Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pravi srednjovjekovni Vlasi bi mogli zaista biti potomci romanizovanog starosjedilačkog stanovništva. Čini mi se da je bilo jedno opsežnije genetsko ispitivanje na Aromunima, pravim Vlasima i ispalo je da iako nisu genetski homogeni ipak tri haplogrupe dominiraju R1b, J2 i E1b1b. Pri tome sasvim je izvjesno da su originalni Aromuni zapravo R1b, jer je njihov procenat R1b (do 36%) znatno veći od bilo čijeg procenta R1b na Balkanu. Što bi s druge strane moglo da znači da među Aromunima ima i originalnih Latina, ili bar Kelta. Što se E1b1b i J2 tiče njihov vrhunac na Balkanu je kod Šiptara. Neki tvrde da je E1b1b zapravo grčka helenska grupa, u tom slučaju bi za J2b koji je specifičan za Šiptare, ali i za neke kavkaske narode kao što su Čečeni i Dagestanci mogao biti originalna šiptarska grupa.
E1b1b koji je prisutan i kod Srba u značajnom procentu je u svakom slučaju iz tog starijeg predslovenskog sloja stanovništva.
Tako da ni srednjovjekovni Vlasi ne moraju biti istog etničkog niti genetskog porijekla.

Da li je izvesno da je među Vlasima bilo dominantno tračansko starosedelačko stanovništvo (npr. Tribali) pomešano recimo sa pravim Latinima ?

Poslednja izmena:
I sta cemo dobiti? mtDNK rezultate koji nam ne mogu mnogo pomoci. Danasnja popujacija "zapadnog Balkana" ima dosta mtDNK od tih ilirskih zena. Ne zbog toga sto je to ista populacija vec zbog toga sto je bilo mesanja.

Oces reci da se ne moze nikako utvrditi muska halpogrupa nego samo zenska? Pa to je vec ozbiljan problem.

Ipak, mene niko nece ubediti da jedan Bodiroga, Drazen Petrovic, Predrag Danilovic i svi oni koji su iz Trebinja ili tih Hercegovacko crnogorskih krajeva, mogu imati bilo kakve veze sa Ukrajincima-slovenima.

Srbi su Iliri.

brtulin;

Svi vi robujete stereotipima i zabludama.

Ko mi? Mislis na sve naucnike cije rezultate mi ovde citiramo?

I2a1b1 Dinaric South je najgušći u Dalmaciji i zapadnoj hercegovinia baš u tim krajevima ima najviše ostataka prastarih običaja i prastarih načina pjevanja . Ti ostatci materijalne i nematerijalne baštine potvrdjuju kontinuitet naseljenosti od barem 3-4 tisuće godina bez obzira je najnovijih istraživanja. Mislim da će se ovo potvrdit kroz dogledno vrijeme kada se bude uzelo još uzoraka na terenu.
Srbi i hrvati koji su pokorili ovaj prostor u 6-7 stoljeću su bili mješavina R1a i I1 . I1 je u Hrvatskoj nekih 8% a srbiji 5-6 % mislim da medju njima treba tražit prave Hrvate i srbe.

I ja sam pao u istu zamku pre nekih 2-3 godine pa sam mislio da visoka frekvencija automatski znaci i izvoriste. Onda bi i izvoriste E1b-V13 bilo na Kosovu a nije tako.

I2a1b1 Dinaric South i E1b1b su autohtoni na balkanu jako dugo a koja je od njih ovdje duže još će trebat precizirati.

I2a1b1a Dinaric South je stara oko 2000 godina. Pa ti sada vidi da li su isti mogli da budu Iliri.

Najveća razlika izmedju političkih nacija Hrvata i srba je u primjesi haplogrupe E1b1b koja je u srba viša od 20% dok je kod hrvata 5-6 %.
Srbija je bliza epicentru E1b pa je zato i ima vise nego u Hrvatskoj. Hrvati su blize podrucjima sa visokim R1b i R1a pa ih je tamo vise.

Današnjoj populaciji srbije su genetski gledano najbliži albanci iz albanije.

Albanci iz Albanije su Din-N. Isti se srece samo u istocnoj Srbiji prema Bugarskoj i Rumuniji.

