Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ti si nedosledan i na to ti ukazujem, ako tvrdiš da je I2 Din došao iz pravca Karpata u Srbiju, zašto bi onda uopšte morao I2 da ide u Panoniju pa da se vraća na Kavkaz kad je mogao recimo iz Ukrajine da dođe tamo?

Ona paralela sa ilirskim imenom koje je protumačeno od strane Rimljana je veoma nepouzdana. Pouzdanije je narod ANDI povezati sa narodom ANTI, ali i tu ništa od Panonije, opet arijevska ekspanzija.

Razlog je jednostavan. Ova paralela koja postoji u citiranom tekstu. Ukoliko bi se pokazalo da su ovi Din-S onda bi mogli govoriti o prisustvu istih u panonskom bazenu.

Ukoliko su se Avari vratili na Kavkaz iz Panonije, mogli su povuci za sobom i nesto "domacih" mada opet sumnjam u to zbog malog procenta R1a. To sve govorim u vezi Andijaca.

A u vezi Din-S u Srbiji, on je mogao doci ili sa Karpata ili iz jugozapadne Ceske. Nemamo za sada dosta podataka da bi moglo odrediti tacnu polaznu tacku.

Kod Kara Nogajaca je situacija jos interesantnija posto su vidimo formirani kao narod u XV veku od kurte i murte.

Poslednja izmena:
Razlog je jednostavan. Ova paralela koja postoji u citiranom tekstu. Ukoliko bi se pokazalo da su ovi Din-S onda bi mogli govoriti o prisustvu istih u panonskom bazenu.

Ukoliko su se Avari vratili na Kavkaz iz Panonije, mogli su povuci za sobom i nesto "domacih" mada opet sumnjam u to zbog malog procenta R1a. To sve govorim u vezi Andijaca.

A u vezi Din-S u Srbiji, on je mogao doci ili sa Karpata ili iz jugozapadne Ceske. Nemamo za sada dosta podataka da bi moglo odrediti tacnu polaznu tacku.

Kod Kara Nogajaca je situacija jos interesantnija posto su vidimo formirani kao narod u XV veku od kurte i murte.

A zar prosto objašnjenje za I2a kod Andija i ostalih Kavkazaca ne bi prije mogli biti Rusi, tačnije Kozaci koji imaju i preko 20% I2a, a žive sa njima i u njihovom neposrednom susjedstvu?

Napokon se pojavila karta sa frekvencijom i varijansom haplogrupe I2c. To je "nova" haplogrupa koja u stvari obuhvata haplotipove ranije poznate pod I2a*. To su ljudi koji su na testiranjima na markere L596 i L597 imali pozitivan rezultat, sto se oznacava kao: L596+ L597+

Rezultati prikazani na karti pokazuju sledece frekvencije:

6% in Crete per King et al 2008
4% in Kazbegi per Wells et al 2001, 0% among other Georgians
9% among Georgians per 23andMe
0% among Georgians per Litvinov et al 2010
0% among Georgians per Battaglia et al 2008
4% among Armenians per Wells et al 2001
4% among Armenians per Armenian DNA Project
Greeks = 1.1%
Greek Macedonians = 3.5%
Bosnian Serbs = 2.5 (Battaglia et al 2008)
Slovenians = 1.3%
Balkarians(North Caucasus) = 2.6%

non-trace levels among Emmentalers per The Swiss Anabaptist DNA Project
non-trace levels among Clan Wallace per Wallace-WALLIS Y-DNA Project

frequencyi2c.png

diversityi2cj.png

Ne I2a* već I2*. Jesi li ti pravio kartu? Ova haplogrupa bi mogla i biti kandidat za toliko priželjkivanu starosjedilačku I haplogrupu. Mada je malo previše raštrkana za starosjedioce.

Upssss.... greska ali nije tako strasna. Desava se.
Nisam ja vec Sparkey, amer iz Kalifornije koji je pripadnik ove hg. Ima ga na DNA forums kao i na eupediji.

