Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
.

I da dodam da bi taj genijalni naučnik mogao upravo biti Nordvedt koji je to već na neki način i sugerisao 10. aprila 2010. godine - evo citiram ga:

Nordvedt plasira I2a din u pripetsku mocvaru zato sto smatra da je tu epicentar sirenja Slovena, a ne zbog hrvatskog plemena koji tu dolazi nekoliko vekova kasnije. Malo mesas prostor i vreme. evo sta kaze Nordvet :

Now to figure out from where the expansion began? The traditional Slavic
"homeland" of the Pripet marshes is as good a guess as anything for me at
the moment.

Ali je opet ocigledno da selektujes podatke koji ti odgovaraju, i slazes na taj nacin da konstruises svesno laz, bas si pokvaren.

Drugo, Bela hrvatska iz 9og veka nije tu gde je bila u 6om, a jos manje u 2om kad se predpostavlja da je nastala mutacija din-s.

Sto se tice dys19=14, to je jako mladi marker koji je nastao od Din-s pre nekoliko stotina godina, ali na Balkanu (ispravite ako gresim), tako da to sto dys19=14 ima najvise kod Hrvata, ne znaci da nije dosao od jednog Srbina din-s, taj tvoj argument ne dokazuje absolutno nista. To je kao da kazes da je dys19=14 australijski zato sto emigranti u Australiji nose tu mutaciju. Nordvet ga je tako nazvao zato sto ga ima kod Hrvata, pitanje je od kud ? Kad sve vise testiranih Hrvata (mdju njima i ti koji nose dys19=14) budu videli koliko imaju rodjaka Srba, ocigledno ce biti da je taj marker dosao u jednom prilivu. I uvek isto pitanje, kako da se siri prema istocnoj hercegovini ili severnoj Crnoj Gori ako je dosao sa Hrvatima? Za suprotni smer, istorijska objasnjenja su mnogo jednostavnija.

Tvoja teorija da je din-s mozda dosao sa slovenima pre Srba i Hrvata je skoro nemoguca. U tom slucaju, njega bi bilo i nesto istocnije (Bugarska - Pomoravlje) i severnije (Madjarska-Rumunija), sto nije slucaj. Ako pogledas gde zive danasnji din-s, videces da je najlogicnije objasnjenje da je dosao sa Srbima. Ali svakako, cilj je tvoj da krojis svoju istoriju.
Moguce je da su bili Sloveni tu pre dolaska Srba, ali mislim da je nemoguce da je bio i din-s tu.

Ovo sve zaklučuješ na osnovu postojećih popisa stanovništva iz 7. vijeka, da li su popisivali i religijsku pripadnost? Čak i za tebe, neozbiljno. Frljaš se sa ciframa i očekuješ da mi ovdje to popasemo. Pazi rečenicu "maksimalne procjene govore"...Ko to procjenjuje? Ti?

Pročitaj knjigu: J.C. Russell, "Late ancient and medieval population", Philadelphia, 1958.
Tu imaš jasne podatke o broju stanovnika Rimskog carstva oko 600. godine po regijama.

O broju doseljenih "varvara", pa i Srba u VII vijeku na Balkanu i okolini imaš u ovoj dokumentarnoj emisiji RTS-a:

Što se ti gađaš brojevima. Možda je ostalo 800 000, pa sledeća rečenica već upola manje 400 000, da li će u tvom sledećem postu ova brojka spati na par stotina u bespućima povijesne zbiljnosti izgubljenih starosjedilaca?

Po Raselu je ostalo oko 650 000. Ja kažem nek je i pogriješio. I mnogi drugi se slažu da je romejsko seosko stanovništvo preživjelo napade Huna, Gota i Slovena, za razliku od gradskog stanovništva.

I na kraju, nemoj se vaditi na priču tipa: genetika je mlada nauka, još se ništa ne zna. To ti možda ništa na znaš, ali naše područje je u zadnje vrijeme prilično dobro genetski pokriveno. Za Srbe je bilo čak pet genetskih studija, kačio sam ih već, sa egzaktnim podacima. Da ne govorimo o velikom broju individualno testiranih pojedinaca čije haplotipove konstantno skupljam, analiziram i upoređujem. Ako ja okačim testirane ljude iz Istočne Njemačke koji su Dinaric South, skupim sve što se može u ovom trenutku skupiti po bazama, objavim ih kao krajnje provjerljiv podatak, s kojim pravom ti možeš tvrditi da Din S nije došao sa Srbima. Morao bi dakle malo da se potrudiš, da pobiješ prvo ono što sam ja postavio pa tek onda da pričaš svoju verziju koja bi se u najkraćem mogla svesti na "more biti da bidne, ali ne mora da znači". E pa genetika ti nije crnogorska verzija Popa Dukljanina, pa da možeš da kažeš da je Pop od prvog do petog poglavlja bio pijan i nije znao šta piše, a onda mu se razbistrilo pa je krenuo da piše kako treba. Genetika je zapravo kraj priče za prosipače magle, ideološke nacionaliste, falsifikatore. Upravo zato je isti pokušavaju relativizirati pričom, ma još se ništa ne zna, sve je to još nesigurno.

I mi na osnovu 80 ljudi koje si sakupio iz javnih baza treba da izvedemo dalekosežne zaključke da su I2a1b1a1 zapravo došli kao "genetički Srbi"? Od toga 40 ispod Save i Dunava, a oko 40 izviše Save i Dunava? U tu javnu bazu ja kad se testiram mogu da stavim da se zovem Šerlok Holms, da sam rođen u Parizu 1882. godine - i ti ćeš na osnovu toga podatka da izvodiš neke naučne zaključke? I to na osnovu 80 takvih ljudi? Jesi li ti ozbiljan?
Daj naučno istraživanje koje kaže da je znatan dio stanovnika Istočne Njemačke I2a1b1a1? Daj istraživanja za genetički sastav Lužičkih Srba? Daj podatak gdje Nordvet povezuje I2a1b1a1 sa Srbima?

Poslednja izmena od moderatora:
Pročitaj knjigu: J.C. Russell, "Late ancient and medieval population", Philadelphia, 1958.
Tu imaš jasne podatke o broju stanovnika Rimskog carstva oko 600. godine po regijama.

O broju doseljenih "varvara", pa i Srba u VII vijeku na Balkanu i okolini imaš u ovoj dokumentarnoj emisiji RTS-a:

Po Raselu je ostalo oko 650 000. Ja kažem nek je i pogriješio. I mnogi drugi se slažu da je romejsko seosko stanovništvo preživjelo napade Huna, Gota i Slovena, za razliku od gradskog stanovništva.

Procjene gospodina Rasela iz Filadelfije svakako nisu nikakav istorijski izvor, kao ni postavljena epizoda Mitropolije crnogorskoprimorske. Uozbiljimo se konačno.

I mi na osnovu 80 ljudi koje si sakupio iz javnih baza treba da izvedemo dalekosežne zaključke da su I2a1b1a1 zapravo došli kao "genetički Srbi"? Od toga 40 ispod Save i Dunava, a oko 40 izviše Save i Dunava? U tu javnu bazu ja kad se testiram mogu da stavim da se zovem Šerlok Holms, da sam rođen u Parizu 1882. godine - i ti ćeš na osnovu toga podatka da izvodiš neke naučne zaključke? I to na osnovu 80 takvih ljudi? Jesi li ti ozbiljan?
Daj naučno istraživanje koje kaže da je znatan dio stanovnika Istočne Njemačke I2a1b1a1? Daj istraživanja za genetički sastav Lužičkih Srba? Daj podatak gdje Nordvet povezuje I2a1b1a1 sa Srbima?

