Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ево једна занимљива фотографија за све истраживаче далеке прошлости.

2.jpg

Odredjivanjem starosti slatkovodnih i morskih školjki, metodom c14, Američki naučnici Walter Pitman i William Ryan dosli su do otkrića da je pre više od 5.500 godina pre Hrista (tačnije-pre 7519 godina), voda u Crnom moru naglo promijenila salinitet, odnosno da je 5.500 godina p.n.e. Crno more bilo slatkovodno jezero na oko 50 m ispod današnjeg nivoa. Ovo otkriće objavili su 1997 g. u djelu “Scientific evidence’‘. Nakon toga i drugi ugledni naučnici potvrdili su ovaj zaključak. Evropski projekat iz 2004. godine, na osnovu proucavanja sedimenata u Crnom moru, takodje je potvrdio ovo otkriće.

Ova činjenica neminovno je za posledicu morala da ima sasvim sigurno jedinstven slučaj na zemji, da četiri ogromne rijeke imaju jedno ušće. Ni na jednom drugom mjestu na planeti četiri tako velike rijeke ne ulivaju se na tako malom prostoru, praktično na jednom mjestu.

Ova otkrića odmah su podstakla na pretpostavke da se na ušću tih rijeka nalazila drevna civilizacija i grad Atlantida (Christian i Siegfried Schoppe), jer je jos u antičko doba Platon u svojim spisima naveo da je Atlantida potonula u more, kao i da je bila okružena sa četiri velike rijeke.

Но аутори са сајта сматрају

Christian i Siegfried Schoppe su bili na dobrom tragu. Na ušću ove četiri rijeke zaista je postojala civilizacija. Ali to nije bila Atlantida (Atlantida je jedan sasvim drugačiji i mnogo stariji grad).
Ušće četiri rijeke je ustvari kolijevka Srba, odnosno Slovena (današnja Ukrajina).
One su simbolično predstavljene i na srpskom grbu – krst sa četiri ocila (četiri srpska plemena koja su krenula u četiri pravca)
И зато су дали мапу расељавања Срба

2_2.JPG

Остављајући на страну ове будалаштине о Србима, ове слике би се, чини ми се, могле повезати са И2а. Шта мислите о томе?

Poslednja izmena od moderatora:
Остављајући на страну ове будалаштине о Србима, ове слике би се, чини ми се, могле повезати са И2а. Шта мислите о томе?

Ево линка ка сајту

Pa i ne moraju to da udu bas totalne budalastine posto postoje autori koji tvrde da je Srb vrlo drevni naziv koji se odnosio na sve Slovene (pa cak i sire).
Najstariji toponimi slovenskih jezika se nalaze na potezu izmedju reka Dnjepar i Dnjestar. Upravo to podrucje ima dosta I2a2. Ali... s obzirom na starost (mladost) ove haplogrupe ne mozemo je vezati sa dogadjajima iz tog vremena.

U tom podrucju imamo i predstavnike haplogrupe I2* ali oni nisu toliko brojni. Ocekivati je da su upravo nosioci te haplogrupe naseljavali ovo podrucje u to vreme. Velika je misterija u tome sta se dogodilo u Evropi 4-8000 godina unazad pa da nemamo dovoljno brojne nosioce haplogupe I koji su tu definitivno prisustvovali.

Poslacu ove ilustracije Klosovu, da vidim sta ce on na to sve da kaze. On poznaje jednog lika koji se dobro razume u Vede a ovakav dugadjaj bi u njima svakako trebao da bude zabelezen.

Ево једна занимљива фотографија за све истраживаче далеке прошлости.

Ево линка ка сајту
-------------------------------------------------------------------
U kakvoj to hronoloskoj vezi sa seobama Indoevropljana do Indije, Sibira, Altaja?
Da ih to nije prisililo da krenu do Indije?
Ako je tako zar ne bi to trebalo vise biti R1a grupa nego I2 jer I2 nema istocno, ili sam ja sve pogresno razumeo?

Poslednja izmena od moderatora:
Хрвати су прастановници Еуропе!

362262.jpg
И ОЦИ ЈЕ БИО ХРВАТ!

За више погледајте линк, а ево и малог извода:

Bosanski Hrvati europskiji od Hrvata i Srba

Analizirajući gensku sliku stanovnika susjednih država, prof. dr. Marjanović, prof. dr. Primorac i drugi autori dokazali su još veću učestalost haplogrupe I (odnosno podrijetlo starih Europljana) u bosanskih Hrvata nego što je to bio slučaj kod Hrvata iz Hrvatske. Utvrđeno je da bosanski Hrvati imaju učestalost haplogrupa (Hg I) oko 73 posto, Bošnjaci oko 48, a bosanski Srbi 34 posto. Na temelju ovih istraživanja nedvojbeno je utvrđeno da od svih do tada istraženih europskih populacija upravo na području današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine postoji najveća učestalost haplogrupe Hg I.

