Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Oni su uglavnom talentovani da od dva naprave tri. Odnosno da sa tim znanjem sto dobiju naprave vise i vece levele napretka. Tu posteno su super sve te civilizacije R1b po Evropi. Kako su prihvatili fore od Rima , tako su to digli na jos vece nivoe i jos u srednjem veku pobegli ostalima. Mada kod tih zemalja mi se svidja sto prema ostalima razvijaju vojsku i orizje a medjusobno harmoniju i naprave se na super sile. I to posteno jeste adut i vidi se jasno. Japanci na istoku slicno, samo sto su oni surovi medjusobno u tom nekom "vojna baza" uredjenju drustva. :D

Mada po mom misljenju I grupacije stanovnistva su uglavnom medjusobno surove i jedino u miksu sa ostalima mogu da krenu u napredak i da se "prekale" jer su verovatno kroz istoriju bili toliko nadrndani jedni na druge da na tim prostorima koje su nastanjivali jednostavno nisu mogle da se razviju naprednije zajednice.

Nije zahvalno pricati generalno do u detalje, ali neke stvari se posteno jasno vide ...

Нису они ништа дигли на већи ниво у односу на Рим већ су све уништили, а у средњем веку су били гори и од нас, а Витзантију и Арабију и да не помињем.

Odgovorio si na pitanje koje sam postavio :

"Tacka sa varijantama nije sasvim tacna. Subnordijci, skandonordidi, kelto-nordidi ili nordo-atlantidi jesu varijante Nordida, ali takozvana felidna/dalofelidna [(dalo-)fälische Rasse] grupacija ne pripada nordijcima. Ona je grana kromanjonaca i mogla bi isto tako nazvati i severna-kromanjonska grupa, kako je nemacki antropolozi i nazivaju." = Kromanjonac I1

Tipican predstavnik felidne grupacije je npr bivsi nemacki golman Oliver Kan (I1) , dok npr Mihael Balak (luzicki Srbin) predstavlja tipicnoh kromanjonca I2a. Zanimljivo je da svi nemacki kromanjonci i dalo/felidi imaju korene negde na podrucju izmedju Labe i Odre, pa i delom istocno od Odre. = Zato sto su jedini delovi gde ma uticaj I2b , i dodatno uticaj izvorno sorabskog I2a.

Ostale grane kromanjonaca pored dalo/felidne bi bile ostkromanjonske/westbaltidne (npr predsednik Lukasenko) I2a + R1a ?, paleoatlantidske (Bud Spencer u mladim godinama ili bivsi danski predsednik Rasmuzen -delom dinarac-), zapadni I2 ? , onda postoji podgrupacija tronder (skandinavska varijanta kromanjonaca) (I1 + R1a) , tydal tip (npr Jorn Jamtfall) i borebi (borreby) (I2a + neolitik) koji ima korene negde na podrucju podunavlja. Sve to su kromanjonci, koji su se vremenom pomesali sa stanovnistvom drugih grupacija/gena, koji zive na istim prostorima sa njima.

Da li bi mogli to tako vezati ?

Да напоменем да сам и сам тек скоро налетео на антропологију у овом облику, тако да могу само да пишем о ономе што знам и о ономе, што ми на први поглед изгледа да се уклапа у слагалицу. Е сад одприлике да са сликама појасним како мени те варијације изгледају. А ако негде грешим, исправите ме. ;)

Да почнем са нордијцем - овако изгледа један да кажем типичан нордијац: дугуљасто али размерно лице, дугачак и узак нос, делом спицаст; уобичајено је плав, мада на југу Немачке има доста нордијаца са плавим очима али такмне косе; и углавном средње до више висине и веома мршави, тј. минималан удео масти и релативно мало мишићне масе. Неретко остану цео живот витки и витални, док неки у старијим годинама добију мало масе.
24.jpg
25.jpg

Ова особа горе вероватно има веома доминантан удео Р1б хаплогрупе, а његов да кажем предак са подручја Ирана и Афганистана "чист" ирано-нордијац изгледа овако:
afghanpashtooneuro2pg.jpg

