Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Једном кад упрљаш крв готово је, треба доста генерација да прође да буде поново све чисто.
Изглед има везе са тим стварима по неким карактеристикама.....
Ево Ромкиње (Циганке) коју би доста њих класификовало као бијелкињу,али није и не може бити
scaled.php

Ana Nikolic Ciganka?

Ana Nikolic Ciganka?
Можда јој родитељи нису али деда или баба сигурно.
Тај податак сам нашао на једном сајту ђе има тема о класификацији људи и њу су окарактерисали као нечисту ...

А за тебе, па имам доминантан нордијски и динарски утицај. ;)
Мени си на први поглед личио на неког Руса.

Можда јој родитељи нису али деда или баба сигурно.
Тај податак сам нашао на једном сајту ђе има тема о класификацији људи и њу су окарактерисали као нечисту ...
Na "jednom sajtu", slobodno reci Stormfront :D Zna se odakle rasisti pristižu ;)

Uvijek se pitam zašto ova tema svako malo skrene u kačenje fotografija i komentarisanje izgleda kad se ne može na osnovu izgleda procjenjivati nečija genetika. To je moje mišljenje. iako sam i sam kačio fotografije. Ali kačio sam fotografije poznatih ljudi i njihovih haplogrupa jer sam htio samu temu učiniti atraktivnijom, a ne analizirati izgled tih ljudi i dovoditi ga u vezu sa haplogrupama. Ja ne mogu doduše reći da veza izgleda i genetike uošte ne postoji, ali je besmisleno samo na osnovu fotografija procjenjivati ko je koje haplogrupe. Ja vjerujem da postoji u čovjeku neko"šesto" čulo koje mu govori da li mu je neko genetski blizak ili dalek. Primjer su recimo Šiptari i Srbi. Dvije susjedne nacije koje u genetskom smislu predstavljaju jedne od udaljenijih nacija u Evropi. Neko vrijeme sam živio na Kosovu i ono što je stvar fakta je da sam svakog Šiptara mogao veoma lako prepoznati, bez da čujem da uopšte progovori. S druge strane, ja ne mogu tako brzo da prepoznam Bugare, Makedonce, Hrvate, Mađare i ostale Srbima susjedne nacije. Znači Šiptari imaju posebnu genetiku i posebnu antropološku sliku u odnosu na Srbe. U tom slučaju bih zaista mogao reći da se haplogrupe i genetika odražavaju na izgledu. Ali to je samo zato, uvjeren sam što se radi o tako jasno genetski distanciranim nacijama, kao što je slučaj i sa Ciganima koji nose specifičnu indijsku H haplogrupu i koji su bili getoizirani kroz cijelu istoriju, pa su zadržali i sopstveni poseban fizički izgled. Zato su uostalom i veoma svjetli Cigani ipak prepoznatljivi iako su ponekad čak svjetliji od nekih neCigana. Ali to nije stvar stepena svjetline kože ili boje očiju i kose, već opšteg utiska. Hoću reći da mi tom prilikom gledamo pod kožu i da nije samo fizički izgled taj koji je presudan.

Koнстантине,а зашто мислиш да пишу глупости?Доста знају о овој теми,једино се Лесандар понекад зајебава па те можда то дирнулоz:mrgreen:

Ili ti znas na kom Kromosomu lezi haplogrupa ili znas za sta je ta haplogrupa zasluzna, ili znas kako se ona nasledjuje.

Ne znas, ocigledno i nezna ni Lesander.

Y Kromosom ima samo malo genetske informacije koji su samo za jedno vezano to je da si muskog pola, niti ti haplogrupa odredjuje koje si boje kose, kozes ili, kolika ti je glava, lobanje, koje bolesti imas (samo ako nisu vezani za X kromosonom).

Y Kromosom ti je genetski material jedne linije pretka (muska linija) a sve ostale linije su ti gene isto nasledile. Svi muskarci koji imaju odredeni gen ako bi isli nazad preko muske linije bi dosli do zajednickog pretka, daleko od toga da svi lice jednog na drugog a kamoli na tog pretka koji je ziveo pre hiljadama godinama. Ispade da svaki sin samo nasledjuzje izgled oca a mi svi znamo da nije tako neko lici na majku, dedu po majci ili na babu po ocu.

