Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
1. S obzirom da kažeš da su Nordidi R1a i R1b bilo bi dobro da objasniš kako to da u Švedskoj (po mnogima najtipičnijoj nordijskoj zemlji ili "utočištu nordijske rase" i R1a i R1b su u manjini, a preko 40% stanoništva pripada haplogrupi I koja je po tebi mediteranska, pa bi shodno tome i Šveđani trebali biti tipični mediteranci.

Ja sam upotrebio naziv "atlantsko mediteranska", a ne samo "mediteranska". To je fakat davno poznata iz antropologije, da su nosioci drevne megalitske kulture atlantski mediteranci, te da su oni zastupljeni u severnoj i severozapadnoj Evropi upravo tamo gde je zastupljena HG-I. Govoreći o atlanrskim mediterancima Božo Škerlj u univerzitetskom udžbeniku "Opšta antropologija" piše:

"Po mišljenju norveških stručnjaka i drugih etnologa i antropologa, Vikinzi su bili pretežno tog tipa." (Opšta antropologija, str. 69)

Evo kako izgledaju:

amoriatlant.jpg

Oni sdu zastupljeni i u našoj Hercegovini, ali su tu dinarizovani.

2. Na tvojoj karti tipova Jugoslovena Dinarci su ucrtani u cijelom prostoru istočnohercegovačkog govora. Dinarce ti vežeš za haplogrupu J (kojom logikom to je samo tebi poznato) , a haplogrupa J na tom prostoru jedva da prelazi 5%.

Y hromozom otkriva poreklo samo sa muške strane, tako da ne pokazuje realnu sliku zastupljenosti antropološkh tipova. Često osvajači pobiju mukarce koje su zatekli a uzmu njihove žene. Takodje, pravo prve bračne noći (postojalo i pre Turaka na našem podneblju) daje krivu sliku o realnom genetskom poreklu. HLA sistem daje realniju analizu. On otkriva da je atlantsko mediteranski antigen HLA-B44 dominantan na području Hercegovine, a severno i južno ga smenjuje dinarski HLA-B5. Tako imaš puno dinaraca i na severu, preko Istre sve do Milana i okoline, i na jugu preko Albanije, a ovde su zastupljeni atlantski mediteranci koji su izmešani sa dinarcima, posebno sa muške strane. Izvorni dinarci deluju zakržljalo u odnosu na one koji žive u Hercegovini, jer atlantske mediterance odlikuje hormon rasta koji im daje krupnoću i svima sa kojima su oni izmešani.

Antropolog Čarleton Kun, zbunjen izraženom telesnom visinom dinarske populacije na centralnom području zapadnog Balkana (od Hrvatske do reke Drim u severnoj Albaniji), piše: "Poreklo ovog dinarskog gigantizma je nejasno." (Carleton Stevens Coon, The Races of Europe, p. 254)

3. Kako haplogrupa E može biti semitska kada je Arapi imaju u veoma malom procentu za razliku od haplogrupe J1 koje imaju i do 70%. Ili Arapi nisu Semiti, ili su Semiti i Bantu crnci, ili je neko od nas ovdje lud.

Arapi su izmešani sa starosedeocima Saudijske Arabije i tog celog područja, a to su potomci drevnih Egipćana (mediteranci i dinarci). Dominantan antropološki tip kod Arapa nije orjentalni ili armenoidni (oba predstavljaju semite) već mediteranski, a ima i dinaraca na području saudijske Arabije. Dakle, izvorni Arapi su se izmešali sa starosedeocima tog područja. Orjentalidi i armenoidi su u manjini. Arapi su im nametnuli jezik. HG-E se poklapa sa područje kojim se danas govore semitski jezici ili su se govorili. Evropski semiti - Feničani su u medjuvremenu izgubili svoj jezik, koji je pripadao semitskoj grupi jezika. Ostao nam je alfabet (alfa – alef, beta – bet, gama – gamel, delta – dalet...) i ćirilično i latinično pismo od Feničana. Ali na područjima gde su Feničani živeli još uvek imamo izraženu zastupljenost HG-E. Pa pogledajte sklonost ka mafijašenju, cenkanju, telesnom uživanju, ima ih gde god ima HG-E.

Usput koristiš prilično staro i samo jedno genetsko istraživanje za srbiju. Spominješ 7 % haplogrupe K, koja je u stvari svo ona T, Q, N , P populacija među Srbima koja nije testirana na te pojedinačne SNPove.

