Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pitanje za pomoc :

Gde i kako doci do baze podataka ispitivanih osoba. Bio sam na sajtu family tree DNA, ali ne migu iz sajta da stignem do tabela, kad kliknem na google-u na primer R1a, stignem do baze u fam. tree DNA, ali ne mogu direktno kad idem na sajtu.
Drugo, da li postoji jedan drugi sajt (i baza) gde bi mogli doci do takvih podataka.
Trece, da li se neko pametan setio da prekupi sve u jednoj jedinstvenoj bazi?

Jos kad bi imali dostupni na jednom mestu sve arheoloske rezultate vezane za Y hromozom, bilo bi lakse razumeti desavanja. Znam da je ovo nova nauka pa ce se vremenom olaksati dosptup do podataka, ali od kad ste zapoceli diskusiju, nismo naisli na neka velika nova saznanja, kao da to sve ipak stagnira za sada.

brtulin

Gospodo! Znam da je ovo srpski forum ,
Pa i jeste srpski forum, to se odmah vidi posto mozete da svasta trabunjate a da vas ne banuju :D
Ajde da vidimo koliko ce se zadrzati neki Srbin na hrvatskom forumu sa retorikom koju smo ovde imali prilike da vidimo (ne odnosi se na tebe nego na neke druge ucesnike)

znam da moderator pa i neki učesnici foruma usmjeravaju raspravu kako njima odgovara ali time se gubi smisao rasprave i ovo prestaje biti forum i postaje nekakav blog gdje kao u svetom pismu postoji istina u koju se ne smije dirat a raspravljat se može samo o kozmetičkim detaljima.

Mislim da pod tim "ucesnicima" prvenstveno mislis na mene i na investigatora koji ne rade nista drugo do prenose zvanicno vidjenje savremenih naucnih saznanja iz ove oblasti. E sta ja sada da radim sa mitologijom Hrvata i bosanskih muslimana koji su se po inetu raspisali o nekom ilirizmo, tisucljetnjem obitavanju na svom sopstvenom tlu i pokusajem velikosrpskih manipulatora da ospore ta saznanja koja su im plasirali pojedini "znanstvenici".

Ja jedino mogu ili da se pravim lud i da ponavljam vase mantre kako bi me vi tapsali po ramenu ili da prenesem cinjenice koje niko ozbiljan u zadnjih 2-3 godine vise ne osporava.

Ovdje na ovom forumu par učesnika stvara skroz novu povijest na osnovu par stotina genetičkih uzoraka koji uopće ne moraju bit reprezentativni.
Po @Koru, @Investigatoru su svi negdašnji Jugoslaveni nekad davno u prapovijesti bili zapravo Srbi ....
Zanimljivo!

Nije tocno!
Ako je neko pokusavao da kroji tisucljetnju povijest na osnovu par desetina sumnjivih uzoraka, to su "znanstvenici" iz vasih redova. Znamo vec one famozne interpretacije kako su Hrvati "najeuropskiji narod", dok su Srbi zapravo neko nebitno pleme iz Male Azije.

Investigator ti je vec odgovorio po pitanju tih koji su nekada bili Srbi a danas su najveci krvnici tih istih Srba. Ne mrze Srbe potomci onih pravih izvornih Hrvata vec ih upravo iz dna duse mrze konvertiti. I gle cuda, sada uz pomocu genetike saznajemo da je najveca mrznja prema Srbima tamo gde postoji genetska srodnost sa tim istim Srbima.

Problem u toj teoriji jest što neki narodi kao recimo moj Hrvatski ima mnogo bogatiju povijest a bogami i stariju od Srpske.
nedvojbeno

Znam,znam . Neki se od vas propinju na zadnje noge sad al to je fakat i točka.

steta sto ovde nema smajla *sleep* :D
Cak je i Seselj govorio da su izvorni Hrvati slavni i bratski slovenski narod koji je u bespucima povijesne zbilje u nekim krajevima u odredjenim vremenskim okvirima potpuno nestao.

Zanimljivo mi je koliko neki svojataju recimo Bošnjake,Crnogorce i Hrvate a napamet im ne pada svojatati Šiptare :-)

A je'; neko ikada rekao da su siptari Sloveni? I o kakvom svojatanju moze biti reci ako su se njihovi pretci sami nazivali Srbima? Crnogorci i Bosnjaci su sinteticki narodi nastali ponajvise zahvaljujuci zalaganju Kominterne i jos nekih faktora svetske moci. Sam zamisli koliko bi bilo apsurdno da se recimo gradjani Varazdina, Hrvati uz podrsku nekih krugova proglase za narod Varazdince i kazu da su posebna nacija i da traze odvajanje od Hrvatske?

Pa današnji moderni Srbi dijele sa Šiptarima podosta gena.

dele manje od 20%, dok ih u Hrvata ima oko 10%.
Za tvoju informaciju srpski J2 se razlikuju od siptarskih, tako da u tu kategoriju mozes svrstati samo E1b.

Ja bi se usudio reći da su sličniji Srbi i Albanci nego recimo Srbi i Hrvati.
da, Albanci na Kosovu imaju do 5% I2a, dok je kod Srba taj procenat generalno veci nego u Hrvata.

Molio bi @Kora koji se tako svojski trudi objasnit svima kako su Hrvati heterogen narod, da postavi neku mapu Srbije gdje se jasno vidi raspored haplogrupa po zonama pa da vidimo koliko su Srbi kopaktan etnos.

Evo da ti ponovim po XY put....
Da su Hrvati dosli na Balkan kao kompaktna celina, imali bi izmesanu strukturu I2a Din-N i Din-S. Svi oni Din-S koji se danas mogu naci u recimo Zagorju nisu dosli zajedno sa Din-N i R1a vec su plod potonjih migracija. Analogicno, Dosta su retki Din-N po Dalmaciji (i pogorovo zapadnoj Hercegovini) sto ne bi bio slucaj da su Din-N i Din-S dosli zajedno kao Hrvati.

To je sto se tice Hrvata, mislim da nije potrebno nikakvo drugo objasnjenje za onoga ko zeli da razmislja glavom a ne duminim duminama.

A sto se tice Srba, stvar je vrlo prosto predstaviti:

Serbien_9.Jhd_-300x253.jpg

Sve unutar ove obojene oblasti je i dan danas itekako zasiceno sa I2a Din-S. Jedino je Duklja tu malo pod znakom pitanja posto postoji pretpostavka da je tu moglo ostati nesto vise dosovenskih stanovnika.

