbs and ~12% of the Bosniacs, where it shows its highest diversification. By contrast, Hg R-M17 displays similar frequencies in all three groups. On the whole, the three main groups of Bosnia-Herzegovina, in spite of some quantitative differences, share a large fraction of the same ancient gene pool distinctive for the Balkan area.
Populacija Bosne gotovo isključivo Hg E M 78, dakle V 13 nije bio prisutan na Zapadnom Balkanu u vreme kada se sa jugoistoka pomerao narod na zapad
Nešto nam je promaklo kod Marjanovića što može da razjasni populaciju Kosova:
The Peopling of Modern Bosnia-Herzegovina: Y-chromosome Haplogroups in the Three Main Ethnic Groups
D. Marjanovic et al.
Summary
The variation at 28 Y-chromosome biallelic markers was analysed in 256 males (90 Croats, 81 Serbs and 85 Bosniacs) from Bosnia-Herzegovina. An important shared feature between the three ethnic groups is the high frequency of the "Palaeolithic" European-specific haplogroup (Hg) I, a likely signature of a Balkan population re-expansion after the Last Glacial Maximum. This haplogroup is almost completely represented by the sub-haplogroup I-P37 whose frequency is, however, higher in the Croats (~71%) than in Bosniacs (~44%) and Serbs (~31%). Other rather frequent haplogroups are E (~15%) and J (~7%), which are considered to have arrived from the Middle East in Neolithic and post-Neolithic times, and R-M17 (~14%), which probably marked several arrivals, at different times, from eastern Eurasia. Hg E, almost exclusively represented by its subclade E-M78, is more common in the Serbs (~20%) than in Bosniacs (~13%) and Croats (~9%), and Hg J, observed in only one Croat, encompasses ~9% of the Serbs and ~12% of the Bosniacs, where it shows its highest diversification. By contrast, Hg R-M17 displays similar frequencies in all three groups. On the whole, the three main groups of Bosnia-Herzegovina, in spite of some quantitative differences, share a large fraction of the same ancient gene pool distinctive for the Balkan area.
Populacija Bosne gotovo isključivo Hg E M 78, dakle V 13 nije bio prisutan na Zapadnom Balkanu u vreme kada se sa jugoistoka pomerao narod na zapad
Ako razumem, na primer danasnji ljudi u Bukovini nose mutacija staru 5975 godina, i samo u Bukovini se mogu naci ljudi koji nose tu staru mutaciju i nemaju mladju ?
Sto znaci da mutacija nije morala da se desi u Bukovini, ali je ipak veca verovatnocca da je negde nedaleko, jer da nije tako ostali bi tragovi kod danasnjih ljudi i u drugim mestima ?
Sto bi znacilo da je negde u regionu Karpata R1a stigao najkasnije pre 6000 godina, mislim da je to najvise verovatno ako zelim da tumacim tabelu i dodjem do nekog zakljucka o pomeranju naroda ?
Takodje znaci da ako ima mutacije staru 12000 godina na Balkanu, ne znaci 100% da se on desila na Balkanu, i ako je veca verovatnoca da je tako
. Bas me zanima ko su i gde su danas ti ljudi na Balkanu koji nose tu staru mutaciju (a nemaju mladju).
I, da se vratim na on sto sam pre malo gore npisao, i ako z Ukrajnu stoji da je mutacija stara 4475 godina, to ne znaci da R1a nije stigao ranije (i pre 1000 godina) i tako zapoceo yamna kulturu.
Hayka
Ne, mogu se naci i oni koji imaju mladju ali se tu nalaze i ovi koji imaju stariju i to u vecem procentu nego na drugim mestima.
Ako razumem, na primer danasnji ljudi u Bukovini nose mutacija staru 5975 godina, i samo u Bukovini se mogu naci ljudi koji nose tu staru mutaciju i nemaju mladju ? Sto znaci da mutacija nije morala da se desi u Bukovini, ali je ipak veca verovatnocca da je negde nedaleko, jer da nije tako ostali bi tragovi kod danasnjih ljudi i u drugim mestima ? Sto bi znacilo da je negde u regionu Karpata R1a stigao najkasnije pre 6000 godina, mislim da je to najvise verovatno ako zelim da tumacim tabelu i dodjem do nekog zakljucka o pomeranju naroda ?
Takodje znaci da ako ima mutacije staru 12000 godina na Balkanu, ne znaci 100% da se on desila na Balkanu, i ako je veca verovatnoca da je tako. Bas me zanima ko su i gde su danas ti ljudi na Balkanu koji nose tu staru mutaciju (a nemaju mladju).
I, da se vratim na on sto sam pre malo gore npisao, i ako z Ukrajnu stoji da je mutacija stara 4475 godina, to ne znaci da R1a nije stigao ranije (i pre 1000 godina) i tako zapoceo yamna kulturu.
Ta populacija je mogla do'i na taj prostor.
Genetička geneologja može da da odgovor na pitanje, kada je došlo dao razdvajanja određenih etničkih grupacija. U odredjivanju lokaciaj razdvajanja teško da može pomoći. Tu, naročito za stariji period, najviše od pomoći mogu biti arheologija i antropologija.
To da, najenimljivija su ona u Nemčkoj, u kojima se pronalazi R1a hg.Jeste, ali ima ipak i nalazista iza koje se moze doci do haplogrupe, odnosno do genetskog koda. Svakako, da bi dosli do prave slike pomeranja naroda, sve nauke su potrebne.
Možda će ova slika značiti, kraniometrijski afiniteti neolitskih populacija. Posebno je interesantan afinitet neolitske populacije Vlašac sa neolitskom populacijom Dnjeper Donjec kao i francuskom mezolitskom.
![]()
To da, najenimljivija su ona u Nemčkoj, u kojima se pronalazi R1a hg.
Uporedna tabela iz septembra 2012. Prikazuje određene slovenske populacije u Poljskoj i okolini sa legendom Ka = Kaszubs, Ko = Kociewie, Ku = Kurpie, Lu = Lusatia, Sl = Slovakia, Me = Mecklenburg, Ba = Bavaria.
![]()
Evo ovo ako moze da pomogne
Pogledajte prilog 254695
i
Pogledajte prilog 254696
Svakako, negde je logicno veza izmdju lepenskog vira, francuskog mezolitika jer su nosioci I2 (kromanjonci). Ono sto mene vise iznenadjuje je povezanost sa Dniepr Donets, sto bi dokazalo uticaj staro evrropljana do stepa Ukrajine.
Ova karta malo objasnjava, TRB i LBK su dosli sa juga sa neolitikom (G, Ev13, J2) iz anatolije, sto je ovde potvrdjeno (bliskost anatolaca sa neolitickom populacijom), interensantno je udaljenost Lengyel, ne vidim Vincu ali predpostavljam da bi se negde u taj levi deo nasla. Neznam u celoj toj prici gde R1a ima uticaja ako se predpostavlja da je staro evropski ?
Pogledajte prilog 254702
Uporedna tabela iz septembra 2012. Prikazuje određene slovenske populacije u Poljskoj i okolini sa legendom Ka = Kaszubs, Ko = Kociewie, Ku = Kurpie, Lu = Lusatia, Sl = Slovakia, Me = Mecklenburg, Ba = Bavaria.
![]()
Jevrejski doseljenici, lužički jezik je osnova za jidiš.Zanimljivo je da u Luzici imamo duplo vece prisustvo E1b-V13 od I2a1-M423 ))))
Jevrejski doseljenici, lužički jezik je osnova za jidiš.
Jevrejski doseljenici, lužički jezik je osnova za jidiš.