Svako musko dete ima isti Y kromosom kao otac.
Ukupno svaki covek osim kod anomalije kao X0, ima 23 parova Kromosoma.
Sta se desi u vezi oplodnje ili da kazemo prostije sta se desava kod jebenje kad je zena u fazi kad moze da zatrudni i jedan spermatozoid uspe da dodje do jajne celije.
Iz majcinog DNK ona daje polovinu svojih kromosoma, odakle njoj te kromosome, od svojih roditelja naravno. Tako da svako ima u svakom kromosomskom paru
jedan od majke i jednog od oca. Tu je sad pitanje dal ce kromosom koji majka daje biti od njenog oca ili od njene majke (u ovom slucaju deda i baba). Svaka jajna celija ima svoj kod.
Tako da uzmemo X kromosom kao primer. Majka moze da daje kao nasledje X kromosom od babe ili od dede. Babin X kromosom moze da bude od prababe ili od pradede. Dedin X kromosom je od njegove majke jer muskarci uvek naslede x kromosom svoje majke, kao sto je y od oca.
Genetika ti je ziva loterija tako da je moguce da ti majka salje samo babine ili dedine gene (to je jos manje verovatno nego da se pobedi u lotu) a najcesce ti je to sve izmesano. Kazemo da imamo 22 kromosoma koji ti majka salje +x tako su uzmemo =M kromosomi od majke i d i b kao skracenica za babu i dedu.
Tako ti je moguca da ti majka salje 1Mb ili 1Md (od babe ili od dede), 2Mb ili 2Md, 3Mb ili 3Md i.t.d, naravno i xMb ili xMd sta je polni kromosom.
Spermatozoid od oca ista prica. On ti moze da salje ili od njegove majke ili od njegovog oca. Velika razlika je u tome dal je spermazoid ima x ili y kromosom, ako vodi x za sobom ti ces biti devojcica ako vodi y za sobom bices musko.
X kromosom je tri puta veci od Y sto osim polnih informacija ima i druge genetske informacije. Tako se neki bolesti retko vide kod zena jer oni imaju dva X i samo ako su jedan i drugi pokvareni ona od toga oboluje (u vezi incesta je to relativno cesto jer moguce da isti x ima dva puta)
Ovako kako se prica ispade da celi tvoj izgled zavisi od toga kakav Y kromosom imas a to tako nije. Y je polni kromosom i to mu je i funkcija. Pored toga da ima i faktor mutacije, gen se promeni sam od sebi to kod svakog maltene ima mi smo tako gotovo svi mutanti.
Izvinjavam se za pravopis, ali nisam nikad iso u srpsku skolu a i slab sam u jezicima uglavnom.