To je ono što za sada imamo. Ne vjerujem da je neko lagao o mjestu svog porijekla samo da bi napakostio jednom isfrustriranom montengrinu, Hrvatu, šta god. Sve naučne studije koje su do danas objavljivane rijetko prelaze cifru od 80 testiranih ljudi. U nauci postoji nešto što je uzorak. Znači da naučni metod u tom smislu uopšte nije doveden u pitanje. Za tebe je manji dokaz 80 testiranih ljudi sa imenom i prezimenom, ali zato bez pardona znaš gdje su Liciki tačno živjeli na sjeveru, koliko je ljudi bilo u Dalmaciji u 7.vijeku, da je Bijela Hrvatska bila istovremeno i u Pripjatu i na Karpatima i oko Visle (tj. gdje god se okreneš eto ti Bijele Hrvatske).
Raspored Dinaric Southa je takav kakav je, svidjelo se to tebi ili ne, zadnje istraživanje je kod Srba u Srbiji našlo 38%Dinarica od toga 2/3 Southa. Dinaric Southa nema u Sloveniji, nema u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, nema u Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj. Ali ga ima u Slovačkoj, ima u Češkoj, ima u Njemačkoj, ima u Poljskoj. Sve najstarije srpske porodice u Crnoj Gori kao što su Dapčevići od Ivana Borojevića sa Cetinja (koji je na Cetinje došao sa Zlatibora, a ne iz Splita) pripadaju ovoj haplgrupi. Za normalnog čovjeka stvar je više nego jasna. Za zlonamjernog nacionalistu poput tebe ne bi bilo jasno sve da i testiraju svakog pojedinog Srbina i utvrde mu I2a1b1 Dinaric South. Ali testiranja se nastavljaju, novi podaci svakodnevno pristižu, veoma brzo će biti kompletna čitava slika o etničkim kretanjima na ovim prostorima, a onda vaše nacionalističko laprdanje neće više imati nikakvog smisla.

Poslednja izmena:
Kakve sad ovo veze ima sa bilo čim?

Naravno da bi moglo imati veze, samo ti to ne shvataš.

Dobro, to je tvoje mišljenje. Ne daješ nikakve dokaze kojim to potkrepljuješ, ali svako ima pravo na vlastitu teoriju.

Ma to nije moja teorija. Pošto si alergičan na Tibora Živkovića (mada iskreno ne znam istoričara koji je tebi "simpatičan"?) evo jedne knjige za tebe đe njega nema - Neven Budak, "Etnogeneza Hrvata", Zagreb, 1995:

http://www.scribd.com/doc/26348377/Neven-Budak-Etnogeneza-Hrvata

Iz ove knjige obavezno pročiati radove Sime Ćirkovića, Mare Suića, Herwig Wolfram-a (koji kaže: "Etnogeneza ne počiva na 'krvi'"), Walter Pohl-a, Margetića, Vladimira Košćaka ali i sve ostale.

Ne znam odakle ti tez da se I2a1b1 Dinaric doselila baš sa Visle. Niko nije ubicirao tačnu lokaciju, i Nordtvedt sm za svoju kartu kaže da je šematska. Sem toga Visla je dugačka rijeka i "sa Visle" može da znači da se mjesta razlikuju i do 1000 km.

Ti si spomenuo Vislu. Ako treba mmogu potražiti i citirati te?

Nagađaš i za lokaciju tzv. Bijele Hrvatske, u istorijskim izvorima prvog reda Bijele Hrvatske jednostavno nema, pa prema tome ne možemo ni znati gdje se nalazila.

Postoji čitav niz istorijskih izvora koji tačno ubiciraju tzv. "Bijelu" Hrvatsku na jugoistoku današnje Poljske: enleski kralj Alfred Veliki, Bavarski geograf, Konstantin Porfirogenit, Nestor, Kozma praški, arapski geografi itd. Nisam shvatio kako ovo nisu "istorijski izvori prvog reda"?

Ne zna se uopšte ni gdje su živjeli ni da li su postojali Liciki, kao ni njihova veza sa Lehitima (tvoja čista izmišljotina).

A ne, oni ne postoje. :hahaha: Podatak o plemenskom porjeklu Mihailia Viševića je najpouzdaniji podatak u DAI koji je našao u carskom arhivu, jer je Mihailo Višević lično rekao da je "od Licika sa rijeke Visle".

http://pl.wikipedia.org/wiki/Licikaviki

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemia_%C5%82%C4%99czycka

http://books.google.me/books?id=XUILevc96xEC&pg=PA148&lpg=PA148&dq=licicaviki&source=bl&ots=PXdN8-9Fcp&sig=H5QdSDjlacfbiqzBS6bJEO776zg&hl=sr&sa=X&ei=7Gr8T7KOE6OH4gSY9ID5Bg&ved=0CGsQ6AEwCQ#v=onepage&q=licicaviki&f=false

To da li Srba ima na Visli ili nema takođe ne možeš da znaš. Možda ih je bilo, možda nije. Baš kao i Hrvata i Licika.

Pročitaj ti fino Relju Novakovića, "Odakle su Srbi došli na Balkansko polustrvo", tu je on fino pojasnio da Srba nije bilo na Visli, a Licika i Hrvata jeste - evo knjige: http://www.scribd.com/doc/23851271/Odakle-Su-Srbi-Dosli-Na-Balkan

Nema niti jednog dokaza za tvrdnju da su Srbi zavladali nekim Hrvatima od 7. do 9. vijeka. Dakle, još jedna izmišljotina, ovoga puta čak bez ikakvog logičnog smisla. Razlika između tvojih špekulacija i onih koje je Kor iznio je dakle da su jedne logične, a druge sa logikom nikakve veze nemaju. Jedne se pozivaju na konkretne istorijske izvore, druge se pozivaju samo na tvoju maštu.

Naravno da dokaza za tako nešto nema i da to jeste špekulacija, i to na osnovu tvoje tvrdnje da su se nosioci I2a1b1a1 doselili na zapadni Balkan sa Visle - samo treba potražiti koga to u istorijskim izvorima nalazimo na Visli i izvešćemo neke zaključke iz toga.

Pripjat i Vislasu takođe udaljeni nekih 1000 kilometara, ali šta je to za tebe, sve je to isto. Uzgred u Pripjetu se nikada nisu spominjali nikakvi Hrvati. Nordtvedt govori za ukupnu haplogrupu Dinaric, a mi smo govorili samo o Dinaric South vezano za Srbe.

Tako je Nordvet je spominjao Pripjat, a ti Vislu, govoreći da je to tu blizi i da je Nordvetova mapa više onako uopštena. A Pripjat je Nordvet spomenuo te 2010. godine "jer mu ništa bolje u tom trenutku nije palo na pamet".
Hajde pokaži ti meni gdje to Nordvet vezuje DinS isključivo za Srbe? Baš bih to volio da vidim?

Ti čak nisi u stanju da pravilno pročitaš zaključke. Ovo što si boldovao i povećao (nismo slijepi ni glupi, ne moraš ubuduće to da radiš, ne znači da je argument validniji ako ga bolduješ i povećaš) zapravo opovrgava sve ovo gore što si pisao. Nordtvedt je napisao da je u hrvatskim krajevima (čak i ne kaže među Hrvatima) našao jedan dosta mladi ogranak haplogrupe Dinaric South (da si čitao još štošta o tome, a o tome smo već pisali prije godinu dana vidio bi da je procjena starosti tog ogranka 400-500 godina) koji se izdvojio od starije grupe Dinaric South, koje je gle puna istočna Hercegovina i jugozapadna Srbija. Verenić je još detaljnije analizirao pomenute haplotipove i zaključio je da su ti tzv. hrvatski haplotipovi po svoj prilici posljedica skorašnje migracije iz Bosne i Hercegovine.