362219.jpg

Само да нагласим да ја овде ништа не тврдим и/или закључујем, само преносим "достигнућа" хрватске знанствености :klap:

С обзиром да Срби већински припадају хаплогрупи Q, ондак да оставимо те будалаштине.

-------------------------------------------------------------------
U kakvoj to hronoloskoj vezi sa seobama Indoevropljana do Indije, Sibira, Altaja?
Da ih to nije prisililo da krenu do Indije?
Ako je tako zar ne bi to trebalo vise biti R1a grupa nego I2 jer I2 nema istocno, ili sam ja sve pogresno razumeo?

Pa vidis, i meni je malo nelogicno to da ukoliko ide kretanje R1a sa Zapada na Istok iz zone gde su nastanjeni I ne postoje tragovi tih I recimo u Indiji. Medjutim, vise naucnika tvrdi da se starost haplogrupe R1a smanjuje od podrucja Bukovine pa sve do Indije (proracuni po broju mutacija) sto ukazuje na kretanje u pravcu Zapad-Istok. Ostajanje tih I u granicama reke Don mi vise govori da su isti asimilizovani od strane R1a koji dolaze sa Istoka. Doduse, tu je rec o I2a2 ali bi bilo logicno da ukoliko je postijalo kretanje R1a na Istok tu takodje budu i I,

Bajo Pivljanin;

Само да нагласим да ја овде ништа не тврдим и/или закључујем, само преносим "достигнућа" хрватске знанствености :klap:

Evo, nakanih se da procitam ove nedvojbene svjedodzbe potomaka rodonacelnika tisucljetnje znanstvene povijesti i obratim paznju na datum... ne mogu cudom da se nacudim da je ovo tekst od juce!!!!! :worth:

Tekst je napisan "s brda i s dola" i govori o fingiranim istrazivanjima tamo pomenutih znanstvenika iz perioda do 2005. godine. Vec sam objasnjavao u okviru teme zasto su fingirana i na koji nacin se birao uzorak

Klasicna populistika ali ce se pucanstvo upecati.

Ajme meni, kada se kasnije sazna da su ovi srpskog podrijetla, ima da boli glava.

Evo, nakanih se da procitam ove nedvojbene svjedodzbe potomaka rodonacelnika tisucljetnje znanstvene povijesti i obratim paznju na datum... ne mogu cudom da se nacudim da je ovo tekst od juce!!!!! :worth:

Tekst je napisan "s brda i s dola" i govori o fingiranim istrazivanjima tamo pomenutih znanstvenika iz perioda do 2005. godine. Vec sam objasnjavao u okviru teme zasto su fingirana i na koji nacin se birao uzorak

Klasicna populistika ali ce se pucanstvo upecati.

Ajme meni, kada se kasnije sazna da su ovi srpskog podrijetla, ima da boli glava.

Пре свега сам због тога и поставио текст - није извучен из нафталина, него објављен јуче :)
А колико сам овде видео, оно тамо наведено су најобичније глупости у рангу Игенеа-е.

Pa vidis, i meni je malo nelogicno to da ukoliko ide kretanje R1a sa Zapada na Istok iz zone gde su nastanjeni I ne postoje tragovi tih I recimo u Indiji. Medjutim, vise naucnika tvrdi da se starost haplogrupe R1a smanjuje od podrucja Bukovine pa sve do Indije (proracuni po broju mutacija) sto ukazuje na kretanje u pravcu Zapad-Istok. Ostajanje tih I u granicama reke Don mi vise govori da su isti asimilizovani od strane R1a koji dolaze sa Istoka. Doduse, tu je rec o I2a2 ali bi bilo logicno da ukoliko je postijalo kretanje R1a na Istok tu takodje budu i I,

Комбинујући генотип и фенотип може се доћи до таквог закључка јер, одакле би Р1а могао да вуче динарски фенотип ( описан у антропологији Индијаца, постављао сам податке) него од предака који су поседовали И2а2 . Друго, није обавезан правац ширења био изнад Црног мора, постоје енклаве И2 далеко према Индији јужно од Црног мора.

Poslednja izmena:
Комбинујући генотип и фенотип може се доћи до таквог закључка јер, одакле би Р1а могао да вуче динарски фенотип ( описан у антропологији Индијаца, постављао сам податке) него од предака који су поседовали И2а2 . Друго, није обавезан правац ширења био изнад Црног мора, постоје енклаве И2 далеко према Индији јужно од Црног мора.

