Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam jesam li bio jasan s pitanjem......interesuje me ustvari da li je bilo koja podgrupa E1b-ovaca mogla otici na sever i ucestvovati u genezi Slovena/roditi se medju njima(negde recimo oko Karpata) i onda prilikom seobe Slovena vratiti se na Balkan ili svi danasnji balkanci koji nose E1b sede ovde hiljadama godina?Ako je predak balkanskih I-ovaca rodjen na Visli, a demografsku eksploziju doziveo tek u zapadnoj Hercegovini, da li je takav slucaj moguc i sa nekom(bilo kojom) podgrupom E1b-ovaca ili ne?To sam ustvari hteo da pitam, ne morate citav rezime praviti..hvala.

Mi za sada nemamo detaljnije uradjeno poredjenje snipova E1b sa prostora srednje Evrope i onih sa Balkana. Dok se to ne dogodi, mozemo samo da nagadjamo. Logika govori da E1b nisu ucestvovali u slovenskim migracijama posto se nisu ravnomerno rasirili po podrucjima koja zauzimaju preostale dve osnovne slovenske haplogrupe.

Ne znam jesam li bio jasan s pitanjem......interesuje me ustvari da li je bilo koja podgrupa E1b-ovaca mogla otici na sever i ucestvovati u genezi Slovena/roditi se medju njima(negde recimo oko Karpata) i onda prilikom seobe Slovena vratiti se na Balkan ili svi danasnji balkanci koji nose E1b sede ovde hiljadama godina?Ako je predak balkanskih I-ovaca rodjen na Visli, a demografsku eksploziju doziveo tek u zapadnoj Hercegovini, da li je takav slucaj moguc i sa nekom(bilo kojom) podgrupom E1b-ovaca ili ne?To sam ustvari hteo da pitam, ne morate citav rezime praviti..hvala.

Мени си био јасан, али њему ниси:

Кор: Mi za sada nemamo detaljnije uradjeno poredjenje snipova E1b sa prostora srednje Evrope i onih sa Balkana. Dok se to ne dogodi, mozemo samo da nagadjamo. Logika govori da E1b nisu ucestvovali u slovenskim migracijama posto se nisu ravnomerno rasirili po podrucjima koja zauzimaju preostale dve osnovne slovenske haplogrupe.

То је оно што понављам, релативно скоро се део И2 пред најездом Е1б и Ј2 покренуо према северу ( документовано) и тамо засновао заједницу са Р1а. Није прошло дуго, па су почели да се враћају оснажени. Суштина целе приче је да су отишли као Трачани, као Трачани направили заједницу у Припјату са припадницима Р1а који су говорили уралски језик чија јединствена аглутинативна морфологија је још увек присутна у мађарском и немачком, па донекле и у руском , а вратили се као Словени. На Балкану се сада проналазе џепови старе предсловенске И2а1 ДНК која је претходила овој данашњој.

Poslednja izmena:
Ajd baš vezana mi misao sa onim pitanjem na temi o Rumunima. Kakva je hpl slika kod njih, jel stvarno imaju većeg udela nekih antičkih naroda ili su mahom balkansko-slovenske grupe ... ?
Довољно ти је да знаш да су Срби и Молдавци много сличнији међусобно, те да су пресечени Румунима. То није природан процес већ уклињавање Е1б, Ј2 и Р1б од југа према северозападу. Ситуација у некадашњој Влашкој и Молдавији је много ближа словенском стандарду.

Довољно ти је да знаш да су Срби и Молдавци много сличнији међусобно, те да су пресечени Румунима. То није природан процес већ уклињавање Е1б, Ј2 и Р1б од југа према северозападу. Ситуација у некадашњој Влашкој и Молдавији је много ближа словенском стандарду.

Aha, znači ipak ima dosta tih originalnih nosioca jezika kod Rumuna ? To me zanimalo dal im je to njihovo ili su mahom odjednom nekako počeli da pričaju tako ...

E baš se nasmijah. pazi potiču od bogumila koji su slavili cigansku slavu Jurjevdan (Jurjevdan u istočnoj Hercegovini). Ukratko, što je babi milo, to joj se i snilo...

