Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pokusavam da razumem ovde napisano i nikako mi ne ide...... Sta su zeleli sa ovim da kazu? Da se I2a1 nisu mrdali sa mesta? Ako ovako razmisljaju ozbiljni naucnici onda kuku nama.

Da su ove neolitic migracije upadale i na neki nacin preuzele teritoriju od paleolitic ( to je ovo enroaching ). E sad koji su koji ? I sta to onda znaci ako mozes malo da pojasnis ?

Pokusavam da razumem ovde napisano i nikako mi ne ide...... Sta su zeleli sa ovim da kazu? Da se I2a1 nisu mrdali sa mesta? Ako ovako razmisljaju ozbiljni naucnici onda kuku nama.

Bog sami zna zašto su napisali to što su napisali i zašto su grupisali R1a1 sa I i obe grupe proglasili za paleolitske. Dobio sam od Brazilca pun članak, pa kad pročitam valjda će mi biti jasnije šta su mislili tj. da li su mislili paleolitske po porijeklu ili paleolitske u smislu da se nisu micali sa mjesta na kome su danas. Ajde, za I mi je jasno da ima takvih tvrdnji, ali za R1a prvi put čujem.

Inače ovo istraživanje je dosta blisko po rezultatima onom prvom istraživanju za Srbiju High-Resolution Phylogenetic Analysis of Southeastern Europe Traces
Major Episodes of Paternal Gene Flow Among Slavic Populations
iz 2005. Procenat I2a haplogrupe je identičan, E1b takođe, jedino je R1a bio nešto niži, a nije nađen G2a, ali zato ima 7% haplogrupe K. Za ovo prvo istraživanje uzorci su uzimani u Beogradu. Za ovo poslednje nije specificirano, samo piše da im je provjeravano porijeklo dva koljena unazad.

Bog sami zna zašto su napisali to što su napisali i zašto su grupisali R1a1 sa I i obe grupe proglasili za paleolitske. Dobio sam od Brazilca pun članak, pa kad pročitam valjda će mi biti jasnije šta su mislili tj. da li su mislili paleolitske po porijeklu ili paleolitske u smislu da se nisu micali sa mjesta na kome su danas. Ajde, za I mi je jasno da ima takvih tvrdnji, ali za R1a prvi put čujem.

Inače ovo istraživanje je dosta blisko po rezultatima onom prvom istraživanju za Srbiju High-Resolution Phylogenetic Analysis of Southeastern Europe Traces
Major Episodes of Paternal Gene Flow Among Slavic Populations
iz 2005. Procenat I2a haplogrupe je identičan, E1b takođe, jedino je R1a bio nešto niži, a nije nađen G2a, ali zato ima 7% haplogrupe K. Za ovo prvo istraživanje uzorci su uzimani u Beogradu. Za ovo poslednje nije specificirano, samo piše da im je provjeravano porijeklo dva koljena unazad.

Ovolika iznenadna pojava G2a stvarno iznenadjuje. To nisu mogli biti K* iz citiranog istrazivanja posto je G pre K i ne leze u jednom poredku. Da ja znam, do sada skoro da nisu ni postojali u prethodnim istrazivanjima (mada je logicno da postoje u nekom manjem stepenu).

za E1b se slazem da je u granicama, J2, takodje.

Opet..... nesto mi ovde nije bas najcistije, da budem iskren.

Poslednja izmena:
pa jeste to tako u tekstu ali po njima ispada da se paleolithic nisu mrdali sa Balkana )))))))
Ovi kako su poceli ce da budu jos gori od Primorca ))))))

Ja mislim da je ovo srpski odgovor na Primorca po principu: E sad ćemo da vidimo ko je najstariji na Balkanu. Ako nam ne hvata I grupe, dodaćemo i R1a. Bitno je samo da smo tu od poslednjeg ledenog doba.

Pročitao sam tekst. To je već čista šizofrenija. Pola teksta tvrde da je bilo neolitskih migracija i izmjene stanovništva, pa onda opet da nije bilo već da je bila kulturna difuzija. Pa onda zašto smatraju da je R1a paleolitski, a R1b nije, ali opet ništa ne kažu da li smatraju da je R1a na Balkanu od paleolita. Pa onda na jednom mjestu čak kažu da su jedine dvije mezolitske haplogrupe na Balkanu E1b i I. Ne zna čovjek šta da misli. Jedino vrijedno što inače treba uzimati iz ovakvih studija jeste terenski rad i konkretni rezultati uzetih uzoraka. Sve ostalo je: pusti niz vodu.