Sirenjem Srbije van ove oblasti, Srbi su dobili i stanovnike Slovene koji su bliski Bugarima, kao i stanovnike koji nisu izvorni Sloveni.

To je citava mudrost.

Naravno ,takva karta još ne postoji:-)

Pa kada bude postojala, izgledace nekako tako. To ce biti zone razgranicenja

Ali za Hrvatsku podataka ko u priči.

Sta da radimo kada ste vi civilizirovan europski narod i pratite ove svetske trendove pa o vama ima podataka k'o pleve :D
Mi Srbi smo seljaci, primitivci i divljaci pa nismo ni vazni znavstvenog pomena ))))

Ja neću tvrditi da mi današnji Hrvati vučemo porijeklo od jednog plemena.... jer to je suludo tvrdit.

Zasigurno da ne vucete. Ako govorimo o izvornim Hrvatima oni su pripadnici vise bliskih plemena koja su (po nekom mom misljenju) dobila ime od neslovenskog faktora.
Zar Srbi možda jesu od jednog plemena??
nisu

Dok ova paleogenetika malo ne uhvati korijena i ne budemo imali više uzoraka (ne privatnih) sve opcije su otvorene.

Ajde, neka ti bude. Medjutim, meni su neke stvari vec sada kristalno jasne.

Ajmo uzest da je točna teorija da su nositelji haplogrupe I2 doselili na balkan u 6.ili 7.stoljeću....
Jesu li nositelji te haplogrupe bili sve od reda srbin do srbina??
Kor@ tvrdi da jesu.
.

Kor nije rekao da su svi bili I2a, vec je tu bilo i R1a. Ono sto Kor tvrdi je da Din-S nisu na Balkan dosli kao Hrvati. Razloge sam nabrojao ranije u ovom postu.
A di su dokazi ??
Nema ih naravno ,jer riječ je samo o pustoj želji jednog forumaša.

Dokazi su u Istri i u Zagorju gde nemamo izvornih Din-S medju Hrvatima. Da oni tamo postoje, "moja" teorija bi pala u vodu.

Izvini Kor ali meni je presmiješno kako se zaplićeš u vlastitoj teoriji.

To se tebi samo cini :)

Navodno su Srbi i Hrvati bili susjedi i u pradomovini, ali to su vjerojatno inerpretacije negdašnjih Jugoslovena, jer ako je to točno onda su pripadnici I2 "Srba" na balkan stigli ravno iz ni manje ni više nego Bile Hrvatske.

Pa posto je cila Europa po nekim vasim skribomanima bila u biloj Hrvackoj, onda nije ni cudo sto su i Srbi dosli otuda :D

@Kor ,Molio bi te da postaviš neku kartu haplogrupa za područje negdašnje Bile Horvatije .
Zanima me područje od Krakowa do Lavova

Malo je to, prijatelju, to je tek 5% njene teritorije. :)
Ne znam kakve te karte zanimaju?

Da li je tamo možda raznovrsnost i frekvencija I2 dovoljna da možemo ustvrdit da je to naša domaja tj. Pra-domaja.
Ako jest onda slobodno moremo Porfirogeneta u bibliju za petog evanđelistu stavit :-)

Nicht verstehen

Evo čitam neki dan na nekom hrvatskom:-) portalu, kako u zapadnoj Ukrajini negdje oko Lavova postoji arheološko nalazište Stiljsko
Navodno je to Stiljsko bilo sjedište tih Bilih Horvatov ...
A nije bilo malo to sjedište.
Po ukrajinskim arheolozima koji tu čeprkaju zadnjih 30 god. Stiljsko je imalo utvrđene bedeme u dužini 10 km i tu je živjelo oko 40 tisuća Bilih Hrvatov (a more bit da je bija i koji Srbin). Taj grad je navodno egzistira od tamo negdi 8.stolj. pa do 10st. U svoje vrijeme to je bila najveća metropola ne samo Hrvata već i svih slavena. Tako barem tvrde Ukrajinski povijesničari.
Po ukrajinskim arheolozima grad je počeo propadati još u devetom stoljeću kad ga je napustio velik broj tih navodnih Hrvata.
Ovdi kod nas pivaju da smo mi od “Stolića Sedmog“ pa mi nije jasno jesmo li odozgar pošli u devetom da bi ovdi stigli u sedmom stoljeću:-)

Je, je.. dosli otuda u Split i rekli "ajde, posto smi mi bili Hrvati, da nam i Hajduk nosi bile dresove" I tako je nasta NK Hajduk 811 godine. :)

Ma, vasi znanstvenici su vrlo mastoviti momci. Mogu oni svasta da pronadju. Jedino nece nikako moci da sklope migraciju Din-S sa ostalim Hrvatima ma koliko god sa se natezu u tome.
Ili je možda vjerojatnije da smo odozgar dolazili u dva tri veća vala .
Bogati milog...
To ispada da su ti Hrvati ovamo dolazili ka današnji gastarbajteri u Njemačku. Znači pristizalo se u valovima u nekih 100-150 godina..
Pa to je i logično...
Guglajući pojam Bila Horvatija naletih na stranice jednog Hotela u zapadnoj Ukrajini koji se upravo tako zove:-)
Veza između Ukrajine i Hrvatske je veoma zanimljiva.
Ta ukrajinska ikavica je još jedna stvar koja nas veže. Zanimljivo je da je i Ukrajinska ikavca upravo na zapadu oko Lavova najčistija.
Ako su Hrvati došli na balkan kao narod onda je to moglo bit samo iz Bile Horvatije.
Logikom bi se dalo zaključit da su bili ikavci ... zar ne??
Molio bi Kora@ da nam svima postavi kartu dijalekata i nariječja područja bivše Juge da vidimo dokle su se prostirali ikavci.
To bi moglo objasnit dokle su se raširili ti Hrvati:-)
Nadam se samo da u Popovu polji nije bilo ikavaca, zbog tebe Kor@
ali nekako me strah ah ha:-)

Ajde, ostavljam te da malo uzivas u velicju svog naroda ))))))))))

Ovo sa dijalektima je davno nauka objasnila. Nema potrebe za bilo kakvim kartama )))

dele manje od 20%, dok ih u Hrvata ima oko 10%.
Za tvoju informaciju srpski J2 se razlikuju od siptarskih, tako da u tu kategoriju mozes svrstati samo E1b.
....
Sirenjem Srbije van ove oblasti, Srbi su dobili i stanovnike Slovene koji su bliski Bugarima, kao i stanovnike koji nisu izvorni Sloveni.