Stvarnost je ipak nešto drugačija:

Pogledajte prilog 234617
Pogledajte prilog 234618

Tani, Ulcinj 1436. god., od njih u Prištini (Kosovo); vidi: Tano
Tano, Ulcinj (u 13. v.) i Kotoru; u Ulcinju (1436. god.) Tani

Из које је ово књиге?

Раније се писало о томе,али да не читам све од почетка,код жена не може да се утврди хаплогрупа али сте и за њих стављали ознаке H,U па ме занима шта се код жена може одретити на ген. тестом ?

Žene nemaju ,samo muškarci, žene imaju žensku grupu koje samo žene nasledjuju od žene .... Majka na ćerku. Ali muško dete uvek nosi hpl od oca jer se prenosi isključivo muškom linijom.

Žene nemaju ,samo muškarci, žene imaju žensku grupu koje samo žene nasledjuju od žene .... Majka na ćerku. Ali muško dete uvek nosi hpl od oca jer se prenosi isključivo muškom linijom.

Nosi musko dete i haplogrupu majke, samo sto je ne predaje potomstvu, vec ce tu haplogrupu predati majka njihove dece.

Znaci, te "zenske" haplogrupe se mogu odrediti i kod muskaraca,

Evo vidim da se DNK testovi sada mogu raditi i u Srbiji.

http://www.dnk.rs/Pra-poreklo

Cena od 12000rsd i nije preterana

Jedino sto nisu napisali o kojoj se rezoluciji radi.

E super, ja sam bio pokrenuo tu priču , mada sam odustao zbog mogućih komplikacija u pošti. Jer sam imao problem za mnogo normalnije stvari kad sam slao nešto. Ljudi su jako zatucani, a nemam vremena da priuštim jurnjavu sa debilima i tako dalje imajući mnogo bitnije obaveze i pripreme....

Pa sam hteo da radim van Srbije , ali ovo je super ako može ovako ... Cena je dobra isto.

cena je za nijansu veca od cene koja bi bila u inostranstvu
Ipak mislim da je ona sasvim OK

Tim vise, imaju predstavnistva u vise gradova po Srbiji

http://www.dnk.rs/Cenovnik4

Kontakt

Beograd
Svetozara Ćorovića 10
(ugao sa Vladetinom ulicom)
11120 Beograd

Telefon: +381 (0)11 218 2111
Faks: +381 (0)11 334 9250
Email: informacije@dnk.rs

Radno vreme:
Ponedeljak - petak: 9:00 do 19:00
Van radnog vremena nas možete pozvati na +381 (0)65 218 2111

http://maps.google.com/maps/ms?vpsr...78687&spn=0.005328,0.009313&z=15&source=embed

Ogranak Novi Sad
Braće Ribnikar 6 / 1
(pasaž pored Credit Agricole banke)

Ogranak Niš
Generala Bože Jankovića 27
18000 Niš

U Nišu prethodno zakazati dolazak telefonom ili emailom.
Telefon: +381 (0)18 599 222
Mobilni: +381 (0)65 551 2729
Email: informacije@dnk.rs

Ako prodje sve kako treba u toku sledeće nedelje ću da imam rezultat :D Ako ispadnem Šiptar automatski priznajem Kosovo da znate :D :P

Elem, nije mi samo bio totalno jasan jedan deo gde kažu: " Mana ove metode jeste da se dobija pra-poreklo samo jednog pretka. Deset generacija unazad (oko 250 godina) svaki od nas ima oko 1.000 predaka. Iz tog razloga ovaj test ne daje kompletnu informaciju o tome odakle zaista potičemo."

Kako deset generacija ?

Ako imam neku hpl grupu koja je na primer 2,5K godina kako to deset generacija ?

Možda misle na neke mutacije detaljnije uz opštu hpl grupu ?!

