Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne, sasvim su drugačije, imaju rogove ispod feredža.

iranwomen.jpg

Bojim se da ne razumem ovo.

Posmatrajući prisutnost M458 u Evropi mislim da bi se ona sasvim lako mogla vezati za antičku grupu Veneda. Prostori sa najvišom koncentracijom M458 u Evropi su centralna i južna Poljska, drugi pik je sjeverno od Krima u istočnoj Ukrajini i dalje u Rusiju. Ogroman procenat je prisutan i kod Lužičkih Srba (za koje sam mišljenja da uopšte nisu srpskog porijekla već da su to ime preuzeli kasnije). Postoji jedna šupljina u istočnoj Evropi gdje koncentracija M458 opada, a koncentracija I2a1b1 Dinaric raste, a to je zapadna i centralna Ukrajina i Polesije, upravo ono mjesto gdje su zabilježeni prvi slovenski hidronimi i gdje će nešto kasnije nastati Praško Korčakovska kultura (jedina autentična slovenska arheološka kultura).

Poznate su dvije grupe Veneda sa starih antičkih karata. Jedna je živjela na teritoriji Poljske tzv. vislanski Venedi, a druga sjeverno od Crnog mora, pri ušću Dunava. Upravo na te dvije lokacije je velika i prisutnost M458 i razvijaju se paralalelno sa slovenskom Praško Korčakovskom kulturom i lehijska Sukovska kultura u Polablju i Penkovska tj. Antska na jugu.

Sve ove kulture su proistekle na ovaj ili onaj način iz dvije prethodne kulture koje su na prostoru Istočne Evrope postojale za svo vrijeme trajanja rimske imperije, a to su Pševorska kultura na zapadu (neki je smatraju vandalskom, a sama sličnost imena Vandala i Veneda nije slučajna), a druga je Zarubinecka (slovenska, dominantno I2a1b1 Dinaric) na istoku. Svo to vrijeme od 500 g pne pa do 500 gne je trajalo slivanje te dvije kulture tj. nastajao je neki univezalni lokalni jezik koji će se na kraju nazvati slovenskim.

Glavna razlika između južnih Slovena i onih na zapadu i sjeveru jeste u tome da su južni Sloveni zadržali veći procenat izvorne slovenske genetike (I2a1b1) dok je kod ostalih Slovena preovladala Venedska i Antska komponenta uključujući tu i Slovence i sjeverozapadne Hrvate.

Finski naziv za Ruse i do dan danas je ostao Venaja, dok Švedsku zovu Ruotsi.

Donji Lužički Srbi potomci Lužičana i dan danas tvrde da je njihovo originalno ime Vendajo, a ne Serbja. (postoji velika razlika između donjih i gornjih Lužičkih Srba).

A ko su bili Venedi, Anti pa i Vandali, Lugi? Po mom mišljenju to je bilo indoevropsko stanovništvo proisteklo iz Corded Ware kulture bronzanog doba u centralnoj i Istočnoj , ali i sjevernoj Evropi, dominantno R1a1 koje je prilikom dolaska u Evropu zateklo starosjedilačko I2a1b1 stanovništvo sa kojim će u hiljadu godina mješanja dati Slovene, mješanjem sa I1 i R1b dati Germane, a mješanjem sa N1c dati Balte.

Daleko od toga da je sav R1a Slovenski. Indijski R1a je Z93 i L342+. Ruski R1a je uglavnom Z280. Za M458 koji je naročito zastupljen u Poljskoj za sada nije sigurno da li pripada istočnoj ili zapadnoj grani, testiranja su u toku.

97e9598e1f30.gif

Pa ovako....
Na temu nam upada jedan po svemu sudeci ozbiljno nastrojen sagovornik, stavlja nam tablicu pred nos u kojoj imamo masu nekih novih "Zxx" (koji u najsvezijoj (danasnjoj) reviziji ISOGG ne postoje) i onda pocinje da govori kako su indijski ovi Z, ruski su oni Z itd, itd....

uopste bi trebali da znamo odakle su izvori za ovo sve da bi mogli o tome da diskutujemo? Ja verujem da su podaci verodostojni ali nisu sire dostupni i ipak govore o dubljim snipovima unutar glavnih grana haplogrupa.