@Kor !! Šta je sad ovo?
Jel su ovi novi podatci razvalili tvoju teoriju o doseljenju I2a na balkan ili moramo još malo čekat:)Molio bih doktora @Kor-a da mi odgovori pošto ovi novi podatci potkopavaju njegovu teoriju o srpskoj I2a haplogrupi.

Poz iz hladnog Splita

Lipi moj, ovo ima tocno toliku uporabnu vrijednost koliko i dumine Dr Primorca. Opcenito, svoj znanstveni pristup sam objasnio na direktnom priimjeru mutacija, tako da ne postoji ni najmanja vjerojatnost da pucanstvo Dalmacije koje ima DYS19=14 moze da bude starije od pucanstva nositelja DYS19=16 obitavajuceg u recimo Bjelorusiji.
Tko ne moze spoznati jedan tako prost obrazac, ne treba ni da komentira ove stvari, ne?

Gospe ti Sinjske, kako parlam ovaj Hrvatski, moga bi radit na HRT.

Lipi moj, ovo ima tocno toliku uporabnu vrijednost koliko i dumine Dr Primorca. Opcenito, svoj znanstveni pristup sam objasnio na direktnom priimjeru mutacija, tako da ne postoji ni najmanja vjerojatnost da pucanstvo Dalmacije koje ima DYS19=14 moze da bude starije od pucanstva nositelja DYS19=16 obitavajuceg u recimo Bjelorusiji.
Tko ne moze spoznati jedan tako prost obrazac, ne treba ni da komentira ove stvari, ne?

Pa Issa mi ,moga bi proć na Hrt-u otkad su došli ovi iz kukulele koalicije.

Dobro,dobro. Vidim da ćemo morat još čekat da se otrizniš od svoje infišanosti u te svoju kvazilazi znanosti:)
Samo šta budeš duže čeka biće ti strašnije.Stoj mi dobro lipi moj

Brate stvarno pricas hrvatski , alal vera :D;)

Zamislite sta se desilo.... na jednom vrlo dobrom (mozda i najjacem) forumu posvecenom genetickoj genealogiji je zabranjeno spominjanje imena Srbin!!!! sada je svako spominjanje tog imena oznaceno kao S***.

Ovo se da ja znam nije desavalo ni na mnogim drugim forumima mnogo nenaklonjenijim Srbima.
I sta reci na sve to....
Ko je rekao da je nacizam porazen '45?

Poslednja izmena od moderatora:
Strasna stvar.... ne samo da je pominjanje reci Serb zabranjeno vec je precrtano i na crtezima!!!!

20120214183603.png

Хајде, пишите мало о фенотипу разних група! Како је изгледао прародитељ ове наше лепоте од нације? Како прамати? Како наше стрине, ујне, стричеви и остала родбина ближа и даљна. Можда нас то занима више од комбинације слова и бројки. У неку руку породични албум као заокружење генетичког истраживања.

Poslednja izmena:
Nisam doduše trpao R1b u germansko, već I1 i I2b (po staroj nomenklaturi). Moguće je da bi se i nešto od R1b moglo tu strpati. Slovensko su R1a1+ I2a Dinaric, a ostalo je neolitsko istočnjački miks.

i1d1 koji preovladjuje u uzorku iz Srbije verovatno nije poreklom od germanskih plemena iz novijeg vremena...
ako pogledamo raspodelu i1d1 (P-109), postoji 1 primerak u Nemackoj, Hrvatskoj, severnoj Italiji, delu Spanije koji su drzali Suebi, i nesto vise u Skandinaviji i UK, ali sve neuporedivo manje od 5% u uzorku iz Srbije...
nema ga u delovima spanije koji su drzali Goti, niti u delovima istocne Evrope koje su drzali Goti

http://www.familytreedna.com/public/yDNA_I1/default.aspx?section=ymap

sasvim je moguce da je ovaj deo I1 putovao sa I2a2-Din + R1a proto-Srbima duze vreme...
takodje dobar deo R1a je verovatno vec bio na Balkanu pre Srba... na to ukazuje cinjenica da Makedonci i Albanci iz Makedonije imaju podjednake frekvence R1a, ali ne i I2a-Din koji skoro da ne postoji medju Albancima, a medju Makedoncima je na nivou ovog ispitivanja iz Srbije.....

Хајде, пишите мало о фенотипу разних група! Како је изгледао прародитељ ове наше лепоте од нације? Како прамати? Како наше стрине, ујне, стричеви и остала родбина ближа и даљна. Можда нас то занима више од комбинације слова и бројки. У неку руку породични албум као заокружење генетичког истраживања.