To ne menja stvar. Maležanski antropološki tip na Balkanu je opisan u našoj antropološkoj literaturi i nađen je čak i kod Slovenaca.

Da ne pominjem površno poznavanje same strukture I2a haplogrupe, koja zamisli je itekako prisutna kod zapadnih Ukrajinaca, u Polesiju, u nekim dijelovima Češke i Slovačke kao vemo bliska podgrupa I2a1b1 Dinaric, povezana sa jugoslovenskom I2a1b1

Taj tip se zove pontski ili čerkeski tip jer je kod Čekeza veoma zastupljen. To je varijanta atlantskog mediteranca prema raznim antropolozima (mešanog sa drugim tipovima). Evo šta kaže C. Coon:

"Along the northern and western shores of the Black Sea are found, among other populations, brunet Mediterraneans of a generalized type, called Pontic by the Russian anthropologists, who are usually of medium to tall stature and who seem related on the one hand to the Atlanto-Mediterraneans and on the other to the long-faced Mediterranean prototype of Asia Minor and the Caucasus. Inland from the Black Sea shores they are found sporadically in Russia, Poland, and the countries along the upper course of the Danube. They also seem to form an early population level in Serbia and Albania."

On je veoma zastupljen na severnom Kavkazu:

dinarci_na_kavkazu_po_coonu.jpg

Taj tip daje dentalne i palatalne frikative u govoru Poljaka, Ukrajinaca, tako da liče na izgovor Čerkeza, iako Čerkezi pripadaju jedinstvenoj jezičkog grupi, zaostaloj od izvornih nosilaca EG-I.

http://enlite.org/podaci/mp3/Frikativi_u_poljskom_jeziku.mp3

http://enlite.org/podaci/mp3/Frikativi_u_cerkeskom_jeziku.mp3

Visok rast i krupnoća su karakteristika Kromanjonske rase i nije čudo gdje god je I haplogrupa prisutna u velikom procentu da su i najviši ljudi u Evropi (Skandinavija i bivša Jugoslavija)

Kromanjonci žive samo na malim područjima severne Evrope, na području Dalarne u Švedskoj i na području Festvalije u Nemačkoj, i ovde ih ima u Dalmaciji i kod Albanaca. Oni jesu visoki, ali najveću visinu imaju atlantski mediteranci, pa se zastuljenost HLA-B44 poklapa sa najvišom telesnom visinom u Evropi.

I čitaj malo novije studije iz genetike, bez straha, svaka nova informacija će ti pomoći da središ haos u svojoj glavi.

Svako novo saznanje potvrduje moje pretpostavke koje sam imao od ranije. Pre nego se saznalo u nauci, ja sam tvrdio da HLA-B44 mora biti najviše zastupljena u Hercegovini, za razliku od dinarske HLA-B5 koja je u prosečnom stanovništvu bivše Jugoslavije bila najzastupljenija. Tvrdio sam da dinarce i atlantske mediterance odlikuje višak muških hormona, pre nego su to egzaktna istraživanja dokazala. I još mnogo što šta.

Izvorni dinarci deluju zakržljalo u odnosu na one koji žive u Hercegovini, jer atlantske mediterance odlikuje hormon rasta koji im daje krupnoću i svima sa kojima su oni izmešani.

Antropolog Čarleton Kun, zbunjen izraženom telesnom visinom dinarske populacije na centralnom području zapadnog Balkana (od Hrvatske do reke Drim u severnoj Albaniji), piše: "Poreklo ovog dinarskog gigantizma je nejasno." (Carleton Stevens Coon, The Races of Europe, p. 254)
dinarci su svakako po svim istrazivanjima najvisa bela "rasa", veca od atlanto-mediteranaca, tako da ne vidim kako su mogli da pokupe svoj gigantizam od njih.

Hehe.. josa samo da TMRCA odgovara, bilo bi sve dobro.

Koji je ( pročitati prethodni post) trajao vekovima.TMRCA je jedna veoma rastegljiva kategorija sama po sebi, ima u startu 20% odstupanja. Sama selidba, kako se kaže, prouzrokovana je ili prirodnom katastrofom ili povlačenjem pred nadirućim neprijateljem. Promena staništa ( hrane koja se unosi, pa čak i kvaliteta vode) je dobar okidač za mutacije. Drastična promena može da uzrokuje pomor onih koji se nisu prilagodili, a to je moguće rešenje dileme kompletnog nestanka prethodnika.
Sve u svemu, podatak da su Tračani gospodarili Pripjatom ima pozitivne konotacije na razmišljanja o njihovom DNK, kako se vidi jedini E1b+J2 u Rusiji i Belorusiji izgleda da je od mnogo kasnijih doseljenika.