Ja bi se radije zadrzao na klasicnoj semi Anderhila iz 2009 (mada ja Anderhila ne gotivim previse).

uh2009.gif

Sta nas ovde interesuje?

R1a1a (R-M17 i R-M198)
Osnovna grana R1a koja nas interesuje. Ona se jos vodi i kao R1a1a* posto u njoj imamo nekoliko nedefinisanih podgrupa.

Onda sledi nastavak od 1-8 koji definise podgrupe.

Ova tablica je po mom misljenju mnogo preglednija i ajde da radimo analizu od nje a ne od tamo nekih Zxxx za koje ne verujem da je culo mnogo ljudi.

Nije baš da mi je najjasnije ovo boldovano. Ako M458 koja dominira u Poljskoj nije isto što i Z280 (glavna balto-slovenska grupa) to ne znači da bar delom nije izvorno slovenska ( slovenstvo kao kulturna tvorevina) . No ukoliko ona (M458) nije izvorno slovenska a današnji pripadnici ove haplogrupe (koji žive u Poljskoj) jesu Sloveni to bi značilo da su se oni ne u tako davnoj prošlosti slovenizovali . Ovo opet znači da je ukupni procenat R1a+ haplogupa kod Slovena npr. pre 1500 godina u odnosu na druge hg bio manji nego kod današnjih Poljaka. Razume se ovo su sve pretpostavke.

Pravilno si uocio ove stvari.
Postavlja se pitanje... "kakvi su to slovenski a kakvi neslovenski R1a1"?
Svi R1a1 su potekli iz istog korena i to sto je neki njihov nosilac otisao recimo u Irsku, ne mozemo govoriti da su to sada irski R1a1 a do toga to nisu bili.
Oni se jesu zarodili na irskom kulturno-etnickom prostoru (kao sto su se recimo I2a1b1 zarodili na slovenskom) i sada pred nama stoji dilema kako ih okvalifikovati.

Slicna stvar kao kada je neko otisao u SAD pre recimo 250 godina. Taj je danas amer od glave do pete ali on ima sasvim druge korene.

Ocigledno se radi o nasim (srpskim)lepim nakvarcanm devojkama :)
Dapače, radi se o Irankama čije se porodično stablo nije mešalo sa Arapima, a koje je neuki gospodin Hefajst tražio.

Mislim da čovek još nije saznao za karakteristike Armenske rase a upravo su komentari Kora i Srbincrnogorca potvrdili njegovu neukost.

Poslednja izmena:
Dapače, radi se o Irankama čije se porodično stablo nije mešalo sa Arapima, a koje je neuki gospodin Hefajst tražio.

Nisam pratio , u Iranu ima zastupljene i neke zapadno evropske genetike(jako sam tanak po tom pitanju ,kojoj bi one haplogrupi pripadale ) ?
Ja sam imao par slicnih devojaka(zato sam bio ubedjen da su nase) , a nisam ni znao da takvih ima i u Iranu ;):D
Sad tek videh da pise Armenske rase , pa mi je jasnije .

Poslednja izmena:
Nisam pratio , u Iranu ima zastupljene i neke zapadno evropske genetike(jako sam tanak po tom potanju ,kojoj bi one haplogrupi pripadale ) ?
Ja sam imao par slicnih devojaka(zato sam bio ubedjen da su nase) , a nisam ni znao da takvih ima i u Iranu ;):D
To nije zapadna genetika već zajednička Dinarsko-Armenska genetika koja je bila na vrhuncu pred doseljavanja iz Afrike i Azije, konkretno severni Iran ima taj "evropski" izgled jer Arapi nisu stigli da se tamo pomešaju, na kraju krajeva Persijanci su indoevropski narod po jeziku. Nemam podatak za MtDNK. Ne treba zaboraviti da su prvi I i J rođena braća od istog oca, dakle izgledali su isto. Haplogrupe J su vekovima bile na udaru doseljavanja iz Afrike i u Afriku te su, stoga promenile umnogome svoj izgled. Ovo su ostaci originalnog rasnog izgleda.
Zelenom bojom obeležena ( arheološki dokumentovana) staništa Alpinske ( odnosno dinarsko-armenske ) rase:

800px-Passing_of_the_Great_Race_-_Map_1.jpg

Poslednja izmena:
To nije zapadna genetika već zajednička Dinarsko-Armenska genetika koja je bila na vrhuncu pred doseljavanja iz Afrike i Azije, konkretno severni Iran ima taj "evropski" izgled jer Arapi nisu stigli da se tamo pomešaju, na kraju krajeva Persijanci su indoevropski narod po jeziku. Nemam podatak za MtDNK. Ne treba zaboraviti da su prvi I i J rođena braća od istog oca, dakle izgledali su isto. Haplogrupe J su vekovima bile na udaru doseljavanja iz Afrike i u Afriku te su, stoga promenile umnogome svoj izgled. Ovo su ostaci originalnog rasnog izgleda.

Sada mi je jasno :ok:
Inace ono sto mene generalno buni (nema veze sa ovom slikom)jeste vise varijanti jedne haplogrupe , napr. bugarksa R1b i nemacka nisu isto ?

Sada mi je jasno :ok:
Inace ono sto mene generalno buni (nema veze sa ovom slikom)jeste vise varijanti jedne haplogrupe , napr. bugarksa R1b i nemacka nisu isto ?
Došle su u različito vreme, kako se za sada zna nemačka oko 1000. p.n.e, a bugarska oko 700 n.e, dakle, nemačka je imala milenijum ipo duže vreme da se izbeli u kontaktu sa I1, I2 i R1a ( odnosno sa odgovarajućim MtDNK).

Došle su u različito vreme, kako se za sada zna nemačka oko 1000. p.n.e, a bugarska oko 700 n.e, dakle, nemačka je imala milenijum ipo duže vreme da se izbeli u kontaktu sa I1, I2 i R1a ( odnosno sa odgovarajućim MtDNK).

Shvatam .Gledajuci ovu kartu gore , sada mi postaje jasna velika koncentracija I2a i R1a kod Svedjana . Njhov I2a je isti kao nas ?Verujem da su zbog povece koncentracije R1a , izgubili na visini(u proseku ).
Inace , negde sam citao da smo mi veoma slicni sa Svedjanima .:)
Cak sam i procitao da R1a ima neke veze sa Vikinzima , ali mislim da to nije tacno .

Shvatam .Gledajuci ovu kartu gore , sada mi postaje jasna velika koncentracija I2a i R1a kod Svedjana . Njhov I2a je isti kao nas ?Verujem da su zbog povece koncentracije R1a , izgubili na visini(u proseku ).
Cak sam i procitao da R1a ima neke veze sa Vikinzima , ali mislim da to nije tacno .
ahahahaha
Mi ne mozemo bit slicni Svedjanima ni po kom osnovu. Horvati mogu,oni su vise evropski look. dok mi smo vise crnji zahvaljujuci garavim crnogorskim dodjosima.

ahahahaha
Mi ne mozemo bit slicni Svedjanima ni po kom osnovu. Horvati mogu,oni su vise evropski look. dok mi smo vise crnji zahvaljujuci garavim crnogorskim dodjosima.

Ne znam zasto ti uopste i odgovaram , malo mi zenskast taj izraz look:lol:
Hrvati :lol: , pogotovo ovi po Dalmaciji :lol::lol:
Vidi , nije svako Crnogorac ko se busa u prsa i tako izjasnjava , pratio sam jedan val iseljavanja iz Stare Crne Gore u Krajinu , pocetkom 16 veka talas je isao preko Bosanske krajine , u veruj mi itekako izgleadju kao Svedjani , i daleko vise evropski od dobrog dela Hrvata .I danas na Cetinju(i okolini) imas takvih ljudi .Neki su kasnije pogaravili , verovartno su se malo vise mesali .
Evo ja imam tipican zapadno evropski izgled , i svi moji u familji , a svi vode poreklo iz Crne Gore , i u poredjenju sa danasnjim Crnogorcima (jendim delom) nemamo nista zajednicko , dok sa ovim drugima imamo itekako (izgled tipa Zarko Lausevic ).