Poslednja izmena:
Ne znas, ocigledno i nezna ni Lesander.

Y Kromosom ima samo malo genetske informacije koji su samo za jedno vezano to je da si muskog pola, niti ti haplogrupa odredjuje koje si boje kose, kozes ili, kolika ti je glava, lobanje, koje bolesti imas (samo ako nisu vezani za X kromosonom).

54,000.000 parova nukleotida, odnosno 54terabajta informacija, samo da ti dokaže da si muško? To možeš i na pišanju da vidiš. Malo je drugačija situacija Kole, prouči bolje.

54,000.000 parova nukleotida, odnosno 54terabajta informacija, samo da ti dokaže da si muško? To možeš i na pišanju da vidiš. Malo je drugačija situacija Kole, prouči bolje.

Y Kromosom ti je najmanji Kromosom mnogo manji od ostalih i to dosta puta.

X naprimer ti je visestrucno veci, ili znas sta su bolesti Hemofilija i Daltonizam i sto je najveci deo obolelih muskog pola.

Ili ti stvarno tvrdis da boja kose ili oci ima veze za Y Kromosom, sto onda zena imaju iste boje.

На основу грађе,корена носа,оштрих црта лица.А динараца има највише тамо где су Срби и они којима је српски језик матерњи а изјашњавају се данас као припадници неких других нација.

Ovde sam citao da svako musko dete nasledjuje ocev genetski kod, evo nekoliko slika mog oca i jedna slika mog dede, pa hteo bi da cujem i ostale forumase njihovo misljenje...

Moj cale na sluzenju vojnog roka u Puli, 1984 god.
cale.jpg

kad je imao 37 god.
cale2.jpg

snjimljen 2010 god.
cale1.jpg

Moj pokojni deda snimljen 1989 godine u vranjskoj-banji, iste godine je i umro. Na slici se vidi kako mu visi desna ruka koja mu je amputirana, u drugom svetskom ratu je ratovao na podrucje Drenice gde je bilo jako uporiste siptarskih balista, ranjen je marta meseca 1944 godine u okrsaju komunista sa drenickim balistima. Moj deda je imao mucan i tezak zivot u petu godinu umire mu majka, ranjavaju ga u 23 godini i tako skoro pola veka proziveo kao invalid.
DEDA1.jpg

Poslednja izmena:
Svako musko dete ima isti Y kromosom kao otac.

Ukupno svaki covek osim kod anomalije kao X0, ima 23 parova Kromosoma.

Sta se desi u vezi oplodnje ili da kazemo prostije sta se desava kod jebenje kad je zena u fazi kad moze da zatrudni i jedan spermatozoid uspe da dodje do jajne celije.

Iz majcinog DNK ona daje polovinu svojih kromosoma, odakle njoj te kromosome, od svojih roditelja naravno. Tako da svako ima u svakom kromosomskom paru
jedan od majke i jednog od oca. Tu je sad pitanje dal ce kromosom koji majka daje biti od njenog oca ili od njene majke (u ovom slucaju deda i baba). Svaka jajna celija ima svoj kod.

Tako da uzmemo X kromosom kao primer. Majka moze da daje kao nasledje X kromosom od babe ili od dede. Babin X kromosom moze da bude od prababe ili od pradede. Dedin X kromosom je od njegove majke jer muskarci uvek naslede x kromosom svoje majke, kao sto je y od oca.

Genetika ti je ziva loterija tako da je moguce da ti majka salje samo babine ili dedine gene (to je jos manje verovatno nego da se pobedi u lotu) a najcesce ti je to sve izmesano. Kazemo da imamo 22 kromosoma koji ti majka salje +x tako su uzmemo =M kromosomi od majke i d i b kao skracenica za babu i dedu.