Следећи тип је такозвани далофелидан или како је Немци зову "фелише расе". То је тип који има и И и Р1б хаплогрупе, али у ком односу зависи од особе. У односу на да кажем "чистог" нордијца, далофелидна особа има вишу мишићну масу, за кромањноце типично мало широ лице/лобању и зависи од регије или мање или средње телесне масти, па тиме може изгледати веома снажно. Као пример наводим Бред Пита, који можда има једнак удео Р1б и И хаплогрупе, и Оливера Кана, који вероватно има малкице већи удео И хаплогрупе од Р1б.
brad%u00252Bpitt%2BTroy%2B02.jpg
258149-oliver-kahn-wird-zwei-weitere-jahre-zdf-experte-sein_485x364.jpg

Следећи тип је без двоумице кромањонац, али има такође велики нордијски утицај, који баш није занемарљив како се на његовој оптици види. Као пример познати глумац Долф Лундгрен.
l-dolph-lundgren-e587e507.jpg
17-Dolph-Lundgren-afp.jpg

И на крају да кажем један прототипичан кромањонац, код кога доминира И2 хаплогрупа би био споменути Михаел Балак.
Michael_Ballack_2009_cropped.jpg

И можда да наведем још један пример кромањонаца, који је веома робустна варијанта, могла би се назвати палеокромањонац - певач групе Рамштај Тил Линдеман. За тај тип је типично да су веома великих пропорција, огромна лобања, веома маркантне и робусне црте лица, веома висока и мишићава грађа.
tillinf044.jpg
RAMMSTEIN-TILL-LINDEMANN-rammstein-.jpg

Naravno da se karakterološki tipovi ne moraju poklpati ni sa haplogrupama ni sa narodima.
Nazivati nordide nekakvim kukavicama i plašljivcima je velika rasistička predrasuda.
Полако. Расиста сасвим сигурно нисам, чак напротив су ми нпр. нордијци много радији, него што су то алпинци. Нордијци су и превише различити, поготово у завистноти од друштва и менталитета у ком се налазе, да бих ја ту сад могао неки целокупан закључан дао. Све што сам рекао се односи на нордијце северне Немачке, Данске и делом јужне Шведске.

Zar Normani ne pripadaju nordidima? A koliko se meni čini oni su o jadu zabavili svojim gusarenjem ne samo priobalje Sjevernog mora, već i evropsko priobalje Atlantskog okeana, čak i evropsko sredozemlje. Usput su i zavladali Engleskom, djelovima sjeverne Francuske (Normandija) osnovali su prvu Rusku državu, osvojili su jug Italije, a državu su formirali čak i u današnjoj Albaniji, prvi su doplovili do Amerike, kolonizovali Island itd.
Прво Нормане нисам познавао, а друго ја нисам говорио о једној групи народа, него о једном посебном типу са једног одређеног подручја и оно шта сам ја посматрао. А да су Нормани веома лош пример за једнан хомоген хаплотип, нема потребе да спомињем, јер у тим освајањима сигурно нису били "чистокрвни" нордијци, а и да јесу, генетика није све, већ један од више фактора који изграђују дух и менталитет једног народа.

Šta ćemo sa Švedskom, Poljskom, pa sa Poljsko-Litvanskom unijom? Zar nije predvodnica njemačkog ekspanzionizma bila Pruska?
Шведска има веома изражен И1 хаплотип и не тако јеак удео Р1б као што је то случај код Немаца и осталих народа западне Европе. Пољска од наведених можда има и понајмање Р1б гена, тако да не знам зашто Пољаке спомињеш нити са Литванијом основану унију, кад ја код балтичких народа веома јако изражен Р1а хаплотип и мање више И2. А што се Пруске тиче, погледај неке битније водеће политичаре новијег доба, па ћеш без икакве генетеске анализе видети да су углавном сви они били углавном далофелидни (фелише расе) и да код њих тај нордијски елемент није тако јако изражен, како би то нордицисти желели, да би њихову нордисју "супериорност" доказали.

Oni su uglavnom talentovani da od dva naprave tri. Odnosno da sa tim znanjem sto dobiju naprave vise i vece levele napretka. Tu posteno su super sve te civilizacije R1b po Evropi. Kako su prihvatili fore od Rima , tako su to digli na jos vece nivoe i jos u srednjem veku pobegli ostalima. Mada kod tih zemalja mi se svidja sto prema ostalima razvijaju vojsku i orizje a medjusobno harmoniju i naprave se na super sile. I to posteno jeste adut i vidi se jasno. Japanci na istoku slicno, samo sto su oni surovi medjusobno u tom nekom "vojna baza" uredjenju drustva. :D

Mada po mom misljenju I grupacije stanovnistva su uglavnom medjusobno surove i jedino u miksu sa ostalima mogu da krenu u napredak i da se "prekale" jer su verovatno kroz istoriju bili toliko nadrndani jedni na druge da na tim prostorima koje su nastanjivali jednostavno nisu mogle da se razviju naprednije zajednice.