Trebalo bi se fokusirati na zanimljivu činjenicu da kosovski albanci imaju bitno visu koncentraciju E1b1b od albanaca iz albanije. To je nelogično i zbilja bi trebalo tu proširit uzorke.

Sta tu ima nelogicno? Dok su u Albaniji mali po 2-3 dece u porodici, na Kosovu su imali preko 10.

Prvobitni vlasi su bili definitivno E1b1b ali tijekom stoljeća vlasi ili vlaji su postali ekonomska kategorija pa danas vlasi nisu više tako čisti u genetskom smislu.

Pored E1b su i J2

Znači car Dušan ,kralj Tomislav i njihovi pretci su dodjoši na ove prostore i obzirom da su bili predstavnici haplogrupa I1 i R htjeli su sačuvat čistoću krvi svoje vladajuće elite. Stoga su pisali Dušanove zakonike ali zalud im je to bilo.. jer domorodačka većina je nadvladala zakon:)

Ma ne, uslacala im se mediteranska ****** :think:

Oces reci da se ne moze nikako utvrditi muska halpogrupa nego samo zenska? Pa to je vec ozbiljan problem.

Ipak, mene niko nece ubediti da jedan Bodiroga, Drazen Petrovic, Predrag Danilovic i svi oni koji su iz Trebinja ili tih Hercegovacko crnogorskih krajeva, mogu imati bilo kakve veze sa Ukrajincima-slovenima.

Srbi su Iliri.

Pa da nije tako mislis da bi toliko dugo cekali na rekonstrukciju dogadjaja?
Sve bi se vrelo brzo resilo.

Imaju itekako veze sa nekih 4-5 miliona muskaraca u celoj Ukrajini. Smem da se kladim da su recimo braca Klicko I2a2 Din.

klichko.jpg

investigator

Pravi srednjovjekovni Vlasi bi mogli zaista biti potomci romanizovanog starosjedilačkog stanovništva. Čini mi se da je bilo jedno opsežnije genetsko ispitivanje na Aromunima, pravim Vlasima i ispalo je da iako nisu genetski homogeni ipak tri haplogrupe dominiraju R1b, J2 i E1b1b. Pri tome sasvim je izvjesno da su originalni Aromuni zapravo R1b, jer je njihov procenat R1b (do 36%) znatno veći od bilo čijeg procenta R1b na Balkanu.

J2 i E1b1b su "originalno balkanski". osle toga dolaze R1b za koje ja smatram da su bili okosnica Tracana. Te 3 haplogrupe cine dobalkanski supstrat,

Što bi s druge strane moglo da znači da među Aromunima ima i originalnih Latina, ili bar Kelta.

Za razliku od zapadne Evrope za Balkan imamo malo podataka o prisustvu specificnim sub-haplogrupama.haplogrupe R1b. Kada to budemo znali, moci cemo da utvrdimo kako se formiralo stanovnistvo.

Kao sto je i Lesandar ovde pre par dana tvrdio da su Hrvati izvorno R1b, ja ne odbacujem mogucnost da je to tako. Preko R1b bi se cak mogla rekonstruisati i hipoteza po Iranskom poreklu Hrvata. I jedino preko R1b, nikako drukcije.

Što se E1b1b i J2 tiče njihov vrhunac na Balkanu je kod Šiptara. Neki tvrde da je E1b1b zapravo grčka helenska grupa, u tom slučaju bi za J2b koji je specifičan za Šiptare, ali i za neke kavkaske narode kao što su Čečeni i Dagestanci mogao biti originalna šiptarska grupa.

Istina je da te haplogrupe ima kod Siptara ali treba reci da je ima i kod Grka.

E1b1b koji je prisutan i kod Srba u značajnom procentu je u svakom slučaju iz tog starijeg predslovenskog sloja stanovništva.
Tako da ni srednjovjekovni Vlasi ne moraju biti istog etničkog niti genetskog porijekla.