Tako ti je moguca da ti majka salje 1Mb ili 1Md (od babe ili od dede), 2Mb ili 2Md, 3Mb ili 3Md i.t.d, naravno i xMb ili xMd sta je polni kromosom.

Spermatozoid od oca ista prica. On ti moze da salje ili od njegove majke ili od njegovog oca. Velika razlika je u tome dal je spermazoid ima x ili y kromosom, ako vodi x za sobom ti ces biti devojcica ako vodi y za sobom bices musko.

X kromosom je tri puta veci od Y sto osim polnih informacija ima i druge genetske informacije. Tako se neki bolesti retko vide kod zena jer oni imaju dva X i samo ako su jedan i drugi pokvareni ona od toga oboluje (u vezi incesta je to relativno cesto jer moguce da isti x ima dva puta)

XlinkRecessive.jpg

Ovako kako se prica ispade da celi tvoj izgled zavisi od toga kakav Y kromosom imas a to tako nije. Y je polni kromosom i to mu je i funkcija. Pored toga da ima i faktor mutacije, gen se promeni sam od sebi to kod svakog maltene ima mi smo tako gotovo svi mutanti.

Izvinjavam se za pravopis, ali nisam nikad iso u srpsku skolu a i slab sam u jezicima uglavnom.

Poslednja izmena:
Svako musko dete ima isti Y kromosom kao otac.

Ukupno svaki covek osim kod anomalije kao X0, ima 23 parova Kromosoma.

Sta se desi u vezi oplodnje ili da kazemo prostije sta se desava kod jebenje kad je zena u fazi kad moze da zatrudni i jedan spermatozoid uspe da dodje do jajne celije.

Iz majcinog DNK ona daje polovinu svojih kromosoma, odakle njoj te kromosome, od svojih roditelja naravno. Tako da svako ima u svakom kromosomskom paru
jedan od majke i jednog od oca. Tu je sad pitanje dal ce kromosom koji majka daje biti od njenog oca ili od njene majke (u ovom slucaju deda i baba). Svaka jajna celija ima svoj kod.

Tako da uzmemo X kromosom kao primer. Majka moze da daje kao nasledje X kromosom od babe ili od dede. Babin X kromosom moze da bude od prababe ili od pradede. Dedin X kromosom je od njegove majke jer muskarci uvek naslede x kromosom svoje majke, kao sto je y od oca.

Genetika ti je ziva loterija tako da je moguce da ti majka salje samo babine ili dedine gene (to je jos manje verovatno nego da se pobedi u lotu) a najcesce ti je to sve izmesano. Kazemo da imamo 22 kromosoma koji ti majka salje +x tako su uzmemo =M kromosomi od majke i d i b kao skracenica za babu i dedu.

Tako ti je moguca da ti majka salje 1Mb ili 1Md (od babe ili od dede), 2Mb ili 2Md, 3Mb ili 3Md i.t.d, naravno i xMb ili xMd sta je polni kromosom.

Spermatozoid od oca ista prica. On ti moze da salje ili od njegove majke ili od njegovog oca. Velika razlika je u tome dal je spermazoid ima x ili y kromosom, ako vodi x za sobom ti ces biti devojcica ako vodi y za sobom bices musko.

X kromosom je tri puta veci od Y sto osim polnih informacija ima i druge genetske informacije. Tako se neki bolesti retko vide kod zena jer oni imaju dva X i samo ako su jedan i drugi pokvareni ona od toga oboluje (u vezi incesta je to relativno cesto jer moguce da isti x ima dva puta)

XlinkRecessive.jpg

Ovako kako se prica ispade da celi tvoj izgled zavisi od toga kakav Y kromosom imas a to tako nije. Y je polni kromosom i to mu je i funkcija. Pored toga da ima i faktor mutacije, gen se promeni sam od sebi to kod svakog maltene ima mi smo tako gotovo svi mutanti.

Izvinjavam se za pravopis, ali nisam nikad iso u srpsku skolu a i slab sam u jezicima uglavnom.