Dodao bi da i taj E1b koji se nalazi kod Siptara i Srba je prilog starosedeoca Balkana. Niti je vezan sa Siptare, niti za Srbe. Kao sto se pokazalo da J2 je poseban kod Siptara, tako da moze i jedan deo E1b biti poseban (a mozda i ne), posto je i deo njihovog R1b (po wikipedii) anatolski i poseban na balkanu. Tako da sigurno da ima "zajednickih" gena posto ima jedan deo starosedeoca koji se posrbijo, deo koji se positptario, deo slovena se posiptarilo (jug Albanije) a i deo islamiziranih Srba se posiptario u 18om i 19om veku.

Sirenje Srbije ka istoku, sa posrbljavanjem sloveno-bugara mi nije tako jedinstven proces. Prvo zbog jezika, bugarski i srpski bi trebalo da se vise razlikuju nego srpski i slovacki ili ceski, sto nije slucaj. Postoji linearna promena jezika u stokavskom nareciju kako se ide sa zapada prema jugo-istoku, trebalo bi da bude jasna granica jezicna, sto opet nije slucaj. Govorim o jeziku zato sto pre nova saznanja genetike, kada smo skoro svi bili ubedjeni da su dinarci starosedeoci, mene je bilo nerazumno da bas ti dinarci govore tako cist slovenski jezik, i imaju tako bogat slovenski recnik i slovenska imena. Danas imamo jasan odgovor na to pitanje, najsloveni su medju balkanaca. Ne poznajem ni kajkavski ni cakavski jezik, ali ako je slovenacki (koji ima neke bliskosti sa ceskim ili slovackim jeezikom) slicni kajkavskom, onda (naj)zapadno stokavski je blizi nekim makedonskim ili sopskim nego kajkavskom jeziku, Dubrovcanin se razume sa Pirocancem, teze sa Varazdincem (u 19om veku). To su sve narodni jezici, a ne "nametnuti" jezici sa vrha vlasti, tako da mi nije "genetska" istocna granica Srba tako jasna.

logicno da ima vise starosedeoca ka jugu i istoku Srbije, zato sto i jezik se vise izgubio, (cistoca govora, manje padeza, gramatske konstrukcije). Ali vidi se de taj istocni ili juzni naglasak evoluirao od "prvobitnog" srpskog, a ne od nekog drugog jezika.

To se moze objasniti na 2 nacina : postojao vec jedan prvi sloj Slovena (iz 5og, 6og veka?) u prvoj srednovekovnoj Srbiji, i onda su Srbi (zadnji koji dosli) adaptirali svoj slovenski jezik na taj juzni dijalekt
ili, su se Srbi naselili i istocno od zemalja koje su drzali pod svoju vlast, ali ne samo sirenjem svoje drzave u 13om i 14om veku, nego i ranije. Na primer logicno je da su Moravom nazvali reku ljudi koji su dosli bas iz te (severne) Morave ?

Pitanje za pomoc :

Gde i kako doci do baze podataka ispitivanih osoba. Bio sam na sajtu family tree DNA, ali ne migu iz sajta da stignem do tabela, kad kliknem na google-u na primer R1a, stignem do baze u fam. tree DNA, ali ne mogu direktno kad idem na sajtu.
Drugo, da li postoji jedan drugi sajt (i baza) gde bi mogli doci do takvih podataka.
Trece, da li se neko pametan setio da prekupi sve u jednoj jedinstvenoj bazi?
.

1)Odes naprimer na sajt posvecen R1a:

http://www.familytreedna.com/public/R1a/default.aspx?section=results

i onda iz menija Y-DNA Results na vrhu biras izgled tabele koji ti se svidja.

Tako je i sa ostalim grupama

2) Investigator ce ti reci kada se pojavi. Ima ih jos, naravno ali je ta ponajbolja.

3) Nije se niko setio. Postoje privatne baze haplotipova koje su skupili ljudi koji se bave sa tom oblascu ozbiljnije i to je to.

Hayka
Dodao bi da i taj E1b koji se nalazi kod Siptara i Srba je prilog starosedeoca Balkana. Niti je vezan sa Siptare, niti za Srbe. Kao sto se pokazalo da J2 je poseban kod Siptara,

Pa to je onaj automatizam naivnog ljudskog mozga koji sudi na osnovu jedne dimenzije. Ako je neko video da je E1b najrasireniji medju siptarima, automatski je to siptarska haplogrupa iako se dobro zna kada je doslo do buma te haplogrupe medju siptarima.

Crnogorci i Bosnjaci su sinteticki narodi nastali ponajvise zahvaljujuci zalaganju Kominterne i jos nekih faktora svetske moci. Sam zamisli koliko bi bilo apsurdno da se recimo gradjani Varazdina, Hrvati uz podrsku nekih krugova proglase za narod Varazdince i kazu da su posebna nacija i da traze odvajanje od Hrvatske?

Šta je to "sintetički narod"? Narodi postoje ili ih nema. Za "sintetičke narode" prtvi put čujem? Istina, narodi nastaju i nestaju, transfomišu se, cijepaju, fuzionišu. Ali svaki narod nastaje u nekom osobenom prirodnom istorijskom procesu. Crnogorci i Bošnjaci su narodi jer je istorijski tok od njih stvorio posebne narode, a ne zato jer su se Kominterna i "neki krugovi" založili da oni postanu posebne nacije. Pa neka "ti krugovi" probaju da Varaždice ubjede da su oni posebna nacija, ili recimo Šumadince - naravno da ne mogu, jer nema istorijskog materijala za tako nešto. Crnogorci, pa ni Bošnjaci se nisu otcjepili od Srbije, već su Crnogorci upravo i nastali kao nacija zahvaljujući svojoj vjekovnoj državi, dok su današnji Bošnjaci nastali kao poseban narod zahvaljujući islamskoj vjeri koja je indukovala i posebnu kulturu i običaje u odnosu na susjedne Srbe i Hrvate koji su se u XIX vijeku na Balkanu takođe oblikovali na osnovu vjersko-kulturnih krugova na jedinstvenom srpsko-hrvatskom jezičkom prostoru.. Usput Bosna u većem dijelu srednjeg vijeka nije bila dio niti Srbije niti Hrvatske.