Poslednja izmena:
Koji je ( pročitati prethodni post) trajao vekovima.TMRCA je jedna veoma rastegljiva kategorija sama po sebi, ima u startu 20% odstupanja. Sama selidba, kako se kaže, prouzrokovana je ili prirodnom katastrofom ili povlačenjem pred nadirućim neprijateljem. Promena staništa ( hrane koja se unosi, pa čak i kvaliteta vode) je dobar okidač za mutacije. Drastična promena može da uzrokuje pomor onih koji se nisu prilagodili, a to je moguće rešenje dileme kompletnog nestanka prethodnika.
Sve u svemu, podatak da su Tračani gospodarili Pripjatom ima pozitivne konotacije na razmišljanja o njihovom DNK, kako se vidi jedini E1b+J2 u Rusiji i Belorusiji izgleda da je od mnogo kasnijih doseljenika.

slazem se da je pojam rastegljiv ali da ga rastegnemo bas toliko, mislim da bas i ne mozemo. Bar u slucaju Din populacije (izuzev onih D-Isle ciji se TMRCA moze uklopiti u to. Medjutim on je sa mutacijom L161 razdvojen od ostalih Din negde na prostoru danasnje Poljske.

Cudno je da prezive E1b i J2 a da nestanu I2a.

Druze, nisi ti najbolje citao sve prethodne postove u ovoj temi (doduse, ima ih bas mnogo). Objasnjavali smo te stvari vise puta. Nikakva mutacija nije nastala u Skandinaviji u vreme ledenog doba. Prve mutacije onih koji danas nose I genetski kod su nastale u refigjumima na jugu Evrope. Sta je bilo pre 35-40000 godina mi jos uvek ne mozemo da znamo ali proracuni strucnjaka govore da je to taj period. Niko nije govorio da je neka mutacija bila u neuslovnim za zivot predelima tadasnjeg severa.

OK, читао сам, па сам зато написао ако неко каже.

Поздрав.

Nemam sada mnogo vremena da opsirno pisem pa cu pokusati da se dotaknem par stvari iz ovog posta
(inace, ovo potpuno nema veze sa poreklom porodica i mislim da bi moderator mogao prebacitiovih par postova na temu o genetici).

Mishab;

Često osvajači pobiju mukarce koje su zatekli a uzmu njihove žene. Takodje, pravo prve bračne noći (postojalo i pre Turaka na našem podneblju) daje krivu sliku o realnom genetskom poreklu.

Tema vise puta raspravljana u okviru ovog foruma. Ukratko, glupost....

HLA sistem daje realniju analizu. On otkriva da je atlantsko mediteranski antigen HLA-B44 dominantan na području Hercegovine, a severno i južno ga smenjuje dinarski HLA-B5. Tako imaš puno dinaraca i na severu, preko Istre sve do Milana i okoline, i na jugu preko Albanije, a ovde su zastupljeni atlantski mediteranci koji su izmešani sa dinarcima, posebno sa muške strane. Izvorni dinarci deluju zakržljalo u odnosu na one koji žive u Hercegovini, jer atlantske mediterance odlikuje hormon rasta koji im daje krupnoću i svima sa kojima su oni izmešani.

Bas me zanima... koji je tvoj zakljucak zasto je to bas tako?

A meni je recimo vrlo jasno... nastalo je sa mesanjem sa doslovenskim faktorom. I one tvoje indicije koje si ranije spominjao o vezi Balkana sa Kavkazom su rezultat mesanja i to preko zenske linije. Odakle kod nas tzv antropoloski armenoidni podtip?

Arapi su izmešani sa starosedeocima Saudijske Arabije i tog celog područja, a to su potomci drevnih Egipćana (mediteranci i dinarci).
Ovo mi nije bas najjasnije, mogao bi malo da pojasnis.

Pa pogledajte sklonost ka mafijašenju, cenkanju, telesnom uživanju, ima ih gde god ima HG-E.
z:lol: e bas si me slatko nasmejao. Obozavas price o stereotipima. Toga ima svugde, naprimer, kod Kineza koji nisu ni omirisali E.

