Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
PS. Moja je tvrdnja bila samo da sav R1a nije slovenski, i da indijski R1a nije isto što i ruski nego da spada u drugu grupu. Da li je to pogrešno? Nemojte mi stavljati reči u usta. Uzgred, što ne pitate druge stručnjake šta misle o Kljosovu, npr. Verenića. :lol:

Verenić Kljosova smatra ako ne rasistom, a ono bar velikim ruskim nacionalistom.

I jedan i drugi su dosta doprinijeli svojim radom u genetici, jedan u R1a haplogrupi, drugi u I2a, ali ni za jednog se ne može reći da je bio nepristrasan.

Verenić je recimo dugo vremena bio ubijeđeni Hrvat, a onda kad se njegova slavenska teorija sudarila sa hrvatskom ilirskom malo se opametio, pa sad više ne pravi konstrukcije tipa: Hrvati svi i svuda.

S druge strane, Kljosov je prosto zaljubljenik u svoju haplogrupu R1a i ona je po njemu arijevska, slovenska, staroevropska tako da često pada u pretjerivanja tipa o starosti R1a u Evropi prije 10000 godina. Zaključke izvodi samo na osnovu STR kalkulacija, što je krajnje problematično, jer pokazuje samo jednu dimenziju stvari.

Ono što je interesantno, to primjećujem i kod sebe, jeste to lično vezivanje za haplogrupu kojoj pripadaš, gotovo kao za naciju. to se primjećuje i kod Nordtvedta koji ipak najviše pažnje obraća upravo na svoju I1 haplogrupu.

Ali ako nas interesuje genetika kao nauka, zar ne bismo sve haplogrupe trebali posmatrati potpuno istim očima.

\Terraincognita

Činjenica je da je R1a sada podeljen u više različitih grupa za koje se ranije nije znalo. Kada se slična stvar desila sa I2a, to je u potpunosti promenilo shvatanja o migracionim putevima, pa smo od Anderhila i Primorca stigli do Nordtvedta.

Licno ne verujem da ce doci do epohalnih pomaka kod R1a. Sve ovo sto sledi je podgrupisanje kao sto je prethodno bilo sa R1b. Mnogo manjih grupa ali one ce biti vise regionalnog karaktera. Nije ni to lose ali ipak nije revolucija.

Sa I2a se to desilo malo drugacije. Nije to bilo u sustini neko preveliko otkrice vezano sa DYS448 ali je ipak promenilo tok dogadjaja i mene su kao tvrdokornog autohtonistu :per: prisilile da prihvatim saznanje da su migracije postojale.

A vi sad hoćete da se vraćate na Anderhila i da zanemarite sve ostalo?

Ma ko ti je to rekao i gde? To sto sam postavio njegovu uproscenu tablicu ne znaci da sam njegov fan. Treba poci od prostih stvari pa tek onda drmati nove Zxy. Zato sam i postavio tablicu da se ljudi ne bi plasili silnih skracenica koje im nista ne znace a niko nece ni da ih objasnjava.

Ne dajte da neko slučajno novim saznanjima i "komplikovanim" tabelama i grafikonima zamajava neuk narod. :roll:

ma jel'te? Kor savrseno nikada nije bio protiv toga vec protiv prepotencije pojedinaca koji te podatke iznose ne davajuci ostalima nikakvog objasnjenja. Veruj mi, mogao bi ja ovde da zatrpam forum sa formulama, dijagramima, proracunima i ostalom vudu magijom. Ali zasto? Da bi neko o meni mislio da sam pametan? Meni to nije potrebno.