Nije zahvalno pricati generalno do u detalje, ali neke stvari se posteno jasno vide ...
Народи са доминантим Р1б хаплотип нису уопште за потцењивање. Колико год ми њих волели или мрзели, они су нас у неким стварима превазишли и није нимало глупао, да се ми за неке ствари на њих угледамо...

А што се тиче међусобних односа и корелацији са хаплотиповима је и мени упало у око, како се које групације понашају. Тако нпр на северу Немачке стално има неких особа, које осећају неправићност и морају критиковати себе и своју историју те због политике деведестих, те због 2. СР, те због 1. СР, па због ратова у средњем веку итд. Стално их нешто тера да буду као највећи моралисти и нека су други народи сво гори од њих, ако једна ситница није по њиховим моралним представама, мора се критиковати док се не поправи и најрадије ће се окомити на сопствен народ. Док су сасвим супортан пример алпинци на југу Немачке, који Немце са севера не подносе, јер они еома тешко подносе критику и кад се крене још око нечега, где немају аргументе, онда тек престаје било каква расправа, они устају са изразом лица "ма-ко-те-ј**е" и нема више шансе њих вратити за сто, они једноставно од своје тачке гледишта ни милиметар не попуштају.

И то је уопште и мало проблематично свуда где постоји већи удео И хаплотипа. Ту једноставно политичке структуре нису тако стабилне као тамо где су само Р1а или Р1б. Добар пример за то су бивша Пруска и на југу доминантна АУ-монархија, али делом и Баварска такође као гнездо алпинаца. После 2. СР Пруска и њен менталитет је од стране запада уништена, а народ по природи мирољубивији и послушнији није давао духовни отпор, данас је то легло средњоевропског либерализма. Док је нпр немачки југ тј. Баварска и Аустрија, пристала на пораз, али потајно оно нацистичко језгро и даље сачувала, иако у лакшој форми, али данас су Немци на југу Немачке -упркос томе што на југу најмање има странаца- први који дрвље и камење на странце бацају, а тамо где су они били водећи у политици, ту је увек одржана она хардлајнер линија. Због тога мислим да су за политику и стварање одређеног богатства "подмукли" алпинци најбољи. За војску и водеће државне органе, који имају заштитну и моралну улогу, су најбољи кромањонци и динарци, мада динарци нагињу ка томе да у малим оквирима размишљају и њима мало фали апетит за туђим, што је у политици ипак потребно, али зато имају веома јак изражен осећај за правду. А најбољи радници су нордијци - прецизни, разумни, вредни и послушни, без икаквог поговора раде све што им се каже, радник о коме сваки предузетник сања.

Poslednja izmena:
Нису они ништа дигли на већи ниво у односу на Рим већ су све уништили, а у средњем веку су били гори и од нас, а Витзантију и Арабију и да не помињем.

Jesu imali svakakve medjusobne sukobe lokalne po svim tim delovima, ali od arhitekture pa na dalje, pre svega zajednicki interes u vecoj slici i uredjenje je postavilo temelj za dalji napredak. Sta god nisu imali oni nabave i rade na tome, to je kolektivna odlika... Evo i dan danas koliko stvari ima po Poljskoj na primer sto su im pravili Nemci tokom srednjeg veka, koje gradjevinei sistemi. Ne bi imali maltene nikakav turizam bez njih :D Ili evo na zapadu Nemacke gde sam sad, tu svako selo ima bolju arhitekturu od celog Balkana a sve vuce iz tog nekog perioda 12, 15 vek. i ocuvano je :D

Jeste sve mix populacija, ali neke su vodece negde u nekim sferama i to je ocigledno. Tako da je su ovi preuzeli to od E1b ali su se pokazali jos uspesniji u svemu i napravili prodore do tad nikad ne vidjene i koje imperije i sile ... Posteno je tako.

