Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
http://www.familytreedna.com/family-finder-compare.aspx
kao sto vidis, trenutno kosta 299$

Ovo je najjaca firma u tom poslu trenutno

Hvala Kor. Nisam se snašao najbolje na tom sajtu, možeš li mi reći koliko košta analiza iskjučivo sa očeve strane ? I šta se sve može doznati na osnovu tog rezultata, postoji li nekakva istorija tih grupa u populaciji Srbije, odnosno recimo nosilac R1B ima to i to poreklo i došao je na ove prostore kao deo tog i tog plemena ?

pozdrav

Moze li mi ko reci kolko imamo zajednickih gena sa grcima?Nije vazno dal sadasnjim ili antickim i otprilike kolko bi to bilo posto nasih gena...

Premda ovo ne može da se predstavi jednostavno, pošto smo susedi, imamo zajedničkih gena sa "Grcima" iz razloga što:
U Grčkoj u solunskoj regiji ima dosta naših ljudi kojima nije priznat identitet, to možeš da proveriš samo u direktnom kontaktu sa njima kada ti se obrate na jeziku koji više odgovara južnoj Srbiji, odnosno gnjilanskom dijalektu, nego makedonskom jeziku ( isti ljudi u Albaniji se izjašnjavaju i vode kao Srbi), haplogrupa I2a2, R1a
Od dolaska Turaka , pa nadalje, stanovništvo se pomeralo na sever i zapad, tako da je, a naročito u 17 i 18 veku došlo do priliva pravoslavnog stanovništva iz tih krajeva koje je u velikoj meri asimilirano, haplogrupa E1b, J2, R1b

Ostali zajednički geni , ali predominantno bliskoistočni mogu da se vežu za turski uticaj na jedne i na druge, naročito u južnom delu Srbije

Grčka je veštački zamenila 30% stanovništva posle balkanskih ratova, proterujući sve koji su bili muslimani, bez obzira na genetsko poreklo, u Tursku, a uzimajući male garave turske pravoslavce koji su tvrdili da su Grci. Zbog toga se u evropskoj Turskoj povećao broj nosilaca I2a2 .

Koliko sam upoznat postoje neke tablice afiniteta ( ali nepouzdane), i prema njima smo sa Grcima na 59% ( recimo, sa Rumunima smo 73%)

Hvala Kor. Nisam se snašao najbolje na tom sajtu, možeš li mi reći koliko košta analiza iskjučivo sa očeve strane ? I šta se sve može doznati na osnovu tog rezultata, postoji li nekakva istorija tih grupa u populaciji Srbije, odnosno recimo nosilac R1B ima to i to poreklo i došao je na ove prostore kao deo tog i tog plemena ? pozdrav

Pa ovako.... http://www.familytreedna.com/y-dna-compare.aspx

na ovoj stranici vidis da..... test Y hromozoma (nasledstvo oceve strane) na 37 markera kosta 169$ dok onaj opsirniji na 67 markera kosta 269$. Kako i pise na stranici, prvi test moze otkriti ko su tvoji rodjaci u poslednjih 8 generacija dok ovaj drugi suzava krug na 6 generacija. T.j. Ukoliko uradis ovaj skuplji test i dobijes rezultat koji je identican sa rezultatom nekog drugog coveka onda je moguce izvesti zakljucak da je vas zajednicki predak ziveo najkasnije 6 generacija unazad.

Nikada ne mozemo biti sigurni da jedan narod istorijski sacinjavaju pripadnici samo jedne haplogrupe. Jedino mozemo baratati sa procentualnim verovatnocama i generalno mozemo recimo tvrditi da nosilac haplogrupe R1b izvorno ne pripada nukleusu starog srpskog plemena. Medjutim, nikada sa sigurnoscu ne mozemo znati da li je to tako ili ne. Desavali su se mnogi dogadjaji kroz istoriju koji su mogli uneti neku haplogrupu unutar nekog plemena gde ona do toga nije postojala i da se posle ta haplogrupa siri dalje sa onom izvornom kao da je i ona sama izvorna.

Ipak u slucaju R1b jako je velika verovatnoca da je u pitanju asimilizovano stanovnistvo a ne izvorno srpsko.