Taj tip daje dentalne i palatalne frikative u govoru Poljaka, Ukrajinaca, tako da liče na izgovor Čerkeza, iako Čerkezi pripadaju jedinstvenoj jezičkog grupi, zaostaloj od izvornih nosilaca EG-I.
sta ti je to EG-I?

Kromanjonci žive samo na malim područjima severne Evrope, na području Dalarne u Švedskoj i na području Festvalije u Nemačkoj, i ovde ih ima u Dalmaciji i kod Albanaca. Oni jesu visoki, ali najveću visinu imaju atlantski mediteranci, pa se zastuljenost HLA-B44 poklapa sa najvišom telesnom visinom u Evropi.
koliko ima tog tvog HLA-B44 kod Holandjana?

Svako novo saznanje potvrduje moje pretpostavke koje sam imao od ranije. Pre nego se saznalo u nauci, ja sam tvrdio da HLA-B44 mora biti najviše zastupljena u Hercegovini

Koja su istrazivanja u pitanju? Moze li malo vise podataka?

za razliku od dinarske HLA-B5 koja je u prosečnom stanovništvu bivše Jugoslavije bila najzastupljenija. Tvrdio sam da dinarce i atlantske mediterance odlikuje višak muških hormona, pre nego su to egzaktna istraživanja dokazala. I još mnogo što šta.
Sta je nauka dokazala? Neverovatno je da si ti jedini covek koji se zanima sa HLA a infoemacija zapisana na Y hromozomu te zanima taman toliko koliko ide u prilog tvojim stavovima. Ukoliko ne ide, ne obazires se na istu. Mislim... ja nemam nista protiv toga sto ti radis ali stvari koje govoris su cesto vrlo kontradiktorne.

slazem se da je pojam rastegljiv ali da ga rastegnemo bas toliko, mislim da bas i ne mozemo. Bar u slucaju Din populacije (izuzev onih D-Isle ciji se TMRCA moze uklopiti u to. Medjutim on je sa mutacijom L161 razdvojen od ostalih Din negde na prostoru danasnje Poljske.

Cudno je da prezive E1b i J2 a da nestanu I2a.

Ne pratiš, ako si primetio imam tezu da E1b i J2 tamo uopšte nisu ni dolazili sve do srednjeg veka. Ima ih od ranije samo u južnoj Ukrajini.

Ja sam upotrebio naziv "atlantsko mediteranska", a ne samo "mediteranska". To je fakat davno poznata iz antropologije, da su nosioci drevne megalitske kulture atlantski mediteranci, te da su oni zastupljeni u severnoj i severozapadnoj Evropi upravo tamo gde je zastupljena HG-I. Govoreći o atlanrskim mediterancima Božo Škerlj u univerzitetskom udžbeniku "Opšta antropologija" piše:

"Po mišljenju norveških stručnjaka i drugih etnologa i antropologa, Vikinzi su bili pretežno tog tipa." (Opšta antropologija, str. 69)

Evo kako izgledaju:

amoriatlant.jpg

Oni sdu zastupljeni i u našoj Hercegovini, ali su tu dinarizovani.

Y hromozom otkriva poreklo samo sa muške strane, tako da ne pokazuje realnu sliku zastupljenosti antropološkh tipova. Često osvajači pobiju mukarce koje su zatekli a uzmu njihove žene. Takodje, pravo prve bračne noći (postojalo i pre Turaka na našem podneblju) daje krivu sliku o realnom genetskom poreklu. HLA sistem daje realniju analizu. On otkriva da je atlantsko mediteranski antigen HLA-B44 dominantan na području Hercegovine, a severno i južno ga smenjuje dinarski HLA-B5. Tako imaš puno dinaraca i na severu, preko Istre sve do Milana i okoline, i na jugu preko Albanije, a ovde su zastupljeni atlantski mediteranci koji su izmešani sa dinarcima, posebno sa muške strane. Izvorni dinarci deluju zakržljalo u odnosu na one koji žive u Hercegovini, jer atlantske mediterance odlikuje hormon rasta koji im daje krupnoću i svima sa kojima su oni izmešani.