Poslednja izmena:
Народи са доминантим Р1б хаплотип нису уопште за потцењивање. Колико год ми њих волели или мрзели, они су нас у неким стварима превазишли и није нимало глупао, да се ми за неке ствари на њих угледамо...

А што се тиче међусобних односа и корелацији са хаплотиповима је и мени упало у око, како се које групације понашају. Тако нпр на северу Немачке стално има неких особа, које осећају неправићност и морају критиковати себе и своју историју те због политике деведестих, те због 2. СР, те због 1. СР, па због ратова у средњем веку итд. Стално их нешто тера да буду као највећи моралисти и нека су други народи сво гори од њих, ако једна ситница није по њиховим моралним представама, мора се критиковати док се не поправи и најрадије ће се окомити на сопствен народ. Док су сасвим супортан пример алпинци на југу Немачке, који Немце са севера не подносе, јер они еома тешко подносе критику и кад се крене још око нечега, где немају аргументе, онда тек престаје било каква расправа, они устају са изразом лица "ма-ко-те-ј**е" и нема више шансе њих вратити за сто, они једноставно од своје тачке гледишта ни милиметар не попуштају.

И то је уопште и мало проблематично свуда где постоји већи удео И хаплотипа. Ту једноставно политичке структуре нису тако стабилне као тамо где су само Р1а или Р1б. Добар пример за то су бивша Пруска и на југу доминантна АУ-монархија, али делом и Баварска такође као гнездо алпинаца. После 2. СР Пруска и њен менталитет је од стране запада уништена, а народ по природи мирољубивији и послушнији није давао духовни отпор, данас је то легло средњоевропског либерализма. Док је нпр немачки југ тј. Баварска и Аустрија, пристала на пораз, али потајно оно нацистичко језгро и даље сачувала, иако у лакшој форми, али данас су Немци на југу Немачке -упркос томе што на југу најмање има странаца- први који дрвље и камење на странце бацају, а тамо где су они били водећи у политици, ту је увек одржана она хардлајнер линија. Због тога мислим да су за политику и стварање одређеног богатства "подмукли" алпинци најбољи. За војску и водеће државне органе, који имају заштитну и моралну улогу, су најбољи кромањонци и динарци, мада динарци нагињу ка томе да у малим оквирима размишљају и њима мало фали апетит за туђим, што је у политици ипак потребно, али зато имају веома јак изражен осећај за правду. А најбољи радници су нордијци - прецизни, разумни, вредни и послушни, без икаквог поговора раде све што им се каже, радник о коме сваки предузетник сања.

Ma i ovi sa severa su opasni samo tako sto ti kazes zustro pricaju o nekim stvarima izokola dok su neke u stand by modu :D A ovamo ima neki koji se ponasaju normalno ali u sebi imaju svoj stav i zacrtan pravac i cilj :D Tolerisu sta mora trenutno al ga opet okrenu na svoje tokom vremena :D

Још једно питање за стручњаке :

Ком антрополошком типу (на основу изгледа наравно) припада овај човек ?

Pogledajte prilog 249772Pogledajte prilog 249773
Ovaj mi liči na Rusa... čini mi se da ima malo i azijatskih crta lica, pogotovo mi se to čini na ovoj drugoj slici... Ko je ovaj čo'ek?

Да напоменем да сам и сам тек скоро налетео на антропологију у овом облику, тако да могу само да пишем о ономе што знам и о ономе, што ми на први поглед изгледа да се уклапа у слагалицу. Е сад одприлике да са сликама појасним како мени те варијације изгледају. А ако негде грешим, исправите ме. ;)

Да почнем са нордијцем - овако изгледа један да кажем типичан нордијац: дугуљасто али размерно лице, дугачак и узак нос, делом спицаст; уобичајено је плав, мада на југу Немачке има доста нордијаца са плавим очима али такмне косе; и углавном средње до више висине и веома мршави, тј. минималан удео масти и релативно мало мишићне масе. Неретко остану цео живот витки и витални, док неки у старијим годинама добију мало масе.
Pogledajte prilog 249843 Pogledajte prilog 249844

Ова особа горе вероватно има веома доминантан удео Р1б хаплогрупе, а његов да кажем предак са подручја Ирана и Афганистана "чист" ирано-нордијац изгледа овако:
Pogledajte prilog 249845