Po čemu to opovrgava? Pa šta ako je ta grupa mutirala ovdje na Balkanu? I to što je Bosna i Hercegovina, i baš ta zapadna Hercegovina prepuna I2a neće biti posljedica etničke slike iz VII vijeka nove ere - tu se stanovništvo poprilično u ovih 1500 godina izmjenjalo. Tamo istorijski izvori upravo nalaze ponajviše na Vlahe čiji potomci danas u većini žive u toj zapadnoj Hercegovini, a antropološki odgovaraju stanovništvu koje su zatekli na Balkanu. E sad treba da istorijske izvore i anrtropološke nalaze prekrižimo i damo prednost genetičkoj genealogiji čiji se rezultati i saznanja mijenjaju svake dvije, tri godine[/QUOTE]

Procjene gospodina Rasela iz Filadelfije svakako nisu nikakav istorijski izvor, kao ni postavljena epizoda Mitropolije crnogorskoprimorske. Uozbiljimo se konačno.

Da, u pravu si - zanemarićemo istoričare i antropologe - evo pravog naučnog rada koji nam ispisuje istoriju Srba - ona 3 testirana čovjeka u istočnoj Njemačkoj su neoboriv dokaz da je DinS zaista prisutan u znatnom broju na tom području:

http://2.***************/-YeIdvWAjih4/TyV3MP7Fn6I/AAAAAAAAABk/vOarAfqJ-4o/s1600/dinaric+south+-+Copy+-+Copy.jpg

Morao sam da se uozbiljim, šalio sam se ja do sada, nemoj da se ljutiš.

Ko kaže da su uopšte Srbi iz Lužice imali DinS ? Možda su imali R1a? A DinS bi možda mogla biti slovenska masa kojoj se na čelu stavljaju u većoj mjeri Srbi, a u maloj mjeri Hrvati. Odakle ti ideja da je on izvorno srpski? Ko kaže da Hrvati nisu imali u ranom srednjem vijeku u svom sastavu i dio stanovništva sa DinS ? Šta ćemo sa oblastima zapadne Hercegovine, Imotskog, Duvna, Livna, Plive?
Dokaza za sukob Slovena sa Avarima 626. godine imaš koliko god hoćeš - to je opštepoznata istorijska činjenica. Treba li da postavljam radove u vezi toga? Proguglaj malo.
Maksimalne procjene govore da Srba nije moglo doći više od 100 000. To je vjerovatno i znatno precjenjena brojka. Jer nijedan okolni narod nije došao u broju većem od 60 000 stanovnika uključujući Bugare, Avare, Ugare itd. A znamo da su tokom srednjeg vijeka (pogotovo ranog a i poznog) Mađarska i Bugarska bile znatno veće sile od Srbije ili Hrvatske. Dovoljno je samo pogledati mape tadašnjih država.
Sa druge strane procjene govore da je prije slovenskih napada na prostoru Dalmacije živjelo oko 800 000 ljudi. Kako su gradovi bili opustošeni (u njima je živjelo oko 15% stanovništva) i dosta ljudi je izbjeglo, procjene govore da je na ovom prostoru moralo ostati oko 600 000 domicilnih stanovnika, mahom seoskog stanovništva - neka bude i 400 000 stanovnika. Opet je precijenjeni broj doseljenih Srba 4 puta manji od potcjenjenog broja stanovništva koje su morali zateći u svojoj blizini. Tako kaže istorijska nauka - možda pogrešno kaže, to već ne znam. Vidjet ćemo.[/QUOT

Па данашњи Срби из Лужице имају дин с док га прави хрвати немају уопште, једино ако је теби сваки католик Хрват.
Имали доказа да су паноски словени населили Балкан са Србима.
срба је можда било око 100 000, али ове да је на том простору живело 600 000 и то после пустошења градова су глупости, територија коју су насрлили Срби је била пуста после упада Авара многи су помрли од куге, ако је били 6 пута више староседелаца него Срба где су сад на тим просторима их има 20 посто.
То што су Бугари у почетку били јачи од нас показује да Срби нису били ратнички народ као што си ти рекао, други разлог је разјединјеност Срба.

Da, u pravu si - zanemarićemo istoričare i antropologe - evo pravog naučnog rada koji nam ispisuje istoriju Srba - ona 3 testirana čovjeka u istočnoj Njemačkoj su neoboriv dokaz da je DinS zaista prisutan u znatnom broju na tom području:

http://2.***************/-YeIdvWAjih4/TyV3MP7Fn6I/AAAAAAAAABk/vOarAfqJ-4o/s1600/dinaric+south+-+Copy+-+Copy.jpg

Morao sam da se uozbiljim, šalio sam se ja do sada, nemoj da se ljutiš.

Kao što rekoh, uzorkovanje u nauci je prihvaćena metodologija. Ovo su svi South haplotipovi koji su javno testirani, ja ne mogu da izmišljam još testiranih da bi ih tebi bilo puno. To je ono što za sada imamo. Po meni, i to što ima govori dosta o rasprostranjenosti South haplogrupe s obzirom da se radi o random testiranim. U Njemačkoj nema tri već devet nađenih haplotipova, od ukupno 63 haplotipa predstavljena na karti, što je 14% nađenih South haplotipova. Poslije srpskog to je pojedinačno najveći broj u jednom konkretnom narodu. Druga stvar, ja nisam ni tvrdio da su se Srbi doselili direktno iz istočne Njemačke, već iz Češke, tj. da je jedna grana Srba iz Češke otišla na jug, a druga je nešto ranije otišla između Labe i Sale (a to nije prostor gdje današnji Lužički Srbi žive). Već sam milion puta pisao o tome, da su Srbi živjeli samo na zapadnoj obali Labe i da su imali sasvim drugu arheološku kulturu od Lužičana i Milčana sa druge, istočne strane Labe. Srbi između Labe i Sale su imali istu arheološku kulturu koju je Đorđe Janković registrovao kod Srba u Dalmaciji, ista ta Praška kultura je bila prisutna u Češkoj i uskoj liniji koja je išla preko južne Poljske i Slovačke do zapadne Ukrajine i Pripjata. Kada se pogleda karta South haplotipova jasno se vidi veza South haplotipova sa rasprostiranjem praške arheološke kulture etničke grupe Sklavina iz koje su se izdvojili Srbi. U prvim izvorima kod Ajnharda, Srbi su baš tako i spomenuti kao Sorabi dio naroda Slovena.

Ja pišem isključivo vezujući se za istorijske izvore. Ne pišem o Srbima prije tog prvog pominjanja istih u 7. vijeku kod Fredegara. U istorijskom smislu Srbi tada izlaze kao narod na svjetsku scenu. Možda su i prije toga bili oformljeni kao narod, ali ja ne mogu da nagađam o tome. Sa haplogrupom Dinaric South vidimo da su Srbi kao grupacija bili dosta rano i genetski profilisani. Upravo zahvaljujući ovom specifičnom subkladu koji je prepoznao Nordvedt mi danas možemo prepoznati genetski trag sjevernih Srba među današnjim Srbima, ali i među Česima i Njemcima. Naravno da ne tvrdim da su Poljaci i Rusini u istočnoj Slovačkoj Srbi iako i oni imaju South haplotipove jer je pretpostavka da je odatle Dinaric South krenuo na zapad u opštoj masi Sklavina. Da li su Srbi već u Poljskoj bili diferencirana skupina teško je reći bez jačih dokaza.

Prema tome, Srbi su u stanju da pravilno dešifruju svoju ranu istoriju na osnovu novih genetskih saznanja. Znam da to mnogima ne odgovara, pogotovo ovim novim evromutirajućim nacijama na Balkanu, ali ne možemo zbog njihovih raspoloženja prekrajati istoriju. Kao što Meša reče svojevremeno za bosanske muslimane da su bara koju nit može upiti zemlja, nit su veliki dovoljno da budu jezero, tako će poslije propasti Nato fašista i njihovi trabanti u Crnoj Gori biti mala bara koju će po svoj prilici posrkati njihovi saveznici iz poslednjeg rata sa bijelom kapicom na glavi.