Arapi su izmešani sa starosedeocima Saudijske Arabije i tog celog područja, a to su potomci drevnih Egipćana (mediteranci i dinarci). Dominantan antropološki tip kod Arapa nije orjentalni ili armenoidni (oba predstavljaju semite) već mediteranski, a ima i dinaraca na području saudijske Arabije. Dakle, izvorni Arapi su se izmešali sa starosedeocima tog područja. Orjentalidi i armenoidi su u manjini. Arapi su im nametnuli jezik. HG-E se poklapa sa područje kojim se danas govore semitski jezici ili su se govorili. Evropski semiti - Feničani su u medjuvremenu izgubili svoj jezik, koji je pripadao semitskoj grupi jezika. Ostao nam je alfabet (alfa – alef, beta – bet, gama – gamel, delta – dalet...) i ćirilično i latinično pismo od Feničana. Ali na područjima gde su Feničani živeli još uvek imamo izraženu zastupljenost HG-E. Pa pogledajte sklonost ka mafijašenju, cenkanju, telesnom uživanju, ima ih gde god ima HG-E.

To ne menja stvar. Maležanski antropološki tip na Balkanu je opisan u našoj antropološkoj literaturi i nađen je čak i kod Slovenaca.

Taj tip se zove pontski ili čerkeski tip jer je kod Čekeza veoma zastupljen. To je varijanta atlantskog mediteranca prema raznim antropolozima (mešanog sa drugim tipovima). Evo šta kaže C. Coon:

"Along the northern and western shores of the Black Sea are found, among other populations, brunet Mediterraneans of a generalized type, called Pontic by the Russian anthropologists, who are usually of medium to tall stature and who seem related on the one hand to the Atlanto-Mediterraneans and on the other to the long-faced Mediterranean prototype of Asia Minor and the Caucasus. Inland from the Black Sea shores they are found sporadically in Russia, Poland, and the countries along the upper course of the Danube. They also seem to form an early population level in Serbia and Albania."

On je veoma zastupljen na severnom Kavkazu:

dinarci_na_kavkazu_po_coonu.jpg

http://enlite.org/podaci/mp3/Frikativi_u_cerkeskom_jeziku.mp3

Svako novo saznanje potvrduje moje pretpostavke koje sam imao od ranije. Pre nego se saznalo u nauci, ja sam tvrdio da HLA-B44 mora biti najviše zastupljena u Hercegovini, za razliku od dinarske HLA-B5 koja je u prosečnom stanovništvu bivše Jugoslavije bila najzastupljenija. Tvrdio sam da dinarce i atlantske mediterance odlikuje višak muških hormona, pre nego su to egzaktna istraživanja dokazala. I još mnogo što šta
.
Gde ti je ona "lepotica" što je predstavljaš kao Dinarkinju a ona , u stvari Istočna Mediteranka?

Tema vise puta raspravljana u okviru ovog foruma. Ukratko, glupost....

To nije nikakav argumenti, već samo argumenat za nedostatak argmenata. Izneo sam primedbu čija je ispravnost logički proverljiva. Da imaš argmenata protiv nje, osporio bi je.

Sta je nauka dokazala? Neverovatno je da si ti jedini covek koji se zanima sa HLA a

HLA se u antropoloskim radovima koristi odavno, daleko pre analize Y hromozoma, upravo zbog prednosti koje sam naveo i slabosti metode Y hromozoma koju sam objasnio.

koliko ima tog tvog HLA-B44 kod Holandjana?

Ne sećam se podataka za Holandiju, ali sam zapamtio da za razliku od Belgijanaca imaju više B44, dok Belgijanci imaju više alpskog B7.

Ovo je gruba neprecizna mapa zastupljenosti B44:

B-4402.gif

Odakle kod nas tzv antropoloski armenoidni podtip?

Od potomaka drevnih Feničana (semita), ima ih najviše jugoistočno od Kruševca.

e bas si me slatko nasmejao. Obozavas price o stereotipima. Toga ima svugde, naprimer, kod Kineza koji nisu ni omirisali E.

Objasnio sam da analiza na osnovu Y hromozoma nije sigurna. Po njoj Baskijci ispadaju čistiji nordidi od Nemaca. HLA otkriva da različiti delovi Kine jesu pod uticajem raznih grana semita. Antigen HLA-A24 odlikuje neke grane semita, evo jedna grana sa Bliskog istoka a druga sa Dalekog istoka:

A-2404.gif

A-2402.gif

Priča nije stereotip, cenkanje je izraz praktične pubertetske inteligencije tipične za semite. Pogledaj više o njima u poglavlju o semitima:

http://enlite.org/poreklo.pdf

Mishab;

To nije nikakav argumenti, već samo argumenat za nedostatak argmenata. Izneo sam primedbu čija je ispravnost logički proverljiva. Da imaš argmenata protiv nje, osporio bi je.