Pa ovako.... http://www.familytreedna.com/y-dna-compare.aspx

na ovoj stranici vidis da..... test Y hromozoma (nasledstvo oceve strane) na 37 markera kosta 169$ dok onaj opsirniji na 67 markera kosta 269$. Kako i pise na stranici, prvi test moze otkriti ko su tvoji rodjaci u poslednjih 8 generacija dok ovaj drugi suzava krug na 6 generacija. T.j. Ukoliko uradis ovaj skuplji test i dobijes rezultat koji je identican sa rezultatom nekog drugog coveka onda je moguce izvesti zakljucak da je vas zajednicki predak ziveo najkasnije 6 generacija unazad.

Nikada ne mozemo biti sigurni da jedan narod istorijski sacinjavaju pripadnici samo jedne haplogrupe. Jedino mozemo baratati sa procentualnim verovatnocama i generalno mozemo recimo tvrditi da nosilac haplogrupe R1b izvorno ne pripada nukleusu starog srpskog plemena. Medjutim, nikada sa sigurnoscu ne mozemo znati da li je to tako ili ne. Desavali su se mnogi dogadjaji kroz istoriju koji su mogli uneti neku haplogrupu unutar nekog plemena gde ona do toga nije postojala i da se posle ta haplogrupa siri dalje sa onom izvornom kao da je i ona sama izvorna.

Ipak u slucaju R1b jako je velika verovatnoca da je u pitanju asimilizovano stanovnistvo a ne izvorno srpsko.

Postoji nekoliko verovatnih varijanti za R1b u kojima se ljudi mogu tražiti, već sam ranije pisao o tome, vlaško stanovništvo iz Albanije i Grčke odnosno Cincari, Bugari i delimično doseljavanje iz Dalmacije, pri čemu mislim na geografski prostor uključujući celu obalu. Najmanje ovog gena otpada na doseljenike sa Zapada a bilo ih je kroz austrougarska doseljavanja, i ranije, Krstaše i Patarene.

Premda ovo ne može da se predstavi jednostavno, pošto smo susedi, imamo zajedničkih gena sa "Grcima" iz razloga što:
U Grčkoj u solunskoj regiji ima dosta naših ljudi kojima nije priznat identitet, to možeš da proveriš samo u direktnom kontaktu sa njima kada ti se obrate na jeziku koji više odgovara južnoj Srbiji, odnosno gnjilanskom dijalektu, nego makedonskom jeziku ( isti ljudi u Albaniji se izjašnjavaju i vode kao Srbi), haplogrupa I2a2, R1a
Od dolaska Turaka , pa nadalje, stanovništvo se pomeralo na sever i zapad, tako da je, a naročito u 17 i 18 veku došlo do priliva pravoslavnog stanovništva iz tih krajeva koje je u velikoj meri asimilirano, haplogrupa E1b, J2, R1b

Ostali zajednički geni , ali predominantno bliskoistočni mogu da se vežu za turski uticaj na jedne i na druge, naročito u južnom delu Srbije

Grčka je veštački zamenila 30% stanovništva posle balkanskih ratova, proterujući sve koji su bili muslimani, bez obzira na genetsko poreklo, u Tursku, a uzimajući male garave turske pravoslavce koji su tvrdili da su Grci. Zbog toga se u evropskoj Turskoj povećao broj nosilaca I2a2 .

Koliko sam upoznat postoje neke tablice afiniteta ( ali nepouzdane), i prema njima smo sa Grcima na 59% ( recimo, sa Rumunima smo 73%)

Hvala na info,a ima li neke razlike u tome koliko su Grci slicni sa Srbima sa juga i koliko sa Srbima vojvodjanima...?

NAPOKON se pojavila stvar koja se dugo cekala! Karta geografskog rasprostiranja haplogrupe I:

HgIspread.jpg

Ja bi pre rekao shema migracija ali je i ovo dovoljno za sada.

NAPOKON se pojavila stvar koja se dugo cekala! Karta geografskog rasprostiranja haplogrupe I:

HgIspread.jpg

Ja bi pre rekao shema migracija ali je i ovo dovoljno za sada.