Ovo dok shvatim treba mi jedno mesec dana, u svakom slucaju hvala na objasnjenju bar si se potrudio. Ja sam isao 5 godina u srpsku skolu, al djaba ne ide mi gramatik nikako. A gde zivis sad, ako nije neka tajna?

Uvijek se pitam zašto ova tema svako malo skrene u kačenje fotografija i komentarisanje izgleda kad se ne može na osnovu izgleda procjenjivati nečija genetika. To je moje mišljenje. iako sam i sam kačio fotografije. Ali kačio sam fotografije poznatih ljudi i njihovih haplogrupa jer sam htio samu temu učiniti atraktivnijom, a ne analizirati izgled tih ljudi i dovoditi ga u vezu sa haplogrupama. Ja ne mogu doduše reći da veza izgleda i genetike uošte ne postoji, ali je besmisleno samo na osnovu fotografija procjenjivati ko je koje haplogrupe. Ja vjerujem da postoji u čovjeku neko"šesto" čulo koje mu govori da li mu je neko genetski blizak ili dalek. Primjer su recimo Šiptari i Srbi. Dvije susjedne nacije koje u genetskom smislu predstavljaju jedne od udaljenijih nacija u Evropi. Neko vrijeme sam živio na Kosovu i ono što je stvar fakta je da sam svakog Šiptara mogao veoma lako prepoznati, bez da čujem da uopšte progovori. S druge strane, ja ne mogu tako brzo da prepoznam Bugare, Makedonce, Hrvate, Mađare i ostale Srbima susjedne nacije. Znači Šiptari imaju posebnu genetiku i posebnu antropološku sliku u odnosu na Srbe. U tom slučaju bih zaista mogao reći da se haplogrupe i genetika odražavaju na izgledu. Ali to je samo zato, uvjeren sam što se radi o tako jasno genetski distanciranim nacijama, kao što je slučaj i sa Ciganima koji nose specifičnu indijsku H haplogrupu i koji su bili getoizirani kroz cijelu istoriju, pa su zadržali i sopstveni poseban fizički izgled. Zato su uostalom i veoma svjetli Cigani ipak prepoznatljivi iako su ponekad čak svjetliji od nekih neCigana. Ali to nije stvar stepena svjetline kože ili boje očiju i kose, već opšteg utiska. Hoću reći da mi tom prilikom gledamo pod kožu i da nije samo fizički izgled taj koji je presudan.

Gde si ziveo na Kosovu?

Evo još jednog, ujedno i najnovijeg genetskog istraživanja za Srbiju. Istraživanje su radili beogradski univerzitet i univerzitet sa Floride. Iz abstracta se samo može zaključiti da Srbi imaju oko 58% haplogrupe I i R1a. Nažalost ne znamo koliko koje jer nisam uspio naći pun članak. Ako neko nađe, neka javi, ovo bi mogli biti veoma interesantni rezultati. Koliko vidim datum objave je 31.01.2012. Evo linka
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S037811191200073X

http://1.***************/-l0L7k8VZzB8/TzE4-MgYVSI/AAAAAAAAAtg/eiV-pUHnXw8/s1600/Srb.png

Odlično, Bane. Ovo nam treba. Koliko vidim sve je u granicama prethodnih istraživanja. Jedino mi se čini da je ukupni R1a1 povećan u ovoj studiji tj. popeo se do 21%. U studiji koliko vidim i R1a1 trpaju u paleolitsko nasleđe tj. grupišu I i R1a u istu grupu sa I. Ne smatram R1a paleolitskom u Evropi, ali to grupisanje nam pokazuje jednu drugu informaciju, procenat slovenskih gena (uz isključenje I1) kod današnjih Srba, što bi dovelo do zaključka da su današnji Srbi 50 % slovenskog porijekla, 35% južnobalkansko-istočnjačkog, 10% germanskog i 5% ostalog.

Poslednja izmena:
Ovde sam citao da svako musko dete nasledjuje ocev genetski kod, evo nekoliko slika mog oca i jedna slika mog dede, pa hteo bi da cujem i ostale forumase njihovo misljenje...

