Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ti si neki ubaceni element, vidim ja ;)
istovremeno radis za Hrvate i Bugare ))))

odakle su ta dva sa 19? SRB ili CG?

u Srbiji i CG po 19 i ova dva od 20 su u CG samo...Ostali koji su mi blizi uglavnom se srecu po 19 na kraju isto. Ne znam, stice se jak utisak da bi mogao da bude DYS448 19. Takodje ona 4 iz Hrvatske sto se potpuno poklapaju samnom imaju svi DYS448 19...

Poslednja izmena:
Хеј здраво Кор,
према чему се одређује та разлика, мислим на 1000 година од заједничког претка? Да ли је то маркер 448 или маркер ГАТА?

Aj ja da ti odgovorim otprilike kolko tolko dok ne bude on tu... :D Racuna se valjda po nekom prilicno standardnom broju godina na kojem se desavaju te mutacije u tim markerima ...

Хеј здраво Кор,
према чему се одређује та разлика, мислим на 1000 година од заједничког претка? Да ли је то маркер 448 или маркер ГАТА?

Uzima se grubo da je 1 mutacija na 17 markera = 250 godina. 4 mutacije=1000 godina.
To opet zavisi koji su markeri u pitanju. Neki mutiraju brze a drugi sporije. Ukoliko su markeri koji mutiraju brze, onda ta razlika moze da bude i znatno manja. Ukoliko su u pitanju oni sporomutirajuci, moze da bude i veca.

To je ukratko to.

investigator:
...
Ko želi da proba evo linka http://dienekes.awardspace.com/calc/rac/ a evo i rasnih tipova sa objašnjenjima http://dienekes.awardspace.com/calc/rac/
...
Занимљив калкулатор. Мени је као резултат испало да сам ирано-нордоид, што ме искрено речено ипак изненађује, јер бих се пре сврстао у неки робуснији тип попут кромањонца.

Да ли неко може да ми објасни шта све ове бројке значе?

Your cephalic index is: 71.4 (dolichocephalic)
Your height/length index is: 61.9 (orthocephalic)
Your height/breadth index is: 86.7 (acrocephalic)
Your facial index is: 95.3 (hyperleptoprosopic)
Your upper facial index is: 58.6 (leptene)
Your nasal index is: 69.8 (leptorrhine)
Your estimated endocranial volume is: 1515 cc (aristencephalic)
Your estimated brain weight is: 1418 gr

Euclidean Distance Mahalanobis Distance Cosine Similarity
Proto-Europoid: 24 48 -0
Mediterranoid: 17 19 0.16
Alpinoid: 18 15 -0.14
Irano-Nordoid: 13 9 0.35
Dinaroid: 24 23 -0.49

Your classification is Irano-Nordoid (using Euclidean distance), Irano-Nordoid (using Mahalanobis distance), and Irano-Nordoid (using Cosine similarity).

According to Euclidean Distance:

You are metrically closest to Plate 24, Figure 2 (distance = 9)
You are metrically furthest from Plate 5, Figure 1 (distance = 55)

According to Mahalanobis Distance:

You are metrically closest to Plate 23, Figure 1 (distance = 6)
You are metrically furthest from Plate 5, Figure 1 (distance = 130)

According to Cosine Similarity:

You are metrically closest to Plate 24, Figure 2 (similarity = 0.62)
You are metrically furthest from Plate 12, Figure 3 (similarity = -0.745)

А само успут да питам, где ви радите те анализе својих гена, како изгледа да процедура и колико је та анализа поуздана?

Ех ово је веома интересанто...да ли постоји било каква библиографија? Или било какав линк гдје могу мало више ”продубити” тематику.

Uzima se grubo da je 1 mutacija na 17 markera = 250 godina. 4 mutacije=1000 godina.
To opet zavisi koji su markeri u pitanju. Neki mutiraju brze a drugi sporije. Ukoliko su markeri koji mutiraju brze, onda ta razlika moze da bude i znatno manja. Ukoliko su u pitanju oni sporomutirajuci, moze da bude i veca.