Već sam pisao Nordtvedtu na mejling listi da smatram da je M26 došla na Sardiniju sa zapada iz Španije (Sardinijski M26 je mladji nego Iberijski), a ne onako kako je on nacrtao iz Italije (na Korzici recimo nema uopšte M26). U odgovoru se i on složio da putanja Sardinijskog M26 nije posve jasna. M26 je po mom mišljenju morao nastati negdje zapadno od Alpa, po svoj prilici u paleolitskoj jugozapadnoj Francuskoj, odatle u Iberiju, a tek onda na Sardiniju. U južnu Francusku su pripadnici I2a grupe došli Dunavom, sjevernim obroncima Alpa, a nikako kroz Italiju.

Hrvatska posla, šta reći? Zaboravili su samo na jednu sitnicu, I2a2 haplogrupa je po poslednjem testiranju nađena kod 38% stanovnika Srbije, u mnogo većem procentu nego u Crnoj Gori (29%). Kod Hrvata je ograničena samo na Dalmaciju i Hercegovinu, a u ostatku Hrvatske ne prelazi 20 %. Niko više ozbiljan ko se bavi genetikom ne smatra je hrvatskom haplogrupom već naprotiv srpskom. Jedini dio hrvatskog naroda koji je ima su Bunjevci i Hercegovci (a oni su nekadašnji Srbi). Crnogorci s druge strane pokazuju u genetskom smislu prelaznu varijantu između Šiptara (E1b) i Srba(I2a2). Pravi Hrvati su uglavnom R1a1 haplogrupa koja dominira na ostrvu Krku i u ostatku kontinentalne Hrvatske.

Hrvatska posla, šta reći? Zaboravili su samo na jednu sitnicu, I2a2 haplogrupa je po poslednjem testiranju nađena kod 38% stanovnika Srbije, u mnogo većem procentu nego u Crnoj Gori (29%). Kod Hrvata je ograničena samo na Dalmaciju i Hercegovinu, a u ostatku Hrvatske ne prelazi 20 %. Niko više ozbiljan ko se bavi genetikom ne smatra je hrvatskom haplogrupom već naprotiv srpskom. Jedini dio hrvatskog naroda koji je ima su Bunjevci i Hercegovci (a oni su nekadašnji Srbi). Crnogorci s druge strane pokazuju u genetskom smislu prelaznu varijantu između Šiptara (E1b) i Srba(I2a2). Pravi Hrvati su uglavnom R1a1 haplogrupa koja dominira na ostrvu Krku i u ostatku kontinentalne Hrvatske.
Da te ispravim, R1a u Hrvatskoj dominira na mestima gde su naseljeni Kranjci odnosno tamo gde se govori bezjački, a u onoj "staroj" Hrvatskoj, čakavskoj, dominira R1b.

Ne znam ko se moze spustiti ovako nisko da objavljuje ovakve tekstove po nazovi srpskim novinama. Prva stvar, nema autorskog potpisa autora a druga stvar, ovde se pisu takve gluposti da covek ne moze da veruje da je neko u stanju da napise ovakvo nesto.

Ovo samo govori o nivou novinarstva u Srbiji. Ovo je vise nego dno dna i ko zna ko stoji za ovim tekstom. Poznato mi je iz prakse da je moguce za 200 evrica naci novinara i u najjacim srpskim medijima koji ce napisati vest po vasem ukusu.

I da razjasnim jos jednu stvar.... taj famozni Dr Ivan Juric je svoju genijalnu knjigu napisao jos 2003 godine a tu knjigu preporucujem svima koji imaju probleme sa stolicom, Pre odlaska u WC neka je ponesu sa sobom i resili su zdravstveni problem.

O toj knjizi smo vec govorili ovde, doduse ukratko.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/...urica-geneticko-podrijetlo-hrvata/174819.aspx

http://web2.slobodnadalmacija.hr/Li...aff/59/aft/264/afv/topic/afpg/33/Default.aspx

dovoljno je procitati sledeca pa da se vidi o kakvoj znanosti je rec:

Vremenski slijed pristizanja tih haplotipova na područje Hrvatske bi mogao biti ovakav:

1. Prije oko 40,000 godina - haplotip Eu18, "zapadnoeuropski haplotip"
2. Prije oko 24,000 godina - haplotip Eu7, "dinarski haplotip"
3. Prije oko 8000 godina - neolitski haplotipovi Eu4, Eu9, Eu10 i Eu11
4. Prije oko 4000 godina - haplotip Eu19, "istočnoeuropski haplotip"
5. Prije oko 1600 godina - azijatski haplotip Eu16

Divim se ovoj genijalnosti....... Kapa dole!