Poslednja izmena:
Naravno da bi moglo imati veze, samo ti to ne shvataš.

Ma to nije moja teorija. Pošto si alergičan na Tibora Živkovića (mada iskreno ne znam istoričara koji je tebi "simpatičan"?) evo jedne knjige za tebe đe njega nema - Neven Budak, "Etnogeneza Hrvata", Zagreb, 1995:

Iz ove knjige obavezno pročiati radove Sime Ćirkovića, Mare Suića, Herwig Wolfram-a (koji kaže: "Etnogeneza ne počiva na 'krvi'"), Walter Pohl-a, Margetića, Vladimira Košćaka ali i sve ostale.

Postoji čitav niz istorijskih izvora koji tačno ubiciraju tzv. "Bijelu" Hrvatsku na jugoistoku današnje Poljske: enleski kralj Alfred Veliki, Bavarski geograf, Konstantin Porfirogenit, Nestor, Kozma praški, arapski geografi itd. Nisam shvatio kako ovo nisu "istorijski izvori prvog reda"?

A ne, oni ne postoje. :hahaha: Podatak o plemenskom porjeklu Mihailia Viševića je najpouzdaniji podatak u DAI koji je našao u carskom arhivu, jer je Mihailo Višević lično rekao da je "od Licika sa rijeke Visle".

http://pl.wikipedia.org/wiki/Licikaviki

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemia_%C5%82%C4%99czycka

http://books.google.me/books?id=XUILevc96xEC&pg=PA148&lpg=PA148&dq=licicaviki&source=bl&ots=PXdN8-9Fcp&sig=H5QdSDjlacfbiqzBS6bJEO776zg&hl=sr&sa=X&ei=7Gr8T7KOE6OH4gSY9ID5Bg&ved=0CGsQ6AEwCQ#v=onepage&q=licicaviki&f=false

Pročitaj ti fino Relju Novakovića, "Odakle su Srbi došli na Balkansko polustrvo", tu je on fino pojasnio da Srba nije bilo na Visli, a Licika i Hrvata jeste - evo knjige: http://www.scribd.com/doc/23851271/Odakle-Su-Srbi-Dosli-Na-Balkan

Naravno da dokaza za tako nešto nema i da to jeste špekulacija, i to na osnovu tvoje tvrdnje da su se nosioci I2a1b1a1 doselili na zapadni Balkan sa Visle - samo treba potražiti koga to u istorijskim izvorima nalazimo na Visli i izvešćemo neke zaključke iz toga.

Tako je Nordvet je spominjao Pripjat, a ti Vislu, govoreći da je to tu blizi i da je Nordvetova mapa više onako uopštena. A Pripjat je Nordvet spomenuo te 2010. godine "jer mu ništa bolje u tom trenutku nije palo na pamet".
Hajde pokaži ti meni gdje to Nordvet vezuje DinS isključivo za Srbe? Baš bih to volio da vidim?

Po čemu to opovrgava? Pa šta ako je ta grupa mutirala ovdje na Balkanu? I to što je Bosna i Hercegovina, i baš ta zapadna Hercegovina prepuna I2a neće biti posljedica etničke slike iz VII vijeka nove ere - tu se stanovništvo poprilično u ovih 1500 godina izmjenjalo. Tamo istorijski izvori upravo nalaze ponajviše na Vlahe čiji potomci danas u većini žive u toj zapadnoj Hercegovini, a antropološki odgovaraju stanovništvu koje su zatekli na Balkanu. E sad treba da istorijske izvore i anrtropološke nalaze prekrižimo i damo prednost genetičkoj genealogiji čiji se rezultati i saznanja mijenjaju svake dvije, tri godine
[/QUOTE]

Сад си сам несвесно побио своје теорије.
Или можда мислиш да смо ми толко глупи па незнамо ко су херцеговачки власи.

Poslednja izmena:

Ja uopšte nisam alergičan ni na jednog autora, jesam doduše alergičan na način na koji ti koristiš svakog autora. Probereš lijepo ono što ti sviđa, sastaviš priču i udri. Sveukupno skribomanija bez konkretnih rezultata.

Srbi su bez sumnje okvasili noge u Visli, možda su i pecali tamo neko vrijeme.

Očigledno uopšte ne znaš šta je istorijski izvor prvog reda. Pogledaj malo na wikipediju, možda nađeš...

Opet ti po wikipediji i to poljskoj. A Poljaci, baš kao i Hrvati nalaze Poljake i u plemenima sjevernoameričkih indijanaca.

Čitao sam Relju, ali neke njegove ranije knjige kad se držao naučnog metoda. Ovo dalje je beletristika u kojoj i ti ne sumnjam znaš naći nešto za sebe...Po običaju samo ono što ti paše.

Ja sam rekao da pretpostavljam da je mjesto nastanka Dinaric South jugoistok Poljske u podnožju Karpata gdje i sam vidiš da ima dosta South haplotipova. To je krajnji zapadni areal Sklavinskog područja (ukupne Dinaric haplogrupe). Inače to je kraj gdje i danas živi rusinski narod pod imenom Bojko (koincidencija ili ne?). Na tom dijelu niko nikad nije spominjao nikakve Hrvate. Hrvati iz Nestorove hronike su se nalazili mnogo južnije niz Karpate bliže Tivercima i ulazili su opseg sasvim druge arheološke kulture tzv. Penkovka kulture koja se inače povezuje sa Antima. Odatle je jedan dio Hrvata prešao na zapad i smjestio se na granični dio između Češke i Šleske gdje ih pominju istorijski izvori koje si naveo, ali tamo baš i nema South haplotipova. U krajnjem opsegu hrvatski plemenski savez se protegnuo do Krakova i Moravske, ali to opet nije područje gdje ima South haplotipova u većem broju. S druge strane u zapadnoj Češkoj ne samo što se svako drugo selo zove srpskim imenom, što se cijela jedna planina na granici sa Bavarskom zove Šumava (Česi nemaju riječ šuma u svom jeziku) , što je prva češka kraljica sveta Ljudmila bila po češkim legendama Srpkinja iz srpskog plemena Pšovana, već je upravo u tom dijelu češke na osnovu NAUČNOG istraživanja nađen najviši procenat Dinaric haplogrupe u tom dijelu Evrope. A dovoljno je pogledati i I2a projekat na FTDNA gdje među South haplotipovima pored Srba ima i veliki broj Čeha. Porfirogenitovu Bojku ovdje da ne pomnjemo. Ni Geografa Bavarskog koji takođe nalazi Srbe na Labi.

Pa Nordtvedt to i ne kaže, to ja kažem. Ko da Nordtvedta specijalno interesuju Srbi i Hrvati, čisto sumnjam da zna uopšte koliko ima nacija na Balkanu. Vjerujem recimo da za montenegrine nikad nije čuo.

Po čemu to opovrgava? Pa šta ako je ta grupa mutirala ovdje na Balkanu? I to što je Bosna i Hercegovina, i baš ta zapadna Hercegovina prepuna I2a neće biti posljedica etničke slike iz VII vijeka nove ere - tu se stanovništvo poprilično u ovih 1500 godina izmjenjalo. Tamo istorijski izvori upravo nalaze ponajviše na Vlahe čiji potomci danas u većini žive u toj zapadnoj Hercegovini, a antropološki odgovaraju stanovništvu koje su zatekli na Balkanu. E sad treba da istorijske izvore i anrtropološke nalaze prekrižimo i damo prednost genetičkoj genealogiji čiji se rezultati i saznanja mijenjaju svake dvije, tri godine
Već smo apsolvirali te Vlahe za koji si se zakačio. I ne nalaze istorijski izvori tamo nikakve etničke Vlahe, već bi ti želio da ih nađu, ato su dvije različite stvari. Antropološki takođe ne odgovaraju stanovništvu koje su našli na Balkanau i to smo već prošli, ali ti nikako da naučiš. Treba da prekrižimo tvoje nacionalističke gluposti i damo prednost nauci i naučnom metodu, koji je očigledno previše dinamičan da ti možeš da ga ispratiš.