On sam kaze da ocekuje da se na Balkanu I2c nadje u vecem procentu ali je problem sto se kod nas ljudi ne testiraju tako mnogo )))))

Upssss.... greska ali nije tako strasna. Desava se.
Nisam ja vec Sparkey, amer iz Kalifornije koji je pripadnik ove hg. Ima ga na DNA forums kao i na eupediji.

On sam kaze da ocekuje da se na Balkanu I2c nadje u vecem procentu ali je problem sto se kod nas ljudi ne testiraju tako mnogo )))))

Sad sam baš pregledao neke studije i gledao procente I2*. Nigdje po Evropi procenat I2* ne prelazi 5%, a uglavnom se kreće od 1-2%. Jedino gdje sam primjetio nešto veći procenat je Južna Francuska 5,3% , Normandija 4,8%, Slovenija 3,6 % i Makedonija 3,5%. Pri tome se I2* dijeli na dvije podgrupe sad već podijeljene SNP mutacijom, a to su I2b i I2c. I2b nazvana Adriatic vjerovatno zbog prisutnosti oko Jadranskog mora i I2c koje ima nekoliko SNP mutacijom nepodjeljenih klastera. Znam da ima jedan aškenaski jevrejski klaster, kavkaski i čini mi se škotski.

Sve u svemu haplogrupa I2* je prilično raštrkana po cijeloj Evropi i Kavkazu. Ona bi mogla da bude od pomoći za ukupno rješavanje migracija I haplogrupe.

Ono što nedostaje je stara I2a2*, tj. gdje je živio čovjek kod koga dogodila mutacija M423.

investigator
Sad sam baš pregledao neke studije i gledao procente I2*. Nigdje po Evropi procenat I2* ne prelazi 5%, a uglavnom se kreće od 1-2%. Jedino gdje sam primjetio nešto veći procenat je Južna Francuska 5,3% , Normandija 4,8%, Slovenija 3,6 % i Makedonija 3,5%.
Francuska ocigledno nije prikazana na ovoj karti. Napisi mi koja je studija u pitanju pa da napisem autoru da to korektuje,

Pri tome se I2* dijeli na dvije podgrupe sad već podijeljene SNP mutacijom, a to su I2b i I2c. I2b nazvana Adriatic vjerovatno zbog prisutnosti oko Jadranskog mora i I2c koje ima nekoliko SNP mutacijom nepodjeljenih klastera. Znam da ima jedan aškenaski jevrejski klaster, kavkaski i čini mi se škotski.

Slucajno pogledah na ovo stablo Nortdvedta, Starost MRCA I2b-Adr je tek nesto veca od starosti I2a1b1a-Din.
Sve u svemu haplogrupa I2* je prilično raštrkana po cijeloj Evropi i Kavkazu. Ona bi mogla da bude od pomoći za ukupno rješavanje migracija I haplogrupe.

Sad su me ovi podaci o MRCA sasvim zbunili. Cak ne mogu da verujem.

Ono što nedostaje je stara I2a2*, tj. gdje je živio čovjek kod koga dogodila mutacija M423.

Tesko pitanje. Medjutim ako bi pogadjao, tipovao bi na centralnu Evropu.

Vidim neke nove detalje o starosjedilačkoj haologrupi.
Zaima me ima li netko od vas znalaca tko može objasnit prisutnost I haplogrupe u Kurda nekih 20% a u višemilijunskome Teheranu 1/3 haplogrupe I.
Kako se ti podatci uklapaju u Kljusove teorije o migracijama I haplogrupe.

