Ako se ne varam, utvrđeno je da izvorni oblik srpskoga etnonima nije bio serb- već srb- što bi valjda sve to mahom odbacilo?
Zbog toga sam skloniji da povjerujem u neslovensko porijeklo Srba (npr. alansko).
Ja sam skeptican da je koren Srb a ne Serb ili Sorb. To su teorije nekih Srba koji su uvereni da jezik srpski se pricao na isti nacin i pre 1000 god, i pre 3000 god i pre 10000 god, sto je debilizam.
Srpske toponime nalazimo i kod Pastuna u Afganistanu, sto bi vezalo poreklo pleme S*rbe za neko poreklo stepsko, arijansko. Odnosno, populacijom sa vecinom R1a koji je iz juzno ruskih stepa krenuo juzno do Indije. Pazi, danasnji srbi nemaju "kulturno" i genteski mnogo veze sa poreklom svog imena. R1a je malo zastupljen kod nas. Govorim o poreklu reci, korena "S*rb".
E sad, da se vratimo na temu, da li su toponimi S*rba u poljksoj vezani za pleme S*rbe koji su dosli na Balkan, neznam. Ako se ispostavi, da bas ti krajevi nose I2a din S u vecem broju od okoline, onda da. Ako ne, onda manja je verovatnoca, ali bi znacilo da S"rbi stepski ,koji su nam dali ime negde na karpatima, se pre toga odvojili, pa tako drugi su otisli i severnije i ostavili svoj trag. I jedno i drugu je moguce.
Marker I2a din S nam je dokazao selidbu Srba sa severno istocnim karpatima prema zapadu do istocne Bavarske, pa prema jugu na Balkanu. Postoji razlog zasto su se selili, ako su bezali, logicno je da su otisli na razne strane, neki zapadno, a neki severno. To se desilo negde oko 4 veka, posle toga, kasnije kad se situacija smirila, Hrvati naseljavaju taj kraj.
Ja sam uveren, ali ne mogu da dokazem, da sto se imena S*rb tice, da je to jedno isto sto i S*rm, (b m su bliski zvukovi, grci i mnogo naroda nezna da izgovori tvrdo B, pa ga lako cuju M), sto bi objasnilo toponime S*rb po celoj centralnoj aziji i istocnoj Evropi, a nedostatak (ili manje) toponima S*rm (osim u rimsko carstvo, zato i Srem- Sirmium), a terminologija -at je samo padez za naziv naroda. S*rmi sebe nisu tako zvali nego S*rbi. Da me ne razumete lose, mi danas genetski i kulturno nismo vise Sarmati od ostalih Slovena. To bi bilo kao da bi Slovenci pricali kako imaju pravo na sve slovenske drzave. Govorim samo o korenu imena naseg naroda. A kod Poljaka, postoji legende o sarmatskom poreklu, sto bi objasnilo i ove toponime.