Najprostoji moguci argument je nedostatak haplogrupa karakteristicnih za danasnju Tursku. Dok recimo kod bosanskih muslimana imamo i 3% J1, kod Srba ne prelazi 0,5%. Slicno je i sa ostalim hg. Ostale argumente mozes naci u nekoj od brojnih tema koje su objavljivane na ovom forumu. Da ih prepisujem ovde, trebalo bi mi mnogo vremena.

HLA se u antropoloskim radovima koristi odavno, daleko pre analize Y hromozoma, upravo zbog prednosti koje sam naveo i slabosti metode Y hromozoma koju sam objasnio.

Jel' tebi jasno da je Y hromozom jedinstven po svojoj prirodi i srece se samo kod muskaraca? Upravo to mu daje prednost nad svim ostalim genetickim informacijama posto nam omogucava da pratimo tokove migracija u dovoljno filtriranom vidu. Samo pogledaj koliko je lakse sledeti trag po Y homozomu od traga po mtDNK. Nesto ne vidim ni jedan forum koji razglaba HLA-ove a vidim da ovih sa Y ima masa. Dakle, ili su svi naucnici ovog Sveta debili ili si ti genije. Nema treceg ;)

Ne sećam se podataka za Holandiju, ali sam zapamtio da za razliku od Belgijanaca imaju više B44, dok Belgijanci imaju više alpskog B7.

Ovo je gruba neprecizna mapa zastupljenosti B44:

B-4402.gif

Ja ovde vidim jedino gradaciju u pravcu istok-zapad. I nesto sto bi po prirodi trebalo da bude vezano za R1b.
Ja bi se u takvoj konstelaciji stvari radije zapitao: ko ovde gresi, antropologija ili genetika? Zasto bi antropoloska skola od pre 100 godina trebala da ima prednost nad novom naukom kao sto je genetika? Vise vredi tralala nekog profesora iz 1920 od informacije zapisane u DNK? Sada vec nije uopste nikakva tajna da su svi ti "nordidi" dosli iz Azije. Postavi sebi prosto logicko pitanje: zasto su Nemci vise nordidi on Baskijaca? Ukoliko ovde pratimo Y hromozom i nasledje s oceve strane, onda nam ostaje samo da pogledamo nasledje sa majcine strane i odgovor je pred nama.

Od potomaka drevnih Feničana (semita), ima ih najviše jugoistočno od Kruševca.

Brale moj, koliko je tih potomaka Semita zivelo recimo u Hercegovini i Dalmaciji? Tamo je taj (pod)antropotip zastupljen sa bar 1/2 (verovatno i vise) a dobro znamo da tamo nije bilo nikakvih Fenicana. Ja sam vise nego uveren da je rec o nasledju sa zenske strane nastalom mesanjem Slovena sa ostacima doslovenskog stanovnistva. Cak i mali upliv takve genetike moze da ostavi dalekosezne posledice. Medjutim u bioloskom smislu, taj antropotip ima vece sanse na adatptaciju lokalnom reljefu i klimi od onih koji mu ne pipadaju.

I jos jedna stvar po tom pitanju... Lesandar ti je lepo rekao sa semiti nisu J2, niti E1b, vec J1. Ovi ostali su tzv. "mediteranci".

Objasnio sam da analiza na osnovu Y hromozoma nije sigurna. Po njoj Baskijci ispadaju čistiji nordidi od Nemaca. HLA otkriva da različiti delovi Kine jesu pod uticajem raznih grana semita. Antigen HLA-A24 odlikuje neke grane semita, evo jedna grana sa Bliskog istoka a druga sa Dalekog istoka:

A-2404.gif

A-2402.gif

Priča nije stereotip, cenkanje je izraz praktične pubertetske inteligencije tipične za semite. Pogledaj više o njima u poglavlju o semitima:

http://enlite.org/poreklo.pdf

Ma da, nije stereotip kao sto nije ni ono sto si pisao o Rusima.

