Kor
Poznat
- Poruka
- 7.634
Ili je bilo koji od njih na Y kromosomu. Osim mozda onaj za bradu.
pa vidis da ne pise o tome.
Evidentno je da su pojedini i na Y hromozomu
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ili je bilo koji od njih na Y kromosomu. Osim mozda onaj za bradu.
pa vidis da ne pise o tome.
Evidentno je da su pojedini i na Y hromozomu
Nikada? Ne bih se složio. Postoji svakako prostora da se, u određenom kontekstu, možemo služiti imenima. Pa baš kod jednog profesora koji me je podučavao, jedno od glavnih stvari koje smo činili jeste analiza popisa, oslanjajući se na imena (popisivanje Turaka i Srba u jednom selu, recimo). Naravno da drugi činioci tu pomažu, recimo religijske razlike, koje su značajno doprinijele u formiranju etničkih identiteta i uopšte razgraničavanja susjednih etnosa, ali po ovom tvom ispade da je potpuno neupotrebljivo.
A baš tako vrlo dobro možemo pratiti recimo islamizaciju pojedinih sela baš recimo u krajevima Raške i prateći po imenima vidimo kako srpsko selo postaje tursko (svakojaka asimilacija se može kroz generacije tako pratiti).
Svjestan sam svakako vrlo značajnih problema koji postoje pri tome, stoga bi stvari trebalo uzimati sa rezervom, ali bih odbaciio da se nikada ne smemo čak ni oslanjati na to!
Da mi ipak sačekamo da se razjasni dioklitski E1b? Jer postoji jedan, M78 za koga se zna da je bio tu pre " vremena dolaska Slovena", a ovaj drugi, V13 je mogao da dođe i od 1390 do 1830.Na osnovu čega pretpostavljaš da su Nemanjići vjerovatno I2a? Što ne bi bili E1b, R1b ili recimo J? Zar Nemanja nije najvjerovatnije Vukanov potomak, a Vukan je bio dioklitijski plemić kome je Bodin dao na upravu Rašku? A osnovano pretpostavljamo da su danas na prostoru te nekadašnje Dioklitije dominantne haplogrupe E1b, razni tipovi J, R1b, a naravno ima i I2a, I1, R1a i G haplogrupe.
Mi nemamo nikakvih indicija koje su haplogrupe mogli biti Nemanjići - podjednako su mogli biti nosioci bilo koje haplogrupe koja je danas prisutna na našim balkanskim prostorima.
Pa nije.
Y kromosom ima 30 gena a mi ukupno imamo 40.000.
Inace cela tema se vrti samo oko Y kromosoma.
Da mi ipak sačekamo da se razjasni dioklitski E1b? Jer postoji jedan, M78 za koga se zna da je bio tu pre " vremena dolaska Slovena", a ovaj drugi, V13 je mogao da dođe i od 1390 do 1830.
Nedavno si i sam citao da se oblik uha prenosi preko y hromozoma i sada govoris kako nije
cuti bre![]()
Dobro uvo ili se samo po uvu vidi ko je koja haplogrupa.
Zasto uvek moras da banalizujes stvari? Napisali su za uho ali niko ne namerava da odredjuje haplogrupu po obliku uha. Videcemo na kojem hromozomu lezi oblik glave i usana. Ja za sada imam dosta jake indicije da je rec o y hromozomu.
Uzgredno pitanje.... koja je ovo haplogrupa i koja je nacionalnost u pitanju?
![]()
![]()
![]()
Ja tvrdim da je to nemoguce.
Inace tesko da su usne i oblik glava na Y kromosomu posto se to izmedju muskarca i zene i ne razliku mnogo na pocetku pre sto ne dodje testestoron u igru, pitanje je koliko je samo jedan kromosom zasluzan i jos faktor raznih hormona i.t.d.
lik je koliko se secam sa nekog foruma Norvezanin
a halpogrupe i antropoloski fenotipi uopste nisu uslovljene jedno drugim
Na osnovu čega pretpostavljaš da su Nemanjići vjerovatno I2a? Što ne bi bili E1b, R1b ili recimo J? Zar Nemanja nije najvjerovatnije Vukanov potomak, a Vukan je bio dioklitijski plemić kome je Bodin dao na upravu Rašku? A osnovano pretpostavljamo da su danas na prostoru te nekadašnje Dioklitije dominantne haplogrupe E1b, razni tipovi J, R1b, a naravno ima i I2a, I1, R1a i G haplogrupe.
Mi nemamo nikakvih indicija koje su haplogrupe mogli biti Nemanjići - podjednako su mogli biti nosioci bilo koje haplogrupe koja je danas prisutna na našim balkanskim prostorima.
Pa i naveo sam ovaj primer da bi pokazao kako je sve vrlo relativno.
Da, tip je Norvezanin i nosilac je haplogrupe J2b.
U nas je prva asocijacija na ovu haplogrupu- Mala Azija. Covek ima elemente fenotipa svojstvene za jug Evrope ali je poprimio mnogo od skandinavskog fenotipa usled desetina generacija mesanja.
Misliš norveški državljanin sa kavkaskim poreklom? Ne bih rekao da se Norvežanin preziva Akamaid.
Ovaj srpski projekat je stvar od velikog znacaja. Za jedno godinu dana cemo imati mnogo vise informacija koje ce omoguciti izvodjenje mnogo preciznijih zakljucaka.
Evo preseka svih haplogrupa sa sajta
Е: 8%
Г: 1%
Х: 1%
И1: 9%
И2а1а: 1%
И2а1б: 49%
Ј2а: 1%
Ј2б: 6%
Н: 1%
Q: 1%
Р1а: 14%
Р1б: 8%
Kako sto se vidi, bukvalno svaki drugi covek nosi haplogrupu I2a1.
Pozdrav, nisam bio tu jedno vreme
Da 1/2 su I2a1 ( i to vecinom din S) ali su ogroman deo testiranih poreklom zapadno od Drine. Jedina velika razlika sa dosadasnjim podacima je jako manji udeo E1b.
Не знам где си то нашао за порекло али ако је тачно, то је разлог више да се истакне снажан утицај скандинавског фенотипа на кавкаско порекло.