Ako prodje sve kako treba u toku sledeće nedelje ću da imam rezultat :D Ako ispadnem Šiptar automatski priznajem Kosovo da znate :D :P

Elem, nije mi samo bio totalno jasan jedan deo gde kažu: " Mana ove metode jeste da se dobija pra-poreklo samo jednog pretka. Deset generacija unazad (oko 250 godina) svaki od nas ima oko 1.000 predaka. Iz tog razloga ovaj test ne daje kompletnu informaciju o tome odakle zaista potičemo."

Kako deset generacija ?

Ako imam neku hpl grupu koja je na primer 2,5K godina kako to deset generacija ?

Možda misle na neke mutacije detaljnije uz opštu hpl grupu ?!

To hoce da kazu da ce se tvoj rezultat poklapati sa jos necijim ko je radio test ako vam je zajednicki predak ziveo 250 godina unazad.

To jeste, ako ti je neko rodjak sa kojim si imao zajednockog pretka pre 100 godina, necete moci utvrditi da imate zajednicko poreklo staro 100 godina, nego ce se ono zaokruzivati na onog cukundedu koji je ziveo pre 250.

To je posledica broja markera koji se rade na testu. Kada ih je vise, rezultati su precizniji i mogu se naci rodjaci koji su blizi po poreklu. Mislim da ova firma radi test (pretpostavljam) na 12 markera pa su zbog toga i rezultati grublji.

Isti takav test kod IGENEA-e kosta 90eur. Sto znaci, tu negde.

Bilo bi mnogo bolje da rade sa 37 markera (kod IGENEA-e to kosta 130eur) ali za ovakvu zemlju k'o sto je Srbija i 12 je misaona imenica. Valjda ce i ovi nasi pojacati ako se bude videlo da postoji interes kod naroda.

Kontaktirao sam gorepomenutu firmu da proverim neke detalje i dobio sam sledeci odgovor:

U oviru utvrdjivanja Y haplotipa analiziraju se sledeci lokusi: DYS456, DYS389I, DY390, DYS389II, DYS458, DYS19, DYS385ab, DYS393, DYS391, DYS439, DYS635, DYS392, Y GATA H4, DYS437, DYS438 i DYS 448

Znaci, nije 12 vec 16 markera (lokusa). S obzirom da IGENEA radi test na 12 markera za 90eur, ispada da se kod nas test na 16 markera moze dobiti za 110.

Што очекујеш? :lol:

Hmm, stvarno ne znam. Toliko toga može da bude, s'obzirom da je ćaletova familija svetlog tena , tršave kose,plavih očiju i jake gradje do 180-2,3 cm visine i svi izrazito liče jedni na druge. Tako da ima anegdota u tom kraju kao ako odeš prvi put će da te poznaju lokalne babe i to da si kao iz te familije i da te usmere na tu stenu gde ovi žive koja se zove Rid od Hrid valjda. Što se mom ćaletu i desilo stvarno :D Mada ja nikad nisam bio.

Tako da ko zna šta može da ispadne... Ne bi me čudilo ništa pravo da ti kažem :D

Онда си Албанац. тако барем они сами себе описују :hahaha:

Ne ne Šiptar , šiptar i to najlepši :D haha :D Šta znam, videćemo :D Doduše u zezanju kažu da ličim da Italijana ili na one rimske statue kad mi poraste kosa malo :D LOL :D Čak jednom i grupa Italijana dala Italijansko ime pošto ličim na njih kao i mene jedino tako zvali od svih tu odavde:D Alesandro hahha ...Mada pravo ime mi nije ni slično, Vladimir :D LOL

Nego ko zna, videćemo, može svašta da bude :D

Ne ne Šiptar , šiptar i to najlepši :D haha :D Šta znam, videćemo :D Doduše u zezanju kažu da ličim da Italijana ili na one rimske statue kad mi poraste kosa malo :D LOL :D Čak jednom i grupa Italijana dala Italijansko ime pošto ličim na njih kao i mene jedino tako zvali od svih tu odavde:D Alesandro hahha ...Mada pravo ime mi nije ni slično, Vladimir :D LOL

Nego ko zna, videćemo, može svašta da bude :D

На римске статуе? :lol: Јави нам кад добијеш резултате.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back