Poslednja izmena:
Evo jednog skorijeg istraživanja y dna na Moravskim Vlasima. Moravski Vlasi su specifična grupacija planinskih stanovnika sjeveroistočne Moravske koja tu živi još od 15.vijeka, pretpostavlja se da su Karpatima kao stočari došli u te krajeve i povezuju ih sa Rumunima. Imali su gotovo iste povlastice zvane Vlaške kao i Srbi u Krajini. Bili su pravoslavni sve do reformacije, izloženi ogromnim pritiscima katoličkih Habsburga koji su ih htjeli pokatoličiti. Isti oni jezuiti koji su harali u Marčanskoj eparhiji pritiskali su i moravske Vlahe i dobar dio njih, tražeći saveznike u protestantskim Mađarima i Šveđanima prešao je iz pravoslavlja na protestantizam. Habzburzi su im ostali krvni neprijatelji. Poslije velikih bitki sa katoličkim snagama Habsburga, konačno su bili pokoreni sredinom 17.vijeka. Smatra se da je oko trećina moravskih Vlaha tada pobijena, ostali su imali izbor da pređu u katoličanstvo i ostanu u životu.

Genetsko istraživanje se zove Y-chromosomal diversity of the Valachs from the Czech Republic: model for isolated population in Central Europe iz 2011.

Evo i linka sa tekstom http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131682/

Analizirani su Česi (crna boja), moravski Vlasi (siva boja-tačno utvrđene očinske linije u nekoliko vlaških porodica) i moravski Vlasi (bijela boja- nepovezani pojedinci koji se smatraju Vlasima). Rezultati su generalno pokazali genetsku izoliranost moravskih Vlaha u odnosu na okolnu populaciju. Dvije haplogrupe čiji visok procenat dramatično odudara od češkog su haplogrupe I2a i N, a prati ih haplogrupa E1b. Ako bi sabrali dvije grupe uzoraka moravskih Vlaha i uzorak Čeha situacija bi bila sljedeća:

E1b1b 9% 4%
G2a 1,5% 4%
I1 1,5% 9%
I2a 20% 8%
I2b1 0,5% 5%
J1 0% 2%
J2 2% 5%
L 0% 0,5%
N 8% 0,5%
R1a 31% 37%
R1b 23% 25%
T 1% 0%
Q 2,5% 0%

Ili kao je to prikazano na šemi
CroatMedJ_52_0358-F2.jpg

Očigledno je iz rezultata da je ono što najjasnije odvaja moravske Vlahe od opšte populacije koja ih okružuje viši procenat haplogrupe I2a.

I sta je zakljucak? Vlasi su Sloveni ili su Sloveni Vlasi? :D

Da, ovo što sam postavio je prilično jak udar na moju slovensku teoriju, ali samo ako se Sloveni posmatraju kao neki drevni narod, a ne kao etnička unija formirana od raznorodnih elemenata u 4.vijeku za vrijeme Hunske invazije. I Drevljani i Dregoviči, dominatni u Polesju gdje je haplogrupa I2a itekako prisutna se pominju kao plemena nastala od Volinjana ili Volhinjana, kojima ime zaista ima vlaški korijen. Da ne pominjemo izuzetno visok I2a kod Rumuna, ali Rumunija je puna slovenskih toponima i ona je bila glavna oblast kroz koje su sve seobe Slovena prolazile. Ako bi gledali na samu I2a1b1 Dinaric odvojeno, čini se da je ona uvijek vezana više za stanovništvo vezano za stočarstvo, a manje za zemljoradnju. Čak i u Polesju, Polješčuci su uglavnom stočari, a ne zemljoradnici. Možda ni slovensko ime božanstva stoke i pastira Volosa nije u tom smislu slučajno. Znači, taj sloj je zaista ušao u etnogenezu Slovena i raširili su ga Sloveni, među njima i Srbi. Odlika mu je Praškokorčakovska kultura 5. i 6. vijeka. Pitanje je samo ko su bili ti I2a1b1 Dinaric prije etnogeneze Slovena i gdje su živjeli. Aleksejev smješta te origininalne Slovene-Vlahe-Duljebe (I2a1b1 Dinaric) u Šumskoe gorodišće u zapadnoj Ukrajini. http://ru.wikipedia.org/wiki/Шумское_городище, a to je južni dio oblasti Volinjana. Neka veza tu sigurno postoji između imena Vlah, Volinjani i I2a1b1 Dinaric, ali to ne treba mješati sa balkanskim Cincarima i Aromunima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back