Da su Hrvati dosli na Balkan kao kompaktna celina, imali bi izmesanu strukturu I2a Din-N i Din-S. Svi oni Din-S koji se danas mogu naci u recimo Zagorju nisu dosli zajedno sa Din-N i R1a vec su plod potonjih migracija. Analogicno, Dosta su retki Din-N po Dalmaciji (i pogorovo zapadnoj Hercegovini) sto ne bi bio slucaj da su Din-N i Din-S dosli zajedno kao Hrvati.

Što se Zagreba tiče u srednjem vijeku je to bilo Slovinje, a ne Hrvatska. Hrvati u VII vijeku dolaze u Dalmaciju (dio bivše rimske provincije Dalmacije), a ne u Panoniju. Centar Hrvatske u ranom srednjem vijeku je blio područje u zaleđu Zadra i Splita. Odale će vremenom to pleme da proširi uticaj na okolne prostore. Mene zanima kako se danas na Hvaru i Korčuli gdje dominira I2a i koji su pripadali u ranom srednjem vijeku Paganiji, danas tamo očuvala čaavica koje ima čak i na Pelješcu?
I što se tiče Srba ni za njih nemamo doaza da su ni oni došli kao neko veliko pleme - ne zaboravimo i one Panonske Slovene, kao i Slovene koji su se na Balkan naselili prije dolaska Srba i Hrvata. Srbi su možda većem dijelu tih Slovena mogli nametnuti svoju vlast (a manjem dijelu Hrvati) i zaboraviti svoj lužičko-srpski jezik, a prihvatiti jezik tih zatečenih Slovena koji su mogli možda biti I2a?

Govorim o jeziku zato sto pre nova saznanja genetike, kada smo skoro svi bili ubedjeni da su dinarci starosedeoci, mene je bilo nerazumno da bas ti dinarci govore tako cist slovenski jezik, i imaju tako bogat slovenski recnik i slovenska imena. Danas imamo jasan odgovor na to pitanje, najsloveni su medju balkanaca.

Ono što je jedino jasno je da su ti "dinarci" što se antropologije tiče bili starosjedioci na ovom prostoru. Nije baš tačno da je jezik u Dinaridima "čist slovenski jezik" - naprotiv. Poprilično je kontaminiran "romanizmima". Postoji čitav niz radova o tome.

Što se Zagreba tiče u srednjem vijeku je to bilo Slovinje, a ne Hrvatska. Hrvati u VII vijeku dolaze u Dalmaciju (dio bivše rimske provincije Dalmacije), a ne u Panoniju. Centar Hrvatske u ranom srednjem vijeku je blio područje u zaleđu Zadra i Splita. Odale će vremenom to pleme da proširi uticaj na okolne prostore. Mene zanima kako se danas na Hvaru i Korčuli gdje dominira I2a i koji su pripadali u ranom srednjem vijeku Paganiji, danas tamo očuvala čaavica koje ima čak i na Pelješcu?
I što se tiče Srba ni za njih nemamo doaza da su ni oni došli kao neko veliko pleme - ne zaboravimo i one Panonske Slovene, kao i Slovene koji su se na Balkan naselili prije dolaska Srba i Hrvata. Srbi su možda većem dijelu tih Slovena mogli nametnuti svoju vlast (a manjem dijelu Hrvati) i zaboraviti svoj lužičko-srpski jezik, a prihvatiti jezik tih zatečenih Slovena koji su mogli možda biti I2a?[/QUOTE]

Због дин с који је данас присутан код срба знамо да су били већина у онносу на друге словене којих можда није били јер су тим просторима доминирали Авари који нису били гостољубиви.

Због дин с који је данас присутан код срба знамо да су били већина у онносу на друге словене којих можда није били јер су тим просторима доминирали Авари који нису били гостољубиви.

Da. ali odakle mi možemo znati da su Din-S imali Srbi koji su na Balkan došli u VII vijeku? Možda su ti Srbi koji su tada došli na Balkan bili pretežno R1a i govorili su lužičkosrpski jezik, a Sloveni u Panoniji su bili možda DinS. Pa će Srbi da se nametnu kao vlast tim Panonskim Slovenim i da se "spuste sa njima u Dalmaciju" kao jedno veće pleme? Jer kako objasniti da je Mihailo Višević, vođa Zahumljana bio rodom od plemena Licika sa Visle, a znamo da Srba nije bilo na Visli već jedno 500-1000 kilometara zapadno? Zanimljiva je i titula župana koja se sreće kod Srba, Hrvata i Bugara - on je po svemu sudeći bila preuzeta od Avara, jer je kod Avara župan bio vođa jedne vojne jedinice. A nije nepoznato da su mnogi Sloveni bili uključeni u Avarski plemenski savez i da su mnogi istaknuti slovenski rodovi imali status župana u tom savezu. Ako Avare u djelu tog saveza zamjene Srbi i Hrvati - eto objašnjenja da su jedne male ratničke elite stale na čelu ostataka Slovena u Panoniji koji su se bili pobunili protiv Avara poslije njihovog zajedničkog neuspjeha pod Carigradom 626. godine.

Ono što je jedino jasno je da su ti "dinarci" što se antropologije tiče bili starosjedioci na ovom prostoru. Nije baš tačno da je jezik u Dinaridima "čist slovenski jezik" - naprotiv. PopriličnDa, o je kontaminiran "romanizmima". Postoji čitav niz radova o tome.

Da, ali najmanje u celom juznoslovenskom govornom prostoru bas kod hercegovca

Poslednja izmena od moderatora:
Šta je to "sintetički narod"? Narodi postoje ili ih nema. Za "sintetičke narode" prtvi put čujem? Istina, narodi nastaju i nestaju, transfomišu se, cijepaju, fuzionišu. Ali svaki narod nastaje u nekom osobenom prirodnom istorijskom procesu. Crnogorci i Bošnjaci su narodi jer je istorijski tok od njih stvorio posebne narode, a ne zato jer su se Kominterna i "neki krugovi" založili da oni postanu posebne nacije. Pa neka "ti krugovi" probaju da Varaždice ubjede da su oni posebna nacija, ili recimo Šumadince - naravno da ne mogu, jer nema istorijskog materijala za tako nešto. Crnogorci, pa ni Bošnjaci se nisu otcjepili od Srbije, već su Crnogorci upravo i nastali kao nacija zahvaljujući svojoj vjekovnoj državi, dok su današnji Bošnjaci nastali kao poseban narod zahvaljujući islamskoj vjeri koja je indukovala i posebnu kulturu i običaje u odnosu na susjedne Srbe i Hrvate koji su se u XIX vijeku na Balkanu takođe oblikovali na osnovu vjersko-kulturnih krugova na jedinstvenom srpsko-hrvatskom jezičkom prostoru.. Usput Bosna u većem dijelu srednjeg vijeka nije bila dio niti Srbije niti Hrvatske.