Ovo su rezultati za Iran iz proslogodisnje studije Influences of history, geography, and religion on genetic structure: the Maronites in Lebanon:

Iran (West)
n=200
A-M91 - 0%
C-M130 - 0%
E-M96 - 0%
E-M2 - 1%
E-M35 - 8%
F-M89 - 8%
G-M201 - 7.5%
H-M69 - 3%
I-M170 - 1%
J2-M172 - 25.5%
K-M9 - 19.5%
R1-M173 - 0%
R1a1a-M17 - 13.5%
R1b-M343 - 12%
R2a-M124 - 1%

Iran (East)
n=124
A-M91 - 0%
C-M130 - 0%
E-M96 - 0%
E-M2 - 0.8%
E-M35 - 4%
F-M89 - 8.1%
G-M201 - 5.6%
H-M69 - 1.6%
I-M170 - 0.8%
J-M172 - 21%
K-M9 - 27.4%
R1-M173 - 0%
R1a1a-M17 - 22.6%
R1b-M343 - 5.6%
R2a-M124 - 2.4%

Ovo je isto Iran iz 2006: Iran: tricontinental nexus for Y-chromosome driven migration

Rezultati koje si ti dao za Kurde i Teheran (iz 2001. i 2004.) jesu iz studija koje bi trebalo da budu relevantne, medjutim vec je bilo slucajeva gde su se starija istrazivanja pokazala netacnim. Ja nemam dokaze kojim bi ti rezultati mogli da budu definitivno odbaceni, medjutim licno ih smatram vrlo nepouzdanim.
Pretpostavljam da je to vise subjektivno pitanje - da li ce neko uporedjivanjem sa drugim rezultatima iz istih regiona, pomenute studije i dalje smatrati relevantnim ili ne.

Nije pogresio. U drugoj tablici su podaci za Iran. Ukupno 4 haplotipa odredjena markerom M170.

Hebo Iran, meni je sad najzanimljivija Britanija.

Da li je bilo ( za migracije posle srednjeg veka je SASVIM DRUGAČIJI SLUČAJ ljudi su zadržali svoja prezimena) migracija sa Balkana od 7. veka nadalje sa Balkana u Britaniju koje bi mogle da objasne poreklo čisto dinarske haplogrupe na tlu Britanije sa britanskim prezimenima? Ili da tu migraciju pripišem vremenu gradnje Hadrijanovog zida?

Dalje, da li imaš neke podatke koliko je naroda na Balkanu pozitivno na M 223.

Poslednja izmena:
Hebo Iran, meni je sad najzanimljivija Britanija.

Zasto bi GB bila zanimljivija od kavkaskih Swaneta ,kurdskih Delamita (zazaki) ili stanovnika irana gdje u teheranu možda ima 30% haplogrupe I ??
Znam da je nekima draže vući paralele sa anglima i sasima ali ako je konačan cilj istina onda trebe promotrit sve mogućnosti.
Već sad je evidentno da haplogrupa I ipak nije samo europska jer je pronadjena i van europe u zanimljivim postotcima. Čuo sam podatak od 2% u američkih indijanaca?? Ima li netko saznanja o tome?

Zasto bi GB bila zanimljivija od kavkaskih Swaneta ,kurdskih Delamita (zazaki) ili stanovnika irana gdje u teheranu možda ima 30% haplogrupe I ??
Znam da je nekima draže vući paralele sa anglima i sasima ali ako je konačan cilj istina onda trebe promotrit sve mogućnosti.
Već sad je evidentno da haplogrupa I ipak nije samo europska jer je pronadjena i van europe u zanimljivim postotcima. Čuo sam podatak od 2% u američkih indijanaca?? Ima li netko saznanja o tome?

To sa Iranom sada teba zaboraviti. U Pitanju su istrazivanja Nasidze-a koja su dala i 58% I medju Dargincima (narod u Dagestanu, Rusija). Sada imamo nekoliko istrazivanja koja sve to opovrgavaju.

Zazaki su po svemu sudeci nastali kao rezultat migracija sa Balkana. Detaljnije istrazivanje bi dalo dosta odgovora.

A za indijance, to mora da je neki Stipe plovija do amerike pa ga zavuko nekoj skvo. Ionako je od Indijanaca ostala samo saka jada. Isto tako imas i cigane u Makedoniji sa 4% I2a2.

