brtulin
Gospodo! Znam da je ovo srpski forum ,
Pa i jeste srpski forum, to se odmah vidi posto mozete da svasta trabunjate a da vas ne banuju

Ajde da vidimo koliko ce se zadrzati neki Srbin na hrvatskom forumu sa retorikom koju smo ovde imali prilike da vidimo (ne odnosi se na tebe nego na neke druge ucesnike)
znam da moderator pa i neki učesnici foruma usmjeravaju raspravu kako njima odgovara ali time se gubi smisao rasprave i ovo prestaje biti forum i postaje nekakav blog gdje kao u svetom pismu postoji istina u koju se ne smije dirat a raspravljat se može samo o kozmetičkim detaljima.
Mislim da pod tim "ucesnicima" prvenstveno mislis na mene i na investigatora koji ne rade nista drugo do prenose zvanicno vidjenje savremenih naucnih saznanja iz ove oblasti. E sta ja sada da radim sa mitologijom Hrvata i bosanskih muslimana koji su se po inetu raspisali o nekom ilirizmo, tisucljetnjem obitavanju na svom sopstvenom tlu i pokusajem velikosrpskih manipulatora da ospore ta saznanja koja su im plasirali pojedini "znanstvenici".
Ja jedino mogu ili da se pravim lud i da ponavljam vase mantre kako bi me vi tapsali po ramenu ili da prenesem cinjenice koje niko ozbiljan u zadnjih 2-3 godine vise ne osporava.
Ovdje na ovom forumu par učesnika stvara skroz novu povijest na osnovu par stotina genetičkih uzoraka koji uopće ne moraju bit reprezentativni.
Po @Koru, @Investigatoru su svi negdašnji Jugoslaveni nekad davno u prapovijesti bili zapravo Srbi ....
Zanimljivo!
Nije tocno!
Ako je neko pokusavao da kroji tisucljetnju povijest na osnovu par desetina sumnjivih uzoraka, to su "znanstvenici" iz vasih redova. Znamo vec one famozne interpretacije kako su Hrvati "najeuropskiji narod", dok su Srbi zapravo neko nebitno pleme iz Male Azije.
Investigator ti je vec odgovorio po pitanju tih koji su nekada bili Srbi a danas su najveci krvnici tih istih Srba. Ne mrze Srbe potomci onih pravih izvornih Hrvata vec ih upravo iz dna duse mrze konvertiti. I gle cuda, sada uz pomocu genetike saznajemo da je najveca mrznja prema Srbima tamo gde postoji genetska srodnost sa tim istim Srbima.
Problem u toj teoriji jest što neki narodi kao recimo moj Hrvatski ima mnogo bogatiju povijest a bogami i stariju od Srpske.
nedvojbeno
Znam,znam . Neki se od vas propinju na zadnje noge sad al to je fakat i točka.
steta sto ovde nema smajla *sleep*

Cak je i Seselj govorio da su izvorni Hrvati slavni i bratski slovenski narod koji je u bespucima povijesne zbilje u nekim krajevima u odredjenim vremenskim okvirima potpuno nestao.
Zanimljivo mi je koliko neki svojataju recimo Bošnjake,Crnogorce i Hrvate a napamet im ne pada svojatati Šiptare :-)
A je'; neko ikada rekao da su siptari Sloveni? I o kakvom svojatanju moze biti reci ako su se njihovi pretci sami nazivali Srbima? Crnogorci i Bosnjaci su sinteticki narodi nastali ponajvise zahvaljujuci zalaganju Kominterne i jos nekih faktora svetske moci. Sam zamisli koliko bi bilo apsurdno da se recimo gradjani Varazdina, Hrvati uz podrsku nekih krugova proglase za narod Varazdince i kazu da su posebna nacija i da traze odvajanje od Hrvatske?
Pa današnji moderni Srbi dijele sa Šiptarima podosta gena.
dele manje od 20%, dok ih u Hrvata ima oko 10%.