Uspeli ste da ubedite narod na silu uz pomoc siptara i muslimana da se oseca geografskom odrednicom. I sve to uz dirigentsku palicu onih kojima je cilj da Srbiju odseku od mora (a posredno se radi o Rusiji).

E pa, nece moci to da izdrzi tako dugo, prijatelju. Kako se gradilo, tako ce se i srusiti.
Prva promena strateskog odnosa snaga u Evropi ce da donese i promenu misljenja onih cija se nacionalna egzistencija zasniva na gajenju mrznje prema Srbima. Milogorija ce da postoji sve dok antisrpski element drzi primat u Evropi. Jacanje Rusije i Kine je direktni neprijatelj vase suverenosti.

Kako vas nije sramota svojatati narod iz stare Hercegovine pod Crnogorce? To nikada u istoriji nisu bili Crnogorci i tacka. Crnogorcima mogu postati samo prodane duuse iz tog kraja koje ce zarad sitnih interesa prodati i rodjenu majku a ne nacionalnu pripadnost.

Mislim da sam ti ukratko objasnio sta je to sinteticka nacija. To je nacija koja se stvara na silu i sa pritiscima. Tako su zapadni Hercegovci postali Hvatima, bosanski muslimani isto a eto, odnedavno i *********. A sve po preporukama Kominterne.

A kako se to radi, evo ti i dokaz crno na belo

GNOOV_1040-1945.jpg

Ono što je jedino jasno je da su ti "dinarci" što se antropologije tiče bili starosjedioci na ovom prostoru. Nije baš tačno da je jezik u Dinaridima "čist slovenski jezik" - naprotiv. Poprilično je kontaminiran "romanizmima". Postoji čitav niz radova o tome.
Ceo južnoslovenski je poprilično kontaminiran takozvanim "keltizmima" kojih u drugim slovenskim jezicima nema. Tako da je dodatak romanizama očekivan, ali ne presudan jer mogu da ti nabrojim brdo "romanizama" za koje se zna da su u našim jezicima tek od 1807. godine, a da ne pominjem nasleđe venecijanske okupacije otkuda ti je i taj mojtenegro..

Da. ali odakle mi možemo znati da su Din-S imali Srbi koji su na Balkan došli u VII vijeku? Možda su ti Srbi koji su tada došli na Balkan bili pretežno R1a i govorili su lužičkosrpski jezik, a Sloveni u Panoniji su bili možda DinS. Pa će Srbi da se nametnu kao vlast tim Panonskim Slovenim i da se "spuste sa njima u Dalmaciju" kao jedno veće pleme? Jer kako objasniti da je Mihailo Višević, vođa Zahumljana bio rodom od plemena Licika sa Visle, a znamo da Srba nije bilo na Visli već jedno 500-1000 kilometara zapadno? Zanimljiva je i titula župana koja se sreće kod Srba, Hrvata i Bugara - on je po svemu sudeći bila preuzeta od Avara, jer je kod Avara župan bio vođa jedne vojne jedinice. A nije nepoznato da su mnogi Sloveni bili uključeni u Avarski plemenski savez i da su mnogi istaknuti slovenski rodovi imali status župana u tom savezu. Ako Avare u djelu tog saveza zamjene Srbi i Hrvati - eto objašnjenja da su jedne male ratničke elite stale na čelu ostataka Slovena u Panoniji koji su se bili pobunili protiv Avara poslije njihovog zajedničkog neuspjeha pod Carigradom 626. godine.

Можемо знати зато што би у том случају и Хрвати покупили део тих дин с, и зато што би то било споменуто у историјским изворима.
Јел има неког доказа за тај сукоб Словена и Авара после неуспелог напада на Цариград, И одакле ти идеја да су Срби и Хрвати били ратничке елите, ратничке елите би могли да буду плаћеници, а на Балкан је дошло пола северних Срба значи и жене и деца.

Da, ali najmanje u celom juznoslovenskom govornom prostoru bas kod hercegovca

Jesi li siguran? Pročitaj:

Edina, Šebić-Alirejsović, "O romanskim elementima u rječniku južnih hercegovačkih govora", Godišnjak ANUBiH, Sarajevo 1973, str. 287-298:

http://www.anubih.ba/godisnjak/izdanja/Godisnjak%2011.pdf

Edina Alirejsović, "Prilog proučavanju romanizama u Hercegovini", Godišnjak ANUBiH, Sarajevo , str. 355-361;

U istom godišnjaku obavezno pročitati i rad: Špiro Kulišić, "Balkanski supstrat u dinarskoj rodovskoj organizaciji", str. 361-377 (poslije rada Alirejsović samo nastaviti), a potom obavezno pročitati i naredni rad Branislava Đurđeva:

http://www.anubih.ba/godisnjak/izdanja/Godisnjak%2013.pdf

Edina Alirejsović, "Romanski elementi u srpskim govorima Livanjskog polja", Godišnjak ANUBiH, Sarajevo 1982, str. 267-279:

http://www.anubih.ba/godisnjak/izdanja/Godisnjak%2020.pdf

Edina Alirejsović, "Nekoliko termina za kuhinjsko posuđe i pribor za jelo romanskog porjekla", Godišnjak ANUBiH, Sarajevo 1984, str. 267-275:

http://www.anubih.ba/godisnjak/izdanja/Godisnjak%2022.pdf

Uspeli ste da ubedite narod na silu uz pomoc siptara i muslimana da se oseca geografskom odrednicom. I sve to uz dirigentsku palicu onih kojima je cilj da Srbiju odseku od mora (a posredno se radi o Rusiji).

E pa, nece moci to da izdrzi tako dugo, prijatelju. Kako se gradilo, tako ce se i srusiti.
Prva promena strateskog odnosa snaga u Evropi ce da donese i promenu misljenja onih cija se nacionalna egzistencija zasniva na gajenju mrznje prema Srbima. Milogorija ce da postoji sve dok antisrpski element drzi primat u Evropi. Jacanje Rusije i Kine je direktni neprijatelj vase suverenosti.

