Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, ima baš dosta toponima sa korijenom srb/serb sjeverno od Karpata.

Da li je moguće da to Serb u Poljskoj i nije etnonim već riječ za nešto, nađoh sledeću etimologiju imena Srbin

"пасерб - род. п. -а "пасынок", пасербка, пасербица "падчерица", укр. пасерб, блр. пасерб, польск. раsiеrb – то же. Во всяком случае, из ра- и *sьrbъ; ср. сербохорв. срб "серб", в.-луж. serb "лужичанин, лужицкий серб", ср.-лат. Surbi (см. серб). Ср. укр. присербитися "присоседиться"; см. Мi. ЕW 292; Миккола, Ursl. Gr. I, 8. Попытки сблизить, далее, *ра-sьrbъ с *sebrъ "свободный земледелец" (см. себер) неубедительны, вопреки Сольмсену (KZ 37, 592 и сл.; Преобр. II, 20, 276 и сл.; ср. Педерсен, KZ 38, 421). Сомнительно также объяснение слова *раsьrbъ как "тот, кто вскормлен не тем же самым молоком" и сближение с польск. sarbac "сосать, хлебать" (Брюкнер 398)."

Ako se ne varam, utvrđeno je da izvorni oblik srpskoga etnonima nije bio serb- već srb- što bi valjda sve to mahom odbacilo?
Zbog toga sam skloniji da povjerujem u neslovensko porijeklo Srba (npr. alansko).

Da, ima baš dosta toponima sa korijenom srb/serb sjeverno od Karpata.

Da li je moguće da to Serb u Poljskoj i nije etnonim već riječ za nešto, nađoh sledeću etimologiju imena Srbin

"пасерб - род. п. -а "пасынок", пасербка, пасербица "падчерица", укр. пасерб, блр. пасерб, польск. раsiеrb – то же. Во всяком случае, из ра- и *sьrbъ; ср. сербохорв. срб "серб", в.-луж. serb "лужичанин, лужицкий серб", ср.-лат. Surbi (см. серб). Ср. укр. присербитися "присоседиться"; см. Мi. ЕW 292; Миккола, Ursl. Gr. I, 8. Попытки сблизить, далее, *ра-sьrbъ с *sebrъ "свободный земледелец" (см. себер) неубедительны, вопреки Сольмсену (KZ 37, 592 и сл.; Преобр. II, 20, 276 и сл.; ср. Педерсен, KZ 38, 421). Сомнительно также объяснение слова *раsьrbъ как "тот, кто вскормлен не тем же самым молоком" и сближение с польск. sarbac "сосать, хлебать" (Брюкнер 398)."

Наравно да је могуће. Мислим да је чак већина приказаних топонима баш такве природе. Међутим, слично са Чешком, и у појединим областима Пољске које су у одређеном историјском тренутку могле бити повезане са Србима засигурно постоје српски етноними.

Мене ту највише занима њихов распоред у односу на хрватске етнониме али на жалост, нигде на нету не нађох списак или карту са речима које би потенцијално могле бити везане за Хрвате.

А Пољска је интересантна баш због тога што су Хрвати са великом сигурношћу тамо били једно време.

Ako se ne varam, utvrđeno je da izvorni oblik srpskoga etnonima nije bio serb- već srb- što bi valjda sve to mahom odbacilo?
Zbog toga sam skloniji da povjerujem u neslovensko porijeklo Srba (npr. alansko).

Све је то дискутабилно, Славене.

А што се тиче потенцијалног аланаског порекла имена (не народа, већ имена) срб, теоретски би могло да се деси да је била нека инфилтрација неких Алана међу Словене. Ја сам сада врло блиско прихватању мишљења да су Хрвати махом Словени који су примили назив од несловена. Нешто слично као Бугари.

