za početak moram ti reć da si krenuo krivim putem.oslanjaš se na mrkalja,milion puta dokazanog mitomana.
velik dio današnje srbije naseljavaju etnički bugari,makedonci,crnogorci,grci...naseljeni ne tako davno,nakon oslobađanja od turaka i protjerivanjem albanaca.oni su danas svi naravno srbi
ako impliciraš nekakvo srpstvo hrvata preko ikavice,kojom pričaju sveukupno 4 srbina,onda ti tu nemogu pomoći,jer shodno tome srbima postaju i ukrajinci,koji su također ikavci.
u domenu genetike ne želim ulaziti jer me ne zanima toliko. onoliko koliko ja znam jeste da su ispitivanja vršena na hrvatima iz hercegovine,čime je dokazano da su oni ustvari najvećim djelom prastanovnici toga kraja,bez velikih migracija.
dalje,postavlja se pitanje kako si ti na osnovu toga (ako si to uopće znao) zaključio da su navedeni etnički srbi???
dalje,pogledaj hrvatsko-ukrajinske veze
objektivan pristup materiji je ključ uspjeha. ne nasjedaj plitkim pričama i lažnim obećanjima
Ne oslanjam se ja na nikoga, citao sam vasu raspravu od pre 4 godine. I neznam zasto odma dolazi reflex ako je to onda su ovi bugari. Ako hoces da pokrenemo temu u udeo bugara kod srba, nemam nista protiv. Ali nije to tema.
Svakako, nije smisao onoga sto govorim da posrbim danasnje hrvate, ili da dajem neke argumente za neke nove granice ili sta god. Absolutno nije to smisao. Nisam istoricar, ali volim istoriju zato sto zelim da razumem sta se desavalo i kako je svet evoluirao, ne bavim se istorijom zbog politike sto je nazalost najveci slucaj danas na Balkanu.
Vasa rasprava od pre 4 godine me vezala za novija otkrica vezana za genetiku.
Bila je duga rasprava u vezi porekla I2a din S, i verujem mi, da je jako tesko ne vezati za pleme Srba. I jako je tesko ga ne vezati za prvobitne zemlje naseljene Srbima (Zahumlje, Travunja, Raska). Rasprava je bila duga, trudim se da budem sto vise objektivan, ali stvarno, tesko je ne vezati I2a din S za Srbe.
Tacno, moze se desiti da ga bilo kod Hrvata, i da je dosoa drugim putem kod Hrvata (mislim na Hrvate iz seoba), medjutim sve vise nailazimo, (investigator, battlecat) na Srbima testirana koja nailaze rodjake kod Hrvata. Nije ni cudno, posto znamo da su selidbe isle sa istoka ka zapadu.
Kad pominjes vezu izmedju Hrvata i Ukrajinca, upravo I2a din S NEMA na istoku, najvise ga ima van Balkana u Cesku "Sumavu", Suma koja kod danasnjih Ceha (i ostalih Slovena) je les, a kod Srba Suma.
I2a din S je potvrdio pricu o selidbama.
Ni ja nista nisam znao o geneteci, ali me zaintersovalo, zato sto sa genitikom, ima manje prostora za rekla kazala, za tumacenja po politickoj liniji.... Ovde je sve binarno, 0 ili 1, bila muitacija, nije bila mutacija. I2a din S se nailazi najvise kod hercegovaca i dalmatinaca, bili Hrvati ili Srbi (dobro, danas nema vise srba dalmatinaca) ali su oni svi bliski rodjaci, tu cinjenicu ne mozes da usporis, mozes da se trudis da dokazes da su oni dosli na Balkan kao Hrvati, ali ja stvarno ne vidim nijedan argument koji bi isao na tu stranu. Cekam da cujem.
Ono sto je sigurno, I2a jeste prvi stanovnik Evrope, odnosno kromanjonac, ali I2a din S se rodio pre samo 1800 godina, i dosao na Balkanu sa seobama. Tako da, mislilo se da su I2 na balkanu starosedeoci, ali nisu.
Sto se Ikavice tice, ne mozes govoriti o ikavici a pre toga ne reci o ikavici u kojem jeziku ? Stokavci Ikavci nisu ukrajinski ikavci. Postoji tema o jeziku koja je aktivna, ne bi da spamujem ovu. Ja sam uveren da su Hrvati Cakavci posle seoba i dolazak stokavaca presli na stokavicu, i da je zbog toga cakavica nestala u mnogim delovima Hrvatske.
Ali I2a din S, koji je jako prisutan, dokazuje da su ti Stokavci katolici poreklom "srpskog etnosa" iz Hercegovine. I neznam zasto vam to predstavlja toliki problem ? ja znam da u danasnjoj Srbiji, imamo ljudi poreklom iz bugarske, pa posrbljenim cincara, vlaha... nemam problem sa tim.