Naime....... ovo su radovi iz tzv "zlatnog doba hrvatske geneticke znanosti" koji su radjeni u kreativnom zanosu proisteklom od prvih genetickih istrazivanja pa je najgenijalniji od svih bisera onaj da je hg I2a2 nastala (vjerojatno) u okolici Splita. To pod hitno treba poslati Nordtvedtu posto je covik u zabludi dok je hrvatska znanost jos davnih dana risila sve ove probleme.

Da rezimiram, velika sramota za tzv. novine "Kurir" koje prave budale od onih naivnjaka koji jos za njih placaju novac. Ovo treba zabraniti pod hitno zbog zastite gradjana od lazi i prevare.

Jedina stvar koja mi se svidela je ovo:

67938.jpg

Poslednja izmena:
O da......
Da ne zaboravim da napomenem da ono sto smo do sada zvali I2a2 vise nije pod tim nazivom vec se zove I2a1b1a ))))
moracemo privikavati na ovo iako ce biti tesko. Relativno bliski rodjaci mnogih od nas koji su naselili britanska ostrva se sada zovu I2a1b1 ( kao sto se vidi, nas I2 imaju u nastavku slovo a posto su mladja grana ove haplogrupe).
Koliko vidim, za sada ih samo Nordtvedt ovako oznacava (oficijalna stranica ISOGG je na ovom linku : http://www.isogg.org/tree/ISOGG_HapgrpI.html ). Samo je pitanje vremena kada ce i oni prihvatiti ovaj standard.

O da......
Da ne zaboravim da napomenem da ono sto smo do sada zvali I2a2 vise nije pod tim nazivom vec se zove I2a1b1a ))))
moracemo privikavati na ovo iako ce biti tesko. Relativno bliski rodjaci mnogih od nas koji su naselili britanska ostrva se sada zovu I2a1b1 ( kao sto se vidi, nas I2 imaju u nastavku slovo a posto su mladja grana ove haplogrupe).
Koliko vidim, za sada ih samo Nordtvedt ovako oznacava (oficijalna stranica ISOGG je na ovom linku : http://www.isogg.org/tree/ISOGG_HapgrpI.html ). Samo je pitanje vremena kada ce i oni prihvatiti ovaj standard.

:hahaha:

Само, требало би да знају да ћемо тај `стандард`,
да сми ми `млађи огранак` Британаца,
прихватити тек када Престолонаследник Александар -Крл,
дође на `престо` Србије..:hahaha:

:hahaha:

Само, требало би да знају да ћемо тај `стандард`,
да сми ми `млађи огранак` Британаца,
прихватити тек када Престолонаследник Александар -Крл,
дође на `престо` Србије..:hahaha:

Ne radi se o tome, mlađi-stariji. Suština je u tome da trenutno ne mogu da nađu kontinuitet dinarskog gena u nešto dalju prošlost zato što mu je predak izumro, odnosno kompletno zamenjen potpuno istom genetskom kombinacijom a na Ostrvima se nije desila nikakva mutacija (što je veća populacija veća je verovatnoća mutacije) koja bi mogla da se registruje zbog sve manje i manje zastupljenosti ove grupacije ljudi.

Evo vam lep shematski prikaz pravca migracije za nas ipak najvaznije haplogrupe I2a2

i2a2din.gif

Kao sto se da primetiti, Nekada davno pra-predci haplogrupe I su nastanjivali ova nasa podrucja. Onda su zbog necega "odbaceni" na sever skoro do baltickog mora da bi se na kraju vratili seobom Slovena.

Znam da se ovo nekima nece svideti (pogotovu onima sto su tvrdili da su potomci Ilira zbog visoke koncentracije I2a2) ali nauka uopste nije sentimentalna stvar.

