PRVI DEO : MISLENJA koja su danas prihvacena, pa postale skoro i cinjenice. Ako se ne slazes sa ovim dole, ne vredi da se raspravljamo. Osim ako izeneses podatke gde su uzorci analizirani detaljno i gde se vidi (na primer) da postoji znacajan deo I2 koji nije dinaric, odnosno mnogo starija mutacija, medju stanovnicma Balkana.
Koliko sam razumeo, I je prvi dosao u Evropi (pa i na Balkanu), posle dosao G (verovatno prvi, jer najvise neolitiskih kostura su G o onom sto sam procitao). I i G nestaju sa Balkana, zasto, neznam. Posto su nestali, logicno da ih nema kod starosedeoca Balkanae. Nemam sada analize kostura rimskog perioda da bi konacno zatvorio to pitanje, sigurno postoje, i sigurno bi bilo produktivnije da sam trosio vreme trazeci takve rezultate nego sto odgovaram na poruku.
Sirise posle E1b V13 s juga i J2 iz anatoljije, pas dosao R1b iz anatolije ili stepa ili srednje evrope, neznam, ipak je R1b dosta analiziran pa mozda i moze da se nadje odgovor.
I se vraca sa Slovenima kao mutacija I2a1b dinaric, to kazem tako sto, koliko sam razumeo, zato sto velika vecina I na Balkanu jeste I2a1b dinaric. Kad se gledaju tabele testiranih ljudi sa vise markera, vecina sa Blakana je I2a1b1a, da li gresim ? I mene je totalno ne jasno zasto vise prezivi mutirani gen od ostalih, prelazi svaku logiku, ali tako je.
DRUGI DEO : pristup
Danas krajem 2011, mislim da je totalno glupo analizirati neke tabele gde nemamo detalje markera da bi tacno razumeli kretanja raznih drevnih naroda. Sta vredi raspravljati ako izneses podatke gde su svi nosioci I2 grupisani u jednoj liniji ? Da, tako mozemo mastati i uskladivati svoja politicka vidjenja. Danas imamo tabele testiranih ljudi sa vise markera, iznesi takvu jednu tabelu i kazi :" E ljudi, video sam da ima mnogo Balkanca koji su I2 a nisu I2a1b1a, nego neka stara mutacija, sto otvara mogucnost da mozda nije dosao sa Slovenima, mozda je dosla ranije, mozda je uvek bila tu ?" onda bi ti odgovoro da najmanje markera I u Evropi ima u Italiji, juznoj Francuskoj, i Spanije, gde bilo najvise rimskih kolonista, sto znaci da je skoro ne moguce da je bilo I markera na Balkanu za vreme Rimljana.
TRECI DEO : odgovori ipitanja
E1b 13 + J2 + R1b jesu vecinski nosioci stanovnika Balkana za vreme Rimljana, vidi PRVI DEO.
Sloveni, Veneti su bili mesavina I2a i R1a, i dodatni E1b V13 i R1b.
Kakva je raspodela, razlika izmedju ih grupacija ? Dobro je pitanje? naprimer sta je razlika izmedju Tracana i Ilira ? Dok se ne dobiju detaljni podaci kojoj podrgupi pripadaju ti nosioci zavisno od svog geografskog polozaja, dok nemamo na uvid genetsku analizu kostura tog perioda, mozemo samo mastati. Na primer, da li su podgrupe J2 ili E1bV13 ista kod Bosanaca i zapadnih Bugara ? Gde ima vise R1b ? i kako odvojiti R1b dosao sa avrima, slovenima i R1b od vremena rimljana ?
Najgore je to sto ti podaci verovatno postoje ! i u mesto da idemo da ih trazimo, i idemo dalje u analize, i tako trazimo odgovore, izbacujes ne precizne tabele (grupisan I2 na primer) gde se otvara prostor za mastu. I kako da me uveris sad da tvoj pristup nije politicki? odnosno da trazis argumente za tvoje stavove, u mesto da bude suprotno.
Mnogo mi je ovde argumenata u stilu boldovanog.