Kako vas nije sramota svojatati narod iz stare Hercegovine pod Crnogorce? To nikada u istoriji nisu bili Crnogorci i tacka. Crnogorcima mogu postati samo prodane duuse iz tog kraja koje ce zarad sitnih interesa prodati i rodjenu majku a ne nacionalnu pripadnost.

Mislim da sam ti ukratko objasnio sta je to sinteticka nacija. To je nacija koja se stvara na silu i sa pritiscima. Tako su zapadni Hercegovci postali Hvatima, bosanski muslimani isto a eto, odnedavno i *********. A sve po preporukama Kominterne.

Pogledajte prilog 246247

Pa geografskom odrednicom se danas osjećaju i Poljaci - šta je polje? Ukrajinci takođe - šta je kraj? Holanđani ili Nizozemci isto - šta je niska zemlja? Austrijanci - šta je istočno carstvo? Australijanci - po južnoj zemlji? Islanđani - po ledenoj zemlji? Argentinci - po srebru? Bolivijci, Kolumbijci - po čovjeku? Na kraju krajeva ko zna šta je značila riječ "srb" u daljoj prošlosti - može biti da je i to riječ nekog kraja, toponima, socijalnog statusa, zanimanja, možda i čovjeka?

Nijedan narod ne nastaje vještačkim putem - ako su komunisti i priznali postojanje crnogorske nacije, to je zato jer su uočili da ta nacija već postoji. Jer teško ćeš objasniti da neki čovjek ili neka organizacija može da izmjeni kolektivnu svijest veliog broja ljudi masovnom hipnozom - to je nemoguće. Pa što komunisti nisu probali da uspostave jedinstvenu bosansku naciju onako kako su probali Austro-Ugari? Zato što su istorijski procesi onemogućili da se formira jedinstvena bosanska nacija, i tu komunisti sve i da su htjeli ništa nisu mogli uraditi vještačkim putem i na silu. Ali sa crnogorskom nacijom stvar je drugačija, jer su kucali na otvorena vrata - tu nije bilo potrebe da se išta radi na silu, sve je bila stvar prirodnog procesa. "Stari Hercegovci" se velikim djelom sami osjećaju i izjašnjavaju u nacionalnom pogledu kao Crnogorci - niko ih ne tjera na to. Evo vidim da ti tjeraš današnje nikšićane da budu Srbi - oni neće. Pa najveći broj funkcionera današnje crnogorske vlasti je iz Nikšića i okoline - Milo Đukanović (katunjanin), Filip Vujanović, Miško Vuković (pivljanin), Milica Pejanović-Đurišić (pivljanka), Željko Šturanović i mnogi drugi. Sa Cetinja nemamo skoro nikoga značajnoga u vlasti.

Nego skrenusmo sa teme - genetička genelogija nema niakve veze sa formiranjem modernih naroda i nacija.

Можемо знати зато што би у том случају и Хрвати покупили део тих дин с, и зато што би то било споменуто у историјским изворима.
Јел има неког доказа за тај сукоб Словена и Авара после неуспелог напада на Цариград, И одакле ти идеја да су Срби и Хрвати били ратничке елите, ратничке елите би могли да буду плаћеници, а на Балкан је дошло пола северних Срба значи и жене и деца.

Ko kaže da su uopšte Srbi iz Lužice imali DinS ? Možda su imali R1a? A DinS bi možda mogla biti slovenska masa kojoj se na čelu stavljaju u većoj mjeri Srbi, a u maloj mjeri Hrvati. Odakle ti ideja da je on izvorno srpski? Ko kaže da Hrvati nisu imali u ranom srednjem vijeku u svom sastavu i dio stanovništva sa DinS ? Šta ćemo sa oblastima zapadne Hercegovine, Imotskog, Duvna, Livna, Plive?
Dokaza za sukob Slovena sa Avarima 626. godine imaš koliko god hoćeš - to je opštepoznata istorijska činjenica. Treba li da postavljam radove u vezi toga? Proguglaj malo.
Maksimalne procjene govore da Srba nije moglo doći više od 100 000. To je vjerovatno i znatno precjenjena brojka. Jer nijedan okolni narod nije došao u broju većem od 60 000 stanovnika uključujući Bugare, Avare, Ugare itd. A znamo da su tokom srednjeg vijeka (pogotovo ranog a i poznog) Mađarska i Bugarska bile znatno veće sile od Srbije ili Hrvatske. Dovoljno je samo pogledati mape tadašnjih država.
Sa druge strane procjene govore da je prije slovenskih napada na prostoru Dalmacije živjelo oko 800 000 ljudi. Kako su gradovi bili opustošeni (u njima je živjelo oko 15% stanovništva) i dosta ljudi je izbjeglo, procjene govore da je na ovom prostoru moralo ostati oko 600 000 domicilnih stanovnika, mahom seoskog stanovništva - neka bude i 400 000 stanovnika. Opet je precijenjeni broj doseljenih Srba 4 puta manji od potcjenjenog broja stanovništva koje su morali zateći u svojoj blizini. Tako kaže istorijska nauka - možda pogrešno kaže, to već ne znam. Vidjet ćemo.

Da se razumemo, meni Crna Gora kao drzava uopste ne smeta sve dok nije direktno uperena protiv interesa srpskog naroda. Na zalost, centri moci koji su i odlucili da se stvori ta drzava su to uradili upravo ne zbog blagodeti naroda CG vec zbog sopstvenih ciljeva koji su u najkrajnoj distanci- antiruski.

Casino Royal

Pa geografskom odrednicom se danas osjećaju i Poljaci - šta je polje? Ukrajinci takođe - šta je kraj? Holanđani ili Nizozemci isto - šta je niska zemlja? Austrijanci - šta je istočno carstvo? Australijanci - po južnoj zemlji? Islanđani - po ledenoj zemlji? Argentinci - po srebru? Bolivijci, Kolumbijci - po čovjeku? Na kraju krajeva ko zna šta je značila riječ "srb" u daljoj prošlosti - može biti da je i to riječ nekog kraja, toponima, socijalnog statusa, zanimanja, možda i čovjeka?