To je ukratko to.

imam jedno pitanje.......svako od nas ima po dve babe i dvojicu deda jel tako? pomnožite taj broj sa dva i dobićemo da imamo po četiri prababe i četvoricu pradeda =8 predaka............ako uzmemo na pr. da se svakih 25 godina radja dete tj. dodaje se nova grana a ako se gleda period od pre samo 100 godina svako od nas ima po 16 predaka.......dalje se brojka rapidno uvećava......... pre 125 godina po 32 pretka pre150 64 pretka 175godina 128 i pre dvesta godina 256 predaka............... pre samo 300 godina imali smo 4096 predaka....i tako množeći dobijamo da smo pre 1000 godina imali 1099511627776(ko mi ne veruje neka pomnoži) predaka........to je jedan trilion predaka......ako se to još pomnoži sa brojem spermatozoida tu tek nastaje haos u mojoj glavi...........e sad na kog se tacno pretka od ovih trilion( pošto preko toga ne znam ni da brojim) računaju ovi geni i treba li da uzimam u obzir broj spermatozoida?
Unapred zahvalan VelikiKombinator!

imam jedno pitanje.......svako od nas ima po dve babe i dvojicu deda jel tako? pomnožite taj broj sa dva i dobićemo da imamo po četiri prababe i četvoricu pradeda =8 predaka............ako uzmemo na pr. da se svakih 25 godina radja dete tj. dodaje se nova grana a ako se gleda period od pre samo 100 godina svako od nas ima po 16 predaka.......dalje se brojka rapidno uvećava......... pre 125 godina po 32 pretka pre150 64 pretka 175godina 128 i pre dvesta godina 256 predaka............... pre samo 300 godina imali smo 4096 predaka....i tako množeći dobijamo da smo pre 1000 godina imali 1099511627776(ko mi ne veruje neka pomnoži) predaka........to je jedan trilion predaka......ako se to još pomnoži sa brojem spermatozoida tu tek nastaje haos u mojoj glavi...........e sad na kog se tacno pretka od ovih trilion( pošto preko toga ne znam ni da brojim) računaju ovi geni i treba li da uzimam u obzir broj spermatozoida?

Ma samo po muskoj liniji ide prenosenje Y hromozoma ... Nebitno koliko ko ima dece, osim ako nije porodicno stablo ili nesto ..

Hahahah odlicno pitanje i mene zanima ;)

Uglavnom na sve, zato je ispalo da imaš malo veće uši od proseka.

Pitanje za forumase - Kako ja mogu da saznam koju halogrupu imam ? Tacnije,da ako je moguce tako saznam da li su moji preci Sloveni ili ( kao sto predpostavljam) neki od starosedeoca ?
Jedan hrvatski novinar je testirao svoje hromozome i ispostavilo se da pripada starosedelackoj grupi,ne Slovenima...

Na pojedinačnom nivou testiranje ne može da pokaže ko su ti preci već eventualno pokazuje kog porekla ti je bio neki pra -pra -pra deda i ništa više. Evo daću ti primer. Ako je neki tvoj pra-pra -pra . . . . deda koji ima Dinaric hg(I2a1b1a), još u antičko doba (prvi vek nove ere) otišao u Afriku i tamo usput oplodio neku crnkinju pa njihov sin kad je porastao i živeo sa crncima oženio se sa crnkinjom pa dobio sina koji je isto tako oženio crkinju i dobio sina , a onda sledeća generacija isto tako . I u narednih na primer (lupam) 25 generacija iz te muške linije muškarci se žene sa crnkinjama da bi došli do današnjeg dana. Sad zamisli da današnji potomak iz te muške linije napravi testiranje i dobije rezult I2a1b1a Dinaric. Taj rezultat sam po sebi pokazuje da se radi o Slovenu a on crn ko ugarak. E sad pošto je ovaj primer sa crncima malo verovatan zameni crnce sa nekom drugom haplogrupom ili sa većim brojem haplogrupa (što je veća verovatnoća).
Na kolektivnom nivou je drugačija priča.

Poslednja izmena:
Po mojoj, gore navedenoj, studiji ispada da je svako od nas imao više predaka nego što je bilo ljudi na zemlji..........zaključak je: ili su nam preci bili vanzemaljci ili smo svi braća..........:kafa:

Pa ja ne znam sta ti tu cudno. Ako uzmes broj generacija kao dubinu a broj potomaka trenutnih kao sirinu onda vidis da kroz razmnozavanje ima sve vise potomaka a manje generacija. Tako da od 10 ljudi od pre 5000 god. imas potomstvo od na primer 56K ljudi danas a svako ima iza sebe po 3-4 generacije. Do dede racunaj. Tako da su se oni rasirili dok su im se iza kratile generacije. Pa niko nece da ima zivog pretka od pre 2000 godina :D Sad cu ja da idem kod 50x pra-pra dede u danasnju Nemacku posto mi odatle dosla linija na Balkan :D LOL

Tako da ako uzmes kao ekvivalent prostor onda se populacija rasprostranila u sirinu dok se iza krati dubina i tako osvoje i nasele neki prostor. Ali tako da u DNK ostaje broj tih generacija zabelezen "dubinski" tako da se isto tako odredjuje starost hpl grupe. Pa sve se reciklira i ide u krug....