I još jedna veoma važna opservacija koja potvrđuje moje tezu da je cilj tvog boravka na ovoj temi konkretno ništa drugo do spamovanje, jeste da se nisi uključio ni u jednu drugu temu sem iznova i iznova ispričane priče o Srbima i Hrvatima. A nije da nismo raspravljali ovdje i o drugim narodima i drugim haplogrupama, jer ovo zapravo i nije tema o Srbima i Hrvatima već o genetičkoj geneaologiji. Ali tebe zapravo genetička geneaologija ne interesuje. Interesuje te samo da ti mi ovdje konačno potvrdimo da Srbi nikad nisu postojali da bi ti mogao lakše da sanjaš u svom konvertitskom snu. Zato me živo intersuje koliko imaš živaca da stalno vrtiš jednu te istu priču i to na svim temama. Mislim da su psihologiji to zove fiksacija ili tako nekako. Očigledno je da su Srbi tvoja fiksacija...Mogao bi da otvoriš novu temu pa da postiraš tamo lijepo svoje teorije, a prestaneš da smaraš na ovoj temi koja se bavi nečim sasvim drugim.

Ne treba se nervirati kako to radi investigator.
Svako ima pravo na svoje misljenje i ono je neosporno, mada moze da bude i potpuno pogresno.

Casino bi trebao da objasni ko su onda Srbi ako nisu Din-S?
Da li su postojali tzv Crveni Hrvati?
Pored toga da objasni zasto Din-S ne postoji kod cakavaca i kajkavaca?
Zatim da objasni da li si migracije bili I>Z ili Z<I?

Zasto je tamo gde je najveca koncentracija te haplogrupe je postojao i najveci procenat srpskog plemstva?

Dalje, Casino bi trebao da objasni sta bese o njegovom donedavnom tvrdjenju da Din-S nije dosla sa Slovenima
Zatim, kako to da je dosla sa romanojezicnim Vlasima kada je nema kod Vlaha u Srbiji a niti medju Rumunima.

ima toga jos dosta, da ne komplikujem ))))

Па данашњи Срби из Лужице имају дин с док га прави хрвати немају уопште, једино ако је теби сваки католик Хрват.
Имали доказа да су паноски словени населили Балкан са Србима.

Daj mi pokaži istraživanje koje nam govore da Lužički Srbi imaju DinS? I da vidimo u kom ga to procentu imaju?
Koliko ja znam Lužički Srbi su poznati po najvećem procentu R1a u Evropi kojega imaju 63.39%. Haplogrupe I imaju oko 20%, ali pitanje je koliko je tu I1, a koliko I2a? Međutim sve i da su svih 20% I2a (a nisu sigurno) kako to da Srbi na Balkanu danas imaju oko 38% I2a a oko 14 R1a?

Evo ti jednog novijeg naučnog rada iz 2011. godine - "Genetic variation in the Sorbs of eastern Germany in the context of broader European genetic diversity"_

Ne treba se nervirati kako to radi investigator.
Svako ima pravo na svoje misljenje i ono je neosporno, mada moze da bude i potpuno pogresno.

Ne radi se o nerviranju (mada lik mi ide na živce, ne zato što mrzi Srbe, već zbog nefer igre) već o spamovanju i konstantnom provociranju koje mislim da odrađuje namjerno. Ja sa druge strane ne mogu baš na svaku da mu ošutim. Ali potrudiću se, koliko god budem mogao da ga ignorišem ubuduće.

Casino bi trebao da objasni ko su onda Srbi ako nisu Din-S?

Današnji Srbi su mješavina Srba koji stižu iz Lužice u VII vijeku, zatečenih Slovena u Panoniji ili na samom zapadnom Balkanu i starosjedioca. Ovi DinS mogiu biti i zatečeni panonski ili balkanski Sloveni, ali i starosjedioci - najmanja je vjerovatnoća da su oni Srbi koji stižu na Balkan u VII vijeku. To naravno ne znači da su DinS bili svi isključivo u jednom etnosu - možda ih je i tada kao danas bilo u više naroda, koji su naravno imali i druge haplogrupe. Nemoguće je da jedna haplogrupa predstavlja jedan etnos - etnosi su mješavine više haplogrupa (mogući izuzetak su Baski).

Da li su postojali tzv Crveni Hrvati?

Nisu. Jesu jedino po Đorđu Jankoviću, i to u Albaniji na području Komani-Kroja kulture :hahaha: - to je onaj Đorđe na kog se Investigator poziva, a koji uzgred tvrdi da su Srbi starobalkanci.

Pored toga da objasni zasto Din-S ne postoji kod cakavaca i kajkavaca?

Kod kajkavaca ga nema, ali kajkavci i nisu bili Hrvati niti Srbi u ranom srednjem vijeku. Kod čakavaca ima DinS - pogledaj Hvar, Korčulu. Pri tom da naglasim da su stariji slojevi na tim ostrvima upravo čakavski, dok su kasniji doseljenici koji su se koncentrisali na istočnim stranama tih ostrva upravo uticali na modifikaciju čakavice u tim krajevima. I u velikoj većini tamo je DinS.

Zatim da objasni da li si migracije bili I>Z ili Z<I?

Na koje migracije tačno misliš?

Zasto je tamo gde je najveca koncentracija te haplogrupe je postojao i najveci procenat srpskog plemstva?

Na koju teritoriju i srpsko plemstvo misliš? Da te podsjetim da ovi naši prostori su doživjeli u više navrata potpunu pretumbaciju stanovništva, a seoba je bilo tokom cijelog srednjeg vijeka. Srpskog plemstva je bilo dosta i na Kosovu, u Makedoniji, Tesaliji, Epiru - ne shvatam šta si htio da me pitaš?

Dalje, Casino bi trebao da objasni sta bese o njegovom donedavnom tvrdjenju da Din-S nije dosla sa Slovenima

Još ubvjek sam rezervisan prema takvoj tvrdnji, dok se na logičan način eventualno ne uklopi u dosadašnja (ili neka nova) istorijska, antropološka i arheološka saznanja.

Zatim, kako to da je dosla sa romanojezicnim Vlasima kada je nema kod Vlaha u Srbiji a niti medju Rumunima.

Vlasi nisu monogena, već heterogena grupacija koju jedino vezuje to što su govorili neku varijantu romanskog jezika. Isto važi i za prethodne Ilire - grupacija raznih plemena u nekom plemenskom savezu, kao i u očima stranih posmatrača, koja uopšte ne moraju imati ikakvu genetičku jedinnstvenost. A da ne zaboravimo i kolonizovane Italike i druge ljude iz raznih krajeva Rimskog carstva.
Tako su i Vlasi mogli biti totalno genetički heterogeni na raznim prostorima. To usostalom dokazuje da je kod slovačkih Vlaha, kao i kod nekih Aromuna u Alnbaniji nađen I2a u znatnom procentu.

Poslednja izmena:
Daj mi pokaži istraživanje koje nam govore da Lužički Srbi imaju DinS? I da vidimo u kom ga to procentu imaju?
Koliko ja znam Lužički Srbi su poznati po najvećem procentu R1a u Evropi kojega imaju 63.39%. Haplogrupe I imaju oko 20%, ali pitanje je koliko je tu I1, a koliko I2a? Međutim sve i da su svih 20% I2a (a nisu sigurno) kako to da Srbi na Balkanu danas imaju oko 38% I2a a oko 14 R1a?

Има га у источној Немачкој, а германски сигурно није. Ти вероватно подржаваш идеју да је србин био назив за све словене.

Evo ti jednog novijeg naučnog rada iz 2011. godine - "Genetic variation in the Sorbs of eastern Germany in the context of broader European genetic diversity"_

Још један доказ да староедеоци беже са тих територија у јужниоје крајеве и да оне остају пусте.