Pošto je Kor ovde uzeo na sebe ulogu Politbiroa CK koji odlučuje o čemu se sme ili ne sme pisati, vidim da je dalja rasprava gubljenje vremena. Pozdrav :)\

Malo si pogresila. Kor je ovde brko od kojega politbiro ne sme da pisne ukoliko ne zele da kolektivno zavrse na zimovanju u Sibiru. ;)

PS. Moja je tvrdnja bila samo da sav R1a nije slovenski, i da indijski R1a nije isto što i ruski nego da spada u drugu grupu. Da li je to pogrešno? Nemojte mi stavljati reči u usta. Uzgred, što ne pitate druge stručnjake šta misle o Kljosovu, npr. Verenića. :lol:

Pa draga moja, danas nije slovenski ali je nekada bio pra-praslovenski. U tome i jeste stvar.Odakle u Indiji Svastika iz Vince? Posto tamo nemamo I2a, jedini kandidati da ga odnesu tamo ostaju R1a i J2. Odake toponimi Morava i Dunav u Indiji? E pa sad... ne moze biti stariji R1a u Irskoj od onoga u Indiji a da su otuda Arijevci doneli kulturu.
Mislim da je ovo jasno.

A to sta neko o nekome misli, to su njihove licne netrepeljivosti. Ta dvojica jedan drugog ne mogu ocima da gledaju s tim da je Kljosov naucnik svetskog glaza i Vjerenic je tu prema njemu prcipevac. Ovaj drugi je '78 godista. Njihov sukob je izbio jos dok su saradjivali u okviru ruskog JOGG i onda su ovi sa rodstva optuzili Vjerenica da je pokrao sve podatke koje su imali oko I2a.

a nastavljam dalje u okviru posta investigatora )))

Verenić Kljosova smatra ako ne rasistom, a ono bar velikim ruskim nacionalistom.

I jedan i drugi su dosta doprinijeli svojim radom u genetici, jedan u R1a haplogrupi, drugi u I2a, ali ni za jednog se ne može reći da je bio nepristrasan.

E ovako procenjuje mudar covek. Ka' da je Njegos napisa :)

Verenić je recimo dugo vremena bio ubijeđeni Hrvat, a onda kad se njegova slavenska teorija sudarila sa hrvatskom ilirskom malo se opametio, pa sad više ne pravi konstrukcije tipa: Hrvati svi i svuda.

Da, i ono sto mi se svidja kod njega je da je mnogo citao o nasoj istoriji. Covek je trazio porekla porodica po raznim rodoslovima. To jeste, zna dosta toga ali je jedno vreme izgedao kao da je rodjen u Sirokom.

S druge strane, Kljosov je prosto zaljubljenik u svoju haplogrupu R1a i ona je po njemu arijevska, slovenska, staroevropska tako da često pada u pretjerivanja tipa o starosti R1a u Evropi prije 10000 godina. Zaključke izvodi samo na osnovu STR kalkulacija, što je krajnje problematično, jer pokazuje samo jednu dimenziju stvari.

Tacno. mnogo toga sto si rekao je ispravno. I nije samo on u pitanju vec jedan celi kruzok nosilaca R1a na "rodstvu". Ima togda svugde. Tema jeste osetljiva i moze lako da predje u rasizam.

A sto se tice ovih starih R1a1, on je podatke dobio od Pericicke.
Ono što je interesantno, to primjećujem i kod sebe, jeste to lično vezivanje za haplogrupu kojoj pripadaš, gotovo kao za naciju. to se primjećuje i kod Nordtvedta koji ipak najviše pažnje obraća upravo na svoju I1 haplogrupu.

Samo nemoj da preteras. Sledeci korak ti je registracija na stormfrontu :rotf:

Ali ako nas interesuje genetika kao nauka, zar ne bismo sve haplogrupe trebali posmatrati potpuno istim očima

Suludo je biti nekakvim rasistom ukoliko znamo da su svi ljudi imali jednog potomka. Ne moze po prirodi stvari covek koji je I mrziti haplogrupu J posto su od zajednickog pretka. Ili kada oni sa R1b mrze one koji su R1a. To su neverovatne gluposti i treba se drzati sto dalje od toga. Ova nauka je jako zanimljiva i njeni rezultati mogu pomoci u resenju mnogih misterija iz proslosti. Eto zbog cega treba ljudi da se ovim bave a ne da bi lecili svoje komplekse.