S obzirom da je haplogrupa I jedina za koju se sa veliko sigurnošću može reći da je bila u Evropi u paleolitu ja ti evo predstavljam fenotip naše strine:
Venus_von_Willendorf_01.jpg

Kao što vidiš proporcije su savršene, frizura je tzv. mini val alias trajna (i to je tad bilo u modi) i poruka koju naša strina nosi je : bolje da ljulja nego da žulja...

S obzirom da je haplogrupa I jedina za koju se sa veliko sigurnošću može reći da je bila u Evropi u paleolitu ja ti evo predstavljam fenotip naše strine:
Venus_von_Willendorf_01.jpg

Kao što vidiš proporcije su savršene, frizura je tzv. mini val alias trajna (i to je tad bilo u modi) i poruka koju naša strina nosi je : bolje da ljulja nego da žulja...

A sta ako ti nemas I ili neko od forumasa ovde. Covek koji je ziveo u to vremenu ima stotina miliona potomaka.

Pored toga da je jako upitno dal je to slika prave zene ili skulptura jedne boginje plodnosti.

Poslednja izmena:
Naleteo sam na jedan odlican i lepo odradjen primer koji objasnjava razliku izmedju kentum i satem jezika, pa nije lose da se ljudi informisu o tome:

I'd like to explain here what the Centum/Satem split is all about:
the three sounds in question which the split is all about are reconstructed for Proto-Indo-European as *k´ *g´ *g´h. These are called the palato-velars.

- In the Centum languages (Celtic, Germanic, Italic, Greek and Tocharian), they are merged with the so-called "plain" velars (*k, *g, *gh).

- In the Satem languages (Albanian, Armenian, Balto-Slavic, Indo-Iranic) they are turned into fricative sounds (such as s, z, ʃ, etc.).

To pick some good example:

English "hundred", Breton "kant", Latin "centum", Greek "Hekaton" vs. Latvian "simts", Russian "sto", Sanskrit "satam"
English "gold" vs. Latvian "zelts" and Russian "zoloto"
Gothic "taihun", Gaulish "decametos", Latin "decem", Greek "deka" vs. Latvian "desmit", Russian "desyat", Sanskrit "dasa"

So, it's pretty clear that Dacian was a Satem language ("zalmos", "briza"). There's additionally Dacian loanwords in both Albanian and modern-day Romanian.

Oh, and by the way, Old Prussian is a Baltic language, not a Germanic one.

Moze li neko da pojasni malo kako ide slanje i vracanje genetskog testa. Narucio sam juce onaj basic plus sto mi je preporucio cenjeni kolega investigator ali sad bih da znam iskustva i info o slanju nazad i enventualnim iskustivma u isporuci. Posto sam pre neki dan slao paket u Australiju i 3 dana nisu mogli da se snadju u Jagodini u glavnoj posti dal moze , ne moze i pritom me maltretirali i otvarali mi stvari pred svima kao da smo u konc logoru onda tek razmisljam sta li ce da rade za genetski test koji posve izgleda neobicno... Pa jel imate neke savete, iskustva ?

Moze li neko da pojasni malo kako ide slanje i vracanje genetskog testa. Narucio sam juce onaj basic plus sto mi je preporucio cenjeni kolega investigator ali sad bih da znam iskustva i info o slanju nazad i enventualnim iskustivma u isporuci. Posto sam pre neki dan slao paket u Australiju i 3 dana nisu mogli da se snadju u Jagodini u glavnoj posti dal moze , ne moze i pritom me maltretirali i otvarali mi stvari pred svima kao da smo u konc logoru onda tek razmisljam sta li ce da rade za genetski test koji posve izgleda neobicno... Pa jel imate neke savete, iskustva ?

Ha,ha...Sad se sjećam kad sam ja slao iz jedne male pošte. Kad sam objasnio starijoj službenici šta šaljem gledala me je kao međunarodnog teroristu koji šalje biološko oružje i to baš pred kraj njene smjene. Da sam to uradio u nečijoj drugoj smjeni, ne bi bilo problema. U svakom slučaju pretpostavljam da će te pitati šta šalješ, zbog carinjenja i sl. Koliko se ja sjećam nije bilo problema kod slanja, ali mislim da sam morao da predam otvoren koverat (pretpostavljam da si dobio onaj koverat sa mjehurićima), poslao sam preporučeno i stiglo je na njihovu adresu prilično brzo. Možda zavisi i od toga na koga naletiš u samoj pošti, tj. da li će neko iz straha da napravi frku.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back