Moj cale na sluzenju vojnog roka u Puli, 1984 god.
Pogledajte prilog 224203

kad je imao 37 god.
Pogledajte prilog 224205

snjimljen 2010 god.
Pogledajte prilog 224208

Moj pokojni deda snimljen 1989 godine u vranjskoj-banji, iste godine je i umro. Na slici se vidi kako mu visi desna ruka koja mu je amputirana, u drugom svetskom ratu je ratovao na podrucje Drenice gde je bilo jako uporiste siptarskih balista, ranjen je marta meseca 1944 godine u okrsaju komunista sa drenickim balistima. Moj deda je imao mucan i tezak zivot u petu godinu umire mu majka, ranjavaju ga u 23 godini i tako skoro pola veka proziveo kao invalid.
Pogledajte prilog 224201

Dete nasleđuje genetski kod od oca i od majke, odnosno podjednaku kombinaciju hromozoma Ono što Konstantin lupeta za Y hromozom je samo u vezi kombinacije pola deteta, dok svaki delić DNK nosi potpuno istu informaciju o celoj DNK. Tako da informacija o čovekovoj DNK može da se uzme i iz njegove pljuvačke.
Najbitnija stvar kod nasleđivanja genetskih podataka je pripadnost određenoj antropološkoj grupi Ako su otac i majka iz iste antropološke grupe, dete neće izaći iz tih okvira.
Ako su pripadnici različitih grupa, može doći do raznih kombinacija pri čemu uvek nasleđuje 50% ali se to, zahvaljujući prethodnim mešavinama uvek ispoljava drugačije .

Furthermore, an examination of the distribution of Y-chromosome filiations in Europe indicates extreme levels of Paleolithic lineages in a region encompassing Serbia, Bosnia-Herzegovina and Croatia, possibly the result of Neolithic migrations encroaching on Paleolithic populations against the Adriatic Sea.

Pokusavam da razumem ovde napisano i nikako mi ne ide...... Sta su zeleli sa ovim da kazu? Da se I2a1 nisu mrdali sa mesta? Ako ovako razmisljaju ozbiljni naucnici onda kuku nama.

Neke stvari su stvarno interesantne:

1. Ovo istrazivanje znatno odudata od onog prethodnog po ekim stvarima. Nivo I2a1 je smanjen za celih 9%, nivo R1a uvecan za 5%, pojavljuje se G sa neverovatno velikim procentom (skoro 6%).... ostali su u granicama normale. Ne znam po kojim kriterijumima vrse izbor (i po kojim oblastima) ali dva ozbiljna istrazivanja ne bi smela da imaju ovako ostro izrazene razlike.
2. Po prvi put imamo razdvojene R1a1 na M458 i "ostale". Zanimljivo je da je do sada nivo R1a bio upravo oko 15% pa se uvecanje procenta ove haplogrupe ogleda upravo u ovim M458 )))) Inace, posto je u pitanju "poljska" haplogrupa, sada ne mozemo reci da se nalazi kod svih juznih Slovena. Bice interesantno uporediti procente.
3. Haplogrupa J je zastupljena sa celih 9% ali se primecuje "sarolikost" populacije, sto znaci da se nosioci te haplogrupe kod Srba ne mogu smatrati jednom celinom u etnickom smislu. Ista je situacija i s R1b.
4. Zanimljiv je grafik na sajtu publikacije o relativnoj bliskosti naroda. Po njemu su Srbima najblizi Makedonci a onda skoro podjednako su im bliski stanovnici BiH i Grcke???!!!! (a Grci i Albanci su tu kao braca rodjena :D). Onda su Srbima podjednako bliski Hrvati i Ukrajinci a Hrvati i Slovenci su opet "rodjena braca".

Ali dobro.... moracemo da verujemo u profesionalnost onih koji su vodili istrazivanje i prihvatiti ove rezultate onakvim kakvi jesu. Vreme ce pokazati kolika je njihova pouzdanost

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back