Следећи тип је такозвани далофелидан или како је Немци зову "фелише расе". То је тип који има и И и Р1б хаплогрупе, али у ком односу зависи од особе. У односу на да кажем "чистог" нордијца, далофелидна особа има вишу мишићну масу, за кромањноце типично мало широ лице/лобању и зависи од регије или мање или средње телесне масти, па тиме може изгледати веома снажно. Као пример наводим Бред Пита, који можда има једнак удео Р1б и И хаплогрупе, и Оливера Кана, који вероватно има малкице већи удео И хаплогрупе од Р1б.
Pogledajte prilog 249847 Pogledajte prilog 249848

Afganistanci neko su vecinom R1a, ne R1b, drugo, ne moze neko biti i I1 i R1b, moze biti samo spoj 2 populacije, gde u jednoj su bili vecina I1 a u drugoj R1b. Taj spoj se jednom dogodio, i doslo je do stvaranja severno germana. Ali, pazi, i ti R1b izgubli svoj prvo bitni izgled mesajuci se sa zenama neolitka i paleolitika kad su stigli u Evropu, odnosno zenama ciji su ocevi bili I1, I2, G2, J2, E1b.

Обојица су пореклом из Лике и припадају истој "групи родова".Тај момак је Тика Дукић.
И моји са мајчине стране су Дукићи и такође имају искошене плаве очи.Личе на неке Русе,па сам мислио да припадају Балто - Словенском типу ?:)
И Шербеџија јако подсећа на њих(светле очи,нос мало већи,прав ''шпицаст'',средње су висине).

Што се тиче Понтида,која је најтачнија дефиниција?
Наилазим на разна,често контрадикторна мишљења,никако коцкице да се сложе?:)

Обојица су пореклом из Лике и припадају истој "групи родова".Тај момак је Тика Дукић.
И моји са мајчине стране су Дукићи и такође имају искошене плаве очи.Личе на неке Русе,па сам мислио да припадају Балто - Словенском типу ?:)
И Шербеџија јако подсећа на њих(светле очи,нос мало већи,прав ''шпицаст'',средње су висине).

Што се тиче Понтида,која је најтачнија дефиниција?
Наилазим на разна,често контрадикторна мишљења,никако коцкице да се сложе?:)

Pa to su ti stara grupisanja, sad lepo imas DNA genealogiju i grupe i onda se jasnije vidi ... Sad samo moze da bude interesantno da se ti rezultati uguraju kako tako u te definicije radi poredjenja, ali sama poredjenja kao takva igraju slabu ulogu danas...

Meni izaslo na onim merenjima da sam mediteranoid, a I2a1b1 sam grupa ... Doduse mozda se neko mesao sa Rimljanima to cu da vidim kad uradim i x test kroz par meseci Boze zdravlje :D

Pa to su ti stara grupisanja, sad lepo imas DNA genealogiju i grupe i onda se jasnije vidi ... Sad samo moze da bude interesantno da se ti rezultati uguraju kako tako u te definicije radi poredjenja, ali sama poredjenja kao takva igraju slabu ulogu danas...

Meni izaslo na onim merenjima da sam mediteranoid, a I2a1b1 sam grupa ... Doduse mozda se neko mesao sa Rimljanima to cu da vidim kad uradim i x test kroz par meseci Boze zdravlje :D
Ja nešto kontam da sam i ja tako nešto... iako sam sebi ličim na nordida ovako, mada ima tu svega i svačega...

Gdje se rade ta mjerenja?

http://dienekes.awardspace.com/calc/rac/
http://dienekes.awardspace.com/calc/rac/indexf.html
http://dienekes.awardspace.com/calc/anthro/
http://dienekes.awardspace.com/calc/anthro/indexf.html

Ево тих тестова,постоји одвојено за мушкарце и жене.

Па већини испадне Медитеранац,мада и сајт је грчки. :) Ја сам рецимо испао Грк,а када сам на истом том сајту урадио тест у ком се одређује из ког дела Грчке потичем,испао сам Грузијац.Што значи да Срби и још неки народи нису убачени као могуће решење,већ се може закључити на основу неких резултата дал' сте Динарац,Нордид,Медитеранац.
У сваком случају корисно је за оне који су се већ тестирали,па могу да упореде резултате са својим изгледом. :)

Ево кратког објашњења,а испод се налази и део који садржи слике и опис неки расних типова :

"Овај калкулатор је заснован на класификацији на бази података садржаних у истраживањима Л. Г. Фаркаша из 2005. године.