Pa zasto se ti komunisti, majku mo bozju ne setise da stvore narod- Licane i daju im drzavu ali su se vec setili da od Bunjevaca stvaraju Hrvate? Eto, nisu morali biti Srbi ali su mogli dobiti suverenu drzavu Liku.
Zasto jedna Hercegovina koja ima svoju istorijsku proslost nije priznata kao drzava a Hercegovci kao narod? Sve je to vise nego uocljivo zasto i bukvalno je sve radjeno po dokumentima Kominterne a opet ne znamo ko je idejni tvorac svega toga i kome je do dan danas stalo da sprovodi ideje mrskih boljsevika u delo kada su isti pometeni sa istorijske scene?

Nijedan narod ne nastaje vještačkim putem - ako su komunisti i priznali postojanje crnogorske nacije, to je zato jer su uočili da ta nacija već postoji.

Jeste, ta nacija je postojala i njen jedini kralj je srbovao vise nego srpski kralj (na zalost).

Jer teško ćeš objasniti da neki čovjek ili neka organizacija može da izmjeni kolektivnu svijest veliog broja ljudi masovnom hipnozom - to je nemoguće.

Kako onda katolicka crkva stvori Hrvate tamo gde nisu nikada postojali? Videli smo sta je dubrovacki biskup svojevremeno govorio o tome.

Pa što komunisti nisu probali da uspostave jedinstvenu bosansku naciju onako kako su probali Austro-Ugari? Zato što su istorijski procesi onemogućili da se formira jedinstvena bosanska nacija, i tu komunisti sve i da su htjeli ništa nisu mogli uraditi vještačkim putem i na silu.

Nisu mogli posto su mahom Srbi iz danasnje BiH izneli na svojim plecima najveci teret NOB. Od 7 neprijateljskih ofanziva, 6 ih je bilo u BiH. Zato je pokusao Alija i videli smo kako je sve zavrsilo.

Ali sa crnogorskom nacijom stvar je drugačija, jer su kucali na otvorena vrata - tu nije bilo potrebe da se išta radi na silu, sve je bila stvar prirodnog procesa.

Ma da, pa se zbog toga natezao onaj referendum i podmicivao narod da glasa za Milogoriju )))))
Bez siptara, muslimana i katolika knjaz Milo ne bi mogao da izvrsi zahteve mocnika za odvajanjem Srbije od mora. Inace, taj proces nije jos zavrsen. Moracete se oprostiti o jednog dela teritorije zarad bratske ljubavi sa siptarima.

"Stari Hercegovci" se velikim djelom sami osjećaju i izjašnjavaju u nacionalnom pogledu kao Crnogorci - niko ih ne tjera na to. Evo vidim da ti tjeraš današnje nikšićane da budu Srbi - oni neće. Pa najveći broj funkcionera današnje crnogorske vlasti je iz Nikšića i okoline - Milo Đukanović (katunjanin), Filip Vujanović, Miško Vuković (pivljanin), Milica Pejanović-Đurišić (pivljanka), Željko Šturanović i mnogi drugi. Sa Cetinja nemamo skoro nikoga značajnoga u vlasti.

Pa upravo sam o tome i govorio. Specifika tog naroda je u tome da kada se srbovalo, nije bilo vecih Srba. Kada se poturcavalo, upravo je tu nastao najveci broj poturica. Kada se isplatilo biti komunistom, nije bilo vecih komunista. Sada kada je isplativo biti Crnogorcem, nema vecih Crnogoraca. Sutra kada valjda budu u modi Kinezi, mislim da od njih nece biti vecih Kineza.

I onako, kao kuriozitet.... Kada je poceo rat u BiH, u istocnoj Hercegovini je postojala slobodno se moze reci dobra volja da se ukoliko dodje do odsecanja od ostalih delova danasnje R. Srpske taj kraj spoji sa Crnom Gorom. Tamo postoji dosta ljudi koji sebe smatra Crnogorcima iako im niko nikada nije ziveo u istorijskoj Crnoj Gori ))))

Nego skrenusmo sa teme - genetička genelogija nema niakve veze sa formiranjem modernih naroda i nacija.

Pa jeste, u pravu si.
Ali je stvar pocela od tvoje primedbe na moj termin "sintetickih nacija". Pa onda odosmo u sasvim drugom pravcu.

Ko kaže da Hrvati nisu imali u ranom srednjem vijeku u svom sastavu i dio stanovništva sa DinS ? Šta ćemo sa oblastima zapadne Hercegovine, Imotskog, Duvna, Livna, Plive?

Pa ovo ponavljam koliko vec puta....
Mozda se neko od Din-S u to vreme osecao etnickim Hrvatom na tim podrucjima (mada sumnjam, to tada i nije bilo tako vazno) ali je cinjenica da nisu postojali medju Hrvatima u zapadnim delovima danasnje RH.

Jedan scenario da su pojedini Din-S pripadali etnickim Hrvatima bi bio da su se isti dogovorili sa srpskim Din-S da kada dodju na Balkan da se nasele tik pored njih i to da unapred znaju kakve ce biti granice RH 1000 godina unapred ))))) Ali ako se pokaze u DNK testovima da su neki Srbin i Hrvat imali TMRCA pre nekih 500-600 godina, pada prica u vodu.

Drugi scenario je da se svi Din-S proglase za izvorne Hrvate a da se Srbi proglase za neko nebitno pleme haplogrupe LJ9a15g42 koje je potplatilo Porfirogenita da falsifikuje price o njihovoj dzavi kako bi naudili Hrvatima. Cak i da se proglase i da je sve to istina, opet sve pada u vodu dok nemamo Din-S medju starim Hrvatima u Istri i u Zagorju.

Ili da neki genijalni znanstvenik dokaze kako su izvorni Hrvati zapravo Din-S ali da su vrlo brzo pokorili one Din-N i R1a i nametnuli im hrvatsko ime .

Ima li jos neka mudra ideja u vezi sa ovim?