Mislim da se u svim exYU republikama vrti oko 1%
Ajmo ponovo, u svetlu veoma velikih poklapanja sa "najezdom Kelta" iz Zapadne Evrope koji su završili u južnoj Rusiji i Ukrajini i gde imaju vrlo dobru koncentraciju. TO SE DESILO 300 godina pre nove ere. Dakle,kako je moguće da je 700 godina kasnije kao JEDINSTVENI deo naroda koji se , kako kažeš "džumle" doselio odande, opet u tom narodu postojao GENETSKI FILTER ( pored one čudne isfiltriranosti većinskog R1a koji prelazi u manjinski i to samo iznad Dunava i Save i u dolinama Morave) i za haplogrupu I2 M 223 ?

Ajmo ponovo, u svetlu veoma velikih poklapanja sa "najezdom Kelta" iz Zapadne Evrope koji su završili u južnoj Rusiji i Ukrajini i gde imaju vrlo dobru koncentraciju. TO SE DESILO 300 godina pre nove ere. Dakle,kako je moguće da je 700 godina kasnije kao JEDINSTVENI deo naroda koji se , kako kažeš "džumle" doselio odande, opet u tom narodu postojao GENETSKI FILTER ( pored one čudne isfiltriranosti većinskog R1a koji prelazi u manjinski i to samo iznad Dunava i Save i u dolinama Morave) i za haplogrupu I2 M 223 ?

Mogao bi malo bolje da objasnis svoje glediste a ne da se ja zamaram pokusavajuci da razumem pesnikove vizije ;)
Inace, koliko ja znam M223 u Srbiji se dosta cesto veze za rudare iz Saksonije koji su dolazili u srednjovekovnu Srbiju

Mogao bi malo bolje da objasnis svoje glediste a ne da se ja zamaram pokusavajuci da razumem pesnikove vizije ;)
Inace, koliko ja znam M223 u Srbiji se dosta cesto veze za rudare iz Saksonije koji su dolazili u srednjovekovnu Srbiju
Kad treba razmišljati obično je zamorno.
Da dosta za rudare a ni malo za Slovene, a upravo tamo odakle su prema kalkulacijama Sloveni mogli da dođu na Balkan nalazi se žarište M 223 zato se i zove D(inaric) Isles . Ili je taj M 223 došao u južnu Rusijui Ukrajinu i moldaviju posle 7. veka što nigde nije zapisano ( upravo je zapisan dolazak zapadnjaka pre nove ere), ili seobe Slovena nije bilo jer bi onda na Balkanu bilo ( pored mnogo više R1a) ravnomerno zastupljen i M223.

Lesandar;

Kad treba razmišljati obično je zamorno.

Naravno da je zamorno kad je potpuno nejasno.

Da dosta za rudare a ni malo za Slovene, a upravo tamo odakle su prema kalkulacijama Sloveni mogli da dođu na Balkan nalazi se žarište M 223

Ako ciljas na Luzicu, oni su vrlo verovatno tamo zaseli nakon sto su oterali Slovene. Postoje zapisi o borbama Slovena sa Saksoncima.

zato se i zove D(inaric) Isles

ko se tako zove?

. Ili je taj M 223 došao u južnu Rusijui Ukrajinu i moldaviju posle 7. veka što nigde nije zapisano ( upravo je zapisan dolazak zapadnjaka pre nove ere),

Ima vise varijanti zasto je to tako.

ili seobe Slovena nije bilo jer bi onda na Balkanu bilo ( pored mnogo više R1a) ravnomerno zastupljen i M223

opet ne razumem.

bar ti bi trebao da razumes sta znaci DYS448=20 i DYS448=19. Jedan od najkrucijalnijih dokaza da je seoba Slovena postojala. Rec je o mladoj mutaciji a nikako nije moguce da tele rodi kravu vec jedino obratno. DYS448=19 je "tele" u ovom slucaju. Nikako ne moze da bude krava.