Pa draga moja, danas nije slovenski ali je nekada bio pra-praslovenski. U tome i jeste stvar.Odakle u Indiji Svastika iz Vince? Posto tamo nemamo I2a, jedini kandidati da ga odnesu tamo ostaju R1a i J2. Odake toponimi Morava i Dunav u Indiji? E pa sad... ne moze biti stariji R1a u Irskoj od onoga u Indiji a da su otuda Arijevci doneli kulturu.
Mislim da je ovo jasno.

)
Nije jasno, otkud onda u nekim grobovima u Rusiji samo I2 ? Malo si ti to pogrešno zaključio, jer polaziš od pretpostavke koja ti je zaključak i ostavljaš samo jednu mogućnost, a to je da je onaj ko je krenuo, i završio taj put, to je put koji nije trajao nekoliko dana ili meseci već stotine godina. Drugo, koliko si siguran da je kretanje u Indiju bilo putem iznad Crnog mora, kad na putu ispod Crnog mora još uvek imaš ostatke I2 skroz do granice sa Sirijom i do Kavkaza?

Nije jasno, otkud onda u nekim grobovima u Rusiji samo I2 ? Malo si ti to pogrešno zaključio, jer polaziš od pretpostavke koja ti je zaključak i ostavljaš samo jednu mogućnost, a to je da je onaj ko je krenuo, i završio taj put, to je put koji nije trajao nekoliko dana ili meseci već stotine godina. Drugo, koliko si siguran da je kretanje u Indiju bilo putem iznad Crnog mora, kad na putu ispod Crnog mora još uvek imaš ostatke I2 skroz do granice sa Sirijom i do Kavkaza?

Jel' imamo i jednog jedinog otkrivenog nosioca I medju visim kastama u Indiji? Ni jednog jedinog.
A za putanju prema Indiji... mislim da ona nema krucijalnu rec u ovome posto ne vidim logiku zasto bi I2 dosli do juznog Kavkaza a da ih dalje nema. Iako prisustvo J2 i G2 medju visim kastama moze da znaci da je migracija isla juznom trasom. Postoje samo 2 pravca kojima je moguce doci do Indije kopnenim putem. Jedan je preko Persije, pa kroz Avganistana od grada Herata do Kandahara. Drugi je spustanje juzno sa juga Turkmenije , Uzbekistana ili Tadzikistana uz zaobilazenje gora Hindkush-a pa dolazak do Kabula i od tuda ponovo do Kandahara. Treceg puta jednostavno nema. E sad.... kada bi se neko pozabavio proucavanjem srodnosti ovih R1a na ovim pravcima, dosli bi i do tacne putanje.

afghanistan.jpg

Jel' imamo i jednog jedinog otkrivenog nosioca I medju visim kastama u Indiji? Ni jednog jedinog.

Teško je i za očekivati jer je i u Rusiji I2 već razređen u odnosu na Ukrajinu gde je začetak ruskog naroda, ponavljam ti nedoslednost koju moraš da ispraviš: svastiku iz Vinče je izneo I2 , a ne R1a ( jer svastika ima i tamo gde nema ekspanzije R1a, recimo na Bliskom istoku, Italiji), uopšte nije važno ko je taj put nastavio u Indiju, veliki vremenski period je u pitanju.
To se može utvrditi i jednom vrlo jednostavnom opservacijom, naime I2 je originalno brahikefalan dok je R1a originalno dolihokefalan, Ukrajina je brahikefalna i kod I2 i kod R1a a Rusija je mezokefalna do dolihokefalna kod R1a, što ideš dalje neslovenski R1a je dolihokefalan,ali PRIMERCI INDIJSKIH viših kasti imaju osobine dinarskog stanovništva što znači da je R1 pri dolasku već dobio osobine Dinarika odnosno da je slovenski R1a dugo živeo zajedno sa I2 pre nego što je "napao Indiju".