Poslednja izmena:

Postoje još dve njegove karte, od kojih je srednja manje ineresantna i pokazuje početak spuštanja Nordika u Evropu ( išao je pretpostavkom koja se nije pokazala kao tačna jer većina germanskog stanovništva nisu Nordici ). Ovo je razvoj situacije posle nove ere do 1100. godine, prema arheološkim podacima . Vidi se da su slivovi velikih reka primili novi narod, a da se Dinarski rasni tip proširio i na severnija područja Rusije..

800px-Passing_of_the_Great_Race_-_Map_3.jpg

Poslednja izmena:
Ne znam zasto ti uopste i odgovaram , malo mi zenskast taj izraz look:lol:
Hrvati :lol: , pogotovo ovi po Dalmaciji :lol::lol:
Vidi , nije svako Crnogorac ko se busa u prsa i tako izjasnjava , pratio sam jedan val iseljavanja iz Stare Crne Gore u Krajinu , pocetkom 16 veka talas je isao preko Bosanske krajine , u veruj mi itekako izgleadju kao Svedjani , i daleko vise evropski od dobrog dela Hrvata .I danas na Cetinju(i okolini) imas takvih ljudi .Neki su kasnije pogaravili , verovartno su se malo vise mesali .
Evo ja imam tipican zapadno evropski izgled , i svi moji u familji , a svi vode poreklo iz Crne Gore , i u poredjenju sa danasnjim Crnogorcima (jendim delom) nemamo nista zajednicko , dok sa ovim drugima imamo itekako (izgled tipa Zarko Lausevic ).

Znači, nisi Latino lover kao Hefajst otkude Niš.

Postoje još dve njegove karte, od kojih je srednja manje ineresantna i pokazuje početak spuštanja Nordika u Evropu ( išao je pretpostavkom koja se nije pokazala kao tačna jer većina germanskog stanovništva nisu Nordici ). Ovo je razvoj situacije posle nove ere do 1100. godine, prema arheološkim podacima . Vidi se da su slivovi velikih reka primili novi narod, a da se Dinarski rasni tip proširio i na severnija područja Rusije..

800px-Passing_of_the_Great_Race_-_Map_3.jpg

Da , upravo tako .Narod je bio u neposrdnoj blizini , mesanje je sasvim izvesno .

Znači, nisi Latino lover kao Hefajst otkude Niš.
I opet fulaš, što bi rekli govornici zagrebačke varijante srpskog jezika. Ja, niti moji , nemam nikave veze sa tebi mrskom južnom prugom, jer su moji Kosovci, sa korenima iz CG.

Ne :lol: Ali mi je zasmetala njegova konstatacija , jer situacija u CG danas nije ista kao u 16-tom veku .Pogotovo generalizacija kako su Hrvati pojam evropskog izgleda za nas :roll:

Velika većina Crnogoraca koje gledam na tv-u je garava i crna. I to je činjenica neoboriva. Ne može se više durati ovoliko neznanje. A, što se tiče Horvata- kako ko, mada je većina severnog izgleda posebno oni iz hercegovine.

To je jedan spamer koji je na Krstarici promenio tri-četiri nadimka.

Danasnja Crna Gora jeste raznolika , ali ipak nije nista Crnja od Juga Srbije . Gde se takodje moze itekako naci svetlih ljudi , sa tipicnim zapadno evropskim izgledom , ali kao i u CG ima svega .Tesko je to generalizovati , mada ja sam primetio da se u Bosankoj krajini i Rsk najvise moze naci svetlijih ljudi , koji odgovaraju opisu recimo(Svedjana) isto tako i na zapadu i jugo zapadu CG.:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back