Za tvoju informaciju srpski J2 se razlikuju od siptarskih, tako da u tu kategoriju mozes svrstati samo E1b.
Ja bi se usudio reći da su sličniji Srbi i Albanci nego recimo Srbi i Hrvati.
da, Albanci na Kosovu imaju do 5% I2a, dok je kod Srba taj procenat generalno veci nego u Hrvata.
Molio bi @Kora koji se tako svojski trudi objasnit svima kako su Hrvati heterogen narod, da postavi neku mapu Srbije gdje se jasno vidi raspored haplogrupa po zonama pa da vidimo koliko su Srbi kopaktan etnos.
Evo da ti ponovim po XY put....
Da su Hrvati dosli na Balkan kao kompaktna celina, imali bi izmesanu strukturu I2a Din-N i Din-S. Svi oni Din-S koji se danas mogu naci u recimo Zagorju nisu dosli zajedno sa Din-N i R1a vec su plod potonjih migracija. Analogicno, Dosta su retki Din-N po Dalmaciji (i pogorovo zapadnoj Hercegovini) sto ne bi bio slucaj da su Din-N i Din-S dosli zajedno kao Hrvati.
To je sto se tice Hrvata, mislim da nije potrebno nikakvo drugo objasnjenje za onoga ko zeli da razmislja glavom a ne duminim duminama.
A sto se tice Srba, stvar je vrlo prosto predstaviti:
Sve unutar ove obojene oblasti je i dan danas itekako zasiceno sa I2a Din-S. Jedino je Duklja tu malo pod znakom pitanja posto postoji pretpostavka da je tu moglo ostati nesto vise dosovenskih stanovnika.
Sirenjem Srbije van ove oblasti, Srbi su dobili i stanovnike Slovene koji su bliski Bugarima, kao i stanovnike koji nisu izvorni Sloveni.
To je citava mudrost.
Naravno ,takva karta još ne postoji:-)
Pa kada bude postojala, izgledace nekako tako. To ce biti zone razgranicenja
Ali za Hrvatsku podataka ko u priči.
Sta da radimo kada ste vi civilizirovan europski narod i pratite ove svetske trendove pa o vama ima podataka k'o pleve

Mi Srbi smo seljaci, primitivci i divljaci pa nismo ni vazni znavstvenog pomena ))))
Ja neću tvrditi da mi današnji Hrvati vučemo porijeklo od jednog plemena.... jer to je suludo tvrdit.
Zasigurno da ne vucete. Ako govorimo o izvornim Hrvatima oni su pripadnici vise bliskih plemena koja su (po nekom mom misljenju) dobila ime od neslovenskog faktora.
Zar Srbi možda jesu od jednog plemena??
nisu
Dok ova paleogenetika malo ne uhvati korijena i ne budemo imali više uzoraka (ne privatnih) sve opcije su otvorene.
Ajde, neka ti bude. Medjutim, meni su neke stvari vec sada kristalno jasne.
Ajmo uzest da je točna teorija da su nositelji haplogrupe I2 doselili na balkan u 6.ili 7.stoljeću....
Jesu li nositelji te haplogrupe bili sve od reda srbin do srbina??
Kor@ tvrdi da jesu.
.
Kor nije rekao da su svi bili I2a, vec je tu bilo i R1a. Ono sto Kor tvrdi je da Din-S nisu na Balkan dosli kao Hrvati. Razloge sam nabrojao ranije u ovom postu.
A di su dokazi ??
Nema ih naravno ,jer riječ je samo o pustoj želji jednog forumaša.
Dokazi su u Istri i u Zagorju gde nemamo izvornih Din-S medju Hrvatima. Da oni tamo postoje, "moja" teorija bi pala u vodu.
Izvini Kor ali meni je presmiješno kako se zaplićeš u vlastitoj teoriji.