Poslednja izmena:
Teško je i za očekivati jer je i u Rusiji I2 već razređen u odnosu na Ukrajinu gde je začetak ruskog naroda, ponavljam ti nedoslednost koju moraš da ispraviš: svastiku iz Vinče je izneo I2 , a ne R1a ( jer svastika ima i tamo gde nema ekspanzije R1a, recimo na Bliskom istoku, Italiji), uopšte nije važno ko je taj put nastavio u Indiju, veliki vremenski period je u pitanju.
To se može utvrditi i jednom vrlo jednostavnom opservacijom, naime I2 je originalno brahikefalan dok je R1a originalno dolihokefalan, Ukrajina je brahikefalna i kod I2 i kod R1a a Rusija je mezokefalna do dolihokefalna kod R1a, što ideš dalje neslovenski R1a je dolihokefalan,ali PRIMERCI INDIJSKIH viših kasti imaju osobine dinarskog stanovništva što znači da je R1 pri dolasku već dobio osobine Dinarika odnosno da je slovenski R1a dugo živeo zajedno sa I2 pre nego što je "napao Indiju".

Ne vidim tu nikakvu nedoslednost. Nije uopste nemoguce da je R1a vec tada bio u Vinci. U starijim slojevima srecemo kromanjonsku gradju dok je u novijim u pitanju mediteranska.

Ja se pri ovakvom rasporedu stvari pridrzavam ideje da je sve zapocelo od Vince. Tim vise sto sada imamo potrvrdu o prvim topioonicama bakra i o bronzanom oruzju koje je kasnije proslavilo zavojevace Evrope predvodjene sa R1b. Veliko je pitanje kako su ti zavojevaci imali metalno oruzje a nisu ga imali pripadnici hg I ako su po prirodi stvari morali da ga imaju (ako su ziveli u Vinci). Sve je to vrlo zagonetno.

Po svemu sudeci, R1a jeste dugo ziveo sa I2 ali je dosta problematicno kako je doslo do dinarizacije stanovnistva u Indiji. Do Indije imamo jos dosta stanovnistva koje je obuhvaceno kompleksom dinarizacije a da nisu imali dodira sa I2. Primer je recimo stanovnistvo Kavkaza.

Po svemu sudeci, R1a jeste dugo ziveo sa I2 ali je dosta problematicno kako je doslo do dinarizacije stanovnistva u Indiji. Do Indije imamo jos dosta stanovnistva koje je obuhvaceno kompleksom dinarizacije a da nisu imali dodira sa I2. Primer je recimo stanovnistvo Kavkaza.

Zašto bi I2 populacija uopšte bila dinaroidna? Doseljeni Sloveni uopšte nisu bili dinaridi, već nordidi što i arheološki nalazi ranih slovenskih grobalja na našem području potvrđuju. I2 je mogla da bude samo kromanoidna, a kromanoidi su prije svega dolihokefali, krupnije tjelesne građe. Pogrešno je povezivati dinarsku rasu sa velikom prosječnom visinom naših ljudi, jer pravi dinarci u prosjeku i nisu tako visoki. Visok rast, dugi ekstremiteti, opšta glomaznost kod naših ljudi može da bude samo kromanjonska po porijeklu. Dinarizacija je uvijek bila hibridni proces i to od srednjeg vijeka pa na ovamo.

Hvala Terraincognita!

:) Izgleda da su do sada uglavnom testirani Slovenci i Hrvati, pa ne bi bilo loše ako ima još nekih balkanskih R1a ovde koji su zainteresovani da se jave vodjama R1a1a projekta na Family Tree DNA. Inače, Lapinski veruje da ćemo prve rezultate za M458 dobiti do kraja ove nedelje. Izgleda je u ovim krugovima već prihvaćena ideja da su Z280, M458, i I2a-Dinaric (L147) zajedno učestvovali u formiranju slovenskog korpusa.

To se može utvrditi i jednom vrlo jednostavnom opservacijom, naime I2 je originalno brahikefalan dok je R1a originalno dolihokefalan

Na osnovu čega to?

Najbolji opis antropologije haplogrupe I dao je Božo Škerlj.