Pitanje za forumase - Kako ja mogu da saznam koju halogrupu imam ? Tacnije,da ako je moguce tako saznam da li su moji preci Sloveni ili ( kao sto predpostavljam) neki od starosedeoca ?
Jedan hrvatski novinar je testirao svoje hromozome i ispostavilo se da pripada starosedelackoj grupi,ne Slovenima...

PAr stranica nazad imas adresu nase firme koja radi te testove..... Prelistaj ...

Ова карта није била у нас на теми, колико ја знам

694px-HaplogroupsEurope.png

Ту се лепо виде главне хаплогрупе и подручја која заузимају. Исто тако, лево горе имамо стабло где се види која хаплогрупа је проистекла из које.

Kor, ovu kartu koju si poslednju postavio, pa me interesuje.
Da li to znači da je neki Srbin sa I haplogrupom genetski bliži nekom Norvežaninu koji takođe ima neku I podgrupu nego nekom drugom Srbinu sa R1 haplogrupom ?

To ne znači da su oni genetki bliski već da su neki njihovi pra pra pra. . . pra dedovi iz muške linije bili genetski bliski.
Pročitaj moj post na ovoj strani ili link koji je postavio mlađo82

Poslednja izmena:
Пошто је био споменут онај Диенекес калкулатор, хтео бих само да питам шта ове бројке тачно значе:

А друга ствар која ми није сасвим јасна, да ли се једна одређена хаплогрупа може аутоматски сврстати и једној одређеној групацији народа (пример И2 = динарац) или исто тако неко са претежно И2 може бити и такозвани тип медитеранца?

Battlecat:
Koja , su plemena, kulture karakteristicna za I2a1 ? Tipa, Vikinzi, Kelti, Lombardi i tako kod ostalih... Koja su to bila ovde u ovoj ?
Ово је би комплетан резултат:

Your cephalic index is: 71.4 (dolichocephalic)
Your height/length index is: 61.9 (orthocephalic)
Your height/breadth index is: 86.7 (acrocephalic)
Your facial index is: 95.3 (hyperleptoprosopic)
Your upper facial index is: 58.6 (leptene)
Your nasal index is: 69.8 (leptorrhine)
Your estimated endocranial volume is: 1515 cc (aristencephalic)
Your estimated brain weight is: 1418 gr

Your classification is Irano-Nordoid (using Euclidean distance), Irano-Nordoid (using Mahalanobis distance), and Irano-Nordoid (using Cosine similarity).

According to Euclidean Distance: You are metrically closest to Plate 24, Figure 2 (distance = 9)
According to Mahalanobis Distance: You are metrically closest to Plate 23, Figure 1 (distance = 6)
According to Cosine Similarity: You are metrically closest to Plate 24, Figure 2 (similarity = 0.62)

Мада иако нисам сад неки добар познавалац антропологије, чини ми се да Диенекес у ирано-нордоиде сврстава нордиде, атланто-медитеранце и ираниде. Тако да би најпре могао бити сврстан у атланто-медитеранце, мада ни не изгледам баш као типичан а-м, јер некако робустније изгледа, тако да предпостављам да имам још један релативно доминантан удео (можда кромаљонски). Е сад би било занимљиво када би којим случајем неко са сличним размерама већ имао урађен генетски тест, па да се види каква је процентуална подела појединачних типова.

To ne znači da su oni genetki bliski već da su neki njihovi pra pra pra. . . pra dedovi iz muške linije bili genetski bliski.
Pročitaj moj post na ovoj strani ili link koji je postavio mlađo82

Pročitao sam, razumem to što si pisao u poruci.
No, to bi značilo da srpski I i skandinavski I negde u prošlosti imaju zajedničkog pretka ili tačnije predačku haplogrupu koja se nalazi u bližoj prošlosti nego zajednička haplogrupa dva srbina I i R1 grupe. (jasno, govorimo smo o muškoj liniji).

Kao što je Kor napisao.
Kor:
Da, pravilno reci krinka5. srpskim I je genetski blizi rodjak (po muskoj liniji) neki skandinavski I nego slovenski R1a.
Razlika je recimo u tome da su se I i R1a razdvojili pre nekih 50000 godina, dok su se I1 i I2 razdvojili pre 25000.

Sve su to ipak samo relativne kategorije.
Na to sam mislio.

Jasno je da se etnolingvističke skupine oblikuju jezikom, običajima i istorijom i tradicijom, a po najmanje nekakvim haplogrupama.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back