Неопходне је мерење висине главе (од чела до браде), дужина и угао носа, ширина носа и очију, висина ушију итд. Све је лепо графички приказано тако да сналажење не представља проблем.

Након уноса тражених вредности, калкулатор ће показати резултат којој националности највише личите. Да не буде забуне: СРБИ НИСУ ПРЕДВИЂЕНИ КАО МОГУЋ ОДГОВОР! Најчешћи могући одговор, из личног искуства, ће бити или Грк или неки од кавкаских народа (углавном Грузијци). То одговора чињеници да је међу балканским Србима најзаступљенија та комбинација динараца и медитеранаца. Код калкулатора за женску популацију, приметио сам извесни број “Словенки“, али то наравно ништа не значи. Такође, врло је битно да мерење буде што прецизније.

Уколико добијете резултат Грк, на истом сајту можете испробати и “грчки калкулатор“ који ће дефинисати грчки регион којим припадате изгледом (обухвата читав регион насељен античким Грцима). Моја претпоставка јесте да ако сте прави медитеранац, “Грк“, онда би вам морао исказати неку од јужних грчких области, а ако сте више динарски балканац онда неку од севернијих области.

Не заборавите да резултате ових калкулатора схватите само као индицију, не и поуздан доказ вашег порекла."

http://racialreality.110mb.com/subraces.html

Што се тиче Понтида,шта смо установили?:)
Дал' је то микс Нордида и Медитеранца,или Атлантски - Медитеранац,или обичан источни Медитеранац,или нешто треће?:)

Заинтригирао ме дечко који је рекао да сам понајвише Понтид.После кад сам видео неке слике Понтида,подсетио ме доста на моје,јер већина има тамну косе,а светле очи,плус облик главе као и ја.

Што се тиче Понтида,шта смо установили?:)
Дал' је то микс Нордида и Медитеранца,или Атлантски - Медитеранац,или обичан источни Медитеранац,или нешто треће?:)

Заинтригирао ме дечко који је рекао да сам понајвише Понтид.После кад сам видео неке слике Понтида,подсетио ме доста на моје,јер већина има тамну косе,а светле очи,плус облик главе као и ја.
Ja sam mislio da su Pontidi istočni Mediteranci, ali sad nemam pojma, nisam baš neki stručnjak... :(

Sigurno da nosis i starosedeocke krvi, verovatnoca je skoro nemoguca da ne bude tako.
DA bi imao pravilniju sliku, moras uradit test mtDna i Y hromozoma sto dalje, svih pra dedova, pa i dalje, pa do koliko mozes pronaci rodjake i sestre da bi ih testirao. Evo samo za trece koleno, imas 4 pra dedova i 4 pra baba, ti ces imati sliku samo od 1/4 predaka, ali i taj predak, ako nosi neku grupu, ne mora da znaci da su svi njegovi (pra-..) ujaci bili iz te grupe, u stvari sigurno i nisu. Tako da nemozes direktno licno vezati tvoju grupu za telesne karakteristike. Medjutin, ako posmatras jednu populaciju gde su (kao Hercegovci) 70 % I2a, onda verovatnoca da i njihovi ujaci budu I2a, mozes doci do karakteristicne morfologije. I ako uzmemo danasnje Trebinjane na primer, neces moci da odvojis morfolski od ostalih oni koji nisu danas I2a (zato sto su njohovi ujaci vecinom I2a).

I Hercegovci su bas tako malo i posebni, zato sto se u Hercegovini manje miksovali nego u ostalim krajevima kao sto je Vojvodina ili Sumadija. Sumadinac je sigurno veci miks, i verovatno danas kod Sumadinaca nailazimo na vise razlicitih tipa razne gradje, morfologije, pa i izmedju 2 brata. Svi "znamo" na sta lici Hercegovac, ali teze mozes definisati na sta lici Sumadinac.

Pa uradio sam Y hromozom test na 16 markera i imam najblize "rodjake" u Hrvatskoj sa poptunim poklapanjima svega. Mada planiram da uradim za neki mesec sto vise markera Y i da uradim mtDna isto u Sydney Boze zdravlje :D Posto sam ove radio u DNK centar iz Beograda...