Ja sam skeptican da je koren Srb a ne Serb ili Sorb. To su teorije nekih Srba koji su uvereni da jezik srpski se pricao na isti nacin i pre 1000 god, i pre 3000 god i pre 10000 god, sto je debilizam.
Srpske toponime nalazimo i kod Pastuna u Afganistanu, sto bi vezalo poreklo pleme S*rbe za neko poreklo stepsko, arijansko. Odnosno, populacijom sa vecinom R1a koji je iz juzno ruskih stepa krenuo juzno do Indije. Pazi, danasnji srbi nemaju "kulturno" i genteski mnogo veze sa poreklom svog imena. R1a je malo zastupljen kod nas. Govorim o poreklu reci, korena "S*rb".
E sad, da se vratimo na temu, da li su toponimi S*rba u poljksoj vezani za pleme S*rbe koji su dosli na Balkan, neznam. Ako se ispostavi, da bas ti krajevi nose I2a din S u vecem broju od okoline, onda da. Ako ne, onda manja je verovatnoca, ali bi znacilo da S"rbi stepski ,koji su nam dali ime negde na karpatima, se pre toga odvojili, pa tako drugi su otisli i severnije i ostavili svoj trag. I jedno i drugu je moguce.
Marker I2a din S nam je dokazao selidbu Srba sa severno istocnim karpatima prema zapadu do istocne Bavarske, pa prema jugu na Balkanu. Postoji razlog zasto su se selili, ako su bezali, logicno je da su otisli na razne strane, neki zapadno, a neki severno. To se desilo negde oko 4 veka, posle toga, kasnije kad se situacija smirila, Hrvati naseljavaju taj kraj.

Ja sam uveren, ali ne mogu da dokazem, da sto se imena S*rb tice, da je to jedno isto sto i S*rm, (b m su bliski zvukovi, grci i mnogo naroda nezna da izgovori tvrdo B, pa ga lako cuju M), sto bi objasnilo toponime S*rb po celoj centralnoj aziji i istocnoj Evropi, a nedostatak (ili manje) toponima S*rm (osim u rimsko carstvo, zato i Srem- Sirmium), a terminologija -at je samo padez za naziv naroda. S*rmi sebe nisu tako zvali nego S*rbi. Da me ne razumete lose, mi danas genetski i kulturno nismo vise Sarmati od ostalih Slovena. To bi bilo kao da bi Slovenci pricali kako imaju pravo na sve slovenske drzave. Govorim samo o korenu imena naseg naroda. A kod Poljaka, postoji legende o sarmatskom poreklu, sto bi objasnilo i ove toponime.

Наравно да је могуће. Мислим да је чак већина приказаних топонима баш такве природе. Међутим, слично са Чешком, и у појединим областима Пољске које су у одређеном историјском тренутку могле бити повезане са Србима засигурно постоје српски етноними.

Мене ту највише занима њихов распоред у односу на хрватске етнониме али на жалост, нигде на нету не нађох списак или карту са речима које би потенцијално могле бити везане за Хрвате.

А Пољска је интересантна баш због тога што су Хрвати са великом сигурношћу тамо били једно време.

Jeste, slazem se da je poljsko interensantno, zapadna Ukrajina isto.
Da li ima S*rm toponima po Poljskoj ili Ukrajni ?
Cuo sam teoriju da Krakow, moze biti da je evoluirao od Hr(v)atov.

Onda imas i Carphatian I, kao i Carphatian II koje su delom slicne:

ntyp-D-600.jpg

otyp-B-600.jpg

Onda imamo i Carpathian III koja se takodje moze naci u Hrvata (severozapadnih):

5Q-1.jpg

I na kraju, Northern-B sa 3 Srbina i 2 (verovatno) Hrvata

5M6-5.jpg

Jako mi je tesko da ukapiram kako se sirio R1a, bas mi zamrseno :think: da li imas mozda starost za svaku granu R1a koji si postavio, i mozda teoretsko mesto geografsko gde se desila mutacija, mnogo trazim :) ?

Све је то дискутабилно, Славене.

А што се тиче потенцијалног аланаског порекла имена (не народа, већ имена) срб, теоретски би могло да се деси да је била нека инфилтрација неких Алана међу Словене. Ја сам сада врло блиско прихватању мишљења да су Хрвати махом Словени који су примили назив од несловена. Нешто слично као Бугари.

Salzemm se, ja sam sto vise ubedjen da smo primili ime od Sarmata, jedino sto neznam je kada i koji su se Sarmati slovenizirali.

Jako mi je tesko da ukapiram kako se sirio R1a, bas mi zamrseno :think: da li imas mozda starost za svaku granu R1a koji si postavio, i mozda teoretsko mesto geografsko gde se desila mutacija, mnogo trazim :) ?