Tacno

Kor@ ti višu frekvenciju E1b na kosovu u odnosu na albaniju objašnjavaš time da su kosovari pravili po 10 a albanci po 2-3 djece.
To mi je zanimljiva tvrdnja:)
Jer ispada da su samo pripadnici E1b haplogrupe na kosovu imali exluzivu za pravljenje više djece. To naravno nije točno.
Za objasnit visoke frekvenije E1b na kosovu i I2 u dalmaciji i hercegovini trebaće malo više znanstvenog pristupa a malo manje predrasuda:)

Kor@ vudim da si uvjeren da je I2a1b1a Dinaric South star 2000 god. Znam da neki tvrde da je čak i mladji od toga
To teško da može biti točno. Paleogen etika je mlada znanost. Uvjeren sam da će za dogledno vrime I2a1b1a Dinaric South ipak malo ostariti:)
Jer jedino ako je starija od 2500 god može se razumjeti kontinuitet narodnih običaja,nošnje,predaje,pjesme dinarskog masiva koji sasvim sigurno nije došao iz srednjeeuropskih stepa i šuma već je od postanja ovdje.
Vi u srbiji možda i neznate ..način pjevanja dalmatinske zagore "ojkavica" od prošle godine je na listi UNESCOa kao zaštićena nematerijalna kulturna baština.
To pjevanje je dosta neugodno za slušanje karakteristično samo za dinarce. Najočuvanije je na prostoru najviše koncentracije I2a1b1a Dinaric South. Muslimani su to pjevanje davno zaboravili ali kod bosanskih srba ima još u nekim predjelima.. naravno svaki kraj ima svoje ime za tu arhaičnu pjesmu.
Ganga,rera,ojkavica,treskavica,rozganje....
Zašto to spominjem..
Čitao sam da su neki rimski carevi koji su porijeklom bili s ovih prostora za pretorijance uzeli svoje ljude sa balkana,pa su tadašnji kroničari zabilježili da ti ilirski pretorijanci kad zapjevaju da je to tako grozno da se ne može slušat:) to ti brale more bit samo ojkavica ha ha
Zato ti velim, stari Dalmati su bili I2a1b1a Dinaric South. I to barem 50-70% Točka

Kor@ ti višu frekvenciju E1b na kosovu u odnosu na albaniju objašnjavaš time da su kosovari pravili po 10 a albanci po 2-3 djece.
To mi je zanimljiva tvrdnja:)
Jer ispada da su samo pripadnici E1b haplogrupe na kosovu imali exluzivu za pravljenje više djece. To naravno nije točno.
Za objasnit visoke frekvenije E1b na kosovu i I2 u dalmaciji i hercegovini trebaće malo više znanstvenog pristupa a malo manje predrasuda:)

tebi treba malo manje predrasuda a vise kako ti to kazes, znanosti.

Prva stvar, kosovski Albanci su Gegi, isti ti Gegi u Albaniji imaju znatno veci postotak E1b u odnosu na Toske. Mimo E1b tamo imas i povecan procenat J2 kao i nesto R1b.

A sto se tice Hercegovine... bar u istocnoj Hercegoini postoji izreka "Hercegovina pola svijeta naseli a sebe ne raseli". Pa cela zapadna Srbija je naseljena iz Hercegovine sto se jako oseti u njihovom govoru. Ranije su porodice u kraskom pojasu imale mnogo dece. Sirotinja bili ali su aktivno vrsili reprodukciju. Eto odakle velika koncentracija I2a2.