A merenja koja sam pomenuo su neka ne secam se koja poslednja koja je izbacio investigator cini mi se, zna i Kor. Tu sam ispao mediteranoid....

Sigurno da nosis i starosedeocke krvi, verovatnoca je skoro nemoguca da ne bude tako.
DA bi imao pravilniju sliku, moras uradit test mtDna i Y hromozoma sto dalje, svih pra dedova, pa i dalje, pa do koliko mozes pronaci rodjake i sestre da bi ih testirao. Evo samo za trece koleno, imas 4 pra dedova i 4 pra baba, ti ces imati sliku samo od 1/4 predaka, ali i taj predak, ako nosi neku grupu, ne mora da znaci da su svi njegovi (pra-..) ujaci bili iz te grupe, u stvari sigurno i nisu. Tako da nemozes direktno licno vezati tvoju grupu za telesne karakteristike. Medjutin, ako posmatras jednu populaciju gde su (kao Hercegovci) 70 % I2a, onda verovatnoca da i njihovi ujaci budu I2a, mozes doci do karakteristicne morfologije. I ako uzmemo danasnje Trebinjane na primer, neces moci da odvojis morfolski od ostalih oni koji nisu danas I2a (zato sto su njohovi ujaci vecinom I2a).

I Hercegovci su bas tako malo i posebni, zato sto se u Hercegovini manje miksovali nego u ostalim krajevima kao sto je Vojvodina ili Sumadija. Sumadinac je sigurno veci miks, i verovatno danas kod Sumadinaca nailazimo na vise razlicitih tipa razne gradje, morfologije, pa i izmedju 2 brata. Svi "znamo" na sta lici Hercegovac, ali teze mozes definisati na sta lici Sumadinac.

na šta liči hercegovac :)

Jesu imali svakakve medjusobne sukobe lokalne po svim tim delovima, ali od arhitekture pa na dalje, pre svega zajednicki interes u vecoj slici i uredjenje je postavilo temelj za dalji napredak. Sta god nisu imali oni nabave i rade na tome, to je kolektivna odlika... Evo i dan danas koliko stvari ima po Poljskoj na primer sto su im pravili Nemci tokom srednjeg veka, koje gradjevinei sistemi. Ne bi imali maltene nikakav turizam bez njih :D Ili evo na zapadu Nemacke gde sam sad, tu svako selo ima bolju arhitekturu od celog Balkana a sve vuce iz tog nekog perioda 12, 15 vek. i ocuvano je :D

Jeste sve mix populacija, ali neke su vodece negde u nekim sferama i to je ocigledno. Tako da je su ovi preuzeli to od E1b ali su se pokazali jos uspesniji u svemu i napravili prodore do tad nikad ne vidjene i koje imperije i sile ... Posteno je tako.

Архитектура античких земаља је много импресивнија од средњевековне западне.

Pa uradio sam Y hromozom test na 16 markera i imam najblize "rodjake" u Hrvatskoj sa poptunim poklapanjima svega. Mada planiram da uradim za neki mesec sto vise markera Y i da uradim mtDna isto u Sydney Boze zdravlje :D Posto sam ove radio u DNK centar iz Beograda...

A merenja koja sam pomenuo su neka ne secam se koja poslednja koja je izbacio investigator cini mi se, zna i Kor. Tu sam ispao mediteranoid....

16 маркера нису довољни да би неке ствари предочио...37 маркера је ”полазни минимум” наравно пожељно је да се испитају 111 маркера.
Можеш ти да имаш свих 16 маркера да се поклапају са другом особом...али то не мора да значи да сте у било каквом ближњем сродству.

Poslednja izmena:
16 маркера нису довољни да би неке ствари предочио...37 маркера је ”полазни минимум” наравно пожељно је да се испитају 111 маркера.
Можеш ти да имаш свих 16 маркера да се поклапају са другом особом...али то не мора да значи да сте у било каквом ближњем сродству.

Pa posle samo je pitanje dubljeg srodstva i srodnosti sa populacijama. Ovako stices osnovni info i srodnosti do nekih 250 godina unazad. Mada mi nisu uradili jedan marker koji mi je bio bitan...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back