Ili i ti kao Primorac i pojedinci ovde tvrdis da Nortdvedt nema blage veze o onome sto radi?

Lesandar;

Naravno da je zamorno kad je potpuno nejasno.

Ako ciljas na Luzicu, oni su vrlo verovatno tamo zaseli nakon sto su oterali Slovene. Postoje zapisi o borbama Slovena sa Saksoncima.

ko se tako zove?

Ima vise varijanti zasto je to tako.

opet ne razumem.

bar ti bi trebao da razumes sta znaci DYS448=20 i DYS448=19. Jedan od najkrucijalnijih dokaza da je seoba Slovena postojala. Rec je o mladoj mutaciji a nikako nije moguce da tele rodi kravu vec jedino obratno. DYS448=19 je "tele" u ovom slucaju. Nikako ne moze da bude krava.

Ili i ti kao Primorac i pojedinci ovde tvrdis da Nortdvedt nema blage veze o onome sto radi?

Jedino mogu da prihvatim DYS448=14 kao telad, ovo ostalo je vrlo diskutabilno kada i na koji način je došlo. Potoji veoma dobro dokumentovan povratak Veneta sa severa Evrope na Balkan, odnosno raspršavanje na sve strane, upravo u vreme kada se gubi trag staroj I2a2 i kada u taj deo nadire R1b.

Tacit: Venethi… nam quidquid inter Peucinos Fennosque silvarum ac montium erigitur latrociniis pererrant; hi tamen inter Germanos potius referuntur, quia et domos figunt et scuta gestant et peditum usu ac pernicitate gaudent…

Vends… they are making raids through the woodland and mountain areas which arises between the countries of the Peucini and that of the Fenni, and they (Vends) are rather to compare with the Germans, for they got stable dwellings, they handle the swords and have a skilled and rapid infantry…

Dakle, eto odakle je I2a2 zaseo u Rusiju

Inače, DISLES je skraćenica od DINARICISLES

i još nešto od tvog druga Kena:

One other characteristic of the purely Russian I2a2a-Dinaric was that its variance age was younger than I2a2a-Dinaric as a whole in eastern Europe.

I get 1830 years ago as the tmrca for the Russian collection of 51 haplotypes of DYS448 = 20. This was collected from about 14 different regions of core Russia.

Poslednja izmena:
i još nešto od tvog druga Kena:

One other characteristic of the purely Russian I2a2a-Dinaric was that its variance age was younger than I2a2a-Dinaric as a whole in eastern Europe.

I get 1830 years ago as the tmrca for the Russian collection of 51 haplotypes of DYS448 = 20. This was collected from about 14 different regions of core Russia.

Па ред би био онда да поггледамо цело стабло порука везаних за ово:

The rather young I2a2a-Dinaric in eastern Europe has proven to be quite uniform throughout the region in the exception of a glut of DYS19 = 14 haplotypes from the Croatia area.
There does seem a hint of division between the north end of this haplogroup's range and south end based on DYS448, with 20 associating with the north and 19 with the south. But in the western reaches of eastern Europe there is much mixture.

A 2007 paper by an author group associated with YHRD database gathered 500 y haplotypes spread around core European Russia (Baltic countries, Belarus, Ukraine, and Caucasus were excluded). Most southerly part of Russia sampled was 52 degrees north latitude.

In the process of studying the haplogroup I representatives of this data, I isolated I2a2a-Dinaric haplotypes. There were slightly over 50 of them. Two clear trends in these 50 representatives of I2a2a-Dinaric set the set apart from the haplogroup in general.

The Russian I2a2a-Dinaric was much leaner in DYS448 = 19 than the overall haplogroup population.
The Russian I2a2a-Dinaric was much leaner in DYS19 = 15 than the overall haplogroup population. (The Russian set had no DYS19 = 14 members)

A few days ago I mentioned that perhaps the DYS19 = 14 I2a2a-Dinaric may be tagged by the DYS640 = 12 (instead of 11), with DYS640 being a very slow mutator.