Evo, ja se ne nerviram koliko investigator ali stvarno ne mogu da ponavljam neke svati po 100x :D

Casino Royal

Današnji Srbi su mješavina Srba koji stižu iz Lužice u VII vijeku, zatečenih Slovena u Panoniji ili na samom zapadnom Balkanu i starosjedioca.
Za razliku od Srba iz Luzice, kao i Slovena u Panoniji, kod Srba se srecu jedino R1a1 Z280+ (oko 15%) i (ako je verovati ovom zadnjem istrazivanju) 5% R1a1 M458. Dakle, nedostaje masa drugih R1a1 koji su se nasli u Panoniji nakon pretumbacija izazvanih Avarima i Hunima.
Istina je da kod Luzicana imamo i M458 kao i Z280+ Carpathian type I (koja se gotovo idealno poklapa sa investigatorovom kartom u pojasu Praske kulture).

Ovi DinS mogiu biti i zatečeni panonski ili balkanski Sloveni, ali i starosjedioci - najmanja je vjerovatnoća da su oni Srbi koji stižu na Balkan u VII vijeku.

Zasto bi to mogla biti najmanja verovatnoca? Ja sam upravo misljenja da su Din-S stigli poslednji. Zato su i zadrzali homogenost i kompaktnost posto nije moglo biti reci o nekoj velikoj populaciji ciji je najstariji predak ziveo nekih 400 godina ranije.

To naravno ne znači da su DinS bili svi isključivo u jednom etnosu - možda ih je i tada kao danas bilo u više naroda, koji su naravno imali i druge haplogrupe. Nemoguće je da jedna haplogrupa predstavlja jedan etnos - etnosi su mješavine više haplogrupa (mogući izuzetak su Baski).

Nisu bili u jednom etnosu posto ih danas ima medju vise etnosa. Iako su mahom Sloveni, ima ih dosta i medju Germanima. Trik je u tome da su kompaktno dosli u Dalmaciju i to podaleko od podrucja koja su naselili Hrvati.

Nisu. Jesu jedino po Đorđu Jankoviću, i to u Albaniji na području Komani-Kroja kulture :hahaha: - to je onaj Đorđe na kog se Investigator poziva, a koji uzgred tvrdi da su Srbi starobalkanci.

Pa i ti nekad tvrdis ovo a nekad ono ))))
Evo, ja sam pokusavao da nekako uklopim te crvene hrvate u geneticku sliku koju posedujemo i nikako mi nije ilo od ruke.

Kod kajkavaca ga nema, ali kajkavci i nisu bili Hrvati niti Srbi u ranom srednjem vijeku.
Tacno, nisu bili ali su danas ipak Hrvati posto su im vlast nametnuli cakavski Hrvati.

Kod čakavaca ima DinS - pogledaj Hvar, Korčulu.

Ima ih danas i u Puli i u Rijeci koliko hoces. Ali kakve to veze ima sa onim sto je bilo pre 1500 godina?
Vise puta smo govorili o migracijama iz kontinentalnog dela Dalmacije na ostrva.

Pri tom da naglasim da su stariji slojevi na tim ostrvima upravo čakavski, dok su kasniji doseljenici koji su se koncentrisali na istočnim stranama tih ostrva upravo uticali na modifikaciju čakavice u tim krajevima. I u velikoj većini tamo je DinS.

Prvo pogledaj one hrvatske dokumentarce koje sam postavio koji antropoloskim putem utvrdjuju da su ti stari Hrvati dolihokefali i da im je najbliza antropoloska veza do zapadne Poljske.

A ovaj ostatak upravo potvrdjuje ono o cemu ja govorim. Cakavica je izvorno postojala na tim ostrvima da bi je kasnije "pokvarili" ikavci i stokavci.

Na koju teritoriju i srpsko plemstvo misliš? Da te podsjetim da ovi naši prostori su doživjeli u više navrata potpunu pretumbaciju stanovništva, a seoba je bilo tokom cijelog srednjeg vijeka. Srpskog plemstva je bilo dosta i na Kosovu, u Makedoniji, Tesaliji, Epiru - ne shvatam šta si htio da me pitaš?

Pa nije brate nikakva tajna da je 20% stanovnistva Hercegovine bilo plemickog porekla. To je mnogo vise nego u bilo kojoj drugoj srpskoj oblasti. I moze se lako dokazati da je to plemstvo mahom bilo Din-S, sto obara tezu da su:
a) starosedeoci- ko bi jos pravio plemstvo od starosedeoca koje je pokorio a ne od svojih rodjaka?
b) vlasi- ne mogu doci neki tamo Rumuni i laganice preko noci preuzeti vlast od onih koji tamo vladaju

Još ubvjek sam rezervisan prema takvoj tvrdnji, dok se na logičan način eventualno ne uklopi u dosadašnja (ili neka nova) istorijska, antropološka i arheološka saznanja.

Tvoja lisna stvar ))))

Vlasi nisu monogena, već heterogena grupacija koju jedino vezuje to što su govorili neku varijantu romanskog jezika. Isto važi i za prethodne Ilire - grupacija raznih plemena u nekom plemenskom savezu, kao i u očima stranih posmatrača, koja uopšte ne moraju imati ikakvu genetičku jedinnstvenost. A da ne zaboravimo i kolonizovane Italike i druge ljude iz raznih krajeva Rimskog carstva.
Tako su i Vlasi mogli biti totalno genetički heterogeni na raznim prostorima. To usostalom dokazuje da je kod slovačkih Vlaha, kao i kod nekih Aromuna u Alnbaniji nađen I2a u znatnom procentu.

I2a u znatnom procentu (kao i R1a) imamo i kod Albanaca koji nisu Sloveni ali su ta podrucja Sloveni nastanjivali. Analogno je i sa danasnjom Rumunijom.

Medjutim, ti ne mozes naci ni kod Vlaha u Srbiji a jos manje kod Vlaha u Rumuniji pripadnike Din-S. Postoji jedino Din-N ali nema Din-S.

Zato mi nije jasno tvoje insistiranje na naseljavanju romanofonih vlaha po Bosni (i jos izrazenije) po Hercegovini kada je tamo Din-N u velikoj manjini prema Din-S. Ja ne kazem da tih migracija nije bilo, samo evidentiram cinjenicu da one nisu donele Din-S u ta podrucja gde su se stanovnici nazivali vlasima.

Današnji Srbi su mješavina Srba koji stižu iz Lužice u VII vijeku, zatečenih Slovena u Panoniji ili na samom zapadnom Balkanu i starosjedioca. Ovi DinS mogiu biti i zatečeni panonski ili balkanski Sloveni, ali i starosjedioci - najmanja je vjerovatnoća da su oni Srbi koji stižu na Balkan u VII vijeku. To naravno ne znači da su DinS bili svi isključivo u jednom etnosu - možda ih je i tada kao danas bilo u više naroda, koji su naravno imali i druge haplogrupe. Nemoguće je da jedna haplogrupa predstavlja jedan etnos - etnosi su mješavine više haplogrupa (mogući izuzetak su Baski).

Kod kajkavaca ga nema, ali kajkavci i nisu bili Hrvati niti Srbi u ranom srednjem vijeku. Kod čakavaca ima DinS - pogledaj Hvar, Korčulu. Pri tom da naglasim da su stariji slojevi na tim ostrvima upravo čakavski, dok su kasniji doseljenici koji su se koncentrisali na istočnim stranama tih ostrva upravo uticali na modifikaciju čakavice u tim krajevima. I u velikoj većini tamo je DinS.

Na koje migracije tačno misliš?

То што је нађено код Цинцара је словенског порекла исто важи и за Словаке. Власи немају везе са И2, а то што се ти правиш луд и србе гураш у влахе је због твоје мржње према Српском народу и жељи да се он маргинализује што је код биших Срба нормална појава.

