Hayka;
Problem je u tome sto je haplogrupa mlada pa ne mozemo da kazemo da su imali neki posebno veliki uticaj. Imamo taj Din star oko 2500 godina i sledece njegove rodjake u danasnjoj Engleskoj ciji je TMRCA star nekih 4400 godina. A gde su ostali? Kada ovo budemo znali, moci cemo preciznije odgovoriti na tvoja pitanja.
Moze da bude puka slucajnost a moze da bude i rec o predanju koje se prenosilo sa kolena na koleno. U ta vremena to nije bilo nista cudno.
Ne razumem taj deo. Mislis da su sloveni poreklom I imali legende kako su dosli sa juga ? pa njih vise vuklo da se vrate na balkanu ?
Pa.... po Kljosovu koji je R1a fanatik, upravo mesanjem sa Evropljanima je R1a poprimila evropski antropomorfni oblik (sto je kasnije ponovio i R1b). A "caka" u koromanjonskim karakteristikama je u tome da se covek formira 50% od gena sa majcine strane a 50% sa oceve. I nisu se I2 mesali sa R1a (ko te je slagao da ****** radjaju decu?

) vec su se i jedni i drugi mesali sa razlicitim zenama i u zavusnosti od proporcija tih mesanja imamo ljude razlicitih morfoloskih gradja.
Da, mislio sam na narod nosilaca R1a, taj narod imao i zene valjda. . mtDNA verovatno objasnjava to sto Kljosov tvrdi, da je veci deo kromanjonka od indoevropljanka (arijevaca) kod Slovena.
Bilo mi je smesno kada sam nedavno na nekom ruskom forumu citao postove momka poljskog porekla a nosioca haplogrupe I2a2 Din-N. Posto je imao sliku, mogu da kazem da bas lici na nase momke. A u Rusiji su ga zezali da je Jevrej (posto tamo prezimena na -sky) mahom imaju Jevreji a bogami i na -ic ))))
Pa cudilo me, zasto bas da nosilac I povuce crte najvise na kromanjonce ? A njegov komsija brat od ujaka R1a manje lice na dinarca ? Ziveo sam u juzni deo Poljske, ( a i u zapadnoj Evropi jako dugo), ta bliskost u jeziku, je neverovatna ( i ako iz prve izgleda da ima puno razlika), a naglasak me najvise podseca na zetski, sto mozde je malo cudno, ne ? A dosta slicnosti i u nekim obicajima (zdravice na primer), mada su Poljaci najmanje zadrzali prehricanske obicaje.
U Srbiji je 2/3 Din-S dok je postotak za Bosnu i Dalmaciju jos veci. Za pretpostaviti je da je upravo Din-S vezan za one koji su dosli iz tog rejona Poljske/Ceske/Nemacke, dok su Din-N dosli drugim putevima i drugim seobama. Zato Din imamo skoro
iskljucivo kod Srba i onih naroda za koje se moze osnovano reci da su srpskog porekla.
To da je Din S nosilac ekskluzivno srpske grupe mi je jasno, ali ne znaci da Srbi koji su krenulu juzno bili ekskluzivno Din S. Din S je mladji od Din N, zar ne ? Sto iskljucujes da uz Din S, zajedno nisu dosli i (neki) Din N ? Kod zapadnih slovena nema Din N? Uzmem tvoj primer selidbe Crnogoraca (recimo 75% E1 i 25% I2 koji su danas u CG raspodelijeni jug sever), zar ne bi bilo logicno da u zemlju koju naseli ta populacija da isto tako ne budu pomesani nego raspodeljeni na primer jedni na zapadu, drugi na istoku. Zato mislim da se nisu Srbi ravnomerno na Balkanu raspodelili, neki delovi postali Din S u jakoj vecini (hercegovina), neki drugi delovi sa malo vise Din N ili R1a. Video sam karte postavljene na sajtu (i to prva strana) granice Din N i Din S, ali to se sve nekako okvirno. Dokle ide najistocnije na Balkanu Din S ( i u manjih kolicina).
Interensantno bi bilo potvrditi legundu o selidbi iz grckog dela Makedonije ka severu, pa u zapadni balkan , da li ima (ostalo) Din S u juzno geografsku Makedoniju ?
Na Balkanu je R1a svugde u znatnoj manjini. Jedino su izuzetak Slovenci i Zagorci. Sva ostala podrucja imaju do 20% R1a.
Pa 15% do 20% nije malo. A interensantno bi bilo videti poreklo R1a u panoniji, mozda je dobar deo dosao sa raznim hordama (Huni, Avari, Madjari...).
Kod Rusina imamo cak 30% E1b. Tamo gde pretpostavljamo da su ziveli Srbi nemamo E1b. Tamo gde sada zive Srbi znamo da je pre njih bio E1b. Dakle, mala je verovatnoca da je bilo ko od izvornih Srba imao tu haplogrupu.
Pa kad gledamo kartu E1b, vidimo da su prisutni (jeste u manjoj kolicini) kod svih Slovena, odakle pretpostavljas da su krenuli, tu gde ima najvise Din S, Ceska ? Svakako se slazem da je E1b V13 u Srba vecinom od starosedeoca.
Za Rusince je logicno, E1bsu se povukli iz Panonije u planine posle dolazak raznih Horda.
Koliko ja znam, za sada nije bilo nacina da se E1b V-13 podeli na podklastere. Nedavno sam citao da se radi i na tome pa cemo videti kakvi ce biti rezultati svega toga. I mene bi jako zanimali ti rezultati.