Kor@ vudim da si uvjeren da je I2a1b1a Dinaric South star 2000 god. Znam da neki tvrde da je čak i mladji od toga
To teško da može biti točno. Paleogen etika je mlada znanost. Uvjeren sam da će za dogledno vrime I2a1b1a Dinaric South ipak malo ostariti:)
Jer jedino ako je starija od 2500 god može se razumjeti kontinuitet narodnih običaja,nošnje,predaje,pjesme dinarskog masiva koji sasvim sigurno nije došao iz srednjeeuropskih stepa i šuma već je od postanja ovdje.
Vi u srbiji možda i neznate ..način pjevanja dalmatinske zagore "ojkavica" od prošle godine je na listi UNESCOa kao zaštićena nematerijalna kulturna baština.
To pjevanje je dosta neugodno za slušanje karakteristično samo za dinarce. Najočuvanije je na prostoru najviše koncentracije I2a1b1a Dinaric South. Muslimani su to pjevanje davno zaboravili ali kod bosanskih srba ima još u nekim predjelima.. naravno svaki kraj ima svoje ime za tu arhaičnu pjesmu.
Zašto to spominjem..
Čitao sam da su neki rimski carevi koji su porijeklom bili s ovih prostora za pretorijance uzeli svoje ljude sa balkana,pa su tadašnji kroničari zabilježili da ti ilirski pretorijanci kad zapjevaju da je to tako grozno da se ne može slušat:) to ti brale more bit samo ojkavica ha ha
Zato ti velim, stari Dalmati su bili I2a1b1a Dinaric South. I to barem 50-70% Točka

Ako se kojim slucajem poveca starost I2 Din-S za recimo 1000 godina (iliti 50%) onda ces dobiti da je haplogrupa I2 stara 25000 godina, I 50000, R1a 52000 R1b 32000..... a neke haplogrupe bi presle i preko 60000 godina.

a sto se tice "ganga" iz dinarskog pojasa, lako moze biti da su preuzete od lokalaca.

Poavljam ti, sve sam to isto sto i ti sada ja govorio pre 2-3 godine dok nisam shvatio da su stvari ipak malo drugacije.

Zašto to spominjem..

Evo ga još jedan Hrastovik .
Direktno etničko povezivanje na osnovu pojedinačnih kulturnih elemenata između različitih etničkih zajednica koji su vremenski ( ili prostorno) udaljeni nema nikakvog smisla jer kulturna razmena , u ovom slučju prožimanje (mešanje) bilo je i biće . Narodne nošnja sa neekog današnjeg laičkog stanovešta izgledaju kao uniforme koje su ljudi koristili radi nacionalne identifikacije . Međutim to nema veze sa realnošću, nošnje su utilitarna stvar , i svaki narod je koristio i odbacivao određene elemente odeće isključivo radi praktičnosti . Recimo Srbijanci su prvi put počeli da koriste šajkaču krajem XIX veka, oni su tu kapetinu preuzeli ne da bi se identifikovali kao narod, već zato što je bila jeftina a praktična. Naravno dinarska nošnja je mnogo starija i potiče od starosedelačkog stanovništva a novo stanovništo je preuzimalo njene elemente, ostavimo sada Slovene , pogledajmo kasnije Srbe koji su došli u XV veku , i oni su prihvatili elemente te odeće .
Što se tiče ojkanja , ono postoji i u zapadnoj Srbiji .
Evo emisije pa ko izdrži (ja nisam)

Poslednja izmena:
Krinka@ što ti znači taj hrastovik? Ja samo pokušavam analizirat podatke . Nelogično je da je najbrojnija haplogrupa zapadnog balkana tako mlada. Upravo njena visoka koncentracija to demantira.
Ako je I2a1b1a Dinaric South došla sa sjevera iz krajeva gdje dominira R1a onda bi odnos Te dvije haplogrupe u dinaridima trebao biti sličan onima u prapostojbini ,karpatima ili gdje već. Ajde , ti i Kor lipo mi pokažite na karti Europe odakle je to došla I2a1b1a Dinaric South
Ispada da su kod dolaska na balkan selektirani i propušteni samo I2a1b1a Dinaric South dok su ostale haplogrupe stopirane.. to je nemoguće.

Krinka@ što ti znači taj hrastovik? Ja samo pokušavam analizirat podatke . Nelogično je da je najbrojnija haplogrupa zapadnog balkana tako mlada. Upravo njena visoka koncentracija to demantira.
Ako je I2a1b1a Dinaric South došla sa sjevera iz krajeva gdje dominira R1a onda bi odnos Te dvije haplogrupe u dinaridima trebao biti sličan onima u prapostojbini ,karpatima ili gdje već. Ajde , ti i Kor lipo mi pokažite na karti Europe odakle je to došla I2a1b1a Dinaric South
Ispada da su kod dolaska na balkan selektirani i propušteni samo I2a1b1a Dinaric South dok su ostale haplogrupe stopirane.. to je nemoguće.