Ko kaže da su uopšte Srbi iz Lužice imali DinS ? Možda su imali R1a? A DinS bi možda mogla biti slovenska masa kojoj se na čelu stavljaju u većoj mjeri Srbi, a u maloj mjeri Hrvati. Odakle ti ideja da je on izvorno srpski? Ko kaže da Hrvati nisu imali u ranom srednjem vijeku u svom sastavu i dio stanovništva sa DinS ? Šta ćemo sa oblastima zapadne Hercegovine, Imotskog, Duvna, Livna, Plive?
Dokaza za sukob Slovena sa Avarima 626. godine imaš koliko god hoćeš - to je opštepoznata istorijska činjenica. Treba li da postavljam radove u vezi toga? Proguglaj malo.
Maksimalne procjene govore da Srba nije moglo doći više od 100 000. To je vjerovatno i znatno precjenjena brojka. Jer nijedan okolni narod nije došao u broju većem od 60 000 stanovnika uključujući Bugare, Avare, Ugare itd. A znamo da su tokom srednjeg vijeka (pogotovo ranog a i poznog) Mađarska i Bugarska bile znatno veće sile od Srbije ili Hrvatske. Dovoljno je samo pogledati mape tadašnjih država.
Sa druge strane procjene govore da je prije slovenskih napada na prostoru Dalmacije živjelo oko 800 000 ljudi. Kako su gradovi bili opustošeni (u njima je živjelo oko 15% stanovništva) i dosta ljudi je izbjeglo, procjene govore da je na ovom prostoru moralo ostati oko 600 000 domicilnih stanovnika, mahom seoskog stanovništva - neka bude i 400 000 stanovnika. Opet je precijenjeni broj doseljenih Srba 4 puta manji od potcjenjenog broja stanovništva koje su morali zateći u svojoj blizini. Tako kaže istorijska nauka - možda pogrešno kaže, to već ne znam. Vidjet ćemo.

brate momtenigreno, lepo pogledaj kartu koju je investigator postavio nekoliko strane pre, gde se jasno vidi ko su nosioci I2a dinS, i onda , posto pogledas, lepo ukljuci mozak i sve ce ti biti jasno

Pogledajte prilog 246247

u pravo tako, sve si lepo objasnijo

Ko kaže da su uopšte Srbi iz Lužice imali DinS ? Možda su imali R1a? A DinS bi možda mogla biti slovenska masa kojoj se na čelu stavljaju u većoj mjeri Srbi, a u maloj mjeri Hrvati. Odakle ti ideja da je on izvorno srpski?
Na osnovu pregledanog materijala kojeg sam postirao već nekoliko puta na ovoj temi. Nasuprot tome ti nisi postavio apsolutno ništa, ali zaključke sipaš iz rukava.
Ko kaže da Hrvati nisu imali u ranom srednjem vijeku u svom sastavu i dio stanovništva sa DinS ?
A ko kaže da DIN S nije bio prisutan u Polineziji prije 2000 godina, a ko kaže da I2a nije nastao od direktno od R1a kao reverzibilna mutacija?
Šta ćemo sa oblastima zapadne Hercegovine, Imotskog, Duvna, Livna, Plive?
Osloboditi naravno, kad za to dođe vrijeme.

Maksimalne procjene govore da Srba nije moglo doći više od 100 000. To je vjerovatno i znatno precjenjena brojka. Jer nijedan okolni narod nije došao u broju većem od 60 000 stanovnika uključujući Bugare, Avare, Ugare itd.
Ovo sve zaklučuješ na osnovu postojećih popisa stanovništva iz 7. vijeka, da li su popisivali i religijsku pripadnost? Čak i za tebe, neozbiljno. Frljaš se sa ciframa i očekuješ da mi ovdje to popasemo. Pazi rečenicu "maksimalne procjene govore"...Ko to procjenjuje? Ti?

Što se ti gađaš brojevima. Možda je ostalo 800 000, pa sledeća rečenica već upola manje 400 000, da li će u tvom sledećem postu ova brojka spati na par stotina u bespućima povijesne zbiljnosti izgubljenih starosjedilaca?

I na kraju "Tako kaže istorijska nauka". Koja nauka može biti do te mjere šizofrena da za istu stvar daje dvije potpuno različite brojke. Sa ovim svojim opštim frazama nećeš nikog ubijediti, malo se potrudi pa navedi istorijski zvor na osnovu kojeg lupaš ove cifre, i reci ko se to još sem dokonog montenegrina bavio izračunavanjem broja stanovnika Dalmacije u 7. vijeku.

I na kraju, nemoj se vaditi na priču tipa: genetika je mlada nauka, još se ništa ne zna. To ti možda ništa na znaš, ali naše područje je u zadnje vrijeme prilično dobro genetski pokriveno. Za Srbe je bilo čak pet genetskih studija, kačio sam ih već, sa egzaktnim podacima. Da ne govorimo o velikom broju individualno testiranih pojedinaca čije haplotipove konstantno skupljam, analiziram i upoređujem. Ako ja okačim testirane ljude iz Istočne Njemačke koji su Dinaric South, skupim sve što se može u ovom trenutku skupiti po bazama, objavim ih kao krajnje provjerljiv podatak, s kojim pravom ti možeš tvrditi da Din S nije došao sa Srbima. Morao bi dakle malo da se potrudiš, da pobiješ prvo ono što sam ja postavio pa tek onda da pričaš svoju verziju koja bi se u najkraćem mogla svesti na "more biti da bidne, ali ne mora da znači". E pa genetika ti nije crnogorska verzija Popa Dukljanina, pa da možeš da kažeš da je Pop od prvog do petog poglavlja bio pijan i nije znao šta piše, a onda mu se razbistrilo pa je krenuo da piše kako treba. Genetika je zapravo kraj priče za prosipače magle, ideološke nacionaliste, falsifikatore. Upravo zato je isti pokušavaju relativizirati pričom, ma još se ništa ne zna, sve je to još nesigurno.

Zato ti predlažem, vrati se ti lijepo na svoje teme Crvene Hrvatske pa ćemo mi sve to lijepo čitati, ali ne na forum Istorija, već na forumu Književnost, podtema Fantastika.

Šta je to "sintetički narod"? Narodi postoje ili ih nema. Za "sintetičke narode" prtvi put čujem? Istina, narodi nastaju i nestaju, transfomišu se, cijepaju, fuzionišu. Ali svaki narod nastaje u nekom osobenom prirodnom istorijskom procesu. Crnogorci i Bošnjaci su narodi jer je istorijski tok od njih stvorio posebne narode, a ne zato jer su se Kominterna i "neki krugovi" založili da oni postanu posebne nacije. Pa neka "ti krugovi" probaju da Varaždice ubjede da su oni posebna nacija, ili recimo Šumadince - naravno da ne mogu, jer nema istorijskog materijala za tako nešto. .
daj mi vlast nad hrvatsom i nad katolickom crkvom, i za 2 generacije cu lako ubediti da su Varazdinci centar kajkavstva i posebne republike koja nema veze sa Hrvatskom, da li si toliko najivan da ne vidis da je jako lako manipulisati masama.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back