"Paleevropidi koje mozemo nazvati po mladopaleoitskom nalazistu Cro-Magnon u juznoj Francuskoj takodje Kromanjonidi, su mozda najstariji tip belaca u zapadnom delu Staroga sveta. Unekoliko su slicni Nordidima i Atlantidima, no mnogo krepkijeg stasa, dugoglavi, svetlih ociju i tamne kose koja cesto potamni istina tek u pubertetu, a ranije je redovno plava. Koza je tamnija, ocne duplje su niske i siroke, uopste je ceo obraz, osobito donji deo lica, siri i uglastiji. Istorija te podrase se moze pratiti do pleistocena. ... Ostatke i delove te podrase nalazimo u Svedskoj (Dalarne),u Nemackoj (Vestfalija), svuda po Evropi, pa takodje u Spaniji i bez sumnje na Kanarskim ostrvima koji igraju za tu grupu slicnu ulogu kao Cejlon za Vedide, Jeso i Sahalin za Ainu, itd. I deo nasih Dalmatinaca, posebno na ostrvima, spada k toj podrasi koju smo u vecem broju otkrili jos kod Starih Slovena, po nasim Grobljima (Bled, itd)."
(Bozo Skerlj, Opsta antropologija 72-73, 1960.)

Takvi su pripadnici I haplogrupe bili originalno, a to što su se poslije miješali sa svim i svačim je druga priča.

Božo koji nije znao za haplogrupe je tačno opisao lokacije gdje je najveća koncentracija I haplogrupe opisujući tragove kromanjonaca u današnjoj Evropi.

Zašto bi I2 populacija uopšte bila dinaroidna? Doseljeni Sloveni uopšte nisu bili dinaridi, već nordidi što i arheološki nalazi ranih slovenskih grobalja na našem području potvrđuju. I2 je mogla da bude samo kromanoidna, a kromanoidi su prije svega dolihokefali, krupnije tjelesne građe. Pogrešno je povezivati dinarsku rasu sa velikom prosječnom visinom naših ljudi, jer pravi dinarci u prosjeku i nisu tako visoki. Visok rast, dugi ekstremiteti, opšta glomaznost kod naših ljudi može da bude samo kromanjonska po porijeklu. Dinarizacija je uvijek bila hibridni proces i to od srednjeg vijeka pa na ovamo.

Nemoj neko da te čuje šta pričaš.Zašto je onda Predmosti kromanjonac brahikefalan?

predmosti-3.jpg

Nemoj neko da te čuje šta pričaš.Zašto je onda Predmosti kromanjonac brahikefalan?

predmosti-3.jpg

Ako je tebi ova lobanja koju si postavio brahikefalna, onda imaš problema sa vidom. A prvi put od tebe čujem da je Kromanjonac bio brahikefalan. Već sam ti gore okačio opis kromanjonca od Bože Škerlja i on tamo jasno kaže da su Kromanjonci bili dugoglavi.

Ako je tebi ova lobanja koju si postavio brahikefalna, onda imaš problema sa vidom. A prvi put od tebe čujem da je Kromanjonac bio brahikefalan. Već sam ti gore okačio opis kromanjonca od Bože Škerlja i on tamo jasno kaže da su Kromanjonci bili dugoglavi.

Pusti Škrlju, ne zna šta priča, ako veruješ Makijamu, onda da sumiramo:

Cro-Magnons, Levantines and Indo-Europeans : what do we owe to our ancestors ?

The present population of Europe can trace its ancestry to three principal population sources following the end of the Ice Age.

1) The first was the native Paleolithic & Mesolithic population of Europe, descended from Cro-Magnon. These were hunter-gatherers (presumably more hunters and fishers than gatherers). They have left us a good deal of our genetic heritage, but little else in term of language, culture or technologies. These people were tall, robust, hairy, with big brains, but most probably dark-haired, dark-eyed and slightly tanned. Their genetic legacy can be seen in Y-haplogroup I, mtDNA haplogroup H1, H3, V, U4, U5 and possibly some other haplogroups. These people usually buried their dead in collective graves.