One other characteristic of the purely Russian I2a2a-Dinaric was that its
variance age was younger than I2a2a-Dinaric as a whole in eastern Europe.

I get 1830 years ago as the tmrca for the Russian collection of 51
haplotypes of DYS448 = 20. This was collected from about 14 different
regions of core Russia.

This young age is based on fewer STRs than I have in my normal collection,
so that should be kept in mind.

I think 2500 years is about what the entire eastern Europe DYS448 = 20
I2a2a-Dinaric has for its tmrca.

Прва ствар, Кен овде говори о РУСКИМ I2a2 у односу на остале а не говори да је он млађи у односу на јужне динарике.

Друга ствар, он говори да су I2a2 врло униформни изузев кластера који се среће код дела данашњих Хрвата са DYS19 = 14, што је још једна потврда више да су се миграције заиста догодиле. DYS19 = 14 је млађе од DYS19 = 15 што значи да отпада теорија о Далмацији као месту рођења I2a2. Шта више, старост ове гране је процењена на око 600 година и према Вјереничу, тамо се појавила миграцијама из Босне.

Треће, Кен истиче и да је мешавина динарика са DYS448=20 и DYS448=19 доста израженија у западним деловима словенских земаља. Ово потенцијално може да указује на то да су наши I2a2a-Dinaric дошли баш од туда, то јесте, од Лужице.

I2a2a-Dinaric is just too young to not have been the result of a sudden
expansion not much more than 2000 years ago.

Now to figure out from where the expansion began? The traditional Slavic
"homeland" of the Pripet marshes is as good a guess as anything for me at
the moment.

И на крају, у овом последњем делу је све речено. I2a2a-Dinaric своју распрострањеност дугују изненадној експанзији која није старија од 2000 година.
И онда још каже да он претпоставља да је све кренуло из традиционалне словенске праотаџбине.

Штета што овде нема барбарогенија, врхунског познаваоца свега и свачега, а посебно генетике да нам каже како је Нортдведт шарлатан за разлику од Приморца и екипе.

Па ред би био онда да поггледамо цело стабло порука везаних за ово:

Прва ствар, Кен овде говори о РУСКИМ I2a2 у односу на остале а не говори да је он млађи у односу на јужне динарике.

Друга ствар, он говори да су I2a2 врло униформни изузев кластера који се среће код дела данашњих Хрвата са DYS19 = 14, што је још једна потврда више да су се миграције заиста догодиле. DYS19 = 14 је млађе од DYS19 = 15 што значи да отпада теорија о Далмацији као месту рођења I2a2. Шта више, старост ове гране је процењена на око 600 година и према Вјереничу, тамо се појавила миграцијама из Босне.

Треће, Кен истиче и да је мешавина динарика са DYS448=20 и DYS448=19 доста израженија у западним деловима словенских земаља. Ово потенцијално може да указује на то да су наши I2a2a-Dinaric дошли баш од туда, то јесте, од Лужице.

И на крају, у овом последњем делу је све речено. I2a2a-Dinaric своју распрострањеност дугују изненадној експанзији која није старија од 2000 година.
И онда још каже да он претпоставља да је све кренуло из традиционалне словенске праотаџбине.

Штета што овде нема барбарогенија, врхунског познаваоца свега и свачега, а посебно генетике да нам каже како је Нортдведт шарлатан за разлику од Приморца и екипе.

Ovde imaš dve nelogičnosti.
Prva ti je da aludiraš na Lužicu a podržavaš Kenovu ideju o praotadžbini u Pripjatu.
Druga je da poštuješ Vereničevu pretpostavku, a znaš odakle je teklo doseljavanje u Dalmaciju.

Da se razumemo, i ja tvrdim da je doseljavanje ( odnosno povratak) Srba bilo iz Lužice, ali mnogo ranije nego što kaže zvanična verzija. Ceo ovaj narod je bio ovde pre Rima.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back