Za Hrastovnika ćeš nažalost saznati ako budeš ostao na ovom forumu , s vremena na vreme uspe da pocepa košulju pa se dočepa kompa.
Što se tiče I2a1b1a Dinaric (ostavimo sad S ili N) baš zato što je brojna jeste tako mlada jer kod malobrojnih haplogrupa se ne dešavaju mutacije.
Inače samo poreklo I2a1b1a Dinaric jeste Balkansko ali ona sama je nastala u srednjoj ili severnoj Evropi . Znači I2 odlazi sa Balkana mutira pa se meša se sa R1a a zatim se vraća. E jedna od mutacija je nastajanje I2a1b1a Dinaric (ovo je najkraća verzija, za više detalja moraćeš prelistati ranije postove) .

Krinka @ ajde objasni di se putem izgubija R1a?? Jer ta haplogrupa u hercegovini ima svega par postotaka dok I2 hvata i više od 70%

Nije ti tačan taj podatak da u Hrvata ima više od 70% I2 haplogrupe. Ili ako baš to tvrdiš daj mi izvor odakle ti to. Što se tiče R1a pa očigledno je da su Sloveni koji su došli u Hercegovinu bili manje pomešani sa R1a , njihov procenat je negde 13% ako se ne varam . Ovde bi sad mogli da uključimo jednu hipotezu a to je da je današnje dominantno stanovništvo u Hercegovini došlo u drugom talasu naseljavanja Slovena jer su I2a1b1a Dinaric South. Ovo se podudara i sa Porfirogenitovim spisom.

Što se vaše ojkavice tiče:) vidim sličnost . Trebate to malo bolje čuvat. Slušajući one ljude u emisiji primjetio sam da mješaju ijekavicu sa ekavicom. Zanima me ima li slične pisme u drugim djelovima Srbije.znam da se slično pjeva i u istočnoj bosni..

Ja ti mogu napisati neko moje iskustvo koje nije veliko jer bežim od takvih stvari. Recimo imao sam prilike da u jednom selu na Drini (srednji tok) slušam ojkanje , sav sam se preznojio , užas . Drugi put je bilo u selu južno od Valjeva , no tu sam srećom došao na kraju . Eto to je hvala bogu sve moje iskustvo.

Nisam rekao da Hrvati imaju već da u hercegovini ima i do 60-70%. Tu spadaju svi hercegovci a dalmacija je isto 50-70%. Mene osobno bi zanimalo koliko u dalmaciji ima I1 jer mislim da su upravo pripadnici te Haplogrupe utemeljitelji Hrvatske države u srednjem vijeku. Tako mislim i za Srpsku državu. Države Hrvatsku i srbiju utemeljili su gotski vojnici. To se slaže i sa DAI

Evo malo ljetopisa popa dukljanina..

I. Kraljujući cesar u gradi basiliji cesarstva, u vrime u ko se bihu prosvitlili blaženi muzi Jerman biskup pristolja kapitulskoga i pristolja Kanužije (Sabinb) biskup, i tolikoje počtovani i blaženi muž Benedik blizu gore Cicilijanske pribivaše, na lit gospodnjih trista i pedeset i sedam, i tada iziđe niki puk i mnoštvo ljudi od istoka, ki se zovihu Goti, ljudi tvrdi i golemo ljuti prez zakona kako divji; kim ljudem bihu gospoda tri bratinci, ki bihu sinove kralja Sviholada, kim bratincem biše ime: prvomu Bris, drugomu Totila, tretomu Stroil.

Ljetopis ide dalje i govori da su Totilo i Stroil napali i zauzeli Dalmaciju i da su njihovi potomci eventualno bili kraljevi u tim krajevima.

Bris, Totila i Stroil nisu nikakava slavenska imena nego imena germanskih Gota, bas kako i o cemu pop Dukljanin prica. Kasniji potomci imaju slavizirana imena. Ovo sve skupa me podsjeca na Rurika i ekipu u Rusiji. Da li je slicna situacija bila i kod nas? Da li je nas Krešimir bio u stvari nekakav Kretschmar?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back