R1a1a Z280+ Northern 5.M6* (cyan) / 5.M6A (purple)
r1a1az280northern5m65m6.png

Извор: R1a1a and Subclades project

Објашњење:

The Ib type (or subcluster M6 of R1a-Z280)
The red, purple and cyan pins correspond to relatively secure members of the Ib clade (ie. those with longer haplotypes or those with some very specific signatures). The purple pins denote members of the characteristic subcluster with DYS390=26. The green pins correspond to another potential subbranch with DYS438=12. The cyan (light blue) pins stand for those Y67 haplotypes that show ancestral DYS520=21 value, instead of the derived DYS520=20 value that is typical for the major subcluster of the Ib type that encompasses all red and purple pins.

The yellow pins correspond to less secure (ie. too short) Ib-like haplotypes.

The pins with dots corespond to the current members of the FTDNA project "R1a1a and Subclades"

Poslednja izmena:

Naravno da mnogo trazis posto sam i ja to trazio svojevremeno. Nigde nemamo tabelu/kartu u preglednom obliku da se vidi kada i kako se razvijao R1a.
Jedino ostaje da se analizira ovo stablo:

R1a-cl-1.jpg

Kako tebe Mladjo prefarbase u cyan??? Donedavno si bio zuti :D

Ма фарбају ме бре свим бојама :D.
Био сам међу ”жутим” зато што нисам још имао резултате 67 тестираних маркера (тренутно очекујем такође исход и за 111 маркера)...е сада када сам завршио то тестирање до 67 маркера, потврђено ми је да је мој DYS520=21, одмах су ме префарбали :per:.
Као што видиш, поставио сам ”ажуриране” резултате.

Poslednja izmena:
Ма фарбају ме бре свим бојама :D.
Био сам међу ”жутим” зато што нисам још имао резултате 67 тестираних маркера (тренутно очекујем такође исход и за 111 маркера)...е сада када сам завршио то тестирање до 67 маркера, потврђено ми је да је мој DYS520=21, одмах су ме префарбали :per:.
Као што видиш, поставио сам ”ажуриране” резултате.

A de radis testove ?

Како би сте класификовали Станислава Тилиха (Tillich на немачком - сви са завршетком -ich, -itz и -itsch су уствари германизирана племена са подручја Полабља и јужније све до данашњег града Бамберга), пореклом лужичког Срба, који је министар-председник Слободне Републике Саксоније у Немачкој?

3796756_W300.jpg

Иако је пореклом из Лужица, прецизније речено рођен је у близини Будишина код места Каменица, некако изгледа као да је пореклом са западног Балкана, веома атипично изгледа за неког ко је више генерација у средњој Европи.

Poslednja izmena:
Salzemm se, ja sam sto vise ubedjen da smo primili ime od Sarmata, jedino sto neznam je kada i koji su se Sarmati slovenizirali.

А зашто раздвајаш Сармате и Словене. Ако И2 популација није говорила индоевропским и ако су Сармати говорили Иранским(као Осети) одакле нам језик. Ако су Алани били Г2 и прожирили га до Туниса самим тим би Серби(Алански) били Г2 што их удаљава од нас. Други део Сармата би био Р1а и говорио би пра словенским језиком који је наметнут И2 популацији.

Naravno da mnogo trazis posto sam i ja to trazio svojevremeno. Nigde nemamo tabelu/kartu u preglednom obliku da se vidi kada i kako se razvijao R1a.
Jedino ostaje da se analizira ovo stablo:

R1a-cl-1.jpg

Знам да међу Србима има више варијанти Р1а, постоји ли могућност да нису све дошле са Србима већ да су биле присутне и раније на балкану.

Где је присутан овај староевропски(ако га уопште има)?

Иако је пореклом из Лужица, прецизније речено рођен је у близини Будишина код места Каменица, некако изгледа као да је пореклом са западног Балкана, веома атипично изгледа за неког ко је више генерација у средњој Европи.

Niije on sa "istocnog Balkana" vec su mnogi sa "istocnog Balkana" dosli otuda.i lice na njega ))

Знам да међу Србима има више варијанти Р1а, постоји ли могућност да нису све дошле са Србима већ да су биле присутне и раније на балкану.