To se tebi samo cini
Navodno su Srbi i Hrvati bili susjedi i u pradomovini, ali to su vjerojatno inerpretacije negdašnjih Jugoslovena, jer ako je to točno onda su pripadnici I2 "Srba" na balkan stigli ravno iz ni manje ni više nego Bile Hrvatske.
Pa posto je cila Europa po nekim vasim skribomanima bila u biloj Hrvackoj, onda nije ni cudo sto su i Srbi dosli otuda
@Kor ,Molio bi te da postaviš neku kartu haplogrupa za područje negdašnje Bile Horvatije .
Zanima me područje od Krakowa do Lavova
Malo je to, prijatelju, to je tek 5% njene teritorije.

Ne znam kakve te karte zanimaju?
Da li je tamo možda raznovrsnost i frekvencija I2 dovoljna da možemo ustvrdit da je to naša domaja tj. Pra-domaja.
Ako jest onda slobodno moremo Porfirogeneta u bibliju za petog evanđelistu stavit :-)
Nicht verstehen
Evo čitam neki dan na nekom hrvatskom:-) portalu, kako u zapadnoj Ukrajini negdje oko Lavova postoji arheološko nalazište Stiljsko
Navodno je to Stiljsko bilo sjedište tih Bilih Horvatov ...
A nije bilo malo to sjedište.
Po ukrajinskim arheolozima koji tu čeprkaju zadnjih 30 god. Stiljsko je imalo utvrđene bedeme u dužini 10 km i tu je živjelo oko 40 tisuća Bilih Hrvatov (a more bit da je bija i koji Srbin). Taj grad je navodno egzistira od tamo negdi 8.stolj. pa do 10st. U svoje vrijeme to je bila najveća metropola ne samo Hrvata već i svih slavena. Tako barem tvrde Ukrajinski povijesničari.
Po ukrajinskim arheolozima grad je počeo propadati još u devetom stoljeću kad ga je napustio velik broj tih navodnih Hrvata.
Ovdi kod nas pivaju da smo mi od “Stolića Sedmog“ pa mi nije jasno jesmo li odozgar pošli u devetom da bi ovdi stigli u sedmom stoljeću:-)
Je, je.. dosli otuda u Split i rekli "ajde, posto smi mi bili Hrvati, da nam i Hajduk nosi bile dresove" I tako je nasta NK Hajduk 811 godine.
Ma, vasi znanstvenici su vrlo mastoviti momci. Mogu oni svasta da pronadju. Jedino nece nikako moci da sklope migraciju Din-S sa ostalim Hrvatima ma koliko god sa se natezu u tome.
Ili je možda vjerojatnije da smo odozgar dolazili u dva tri veća vala .
Bogati milog...
To ispada da su ti Hrvati ovamo dolazili ka današnji gastarbajteri u Njemačku. Znači pristizalo se u valovima u nekih 100-150 godina..
Pa to je i logično...
Guglajući pojam Bila Horvatija naletih na stranice jednog Hotela u zapadnoj Ukrajini koji se upravo tako zove:-)
Veza između Ukrajine i Hrvatske je veoma zanimljiva.
Ta ukrajinska ikavica je još jedna stvar koja nas veže. Zanimljivo je da je i Ukrajinska ikavca upravo na zapadu oko Lavova najčistija.
Ako su Hrvati došli na balkan kao narod onda je to moglo bit samo iz Bile Horvatije.
Logikom bi se dalo zaključit da su bili ikavci ... zar ne??
Molio bi Kora@ da nam svima postavi kartu dijalekata i nariječja područja bivše Juge da vidimo dokle su se prostirali ikavci.
To bi moglo objasnit dokle su se raširili ti Hrvati:-)
Nadam se samo da u Popovu polji nije bilo ikavaca, zbog tebe Kor@
ali nekako me strah ah ha:-)
Ajde, ostavljam te da malo uzivas u velicju svog naroda ))))))))))
Ovo sa dijalektima je davno nauka objasnila. Nema potrebe za bilo kakvim kartama )))