Ja sam upotrebio naziv "atlantsko mediteranska", a ne samo "mediteranska". To je fakat davno poznata iz antropologije, da su nosioci drevne megalitske kulture atlantski mediteranci, te da su oni zastupljeni u severnoj i severozapadnoj Evropi upravo tamo gde je zastupljena HG-I. Govoreći o atlanrskim mediterancima Božo Škerlj u univerzitetskom udžbeniku "Opšta antropologija" piše:
"Po mišljenju norveških stručnjaka i drugih etnologa i antropologa, Vikinzi su bili pretežno tog tipa." (Opšta antropologija, str. 69)
Evo kako izgledaju:
Oni sdu zastupljeni i u našoj Hercegovini, ali su tu dinarizovani.
Y hromozom otkriva poreklo samo sa muške strane, tako da ne pokazuje realnu sliku zastupljenosti antropološkh tipova. Često osvajači pobiju mukarce koje su zatekli a uzmu njihove žene. Takodje, pravo prve bračne noći (postojalo i pre Turaka na našem podneblju) daje krivu sliku o realnom genetskom poreklu. HLA sistem daje realniju analizu. On otkriva da je atlantsko mediteranski antigen HLA-B44 dominantan na području Hercegovine, a severno i južno ga smenjuje dinarski HLA-B5. Tako imaš puno dinaraca i na severu, preko Istre sve do Milana i okoline, i na jugu preko Albanije, a ovde su zastupljeni atlantski mediteranci koji su izmešani sa dinarcima, posebno sa muške strane. Izvorni dinarci deluju zakržljalo u odnosu na one koji žive u Hercegovini, jer atlantske mediterance odlikuje hormon rasta koji im daje krupnoću i svima sa kojima su oni izmešani.
Antropolog Čarleton Kun, zbunjen izraženom telesnom visinom dinarske populacije na centralnom području zapadnog Balkana (od Hrvatske do reke Drim u severnoj Albaniji), piše: "Poreklo ovog dinarskog gigantizma je nejasno." (Carleton Stevens Coon, The Races of Europe, p. 254)
Arapi su izmešani sa starosedeocima Saudijske Arabije i tog celog područja, a to su potomci drevnih Egipćana (mediteranci i dinarci). Dominantan antropološki tip kod Arapa nije orjentalni ili armenoidni (oba predstavljaju semite) već mediteranski, a ima i dinaraca na području saudijske Arabije. Dakle, izvorni Arapi su se izmešali sa starosedeocima tog područja. Orjentalidi i armenoidi su u manjini. Arapi su im nametnuli jezik. HG-E se poklapa sa područje kojim se danas govore semitski jezici ili su se govorili. Evropski semiti - Feničani su u medjuvremenu izgubili svoj jezik, koji je pripadao semitskoj grupi jezika. Ostao nam je alfabet (alfa – alef, beta – bet, gama – gamel, delta – dalet...) i ćirilično i latinično pismo od Feničana. Ali na područjima gde su Feničani živeli još uvek imamo izraženu zastupljenost HG-E. Pa pogledajte sklonost ka mafijašenju, cenkanju, telesnom uživanju, ima ih gde god ima HG-E.
To ne menja stvar. Maležanski antropološki tip na Balkanu je opisan u našoj antropološkoj literaturi i nađen je čak i kod Slovenaca.
Taj tip se zove pontski ili čerkeski tip jer je kod Čekeza veoma zastupljen. To je varijanta atlantskog mediteranca prema raznim antropolozima (mešanog sa drugim tipovima). Evo šta kaže C. Coon:
"Along the northern and western shores of the Black Sea are found, among other populations, brunet Mediterraneans of a generalized type, called Pontic by the Russian anthropologists, who are usually of medium to tall stature and who seem related on the one hand to the Atlanto-Mediterraneans and on the other to the long-faced Mediterranean prototype of Asia Minor and the Caucasus. Inland from the Black Sea shores they are found sporadically in Russia, Poland, and the countries along the upper course of the Danube. They also seem to form an early population level in Serbia and Albania."
On je veoma zastupljen na severnom Kavkazu:
Taj tip daje dentalne i palatalne frikative u govoru Poljaka, Ukrajinaca, tako da liče na izgovor Čerkeza, iako Čerkezi pripadaju jedinstvenoj jezičkog grupi, zaostaloj od izvornih nosilaca EG-I.
http://enlite.org/podaci/mp3/Frikativi_u_poljskom_jeziku.mp3
http://enlite.org/podaci/mp3/Frikativi_u_cerkeskom_jeziku.mp3
Kromanjonci žive samo na malim područjima severne Evrope, na području Dalarne u Švedskoj i na području Festvalije u Nemačkoj, i ovde ih ima u Dalmaciji i kod Albanaca. Oni jesu visoki, ali najveću visinu imaju atlantski mediteranci, pa se zastuljenost HLA-B44 poklapa sa najvišom telesnom visinom u Evropi.
Svako novo saznanje potvrduje moje pretpostavke koje sam imao od ranije. Pre nego se saznalo u nauci, ja sam tvrdio da HLA-B44 mora biti najviše zastupljena u Hercegovini, za razliku od dinarske HLA-B5 koja je u prosečnom stanovništvu bivše Jugoslavije bila najzastupljenija. Tvrdio sam da dinarce i atlantske mediterance odlikuje višak muških hormona, pre nego su to egzaktna istraživanja dokazala. I još mnogo što šta