Da sad mnogo ne sirimo temu. Imalo bi mnogo da se pise. Ukoliko su I2 ziveli u rejonu Vince i ako zadrzimo pretpostavku da su najstariji R1a u Evropi sa Balkana onda bi logicno kretanje bilo u pravcu Bukovine zajedno sa R1a1. Zasto od Bukovine? Pa zato sto u jednom istorijskom trenutku sa Balkana iscezavaju Kako I2 tako i R1a1 a pojavljuju se R1b, E1b i J2. Sledeci po starosti R1a se pojavljuju u Bukovini.
Oni I2 po Armeniji, Turskoj itd su sudeci po svemu imali migraciju nezavisno od ove migracije R1a sa severa Crnog Mora.
Mislim da ova prica o Potopu itekako ima veze s tim sto se desavalo u ta vremena.

Gde je Bukovina ? Pogledao sam unazad postove i nema nigde kako mi se čini :)

Ma bre, deo Rumunije i Moldavije toliko daleko da je to strašno:per:

Da sad mnogo ne sirimo temu. Imalo bi mnogo da se pise. Ukoliko su I2 ziveli u rejonu Vince i ako zadrzimo pretpostavku da su najstariji R1a u Evropi sa Balkana onda bi logicno kretanje bilo u pravcu Bukovine zajedno sa R1a1. Zasto od Bukovine? Pa zato sto u jednom istorijskom trenutku sa Balkana iscezavaju Kako I2 tako i R1a1 a pojavljuju se R1b, E1b i J2. Sledeci po starosti R1a se pojavljuju u Bukovini.
Oni I2 po Armeniji, Turskoj itd su sudeci po svemu imali migraciju nezavisno od ove migracije R1a sa severa Crnog Mora.
Mislim da ova prica o Potopu itekako ima veze s tim sto se desavalo u ta vremena.

Kakva bre Vinča, Vinča ti je sinonim za kulturu koja se prostirala kroz skoro ceo Balkan i srednju Evropu. I svugde iste kosti. I Tordoš je Vinča, i Butmir i Deronje. Naravno, i nalazišta u Rumuniji.
U stvari, i dalje neprekinuti deo areala I2a2 od pamtiveka, preseljenje sa Balkana u Bukovinu i nije preseljenje kad je to jedinstven prostor za koji se vidi da je presečen drugim haplogrupama mnogo kasnije. Ti si migraciju shvatio kao preseljenje, a možeš i kao širenje, pri čemu nešto ostane u postojbini a mlađi oblici haplogrupa se, naravno, pojavljuju na drugim mestima. Meni bi bilo sumnjivo da je ovde bio I2* pa se doselio I2a2, ali zamenu I2a2 D sa I2a2 D istim a - novim mogu da posmatram kao evoluciju posebno iz razloga što nema relevantnih osnova da se tvrdi da je to sve došlo u 7. veku niti je ikada izolovan taj stari I2a2 D bilo gde, kompletno je nestao.
Nego mi je interesantna računica, kako to da se samo I2a2 "vratio u postojbinu" kao da je imao ukucanu u "genetsku povratnu kartu", a brat R1 prodro klinom samo do Doboja i doline Morave kao da su išli nezavisno, i kako to da velika većina R1a govori slovenačko-bezjačkim i mađarskim jezikom, kad mi to rešiš onda ću da verujem u bajke.

Poslednja izmena:
Lesandar;

Kakva bre Vinča, Vinča ti je sinonim za kulturu koja se prostirala kroz skoro ceo Balkan i srednju Evropu. I svugde iste kosti. I Tordoš je Vinča, i Butmir i Deronje. Naravno, i nalazišta u Rumuniji.
А јесам ли ја негде рекао да су се покренули баш из тадашње Винче? Зна се шта је винча. Смисао мойич реьи се односи на преноюеше писма.

U stvari, i dalje neprekinuti deo areala I2a2 od pamtiveka, preseljenje sa Balkana u Bukovinu i nije preseljenje kad je to jedinstven prostor za koji se vidi da je presečen drugim haplogrupama mnogo kasnije.
Историјски би то требало да изгледа баш тако. Међутим, немамо старе облике хаплогрупе И већ само новије.

Ti si migraciju shvatio kao preseljenje, a možeš i kao širenje, pri čemu nešto ostane u postojbini a mlađi oblici haplogrupa se, naravno, pojavljuju na drugim mestima. Meni bi bilo sumnjivo da je ovde bio I2* pa se doselio I2a2, ali zamenu I2a2 D sa I2a2 D istim a - novim mogu da posmatram kao evoluciju posebno iz razloga što nema relevantnih osnova da se tvrdi da je to sve došlo u 7. veku niti je ikada izolovan taj stari I2a2 D bilo gde, kompletno je nestao.
Немамо доказе о старијим И. Са становишта данашњих сазнања можемо говорити о становништву стаом максимално 2600 година. Да имамо међу Србима бар 1% старих И2 могао би да подржим твој став. Међутим, за сада немамо ни једног јединог.