Zamolio bi Lesandra da obrati paznju na strelicu koja ide na jug i da uporedi napadni ugao sa onim na karti R1a1. Oba pravca opet idu preko Doboja :)
Dakle, po svemu sudeci Srbi su u najranijoj fazi doseljavanja naselili danasnju Bosnu (sto se poklapa sa istorijskim izvorima) pa je onda usledilo kretanje prema jugu uz istovremenu disperziju po sirini. Da bi se utvrdili dalji pravci kretanja trebalo bi izvrsiti jedno dosta veliko istrazivanje unutar Srbije uzimajuci u obzir kasnije procese migracija i repopulizacije. Vrlo je verovatno da su ti procesi mnogo zavisili od reljefa.

Evo vam lep shematski prikaz pravca migracije za nas ipak najvaznije haplogrupe I2a2

i2a2din.gif

Kao sto se da primetiti, Nekada davno pra-predci haplogrupe I su nastanjivali ova nasa podrucja. Onda su zbog necega "odbaceni" na sever skoro do baltickog mora da bi se na kraju vratili seobom Slovena.

Znam da se ovo nekima nece svideti (pogotovu onima sto su tvrdili da su potomci Ilira zbog visoke koncentracije I2a2) ali nauka uopste nije sentimentalna stvar.

Zamolio bi Lesandra da obrati paznju na strelicu koja ide na jug i da uporedi napadni ugao sa onim na karti R1a1. Oba pravca opet idu preko Doboja :)
Dakle, po svemu sudeci Srbi su u najranijoj fazi doseljavanja naselili danasnju Bosnu (sto se poklapa sa istorijskim izvorima) pa je onda usledilo kretanje prema jugu uz istovremenu disperziju po sirini. Da bi se utvrdili dalji pravci kretanja trebalo bi izvrsiti jedno dosta veliko istrazivanje unutar Srbije uzimajuci u obzir kasnije procese migracija i repopulizacije. Vrlo je verovatno da su ti procesi mnogo zavisili od reljefa.

Mapa takodjer pokazuje da su prapreci haplogroupe I dosli iz Srednjeg Istoka preko Anadolije na Balkan, tako da su nam stari rodjaci Arapi sa njihovim haplogroupama J1 and J2.

Evo jedne teme za razmisljanje:
O dolasku Juznih Slovena sa hrvatskog foruma

Konkretno na mene je utisak ostavio samo taj post, tj ne i ostatak diskusije. I mogu da kazem da mi se opisani scenario cini realnim. Dakle, u postu je opisana mogucnost po kojoj su skoro svi I2a2a-Dinaric iz Ukrajine dosli preko Rumunije (Vlaske nizije), s tim sto nema predloga za vremenski okvir kada se to desilo. Druga polovina 6.og i prva polovina 7.og veka je vremenski period koji bih ja predlozio.

Ja do sada nisam zastupao ovakvo tumacenje, ali ne mogu da kazem da je to nemoguce, pa bi bilo interesantno cuti i druga misljenja.

Evo jedne teme za razmisljanje:
O dolasku Juznih Slovena sa hrvatskog foruma

Konkretno na mene je utisak ostavio samo taj post, tj ne i ostatak diskusije. I mogu da kazem da mi se opisani scenario cini realnim. Dakle, u postu je opisana mogucnost po kojoj su skoro svi I2a2a-Dinaric iz Ukrajine dosli preko Rumunije (Vlaske nizije), s tim sto nema predloga za vremenski okvir kada se to desilo. Druga polovina 6.og i prva polovina 7.og veka je vremenski period koji bih ja predlozio.

Ja do sada nisam zastupao ovakvo tumacenje, ali ne mogu da kazem da je to nemoguce, pa bi bilo interesantno cuti i druga misljenja.

Tacno, to je put "crepulje" koji je Bosko Babic predlozio prije cetrdesetak godina...

001nfy.jpg
.
002kw.jpg

Bosko Babic, Crepulja, crepna, podnica - posebno znacajan oslonac za atribuciju srednjovekovnih arheoloskih nalazista Balkanskog Poluostrva Slovenima poreklom sa istoka, Materijali IX, Beograd, 1972, str. 101-113.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back