Samo tri današnja tipa ( sva tri pripadaju haplogrupi I2) mogu da vuku nasledje sa Kromanjoncem, to su Borebi, Brin i Dinarik .

Dakle ona tvoja dinarizacija mogla je da se izvede eventualno lupanjem maljem po glavi u srednjem veku? Imaš pogrešnu predstavu o terminima brahikefalan i dolihokefalan!

Poslednja izmena:
Prihvacena je i kod mene. :)

Izgleda da bi pored Z280 na Balkanu mogli da ocekujemo i manje frekvencije M458 i Z93. Meni je interesantan Z93 jer bi to mozda mogli da budu potomci Sarmata.

Да ли се Сармати генетски разликују од Словена , а нарочито да ли се мисли на Јазиге у Панонији јер се и тамо помињу Скордиски као келтско'-илирски спој које су освојили Јазиги као и неке Словене који су се налазили ту као нижи слој грађанства као и Скорди , друго питање да ли се сарматски гени узимају према данашњим Осетима?

Да ли се Сармати генетски разликују од Словена , а нарочито да ли се мисли на Јазиге у Панонији јер се и тамо помињу Скордиски као келтско'-илирски спој које су освојили Јазиги као и неке Словене који су се налазили ту као нижи слој грађанства као и Скорди , друго питање да ли се сарматски гени узимају према данашњим Осетима?

Mislim da bi na oba pitanja mogao da dam isti odgovor, a to je da ne mogu da pretpostavim koje haplogrupe su se mogle naci kod Sarmata, niti imam preporuku kako to odrediti.

Kad sam napisao to za Z93 i Sarmate moja logika je bila ovakva: Za R-Z93 se koliko vidim pretpostavlja da potice iz Azije. Ukoliko bi se desilo da u Srbiji ima tog Y-DNK onda bi imalo smisla da je on dosao sa nekim plemenima koja su u Srbiju dosla iz stepa Ukrajine i Rusije, a ako pogledamo nazad u istoriju glavni kandidati za to su Sarmati.

Ako bi npr R-Z93 nasli u Bugarskoj, onda bi mogli da pretpostavimo da je pored Sarmata, taj Y-DNK dosao i sa Prabugarima ili Pecenegima jer su i oni dosli iz tih oblasti.

U takvim slucajevima bi bilo verovatno da su neka od tih plemena imala R-Z93, ali ja ne znam koji jos Y-DNK sem tog, niti u kom procentu.

Примећујем да чланак о Србима на Википедији не наводи ништа о нашој генетици. Једино у чланку "Теорије о пореклу Срба" има нешта оскудно.
Не би ли неко могао да се лати и да напише чланак о нашој генетици?

Mislim da bi na oba pitanja mogao da dam isti odgovor, a to je da ne mogu da pretpostavim koje haplogrupe su se mogle naci kod Sarmata, niti imam preporuku kako to odrediti.

Kad sam napisao to za Z93 i Sarmate moja logika je bila ovakva: Za R-Z93 se koliko vidim pretpostavlja da potice iz Azije. Ukoliko bi se desilo da u Srbiji ima tog Y-DNK onda bi imalo smisla da je on dosao sa nekim plemenima koja su u Srbiju dosla iz stepa Ukrajine i Rusije, a ako pogledamo nazad u istoriju glavni kandidati za to su Sarmati.

Ako bi npr R-Z93 nasli u Bugarskoj, onda bi mogli da pretpostavimo da je pored Sarmata, taj Y-DNK dosao i sa Prabugarima ili Pecenegima jer su i oni dosli iz tih oblasti.

U takvim slucajevima bi bilo verovatno da su neka od tih plemena imala R-Z93, ali ja ne znam koji jos Y-DNK sem tog, niti u kom procentu.

Za Bugare je bar lako jer plivaju u R1b kao ni jedan narod okolo, tako da, Prabugari, Pečenezi = R1b , J2.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back