Skoro sam na blogu Dienekes kojeg uređuje jedan grčki antropolog (inače jedan od boljih blogova te vrste) našao racial calculator i unio svoje mjere. Ispalo je da su rezultati isti kao i moja genetika jer mi je po sve tri osnove mjerenja ispalo da sam rasno Protoevropoid kako je to tamo navedeno. Kalkulator je zasnovan uglavnom na Coonovoj klasifikaciji, ali sam kalkulator izdvaja pet glavnih rasa u Evropi:
Protoevropoid (krupnije građe, širokog čela i vilica i širok, ali i dugačak nos),
Mediteranoid (sitnije građe, širi nos, uske vilice, i naizgled široko čelo u odnosu na usko lice),
Alpinoid (prosječne građe, ali drugačijih proporcija, šira glava, široko i kratko lice, zakošeno i široko čelo, široke vilice),
Irano-Nordoid ( prosječne građe, ali u proporcijama sve obrnuto od alpinoida, dugoglavi, dugačkih lica, uzak nos) i
Dinaroid (prosječne građe, kratkoglavi, uskog lica, ali manje nego IranoNordoidi, veliki i uski nos).
Ako bi se sve zbrojilo, Protoevropoide od sviju ostalih odvaja masivnost građe, Mediteranoide suprotno od toga gracilnost građe. Alpinoide zdepastost, Nordoide usko lice, Dinaroide izražena brahikefalija.
Kalkulator na kraju daje i poklapanje sa jednim od mnogih tipova iz Coonove klasifikacije i meni je ispalo da imam poklapanje sa jednim prilično ružnim Poljakom iz Grodna (grad u Bjelorusiji). To i ne bi bilo tako interesantno da baš oko Grodna nemam mnogo genetskih poklapanja. Taj grad na granici Poljske i Belorusije je zapravo žarište I2a1b1 Dinaric Southa.
Ko želi da proba evo linka
http://dienekes.awardspace.com/calc/rac/ a evo i rasnih tipova sa objašnjenjima
http://dienekes.awardspace.com/calc/rac/
Može biti da je ovo sve slučajnost, ali su me rezultati kalkulatora ipak iznenadili, jer je ispalo da su se genetski rezultati poklopili sa mojim pretpostavkama o haplogrupi I kao najstarijoj haplogrupi Evrope.
Poslije otkrića haplogrupe I prije neki dan u jednom grobu od prije 5000 godina u zapadnoj Francuskoj, na lokalitetu dolmena tj. u području tzv. Armoričkog megalitizma stvari polako dolaze na svoje. Sada je jasno da je u Evropi do Neolita postojala samo haplogrupa I i da su svi oni kameni spomenici (dolmeni i menhiri) po Evropi njihova kultura.
Još prije par godina sam pisao na neki stranim forumima da su legende o divovima u mitologijama Kelta, Germana i Slovena zapravo susret doseljenih Indoevropljana (R1a i R1b) sa starosjediocima I haplogrupe, koji su u tjelesnoj građi bili daleko veći od došljaka, a s obzirom da u svakoj mitologiji ima pretjerivanja oni su te nešto krupnije pripadnike I haplogrupe opisivali kao divove.
Najprisutnije je to u skandinavskim sagama, divovi Jotnari, zatim Fomorians u irskim legendama, Basajaun kod Baska...
I veliko kamenje, dolmeni je zapravo po predanju tih naroda ostalo od divova, jer "logično je da su ih samo divovi mogli podići". Možda i tu treba tražiti trag mitoloških priča o divovima.