Nego mi je interesantna računica, kako to da se samo I2a2 "vratio u postojbinu" kao da je imao ukucanu u "genetsku povratnu kartu", a brat R1 prodro klinom samo do Doboja i doline Morave kao da su išli nezavisno, i kako to da velika većina R1a govori slovenačko-bezjačkim i mađarskim jezikom, kad mi to rešiš onda ću da verujem u bajke.[
Пробио се клином до Добоја зато што је то био пут миграције на југ којега су прошли И2* и Р1а а онда се исти надопуњавао под притиском Хуна са становништвом већински припадајућем Р1а.
А шта да онда радимо са оних неколико Р1а који имају маркер 392= 13? Они су очигледно савременици древних И2 на Балкану. Нема их нигде друго.

Нису ишли независно. И2а2 Дин-С и Р1а су ишли заједно исто ако што су неким другим путевима ишли И2а2 Дин-Н и Р1а. Једино је симптоматично да нису ишли заједно И2а2 Дин-С и И2а2 Дин-Н.

Lesandar;

А јесам ли ја негде рекао да су се покренули баш из тадашње Винче? Зна се шта је винча. Смисао мойич реьи се односи на преноюеше писма.

Историјски би то требало да изгледа баш тако. Међутим, немамо старе облике хаплогрупе И већ само новије.

Немамо доказе о старијим И. Са становишта данашњих сазнања можемо говорити о становништву стаом максимално 2600 година. Да имамо међу Србима бар 1% старих И2 могао би да подржим твој став. Међутим, за сада немамо ни једног јединог.

Пробио се клином до Добоја зато што је то био пут миграције на југ којега су прошли И2* и Р1а а онда се исти надопуњавао под притиском Хуна са становништвом већински припадајућем Р1а.
А шта да онда радимо са оних неколико Р1а који имају маркер 392= 13? Они су очигледно савременици древних И2 на Балкану. Нема их нигде друго.

Нису ишли независно. И2а2 Дин-С и Р1а су ишли заједно исто ако што су неким другим путевима ишли И2а2 Дин-Н и Р1а. Једино је симптоматично да нису ишли заједно И2а2 Дин-С и И2а2 Дин-Н.

У централну Босну стиже велико досељавање Р1а током средњег века, ето, одакле клин у Добоју.
Јесте, то је врло симптоматично, и то сам хтео да потегнем као круну, дакле, одакле су се "преселили" чешки, словачки и мађарски Динарици И2а2? Ја кажем да су то Панонци и Боји, постоје докази њиховог језика још у првом веку нове ере, штавише, најинтересантнија ствар која баца сенку на "сеобу" је понашање ових људи. Некад су то били ратници, док је И2 био доминантнији, данас су мирни ратари, јер је Р1 доминантнији.

Poslednja izmena:
Do sada se znalo za kromanjonce koji su u paleolitu naseljavali Evropu a najstariji ostaci predaka danasnjeg coveka u Evropi su bili uglavnom vezani za zapadnu Evropu. Sada imamo novu studiju koja govori o tome da su preci danasnjeg coveka ziveli i u istocnoj Evropi. Vrsena je analiza ostataka kostiju nadjenih u rejonu Krima (Ukrajina) i procenjeno je da je njihova starost oko 31000 godina.

http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0020834

Ovaj članak samo potvrđuje ono što sam ranije pisao o tzv. Istočnom Gravetu i o Dnjepar Donets kulturi kao kulturi starih Evropljana tj. kromanjonaca ili pripadnika I grupe. Više o tome ovdje
http://forum.krstarica.com/showthread.php/420890-ГЕНЕТИЧКА-ГЕНЕАЛОГИЈА?p=16931608#post16931608

Uzgred, žao mi je što nisam na temi aktivan kao ranije, ali razlog je odlazak u inostranstvo i zbog posla stalno mijenjanje mjesta boravka. Svejedno uhvatim vremena da pogledam šta ima novo. Nadam se da tema neće nestati. Puno pozdrava.

investigator;
Ovaj članak samo potvrđuje ono što sam ranije pisao o tzv. Istočnom Gravetu i o Dnjepar Donets kulturi kao kulturi starih Evropljana tj. kromanjonaca ili pripadnika I grupe.

Jedino bi dodao da u ta vremena ne mozemo govoriti o cistim predstavnicima haplogrupe I vec su u pitanju nosioci tada postojece hg IJ. Ono jedno istrazivanje radjeno u Nemackoj ukazuje da je to tako.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back