Poslednja izmena od moderatora:
Evo, ja se ne nerviram koliko investigator ali stvarno ne mogu da ponavljam neke svati po 100x :D

Pa i ne trebaš da se nerviraš, normalno raspravljamo :)

Za razliku od Srba iz Luzice, kao i Slovena u Panoniji, kod Srba se srecu jedino R1a1 Z280+ (oko 15%) i (ako je verovati ovom zadnjem istrazivanju) 5% R1a1 M458. Dakle, nedostaje masa drugih R1a1 koji su se nasli u Panoniji nakon pretumbacija izazvanih Avarima i Hunima.
Istina je da kod Luzicana imamo i M458 kao i Z280+ Carpathian type I (koja se gotovo idealno poklapa sa investigatorovom kartom u pojasu Praske kulture).

Pa na ovaj prostor se ne bi iz Panonije povlačili oni R1a1 koje vezujemo za Avare i Hune - pred Avarima se Sloveni i povlače ka jugu (koliko baš na jug i kojoj velični to je već upitno). Mi zapravo i ne znamo genetičku sliku Panonije od V do X vijeka - u tom periodu to je prostor velikih turbulencija i tu srećemo svakave narode. Znamo da su u Panoniji postojali brojni Sloveni pod Avarima - ali mi neznamo njihov tadašnji genetički sastav uopšte? Što bi svi oni morali biti R1a?

Zasto bi to mogla biti najmanja verovatnoca? Ja sam upravo misljenja da su Din-S stigli poslednji. Zato su i zadrzali homogenost i kompaktnost posto nije moglo biti reci o nekoj velikoj populaciji ciji je najstariji predak ziveo nekih 400 godina ranije.

Najmanja vjerovatnoća je zbog toga jer ako su Srbi stigli iz Lužice onda su oni morali imati oko 60% R1a, a tek oko 20% haplogrupe I (ili neki bar približni omjer koji bi odgovarao ovome), i današnji srpski jezik bi morao imati osobine zapadnoslovenskih govora. E ako Srbi nisu stigli iz Lužice - onda je to i moguće. Ali istorijski nas podaci upravio upućuju na Lužicu. Sve i da su se ti Srbi naselili na Balkan iz Panonije, oni su se tu morali pojaviti u nekom prethodnom periodu iz Lužice - tamo nalazimo srpskog kneza Dervana. E sad da li su možda u toj Panoniji zatekli i neke druge brojne Slovene kojima se stavljju na čelo i koje uključuju u svoj plemenski savez za vrijeme anti-avrske borbe - to je moguće. Pa se onda sa njima spuštaju na Balkan, i u međuvremenu se u njih utapaju i prihvataju njihov slovenski, a zaboravljaju svoj lužičkosrppski jezik, kao što s edesilo sa Bugarima.

Nisu bili u jednom etnosu posto ih danas ima medju vise etnosa. Iako su mahom Sloveni, ima ih dosta i medju Germanima. Trik je u tome da su kompaktno dosli u Dalmaciju i to podaleko od podrucja koja su naselili Hrvati.

Pa onda nisu u pitanju Srbi, jer Srbi nisu u kompletu došli u Dalmaciju, već predanje kaže da je jedan brat poveo pola naroda sa sobom, a pola je ostalo u prapostojbini. To su onda u kompletu došli neki drugi Sloveni, možda baš ovi istočnopanonski ispod Karpata? I to su možda došli sa Srbima, a možda i prije Srba na Balkan?
Mi ne znamo koja su to područja zauzeli Hrvati u ranom srednjem vijeku, jer ne znamo ni šta su tačno to Hrvati tada bili - Pohl pretpostavlja da je možda u pitanju pretorijanski ratnički sloj. Ukoliko uzmemo kao matično hrvatsko područje (ali iz sredine IX vijeka) zaleđe Zadra i Splita, i ukoliko je ova teza ili neka modifiovana teza nalik ovoj tačna, onda nema nikakvih smetnji da taj sloj obuhvta i raznorodne etničke grupe. U LIburniji na zapadu R1b, a na istoku i I2a (Livno, Duvno, Imotski).

Evo, ja sam pokusavao da nekako uklopim te crvene hrvate u geneticku sliku koju posedujemo i nikako mi nije ilo od ruke.

Koje Crvene Hrvate si pokušavao da uklapaš u genetsku sliku? Crvena Hrvatska nije nikad postojala, već je u pitanju politički konstrukt tvorca LJPD s kraja XIII vijea. Istina ostao je neobjašnjen spomen dukljanskog kralja Mihaila kao vladara Hrvata kod Mihaila Devolskog i miješanje Srba i Hrvata kod Skiličinog nastavljača. Moguće je zaista da se radi o običnom miješanju ovih plemena uslijed nedovoljnog poznavanja balkanske situacije - ovakvo objašnjenje zaista nije najubjedljivije, ali to ne znači da upravo i ne odražava istinu.

Tacno, nisu bili ali su danas ipak Hrvati posto su im vlast nametnuli cakavski Hrvati.

Da. Pa i Srbi su nametnuli u kasnijem periodu vlast mnogim Slovenima istočnojužnoslovenskog tipa. Ne zaboravi da je Porfirogenitova Srbija obuhvatala svega oko 10% teritorije današnje Srbije. To su prirodni procesi, ne vidim tu ništa sporno.

Prvo pogledaj one hrvatske dokumentarce koje sam postavio koji antropoloskim putem utvrdjuju da su ti stari Hrvati dolihokefali i da im je najbliza antropoloska veza do zapadne Poljske.

Nisam gledao te dokumentarce - vidio sam da je onaj Jurić zapao u neku "genetičku mitomaniju" i dosta mi je bilo. Ali pogledat ću ostale - možda u njima ima i dobrih stvari. Nije sporno da se Sloveni doslejavaju na Balkan pretežno kao dolikefali - na tom stanovištu i stoji naša arheologija.

A ovaj ostatak upravo potvrdjuje ono o cemu ja govorim. Cakavica je izvorno postojala na tim ostrvima da bi je kasnije "pokvarili" ikavci i stokavci.

Da, ali da bi je "pokvarili" a ne zamjenili štokavicom, i to samo na istočnim stranam ostrva, pri čemu su opet zapadne strane osrtale naseljenije. Ako su svi ovi I2a zapravo doseljenici kasnijeg perioda (a to je sporno) onda je manjina nametnula jezik većini - jer danas su tamo svi čakvci, a oko 2/3 stanovništva su DinS (koliko mi se čini).
Ja smatram da je taj proces uobličavnja jezika na nekom području nije produkt VII vijeka, već kasnijeg perioda - moguće XI, XII ili XIII vijeka. Ako su ta područja tada bila u sklopu hrvatske države, tu dolazi do usvajanja čakavice, bez obzira na etničko i genetsko porjeklo stanovništva toga kraja. Sve i da su se tu naselili u VII vijeku 100% Srbi, oni će se kasnije naći u hrvatskoj državi i usvojiti čakavicu. A ta čakavica je mogla biti zasnovana na jeziku uske političke elite, ili po nekom drugom parametru, nebitno - koja će biti kasnije proširena na cijelu državu. Tako da se narečja uopšte ne moraju u potpunosti poklapati sa nekim etničkim rasprostranjenjem, a pogotovo ne sa genetičkim.