Где је присутан овај староевропски(ако га уопште има)?

Staroevropski.... ima ga......

1O-R1a-1.jpg

Zanimljivo je da su svetlo-plavi coveculjci nosioci R1a* koja bi trebala da bude dosta stara i koja bi trebala biti centralno-azijskog porekla, rasporedjeni po dijagonali od S.Arabije preko Irana, Turske, Italije Francuske, Nemacke pa do Engleske i Irske. Vidljivo je njeno odsustvo medju Slovenima.

Zato uglavnom medju Slovenima srecemo R1a1* koja je proistekla iz prethodne. i onda opet mahom medju neslovenima R1a1a*. Cudan raspored

Почео сам прошле године...лабораторија: http://www.familytreedna.com/default.aspx
А сада има и ова наша лабораторија, само што нисам толико упућен, ово је линк: http://www.dnk.rs

Znam ja sam kod njih radio na 16 markera i dali mi 15 jer jedan kao nisu mogli da izmere .... A family tree sam mislio i ja nego nisam hteo da saljem uzorke i to, za mnogo manje stvari sam imao problema u posti jer tamo rade retardirani ljudi iz zatucanog talibanskog kampa izgleda ...

Staroevropski.... ima ga......

1O-R1a-1.jpg

Zanimljivo je da su svetlo-plavi coveculjci nosioci R1a* koja bi trebala da bude dosta stara i koja bi trebala biti centralno-azijskog porekla, rasporedjeni po dijagonali od S.Arabije preko Irana, Turske, Italije Francuske, Nemacke pa do Engleske i Irske. Vidljivo je njeno odsustvo medju Slovenima.

Zato uglavnom medju Slovenima srecemo R1a1* koja je proistekla iz prethodne. i onda opet mahom medju neslovenima R1a1a*. Cudan raspored

Р1а* мутација је стара 25000 год и за то време више није било мутација?
Ове друге има међу Словенима , али је и трећа присутна на балкану, што потврђује присуство Р1а пре доласка словена.

Pozdrav ljudi, novi sam ovde i samo da se prijavim na ovu temu. Bilo je veoma zanimljivo i korisno procitati svih 194 strane. :)
Imam dva pitanja za eksperte ovde. Koristio sam FTDNA 37 markera i dobio I2a (Shorthand: P-37.2). Inace sam iz RS (Posavina) and predak po ocevoj strani je iz Istocne Hercegovine, konkretno iz roda Malesevaca.
Sta me interesuje je da li je moguce zakljuciti po ovim rezultatima konkretno da li je u pitanju I2a2 DYS ili se treba testirati na vise markera za konkretan odgovor? Jedini 100% match je na 25 markera i pitanju je neki gospodin iz Teksasa. Ostalih trojica su na dvoje genetske distance i ukljucuju dvoje ociglednih Srba porijeklom (Pekic i Milosevic) i jos jednog Amerikanca sa porijeklom iz Hrvatske. Drugo pitanje je za Malesevce - da li je istina da su oni zaista Vlasi po porijeklu? Ovo sam procitao u par izvora i sigurno je zanimljivo u kontekstu genetike i testiranja.

PANEL 1 (1-12)
Marker DYS393 DYS390 DYS19** DYS391 DYS385 DYS426 DYS388 DYS439 DYS389I DYS392 DYS389II***
Value 13 24 15 11 14-15 11 13 13 13 11 30
PANEL 2 (13-25)
Marker DYS458 DYS459 DYS455 DYS454 DYS447 DYS437 DYS448 DYS449 DYS464
Value 18 8-10 11 11 25 15 19 31 12-14-15-15
PANEL 3 (26-37)
Marker DYS460 Y-GATA-H4 YCAII DYS456 DYS607 DYS576 DYS570 CDY DYS442 DYS438
Value 11 10 21-21 15 12 17 19 35-37 11 10

Како би сте класификовали Станислава Тилиха (Tillich на немачком - сви са завршетком -ich, -itz и -itsch су уствари германизирана племена са подручја Полабља и јужније све до данашњег града Бамберга), пореклом лужичког Срба, који је министар-председник Слободне Републике Саксоније у Немачкој?

Pogledajte prilog 250149

Heb'o mater isti jedan moj komšija...
Ma brat Srbin 100% :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back