Pa nije brate nikakva tajna da je 20% stanovnistva Hercegovine bilo plemickog porekla. To je mnogo vise nego u bilo kojoj drugoj srpskoj oblasti. I moze se lako dokazati da je to plemstvo mahom bilo Din-S, sto obara tezu da su:
a) starosedeoci- ko bi jos pravio plemstvo od starosedeoca koje je pokorio a ne od svojih rodjaka?
b) vlasi- ne mogu doci neki tamo Rumuni i laganice preko noci preuzeti vlast od onih koji tamo vladaju

Prvo - u plemstvo su vremenom ulazili i nesloveni. Najprije u niže, kasnije čak i u više. Drugo - ja prvi put čujem da je 20% stanovnika Hercegovine bilo plemićkog porjekla? Đe si to pročitao? U Crnoj Gori svaka porodica tvrdi da je plemićkog porjekla - samo što ćemo taj podatak morati da okačimo mačku o rep ;) Treće - prvi put čujem da imamo neki podatak o Y haplotipu nekog plemića iz srednjeg vijeka na području srpske, bosanke ili hrvatske srtednjovjekovne države? Ako imaš neki takav podatak daj ga podjeli sa nama - što si ga sakrio?
Vlasi su se najprije masovno naselili na prostor kasnije Hercgovine iz niza rauloga da ih sad ne ponavljam, a kako su bili poznati i kao prevoznici karavana, jedan dio njihovih starješina počinje da se bogati i da se čak uzdiže u redove plemstva. Ne treba zaboraviti da su Vlasi bili i ratnici - upravo su bosanski Vlasi bili glavna snaga Stjepana II Kotromanića priliom zauzimanja Huma 1322. godine. Kako su još Vlasi tamo preuzimali preimućstvo evo pročitaj u ovim radovima (a napisano ih je zaista mnogo - ovog puta da preskočimo Hrabaka i Đurđeva):

Nedim Filipović, "Vlasi i uspostava timarskog sistema u Hercegovini", Godišnjak ANUBIH, Sarajevo, 1974, str. 127-223:

http://www.anubih.ba/godisnjak/izdan...snjak%2012.pdf

Milenko Krešić, "Depopulacija jugoistočne Hercegovine izazvana turskim osvajanjem":

http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=95625

Medjutim, ti ne mozes naci ni kod Vlaha u Srbiji a jos manje kod Vlaha u Rumuniji pripadnike Din-S. Postoji jedino Din-N ali nema Din-S.

Kakve genetičke veze moraju imati Vlasi sa zapadnog Balkana sa Vlasima u istočnoj Srbiji i Rumuniji? Ne moraju imati nikakve, kao što vjerovatno i nisu imali - tamo Vlasi potomci Tračana i naseljenih rimskih vojnika, ovamo Vlasi potomci Ilira (u širem smislu - i tu je moglo biti i dodatnih međusobnih razlika)

Zato mi nije jasno tvoje insistiranje na naseljavanju romanofonih vlaha po Bosni (i jos izrazenije) po Hercegovini kada je tamo Din-N u velikoj manjini prema Din-S. Ja ne kazem da tih migracija nije bilo, samo evidentiram cinjenicu da one nisu donele Din-S u ta podrucja gde su se stanovnici nazivali vlasima.

Možda su ti bosanski i hercegovački Vlasi imali upravo DinS? Upravo njega ima na područjima đe smo u istorijskim izvorima nalazili najviše Vlaha. Nevjerovatno je koliko se ta područja podudaraju.

То што је нађено код Цинцара је словенског порекла исто важи и за Словаке. Власи немају везе са И2, а то што се ти правиш луд и србе гураш у влахе је због твоје мржње према Српском народу и жељи да се он маргинализује што је код биших Срба нормална појава.

Ne možeš ti znati egzaktno kojega je to porjekla niti da li Vlasi imaju I2a - Vlasi su širok pojam koji nije genetićki jedinstven (kao uostalom i većina etničkih grupa).
Ja ne mrzim Srbe. Ne insinuiraj. Ti pojma nemaš koliko ja imam rođaka, kumova i prijetelja Srba. Srbe doživljavam kao najbliži narod mom narodu.
Ja nisam bivši Srbin, jer nikad nisam ni bio Srbin - kad sam se rodio majka i otac me nisu ni pitali šta sam, već su me popisivali i upisivali kao nacionalnog Crnogorca. A to sam i danas - ja ne mijenjam nacije ko košulje.
Međutim tu svoju nacionalnu pripadnost i njenu etnogenezu nikad nisam vezivao za nekakvu genetiku. Pa kad bih genetiku htio da koristim u takve svrhe onda bih samo iznio genetičke rezultate istraživanja Mirabell za Crnu Goru iz 2010. godine - po tom istraživanju u Crnoj Gori imamo svega 29% I2a - od čega je samo 20,5% DinS. Tih 20,5% DinS ubrojmo u Srbe i dodajmo im sve R1a kojih ima 7.5% - dobićemo 28% "genetskih Srba" danas u Crnoj Gori. Na ovaj način bih vrlo lako mogao dokazivati "nesrpsko" porjeklo Crnogoraca - što mi ne pada na pamet. Preci današnjih Crnogoraca su se u prethodnih 300-400 godina nacionalno i narodonosno osjećali kao Srbi (i bili su Srbi - što ne znači da nisu bili i Crnogorci i da nije paralelno tekao i proces stvaranja posebne crnogorske individualnosti koji će se kasnije pretočiti u naciju), a u prethodnih 800-1000 godina su se svi Sloveni u Crnoj Gori smatrali za Srbe. Tu geni i genetika nemaju šta da traže.
E to što ti zatvaraš oči da Srbi kao narod u sebi imaju i dosta starobalkanskog supstrata (kao i ostali balkansi narodi) - to je tvoj problem. Ja ne bih bježao od toga, već bi se ponosio sa tim - naravno ukoliko se to pokaže kao tačno. A mnogobrojna dosadašnja antropološka, arheološka i poslednjih decenija i istorijska saznanja nam ukazuju na to. Da nisu Francuzi danas manje Francuzi što velika većina njih nisu potomci plemena Franaka po kojima nose ime? Da nisu Englezi danas manje Englezi što ih više od pola nisu potomci Germana, a čak 85-90% nisu potomci Angla po koima nose ime? Isto važi za Ruse, Bugare i mnoge druge.

Istoriju Srba nisu pisali Srbi.
U školama smo učili: "Stari Sloveni doselili su se u naš kraj krajem VI i početkom VII veka. Oni su bili vredni, radni, dobroćudni i miroljubivi. Bavili su se stočarstvom, zemljoradnjom, pčelarstvom i lovom. "
DAI kaže da su Srbi, na poziv Iraklija prešli Dunav, kao provereni borci protiv Avara, pod vođastvom jednog brata, dok je dugi ostao sa ostatkom naroda.
Znači već su bili u Panoniji i mali državu koja se uspešno nosila sa jednom od najmoćnijih armija sveta tog vremena. Moguće je da su pre toga, kao saveznici Avara, opsedali i sam Konstinopolj. Dokaz snage je i to da je deo plemena koji dosao na Balkan, takodje stvorio moćnu vojsku koja je vekovima bila u neprekidnom ratnom stanju sa Bugarskom.
Zanimljivo je i toda je vodja Ilirskog ustanka Baton (Bato), po nekim izvorima okupio vojsku od 200000 ljudi i ozbiljno ugrozio Rim.
Pannonia02.png

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3a/Slavs_Vojvodina01_map_sr.png
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c4/Salan05_map.png/800px-Salan05_map.png

Preci današnjih Crnogoraca su se u prethodnih 300-400 godina nacionalno i narodonosno osjećali kao Srbi (i bili su Srbi - što ne znači da nisu bili i Crnogorci i da nije paralelno tekao i proces stvaranja posebne crnogorske individualnosti koji će se kasnije pretočiti u naciju), a u prethodnih 800-1000 godina su se svi Sloveni u Crnoj Gori smatrali za Srbe. Tu geni i genetika nemaju šta da traže..
Нe патетиши, и не изврћи чињенице, сви Словени у Црној Гори јесу Срби, Црна Гора је сада преоптерећена потомцима Арнаута и Турака који вуку црногорству. Исти народ као и у Рашкој области који говори искривљеним српским језиком а заборавио на своја Бљута презимена.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back